De Uitkijkpost

2 november 2016

De Uitkijkpost 2 november 2016


Fruitoogst Nijenburg weer naar voedselbank Alkmaar

Fruit van eigen bodem.

HEILOO - Een groot deel van de fruitoogst op landgoed Nijenburg in Heiloo gaat naar de Voedselbank Alkmaar. Dat gebeurde op initiatief van de tuinvrijwilligers van Natuurmonumenten en Vereniging Hendrick de Keyser, de eigenaar van de boomgaard op het landgoed. Het gaat om ongeveer vierhonderd kilo aan appels en peren.

De fruitboomgaard van Landgoed Nijenburg telt circa zevenenzeventig fruitbomen van vijfenveertig verschillende fruitrassen van appels, peren, pruimen en moerbei. Van deze fruitrassen zijn er zesentwintig appelrassen en veertien perenrassen. Hier zit een aantal bijzondere Oudhollandse rassen bij, zoals de Glorie van Holland, Koningin Emma, de Schager Roode en de Rietpeer.

Snoeiende vrijwilligers
Circa vijftien vrijwilligers van Natuurmonumenten en studenten van het Clusius snoeien jaarlijks de hoogstamfruitbomen onder deskundige leiding van Jeanine Jonker, docente aan het Clusius College. Voor het komende jaren wordt er nog meer fruit verwacht door de aanplant van leifruit komend najaar.

Stichting Voedselbank Alkmaar e.o.
De Tuingroep Nijenburg oogstte evenals vorig jaar het fruit. Via Paul Morsch, bestuurslid van de historische vereniging Oud Heiloo, is contact gelegd met de Voedselbank in Alkmaar. Een van de doelstellingen van de Voedselbank 'het tegengaan van verlies van voedingswaren' sluit naadloos aan bij de behoefte van de Tuingroep om de fruitoogst te bestemmen. De Tuingroep is trots dat zij de Voedselbank heeft kunnen voorzien van de rijke oogst van de fruitboomgaard van Nijenburg. De Voedselbank heeft inmiddels alle fruit in pakketten verdeeld en spreekt, namens haar klanten, haar dank uit voor het initiatief, het werk, en uiteraard de heerlijke appels.

Nieuw: landgoedkaart met wandelroutes op Landgoed Willibrordus

Koen Baart van IVN (l) schenkt de nieuwe wandelkaart aan dhr. Claessens, bewoner van Zorgvilla Craenenbroeck.

HEILOO - Bewoners van Zorgvilla Craenenbroeck in Heiloo kregen maandag 31 oktober een bijzonder document uitgereikt: de eerste versie van de landgoedkaart met wandelroutes op Landgoed Willibrordus in Heiloo.

IVN-projectleider Koen Baart ziet de totstandkoming van de kaart als een mooie mijlpaal binnen het project 'Een Groene Brug'. "Met dit project willen we natuur inzetten om mensen op het landgoed met elkaar in contact te brengen. De landgoedkaart die wij maakten, nodigt uit het landgoed op een laagdrempelige manier te verkennen."

Bewoners van Craenenbroeck werkten mee aan de totstandkoming van de kaart. Baart: "Het landgoed is vierentwintig hectare groot met veel interessante plekken die een bezoek waard zijn. We hebben twee wandelroutes uitgestippeld langs natuur, kunst en cultuur, eet- en drinkgelegenheden en het bijzondere activiteitenaanbod. Een van de routes is geschikt gemaakt voor mensen die een dagje ouder zijn. Bewoners van Craenenbroeck maken de wandeling binnenkort."

De Loet 'back to the sixties'

Heden en verleden ontmoeten elkaar. Foto: Stip Fotografie

HEILOO - Woonzorgcentrum De Loet in Heiloo bestaat vijftig jaar en daarom was zaterdag de officiële opening van de Tijdmachine in De Loet. Met behulp van deze tijdmachine gaan de bewoners en het personeel 'back to the sixties'.

Marjon Seekles van ViVa! Zorggroep legt uit wat hiermee bedoeld wordt: "In De Loet zijn een ouderwetse woonkamer en een keuken opgebouwd. Die moeten ervoor zorgen dat de bewoners terugdenken aan de tijd van vroeger. Zo worden ze herinnerd aan wat ze toen leuk vonden of goed konden. Het doel is ze dit nu weer te laten doen. Een voorbeeld: als iemand van lezen hield, dan is het goed dit weer te stimuleren door hem of haar bijvoorbeeld een andere bewoner te laten voorlezen die dit zelf niet meer kan. Zo komen mensen in contact met elkaar en genieten ze van de dingen die ze vroeger heel leuk vonden."

Na de toespraak van de heer Van Ruth, voorzitter van Raad van Bestuur, gingen de voetjes van de vloer in De Loet. Dat gebeurde onder toeziend oog van wethouder Elly Beens.

Tekst: Yvonne van Stiphout
Foto's: Stip Fotografie

Nostalgie in herinnering. Foto: Stip Fotografie

Najaarspuzzel, de winnaars!

Het tellen van paddenstoelen in de Uitkijkpost is een leuke bezigheid. Dat bleek deze week overduidelijk. Veel mensen stuurden de redactie het goede antwoord, namelijk 23 paddenstoelen in De Uitkijkpost en 21 paddenstoelen in de editie van Castricum.

De winnaars zijn:

Alex Bijvoet uit Castricum: verrassingspakket van Komen Heiloo.

Marieke Duijn-Kerssens uit Akersloot: 4 vrijkaarten voor IJsbaan de Meent door Alkmaar Sport.

C. Pepping uit Akersloot: biodynamische shampoo van O-way van Kapsalon de Boer.

W.J. Mulder uit Heiloo: Sony DAB Radio van Radio Bakker.

L. Mooij uit Castricum: portemonnee van Roslin.

Hans Ursem uit Heiloo: Bierpakketje van De Ontdekking.

Peter de Meijer uit Heiloo: paar dames/herenschoenen t.w.v. 89,95 euro van Vos Schoenen.

CDA-fietsronde naar Zuiderloo op 5 november

HEILOO - De fractie van CDA-Heiloo is op 5 november van 10.30 tot 11.30 uur aanwezig in de nieuwe wijk Zuiderloo. De fractieleden gaan graag met de bewoners van deze nieuwe wijk in gesprek over wat zij belangrijk vinden. Heeft u een specifiek onderwerp of wilt u op een ander moment met ons in gesprek? Geef een seintje aan Hessel Hiemstra via jhhiem@quicknet.nl of bel 072-8500490.

Inloopavond voorontwerp bestemmingsplan Zandzoom

HEILOO - Voor Zandzoom wordt een nieuw bestemmingplan gemaakt. De eerste stap daartoe is het voorontwerp bestemmingsplan Zandzoom. Dit plan ligt nog tot en met 30 november 2016 ter inzage. Wilt u meer weten over de plannen en/of heeft u vragen hierover? De gemeente Heiloo organiseert over dit onderwerp een inloopavond op donderdag 3 november. U bent welkom tussen 19.00 en 21.00 uur in de kantine van het gemeentehuis, ingang Raadhuisweg.

In het nieuwe bestemmingsplan wordt, net als in het huidige plan uit 2005, de ontwikkeling van Zandzoom als woningbouwlocatie mogelijk gemaakt. Ook wordt opnieuw vastgelegd welke functies er in het gebied mogelijk zijn en onder welke voorwaarden. De gemeente laat weten dat iedereen een reactie op het voorontwerp bestemmingsplan kan geven tijdens de zes weken dat het plan ter inzage ligt. U leest meer hierover op de pagina bekendmakingen.

Een voorontwerp is een eerste kennismaking met de plannen. Er kan nog veel wijzigen, laat de gemeente weten. Na het voorontwerp volgt een ontwerpbestemmingsplan, dat ook zes weken ter inzage wordt gelegd. Daarna heeft iedereen opnieuw een mogelijkheid om een zienswijze in te dienen.

Opgravingen Zuiderloo beëindigd

Foto: Baduhenna.nl

HEILOO - Het archeologisch onderzoek (proefsleuven-onderzoek) in Zuiderloo is afgerond. De meest opvallende vondst? Een grote hoeveelheid waterputten uit de Romeinse IJzertijd (enkele eeuwen na Chr.): bijna dertig stuks. Dat meldt de website Zuiderloo.info.

De putten zijn allemaal bijzonder! De wanden zijn gemaakt van plaggen. En bij sommige putten ligt onderin een frame van houten planken of een karrenwiel. De binnenkant is opgevuld, daarin is vooral veel aardewerk gevonden.

Putten die niet beschoeid waren met hout, waren bedoeld als drenkplaats voor het vee. Dat meldt BeatFM. De putten waren ongeveer één meter diep, wat destijds voldoende was om bij het grondwater te komen. Ook is er aardewerk gevonden waaronder twee bijna complete potten. Verder zijn er sporen gevonden van akkers die daar zo'n drieduizend jaar geleden hebben gelegen.

Helaas zijn er geen sporen van bebouwing aangetroffen, zoals een paar jaar geleden op de plaats van zorgcentrum Craenenbroeck. De vondsten zijn te zien in Archeologisch Museum Baduhenna. Dit is geopend op woensdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur en op zaterdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Het is de eerste keer dat er in Zuiderloo vondsten zijn gedaan uit deze tijd. Eerder zijn al vondsten uit de Bronstijd en de Middeleeuwen gedaan.

10 vragen aan... Jan Bras

Mijn naam is Jan Bras. Ik ben gepensioneerd en ben nog steeds, samen met mijn vrouw Ina, werkzaam in ons eigen administratiekantoor. Ook ben ik vader van Tim en Carla.

1. Waar ben je geboren en getogen?
Ik ben geboren en getogen in Egmond aan den Hoef. Ik werd geboren in een zomerhuisje met de naam 'De groene Keet. Ik was nog geen jaar toen wij verhuisden naar de Oude Veert. Hier heb ik tot aan mijn trouwen gewoond.

2. Als je hobby je werk was, welk beroep zou je dan nu hebben?
Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik geen echte hobby heb. Ik had als hobby belastingpapieren invullen en dat is uitgegroeid tot mijn eigen kantoor.

3. Wie zou je graag ontmoeten?
De president van Ghana of de minister van onderwijs om met hem eens van gedachten te wisselen over hoe het mogelijk is dat de scholen van zo weinig basismateriaal worden voorzien waardoor stichtingen zoals wij die hebben nodig zijn.

4. Wat is je mooiste jeugdherinnering?
Wij woonden op de Oude Veert met uitzicht op de Slotgracht. In de winter (als er ijs lag) kon je daar heerlijk rondjes rijden, gezellig bij een koek- en zopie-tent. Ik kon de schaatsen thuis onderbinden en hoefde alleen maar de weg over te steken.

5. Wat vind je het mooiste plekje in Heiloo?
Wij wandelen graag en een rondje Maalwater is prachtig. Aan de ene kant zijn daar het water en het bos en aan de ander kant het weidse zicht over de landerijen en de duinen in de verte.

6. Waar kunnen ze je voor wakker maken?
Helemaal nergens voor. Ik heb mijn nachtrust gewoon nodig.

7. Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?
In 1973 ontmoette ik tijdens een vakantie een leuk meisje, maar ieder ging zijn eigen weg. Toen ik van vakantie terug was en weer aan het werk ging, zei een collega tegen mij: "Doe niet zo stom, bel haar en ga erheen." Inmiddels zijn wij ruim veertig jaar getrouwd.

8. Wat weten de meeste mensen niet van je?
Wij houden van reizen en op kantoor hangt een wereldkaart waarin punaises zitten in de landen die wij al bezocht hebben. In ieder geval zijn wij op alle vijf continenten geweest. Er staat echter nog een bakje punaises want er zijn nog veel lege plekken.

9. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?
Ik zou me nog meer inzetten voor goedkopere huizenbouw. Heiloo is langzaamaan aan het vergrijzen en voor de jeugd zijn de koopwoningen bijna onbetaalbaar geworden. Voor ouderen, die hun pensioen in stenen hebben zitten, zijn de mogelijkheden om te huren minimaal.

10. Persoonlijke vraag: "Jan, waar haal jij je motivatie vandaan met jullie scholenproject in Ghana?"
Na een bezoek in 2008 aan Ghana helpen wij met onze stichting Resource Link Foundation - samen met onze Ghanese partner - diverse scholen. Hetgeen is begonnen met de ondersteuning van basismaterialen aan vier scholen en is ondertussen uitgebreid naar vijftien scholen en wij hebben ook toiletten en waterinstallaties gebouwd. Kijk maar eens op onze website: rlfn.nl. De steun van onze donateurs en het enthousiasme en de blijdschap van kinderen en de lokale bevolking tijdens onze bezoeken aan Ghana motiveert ons om door te gaan.

Ik nomineer Elvin Sisanovic voor de volgende 10 vragen.
Mijn vraag aan Elvin Sisanovic is: 'Hoe ben jij op het idee gekomen om een webshop in pantoffels te beginnen?'

Tweede Willibrorduslezing Jacobine Geel

Jacobine Geel.

HEILOO - Drs. Jacobine Geel geeft zaterdag 5 november in de Cultuurkoepel in Heiloo een lezing over het gedachtegoed dat Willibrordus ons naliet en dat ons heden ten dage nog inspireert. Dat meldt het bestuur van Stichting Vrienden Cultuurkoepel Heiloo.

Drs. Jacobine Geel (1963) studeerde theologie aan de Vrije Universiteit. In de afgelopen jaren was zij presentator van onder andere de NCRV-programma's 'Schepper & Co' en 'Jacobine op Zondag'. Ook was ze onder andere voorzitter van het Burgerforum Kiesstelsel (2006/7) en onafhankelijk voorzitter van de commissie Nieuwe Woorden, Nieuwe Beelden van het CDA (2011/12). Drs. Jacobine Geel is sinds 1 september 2013 bestuursvoorzitter van GGZ Nederland, de brancheorganisatie van de geestelijke gezondheidszorg. Daarnaast is zij voorzitter van Oikocredit Nederland, lid raad van toezicht UnieNzv en vicevoorzitter van de raad van toezicht van CPS.

Programma
Bezoekers zijn vanaf 19.30 uur welkom, waarna voorzitter mw. Marjan Onderwater van Stichting Vrienden Cultuurkoepel Heiloo haar openingswoordje doet. Dat doet ze om 20.00 uur. Vervolgens, rond 20.10 uur, neemt burgemeester Hans Romeijn het woord. Meteen daarna start de Willibrorduslezing door mw. drs. Jacobine Geel. Deze lezing duurt tot ongeveer 21.00 uur waarna er onder het genot van een drankje tot 22.00 uur nagepraat kan worden. De lezing is gratis en de dresscode feestelijk. Geïnteresseerden hoeven zich niet aan te melden.

De lezing van drs. Jacobine Geel is de tweede Willibrorduslezing. De geschiedenis van Willibrordus stond vorig jaar centraal.

Uitkijkpost verloot debuutroman van Johan Steenhoek

Win de debuutroman van Johan Steenhoek.

HEILOO - De Uitkijkpost geeft via haar Faceboekpagina een boek weg van Heilooënaar Johan Steenhoek. Like op Facebook het bericht en maak kans op een mooi exemplaar. De redactie van de Uitkijkpost maakt zaterdag 6 november de winnaar bekend.

Het te winnen boek is de autobiografische roman Heleen. In dit aangrijpende dagboekverhaal beschrijft Johan nuchter en liefdevol wat er met hem gebeurt als zijn vrouw plotseling een hersenbloeding krijgt.

Johan (in het boek Eric) is ondernemer en woont samen met zijn vrouw in Heiloo. Net wanneer hij het wat rustiger aan wil doen, wordt hij geconfronteerd met een heel ander leven, dat zich wekenlang grotendeels afspeelt in ziekenhuizen. Na een paar maanden, als nog onduidelijk is hoe groot de schade is die Heleen heeft opgelopen, wordt Eric verliefd. Eric raakt in een spagaat en worstelt met de keuze die hij moet maken tussen zijn vrouw en zijn nieuwe liefde. In dagboeknotities beschrijft Johan zijn proces van afscheid nemen, loslaten en accepteren dat het leven niet loopt zoals je wilt. Zowel positief als negatief: je kunt plannen maken maar tegen sommige dingen valt niet op te plannen. En er kan zomaar een mooie vrouw op je pad komen, die je de mooie dingen van het leven laat zien.

Bedrijf Belicht: Shiftcoaching

Cassandra Bertels geeft meer inzicht in studie- en loopbaankeuze.

Kennemerstraatweg 464, 1851 NG Heiloo. 06-24978737, www.shiftcoaching.nl

Shiftcoaching is het coachingbureau van Cassandra Bertels (53 jaar). Cassandra, organisatie- en sociaal psycholoog, is een betrokken en professionele coach die onder andere werkte bij adviesbureau Berenschot en het MCA. Na meer dan tien jaar ervaring op het gebied van coaching in het bedrijfsleven en overheids- en zorginstellingen besloot ze in 2015 haar eigen praktijk te starten in Heiloo. Shiftcoaching richt zich onder meer op (jong)volwassenen die meer inzicht willen krijgen over geschikte studiekeuze en loopbaankeuze.

Welke opleiding of baan past bij jou?
Het is lastig om al in de vierde of vijfde klas van het voortgezet onderwijs, op jonge leeftijd, een opleidingsrichting te kiezen. Wat ga je doen na de middelbare school? Hoe kom je daar achter? Cassandra weet goed wat er op dit gebied leeft bij jongeren. Zij is zelf moeder van twee studerende kinderen en heeft de keuze-struggle van dichtbij meegemaakt. Ze vertelt: "Steeds meer jongeren kiezen voor een tussenjaar. Ze zoeken een baantje of gaan op reis om verder na te denken over wat ze willen worden. Dit heeft mede te maken met de verandering binnen het onderwijs. Als je stopt met een studie heeft dat altijd financiële gevolgen. Ook is het collegegeld per jaar best hoog (1984 euro) en je betaalt weer opnieuw voor de nieuwe studierichting. Het is dus om meerdere redenen zonde om ergens aan te beginnen waar je niet zeker van bent."

De Birkman methode
Hoe fijn en zinvol zou het zijn om op een gedegen manier je ambities en kwaliteiten in kaart te brengen zodat je een studie of opleiding kan kiezen die het beste bij je past en bij je wensen aansluit. Shiftcoaching werkt met de gerenommeerde Birkman-methode. Dat is een internationaal veel toegepaste methode die je zelfinzicht vergroot (je sterkten en zwakten, behoeften, belangstelling en stressgedrag). Allereerst vul je zelf thuis online een vragenlijst in, die resulteert in een uitgebreide rapportage met daarin ook je beroepsmatige belangstelling, stijl van werken en behoeften ten aanzien van de werkomgeving. De rapportage wordt vervolgens geanalyseerd en toegelicht door Cassandra tijdens drie persoonlijke gesprekken. Daarna kan je gerichter zoeken naar een opleiding of studie die bij je past, zodat je zelfverzekerd en doordacht aan je studietijd kan beginnen.

Tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek kun je zien of het een investering is (600 euro) die je jezelf (of je kind) wilt bieden. Shiftcoaching is in principe op maandag en donderdag gevestigd in de Pearlzaal van het Willibrordus Business Centrum in Heiloo. Eventueel is het ook mogelijk om 's avonds een afspraak te maken. Cassandra: "Meerwaarde van deze locatie is dat ik soms met de jongeren een kijkje kan nemen bij de andere ondernemers in het pand. Dat geeft vaak een beter beeld van een beroep dan op papier."

Seminars
Naast individuele coaching organiseert Shiftcoaching ook seminars, zoals onlangs in het WBC over studiekeuze. Cassandra: "Na het succes van het vorige seminar, waar een aantal jongeren hun ervaringen deelden over studiekeuze, gaan er in de toekomst zeker meer volgen. Als coach werk ik overigens ook met volwassenen bij het vinden van zingeving en rust in werk en privé. Rondom dit thema organiseer ik volgend jaar een seminar over 'zingeving en rust in je leven'. Dan wil ik mij speciaal richten op de doelgroep vrouwen, omdat vrouwen vaak veel en verschillende rollen hebben en daarbij hoge verwachtingen ten aanzien van zichzelf stellen. Dat is een combinatie die veel onnodige spanning kan opleveren."

Tekst: Natalie Bottemanne

Woningen in Zuiderloo: 'Twee of meer decibellen teveel?'

HEILOO - De geluidsbelasting, veroorzaakt door werkzaamheden van transportbedrijf Van der Steen aan de Hoogeweg in Heiloo, is wellicht te hoog voor enkele aangrenzende woningen in een gedeelte van de nieuwbouwwijk Zuiderloo. De Raad van State stelt dat uit het akoestische rapport van de gemeente onvoldoende is aangetoond dat de woningen aan de geluidsbelasting voldoen. Daarom moet de gemeente Heiloo binnen een jaar een nieuw bestemmingsplan voor een gedeelte van de woonwijk vaststellen, namelijk voor Uitwerkingsplan 5.

Van der Steen - die eigenlijk het liefst wil verhuizen naar een andere locatie - tekende in juli beroep aan tegen het bestemmingsplan van dit deel van de woonwijk. Van der Steen was het niet eens met de uitkomsten van een geluidsonderzoek dat de gemeente al in 2014 liet uitvoeren en dat groen licht gaf voor de woningbouw, aangrenzend aan het bedrijf. De Raad van State stelt Van der Steen in het gelijk. Van der Steen wil voorkomen dat de onderneming beperkingen krijgt opgelegd als vrachtwagens en heftrucks voor bewoners teveel herrie maken. Heiloo stelde toen dat de geluidsoverlast binnen de normen zou vallen. De Raad van State acht dit onvoldoende aannemelijk.

Een gemeentewoordvoerder laat desgevraagd weten dat het bestemmingsplan is vernietigd, mede omdat de geluidsbelasting van een kopse woning aan het plein te hoog zou zijn. "De bovenverdieping van dit huis wordt 's nachts blootgesteld aan 62 decibel in plaats van de toegestane 60 decibel. Het gaat om kortstondig geluid, zoals van een aggregaat dat even aan staat of een koelwagen die geluid maakt. Voor de geluidsoverschrijding van deze bovenverdieping moet dus een oplossing worden gevonden. In het tweede huis, de meest oostelijk gelegen woning, is een gevel wel gemeten, maar is het resultaat niet op papier gezet. Hoewel wij weten dat de meetresultaten goed zijn, moet er opnieuw worden getest. Een derde woning moet nog worden gebouwd. Hierover bestaat nog geen discussie." De gemeentewoordvoerder benadrukt dat het 'om marginale verschillen gaat'. "Als de geluidsbron bijvoorbeeld een meter opschuift, dan kan het resultaat al zijn dat de geluidsbelasting binnen de normen blijft. Tijdens de meting is uitgegaan van het 'worst case-scenario'." De gemeente Heiloo beraadt zich nu wat de uitslag betekent en welke stappen de gemeente kan nemen.

Ook ander onderzoek
Van der Steen betoogde bij de Raad van State dat in het onderzoek van de gemeente ten onrechte geen rekening is gehouden met het feit dat de meeste werkzaamheden van Van der Steen buiten plaatsvinden. Ook meent het bedrijf dat de zogenoemde 'dove gevels' - gevels met ramen die niet open kunnen - onvoldoende geluidswerend zijn. Bovendien stelt de onderneming dat dove gevels 'niet overal verplicht zijn gesteld waar dit noodzakelijk is'. Verder wijst het transportbedrijf op een ander onderzoek naar geluidsoverschrijding, uitgevoerd in maart dit jaar, waarop de uitspraak van de Raad van State niet is gebaseerd. Eigenaar Klaas van der Steen: "Begin dit jaar bleek dat de geluidsbelasting twintig procent te hoog lag voor vijftien huizen. Er is dus geen sprake van een paar decibellen teveel, maar van een geluidsoverschrijding van de normen van 6 decibel in de avond en 11 decibel 's nachts." Vanwege vrees voor geluidsoverlast wil Van der Steen graag verhuizen met steun van de gemeente Heiloo. Het bedrijf is hierover al dertien jaar in gesprek met de gemeente.

Tekst: EJV Mediaproducties/Evert Visser

Peuterdierenochtend op de Paulusschool

'Laat de peuters nu maar langskomen op onze school.' .

HEILOO - De kinderen van de Paulusschool organiseren woensdag 9 november een speciale ochtend voor peuters. Rondom het thema dieren gaan de kinderen met de peuters prentenboeken lezen, liedjes zingen en begeleiden op verschillende muziekinstrumenten, een dierengeluidenspel spelen, diertjes zoeken en gymmen. Peuters vanaf tweeëneenhalf jaar zijn woensdag 9 november welkom van 9.00 tot 10.30 uur op de Paulusschool aan de Hucht 6 in Heiloo. Ouders en verzorgers mogen natuurlijk blijven en meedoen. "We vinden het leuk als zoveel mogelijk peuters met hun ouders deze ochtend komen bezoeken, zodat de kinderen echt ervaren hoe het is om een groot evenement te organiseren", zo laat directeur Susan Groot van de Paulusschool weten. Aanmelden kan door te mailen naar welkom@depaulusschool.nl of te bellen naar de school via 072-5339815.

Ingezonden: Eindbedrag digitale collecte taaislijmziekte

HEILOO - Hierbij willen we alle gulle gevers heel hartelijk bedanken voor hun donatie in onze digitale collectebus. Dankzij jullie hebben we het prachtige bedrag van 5.190 euro bijeengebracht voor de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting (NCFS). Dit heeft onze verwachting ruimschoots overtroffen en we zijn er dan ook heel zeer blij mee. Mocht je NCFS in de toekomst op welke manier dan ook (nogmaals) willen steunen, ga dan naar www.ncfs.nl en klik op 'Help de NCFS' voor de mogelijkheden. Nogmaals bedankt namens onze dochter Elin, over wie vorige week in de Uitkijkpost werd gepubliceerd, en al die anderen met taaislijmziekte.

Marcel & Esther Ursem.

Hans Laduc met '50 jaar snaren & verhalen' in De Beun

Hans Laduc op 12 november in De Beun. Foto: Maaike Stoop

HEILOO - Hans Laduc is vijftien jaar gitarist en hij viert dit zaterdag 12 november met een jubileumconcert in theater De Beun in zijn woonplaats Heiloo. Hans speelt zelfgeschreven nummers én songs van zijn helden zoals John Lennon, Sting en U2.

Op zijn zevende jaar begon hij gitaar te spelen op een tennisracket, maar kreeg op elfjarige leeftijd zijn eerste echte gitaar. De eerste akkoorden bij het kampvuur, het grijs draaien en naspelen van lp's: de aantrekkingskracht van de gitaar was voor hem onweerstaanbaar. Op het conservatorium en in verschillende bands leerde Hans zijn klassiekers. Tijdens zijn USA-reizen leerde hij van topgitaristen de kneepjes van de Americana-gitaar. Sinds maart 2005 heeft Hans zich toegelegd om op één gitaar (het lijken er soms wel drie!) prachtige songs te spelen en verhalen te vertellen.

Om zijn passie te delen, maakte hij het programma '50 jaar snaren & verhalen'. De regie hiervan is in handen van Ruud Davris. Een avond lang kunt u genieten van Hans' mooiste nummers en de bijbehorende bijzondere verhalen. Hij geeft bijvoorbeeld antwoord op vragen als 'wat zochten U2 en de Beatles in Nashville?', 'wat is het mooiste akkoord?' en 'waarom werd Johnny Cash beroemd door een kapotte gitaar?'. Deze avond verschijnt er tevens een lp (vinyl) met 'Het beste van Hans Laduc' (gelimiteerde oplage van driehonderd stuks), verkrijgbaar op cd. Gasten zijn Stef Haazelager (keyboard/zang) en jong gitaartalent Jean-Paul Dirks.

Theater De Beun is gevestigd aan Willibrordusweg 2 in Heiloo. Het concert op zaterdag 12 november begint om 20.15 uur, de entree bedraagt 15 euro. Kaarten bestellen kan via laducgitaar@gmail.com. Zie voor meer informatie www.hansladuc.nl. Theater De Beun is gevestigd aan Willibrordusweg 2 in Heiloo.

Garage Zander energieneutraal

Eigenaar Rob Zander en wethouder Rob Opdam. Foto: Stip Fotografie

HEILOO - Garagebedrijf Zander opende afgelopen zaterdag officieel. Het bedrijf is verhuisd van de Kennemerstraatweg naar een modern, goed geoutilleerd pand aan de Nijverheidsweg.

De openingshandeling werd verricht door Nico Zander, de vader van de huidige eigenaar Rob Zander. De kinderen van Rob Zander, Jente (9 jaar) en Giel (6 jaar), hielpen hun opa daarbij. Ook wethouder Rob Opdam was hierbij aanwezig. Hij prees het garagebedrijf vanwege het feit dat het nieuwe pand energieneutraal is.

Maar liefst 120 zonnepanelen op het dak zorgen voor 32.500 kWh per jaar, genoeg voor de totale energiebehoefte van de onderneming. Een warmtepomp maakt de gasaansluiting overbodig, LED-lampen en goede isolatie zorgen voor energiebesparing. Het bedrijf is daarmee het eerste bedrijf in Heiloo dat volledig in de eigen energiebehoefte voorziet. De wethouder hoopt dat vele bedrijven het goede voorbeeld van garage Zander zullen volgen en op die manier een bijdrage leveren aan het verminderen van de CO2-uitstoot.

Nico Zander, de vader van eigenaar Rob Zander, verrichtte de openingshandeling samen met Jente en Giel, de kinderen van Rob Zander. Foto: Stip Fotografie

De wethouder overhandigde als cadeautje het boek 'Monumenten in Heiloo' omdat garagebedrijf Zander inmiddels al meer dan tachtig jaar in Heiloo bestaat en ook bijna een monument genoemd mag worden.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Het Trefpunt: bieden op een kunstwerk of schilderij

Schilderij Peter Huijzer.

HEILOO - Het Trefpunt in Heiloo start een nieuwe activiteit waarbij een schilderij of kunstwerk van een meer of minder bekende kunstenaar zes weken lang in het Trefpunt wordt opgehangen. Voor belangstellenden bestaat de mogelijkheid om informatie over de betreffende kunstenaar in te zien en er kan op het schilderij worden geboden. Dat kan door in te tekenen op de lijst bij de receptie. Van de opbrengst wordt 20 procent afgestaan aan Stichting Welzijn Heiloo. Dat is genieten van kunst met een goed gevoel, luidt de stelling van Het Trefpunt.

Schilderij van Peter Huijzer
U heeft vast wel eens van de Heilooër kunstschilder Peter Huijzer gehoord. Altijd al een schilderij van hem willen hebben? Dan heeft u nu de kans om dit schilderij, getiteld 'La Haie renard' (De Vossenhaag) aan te schaffen.

Obs Meander leest zich in de prijzen

Ada Bontje van de bibliotheek en Thijn uit groep 8 deden een boekje open.

HEILOO - Basisschool Meander in Heiloo is één van de prijswinnaars van de leescompetitie, georganiseerd door de bibliotheek Heiloo en ondersteund door kringloopwinkel Keer op Keer. Tijdens de Kinderboekenweek hingen er grote posters in de bieb waar de basisschooljeugd stickers kon sparen door middel van het lenen van boeken, zo ook de kinderen van Meander. Ada Bontje van de bibliotheek overhandigde de prijs en Thijn uit groep 8 ontving deze graag. "Natuurlijk was het boek - dat gaat over programmeren en websites maken - een goede aanvulling voor onze eigen schoolbibliotheek", aldus directeur Koen Elbers van OSB Meander.

CBS de Duif wint spaaractie Kinderboekenweek

Blije lezers op de foto.

HEILOO - De leerlingen van groep 3 van CBS de Duif kregen dinsdag 25 oktober de hoofdprijs uitgereikt van de Kinderboekenweek spaaractie in de bibliotheek in Heiloo. Antoinette Bontje van Keer op Keer en Marieke Ooijevaar van de bibliotheek overhandigden de prijs aan juf Karlien en de leerlingen van groep 3. De leerlingen van De Duif lazen de afgelopen weken veel boeken uit de bibliotheek. Na het bezoek aan de bieb kregen de kinderen een sticker. De school die de meeste stickers had gespaard werd de winnaar. Net als vorig jaar mogen alle acht groepen van De Duif een prachtig boek uitkiezen bij de Schrijverij om in de klas te lezen.

Opkikker Keer op Keer

HEILOO - Twee keer per maand schenkt Kringloopwinkel Keer op Keer een Opkikker van 500 euro aan een vereniging of stichting. De eerste opkikker van de maand november gaat naar Hippische Sportvereniging Heiloo voor de aanschaf van springmateriaal.

Wilt u ook in aanmerking komen voor een van de donaties? U kunt een formulier downloaden via www.stichtingxopx.wordpress.com of ophalen in de kringloopwinkel Keer op Keer aan Industrieterrein Oosterzij 17 in Heiloo, hoek Nijverheidsweg. De openingstijden zijn dinsdag en donderdag van 10.00 tot 15.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur. Telefoon: 072- 5325962.

Collecte MS

HEILOO - Wilt u weer eens met uw buren praten? Dat kan door alleen in uw eigen straat te collecteren voor MS. De collecte is van 21 tot en met 26 november. Neem contact op met coördinator Bob Kos via 072-5332809.

Leger des Heils zoekt collectanten

HEILOO - Het Leger des Heils zoekt collectanten in de gemeente Heiloo voor de jaarlijkse deur-tot-deurcollecte. De collecte wordt gehouden van 28 november tot en met 3 december. De opbrengst van de collecte wordt gebruikt voor het sociaal maatschappelijk werk van het Leger des Heils.
Het Leger des Heils wil uitsluiting en eenzaamheid bestrijden door actief aanwezig te zijn in de buurt met activiteiten en faciliteiten, stelt commissioner Hans van Vliet, commandant van het Leger des Heils in Nederland. "De deuren van buurtsteunpunten en kerkgebouwen staan voor iedereen open en wekelijks worden inloopochtenden, gezamenlijke maaltijden en andere activiteiten georganiseerd." Bent u tijdens de collecteweek beschikbaar en wilt u zich aanmelden om in uw wijk te collecteren? Ga dan naar www.legerdesheils.nl/collecte of bel met 036 - 53 98 175.

Ingezonden: Sint Maarten, een ander lied

REGIO - Nóg beter scoren met Sint Maarten? 'Eeeeeelf november iiis de dag' is al jarenlang het Sint Maartenlied, maar als je lekker veel wilt ophalen zonder een heel lang lied te hoeven zingen, dan is dit lied misschien een goede optie.

Op de melodie van 'Als de morgen is gekomen' van Jan Smit zing je dan

'Als Sint Maarten is gekomen en al het snoep van vorig jaar al lang verdwenen is... gaan wij weer eens langs de deuren en zingen een mooi liedje omdat het weer 11 november is.' Succes!

Willeke van Etten-Kraakman.

Ingezonden: Metro op de grond

HEILOO - Onlangs zag ik op station Heiloo dat de Metro-kranten wederom uit het kastje waren gewaaid en door de regen nat waren geworden. Het merendeel van de kranten lag op de grond. Dit gebeurt steeds met harde wind en regen. Bij het plaatsen van die kast had ik al eens verteld dat deze beter aan de andere kant geplaatst kon worden in verband met het inregenen bijvoorbeeld. In Nederland hebben we hoofdzakelijk winden die overheersen tussen zuidwest en noordwest. Dus de oplossing is de kast of houder naar de overkant te verplaatsen met de achterkant naar het westen. Ik weet niet wie voor deze krantenhouder verantwoordelijk is, maar dit is de oplossing.

Jaap Jan Nijland, Heiloo.

Scholen 'Uit de Schaduw' in de Cultuurkoepel

Uit de schaduw, in het licht.

HEILOO - Zevenhonderd leerlingen uit Noord-Holland nemen deze week in de Cultuurkoepel in Heiloo deel aan het project 'Uit de Schaduw' van Stichting Youth Academy. Samen met docenten en onder begeleiding van een professioneel team richten zij zich op actuele sociale thema's die spelen op middelbare scholen. Voorbeelden zijn 'onderling contact', 'veiligheid', 'begrip voor elkaars anders-zijn' en 'verbinding'. Tijdens een training staat de beleving centraal en krijgen de leerlingen gereedschappen aangereikt om onderlinge communicatie en wederzijds begrip te vergroten. Een belangrijk doel van het Uit de Schaduw-project is om de school nog meer de plek te laten zijn, waar leerlingen graag naar toe komen en zich veilig voelen. Het project duurt nog tot en met vrijdag 4 november.

Inloopdagen Jan van Rijckenborghschool

'Leren met hart, hoofd en handen'.

HEILOO - De Jan van Rijckenborghschool zet op 8 en 15 november haar deuren open voor belangstellende ouders. Tussen 10.00 en 14.00 uur kunt u een kijkje nemen in de klaslokalen en sfeer proeven tijdens een gewone lesdag.

Het uitgangspunt van deze kleinschalige basisschool is leren met hart, hoofd en handen. Het lesprogramma is gericht op een evenredige ontwikkeling van het sociale, cognitieve en creatieve niveau van de leerlingen. Er wordt gewerkt met projectonderwijs en reguliere lesmethodes, welke voldoen aan de kerndoelen. Naast vakdocenten voor Beeldende vorming en Drama krijgen alle leerlingen met ingang van dit schooljaar ook muziekles van een vakdocent Muziek en wordt als naschoolse activiteit Doe-dans aangeboden.

Voor meer informatie, bel directrice Marije Peters (072-5338286) of bezoek de website www.jvrschoolheiloo.nl. We ontmoeten u graag tijdens een van onze inloopochtenden op de Trompenburg 49, 1852 CC Heiloo.

Peek Juwelier: evenement rond het sieradenmerk Trollbeads

Foto: Aangeleverd

HEILOO - Peek Juwelier staat komende zaterdag geheel in het teken van creativiteit, verhalen en dromen. Peek Juwelier houdt een speciaal evenement rond het sieradenmerk Trollbeads. Iedereen is zaterdag 5 november van harte welkom in de winkel aan het Stationsplein 96 in Heiloo.

"De bedels van Trollbeads zijn stuk voor stuk kleine kunstwerken", vertelt eigenaar Rita Peek. "De kunstenaars willen maar één ding: dat hun kraal verbonden raakt met degene die hem aanschaft. 'Elk verhaal heeft een eigen kraal', dat is de grote kracht van het Deense merk." Trollbeads gaat over mensen en levensverhalen. De kralen op een armband of collier koesteren mooie herinneringen en symboliseren toekomstdromen. Vanaf 13.00 uur is de ambassadeur van het Deense sieradenmerk aanwezig. Zij deelt graag haar tips & tricks met alle bezoekers. Met elke aankoop maken bezoekers ook nog kans op leuke prijzen uit de loterij. Vanaf vrijdag 4 november wordt de wintercollectie `Winter Wonderland` gelanceerd. Voor meer informatie, bel Peek Juwelier via 072-5335730 of stuur een e-mail naar info@peekjuwelier.nl.

Nivon Heiloo: cursus Vakwerkhuisjes

HEILOO - Het Nivon Heiloo start dinsdagavond 8 november van 20.00 uur tot 22.00 uur de cursus Vakwerkhuisjes onder leiding van docente May de Lange.

De cusisten bouwen maar dan wel met textiele materialen. De huisjes worden ontworpen en uitgevoerd naar het voorbeeld van het oude Vakwerkhuis-principe. De interessante vertikale, horizontale en diagonale lijnen en de stapeling van vlakken van de oude bouwwijze zijn de bron van inspiratie. Het eindresultaat kan één of meerdere huisjes, verbonden tot een rijtje, zijn. Elk huisje heeft zijn karakteristieke patroon dat bestaat uit gestapelde, gevulde vakken en lijnen in verschillende richtingen, gemaakt door vakmensen.

Deze cursus bestaat uit vier veertiendaagse avonden en vindt plaats in de Hofdijk aan Mariënstein 178A in Heiloo. De kosten bedragen voor Nivonleden 30 euro en anderen betalen 38 euro, exclusief materiaal.

Opgeven kan via info@nivonheiloo.nl of door te bellen naar 072-5333127 of 072-53333217. Kijk op de website voor de afbeelding en tekst: www.nivonheiloo.nl.

Gezocht: vrijwilligers in de levenseinde zorg

HEILOO - Door de veranderingen in de langdurige zorg blijven mensen steeds langer thuis wonen, ook als de laatste levensfase aanbreekt. VPTZ Heiloo, die werkt in Heiloo, Limmen, Akersloot en de Woude, wil graag kunnen blijven voldoen aan de groeiende vraag naar gemotiveerde vrijwilligers. Daarom zoekt VPTZ Heiloo flexibele vrijwilligers die bij mensen thuis een schakel willen zijn in de levenseindezorg. Meer informatie is verkrijgbaar via 06-17967389 of kijk op www.terminalezorgheiloo.nl.

Ingezonden: reiger in najaarszonnetje

Foto: Roel Bennen

Vanmorgen zat hij heerlijk in een najaarszonnetje: een reiger. Eerst heeft hij ons kleine vijvertje leeggegeten en zat daarna op een hoge lantaarnpaal nog even rond tekijken of er toch nog iets te vissen viel in Alle Hospervijver.

Roel Bennen, Wethouder Tomsonbos in Heiloo.

Duurzame huizenroute - Neem kijkje in energiezuinig huis

HEILOO - Zelfs warmte van het douchewater wordt hergebruikt in het energiezuinige huis. Het stroomt langs de leiding die het koude water aanvoert en warmt dit al tot 24 graden op. Snel verdiend. De familie Hoogcarspel zet veel in het werk om te besparen op het gebruik van fossiele brandstof en mikt volledig op duurzame energie.

Bart Hoogcarspel vertelt dat de aankoop in 2009 van hun huis aan de Arklaan een mooie gelegenheid was om te gaan voor duurzaamheid. Hij somt de maatregelen op die toen en daarna zijn genomen. "We hebben de kap aan de binnenkant en de spouwmuur geïsoleerd. De vloer en ook de ruimte tussen de plafonds en de etages zijn geïsoleerd. Waar dat nog niet het geval was hebben we dubbelglas aangebracht. De energievretende CV-ketel met zo'n ouderwetse boiler hebben we vervangen door een HR-ketel. We hebben een zonneboiler die het water vóórverwarmd. Op sommige dagen kan de temperatuur tot zelfs 90 graden oplopen. Doorgaans is het 50 graden. Als dat moet springt de gewone ketel bij. We hebben zonnepanelen op het dak. Sinds kort hebben we boven de veranda licht doorlatende zonnepanelen en een begroeid dak op de schuur."

Kortom, aan een huis uit 1963 kan men wat isolatie betreft zijn hart ophalen. Uiteraard zijn er spaarlampen en energiezuinige apparaten, waaronder een wasmachine die warm water van de zonneboiler gebruikt wat zuiniger is dan zelf koud water opwarmen. Wat het huishouden nog aan energie nodig heeft is 'groen' ingekocht bij VandeBron.

'Investeren in de toekomst'
Hoogcarspel: "Ik zou niet weten wat alles gekost heeft. Het meeste zat min of meer in de totale verbouwingskosten verstopt. Vanzelfsprekend hebben we wel subsidiemogelijkheden benut. Dat is overigens nog een hele klus. Op een gegeven moment had ik zes verschillende aanvragen tegelijk lopen. Wat het ons precies oplevert weet ik niet. Ik weet wel dat de vorige bewoner een energierekening van meer dan driehonderd euro per maand had en wij nu honderdvijfentwintig. Het gaat ons in eerste instantie niet om het geld; of we een investering nu in vijf of vijftien jaar terugverdienen. Belangrijkste drijfveer is dat we hiermee willen investeren in de toekomst. Wij zijn ons bewust van de noodzaak om het gebruik van fossiele grondstoffen terug te dringen en duurzame energie te gebruiken en daaraan willen wij ons steentje bijdragen.'

Bart Hoogcarspel en zijn vrouw Anne-Marie Bor vertellen graag meer over hun energiezuinige huis tijdens de Nationale Duurzame Huizenroute van 5 en 12 november. Zie voor meer informatie de websites www.heilooenergie.nl of www.duurzaamheiloo.nl.

Tekst: Berend Izaks

Zilver voor beide teams GTH trampolinespringen

Van links naar rechts. Achter: Milenka, Julie, Brechtje, Silke en Mila Voor: Elise, Britt en Feliene.

HEILOO - De twee teams van GTH trampolinespringen sprongen zaterdag de tweede plaatsingswedstrijd voor teams. Beide teams begonnen enthousiast aan de wedstrijd. Het E-team met Elise, Britt, Julie en Feliene begon met een sterk rondje verplichte oefeningen. Julie sprong een strakke oefening en kreeg hier 23 punten rond voor. In de ronde erna sprongen de meiden de eerste keuze oefening, Feliene sprong haar oefening heel mooi uit. Het team sloot de wedstrijd af met een goed rondje tweede keuze-oefeningen. Zowel Elise (23.7) als Britt (22.175) sprongen prachtige oefeningen.

Op de andere trampoline sprong het D-team met Silke, Brechtje, Milenka en Mila ook de wedstrijd. De meiden begonnen met een goede start van de wedstrijd. Brechtje sprong een uitstekende verplichte oefening en behaalde daarmee de hoogste score in deze categorie. Tijdens de eerste keuze-oefening liet Silke een sterke oefening zien, zij behaalde dan ook 26.4 punten. De wedstrijd werd goed afgesloten door Mila en Milenka; beide sprongen een keurige oefening en behaalden mooie punten. De beide teams namen het zilver in ontvangst tijdens de prijsuitreiking. Aanstaande zaterdag gaan de meiden proberen om tijdens de laatste teamwedstrijd ook weer een mooi resultaat neer te zetten en zich eventueel te plaatsen voor het NK. Voor meer info, zie www.gth-heiloo.nl.

Succes voor Zhong Hua Wushu tijdens NK Kung Fu

Meester Zheng te midden van haar leerlingen die aan dit kampioenschap deelnamen.

Afgelopen zaterdag, 29 oktober, heeft Zhong Hua Wushu meegedaan aan het Open Nederlands Wushu Kampioenschap 2016 te Hoensbroek, Limburg. De Kung Fu school onder leiding van meester Zheng Wenhua haalde in totaal 6 medailles in verschillende disciplines. Zowel bij de jeugd als bij de volwassenen behaalde Zhong Hua Wushu mooie resultaten. Xinmei Reutelingsperger behaalde met haar vuistvorm (Bagua Zhang) de gouden medaille en haar zwaardvorm (Jian Shu) was goed voor brons. Janno van der Eem sleepte met zijn Taiji waaier vorm een zilveren medaille binnen, zijn wapenvorm (Ling Jiao Dao) was goed voor een 4e plaats. Brons was er ook voor Serena Tichelaar (Chang Quan) en Cassandra Bertels (Taiji Shan); voor beide was dit hun eerste kampioenschap. Ook Sterre Kalter wist met zijn zwaardvorm (Dao Shu) een bronzen medaille zeker te stellen. Paula Bos (Taiji Shan), Ellen IJsselmuiden (Cha Quan) en Sophie Bouman (Chang Quan) wisten met hun vormen een 4e plaats te behalen. De zwaardvorm van Maarten Hulsbosch was goed voor een 5e plek en Maaike de Wijs behaalde met haar waaier vorm de 6e plaats. Met veel plezier kunnen wij terugkijken op een geslaagde en gezellige dag.

Meer foto's van dit kampioenschap en informatie over de school en de lessen kunt u vinden op de website van Zhong Hua Wushu: www.zhonghuawushu.nl of op onze FaceBook pagina. Zhong Hua Wushu geeft les in Haarlem en Heiloo op woensdag, donderdag en zaterdag. Zhong Hua Wushu wordt gesponsord door Dors Sports en Libra Energy.

Halloween Golfwedstrijd op de golfbaan Heiloo

Extra spanning tijdens het golfen.

HEILOO - Golfbaan Heiloo organiseerde zaterdag 29 oktober een Halloween avondwedstrijd voor de jeugd en volwassenen. De baan was verlicht met ledverlichting en fakkels en de deelnemers speelden met golfballen die licht gaven als ze er tegenaan sloegen. Het devies was recht slaan zodat de ballen teruggevonden konden worden. De kans was aanwezig dat de spelers tijdens het zoeken naar de bal zomaar een spook of heks op hun weg vonden. Dit maakte het natuurlijk weer extra spannend. Ruim vijftig deelnemers deden mee aan de wedstrijd en na afloop was er een tombola. Een heel geslaagde Halloween.

Handbalvereniging Meervogels Dames 1

Na de eerste punten gepakt te hebben vorige week, werd er deze zaterdag naar Hoorn afgereisd voor de volgende wedstrijd van het zaalseizoen. De dames speelden tegen Zwaluwen, wat nooit een makkelijke tegenstander is voor Meervogels.

De eerste helft verliep voor Meervogels voortvarend. De dames kwamen al gauw op een voorsprong en Zwaluwen kon niet direct aanhaken. Hier en daar kwam er wat balverlies aan de kant van Meervogels door gehaast spel, maar de voorsprong was niet meteen in gevaar. Aan de kant van Zwaluwen kwam de meeste dreiging vanaf de nummer 8 op de opbouw en combinaties met de cirkelspeelster. Menig ballen werden echter prima uit het doel gehouden door de keepster bij Meervogels, waardoor Zwaluwen maar 5 doelpunten wist te maken in de eerste helft. Ruststand 5-10.

De tweede helft verliep een stuk minder soepel dan de eerste helft. Meervogels was aanvallend zoekende, leed aan balverlies en zat een stuk minder goed in de wedstrijd. Zwaluwen maakte hier dankbaar gebruik van en wist terug te komen tot 2 punten verschil. Met nog een aantal minuten te spelen en de inhaalrace van Zwaluwen werd het toch behoorlijk spannend. Gelukkig wist Meervogels de voorsprong te behouden en de punten mee huiswaarts te nemen. Eindstand 16-18.

Volgende week zaterdag 5 november om 17.30 uur speelt Meervogels thuis in de Lelie tegen Hollandia T.

Zwaluwen dames 1 – Meervogels dames 1

Laatste Voorronde Nederlands kampioenschap Keezen

AKERSLOOT - De laatste voorronde van het NK Keezen vindt plaats op zaterdag 5 november in Café partycentrum de Vriendschap in Akersloot. Sinds 2012 is dit een terugkerend fenomeen wat ieder jaar groter, spannender en vooral gezelliger wordt. Het NK wordt georganiseerd door de Nederlandse Keezbord Organisatie (N.K.B.O.), de bond, die ervoor zorg draagt dat het NK eerlijk verloopt en voor iedereen een onvergetelijk evenement is. Teams vanuit heel Nederland gaan strijden om de beker en de mooie prijzen.

Tijdens het NK worden er voorrondes gespeeld waarin om een finaleplek wordt gekeezd. Per voorronde kunnen er tachtig teams worden ingeschreven. Na de laatste voorronde worden de geplaatste teams bekend gemaakt en krijgen de teams die de finale hebben gehaald een uitnodiging. De eerste voorronde vond plaats op zaterdag 15 oktober, de tweede voorronde was op zaterdag 29 oktober en de derde en laatste voorronde is op zaterdag 5 november. Van de drie voorronden gaan de tachtig best scorende teams door naar de finale. Deze vindt plaats op zaterdag 19 november, waar gestreden wordt voor eeuwige roem en prachtige prijzen.

Voor alle voorronden zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Lijkt het u leuk om mee te doen? Schrijf je dan nu in voor een van de voorrondes en wie weet gaat u met de titel Nederlands Kampioen Keezen naar huis! Inschrijvingen kan via www.nk.keezbord.nl. Wacht niet te lang, vol is vol.

Samenwerking PCC Heiloo en AV Trias

De ondertekening met v.l.n.r.: Theo Bakker (voorzitter van de stichting Trias), Jocelyne Tophoff (voorzitter van de vereniging Trias), Frans van Pinxteren (voorzitter van het college van bestuur van het PCC) en Dick Ramler (vestigingsdirecteur PCC Heiloo).

HEILOO - PCC Heiloo en Atletiekvereniging Trias hebben afspraken gemaakt over een sportieve samenwerking. De school en de atletiekvereniging, die beiden ook betrokken zijn bij de jaarlijkse Heiloose PCC-Maalwaterrun, zullen de komende jaren gebruikmaken van elkaars sportfaciliteiten. Deze samenwerkingsafspraken werden dinsdag 1 november vastgelegd in een contract dat werd ondertekend door AV Trias-bestuurder Jocelyne Tophoff en voorzitter Frans van Pinxteren van het college van bestuur van het PCC. Ook sportklasleerlingen waren hiervan getuigen.

PCC Heiloo is lid van het landelijk netwerk SportAccentScholen en officieel een 'Gezonde school' met een erkende 'Gezonde schoolkantine'. De vele sportklasleerlingen maken gebruik van de sportfaciliteiten van de school. In de periode tot aan de herfstvakantie en vanaf de meivakantie willen zij echter graag buiten sporten en dat kan mooi op de Trias-faciliteiten aan de overkant van de straat. Daar kunnen ze hoogspringen, verspringen, speerwerpen en hardlopen. Buiten schooltijd gebruikt AV Trias de binnensportfaciliteiten van PCC Heiloo. Beide partijen zijn blij dat ze op deze manier een goede bijdrage kunnen leveren aan de uitbreiding van het sportaanbod voor leerlingen en leden.

Beide partijen hebben voldoende inspiratie voor een verdergaande samenwerking, zo blijkt. Voorzitter Theo Bakker van de stichting Trias: "Er loopt veel sportief talent rond binnen de sportklassen van PCC Heiloo. Deze leerlingen willen we graag met atletiek laten kennismaken." Vestigingsdirecteur Dick Ramler van PCC Heiloo: "De Trias-leden die afgelopen zomer meededen met de Olympische Spelen in Rio de Janeiro zijn een voorbeeld voor onze sportklasleerlingen. We hopen dat zij ook een dergelijk niveau kunnen bereiken en de samenwerking tussen onze school en AV Trias werkt daaraan mee."

HZV tast mis bij Zaans Inferno

HEILOO - Terwijl de rookwolken boven de sporthal De Sprong uitstaken en het vuur letterlijk oplaaide, bleken de gemoederen ook verhit in die andere sporthal in Koog aan de Zaan: 'Het Topsportcentrum De Koog'. De jeugdige brigade van coach Ronny Backer kwam knap terug van een 0-2 achterstand maar stond wel met lege handen bij het eindsignaal 4-2. Wilt u meer weten over deze vlammende wedstrijd? Kijk dan op onze website www.hzvhetvennewater.nl.

Tafeltennis Limmen

Tafeltennis Limmen: Sanne & Roos Briefjes.

LIMMEN - De zusjes Briefjes namen zondag 30 oktober deel aan de finale jeugdmeerkampen Noord-Holland in Sporthal de Struyck in Zaandam. Oudste zus Sanne bewees zich de afgelopen jaren als talentvolle tafeltennisster, maar nu heeft ze concurrentie van haar jongste zusje Roos. Beide Briefjes-zusjes eindigden in de finale op de tweede plaats (respectievelijk junioren- en pupillenklasse) en ze zijn daarmee beiden geplaatst voor de kwartfinale van Nederland. Op 4 december mogen ze aantreden bij de nationale kwartfinale jeugdmeerkampen in Almere.

Zeevogels deze week 85 jaar

Een foto van Zeevogels uit het jaar 1942.

EGMOND AAN DEN HOEF - Voetbalvereniging Zeevogels uit Egmond aan den Hoef werd op 3 november 1931 opgericht. Dertig mensen waren bij de oprichtingsvergadering aanwezig. In wat nu het Rode Hert heet, werd de heer J. Peetoom gekozen als eerste voorzitter. Het bestuur bestond verder uit R. Groot, J. Koperen en G. Numan. Pastoor van den Burg werd geestelijk adviseur. Zeevogels staat zondag 6 november stil bij dit heuglijke feit. Na de wedstrijd Zeevogels 1-HSV 1 (aanvang 14.00 uur) volgt in de kantine op sportpark Hogedijk een 'bescheiden' feestje. Iedereen die de club een warm hart toedraagt is van harte welkom bij deze instuif.

TT Café : Groenspoor, wat is dat?

CASTRICUM - Provincie Noord-Holland inventariseert op dit moment welke mogelijkheden er zijn voor het ontwikkelen van een fijnmazig natuurnetwerk: het Groenspoor Noord-Holland.

De eerste inventarisatie vindt plaats in de omgeving Heiloo en Castricum. Daarbij wordt gekeken naar alle soorten natuur die er zijn. In dit natuurnetwerk wordt niet alleen de infranatuur langs wegen, waterwegen en spoorwegen meegenomen, maar ook het openbaar groen, groene burgerinitiatieven en particuliere tuinen. Dat laatste, dat zijn wij: u en ik. We doen dus mee, maar hoe doen we dat dan?

Wat doet TT Cafe op het Groenspoor?
TT Cafe zoekt dus naar antwoorden op de vraag of, en op welke manieren, lokale ideeën en initiatieven te bundelen en te verbinden zijn met infranatuur en openbaar groen. Waar kunnen gezamenlijk 'groensporen' aangelegd worden die de biodiversiteit vergroten en die aansluiten bij sociaal-economische doelen of bij maatschappelijke thema's als duurzame recreatie of duurzame voedselproductie? Zijn er plekken/routes waar we via een win-win veel effect kunnen bereiken? Hebben we straks onze regionale plukdagen? Krijgt onze regio een bloesemfietstocht?

Vragen genoeg dus, maar vooral ook kansen! Een van de initiatiefnemers op dit terrein komt bij ons TT Café langs. Gezamenlijk kunnen we ideeën uitwerken en overgaan tot leuke acties en experimenten. Vergeet ook niet dat er tijdens TT-Caffees gehandeld kan worden met LETSA, bijvoorbeeld appeltaart van appels uit eigen tuin, om maar even bij het thema aan te sluiten.

U bent welkom op vrijdagavond 4 november van 19.30 uur tot 21.00 uur, inloop vanaf 19.00 uur. Lokatie: ClubMariz aan Dorpsstraat 72 in Castricum. Kosten: gratis. Consumpties zijn voor eigen rekening, liefst gelijk afrekenen.

1000 jaar Sint in 1 uur bij Laan

Peter van Trigt. Foto: Jolanda Out

CASTRICUM - Peter van Trigt probeert aanstaande zondagmiddag in boekhandel Laan in Castricum zijn vergaarde wijsheid over de oorsprong van de Sint en zijn knecht in 1 uur uit te leggen. Als naslag is zijn werk '1000 jaar Sinterklaas' uitgegeven. De entree is gratis.

Sint-Nicolaas is zo oud als de weg naar Kralingen. Toch gek dat we dan zo weinig van hem weten, terwijl Sinterklaas ons belangrijkste feest is. Vast staat in elk geval dat het een traditie is die grotendeels naar eigen inzicht kan worden ingevuld. Het enige dat je nodig hebt is een Sint en een knecht! Er is veel commotie ontstaan over de hoedanigheid van Sint zijn knecht. Des te meer was Peter blij dat de uitgeverij LM Publishers - die gespecialiseerd is in het thema slavernij - juist dit boek wilde uitgeven.

Dit boek vertelt over de oorsprong van het feest, zo rond het jaar 1000. Toen als werd de heilige gekoppeld aan het kleine kind. Je kon hem vragen om een kinderzegen en hij hielp je bij een zware bevalling. Later zorgde hij ervoor dat je kinderen aan de man of de vrouw kwamen. Kortom, een heilige voor het leven. Sint-Nicolaas, die zelf een modelleerling was geweest, beschermde ook de kloosterlingen. Via hen verscheen hij kort na 1100 op het toneel en vanaf 1300 op straat. Dat was ook het moment dat de Sint de geheimzinnige brenger van de geschenken werd, terwijl die traditie waarschijnlijk al veel ouder was.

In Sints schaduw loerde steeds een demon, een duistere gezel. Tegenover de heilige was deze demon echter machteloos. Dat kon iedereen met eigen ogen zien. Want waar Sint optrad, werd hij namelijk begeleid door een of meerdere zwarte knechten met een roe en een ketting. Die ketting stond voor het geknechte, oftewel het onderworpen kwaad. De roe was voor wie niet wilde luisteren naar zijn opvoeders.

Sinterklaas verdween rond 1600 uit beeld. Als heilige was hij niet langer welkom in domineesland. De cadeautjes en het sinterklaaslekkers bleven echter komen, terwijl de zwarte knecht nooit ver weg was. Pas kort voor 1840 kwam de goede bisschop zelf opnieuw in beeld. Dat mag gerust een wonder heten. Hoe? Dat hoort men misschien op 6 november in Kantoorboekhandel LAAN aan Burgemeester Mooijstraat 19 in Castricum, evenals het antwoord op de vraag of Piet nu wel of niet zwart mag/moet zijn.

Ruim 42 miljoen euro voor Noord-Hollandse natuur

Foto: Foto: via Google.nl

NOORD-HOLLAND - De provincie Noord-Holland stelt ruim 42 miljoen euro beschikbaar voor natuur. Bijna 30 miljoen hiervan gaat naar natuurbeheer door Natuurmonumenten, Landschap Noord-Holland en het Goois Natuurreservaat voor de komende zes jaar. Ook is 7,6 miljoen euro beschikbaar voor het afronden van het Natuurnetwerk Nederland met nieuwe natuur en nieuw beheer. Een groot deel van de Noord-Hollandse natuur wordt beheerd door Natuurmonumenten, Landschap Noord-Holland, Staatsbosbeheer en het Goois Natuurreservaat. Voor ongeveer de helft van de natuur die deze partijen beheren stelt de provincie nu subsidie beschikbaar. Daarnaast geven bijna negenhonderd agrariërs met agrarisch natuurbeheer ruimte aan de natuur op hun percelen, bijvoorbeeld aan weidevogels. Noord-Holland is nationaal en internationaal een belangrijk broedgebied voor weidevogels, zoals de grutto en de tureluur. De provincie stelt subsidie beschikbaar voor het behouden en uitbreiden van deze natuur. Dit draagt bij aan behoud van biodiversiteit en een beter leefklimaat.

Muttathara helpt statushouders met waardebon

CASTRICUM - Net zoals in heel Nederland krijgt Castricum te maken met een toename van vluchtelingen. Dit brengt de nodige problemen met zich mee en er moet gezocht worden naar praktische oplossingen. Vluchtelingen die al langer in de Azc's wonen en recht hebben op een verblijfsvergunning, worden statushouder waardoor er plaatsen vrijkomen voor andere mensen. Deze nieuwe statushouders krijgen een woning en hulp bij het opstarten van hun nieuwe leven hier in Nederland.

Om deze mensen een steuntje in de rug te bieden heeft Stichting Welzijn Castricum contact gezocht met kringloopwinkel Castricum helpt Muttathara om een samenwerking hierover aan te gaan. Iedere nieuwe statushouder krijgt een waardebon van 50 euro die mag worden besteed bij Muttathara. De medewerkers van de winkel helpen deze mensen de huisraad uit te kiezen en zorgen ervoor dat dit kosteloos bezorgd wordt op het woonadres.

Op deze wijze willen beide stichtingen deze nieuwe medelanders een klein beetje op weg helpen en het gevoel geven dat zij welkom zijn.

Geldschepping behoort een publieke taak te zijn

CASTRICUM - De meeste mensen gaan ervan uit dat banken slechts 'spaargeld' uitlenen, maar banken zijn geldscheppende instellingen. Het privilege op geldschepping zou niet in private, maar in publieke handen moeten liggen volgens Martijn Jeroen van der Linden, bestuurslid van de Stichting Ons Geld. Tijdens zijn presentatie in juni bij het Transition Town Café in Castricum heeft hij dit helder toegelicht.

Van der Linden zet uiteen hoe het huidige geldstelsel is ontstaan en wat de belangrijkste weeffout is. De manier waarop geld gecreëerd wordt: als schuld door private commerciële banken. Dit is volgens van der Linden de voornaamste veroorzaker van de financiële crisis van 2007-8 en van stijgende private schulden en financiële instabiliteit. Omdat dit onderwerp ontbreekt in het maatschappelijk debat over de toekomst van de bankensector is Ons Geld samen met het toneelgezelschap De Verleiders en econoom Ad Broere een burgerinitiatief gestart (www.burgerinitiatiefonsgeld.nu/). Het doel van dit initiatief: geldschepping onderbrengen bij een vierde macht, bij ons allen. Inmiddels heeft er een Kamerdebat plaatsgevonden en staat het onderwerp op de politieke agenda.

Ieder nieuw krediet, verstrekt door een private bank, leidt tot nieuw geld. Banken zijn verplicht een kasreserve aan te houden maar deze is marginaal. Dit houdt in dat er geen cash staat tegenover de kredieten die banken verstrekken. Mochten alle spaarders tegelijkertijd hun geld op willen nemen, ontstaat er een probleem. Des te meer krediet banken verstrekken, des te groter de bankbalansen, des te meer ze verdienen. Banken vragen namelijk een rentepercentage over elk verstrekt krediet. Winst maximaliserende banken hebben er dus belang bij zoveel mogelijk mensen in zo hoog mogelijke schulden te steken. In 2007-8 bleek deze schuldenmaatschappij onhoudbaar toen de schulden niet meer konden worden afgelost. Om te zorgen dat niet het gehele betalingsverkeer en het gehele financieel systeem instortte, zijn de 'too big to fail' banken gered door de overheid, ofwel de belastingbetalers.

De vraag rijst waarom er de afgelopen acht jaar niets fundamenteels veranderd is en waarom geldschepping überhaupt het privilege van private banken is. Waarschijnlijk omdat het een complex onderwerp is wat slechts door weinig mensen goed wordt begrepen. Ook veel economen begrepen geldschepping niet of ontkenden het. Echter, in 2014 brachten zowel de Bank of England als ING een rapport uit waarin is bevestigd wat door stichting Ons Geld al langer wordt geroepen: banken creëren geld. Mede hierdoor maken ze veel winst en kunnen ze zich grote kantoren in de centra van steden veroorloven. Waarom mogen andere instellingen geen geld creëren? Waarom krijgt Milieudefensie niet het privilege om uit niets geld te creëren zodat ze windmolenparken kan neerzetten? Waarom wordt geldcreatie niet ingericht in het algemeen belang?

Door kredietverlening en geldschepping te scheiden, zoals stichting Ons Geld bepleit, krijg je een veel eerlijkere markt en een stabieler financieel systeem. Indien private banken functioneren als intermediair dienen zij eerst geld van spaarders te werven voordat er een krediet kan worden verstrekt. Als burger kun je dan kiezen om je geld te stallen bij een commerciële bank die je hoog rendement belooft, maar met het risico dat je je geld kwijtraakt indien de bank omvalt. Je kunt er ook voor kiezen je geld uit te lenen via een kredietunie of via een peer-to-peer lening. Of je laat geld staan op een transactierekening bij de vierde macht, mogelijk de centrale bank. Hier staat je geld veilig, maar ontvang je geen rendement. Die keuzemogelijkheid is er nu niet. Wel wordt er gepoogd een depositobank op te richten. Er zijn ook steeds meer regionale initiatieven die een nieuw betaalmiddel introduceren zoals de Dam, Letsa en De Alphense Betaalwijze.

Het laatste woord is er nog lang niet over gezegd, maar er is in ieder geval een debat op gang gebracht over de cruciale vraag waarom geldschepping het privilege is van private banken. Wilt u meer lezen over dit onderwerp? Dan kunt u dat onder andere vinden op www.mjvdl.com en www.onsgeld.nu.

Tekst: Annemieke Ederzeel.

Programmering Castricum 105

Maandag
00.00 – 16.00 uur: Non-stop muziek
16.00 – 18.00 uur: Nieuw Castricums Peil (maandageditie) – Willem Seignette
18.00 – 20.00 uur: Cross Country – Martin Meijer
20.00 – 21.00 uur: NH in Bedrijf i.s.m. RTV80 uit Bergen (een keer in de maand)
21.00 – 23.00 uur: Non-stop muziek
23.00 – 00.00 uur: Ballads At Night

Dinsdag
00.00 – 19.00 uur: Non-stop muziek
19.00 – 21.00 uur: Dreijer Draait Door – Rick Dreijer
21.00 – 23.00 uur: Commuzika – Anton van Kaam
23.00 – 00.00 uur: Ballads At Night

Woensdag
00.00 – 18.00 uur: Non-stop muziek
18.00 – 19.00 uur: Tamara Paulus
19.00 – 21.00 uur: Nonstop Muziek
21.00 – 22.00 uur: Hraj Kapelo hraj – Jan Jonker
22.00 – 23.00 uur: Non-stop muziek
23.00 – 00.00 uur: Ballads At Night

Donderdag
00.00 – 17.00 uur: Non-stop muziek
17.00 – 19.00 uur: De Donderdag Date – Frank Ruiters

Oneven weken
19.00 – 20.00 uur: Just Jazz – Fred Timmer & Ineke Timmer (1x in de maand)
20.00 – 23.00 uur: Non-stop muziek
23.00 – 00.00 uur: Ballads At Night

Even weken
19.00 – 19.30 uur: Non-stop muziek
19.30 – 23.00 uur: Het Raadsplein – Live vanuit het Gemeentehuis in Castricum (om de week, zie de vergaderagenda op www.castricum.nl)
23.00 – 00.00 uur: Ballads At Night

Vrijdag
00.00 – 17.00 uur: Non-stop muziek
17.00 – 19.00 uur: Max Besteman
19.00 – 20.00 uur: NH in Bedrijf – i.s.m. RTV80 uit Bergen
20.00 – 21.00 uur: Non-stop muziek
21.00 – 23.00 uur: De Vrijdagavond Show – Julian Timmer & Mel Glorie
23.00 – 00.00 uur: Non-stop muziek

Zaterdag
00.00 – 10.00 uur: Non-stop muziek
10.00 – 12.00 uur: De Zaterdagochtend Show – Thom
12.00 – 15.00 uur: Nieuw Castricums Peil (zaterdageditie) – Sander Verschoor en Maarten Glorie
15.00 – 17.00 uur: Sanne Klinkhamer
17.00 – 00.00 uur: Non-stop muziek

Zondag
00.00 – 07.00 uur: Non-stop muziek
07.00 – 09.00 uur: Ballads at morning
09.00 – 10.00 uur: Radio Klassiek – Helmoth Mehciz
10.00 – 11.00 uur: Kerkdienst
11.00 – 12.00 uur: Klassiek & Ballads at morning
12.00 – 14.00 uur: Cabaret van Nederlandse Bodem
14.00 – 17.00 uur: 105Sportlive
17.00 – 19.00 uur: The Flash Back Show
19.00 – 20.00 uur: NH in Bedrijf – i.s.m. RTV80 uit Bergen
20.00 – 22.00 uur: Non-stop muziek
22.00 – 00.00 uur: Ballads at night

Handen uit de mouwen op de Doornduyn

CASTRICUM - De grootste en gezelligste vrijwilligersactie in het groen wordt zaterdag 5 november georganiseerd. Vrijwilligers geven dan het landschap een onderhoudsbeurt.

Voor de locatie 'de Doornduyn' is nog plek voor negen vrijwilligers. De werkzaamheden bestaan uit struiken snoeien, zagen, hout kloven, bomen planten en stinzebolletjes opgraven of juist planten. Ook kunnen poelen worden geschoond.

Voor meer informatie en aanmelden, zie natuurwerkdag.nl.

Vlooienmarkt in Akersloot

AKERSLOOT - De eerste vlooienmarkt van Organisatieburo de Lang vindt zondag 6 november plaats in sporthal De Lelie Akersloot. Dit is de eerste markt in een reeks van maar liefst drie vlooienmarkten. De markt biedt uiteenlopende gebruikte spullen zoals speelgoed, gereedschap, antiek, curiosa en huishoudelijke artikelen. Lijkt het u leuk om uw spullen te verkopen op de vlooienmarkt? Bel dan voor meer informatie naar 0229-757766 of 06-51374913. Kijk ook op www.burodelang.nl.

Grote veiling in Limmen voor kerk en jeugd

LIMMEN - De Roomskatholieke H. Cornelius in Limmen organiseert vrijdag 4 november een veiling. Van de opbrengsten gaat een flink gedeelte naar de jeugdverenigingen in Limmen; het komt ten goede aan de kerk en welzijn vanuit de geloofsgemeenschap.

De veiling wordt al sinds meer dan vijfentachtig jaar begin november gehouden. Enkele zeer ervaren en gemotiveerde veilingmeesters staan klaar om ruim driehonderd kavels aan de man of vrouw te brengen. Bij de voorbereidingen van de veiling zijn goederen en diensten verzameld die nu te gelde worden gemaakt. Naast traditionele koopjes zoals als paling, taarten, fruitmanden, bonnen voor toprestaurants en drankpakketten, zijn er mooie kavels te koop: historisch-geografische excursies, wijnworkshops, kaarten voor concerten en theater en uiterst gezellige kees-avonden. Vanzelfsprekend ontbreken ook niet de Solextochten met aansluitend buffet, evenals golfwedstrijden, kaarten voor topvoetbalwedstrijden in het AZ-stadion, cabaretvoorstellingen in de PKN-kerk en nog veel meer. Er is ook regelmatig een loterij met mooie prijzen.

Huis aan huis in Limmen zijn de catalogi bezorgd. Deze liggen uiteraard ook in de zaal. Iets meer weten over de parochie? Kijk dan op www.corneliuskerk-limmen.nl.

Museumhoeve Overslot mag langer blijven

Foto: Foto: Anne Klijnstra RTV-NH

EGMOND AAN DEN HOEF - Museumhoeve Overslot hoeft niet op 31 december het gebouw aan de Slotweg in Egmond aan den Hoef te verlaten. Dit besloot de gemeenteraad van Bergen vorige week.

In een motie staat dat de toekomstvisie van de gemeente Bergen bepaalt dat de Bergense economie drijft op toerisme. Om deze reden bekleedt Museumoverslot een belangrijke functie. Het College van B&W liet onlangs aan Stichting Hafre van Overslot weten dat het pand eind dit jaar leeg moet worden opgeleverd om de herstructurering van het hele Slotkwartier en een verbouwing van museumhoeve Overslot mogelijk te maken. De gemeenteraad noemt sluiting niet wenselijk omdat het college nog geen concrete plannen heeft voor het Slotkwartier.

Museumhoeve Overslot in Egmond aan den Hoef, die verwacht een nieuwe overeenkomst te moeten tekenen met de gemeente Bergen, is blij met de door de gemeenteraad gesteunde motie. "We zijn dankbaar voor de steun en de getoonde politieke moed van de Bergense gemeenteraad. We hebben alle vertrouwen in een langdurig behoud van de nu eindelijk op waarde geschatte inspanningen van de stichting", aldus Fred Valkering van Stichting Hafre.

TUINEN TE VEEL WERK ? Geen tijd ? Ervaren tuinliefhebber helpt u met deskundig tuinonderhoud en het snoeiwerk en winterklaar maken van uw tuin. T: 06 - 1827 8367

Cadeaukaart nodig? Even naar Primera Het Hoekstuk.

WORKSHOP Ontspanningsmassage: Nek, Schouders, Gezicht. Dinsdag 15 nov in Trefpunt Heiloo 19.30 - 22.15 Info en opgave via: info@destillebron.nl of 06 - 2266 6059

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info
STOFZUIGERKRAAM

Kim's Haarsalon Dompvloetlaan 29 Heiloo. Bel voor een afspraak naar: 06 - 3004 2383 en tot snel!

KRINGLOOP HEILOO De leukste! Gratis P. Hier kunt u heerlijk struinen tussen veel kleingoed, meubels, mooie kleding, lps, cds, dvd, schoenen, lampen, lijsten, schilderijen, boeken, spellen, versterkers, oude kasten, stoelen Lundia enz!!,di t/m za 10-5 De oude Werf. Ook inbreng. Zondag open? Kijk op onze site of 072 - 5334000

Brocante HET BOSHUYS. Zaterdag 5 november open van 11.00 tot 16.00. WESTERWEG 41A in Heiloo. Leuke nieuwe woonitems.Kom gezellig langs!

SCHILDERSBEDRIJF LIMMEN

50% korting. Heeft nog tijd voor al uw schilderwerk binnen en buiten

Tel: 06 - 4247 9384

HOVENIERSBEDRIJF ELSMAN voor al uw tuinwerkzaamheden. T: 072 533 8298 of hovenierelsman@quicknet.nl

Vaste klantenkorting. THAISE MASSAGE. Op afspraak. Industrieterrein 4c. Tel: 06 - 3365 5759

DE SCOOTERBOX repareert alle merken scooters en scootmobielen. Wij halen uw scooter GRATIS op. Ook levering nieuwe. www.descooterbox.nl 06 - 2202 0702 AGM-Dealer

Grote collectie gebruikte dames-, heren- en kinderfietsen. Incl 3 maanden Bovag garantie. Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo Tel. 5331241 www.bosmantweewielers.nl

Ambachtelijke SCHILDER heeft nog tijd over, ook voor timmerwerkzaamheden en dakreparatie enz. Vrijbl. prijsopgave, geen aanbetaling; betaling na tevredenheid klant. Ingeschr. KvK Tel. 06 3987 0829

Kwaliteitsstoffering van uw meubelen vindt u bij MEUBELSTOFFEERDERIJ HEIJNE. Wij maken er een serieuze zaak van u goed advies te geven. Handelsweg 18 Heiloo. Wilt u een offerte of langskomen ? Even bellen aub. Tel. 072-5334950 of 06-5164 9054 info@ceesheijne.nl www.ceesheijne.nl

Div modellen gebruikte elektrische fietsen va € 695 icl. 3 maanden Bovag garantie. Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo. Tel 5331241 www.bosmantweewielers.nl

BARRY DE VRIES
AUTO'S. In- en Verkoop.
www.barrydevriesautos.nl
Industrieterrein Oosterzij 7,
1851 NV Heiloo.
Tel: 06-2159 8809

PIANOLES BIJ U THUIS

De lessen zijn deskundig, ervaren en op maat gemaakt voor alle leeftijden. Bel voor info: 06 - 3827 9213

BOUWBEDRIJF Mart Metzelaar. Voor al uw nieuwbouw, verbouw en timmerwerkzaamheden. Tel. 072 505 2977 - 06 5132 0570.
info@martmetzelaar.nl

Beste SCHILDER & STUCADOOR voor binnen/buiten. NU 50% KORTING Tel: 06 - 3374 3601

Maak kennis met de uitgangspunten van FREINETONDERWIJS. Welkom op de informatieavond van basisschool ELCKERLYC op DINSDAG 8 NOVEMBER om 19:15. www.elckerlyc-heiloo.nl

Iedereen kan gezond leven met een gezond gewicht! Hoe? Maak snel een afspraak! Sandra Zoon Heiloo 06 - 57322934 E:sandrazoon.gewichtsconsulente@gmail.com W:www.sandrazoongewichtsconsulente.nl

JOS BUYS BESTRATING. Straatwerk voor bedrijf en particulier. Tel. 06 5064 1386

Grote sortering elektrische fietsen in div. uitvoeringen v.a. 1299 euro. Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo. Tel 5331241 www.bosmantweewielers.nl

www.hoveniersbedrijfdepopulier.nl. Al 25 jaar het adres voor al uw tuinwerkzaamheden. o.a. snoeien, onderhoud, aanleggen van oude- en nwe TUINEN, sier- en herbestr. Het plaatsen van SCHUTTINGEN. Gratis ontwerp enz. Alles is bespreekbaar. Ingeschr. KvK, goudengids. Bel voor een vrijbl. prijsopg. 072-888 4612

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating.
T: 072 533 6002 www.iristuinen.nl

Pasfoto's nodig? Even naar Primera Het Hoekstuk.

Gratis af te halen in Heiloo: STAMBOMEN van Vorstenhuizen. Bellen tussen 17.00 en 18.00 uur. 072 - 535 0107

Zangles in Heiloo privé of met twee. Kids en volwassenen, beginners en gevorderden. Gratis proefles. www.zingjemee.nl. 06 4811 6691.

HOUSE-SALE Wegens verhuizing "Open Huis" Div. huisraad en curiosa. Za 5 en Zo 6 nov. 10 - 17 uur. Stationsweg 95 Heiloo.

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072-506 9052

Bijles/Examentraining EngelsHavo/VWO Ervaren docente Tel: 06 - 1844 2639

FIFTYFIT HEILOO We hebben nog plaats voor mannen die in een zaal willen sporten (zonder toestellen).Op dinsdag 16:30 tot 17:30 uur. Meer info? BEL: 072 - 5339184

Tuinonderhoud Jeroen Borst Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen. Bel voor gratis offerte: 06-4180 3734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

BOUWBEDRIJF
TERLUIN


Voor al uw aan-, ver- en
nieuwbouw. Ook renovaties.
Kozijnen, deuren, ramen.
Vrijblijvend prijsopgaaf:
T: 072 505 3395