De Uitkijkpost

19 juli 2017

De Uitkijkpost 19 juli 2017


Aanleg hoofdriool bij Krommelaan

Hier vinden de werkzaamheden plaats.

HEILOO - De aanleg van het hoofdriool in Zuiderloo ter hoogte van de Krommelaan startte maandag 17 juli. Vanwege deze werkzaamheden is de kruising Krommelaan met de huidige bouwweg tot 24 juli afgesloten voor al het doorgaande verkeer. Dat meldt de gemeente Heiloo. Bestemmingsverkeer maakt gebruik van de Kennemerstraatweg en de Hoogeweg. Het hoofdriool wordt vanaf de Vennewatersweg langs de huidige bouwweg aangelegd in noord-zuid richting. De kruising met de Krommelaan is daarom tot 24 juli niet te gebruiken voor doorgaand verkeer. De afsluiting staat aangegeven met borden. De weg is ook voor doorgaand fietsverkeer afgesloten, zij maken gebruik van de Kennemerstraatweg, Zevenhuizerlaan, Hoogeweg en de Vennewatersweg. Gelijktijdig met de aanleg van het riool wordt archeologisch onderzoek uitgevoerd. Bij het graven van de sleuven voor de aanleg van het riool, speuren archeologen naar sporen uit het verleden. Op dinsdag 11 juli is opnieuw een bijzondere vondst gedaan: een vierduizend jaar oud dijbeen. Zuiderloo is onderdeel van het programma de Nieuwe Strandwal. Hierin werkt de gemeente Heiloo samen met de provincie Noord-Holland en de gemeenten Castricum en Alkmaar. Doel is om een gebied te creëren waarbij de aanleg van een woonwijk samen gaat met de realisatie van natuur, recreatieve voorzieningen en goede bereikbaarheid met een aansluiting op de A9, inclusief toegangswegen en het bedrijventerrein Boekelermeer.

Actie verkeersveiligheid Stationsweg

Bewoner ondervraagt automobilist over de verkeersveiligheid van de Stationsweg.

HEILOO - "De Stationsweg is duidelijk te smal voor het grote aantal auto's dat erdoorheen rijdt", benadrukte bewoonster Marjon Zandvliet zaterdag tijdens de bewonersactie in haar straat. Zij vestigde hier de aandacht op de verkeersonveilige situatie voor auto's en fietsers, veroorzaakt door het krappe wegprofiel. Dat deed ze samen met medebewoners.
De actievoerders maanden automobilisten tot stilstand en deelden pamfletten uit met daarop informatie over hun visie
en de vraag voorzichtiger door de woonstraat te rijden. Volgens de bewoners rijden er teveel auto's en vrachtwagens door de straat en moet het nieuwe verkeersplan hiervoor een oplossing bieden. Dit om de kans op ongelukken te verkleinen en het gebruik van de straat door fietsers en voetgangers prettiger en veiliger te maken. Volgens Zandvliet reageerden de meeste mensen positief op de actie. "Veel mensen staken hun duim op. Mooi ook dat enkele sympathisanten uit andere verkeersonveilige straten bij ons kwamen kijken, zoals bewoners van de Kerkelaan en Zevenhuizenlaan en een inwoner van Malevoort. Daarnaast was wethouder Rob Opdam van de partij." De inwoonster liet weten dat er nauwelijks tijd was voor een praatje met automobilisten, omdat de stilstaande auto's zorgden voor een opstopping. "Dat zegt wel iets over de verkeersdruk en de constante stroom aan auto's die voorbijkomt." Aanleiding van de actie was onder andere het Verkeersbeleidsplan 2017-2030 waaraan de gemeente Heiloo momenteel werkt. Hierbij zijn bewonersgroepen uitgenodigd hun visie te geven. Het nieuwe verkeersbeleid van de gemeente Heiloo ligt op het gemeentehuis ter inzage tot en met 25 juli.

Tekst: EJV Mediaproducties/Evert Visser

Meander loopt 3200 euro bij elkaar

Sponsorloop in volle gang.

HEILOO - De leerlingen van de openbare basisschool Meander in Heiloo startten vrijdag 14 juli hun schooldag sportief én maatschappelijk betrokken met een sponsorloop voor het goede doel, El Rappo Klappo en KiKa. In september rent het inmiddels bekende Team 'El Rappo Klappo' de Kika Estafette Run van Groningen naar Utrecht. Een groot aantal leden van dit team is ouder van kinderen op Meander. De school zag een mogelijkheid een steentje bij te dragen. Meander voelt zich betrokken bij het doel om onderzoek naar kinderkanker te doen, omdat zij hier direct mee te maken kregen met een gezin van school. Ondanks dat het bijna zomervakantie is en kinderen druk bezig zijn met bijvoorbeeld de afscheidsmusical en andere afsluitende activiteiten, liepen de leerlingen een mooi bedrag bij elkaar, namelijk ruim tweeendertighonderd euro voor El Rappo Klappo en KiKa. Dit bedrag werd maandag bekendgemaakt. Een flinke regenbui tijdens de sponsorloop mocht de pret niet drukken. Onverstoorbaar liepen de kinderen hun rondjes over het grasveld in Ypestein, aangemoedigd door hun ouders. Gelukkig lagen er na afloop droge t-shirts klaar in de klassen. "Wat een prestatie van de school en wat vinden we het fijn dat jullie dit hebben weten te organiseren", aldus Puck Boot en Rowena van Eck van El Rappo Klappo. Natuurlijk kan nog steeds geld gedoneerd worden aan dit team. Via www.runforkikaestafette.nl kunt u hen ondersteunen.

Brandwonden Stichting zoekt nieuwe collectanten!

HEILOO - De landelijke collecte van de Nederlandse Brandwonden Stichting zoekt mensen die in Heiloo willen collecteren van 8 tot en met 14 oktober. Om te onderzoeken hoe brandwonden snel en goed kunnen genezen, is veel geld nodig. Wilt u collecteren, bel dan Martin Vogelsangs via 072-5338645 of mail naar martin.j.g@kpnplanet.nl. Zie ook www.brandwondenstichting.nl.

De Koepel ziet af van inschrijving exploitatie Theater de Beun

HEILOO - De Koepel, de organisatie achter de exploitatie van de Cultuurkoepel in Heiloo, ziet af van inschrijving voor exploitatie en beheer van Theater de Beun in Heiloo. De organisatie schrijft in de brief aan het College van B&W: 'Op dit moment zijn de faciliteiten op Landgoed Willibrordus nog niet geschikt om alle activiteiten die nu in de Beun plaatsvinden adequaat te faciliteiten.' De organisatie constateert dat drie podia in de gemeente, te weten de Witte Kerk, de Cultuurkoepel en De Beun, teveel is voor een gezonde financiële exploitatie van ieder podium op lange termijn. Het doel van de Koepel was om ervoor te zorgen dat de drie podia elkaar niet kapot concurreren, maar samen te werken en elke locatie te laten doen waar het meest geschikt voor is. Volgens de Koepel wil de gemeente Heiloo Theater de Beun nog tenminste tien jaar open houden en zal de gemeente daarvoor 669.657 euro aan groot onderhoud moeten besteden. Daarnaast zal een beheerder dan ook nog een bijdrage moeten vragen om geen verlies te maken.

De Koepel denkt echter dat het beter is te investeren in faciliteiten op Landgoed Willibrord om met de beperkte financiële middelen een toereikend cultureel aanbod te bereiken.

Bron: BeatFM

15, 16 en 17 september Willibrordus Draait Door biedt veel variatie

Ook Kirsten van Teijn schittert op Willibrordus Draait Door. Foto: Anne van Zantwijk

HEILOO - 'Willibrordus Draait Door' brengt in het weekend van 15, 16 en 17 september op Landgoed Willibrordus een prachtige mix van muziek- en theateroptredens, films, kunst en culinaire genoegens. Net als voorgaande jaren kunnen bezoekers van alle leeftijden zich hier vermaken. Zet u het alvast in uw agenda?

De derde editie van Willibrord Draait Door biedt veel variatie aan jong en oud(er). Op het grote podium in de Cultuurkoepel en de tenten buiten wisselen popmuziek, klassieke muziek en zelfs techno-cabaret elkaar af. Hier zijn optredens bij te wonen van onder andere de bekende zanger Tim Knol en klinken de a-capellaklanken van de groep New Amsterdam Voices. Ook leuk is onder andere op zondag het spetterende optreden van de band The Tibbs met feestmuziek a la Caro Emerald. Het is slechts een kleine greep uit het aanbod van ruim vijftig acts. Lokale muzikanten zijn er zeker ook: de bekende Heiloose cabaretière Kirsten van Teijn is te gast bij de Andersons op vrijdag. Sommige lokale helden - die deelnamen aan een online talentenjacht van de organisatie - schitteren op het podium, anderen treden op in De Strandwal. Zo is één van de opmerkelijke inzendingen van de talentenjacht van de jonge pianist Aron Lahat: hij gaat optreden in de Binnentuin. Een tienerdisco op vrijdag en op zaterdag een jamsessie voor liefhebbers met een gitaar maken Willibrord Draait Door nog gezelliger. En wat te denken van dansen voor ouderen op zondag, georganiseerd door Stichting Welzijn Heiloo?

'Voeding voor de geest'
Verder kunnen bezoekers van Willibrordus Draait Door onder andere genieten van Vitamine G: verhalen over gezonde voeding, geluk, gezond leven en wonen in het groen. Ook workshops over deze onderwerpen staan op het programma. Deelnemers zijn onder andere de Groene Apotheker, Ecoplaza, Banking for food (Rabobank) en de Groene Brug. Daarnaast wil Willibrordus Draait Door graag de psychiatrie breder en op een laagdrempelige manier onder de aandacht brengen. Marian Mudder zorgt hiervoor: de bekende roodharige actrice van de tv-serie Baantjer brengt haar theaterprogramma 'Sofasessies'. Dit onder het motto 'Voeding voor de geest'.

Het terrein en de diverse gebouwen bevatten volop beeldende kunstuitingen. Zo maakt de installatie-kunst 'Dood Spoor' van Company DaaD zeker indruk. Waren vorig jaar levensgrote vogels op de wind te zien, nu zijn het motorrijders die op de wind bewegen. Bijzonder zijn eveneens de vreemde wezens in de binnentuin, ingepakt in lakens. Verder zijn de musea op het landgoed geopend en gelukkig zorgt de horeca voor de innerlijke mens. Diverse koks bieden afwisselende lekkernijen. De 'Keuken met Karakter' van de GGZ is eveneens present. Het Willibrordusbier is verkrijgbaar. "Je komt tijdens Willibrordus Draait Door niks tekort", aldus de organisatie. De locatie leent zich verder bij uitstek voor een wandeling door de gebouwen van Willibrord en het tussenliggende park van het landgoed.

De vrijwilligersorganisatie bestaat uit Jan Bellekom, Nico Adrichem, Leo Gouwerok, Pieter Ranzijn, Gonny van Wees, Theo Kloosterman, Inge van Wel en Ed Freriks, Servaas Reussien en Rolina Boekel. Onmisbaar voor het succes zijn verder de vrijwilligers die tijdens het festival hand- en spandiensten verrichten en de sponsors en fondsen: met name het Taqa Cultuurfonds, het Prins Bernard Cultuurfonds en een heel aantal ondernemers uit Heiloo.

Meer informatie over programma en voorverkoop is te vinden op www.willibrordusdraaitdoor.nl.

Tekst: EJV Mediaproducties/Evert Visser

Tien vragen aan... Silke Lange

Silke Lange.

Silke Lange woont al meer dan twintig jaar in Heiloo. Ze is moeder van drie kinderen van wie er twee al het huis uit zijn. Als archeoloog werkt ze in heel Nederland, maar vooral ook in Heiloo.

1. Waar ben je geboren en getogen?
Ik ben geboren in de Duitse stad Celle. Als kind ben ik veel verhuisd. Ik woonde onder meer in Osnabrück, Kassel en Bremen. De enige plek in Duitsland waar we langer zijn gebleven, was in een klein dorpje vlak bij Rotenburg-Wümme. Op mijn achttiende ben ik vertrokken uit Duitsland. Ik werkte eerst een jaar in het Zwitserse Dornach en ben daarna in Nederland beland.

2. Als je Hobby je werk was, welk beroep zou je dan hebben?
Je kunt het beter andersom vragen. Ik ben archeoloog, dat is mijn beroep. Als het niet mijn beroep was geweest, dan was het zeker mijn hobby.

3. Wie zou je graag eens willen ontmoeten?
Aletta Jacobs. Zij heeft zo veel tegenslagen in haar leven gehad en zich nooit laten ontmoedigen in haar strijd voor vrouwenrechten. Wat levende mensen betreft zou ik Barack Obama graag ontmoeten. Die man heeft in mijn ogen zo veel voor elkaar gekregen en leek tegelijkertijd heel ontspannen. Ik zou wel willen weten wat hij nu écht van Trump vindt.

4. Wat is jouw mooiste jeugdherinnering?
Geen eenvoudige vraag, ik heb er namelijk veel. Zoals de vakanties op het Deense eiland Als, waar mijn oma woonde. Daar verzamelde ik vuurstenen werktuigen op het Oostzeestrand en begon mijn passie voor archeologie.

5. Wat vind je het mooiste plekje van Heiloo?
Er zijn veel mooie plekjes. De speeltuin (het indianendorp) bij het Maalwater en de grote schommel die er staat, is een favoriete plek. Landgoed Ter Coulster met zijn prachtige geschiedenis en het Heilooër bos met de oude beuken en eiken die er staan. Ook de Vlooiendijk: aan het einde van de weg kijk je uit op de Vennewaterspolder en de abdij. Als er in de vroege morgen mist hangt over de weilanden, is het er magisch.

6. Waar kunnen ze je 's nachts voor wakker maken?
Liever niet, maar stel dat er bij archeologisch onderzoek een bijzonder houten voorwerp wordt gevonden, zoals een ploegschaar, dan mag je me altijd wakker maken.

7. Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?
'Failing to prepare, is preparing to fail'. Dat advies heb ik altijd in mijn gedachten.

8. Wat weten de meeste mensen niet van je?
Als ik niet archeoloog was geworden dan zat ik nu in Ierland schapen te houden. Mijn ouders hebben schapen gehouden en de wol verwerkt. Ik heb van mijn moeder spinnen, wol verven, weven en breien geleerd. Nog steeds dingen die ik graag zou doen als ik er meer tijd voor had.

9. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?
Ik zou op de rotonde bij het Maalwater/Pastoor van Muijenweg een palenkrans plaatsen omdat er eentje uit 800 voor Chr. in de nieuwe woonwijk Nieuw Varne is gevonden, en ook op andere manieren proberen met kunstenaars en landschapsarchitecten de archeologie en geschiedenis van Heiloo in het dorp uit te beelden. In Zuiderloo gaat de projectontwikkelaar Timpaan bijvoorbeeld de recente archeologische vondsten gebruiken bij de inrichting van speelplekken. Verder vind ik onze burgemeester hartelijk en echt betrokken bij alles wat er in het dorp gebeurt.

10. Persoonlijke vraag van Karsten Hopman:
'Hoe beleef jij de recente unieke archeologische vondsten zoals de grafheuvel en de bronzen hielbijl in Zuiderloo en wat is jouw verdere verwachting betreffende archeologie bij de verdere ontwikkeling van dit gebied?'
Ik verwacht dat we de puzzelstukjes bij elkaar gaan voegen er dat er dan een bijzonder verhaal uitkomt van deze bijzondere plek op de Strandwal waar mensen huizen bouwden, hun akkers bewerkten en vee hielden, waar ze hun doden begroeven en rituelen uitvoerden om de goden gunstig te stemmen. Wist je bijvoorbeeld dat er kraanvogels waren en kroeskoppelikanen? Ook krijgen we een beeld welke bomen, struiken en andere planten hier groeiden, welke kleur het voorjaar en de herfst op de strandwal en de aangrenzende moerasvlakte hadden. En o ja, er komt nog een opgraving. Spannend!

Ik nomineer Irene Mulder voor de volgende tien vragen.
Mijn vraag aan Irene is: 'Je maakt illustraties, stripverhalen en bedenkt allemaal leuke projecten. Je stijl en humor is heel herkenbaar. Waar haal je telkens de inspiratie vandaan?'

Benedictusleerling: spreekbeurt op NS-hoofdkantoor

Lotus Dirks spreekt op locatie. 'Het ging als een trein'.

HEILOO - Lotus Dirks uit groep 6 van de Benedictusschool had haar klasgenoten uitgenodigd om samen met de trein naar Utrecht Centraal te reizen. Dat gebeurde vorige week. De leerling hield haar spreekbeurt over de NS in de conferentiezaal van het hoofdkantoor van de NS. Dit was voor Lotus natuurlijk heel spannend, maar ze hield een prachtige presentatie, zo benadrukt de schoolleiding. Vervolgens bekeken de kinderen de vele soorten treinen uitgebreid van binnen. Daarna gaf logistiek NS-manager Fred Versfeld een interessante toelichting en een rondleiding en reisden de kinderen terug naar Amsterdam Centraal. Hier trakteerde het verkeersleidingscentrum hen op een rondleiding. Een leerzame dag.

Nieuwe statuten voor Stichting Vrienden van De Vijfhoek

notaris Gerard van Leersum (l) en voorzitter René de Boer van Vrienden van De Vijfhoek.

HEILOO - Met dank aan de adviezen van en sponsoring door notariskantoor Van Leersum & Van der Ploeg zijn de statuten van de Stichting Vrienden van De Vijfhoek weer helemaal up-to-date. Op 10 mei 2017 is de aangepaste akte verleden voor Mr. G.J. (Gerard) van Leersum, notaris te Heiloo.

De Stichting Vrienden van De Vijfhoek is in 1991 opgericht. Onder het motto 'Vierkant achter De Vijfhoek' realiseert de stichting projecten en activiteiten die niet vanuit de overheid gefinancierd worden. In de afgelopen zesentwintig jaar heeft de vriendenstichting vierhonderdvijftigduizend euro kunnen besteden om het dagelijks leven van de kinderen en de medewerkers op orthopedagogisch dagcentrum (ODC) De Vijfhoek in Heiloo te verbeteren. Deze kinderen (leeftijd nul tot achttien jaar) hebben een verstandelijke en/of meervoudige beperking en komen uit de gehele regio Alkmaar.

Het toenmalige bestuur liet de doelstellingen en de overige formaliteiten keurig vastleggen binnen de oprichtingsstatuten. Het huidige bestuur vond het tijd deze eens grondig aan de huidige doelstellingen en de wettelijke eisen te toetsen. Notariskantoor Van Leersum & Van der Ploeg Notarissen is al jarenlang een trouwe sympathisant van de Stichting Vrienden van De Vijfhoek. Desgevraagd heeft het bestuur samen met notaris Van Leersum de tegenwoordige stichtingsactiviteiten doorgesproken. Tijdens dit gesprek bleek al snel het belang van onderhoud en actualisering van de statuten. Niet alleen om te kunnen blijven voldoen aan de ANBI en de wettelijke eisen, maar ook om de doelstellingen en activiteiten passend te houden bij de tijdsgeest.

Zorg verandert
De wereld verandert en dus ook de wereld van de zorg. Nieuwe zorgconcepten en zorgfinanciering vragen om een bredere kijk vanuit De Stichting Vrienden van De Vijfhoek naar de problematiek van het gehandicapte kind en zijn of haar omgeving. De nieuwe statuten gaan uit van het belang van kinderen met een beperking, zowel binnen als buiten de muren van De Vijfhoek. De vriendenstichting wil zinvol ondersteuning kunnen blijven bieden ongeacht de leeftijdsgrens van achttien jaar, de instelling die de zorg verleent of de plek waar de kinderen verblijven. De nieuwe statuten bieden ruimte voor samenwerking met alle partijen en betrokkenen.

De statuten kunt u downloaden op www.vriendenvandevijfhoek.nl/over-ons/downloads/

Brunogebouw weer volop in gebruik

HEILOO - Het Brunogebouw in Heiloo - ook wel bekend als 'BukBuk' - krijgt na de zomervakantie twee nieuwe huurders; de Stichting Jeugd Heiloo' (SJH) en De Decorbouwers. De gemeente is blij dat op deze manier het nagenoeg leegstaande pand weer intensiever gebruikt gaat worden. Voor het beheer van het gebouw zoekt de gemeente nog naar een exploitant.

De gemeente Heiloo is eigenaar van het Brunogebouw aan de Pastoor van Muijenweg 12. Nadat het pand jarenlang door de voormalige Stichting Welzijn Jeugd- en Jongeren Heiloo (SWJJH) is gehuurd, is het gebouw sinds november 2015 - na het opheffen van de SWJJH - grotendeels leeg komen te staan. Het gebouw wordt momenteel alleen één keer per week gebruikt door het Heilooër Harmonieorkest Caecilia en een leraar die hier djembélessen aanbiedt.

Nieuwe huurders
De Decorbouwers bestaat uit een aantal verenigingen, namelijk Falkland, de Heilooër Operette Vereniging en Stichting jeugdtheater. Zij gaan een deel van het Brunogebouw gebruiken voor het maken en opslaan van hun decorstukken. De nieuwe Stichting Jongerenwerk Heiloo (SJH) wil activiteiten gaan ontplooien voor de jeugd in Heiloo in het voormalige 'café'-gedeelte van het gebouw. De huidige middenzaal blijft voorlopig uitsluitend in gebruik door Caecilia en voor de djembélessen.

Beheer en aanpassingen
De gemeente is nu nog verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van het Brunogebouw maar is op zoek naar een toekomstige exploitant. De nieuwe beheerder krijgt ook als taak om te zorgen dat de middenzaal nog beter benut kan worden. Deze zaal heeft een maatschappelijke functie, wat betekent dat er activiteiten georganiseerd worden die passen in het gemeentelijke beleid op sociaal, cultureel of muzikaal gebied. Om het gebouw klaar te maken voor de nieuwe huurders worden er de komende maanden inpandig een aantal bouwkundige aanpassingen uitgevoerd. Zo wordt een nieuwe cv-installatie geïnstalleerd en wordt het mindervalidentoilet aangepast.

Ingebruikname
Het streven is na de zomervakantie de huurovereenkomsten te sluiten met de nieuwe huurders. Naar verwachting verhuizen De Decorbouwers per 1 augustus verhuizen naar het Brunogebouw. De SJH hoopt na de zomervakantie duidelijkheid te hebben over het activiteitenprogramma in het Brunogebouw.

Elckerlyc neemt afscheid van Anneke

Elckerlyc neemt afscheid van Anneke.

HEILOO - De basisschool Elckerlyc nam vrijdag na zevenentwintig jaar feestelijk afscheid van haar zeer geliefde leerkracht Anneke Datthijn. De kinderen hadden allemaal een bloem meegenomen en vormden samen een kleurige erehaag op het schoolplein. Anneke werd toegezongen: 'Anneke gaat nu met pensioen, 't is kwart over drie geweest.' Een donkere lucht dreigde even, maar Anneke - gekleed in haar Maxima-blauwe jurk - keek stralend om zich heen. Veldboeketten en slingers van zelfportretten sierden de hal van de school. Terwijl groepjes kinderen samen met ouders lekkere hapjes maakten, deden andere klassen workshops djembe en percussie. Teun, de man van Anneke, stond ijsjes te scheppen bij het ijskraampje op het plein.

Een daverend optreden van alle groepen volgde om 12.00 uur. Het geluid van roffelende trommels en ritmische djembes klonk, evenals de muziek van het oerwoud en het geluid van sneeuw en gras. Anneke ontving ook twee mappen vol mooie liedjes en goede wensen. In de middag werd haar lokaal omgetoverd tot een restaurantje, hier werd high-tea geserveerd. De tafel was gedekt met gekleurde tafelkleedjes, theepotten met stippeltjes en vijfentwintig verschillende soorten bloemenkopjes. De etagières met zelfgemaakte scones, cakejes en brownies, gevulde eitjes en fruitstokjes waren om van te smullen. Kinderen deden ondertussen toneelstukjes en beeldden Anneke en haar leerlingen uit. Onthuld werden een grote letterbak vol geknutselde lievelingsdieren, mooi versierde stenen en geborduurde hartjes - een cadeau waaraan de kinderen wekenlang hadden gewerkt. De school laat weten Anneke te gaan missen. "Maar eerlijk gezegd… denken we dat Anneke ons ook gaat missen!"

TomTrade: Telefoon- en tabletreparaties

Volop enthousiasme en bevlogenheid bij TomTrade. Foto: Fotostudio IwanBronkhorst.nl

Kennemerstraatweg 464, 1851 NG Heiloo (WBC). Telefoon: 072 - 850 09 49, e-mail: info@tomtrade.nl, website: www.tomtrade.nl

HEILOO - Amper vijf jaar geleden letterlijk op zolder begonnen met telefoon en tabletreparaties, is Thomas Slinkert inmiddels al geruime tijd actief in het Willibrordus Business Centrum. Daar verlenen hij en zijn medewerkers met TomTrade een gestaag groeiend dienstenpakket op het gebied van smartphone- en tabletreparaties.

Al deed Thomas Slinkert ooit redelijk wat ervaring op in de horeca, zat hij altijd al thuis in zijn vrije tijd te knutselen met computers. Dan demonteerde hij een pc, repareerde het nodige, zette de boel weer keurig in elkaar en verblijdde zo weer iemand met een herstelde pc. "Ook lanceerde ik de webshop telefoonhoesjes.com, waarmee ik tevens onderdelen leverde. Steeds meer mensen verzochten me om ook reparaties uit te voeren aan telefoon en tablets, wat al snel meer werk opleverde dan de webshop."

Refurbished
Zo gebeurde het dat de Heilooër ondernemer de zolderkamer ontgroeide en via een voorzichtige start in een werkruimte van zo'n twintig vierkante meter vorig voorjaar een fraai uitgeruste werkplaats annex winkel in het WBC betrok. "Hier hebben we aanzienlijk meer oppervlakte en alle benodigde faciliteiten, om onze klanten optimaal van dienst te zijn. Dat tot volle tevredenheid van zowel onszelf als de clientèle."

Destijds sierde TomTrade ook deze rubriek en nu een jaar later weet de stijgende lijn van dit jonge, succesvolle bedrijf nog steeds van geen ophouden. "Nadat we in Bedrijf Belicht stonden, hebben we vele positieve respons mogen ontvangen", vervolgt Thomas. "Omdat we onze service onophoudelijk blijven uitbreiden, valt ook nu weer genoeg te vermelden. Zo hebben we nu een mooie collectie lederen hoesjes voor zowel smartphones als tablets, vervaardigd door een Amsterdams bedrijf. Wat voor veel mensen ook zéker interessant is, zijn de refurbished iPhones en iPads. We kunnen leveren tot en met de 6S, waarbij twee jaar garantie geldt. Tevens zijn er iPads voor scholieren. Refurbished is zelfs voor de zakelijke markt aantrekkelijk en zodoende krijgt hergebruik de nodige impulsen.

Klaar terwijl u wacht
Particulieren en bedrijven kunnen bij TomTrade aankloppen voor het laten uitvoeren van reparaties aan onder meer schermen, knopjes, accu's en laders van zowel telefoons als tablets. Zij kunnen met alle bekende merken en modellen uit de voeten. "Meestal kan iemand op de reparatie wachten, wat voor velen belangrijk is. Verder verzorgen wij ook abonnementen van alle grote providers en kan iemand bij ons eveneens terecht voor allerlei accessoires. Bovendien geven we ouderen die hun eerste mobiele telefoon kopen, uitgebreid tekst en uitleg over de bediening. Daarbij stellen we gelijk het toestel in, klaar voor gebruik", aldus Thomas Slinkert.

Openingstijden: maandag tot en met zaterdag 10.00-17.30 uur.

Bouwhistorisch onderzoek Witte Kerk: op weg naar een bredere maatschappelijke functie

Kris van der Vlies (r) overhandigt het boek aan de wethouder.

HEILOO - Voorzitter Kris van der Vlies van Stichting Monument Witte Kerk Heiloo overhandigde vrijdag 14 juli het boek 'Witte Kerk in Heiloo, bouw- en cultuurhistorische verkenning' aan wethouder Rob Opdam. Dit was het eerste exemplaar van het bouwhistorisch onderzoek cadeau, recent uitgevoerd door de bouwhistorici Steven Kalverdijk en Jan van der Hoeve. De Uitkijkpost liet vorige week al weten dat de stichting, met dank aan giften en subsidies, een zesjarenplan uitvoert voor de renovatie en het in stand houden van de kerk. Volgens de organisatie is het wenselijk de kerk in de toekomst een bredere maatschappelijke functie te geven. Het bouwhistorisch onderzoek is volgens Kris van der Vlies een eerste stap. "Hierna gaan we in kaart brengen welke maatschappelijke, culturele en spirituele betekenis er bij de kerk past". Het zal noodzakelijk zijn aanpassingen te doen aan onder andere sanitair, verwarming en licht om aan de eisen te kunnen voldoen en de ruimte voor bepaalde activiteiten of evenementen geschikt te maken. Bij de uitreiking waren bijna tachtig bezoekers aanwezig.

Ingezonden brieven over het Verkeersbeleid Heiloo

Zienswijze op het verkeersbeleid
HEILOO - Het recente verkeersbeleid 2017-2030 Heiloo dat ter inzage ligt moet zo snel mogelijk soelaas gaan bieden aan de verkeerscongestie in ons dorp. Er staan twaalf scenario's in vermeld, met her en der het instellen van éénrichtingsverkeer en dergelijken. Allen met onvoldoende oplossend vermogen. Wat pakt straks goed uit? Te pas en te onpas wordt beweerd dat een oplossing niet zonder een verkeerstunnel onder het spoor kan en de aansluiting op de A9 kan (goed gelezen, eerst de tunnel dan de aansluiting A9). Ik betwijfel of een 'aansluiting' aan de zuidzijde, congestie aan de noordzijde van ons dorp zal minderen. De aansluiting A9 zal meer verkeer genereren, met tot gevolg dat Heiloo Z-W weer 'vol' raakt. Het verkeer dient makkelijker de dorpskern uit te kunnen dan erin om de congestie te verminderen. Het verkeersbeleid Heiloo heeft geleid tot een pakket aan maatregelen en kosten. Wordt hiervoor geld bij elkaar geschraapt, ten koste van kwaliteit voor iets anders? Waar begin je wanneer aan? Naar mijn mening z.s.m. de huidige situatie bij de 't LOO en de Kerkelaan en de Stationsweg in één richting gaan gebruiken, de dorpskern uit naar het oosten. Realiseer een verkeerscirculatieplan dat iedereen in de 'kop' kan prenten. Over of het zin heeft om scenario 13 in te dienen denk ik nog na. Het verkeersplan ligt nog tot 25 juli ter inzage in het gemeentehuis.

Jaap Sombroek, Heiloo

Chique modewoorden
HEILOO - Iedereen kent dat wel, dat op een bepaald moment het niet van standing is als je het woord 'niets' gebruikt. Wil je meedoen in de echte wereld, dat zeg of schrijf je 'nihil'. Of het woord '(on)belangrijk'; dat is toch niet van standing! Je zegt of schrijft dan '(ir)relevant'. En nu?! In veel gesprekken met onze demissionaire minister-president Rutte hoor je het vaak: 'participatie'. Een woord dat al lang bestaat, maar weer als een nieuw modewoord gebruikt wordt. In de sociale wetgeving en om de burger meer betrokkenheid te geven in de politiek. Het woordenboek zegt over participatie: "Term uit de democratische theorie inzake de deelname aan besluitvormingsprocessen". Dat is iets anders dan Klankbordgroep, waarin, als het goed is, een gedachte/ontwerp getoetst wordt bij de toekomstige betrokkenen van het onderwerp op haalbaarheid van wat men op de tekentafel heeft bedacht. Toetsen, maar niet meebeslissen. Dat is bij participatie toch anders. Daar wordt serieuze inbreng verwacht als meebeslisser. De burgers verwachten dat in elk geval. Het staat politiek gezien, vooral gemeentepolitiek, heden ten dage heel chique als je voor kan doen dat de burger helemaal betrokken is bij bepaalde gevoelige onderwerpen. Je laat dat vooral uitvoerig blijken in de media: 'De burgerparticipatie heeft plaatsgevonden, dus het is goed wat wij bedacht hebben!'. Tja, maar het gaat niet alleen om het proces de burgers te betrekken. Neem je ze wel serieus? Beslissen zij echt mee…??!! De gemeente Heiloo heeft er wat moeite mee; zeker met betrekking tot het verkeersplan.

Dick Mol. Heiloo

Reactie op Verkeersbeleid Heiloo 2017-2030
HEILOO - Graag wou ik en reageren op de voorgenomen verkeersplannen van het College van B&W van Heiloo. Daarin staat onder andere dat je komend vanaf de kanaalweg niet meer kunt oversteken naar de Stationsweg en ook niet meer linksaf kunt slaan de Kennemerstraatweg op. Verder lees ik dat je vanaf het zuiden (Limmen ) ook niet meer linksaf de Zevenhuizerlaan in kunt en even verder ook niet meer linksaf de Stationsweg in kunt . Met deze maatregelen hoopt men beter de capaciteit van de Vennewatersweg te benutten. Maar niets is minder waar, want het probleem wordt alleen maar verplaatst naar andere wegen, met name de Hogeweg en Heereweg.

Voorbeeld: als je vanuit Limmen naar de Stationsweg moet, dan moet je de rotonde naar de Vennewaterweg nemen om vervolgens rechtsaf de Hogeweg op te gaan. En dan verder via de Hereweg naar de Stationsweg. Ook het verkeer dat vanaf de de nieuwe afslag A9 komt zal deze route gaan nemen omdat via de Parallelweg naar de Kanaalweg zinloos is. Mogelijk is zelfs dat zij bij de nieuwe Kruising (Kennemerstraatweg-Lagelaan-Kapellaan meteen al voor de Fietsstraat Hogeweg kiezen. Dit wordt een grote chaos en het verkeer blijft alleen maar langer door het dorp heen dolen. Nee, dit een belachelijk plan, wie verzint zoiets? Bewoners van de Hogeweg en Heereweg, maak uw borst(en) maar nat want het is met de rust en Veiligheid gedaan.

Maarten Nanne

Opheffen van De Hofdijk: 'Afwachten of ons bestaan gewaarborgd kan blijven'

'De mooie balletzaal wordt helaas gesloopt'. Foto: Mena Leila Kilani

HEILOO – Het pand van de oude Hofdijkschool in de wijk Mariënstein wordt gesloopt. Dat hieraan ruim een jaar van onzekerheid vooraf ging, neemt een aantal huurders(verenigingen) de gemeente niet in dank af. In de Uitkijkpost van vorige week lazen wij over het hoe en waarom van de sloop. In dit artikel laten de huurders desgevraagd hun mening weten.

Muziek- en Dansschool Heiloo gaat haar mooie balletzaal missen. De dansactiviteiten van muziek- en dansschool Heiloo worden in de Hofdijk gegeven. Docent Mena Leila Kilani vertelt: "Ik geef hier twaalfenhalf jaar les en we hebben in de loop der jaren heel wat opgeknapt en we plaatsten barres en een professionele balletvloer. Vorig jaar werd het toilet nog opgeknapt door de gemeente dus het zag ernaar uit dat we konden blijven, maar helaas…" Mena Leila en het bestuur van de muziek-en dansschool begrijpen niet waarom er nog geen toekomstplannen liggen bij de gemeente. Het geboden alternatief op de Sluijsweijdt en het Willibrordterrein is niet geschikt.

Mena Leila: "De kosten voor het plaatsen van spiegels, vloer en barres zijn te hoog om geheel door de Muziek- en Dansschool betaald te worden". De school zou het liefst al haar activiteiten onder één dak verzamelen in een mooi cultureel centrum in het dorp. Mena Leila: "Voor nu kan ik de kinderdanslessen op woensdag voortzetten in de ruimte van Dans & fitstudio 115. Daar komen ook onze kinder-jazzlessen. Jazz voor volwassenen zal gegeven worden in de gymzaal van het PCC en klassiek ballet bij Dorssports. Niet ideaal natuurlijk, en voor hoe lang?" Half juli gaf Mena Leila Kilani haar laatste lessen in de Hofdijk. Tot slot wil zij nog het volgende kwijt: "Ik snap niet waarom de gemeente wel in een cultuurnota aangeeft de intentie te hebben om kunsteducatie te behouden in het dorp, terwijl zij daar geen duidelijke visie of stappenplan bij heeft. Dat bemoeilijkt het voor ons en anderen om te anticiperen en vooruit te denken en dat is te betreuren".

'Nooit verwacht'
Nivon Heiloo moet een deel van haar activiteiten stoppen. Nivon organiseert activiteiten die een bijdrage leveren aan een eerlijke, sociale, groene en verdraagzame samenleving. Afdeling Heiloo verzorgde in de Hofdijk tot wel veertig verschillende cursussen per jaar op creatief gebied en over geologie. Reina Mulder van Nivon Heiloo laat weten dat helaas slechts een klein deel van het aanbod wordt voortgezet in Het Trefpunt. Reina: "Nadat we na jaren plotseling weg moesten uit het Open Huis in 't Loo waren we uiteindelijk heel blij met het veel lichtere lokaal in de Hofdijk. We hadden nooit verwacht dat we na vijf jaar alweer weg zouden moeten. Dat hoorden we via via en niet eens direct van de gemeente". Ook hier dus onvrede over de gang van zaken vanuit de gemeente. Reina: "Qua communicatie was er veel onduidelijkheid. Er had zorgvuldiger met ons en de anderen omgegaan moeten worden. Als we hier hadden kunnen blijven, dan hadden we de creatieve activiteiten zeker nog even voortgezet. Nu is het voor ons niet haalbaar om weer te verhuizen. Dat heeft ook te maken met de moeilijkheid om in deze tijd wat jongere leden aan te trekken".

Stichting Hobbyfarm - waar kinderen objecten van diverse materialen maken en volwassenen kunnen deelnemen aan cursussen en workshops - verhuist eind deze maand naar Sluijsweijdt 9. Het bestuur van de Hobbyfarm reageert: "Er was zoveel onduidelijkheid in het begin vanuit de gemeente. We weten sinds een paar weken pas echt wat er gaat gebeuren. Dat had toch ook anders gekund?". De gemeente gaat aanpassingen verzorgen om de aula van de voormalige basisschool geschikt te maken. "We hopen dat de huidige honderd kinderen blijven komen. Veel van hen wonen rond de Hofdijk en kunnen nu zelf naar de locatie lopen of fietsen. Het is de vraag of ze dit mogen blijven doen van hun ouders nu we verder weg komen te zitten". De Hobbyfarm vindt het op zich geen ramp om te moeten verhuizen en is nu blij met de nieuwe ruimte. Het bestuur: "Door alle onduidelijkheid is er wel even sprake van geweest dat we moesten stoppen, maar gelukkig is er een betrokken groep vrijwilligers die de activiteiten wil voortzetten. We moeten echter door de veranderingen nog maar afwachten of ons bestaan gewaarborgd kan blijven".

'Kapitaalvernietiging'
Ook voor de enthousiaste leden van teken- en schilderclub Tintoretto was de Hofdijk drieëntwintig jaar lang een prettige omgeving waar gelijkgestemden hun hobby konden beoefenen. Co Smakman vertelt: "We zullen het vertrouwde atelier in de Hofdijk zeker gaan missen! Maar in het gerenoveerde gebouw aan de Sluijsweijdt betrekken we in een mooie ruimte ons nieuwe atelier. De leden van Tintoretto zullen zich daar zeker ook weer 'thuis' gaan voelen. In december zullen we daar ook de traditie voortzetten met een tentoonstelling van werk van onze leden".

Jolanda Herngreen woont en werkt al twintig jaar met veel plezier in de Hofdijk. Ze vertelt: "De yogazaal is een heerlijk rustige ruime met rondom groen en privacy. Echt prachtig! Ik neem dan ook met pijn in mijn hart afscheid. Nog geen twee jaar geleden is er een duur nieuw dak gelegd op de Hofdijk. Dat vind ik regelrechte kapitaalvernietiging. Als de binnentuin met nestjes, kikkers en salamanders wordt vernietigd is dat ook een groot verlies". Jolanda begrijpt dat er dingen moeten veranderen, maar vindt het zonde hoe hierdoor een heel goed gebouw wordt vernietigd en hoe met name de muziek- en dansschool een prachtige danslocatie gaan verliezen. Vanaf 1 september is haar yogastudio te vinden in de Sluijsweijdt en Jolanda gaat ondanks alles toch de toekomst positief tegemoet. En dat geldt gelukkig voor alle betrokkenen. Bovenaan staat dat de inwoners van Heiloo en omstreken kunnen blijven genieten van al het moois op cultureel gebied en creativiteit en ontspanning.

Reactie van de gemeente
De gemeente Heiloo benadrukt dat sinds vorig jaar het gesprek met de huidige huurders is aangegaan over alternatieve huisvesting en dat zoveel mogelijk zal worden gezorgd voor dezelfde faciliteiten. Op 12 april was er een inloopavond voor omwonenden en toekomstige huurders van de Sluijsweijdt. De gemeente realiseert zich dat men de sloop van de Hofdijk jammer vindt, maar ervaart ook dat er begrip is voor de keuze om een oud gebouw te slopen en het relatief nieuwe gebouw aan de Sluijsweijdt te behouden voor dezelfde functie. Er worden ook nieuwe huurders gezocht. Waarschijnlijk wordt deze nieuwe verzamelplek voor welzijn/kunst en cultuurorganisaties begin oktober feestelijk geopend.

Tekst: Natalie Bottemanne

Ingezonden: diefstal, 200 euro beloning

HEILOO - Op woensdag 12 juli tussen 12.00 en 18.00 zijn er twee witte tuin klapstoeltjes gestolen. De klapstoeltjes stonden naast het reclamebord van Center Design, brocantewinkel hoek Heerenweg/Slimpad Heiloo. Zoals altijd staat daar iets als 'blikvanger' voor onze winkel. Vanaf nu kan dat blijkbaar uitsluitend als je het met kettingen vastmaakt! Wie heeft rond die tijd iemand gezien die met twee witte klapstoeltjes liep, fietste of ze in een auto stopte? Tips die leiden tot aanhouding van de dader(s) leveren 200 euro op. PS, de stoeltjes zijn 40 euro waard.

Wim Sinnige Center Design (Centerdisc@kpnmail.nl)

Start KDV De Paradijsvogel en BSO Nijverheidsweg

HEILOO - Om aan de groeiende vraag naar kinderopvang in Heiloo te voldoen, opent Forte Kinderopvang twee nieuwe vestigingen aan de Nijverheidsweg. Na de zomervakantie gaan daar een nieuw kinderdagverblijf en een vestiging voor buitenschoolse opvang (BSO) van start.
In het pand van voormalig kinderdagverblijf Pom-Pom start Forte op 4 september een nieuw kinderdagverblijf voor de opvang van kinderen van nul tot vier jaar: KDV De Paradijsvogel. Deze locatie is het nieuwste zusje van twee andere locaties van Forte in Heiloo, De Bosuil en De Vogeltuin. De naam van de nieuwe telg is dus niet toevallig gekozen. Naast een gezellige keuken en een kunstatelier is er binnen én buiten een echt theater te vinden, waar kinderen hun fantasierijke hart kunnen ophalen. Het pand wordt tijdens de zomer opgeknapt om te kunnen voldoen aan de eisen van dit kinderdagverblijf vol creatieve mogelijkheden.

Op 4 september start aan de Nijverheidsweg ook een nieuwe BSO, die de naschoolse opvang van kinderen van de Meander en de Paulusschool gaat verzorgen. Ook hier wordt gebruik gemaakt van de aanwezige podia (zowel binnen als buiten). Dus de BSO-kinderen hebben naast het standaard activiteitenaanbod ook genoeg mogelijkheden voor artistieke uitspattingen. Kinderen van zeven jaar en ouder kunnen daarnaast kiezen voor de BSO 7+ bij de Foresters, waar lekker gesport kan worden. Hiervoor krijgen zij vervoer van de Stint, de eigen elektrische bolderwagen van Forte Kinderopvang.

Bij zowel BSO Nijverheidsweg als kinderdagverblijf De Paradijsvogel zijn nog plaatsen vrij. Meer informatie via www.fortekinderopvang.nl of bel 0251-658058.

Doorverwijzing krant naar online

HEILOO
Toeristisch overstappunt in Heiloo

De gemeente Heiloo heeft bij het Maalwater een Toeristisch Overstappunt (TOP). De fiets-, wandel- en vaarliefhebber kan hier terecht voor het ontdekken van de mooiste plekjes in de gemeente Heiloo en in de regio Alkmaar.

Lees verder op www.uitkijkpost.nl

HEILOO
Willibrordschool, plannen voor renovatie
Er staat de Willibrordschool in Heiloo een mooie klus te wachten: komend schooljaar mogen er grootse plannen gemaakt worden voor een renovatie en daarmee de groei naar een mooi, eigentijds kindcentrum.

Lees verder op www.uitkijkpost.nl

HEILOO
Certificaten Engels voor leerkrachten De Zuidwester

Leerkrachten van De Zuidwester behaalden onlangs het internationaal erkende Anglia certificate voor Engels.

Lees verder op www.uitkijkpost.nl

HEILOO
Heropening Wildkamp Heiloo

Wildkamp filiaal Heiloo houdt donderdag 22 juli tot en met zaterdag 24 juli een heropening. De reden: het filiaal van de technische groothandel is voorzien van een nieuwe uitstraling.

Lees verder op www.uitkijkpost.nl

REGIO
Afscheid van juf Annemarie

Juf Annemarie nam onlangs afscheid van basisschool De Boswaid in Egmond aan den Hoef. Ze werkte vijfenveertig jaar op deze school.

Lees verder op www.uitkijkpost.nl

REGIO
Timmerdorp-kinderen willen post

De organisatie van het Timmerdorp in Egmond aan den Hoef vraagt alle ouders, opa's, oma's, overige familieleden en kennissen van de kinderen van het timmerdorp om post te sturen.

Lees verder op www.uitkijkpost.nl

REGIO
Het hoogseizoen is begonnen in museumhoeve Overslot

Er is veel te zien en te horen in museumhoeve Overslot in Egmond aan den Hoef.

Lees verder op www.uitkijkpost.nl

Speeltuinvereniging OKB bestaat al bijna vijftig jaar

Al een halve eeuw speelplezier.

ALKMAAR - Onder molen 't Roode Hert, zichtbaar vanaf de Frieseweg in Alkmaar, bevindt zich al bijna vijftig jaar een prachtige speeltuin waar uw kinderen in het speelseizoen dagelijks veilig kunnen spelen. De zomervakantie staat weer voor de deur. Dat betekent dat de OKB weer extra veel open zal zijn. Van maandag 24 juli tot en met vrijdag 1 september is de speeltuin ook doordeweeks 's ochtends open van 10.00 tot 12.00 naast de reguliere dagelijkse openingstijden van 14.00 tot 17.00 uur. Het is een zeer actieve vereniging met ruim duizend leden die draait op de vrijwillige inzet van enkele tientallen vrijwilligers. Zij verzorgen bijvoorbeeld het onderhoud in de speeltuin of zetten zich in als speeltuinwacht. Daarnaast zorgen zij ervoor dat er vele leuke activiteiten op de kalender staan. Een van deze activiteiten is bijvoorbeeld het zomerfeest op zaterdag 22 juli voor de leden waarmee de OKB de zomervakantie inluidt. Zowel de activiteitencommissie en de speeltuinwachten kunnen daarom per direct extra vrijwilligers gebruiken! Wil je ook graag meehelpen op of rond de speeltuin? Meld je dan snel aan via info@speeltuinokb.nl of kijk eens op www.speeltuinokb.nl.

HEILOO - Maarten en Joop van der Steen van Van der Steen Autobedrijf zetten een volgende grote en duurzame stap: een autoshowroom die netto geen energie meer verbruikt. Het bedrijf investeert in het verwarmen van de autoshowroom met een warmtewisselaar. Mede-eigenaar Joop: "De aardgasaansluiting gaat eruit en we leggen het dak vol met zonnepanelen om de benodigde stroom hiervoor op te wekken en tevens alle verlichting van de autoshowroom te voeden. Hiermee hebben we geen CO2-uitstoot meer en alle benodigde elektriciteit wordt opgewekt door de zonnepanelen. Tevens kunnen we de elektrische auto van de toekomst opladen met deze energie."

Crowdfunding
Het autobedrijf is prima in staat om de investeringen zelf te bekostigen maar kiest toch voor crowdfunding. Joop legt uit waarom: "We vinden het een mooi idee om onze directe omgeving mee te laten delen in ons succes. Met sparen krijg je bij de meeste financiële instellingen nagenoeg geen rente meer. Wij zetten daar een rendement tegenover en je doet mee aan een groen project zonder thuis zelf zonnepanelen te hebben. Daarnaast willen we laten zien hoe eenvoudig het is om kosten te besparen met een investering in zonne-energie".

Op het dak van de grote autoshowroom kunnen 156 zonnepanelen geplaatst worden met een opbrengst van zo'n vijfendertigduizend kW per jaar. Het eigen gebruik van elektriciteit wordt hiermee naar verwachting volledig gecompenseerd. "Het complete systeem levert een jaarlijkse kostenbesparing op van ongeveer dertienduizend euro. Hiermee wordt vijf jaar lang de rente en aflossing aan de deelnemers betaald", vertelt Joop van der Steen. Dit is een interessant moment om aan deze campagne deel te nemen. Het crowdfunding project loopt via GreenFund Holland, voor klimaatsparen met dubbel rendement. De totale investering is zevenenvijftigduizend euro, exclusief Btw met een looptijd van vijf jaar en 2% rente. Jaarlijks wordt de rente- en aflossing terugbetaald. Deze campagne is geopend voor deelname van 7 juli tot 28 juli 2017. Joop: "Na aanmelding op GreenFundHolland.nl is te zien hoeveel rendement het oplevert. Niet alleen in geld maar ook in de bespaarde CO2-uitstoot, duurzaam opgewekte zonne-energie of besparing van afval."

Interesse in het crowdfunding project? Kijk dan op www.greenfundholland.nl en zoek op Van der Steen Autobedrijf Heiloo B.V. Meer weten over Van der Steen Autobedrijf Heiloo, zie www.vandersteen-heiloo.nl.

'Dag juf Annemarie'

EGMOND AAN DEN HOEF - Juf Annemarie nam onlangs afscheid van basisschool De Boswaid in Egmond aan den Hoef. Liefkozend wordt ze door de bovenbouwers van de Boswaidschool in Egmond aan den Hoef 'oma juf' genoemd. Maar 'oma juf' is allesbehalve oud en stram. Deze juf is juist actief, sportief, enthousiast en een lieve juf voor haar kleuters. Juf Annemarie begon als kleuterleidster bij de oudste kleuterschool van Egmond aan Zee, het Kleuterduin. Later werd dit de Van Speyckschool en vervolgens, na de fusie, werkte ze op de Driemaster. Juf Annemarie is na lange tijd in Egmond aan den Hoef gaan werken. Op de Boswaid sluit ze haar juffen-carrière af. Na vijfenveertig jaar voor de klas te hebben gestaan, behaalde ze haar pensioenleeftijd. Alle kinderen van de Boswaid verrasten haar met een mooi afscheidsboek en een prachtige bloem. Al die bloemen bij elkaar maakten een vrolijk en kleurrijk boeket! Iedereen op school at pannenkoeken en een ijsje op het gezellige kleuterplein. "Wij zullen de gezelligheid, spontaniteit en betrokkenheid van juf Annemarie enorm missen. Het was een mooi afscheid. Wij wensen onze juf een heerlijke tijd toe", laten haar collega's weten.

Dode bij schietpartij Hotel Akersloot

AKERSLOOT - Bij een schietpartij op het parkeerterrein van Hotel Akersloot is maandagmiddag een man om het leven gekomen. Dat gebeurde rond 13.40 uur. De politie heeft de overleden man in een bestelbusje aangetroffen. De schuifdeur van het busje stond open en de benen van de man staken uit het voertuig. Volgens de politie gaat het om een 47-jarige man uit Zandvoort. Niet veel later meldde de vermoedelijke dader, een 49-jarige man, zich bij het politiebureau in Zaandijk. Hij is aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. Over de identiteit van deze man geeft de politie nog geen nadere informatie. Volgens De Telegraaf gaat het om de 47-jarige goudhandelaar Hennie Schipper, maar de politie geeft hiervan geen bevestiging. Het was tijdens de redactiedeadline van deze krant nog niet bekend wat de reden is van de schietpartij. De politie deed maandag forensisch onderzoek op het parkeerterrein van het hotel. Volgens een politiewoordvoerder moesten hotelgasten hun gegevens achterlaten voor hun vertrek. Een aantal auto's op de plaats van delict mochten tijdens het onderzoek het terrein niet verlaten. Getuigen of mensen die anderszins informatie kunnen geven over de moord kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

Lezing over polderlandschap

Het polderlandschap levert prachtige plaatjes en verhalen op. Foto: Instagram@MooiHeiloo

EGMOND AAN DEN HOEF/ HEILOO - Stichting Historisch Egmond organiseert vrijdag 21 juli haar zevende lezing in bezoekerscentrum Huys Egmont in Egmond aan den Hoef. Deze keer een interessant verhaal over het polderlandschap tussen Egmond en Heiloo. De lezing wordt gedaan door Jaap de Graaf, voorzitter van de Historische Vereniging Heiloo.Uitgaande van de kaart van Simon Meeuws uit 1540 en andere oude kaarten van het gebied tussen Egmond en Heiloo, probeert Jaap na te gaan wat er nog in het landschap aanwezig is van wat de kaartenmakers ooit in kaart brachten. Het belooft een mooie tocht in woord in beeld, door een prachtig landschap te worden.

De lezing begint om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur). Karten á €5 kunt u bestellen via www.huysegmont.nl/agenda of telefonisch op 06-51 689 620 (Martijn).

'Cavia's winnen' poëziewedstrijd

V.l.n.r.: Alicia (gr. 4), Finn (gr. 8), Maartje (gr. 6), Maren (gr. 5) - zij las het gedicht van de toen afwezige Danique) en Noor (gr. 7). Foto: Erna Hopman

EGMOND AAN DEN HOEF - De Sint Jozefschool in Egmond aan den Hoef kijkt terug op een geslaagde poëziewedstrijd, een nieuwe activiteit op de school. Leerlingen van de groepen 4 tot en met 8 kregen de leesconsulente van de Bibliotheek Kennemerwaard op bezoek. Zij gaf informatie over het schrijven van gedichten. Daarna gingen de leerlingen zelf aan de slag. Elke klas leverde één winnaar. Zij lazen donderdag tijdens de grote finale hun gedichten vol passie voor. Maartje Visser uit groep 6 kwam als winnaar uit de bus met haar gedicht over haar cavia's Witje en José.

Barbecue vanwege 47-jarige zwemclub de Spetters

Uit het water en eten maar!

HEILOO - Grote kans dat u er nog smakelijke herinneringen aan heeft. De feestcommissie van Zwemclub de Spetters had het idee om precies zevenenveertig jaar na de oprichting een barbecue te geven aansluitend op de zwemtraining. Dat gebeurde op 3 juli, de zwemclub vertelt hierover.
Eerst een stukje geschiedenis. Onze vereniging werd op 3 juli 1970 opgericht onder de naam, de zwem- en waterpoloclub Heiloo, afgekort Z&PC HEILOO. Om lid te willen worden was het verplicht om een zwemdiploma A te hebben en een jaarabonnement van het Baafje. Wat volgde was een bloeiende en gezellige zwemclub met in de loop van de jaren verschillende takken van de zwemsport, namelijk wedstrijdzwemmen, waterpolo en synchroonzwemmen. En natuurlijk het trimzwemmen voor de mensen die gewoon lekker willen zwemmen om zo hun conditie op peil te houden. Vele jaren zwommen de leden van de zwemclub in het zomerseizoen in het Baafje en in het winterseizoen in het zwembad in Egmond aan zee. Het vervoer was altijd goed geregeld: toen de club in de jaren tachtig ongeveer tweehonderdvijftig leden had, reed er een touringcar vanuit Heiloo naar het zwembad om de zwemmertjes veilig en op tijd in het zwembad te krijgen. Daar stonden de trainers te popelen om hun kroost lekker te laten sporten. Helaas werd ons geliefde zwembad door de gemeente gesloten waardoor we naar Bergen moesten uitwijken voor vervangend zwemwater. Maar we zwemmen alweer jaren met veel plezier in de winter in Bergen en nog steeds vinden de zomertrainingen plaats in het thuisbad het Baafje in Heiloo. We geven nog steeds met veel plezier zwemtrainingen, ook al is het niet meer met een echt wedstrijddoel. Toch wordt er altijd nog hard gestreden om de clubkampioenschappen-trofee, de stickers van de swimkick lesmethode voor de kleinsten en natuurlijk tijdens de coopertesten waaruit blijkt of je conditie nog een beetje op peil is.

Feestterrein
De barbecue verliep gezellig! Voor de trainer was het lastig om de leden toch nog de training te laten volgen: de rooksignalen waren vanuit het water zichtbaar. Dus na een uur zwemmen snel het water uit richting barbecue waar Gerben al alle bestellingen erop had liggen die vanuit het water gegeven waren. Binnen de kortste tijd was het terras omgetoverd tot een gezellig feestterrein waar lekker gekletst en gegeten werd. De jongste leden vermaakten zich prima op het mooie terrein van het Baafje. Mede dankzij de inzet van onze feestcommissie kijken we terug op een geweldige barbecue.

Via deze weg willen wij dan ook alle mensen die dit mogelijk hebben gemaakt ontzettend bedanken voor hun komst en inzet!

Ride out High Low Rangers

Een mooie tocht door Noord-Holland.

HEILOO - De Highlow Ranger route door Noord-Holland met de motor of de wielrenfiets verliep op zaterdag 15 juni perfect. Alles was top en iedereen kwam heelhuids thuis, ook niet onbelangrijk! Een verslag.
's Morgens om 8.00 uur vertrok Paul Nanne met zijn lieftallige echtgenoot op de gazelle van zijn schoonmoeder voor het fietsritje over de dijken van Noord-Holland. Geen Kogo malta of andere peperdure plasma fietsjes, maar gewoon een oerhollandse brammentrapper. De semi tourrijders vertrokken een uurtje later maar dat gunde Paul ze wel. Wij van de motorrijders vertrokken om 11.00 uur. Om de veiligheid te waarborgen, gingen we in drie groepen. Alleen waren we vergeten de snelle groep voorop te zetten dus bij Petten reden we toch met vijfentachtig motoren achter elkaar aan. Dan is het toch uitkijken geblazen want niet iedereen is groepstijden gewend en heeft dezelfde snelheden. Maar nogmaals, op een beetje gesneuvelde verf na van een tank verliep alles perfect, Bob zal dat anders zien… maar zo gaat dat.

Bij de Zeswielen genoten we een lunch en toen op naar het Kremlin van Winkel! Het levenswerk van de hr Leegwater is de moeite waard en de verhalen van de scheppend kunstenmaker ook. Wat we vergeten waren, was dat de heer Leegwater wel erg graag vertelt over zijn levenswerk. Niet dat het enig kans van verveling had, maar toen we wegreden was hij nog tegen zichzelf aan het vertellen. Hij is de Friese Gaudi, met het enig verschil dat hij niks tekent. Het is te hopen dat hij negen levens heeft en de tijd heeft om zijn scheppingen uit te breiden. Zijn inspiratie is de Griekse mythologie en de klassieke bouwelementen, dus er zijn voldoende ideeën om te scheppen. Daarna gingen we richting huis via het Friese polderlandschap om bij Café de Wit in Heiloo de asfaltsmaak uit onze kelen te spoelen met blond bier en Indische saté. Hans Tumi zorgde voor al het lekkers.

De 'Tour de Frans-rijders' met hun superfietsen waren nog eerder dan wij, volgens mij klopte dat niet helemaal maar ik kan het mis hebben. Onze Paul met zijn Suetta kwam nog niet eens als laatste 'half dood' over de finish aan, maar ging gewoon over tot de orde van de dag: pils drinken. (Ik begrijp daar niks van... als ik Egmond aan zee in keer haal, dan ben ik al blij…) 's Avonds speelde niet DeeAnn & the Nightcaptains - die om een vage reden had afgemeld - maar gelukkig wel The Ghostriders uit Eindhoven. Kortom, het werd weer een latertje, maar we konden terugkijken op een geslaagd evenement! Voor volgend jaar hebben we er nu al zin in. Zie ook www.highlowrangers.nl.

Tekst: Kees Hageman


Deelnemers ringsteken gevraagd

AKERSLOOT - Het zeer nostalgische ringsteken gaat dinsdag 8 augustus in Akersloot plaatsvinden tijdens de kermis. Akersloot is een van de weinige plaatsen waar het ringsteken met 'aangespannen paard' in ere wordt gehouden. Veel paardenrassen en rijtuigen zijn dan te bewonderen. De aanspanningen komen veel keer langs het parcours, voor het ringsteken zelfs vijf keer en daarnaast enkele keren voor het bestgaande paard en het mooie geheel. Eventueel komen daar nog enkele barrages bij. Dit alles staat onder leiding van een vakkundige jury, die vooral kijkt naar het originele van de aanspanning. Het ringsteken begint om 13.00 uur en het parcours is aan de Kerklaan, de toegang is geheel gratis en na afloop is er een gezellige prijsuitreiking in cafe de Vriendschap met muziek van Duo The Wico's . Aanmelden voor het ringsteken kan via leveringhenk@gmail.com of telefonisch via 06-51387333. Uiteraard zijn er mooie prijzen te winnen voor het ringsteken, het bestgaande paard en het mooiste geheel. Alle deelnemers krijgen paling, suikerbrood en bloemen.

Red Jezelf Brevet zwembad Loos

De geslaagden laten zich zien.

HEILOO - Zwembad Loos kreeg woensdag 12 juli al vroeg veel kinderen op visite. Zij stonden in hun t-shirt, korte broek en met waterschoenen klaar om te laten zien dat ze zichzelf al goed in het water kunnen redden, zowel op hun buik als rug. Alle kinderen gingen trots met hun 'Red jezelf'-brevet naar huis. De geslaagden zijn Lotte Castricum, Rosa Klaase, Maud de Vos, Sita van Dam, Dersanne Soubaneh, Matthijs Hendrikszen, Ruben Dekker, Alysa Jacobs, Lena Vastenouw, Jort Jansen, Zoë Arendsen, Anna Komen, Inge van Aldijk, Josephine van Schooten, Madhya Smakman, Sanne Visser, Guus van Binsbergen, Amy Coule, Nela van Schagen, Mark Melk, Daan Weijer, Dewy van der Vaart, Damian Bruinink, Jennifer Mc Farland, Floris Meulenbroek, Lynn Mizee, Eline Wit, en Joris Berghuis.

De Nationale Sportweek van 9 tot en met 17 september Zet 'm in jouw agenda

Aangeleverde afbeelding

HEILOO - De Nationale Sportweek is een initiatief van NOC*NSF met als doel sporten en bewegen te promoten. Tijdens deze week zetten honderden sportclubs, sportbonden, gemeenten en andere organisaties uit heel Nederland hun deuren open en verzorgen ze sportclinics, -toernooien en -demonstraties. Zo ook in Heiloo. Neem ook iemand mee naar jouw club om samen te genieten van sport en bewegen. De Nationale Sportweek vindt plaats van 9 tot en met 17 september. Houd de Uitkijkpost en de Facebook-pagina van de buurtsportcoach in de gaten! Na de zomervakantie wordt het programma van de Nationale Sportweek in Heiloo geplaatst. Noteer alvast 9 september in de agenda. Op 9 september wordt de Nationale Sportweek feestelijk afgetrapt met allerlei gave sportclinics bij zwembad het Baafje.

Meer informatie is verkrijgbaar bij Buurtsportcoach Heiloo Pascale de Hoogh via p.dehoogh@alkmaarsport.nl of lees meer over de Nationale Sportweek op www.nationalesportweek.nl

Column Jean Thomassen: Uh..., meneer van Foreest?

Lekker snuffelen in de boeken bij Bruna of de Schrijverij! Dat kan wel eens verrassende dingen opleveren! Mijn jong gestorven vader Bernard Thomassen is al een halve eeuw dood. Hij raakte als militair gewond bij de Duitse inval van 1940 en belandde later in een concentratiekamp. Vanuit die achtergrond kende hij veel mensen. Als kind was ik dol op geschiedenis en kwam ik, dankzij hem, wel eens over de vloer bij ene Henk van Foreest. "Wel keurig meneer en u zeggen hoor", waarschuwde mijn vader bezorgd van tevoren. De man woonde op de Kanaalweg, richting Scheveningen, in een groot huis en was baas van de BB (Bescherming Bevolking). Hij was een lopende encyclopedie die mooi kon vertellen over de Vierdaagse Zeeslag; zeehelden als Maarten Hartpertszoon Tromp en Michiel de Ruyter of zijn oude familie, waar hij een important boek over had geschreven.

Ik was hem eigenlijk al jaren vergeten tot ik stuitte op dat kostelijke boek 'Heiloo onder dak' van Jan de Gruijter en Piet Stoffels. Tot mijn verbazing zag ik daarin een foto van 'meneer' van Foreest in uniform. Ik heb nooit geweten dat hij ooit burgemeester van Heiloo wilde worden, maar het lot besliste anders... De man was zelfs persoonlijk aanwezig, als adjudant van admiraal Helfrich op het slagschip de 'Missouri'. Daar ondertekenden generaal Douglas Mc Arthur, Mamoru Shigemitsu en een heleboel andere hotemetoten de overgave van Japan op 2 september 1945. Het is heel apart dat ik die vice admiraal en Jonkheer H.A. van Foreest heb gekend. Hij was onderdeel van een stukje belangrijke wereldgeschiedenis en hoort onlosmakelijk verbonden aan Heiloo.

Jean Thomassen

Te koop GARAGE met elektriciteit en elektrische deur. Baetenburg 45 Heiloo. 072 - 5337230

Oud Ondernemers willen graag hun ervaring aanbieden tegen een redelijke vergoeding. Beschikken over alle vaardigheden. Financieel, Acquisitie, Bedrijfsbegeleiding, Coaching manager. Voor bedrijven die wat ondersteuning kunnen gebruiken.Geïnteresseerd: Info. 06-51419821 Info. 06-14230041

Tuinman heeft nog tijd over voor al uw tuinwerkzaamheden. Alles is bespreekbaar. Vrijbl.prijsopg. Ingeschr. KvK. Tel: 06 - 5344 2975

Kinderfeestje? Huur een 9-persoonsbus. www.Huurauto-Heiloo.nl

AQUARELLEREN Wilt u eens kennismaken met deze techniek dan kunt u 1 x per 14 dagen in Heiloo komen schilderen. Voor info: Vera Verzijlenberg .tel. 072 5052827-e-mail: verzijlenberg@hotmail.com

KRINGLOOP HEILOO
is de leukste en goedkoopste! Kinderkleding €0,50, alle kleding €2 (muv jassen) dvd's €1, cd's €0,50, glazen €0,30, 7 meter strips €1, veel meubels, kleingoed. DI t/m Za 10-5 De Oude Werf 7, nabij Karwei. Ook inbreng. 072 - 5334000 Kijk op KRINGLOOPHEILOO.NL

Leer Spaans bij CAMPO DEL SOL in Heiloo. Ervaren docente. Kleine groepen. Beginners ma 13.30 uur / wo 21.00 uur. Ook div. groepen gevorderden. info: www.campodelsol.org / 072-5669956

Ingezonden: verdwaald?

Lepelaar in Heiloo. Foto: Kees Spaargaren

HEILOO - Ik zag onlangs deze lepelaar druk foeragerend bij het Zomerdijkje even buiten Heiloo, misschien verdwaald? Dit zie je niet zo vaak zo vlakbij het dorp.

Kees Spaargaren

T.K.A. ZONNESCHERM
(knikarm) br.3.30 lengte 2.50 mtr. Elektr.bed. Creme/blauw streep Vr.pr €150,-
06 - 5318 1562 Heiloo.

Hoe zal het met ome Gé uit Geleen zijn? Reserveren op www.Huurauto-Heiloo.nl

Kwaliteitsstoffering van uw meubelen vindt u bij MEUBELSTOFFEERDERIJ HEIJNE. Wij maken er een serieuze zaak van u goed advies te geven. Handelsweg 18 Heiloo. Wilt u een offerte of langskomen ? Even bellen aub. Tel. 072-5334950 of 06-5164 9054 info@ceesheijne.nl www.ceesheijne.nl

Voor stomerij en pasfoto's .... even naar Primera Het Hoekstuk.

DE SCOOTERBOX
repareert alle merken scooters en scootmobielen.Wij halen uw scooter GRATIS op. Ook levering nieuwe.
www.descooterbox.nl
06 - 2202 0702 AGM-Dealer

Altijd al viool willen spelen? Ervaren violiste geeft privéles in Heiloo. Kijk op mijn website: www.ikleeruvioolspelen.nl

BLOKFLUITLES een mooi opstart instrument voor kind. vanaf 5/6 jaar. In gezellige kleine groepjes leer je noten lezen en blokfluiten. Geef je nu op en begin in sept. vol is vol voor info: Elma Agterberg tel: 06-22889122

KNIPKAPSTER INGRID MEERMAN heeft VAKANTIE van zat 29 juli t/m do 17 aug. Maak tijdig uw afspraak. Kerkweg 42 Limmen. Tel:06-28865509 www.knipkapster.nl

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info
STOFZUIGERKRAAM

KOFFERBAKMARKT HEILOO 23 JULI Gezellige markt op De Omloop van 9 tot 15:30. Opgeven en info via www.kofferbakmarktheiloo.nl

BOUWBEDRIJF Mart Metzelaar. Voor al uw nieuwbouw, verbouw en timmerwerkzaamheden. Tel. 072 505 2977 - 06 5132 0570.
info@martmetzelaar.nl

TUINIEREN te veel werk? Geen tijd? ZEER ERVAREN TUINLIEFHEBBER helpt u met snoeien en het strak knippen van hagen, buxus en taxusbollen etc. Het hogedrukreinigen van terrassen en het verticuteren van bemoste grasvelden. 06 - 1827 8367

AUTOWASSTRAAT CARCLEANING HEILOO. Ook voor het totaal reinigen van uw auto. Nijverheidsweg 19a. Ma t/m Vr 08.00 - 17.00 uur. Za 09.00 t/m 12.00 uur. T: 072-532 0294 www.carcleaningheiloo.nl

Ambachtelijke schilder, 35 jaar ervaring, heeft nog tijd over voor al uw schilder-en sauswerk/behangen/dakrep. enz. Ingeschr.KvK. Vrijbl.prijsopg. Tel: 06 - 3987 0829

JOS BUYS BESTRATING. Straatwerk voor bedrijf en particulier. Tel. 06 5064 1386

BOUWBEDRIJF
TERLUIN


Voor al uw aan-, ver- en
nieuwbouw. Ook renovaties.
Kozijnen, deuren, ramen.

Vrijblijvend prijsopgaaf:
T: 072 505 3395

SCHILDER voor BINNEN en BUITEN. Hele mooie prijs.
T: 06 1709 0670

Dagje genieten op Texel met de cabriolet. Reserveer op www.Huurauto-Heiloo.nl

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072 - 506 9052

Tuinonderhoud Jeroen Borst. Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen.Bel voor gratis offerte: 06-4180 3734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

BARRY DE VRIES AUTO'S.
In- en Verkoop.
www.barrydevriesautos.nl
De Wagenmaker 12, 1851 PX Heiloo. Tel: 06-2159 8809

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating. T: 072 533 6002
www.iristuinen.nl

PIANOLES BIJ U THUIS.

De lessen zijn deskundig, ontspannen en op maat gemaakt voor elke leeftijd. Info: 06 - 38279213

SCHILDERSBEDRIJF LIMMEN

50% korting. Heeft nog tijd voor al uw schilderwerk binnen en buiten

Tel: 06 - 4247 9384