De Uitkijkpost

27 juni 2018

De Uitkijkpost 27 juni 2018


Hand in hand lopen opa Nol en Jagger op het platform richting de Dakota, waar zij worden opgewacht door hun cabin attendant. Foto: www.blog.klm.com

HEILOO - Als 7-jarige jongen doet de kleine Arnold mee aan een etalagewedstrijd van KLM in Amsterdam. Enige tijd later ontvangt hij officiële post van KLM; Arnold is een van de gelukkige prijswinnaars en wint een rondvlucht boven Amsterdam. Hij mag op kantoor zijn ticket voor een rondvlucht in ontvangst komen nemen. Helaas kreeg het zusje van Arnold in die periode roodvonk, waardoor het gezin niet langs kon komen. Zo bleef het ticket op kantoor liggen en van uitstel kwam afstel, Arnold haalde het ticket nooit op.

Inmiddels woont Arnold in Heiloo en onlangs is hij 90 jaar geworden. Het verhaal leefde natuurlijk voort in zijn herinnering en aan kinderen en (achter-) kleinkinderen vertelde hij zijn winnaarsverhaal maar al te graag. Alleen hield het verhaal een 'open eind'. Een van de kleinkinderen trok de stoute schoenen aan en zocht contact met KLM om deze unieke herinnering te delen. Ze eindigde met de woorden dat 'opa Nol' onlangs 90 jaar is geworden en nog steeds in staat is om deze prijs uit de vorige eeuw in ontvangst te nemen. En met resultaat, KLM ging de uitdaging maar al te graag aan om opa Nol alsnog te verrassen. Een van Nol's achterkleinkinderen, Jagger, is toevallig ook 7 jaar oud, dezelfde leeftijd die Nol had toen hij de prijs won. Om de prijs alsnog door kinderogen te laten ervaren, mag Jagger opa Nol vergezellen tijdens de rondvlucht. Om maar meteen in de juiste stemming te komen wordt een Ford A Tudor uit 1930 van KLM tevoorschijn gehaald om opa Nol mee op te halen. Als Nol nietsvermoedend samen met zijn vrouw Trees van het zonnetje geniet, komt Jagger hem samen met twee cabin attendants verrassen.

Jagger en opa Nol rijden in de oude Ford naar het Schiphol Jet Center, waar de Prinses Amalia (Dakota DC-3) al in het zonnetje staat te wachten. Hand in hand lopen Nol en Jagger richting het vliegtuig en na enkele minuten wordt de gewonnen rondvlucht werkelijkheid. Onder perfecte weersomstandigheden is het zicht prachtig en zien de twee onder andere de Keukenhof en het karakteristieke Hollandse landschap. Bij terugkomst staat Trees met de hele familie het tweetal op te wachten en worden zij al wuivend ontvangen. Zo kwam een droom na 83 jaar toch nog uit.

Kermis 2018: sfeer, muziek, attracties & vuurwerk

Ook dit jaar worden er weer veel bezoekers verwacht aan de Heerenweg. Foto: archief Uitkijkpost

HEILOO - De jaarlijkse kermis begint donderdag 28 juni aanstaande en duurt tot en met zondag 1 juli. Vier dagen viert het dorp feest. De traditionele kermistent komt op de Heerenweg te staan, waar wordt gezorgd voor sfeer en dorstlessers. Het traditionele dorpsfeest is ieder jaar weer een hoogtepunt in de agenda van festiviteiten. Vele dorpsgenoten houden rekening met de kermis voor de zomervakantie.

Café de Wit heeft dit jaar op donderdag Hollandse Hits en Soul & Motown met Frans en Miss. Op vrijdag DJ Jelle V! Op zaterdagmiddag om 17.00 uur komt in Café de Wit Stef Haazelager weer even zingen! Na het succes van Koningsdag moet ook dit weer een feest gaan worden! Op zaterdag en zondag zoals elk jaar het vertrouwde gezicht van Paul Vlaar. Geen kermis zonder onze Paul!

Café Blondes opent komende donderdag voor het eerst zijn deuren. Nieuwe eigenaar Rico heeft er heel veel zin in. Op donderdag staat een zanger op het programma en op vrijdag en zaterdag worden er plaatjes gedraaid door de DJ, bij wie je natuurlijk verzoeknummertjes kunt aanvragen.

Zaterdag gaan we weer touwtrekken! Welk team van acht personen mag zich de kampioen van de kermis noemen? Inschrijven kost 30 euro maar je krijgt dan wel 16 consumptiemunten! We starten om 20.00 uur en je kunt je inschrijven via info@cafedewit.nl.

Op zondagmiddag vanaf 16.30 uur speelt Bob & the Blue Band op het buitenpodium in de tent! Strak in het pak speelt de band rock-'n-roll in de breedste zin van het woord. Vele classics en medleys worden afgewisseld met de knallers van nu, zowel Engels- als Nederlandstalig. Geen tijd om naar adem te happen: dansschoentjes aan en uit je plaat gaan!

Ook dit jaar wordt er met muntjes gewerkt. Deze kunt u kopen bij de muntwagens die naast de snackwagens staan. Mocht u muntjes over hebben: u kunt ze alleen op zaterdag 7 en zondag 8 juli inleveren. Vanwege de nieuwe alcoholwet is iedereen tot 25 jaar verplicht om een bandje te dragen. Geen bandje betekent geen alcohol. Dit bandje is voor de hele kermis en kan met een geldig identiteitsbewijs gehaald worden bij de muntwagens.

Laten we er samen met z'n allen een mooi feest van maken!

Traditionele kermis met attracties en vuurwerk

Met een keur aan attracties en mooi weer is het ook op het kermisterrein aan De Omloop weer fijn vertoeven tijdens de kermis. Voor de jeugd is er weer veel aanbod zoals de snelheidsmolen, vliegende bank, botsauto's, hopper enzovoort.

Voor de kleinsten staat er natuurlijk ook weer genoeg waaronder de kindermolen, vliegtuigjes, zweefmolen en trampolines. Iets lekkers mag natuurlijk ook niet ontbreken, dus de oliebollen, suikerspinnen, kaneelstokken, churros en patat zijn er ook. Degenen die kans willen maken op mooie prijzen zijn ook niet vergeten, dus de happertjes, skeeball en schuifautomaten staan er ook weer.

Op vrijdag zal er rond 21.30 uur een prachtig vuurwerk worden afgestoken. Dit vuurwerk wordt u aangeboden door de kermisondernemers.

De kermis start donderdag en vrijdag om 15.00 uur, zaterdag en zondag om 14.00 uur. Voor extra korting staan er kortingsbonnen op kermiskorting.nl.

Kaartverkoop Timmerdorp Heiloo gestart

Timmeren, bouwen en vooral veel plezier tijdens Timmerdorp. Foto: aangeleverd

HEILOO - Op zaterdag 23 juni 2018 is de webshop van Timmerdorp Heiloo geopend voor de kaartverkoop. Ook dit jaar geen lange wachtrijen en gebroken nachten om de felbegeerde kaartjes te bemachtigen, want het is dit jaar wederom mogelijk om de kaarten via internet te bestellen. Via de webshop van Timmerdorp Heiloo kunt u per persoon twee kaartjes kopen. De kaarten kosten € 20,- per stuk. Houd persoonlijke gegevens bij de hand, want er wordt meteen gevraagd om een registratie van de kinderen. Het Timmerdorp vindt dit jaar plaats van dinsdag 28 augustus tot en met vrijdag 31 augustus. Wilt u uw kinderen ook een onvergetelijke vakantieweek bezorgen, bestel dan snel uw kaarten op https://shop.timmerdorp.com/, want op is op!

Tien vragen aan... Paul Steenhoek

1. Waar ben je geboren en getogen?
Ik ben geboren in het MCA en vervolgens heb ik 25 jaar op de Holleweg gewoond. Ik ben opgegroeid naast de werkplaats en winkel van mijn opa (later van mijn oom en mijn vader) die in de jaren '60 een smederij overnam van de familie Zeeman. Na een periode van 6 jaar op Termijen woon ik nu alweer 12 jaar samen met Manon en mijn 3 zonen Jurre, Matz en Dex op de Westerweg in de voormalige 'nachtpit' van de familie Kraakman.

2. Als je hobby je werk was, welk beroep zou je dan nu hebben?
Dan was ik waarschijnlijk fulltime brandweerman geworden. Ik ben sinds 2001 vrijwillig brandweerman bij korps Heiloo. Hoewel het soms lastig te combineren is met een eigen bedrijf en een jong gezin vind ik het belangrijk om voor een ander klaar te staan in tijden van nood.

3.Wie zou je eens graag ontmoeten?
De leden van het kabinet in Den Haag, om te vragen of er meer technisch onderwijs gegeven kan worden en te zorgen dat de jeugd weer met hun handen gaat werken.

4. Wat is jouw mooiste jeugdherinnering?
Mijn mooiste jeugdherinnering heb ik overgehouden aan de Egelshoek, waar ik mijn hele jeugd bij de Foresters gevoetbald heb. De gezelligheid in de kantine, de krakkemikkige tribune, de internationale jeugdtoernooien en de saamhorigheid mis ik nog af en toe. We zijn toen ook met de A-jeugd tweemaal naar Delwig (Duitsland) geweest voor een internationaal toernooi, dat was echt fantastisch.

5. Wat vind je de mooiste plek van Heiloo?
De mooiste plek is alleen te zien eind augustus aan De Omloop, als het Timmerdorp van Heiloo wordt gebouwd. Het is prachtig om te zien hoe de jongens en meiden in vier dagen hutten bouwen, schilderen en lekker plezier maken. Het blijft elk jaar weer mooi om onder begeleiding van 100 vrijwilligers daar het mooiste plekje van Heiloo te mogen maken.

6. Waar kunnen ze je 's nachts voor wakker maken?
Voor een grote uitslaande brand, zonder persoonlijk letsel natuurlijk. Een tosti met satésaus zou ook nog kunnen.

7. Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?
Dat kreeg ik onlangs, 'durf nee te zeggen'. Dat is iets wat ik moeilijk kan, maar in mijn werk als Heiloodgieter zal ik dit steeds meer moeten gaan doen. Soms ren ik mijzelf voorbij en stel ik mensen teleur. Dat doe ik natuurlijk niet expres, maar goed is het niet.

8. Wat weten de meeste mensen niet van je?
Dat we in 1996 met een paar jongens na het behalen van olympisch volleybalgoud in Atlanta 'Ronny bedankt voor het goud' op de Ypesteinerlaan hebben geschreven voor Ron Zwerver, die daar destijds in een appartement woonde. We hebben toen tegen middernacht het verkeer omgeleid en zijn op de weg gaan schilderen met wegenverf. Het heeft er nog jaren gestaan.

9. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?
Ik ga niet aan Hans zijn stoelpoten zagen, dat lijkt mij volkomen overbodig. Maar als mensen mij als burgemeester willen, zou ik mij inzetten om alle leegstaande panden en percelen te herbestemmen als woningen voor de jonge Heilooër woningzoekende.

10. Persoonlijke vraag van Edith Burgering-de Moor:
"Hoi broertje van mijn vriendin! Er gaat in de toekomst veel veranderen op installatiegebied. Hoe is dat voor jou?"

Het feit dat we meer en meer afhankelijk worden van andere energiebronnen... Voor mij en mijn compagnon Pol van Diepen betekent dit dat we door middel van cursussen en het lezen van vakliteratuur de kennis in huis moeten halen om klanten voor het juiste product te laten kiezen. Het is een verandering die ons allemaal aangaat. Op zichzelf zijn de meeste producten niet nieuw, alleen de bestaande woningen moeten wel drastisch worden aangepast. Denk bijvoorbeeld aan isoleren, zonnepanelen en warmtepompen. Laatst was er op tv bij Radar extra een tweeluik genaamd 'Van gas los'. Daarin gaven ze in mijn ogen de veranderingen perfect aan. Een aanrader om eens terug te kijken. Concreet betekent het voor ons nog meer werk. Het is volgens mij belangrijk dat we onze kinderen stimuleren weer met hun handen te gaan werken in de bouw en techniek.

Ik geef de vragen door aan Heleen Corbett. Mijn vraag aan Heleen is:
"Beste Heleen, voor velen sta jij bekend als 'spijkeroma' bij Timmerdorp Heiloo. Wil jij met jouw ervaring eens uitleggen aan Heiloo hoe leuk en belangrijk vrijwilligerswerk is?"

Vijfentwintig Volvo's 480 op een rij

Foto: STiP Fotografie

HEILOO - Op zondag 24 juni kwamen vijfentwintig Volvo's 480 naar het Landgoed Willibrordus om daar vanaf de restanten van 'Slot Ypestein' te vertrekken voor een toertocht door onder andere Egmond, Bergen, Schoorl en via de Westfriesedijk weer terug.

De Volvo 480 is een speciale en zeldzame auto, gemaakt naar Nederlands design in het Limburgse plaatsje Born. In 2018 zijn er minder dan duizend auto's van dit type geregistreerd. Een klein aantal hiervan is nog op de openbare weg te vinden. Voor het vertrek van de auto's konden de eigenaren rekenen op veel belangstelling van mensen die langskwamen om een kijkje te nemen bij deze speciale en zeldzame auto.

Tekst: Yvonne van Stiphout

De laatste keer Hockeyvader?

"Papa, ik wil stoppen met hockey." Dat is wat mijn jongste zoon tegen mij zei een paar maanden geleden. Hij wil niet meer. Dat is lekker. Ben je Hockeyvader, wil je 'hockeyzoon' niet meer hockeyen.

Waarom vind je het niet leuk? Hockey is gewoon niet helemaal zijn ding, blijkt na een lang gesprek. Met name het altijd 'moeten'. Je moet naar training, je moet elke zaterdag naar het veld, je moet… School is al heel veel 'moeten' voor mijn jongste zoon, dus als je dan in de middag en in het weekend ook nog veel 'moet', dan kan ik me wel voorstellen dat het niet altijd even leuk is.

Maar ja, sporten is wel belangrijk, dus de volgende vraag was welke sport hij dan wilde doen. Toen werd het stil. Andere sport? Ja maar, dat was niet de bedoeling. Hij had zelf eigenlijk bedacht dat hij helemaal geen sport meer zou doen. Dat hebben we snel uit zijn hoofd gepraat. Je hoeft bij ons in het gezin helemaal geen 'olympisch niveau' te halen maar bewegen is gezond, dus we doen wel een sport. Tennis misschien? Voetbal? Fietsen? Atletiek? Honkbal? Schaatsen? Er zijn vele keuzes. Overal werd nee tegen gezegd.

We gaan gewoon van alles proberen. We starten met tennis komende weken. Kijken of hij dat leuk vindt. Hockeymoeder tennist, dus dat kunnen we makkelijk regelen. Daarna gaan we de volgende sport proberen, net zolang tot hij iets vindt wat leuk is. Ondertussen hebben we afgesproken dat we wel blijven hockeyen. Reden? Heel simpel. Ik weet precies hoe het gaat. We proberen een paar sporten en dan verwatert het en voordat je het weet zit meneer elke zaterdag op de bank achter zijn Playstation. Dat gaan we dus niet doen.

Kortom, Hockeyvader blijft gelukkig nog even Hockeyvader tot we een andere sport gevonden hebben. Je kan vast ook leuke blogs schrijven als Tennis- of Schaatsvader.

Yuno Acupunctuur - Met liefde en de juiste aandacht.

Foto: Yvonne van Stiphout

Butterlaan 47, 1851 MG Heiloo - telefoon 06-28770954 - website www.yunoacupunctuur.nl - e-mail contact@yunoacupunctuur.nl

Sinds 2017 heeft Maroesja Yuno, de vrouw achter Yuno Acupunctuur, haar praktijk in Heiloo gevestigd. Binnen de klassieke acupunctuur heeft zij zich gespecialiseerd in pijnbehandeling, vrouwen en zwangerschap en kinderen tot 11-12 jaar. Na haar westerse medische basisopleiding is zij met een studie Klassieke Acupunctuur aan de Academie Qing Bai gestart. Na afronding van deze opleiding heeft Maroesja besloten zich te specialiseren in acupunctuurtechnieken die zich richten op het verlichten van alle vormen van pijn.

Pijnbehandeling
Maroesja werkt volgens zowel de Master Tung als Dr. Tan's Balans Methode. Zowel chronische als acute pijn kunnen met deze twee methoden snel en efficiënt worden behandeld. Met name pijn aan het bewegingsapparaat zoals nek-, schouder-, rug- en knieklachten zijn zeer goed te behandelen. Maroesja: "Ik heb bijvoorbeeld een vrouw behandeld die al 25 jaar last had van migraine. Al na drie behandelingen was zij van de migraine af." Meer recensies van tevreden cliënten zijn te vinden op haar website. Maroesja benadrukt dat eenieder die leeft met chronische en/of acute pijn, de hoop niet hoeft op te geven. Gebaseerd op haar ervaringen tot nu toe, kon zij mensen helpen die niet eerder werden geholpen door de reguliere geneeskunde.

Vrouwen en zwangerschap
Als zwanger raken niet lukt, vaak door onbekende oorzaak, kan acupunctuur helpen. Maroesja helpt zowel de man als de vrouw om zich zo gezond mogelijk voor te bereiden op een mogelijke zwangerschap.

Acupunctuur is een relatief onbekend, maar zeer goed alternatief voor medicijngebruik bij zwangerschapsklachten, zonder de baby in gevaar te brengen. Bij vrouwen met een baby in stuitligging is het voor Maroesja mogelijk om door middel van moxa, een pijnloze en verwarmende techniek, de baby te laten draaien. Ook tijdens een bevalling kan acupunctuur als natuurlijke ondersteuning worden ingezet. De bevalling kan op gang worden gebracht en zal rustiger en minder pijnlijk verlopen.

Kinderen
Kinderen zijn zeer goed en pijnloos te behandelen met acupunctuur zonder naalden. Maroesja gebruikt hiervoor een speciale Japanse techniek, Shonishin genaamd. Dit is een zeer milde behandeling die de meeste kinderen als heel prettig en ontspannen ervaren. Shonishin kan al worden gebruikt bij baby's. Denk aan het opgeven van voeding, darmkrampjes of onrustige baby's. Als voorbeeld stelt Maroesja een meisje van vijf jaar oud. Het meisje sliep altijd heel onrustig en werd vaak 's nachts wakker door akelige dromen. Na twee behandelingen van amper een half uur sliep het meisje door. Doordat Maroesja ook de ouders meeneemt in het gehele proces kunnen zij, altijd na uitleg en een instructie op papier, hun kind verder thuis behandelen.

Vooral de interactie tussen haar en de cliënt vindt Maroesja zeer belangrijk. De eerste behandeling is niet alleen bedoeld om een juiste diagnose te stellen en om te behandelen maar ook om te bepalen of Maroesja wel de juiste persoon is die de cliënt kan en mag begeleiden in het proces van zelfheling. De juiste aandacht en een open hart is de eerste stap in het genezingsproces!

Maroesja is aangesloten bij een beroepsvereniging waardoor haar behandelingen (gedeeltelijk) worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Jazzcombo zoekt saxofonisten

Jazzcombo: samen prachtige muziek maken. Foto: aangeleverd

"Het jazzcombo betekent voor mij: maandagavond een uur lang samen prachtige muziek maken. Luisteren naar de mooie solo's van de comboleden. Genieten van de prachtige samenklanken. Uit mijn comfortzone komen wanneer ik aan de beurt ben voor een solo. Blij en tevreden naar huis gaan." Aldus Lenie, tenorsax. Het senioren jazzcombo zoekt saxofonisten (klarinettisten, trompettisten en trombonisten zijn ook welkom) en een swingende drummer. Leeftijd 50+, maar jonger mag ook. Voor meer informatie of aanmelden: Muziek- en Dansschool Heiloo, Het Veld 1. Tel.: 072-5332460, info@muziekendansschoolheiloo.nl.

In september in de Cultuurkoepel – FUSE!

De band Fuse. Foto: aangeleverd

HEILOO - Virtuoos, technisch begaafd en vooral tot op het merg muzikaal. In hun rol van huisband bij Podium Witteman en dankzij regelmatige optredens bij De Wereld Draait Door heeft Fuse zich de afgelopen jaren flink in de kijker gespeeld. De muzikanten van Fuse hebben achtergronden in klassieke muziek, jazz, pop en improvisatie. In een ietwat ongewone bezetting van strijkkwartet, contrabas en percussie laten ze hun, door henzelf bewerkte, favoriete muziek horen. Ritmisch werk van componisten als Bartók, Ravel en Monk, moderner werk van Daniel Schnyder en Nils Frahm en klassiekers van Bach en Ellington. Een topervaring om live mee te maken!! Zondag 23 september aanstaande in de Cultuurkoepel. Aanvang: 15:00 uur. Kaarten: € 20,--. www.cultuurkoepelheiloo.nl

Modderdag bij kinderopvang Kits Oonlie

Foto: aangeleverd

HEILOO - In de huidige samenleving ontdekken kinderen de wereld steeds vaker virtueel en dat terwijl het wetenschappelijk aangetoond is dat buiten spelen in de natuur de ontwikkeling van kinderen enorm stimuleert. Met Modderdag wordt hier aandacht aan besteed, maar het is vooral heel leuk! Donderdag 29 juni was het eindelijk zover: Modderdag! De kinderen (en medewerkers) van Kits Oonlie keken er al weken naar uit om eens even lekker vies te worden.
Bij Kinderdagverblijf De Hoefsmid werd in de vroege ochtend een van de buitenterreinen omgetoverd tot een grote modderplaats. Met dank aan Karwei Heiloo en een beetje water, was er aan modder geen gebrek. Nadat de kinderen eerst wat onwennig aan de modder hadden gevoeld en keken wat die gekke juffen nu weer deden, zijn ook zij de modder ingedoken.

Wilt u meer informatie over de opvangmogelijkheden of een rondleiding, neem dan gerust contact op; 072-5323576.

Genieten van Gouden Dagen Heiloo

J. Zonneveld, C. Claeys en N. de Wit. Foto: aangeleverd

HEILOO - We zijn naar Space Expo in Noordwijk geweest. Ik kan het aanraden, het is beslist de moeite van een bezoek waard. Om 10.00 uur zijn we bij mij thuis vertrokken. Na een goede reis hebben we eerst lekkere koffie gedronken met wat heerlijks erbij. Dan naar de Expo. Daar is heel veel te zien over de ruimtevaart. Bijzondere, leuke en mooie dingen. Prachtige foto's vanuit de ruimte. Ook kan je er verschillende proeven doen, net zoals in de ruimte. Wij hebben ons geen ogenblik verveeld en volop genoten. Ik kijk nu al weer uit naar een volgend bezoek. Ik bedank onze chauffeurs voor de rit en hun zorg voor mij.
Vriendelijke groeten,
Chris Claeys

De Zware Hufters overhandigen cheque aan Stichting Kees

Foto: STiP Fotografie

HEILOO - Sven Wittebrood van De Zware Hufters overhandigde op zaterdag 23 juni een cheque van tweeduizend euro aan penningmeester Stefan Beers van Stichting Kees. Het geld is mede bijeengebracht door de sponsoren en de 'vriendjes voor een tientje'.

Afgelopen maart hebben De Zware Hufters als team deelgenomen aan de Cold Classic Car Experience, een uitdagende week waarin Sven Wittebrood, René Beerepoot, Theo Bakker, Peter Bijkerk en Abe Wittebrood over de mooiste besneeuwde wegen van Zweden en Noorwegen hebben gereden in hun 36 jaar oude Volvo 760. Dat deden ze uiteraard voor de lol, maar ook om geld op te halen voor Stichting Kees. Stichting Kees ondersteunt mensen met een beperking door ze financieel de mogelijkheid te bieden om begeleid te bewegen en te sporten.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Eerste Single Mom Café Heiloo

HEILOO - Als je er alleen voor staat als moeder wil je jezelf nog weleens vergeten. Daarom verzorgt het Trefpunt elke eerste woensdag van de maand een koffieochtend voor alleenstaande moeders. Gewoon gezellig koffiedrinken en kletsen met elkaar. Maar natuurlijk is het ook mogelijk om kennis te delen en ervaringen uit te wisselen. Op 4 juli komen we voor het eerst bij elkaar, vanaf 10.00 uur in Keuken met Karakter, Olvendijk 2a. De volgende ontmoetingen zijn op 5 september, 3 oktober, 7 november en 5 december. De inloop is vrij en consumpties zijn voor eigen rekening. Informatie Stichting Trefpunt, (072) 533 12 97 of info@trefpuntheiloo.nl.

Nieuwe periode start met structureel sluitend perspectief Kadernota op 2 juli voorgelegd aan de gemeenteraad

HEILOO - "Heiloo start de nieuwe collegeperiode met een structureel sluitend meerjarenperspectief. Dit biedt de komende jaren een eerste aanzet voor ruimte om accenten vanuit de coalitieovereenkomst te kunnen invullen. Dat stemt mij uiteraard positief," aldus wethouder Financiën Fred Dellemijn. De kadernota schetst het kader waarbinnen het college de begroting 2019 verder kan uitwerken.

De kadernota wordt behandeld in de gemeenteraad van 2 juli.

Financiële positie
Ondanks enkele benodigde financiële impulsen, waaronder de extra bijdrage voor het verbeterplan van de werkorganisatie De BUCH, is er een voldoende financiële buffer deze kosten op te kunnen vangen. Het financieel meerjarenperspectief is gunstig en biedt de nodige ruimte voor ontwikkelingen en ambities. Zorgvuldigheid en een doelmatige besteding van middelen blijft vanzelfsprekend het uitgangspunt.

Opmars naar de programmabegroting
Rekening houdend met ambities en wensen vanuit de gemeenteraad werkt het college aan de begroting 2019, welke in het najaar aan de raad wordt aangeboden.

Start verkoop nieuw project Zuiderloo

HEILOO – Donderdag 28 juni a.s. start de verkoop van fase 3 in nieuwbouwproject Zuiderloo, ontwikkeld door BPD Ontwikkeling. De fase bestaat uit 34 woningen en is gelegen naast de Kennemerstraatweg, tussen de Zevenhuizerlaan en de Vennewatersweg.

Er komen verschillende woningtypes: rij- en hoekwoningen, twee-onder-een-kapwoningen, semi-bungalows en vrijstaande woningen. In het project is veel aandacht voor groen en ruimte. De woningen staan op kavels vanaf circa 129 m2, met woonoppervlaktes vanaf circa 114 m2. Alle woningen zijn voorzien van vloerverwarming, sanitair en tegelwerk en beschikken daarnaast over een eigen berging. Op de daken komen zonnepanelen. Het project wordt verkocht door de Kuyper & Blom Makelaars in Heiloo en Rietveld Makelaars in Limmen en wordt gebouwd door T&G Bouwcombinatie.

Het Kuyper & Blom nieuwbouwkantoor is donderdagavond a.s. speciaal voor dit project geopend. U bent welkom tussen 18.00 en 20.00 uur aan de Stationsweg 96 te Heiloo. Meer informatie over de woningen en de inschrijfprocedure is terug te vinden op de website: www.nieuwbouw-zuiderloo.nl.

Grote verkoop in Bibliotheek Heiloo

HEILOO - Op woensdag 11 juli van 10.00 tot 17.00 uur is de grote zomerverkoop van afgeschreven materialen in Bibliotheek Heiloo. Hier vindt u romans, informatieve boeken en jeugdboeken, maar ook cd's, dvd's, groteletterboeken, bundels tijdschriften en bladmuziek voor een zacht prijsje. Iedereen is van harte welkom! De volgende grote verkoop is tijdens Uit&Zo op zaterdag 1 september.

De coördinatorfunctie van VPTZ Heiloo in de spotlights

Annemieke Geurtsen. Foto: aangeleverd

Stel je even voor:
Mijn naam is Annemieke Geurtsen. Ik ben voormalig hbo-verpleegkundige.

Hoe lang doe je dit vrijwilligerswerk?
Ik ben tot mei van dit jaar bijna acht jaar werkzaam geweest als vrijwillige coördinator bij de Stichting Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg thuis Heiloo (VPTZ Heiloo).

Hoe ben je ertoe gekomen dit werk te gaan doen?
Als verpleegkundige in het ziekenhuis en later ook in de wijk heb ik vaak meegemaakt dat mensen nog in de laatste maanden/weken van hun leven werden opgenomen in een ziekenhuis of verpleeghuis. In de praktijk betekent dit echter heel vaak: het leven rekken en daardoor het lijden verlengen. Wat ik erg belangrijk vind is dat als de wens er is om thuis te sterven in je eigen bed, dit mogelijk moet zijn.

Het enige dat nog telt is: hoe zorgen wij ervoor dat deze laatste tijd zo comfortabel mogelijk voor de zieke en zijn of haar naasten verloopt.

Zelfs als er professionele hulp beschikbaar is, is het verzorgen van een naaste in de terminale fase zwaar. Daarom is het goed om te weten dat er geschoolde en betrouwbare vrijwilligers zijn die ervoor zorgen dat mantelzorgers even op adem kunnen komen door ze te ontlasten van hun taak en zo de zorg langer kunnen volhouden. Maar ook als mensen geen netwerk van mantelzorgers hebben is het belangrijk dat er vrijwilligers op de achtergrond aanwezig zijn. Dat geeft rust en een gevoel van veiligheid.

Wat zijn jouw ervaringen met dit werk?
Als coördinator heb je een spilfunctie in de organisatie. Je taak is er om te zijn, en te komen tot een goede afstemming tussen de vrijwilligers, de zorgvragers en de reguliere thuiszorg. Dit werk heeft me veel voldoening gegeven en het is veelzijdig. Je moet steeds opnieuw afstemmen, samen met de patiënt en hun naasten, waar behoefte aan is. Elke inzet is weer anders. Ik heb dit werk met hart en ziel gedaan en ik vond het leuk de kar gedurende die zeven jaar te mogen trekken. Ik heb heel veel van dit werk geleerd! Ik had al een aardig gevulde rugzak, maar ik merk dat er nog steeds iets bij kan. Ik blijf gelukkig verbonden aan deze mooie organisatie. Ik ga verder aan de slag als vrijwilliger 'aan het bed'. En ik laat de rol van coördinator met een gerust hart over aan mijn opvolgster Ria. Zij zou echter nog graag een collega-coördinator naast zich wensen!

Ben je zelf na het lezen wellicht geïnteresseerd geraakt in deze mooie vrijwilligersfunctie?

Neem dan contact op met voorzitter Elly Hentzen, tel: 06-44794376 of kijk even op de website van VPTZ Heiloo: www.terminalezorgheiloo.nl.

Warm weerzien op Veteranendag

STiP Fotografie

HEILOO - Woensdag werd in Keuken met Karakter de Veteranendag 2018 gehouden. Vele veteranen waren naar het restaurant gekomen om samen met elkaar deze dag te vieren. Namens de gemeente waren burgemeester Hans Romeyn en de wethouders Elly Beens, Fred Dellemijn en Rob Opdam aanwezig. Veteraan meneer Opperdijk vierde deze dag zijn tachtigste verjaardag.

Burgemeester Hans Romeyn hield een toespraak. Hierin refereerde hij aan een interview met Bosnië-veteraan Ron Warris in het veteranenblad Checkpoint van april 2018. Ron was nog steeds onder de indruk van het optreden dat hij op 16 januari 2018 in New York zag. In een klein theater op Broadway trad Bruce Springsteen op met alleen een akoestische gitaar en piano. "Het bekende nummer 'Born in the USA' was fenomenaal om op deze manier te horen: deels akoestisch en deels a capella," aldus Ron Warris. Hij legde het in het interview nogmaals uit: "Born in the USA klinkt patriottisch. Trots zijn om geboren te zijn in Amerika." Burgemeester Hans Romeyn: "Ik dacht, mooi om geboren te zijn in Amerika, maar met zo'n president. Hoe is het in godsnaam mogelijk dat een president als Trump, die ondanks de ongekend felle kritiek zich nergens wat van aantrekt en gezinnen van illegale migranten aan de grens uit elkaar haalt en kinderen scheidt van hun ouders. Die spreekt met partijgenoten over twee nieuwe immigratiewetten. Daarin staat geen woord over het lot van de uit elkaar gehaalde gezinnen. Verschrikkelijk. Hoezo beschaafd land..."

De burgemeester heeft ook in Heiloo met vluchtelingen gepraat. "In onze AZC's worden man en vrouw ook onafhankelijk van elkaar gehoord. Vrouwen worden soms bang gemaakt en onder druk tekenen zij dat ze terug willen naar het land van herkomst. Daarna gaat men naar de echtgenoot met de melding dat zijn vrouw getekend heeft voor terugkeer. Vaak tekent de man dan ook en zo gaan beiden terug naar het land van herkomst. Als deze verhalen kloppen is dit een schande voor een westers land," aldus de burgemeester. "Het is de collectieve verantwoordelijkheid van ons allemaal om dit tegen te gaan."

Niet alleen de veteranen vermaken zich met de legervoertuigen. Ook de wethouders Fred Dellemijn en Rob Opdam. STiP Fotografie
STiP Fotografie

Op verzoek van veteraan Maikel Dijs besteedde de burgemeester ook nog aandacht aan het Veteraneninstituut en in het bijzonder aan het project Veteranen in de klas. Als regiocoördinator is Maikel Dijs op zoek naar vrijwilligers en contacten om dit belangrijke educatieve project nog breder neer te kunnen zetten. Het Veteraneninstituut is belast met de uitvoering van het Veteranenbeleid. Dit heeft drie pijlers: waardering en erkenning van de veteranen, kennis en onderzoek naar de veteranen en zorg voor de veteranen. Militairen, zowel mannen als vrouwen, zetten zich al meer dan 70 jaar in voor de vrede. De maatschappelijke waardering en erkenning wordt onder meer bewerkstelligd en ondersteund door verschillende projecten. Een van deze projecten is 'Veteranen in de klas'. Gastlessen zijn een goed voorbeeld van tastbaar en interactief onderwijs omdat het een persoonlijk relaas is over de vele ervaringen en de gevolgen van een uitzending. Het project is bedoeld voor groep 7/8 van het basisonderwijs, het gehele middelbaar-, beroeps- en hoger onderwijs.

Verder werden er door de veteranen veel herinneringen opgehaald en natuurlijk mocht de groepsfoto niet ontbreken. Onder het genot van een hapje en een drankje werd de middag gezellig afgesloten.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Brisk Recorder Quartet in de Witte Kerk

Blokfluitkwartet Brisk Recorder Quartet. Foto: aangeleverd

HEILOO - Het befaamde Brisk Recorder Quartet brengt op zondag 8 juli het programma 'Canção' in de Witte Kerk in Heiloo.

De vier blokfluitisten nemen het publiek mee naar het Spanje en Portugal van de 16e eeuw. Daarnaast klinken ook speciaal voor 'Canção' geschreven nieuwe composities, die nauw verbonden zijn met de muzikale cultuur van het Iberisch Schiereiland.

In 'Canção', wat letterlijk 'liedje' betekent, laat Brisk de grenzen tussen oude en nieuwe muziek vervagen. Bovendien hebben de stukken alles te maken met vocale muziek. Met ruim veertig blokfluiten in alle soorten en maten speelt Brisk muziek uit de middeleeuwen en de renaissance, zoals het Agnus Dei uit de 'Missa de Barcelona' en mooie, levendige liedbewerkingen van componisten als Coelho, Carreira, Cabezón en Victoria.

Speciaal voor 'Canção' schreven verschillende Nederlandse componisten nieuwe stukken. Zo componeerde Toek Numan een sprankelende, op fadomuziek gebaseerde compositie waarin de vier blokfluiten soms klapperen als castagnetten. Gijs Levelt, trompettist in de Amsterdam Klezmer Band, liet zich voor zijn stuk 'Romanze Belinfante' inspireren door de Sefardische liedcultuur van de Portugese Joden.

Hoewel de stukken die Brisk in het programma 'Canção' speelt uit heel verschillende tijdsgewrichten stammen, vormen ze toch een eenheid. Alles heeft namelijk met Spanje en Portugal te maken. De pers prijst Brisk om zijn spatzuivere, virtuoze en expressieve spel. Alle mogelijkheden van het blokfluitkwartet worden voortdurend verkend en uitgebreid. Onverwachte muzikale combinaties en een vleugje humor creëren nieuwe luisterervaringen.

Brisk heeft een enorme verzameling blokfluiten die door bouwers uit de hele wereld speciaal voor hen gemaakt zijn. Behalve dat een concert van Brisk een waar genoegen is om te beluisteren, is het ook spectaculair om naar te kijken.

Zondag 8 juli 2018 om 15.00 uur in de Witte Kerk in Heiloo. Voor meer informatie en kaarten zie www.concertenwittekerk.nl.

Kunstparade gezellig druk

De Kunstparade in de Cultuurkoepel was zondagochtend gezellig druk. Foto: STiP Fotografie

HEILOO - De Kunstparade Heiloo 2018 is ten einde. Meer dan 90 deelnemende kunstenaars, muzikanten en dichters waren op 24 locaties te bezoeken. Alle dagen waren goed bezocht, al was vrijdag de uitschieter doordat de route van de wandelvierdaagse over het terrein van Landgoed Willibrordus liep.

Tijdens ons bezoek in de Cultuurkoepel kwamen wij kunstenares Janny van Dijk tegen. Een autodidact, die haar manier van werken typeert als het maken van gevoelsschilderijen. In haar kunstwerken, geschilderd met olieverf, staan mens en dier centraal. Janny doet al meerdere jaren mee aan de Kunstparade in Heiloo. Eerst vanuit huis. "Dat was leuk, maar veel mensen weten je dan niet te vinden of je ligt niet op de route. Daardoor komen veel mensen niet een bezoekje brengen," aldus Janny. Vorig jaar exposeerde zij tijdens de Kunstparade in het PCC, op de bovenverdieping. Dat was heel leuk. Janny van Dijk: "Vorig jaar was geweldig. Leraren en leerlingen kwamen langs en er werd door de leerlingen gesproken over de beleving van mijn schilderijen."

In de Cultuurkoepel is de aanloop duidelijk meer voor Janny. Volgend jaar zou zij heel graag uitgekozen worden om tijdens de Kunstparade in de Witte Kerk te mogen exposeren. Of dat lukt weet Janny niet, maar wat zij wel weet is dat, mocht het haar gegund zijn, ze dan echt wil knallen met haar kunstwerken. Er is dus nog veel werk aan de winkel!

Janny van Dijk bij twee van haar kunstwerken. Foto: STiP Fotografie
V.ln.r.: PCC werkstukken leerlingenproject, PCC Favonius Ensemble, PCC Pinokkio Anja Jonker Kunst in Hout, Bibliotheek Mizu chansons en jazzy liedjes. Foto's: Felix Hogeboom

Tekst: Yvonne van Stiphout

Laatste Ine Veen…

Jean Thomassen en burgemeester Romeyn, die het eerste exemplaar van het Smalhoutboek van Ine Veen in ontvangst neemt. Foto: A. Dolmans

HEILOO - Vorig jaar verscheen 'Doek op voor een echte ster', de biografie over het leven van voormalig ballerina en actrice Ine Veen (80), geschreven door de bekende Telegraaf-journalist en gossipkoning Henk van der Meijden. Zelf kon ze vanwege haar slechte gezondheid niet aanwezig zijn bij het ten doop houden van het boek in Den Haag. Bij die zeer druk bezochte boekpresentatie was ook de voorzitter van de stichting Nanny de Vries aanwezig, die vernam dat er nog een allerlaatste boek van Ine in de maak was. Hij wilde dat graag nog snel uitbrengen als eerbetoon aan Ine Veen.

Het gaat hier om de biografie die ze letterlijk in haar bed schreef over prof. Bob Smalhout, de bekende en geliefde Telegraaf-columnist die voor zijn dood bijna dagelijks met haar belde. De geheimen van zijn leven tekende Ine op in 'Horror en erkenning in het leven van professor Smalhout'. Dit boek van 376 pagina's werd het allerlaatste van Ine Veen….

Burgemeester drs. Hans Romeyn van Heiloo kreeg namens Ine het eerste exemplaar van partner Jean Thomassen aangeboden. Het bijzondere boek is nog niet in de handel, maar wie er belangstelling voor heeft kan contact opnemen met jeanthomassen@hotmail.com.

Daar gaan Matteo en Seray...

Daar gaan Matteo (l) en Seray... Foto: aangeleverd

HEILOO - Eind maart las u in de Uitkijkpost een artikel over Turkse en Italiaanse vrolijkheid bij de familie Kegel-de Groot uit Heiloo. Wim Kegel en Els de Groot vertelden over hun nieuwe gezinssamenstelling met de komst van Matteo en Seray, twee uitwisselingsstudenten, die zorgden voor leven in de brouwerij. De vier vormden tijdelijk een internationaal gezin dat altijd samen eet, soms samen kookt en elke avond één potje Rummikub en twee potjes Uno speelt.

De tijd is omgevlogen en het avontuur zit erop. Een jaar lang hebben Matteo en Seray het leven geleid van Nederlandse scholieren als leerlingen van het Murmelliusgymnasium en gastkinderen van de familie Kegel-de Groot. Gastouders en gastkinderen hebben veel van elkaar geleerd en een hoop plezier gehad in hun tijdelijke gezinnetje.

Nu gaat Seray weer terug naar Turkije en Matteo naar Italië. Maar eerst gaan ze drie dagen naar de afsluitende conferentie van de uitwisselingsorganisatie Youth for Understanding (YFU), bedoeld voor alle uitwisselaars die dit jaar in Europa waren. Daar zullen ze hun vrienden weer ontmoeten met wie ze destijds het avontuur zijn begonnen en met hen vertrekken ze naar huis.

Els de Groot: "We kunnen alleen maar zeggen: het is een heel bijzondere ervaring die we iedereen gunnen." Voor meer informatie: www.yfu.nl.

Feestelijke opening speeltoestellen bij het Oesdom

Wethouder Elly Beens verrichtte de openingshandeling van de nieuwe speeltoestellen achter het Oesdom op het heiligdom Onze Lieve Vrouw ter Nood. Anne (met kussentje) mocht de wethouder de schaar voor de opening overhandigen. Foto: STiP Fotografie

HEILOO - Een feestelijke dag, zondag 24 juni. Op die dag werden de nieuwe speeltoestellen bij het Oesdom op het heiligdom Onze Lieve Vrouw ter Nood geopend door wethouder Elly Beens. Onlangs werden deze geplaatst en inmiddels zijn ze al door menig kind ontdekt.

Op 16 september 2017 werd een vrijmarkt georganiseerd op het heiligdom. Het was een groot succes en er werd door jong en oud veel geld ingezameld. Dit geld was nodig voor de speeltoestellen bij het Oesdom. Steeds meer mensen komen naar het heiligdom en wat is er nu leuker dan wanneer ouders of grootouders een kopje koffie bij het Oesdom gaan drinken, de kinderen heerlijk kunnen spelen. Wethouder Elly Beens: "Deze speeltoestellen zijn een grote aanwinst voor deze plek en Heiloo." En niet alleen de opening van de speeltoestellen vond op deze zondag plaats. Het was tevens de afsluiting van de Familiedagen.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Zinderende strijd Groot Dictee Heiloo Junior

Het winnende team bestaande uit Maren, Famke, Hanna en Alex van de Benedictusschool. Foto: aangeleverd

HEILOO - Woensdag 20 juni vond de derde editie plaats van Het Groot Dictee Heiloo Junior in het schoolgebouw van het PCC. Een spannende taalstrijd tussen de beste spellers in de bovenbouw van het basisonderwijs in Heiloo.

Het dictee, voorgelezen door schrijver Robin Raven, zat weer vol lastige kwesties. Wat te denken van woorden als 'chinchilla's', 'krakkemikkige' en 'gewauwel'. Of een zin als: 'Het is absoluut curieus, maar volgens sommige volwassenen hebben achtstegroepers een uiterst relaxed leventje.' Je moet er maar opkomen!

Rob van Veen had werkelijk zijn best gedaan er een pittig dictee van te maken. Het was daarom een geweldige prestatie dat de leerling die op de eerste plaats eindigde slechts tien fouten maakte. Proficiat aan het adres van Famke Kramer! Zij ontving een prachtige prijs in de vorm van twee toegangskaarten voor de theatervoorstelling De waanzinnige boomhut in theater de Beun, gesponsord door de Bibliotheek Heiloo. Maar ook Hannah Wissink van De Duif en Céline Kleijmeer van De Meander deden het bijzonder goed. Zij eindigden respectievelijk op een tweede en een derde plek.

De Benedictusschool won tweemaal eerder (2016 en 2017) de wisselbokaal voor het beste teamresultaat. Natuurlijk vroeg iedereen zich af: slaagt deze school er wederom in de hoofdprijs in de wacht te slepen? Het antwoord is … ja! Het kampioensviertal bestaande uit Hanna van Haaren, Famke Kramer, Maren Beentjes en Alex Augustijn zorgde ervoor dat de bokaal voor het derde achtereenvolgende schooljaar 'gewoon' weer te bewonderen is in het schoolgebouw aan de J.P. Hasebroekweg.

We kunnen terugkijken op een geslaagde activiteit waarmee maar weer bewezen is dat taal helemaal niet saai is. Met heel veel dank aan onze sponsors Bruna Heiloo, Bibliotheek Heiloo en niet in de laatste plaats Robin Raven die zo aardig was boeken te schenken aan de schoolbibliotheken van alle zeven deelnemende scholen.

Op nu naar 2019, de vierde editie van het Groot Dictee Heiloo Junior! Wie gaat de Benedictusschool verslaan?

Tekst: Rob van Veen

Cécile Kühne en Renske Osinga exposeren in Bibliotheek Heiloo

Een werk van Renske Osinga. Foto: aangeleverd

Cécile Kühne | Edelsmid

Cécile Kühne heeft in 2014 de beroepsopleiding aan de Academie voor Edelsmeden in Zeist afgerond. Haar werk bestaat uit unieke stukken, zowel eigen werk als in opdracht gemaakt. Ze is dol op grafische vormen: vierkanten, cirkels en driehoeken. Daarnaast houdt ze erg van 'de kunst van het weglaten'.

Voor Cécile is het moment waarop zij een in opdracht gemaakt sieraad aflevert aan de klant een uniek moment. Door de (soms emotionele) reacties merkt zij iedere keer weer hoeveel meer een sieraad voor iemand kan betekenen dan alleen een stukje metaal ter versiering. "En dat is nu precies wat mijn werk zo bijzonder maakt."

Cécile is vanaf mei 2017 geregistreerd 'Fairtrade Goudsmid', en werkt zoveel mogelijk met goud of zilver dat op een mens- en natuurvriendelijke wijze wordt gewonnen.

Renske Osinga

Renske Osinga (1989) werkt sinds 2013 bij Kunstwerkplaats Smoel in Leeuwarden. Ze schildert vooral landschappen en stadsgezichten. Aan haar werk is een duidelijke ontwikkeling te zien en nog steeds verandert haar stijl. Toen ze bij Smoel begon schilderde ze het liefst een soort mozaïek met zwarte lijnen en felgekleurde vlakken. Daar voegde ze roze harten aan toe. De mozaïekstructuren zijn nu ook nog vaak te zien in haar landschappen.

Renske: "Ik kies een foto uit en daar maak ik een schets van. De begeleider helpt me daar wel wat bij, maar ik teken het zelf. Dan ga ik verf mengen en schilderen." Naast schilderen is fotografie een belangrijke hobby van Renske. Ze fotografeert stadsgezichten en natuur. Het liefst zou ze fotoshoots houden met kinderen.

Smoel is een kunstwerkplaats voor kunstenaars met een verstandelijke beperking. Het is een open werkplek in een gezellige winkelstraat in Leeuwarden, waar je zo naar binnen kunt stappen.

Deze expositie is te zien in Bibliotheek Heiloo tot 13 augustus, tijdens de openingsuren.

Samenspraak in het Rijksmuseum

De Nachtwacht wordt uitgelegd en bewonderd. Foto: aangeleverd

HEILOO - Bibliotheek Heiloo biedt met het Taalhuis een rijk taalaanbod. Onderdeel van dit Taalhuis is de groep Samenspraak. Vier vrijwilligers oefenen er de Nederlandse taal met mensen die niet in Nederland zijn geboren. Het betreft vluchtelingen en expats. Wekelijks is er aandacht voor grammatica, woordenschat en lezen. Ons cultureel erfgoed vormt onderdeel van de lessen, van Sinterklaas tot beeldende kunst.

Jaarlijks gaat de groep er een dag op uit. Deze dag wordt mogelijk gemaakt door sponsoren. Vorige week donderdag gingen de deelnemers naar het Rijksmuseum in Amsterdam. Een gids leidde de groep vakkundig en taalrijk rond. De Gouden Eeuw stond hierbij centraal. Kostbare siervoorwerpen uit deze tijd maken deel uit van de collectie. De Oost-Indische volkskunst blijkt hierop grote invloed te hebben gehad. Een fraai vergulde kokosnoot van Nederlandse makelij ontlokte een Indonesische de opmerking: "Heeft een Nederlander dit gemaakt? Echt? Geloof ik niks van."

De Nachtwacht was voor velen een hoogtepunt van de dag. Dit werd onderstreept door het aantal selfies. Bij de gezamenlijke lunch gaven enkele deelnemers aan een museumjaarkaart aan te schaffen. Een gezellige treinreis naar Heiloo was het einde van een interessante dag.

Donna Musica en Jet Stam in de tuin van Villa Westervenne

Donna Musica en Jet Stam in de tuin van Villa Westervenne. Foto: aangeleverd

HEILOO – Zondagmiddag 24 juni traden Donna Musica (violiste Sandra Kos en celliste Evelien Dubbeldam) en zangeres Jet Stam op in de tuin van villa Westervenne in het kader van Kunstparade 2018 Heiloo. Donna Musica speelde o.a. Gavotte From French Suite no. 5 van Johann Sebastian Bach. Jet zong o.a. Yesterday en Penny Lane van The Beatles en Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder van Ramses Shaffy.

Jet Stam zong met een prachtige stem en professioneel begeleid door Donna Musica. Het publiek was erg enthousiast over dit optreden.

Protestantse kerken zetten deuren open tijdens jaarmarkt

HEILOO - Tijdens de jaarmarkt in Heiloo op woensdag 4 juli zetten de protestantse kerken hun deuren weer gastvrij open. De jaarlijkse marktconcerten op die dag in zowel de Ter Coulsterkerk (11.00 uur) als de Witte Kerk (13.30 uur) worden ook dit jaar weer muzikaal ingevuld door de inmiddels bekende groep 'Dub and Friends' met Ann (sopraan), Robbert (bariton), Hans Dijkgraaf (dwarsfluit), Erica Vogel (piano), Lucas de Bruin en Dub de Vries (orgel). Het repertoire is heel veelzijdig. De toegang is gratis! Op het kerkplein voor de Ter Coulsterkerk is er gratis koffie en thee.

Geweldig geslaagde show Tios 60 jaar

Een van de dansoptredens tijdens de geslaagde jubileumshow. Foto: aangeleverd Foto: aangeleverd

LIMMEN - Na een lange voorbereiding van het jubileumcomité Tios 60 jaar was het afgelopen zaterdagavond dan zover: de grote jubileumshow 'A Brand New Day' in sporthal de Enterij. Vanaf donderdag was er hard gewerkt om de sporthal om te toveren tot een feestzaal met een groot podium, een geweldige licht- en geluidsinstallatie en daarbij een mooie horecahoek. Om 18.30 uur gingen de deuren open en de zaal stroomde snel vol. Om 19.00 uur was er de aftrap door pastor Johan Olling die als pastoor Bangert het podium opkwam en vertelde over de oprichting van Tios. Hij deed dit in een samenspraak met zuster Maria (Mia Ploegaart), en samen zongen zij een Tios-lied op de wijze van 'Het Dorp'. Tussen de optredens door was er steeds een blokje van vijf jaar geschiedenis dat ging over gebeurtenissen van Tios, Limmen, Nederland en de wereld in die periode. Als laatste werd er dan teruggeblikt op muziek van die periode en kwam er een dans- of turngroep die op deze muziek een optreden verzorgde. Bij de turngroepen werd de muziek live gespeeld door muziekvereniging Excelsior. Het vloeide allemaal prima in elkaar over en de bezoekers werden verrast en herkenden dingen. Halverwege kwam er een grote showtaart op het podium en werd iedereen getrakteerd op een petit four met koffie of thee. Na de pauze werden Lea Dam en Caroline Welboren in het zonnetje gezet. Zij zijn al vele jaren verbonden aan Tios. Na het laatste groepsoptreden werd de voorzittershamer door Hans Baltus doorgegeven aan Franck de Winter. Ook werd het jubileumcomité in het zonnetje gezet. Hierna was het tijd voor de 'grand finale'. Excelsior zette de eerste tonen van 'A Brand New Day' in en de eerste groepen kwamen de vloer op om te dansen. Hierna sloten ook alle andere turn- en dansgroepen aan om de show op een geweldige manier gezamenlijk te eindigen. Na dit optreden werd de zaal omgebouwd en kwam de band Cartoon op het podium om de mooie en gezellige feestavond af te sluiten. Tios kijkt terug op een zeer geslaagde avond en wil alle vrijwilligers en sponsoren bedanken voor hun bijdrage. Zonder hen was deze avond niet mogelijk geweest.

Expo 'Kinderen van Lamoraal' Terug in de tijd bij De Boswaid

De kinderen luisteren aandachtig. Foto: aangeleverd

EGMOND AAN DEN HOEF - Geschiedenis saai? Welnee! Zeker niet als het gaat over je eigen dorp! 450 jaar na de onthoofding van Lamoraal van Egmont, gaf heer Karel van Egmont maandag 4 juni bij basisschool De Boswaid het startsein voor het Lamoraalproject. De weken daarna gingen de leerlingen terug in de tijd en leerden ze over de heren van Egmont, Anna van Buren, Guyotte van IJsselstein, ridders en kastelen, over edelen, jonkvrouwen, het Slotkasteel, de Slotkapel en heel veel meer… Martijn Mulder van Stichting Historisch Egmond gaf de leerlingen rondleidingen door Huys Egmont en rond de slotruïne, Jos Hof vertelde enthousiast in en over de Slotkapel. Ook bekeken de leerlingen de fototentoonstelling Heeren van Egmont en Vechtvolk van fotograaf Ab Baart. Daardoor geïnspireerd hebben leerlingen van groep 6 hun eigen expositie samengesteld: Kinderen van Lamoraal. Deze expositie en nog heel veel meer is te zien en te beleven tijdens de feestelijke afsluiting van het Lamoraalproject op donderdag 5 juli van 14.00 tot 15.00 uur bij De Boswaid.

"Leerlingen tonen alle zelfgemaakte werken en kunsten, geven demonstraties en er is een proeverij van zelfgemaakte theesoorten en vergeten groenten. De fototentoonstelling Kinderen van Lamoraal is een heel fraaie coproductie van de leerlingen van groep 6 en juf Diana. Belangstellenden zijn van harte welkom en kunnen rustig rondkijken op school of zich laten rondleiden door de kinderen," vertelt directeur Caroline le Clercq.

Regionaal KnooppuntDementie van start

REGIO - Tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Grote Sint-Laurenskerk in Alkmaar is op 17 juni jongstleden KnooppuntDementie van start gegaan. Hier kan iedereen terecht die meer wil weten over dementie en over het aanbod aan zorgmogelijkheden in de regio Alkmaar.

KnooppuntDementie bestaat o.a. uit de website www.knooppuntdementie.nl. Deze bevat algemene informatie, bijvoorbeeld over de tien signalen van dementie en over het stellen van de diagnose. Maar wat de site uniek maakt, is dat er een overzicht wordt geboden van het complete en actuele zorgaanbod in de regio, afgestemd op mensen met dementie en hun naasten.

Uiteraard kunnen er via de site vragen worden gesteld, die zo snel mogelijk door deskundige vrijwilligers worden beantwoord. Voor wie liever persoonlijk contact heeft, is het Knooppunt op dinsdag- en vrijdagmorgen telefonisch bereikbaar. De bedoeling is dat er op termijn ook een fysiek inlooppunt komt.

KnooppuntDementie is actief in alle kernen die vallen onder de gemeenten Alkmaar, Bergen, Heerhugowaard, Heiloo en Langedijk. Het is een initiatief van Alzheimer Noord-Kennemerland, een van de ongeveer vijftig regionale afdelingen van Alzheimer Nederland.

KnooppuntDementie kon financieel worden gerealiseerd dankzij de steun van Rotary Alkmaar.

Nieuw plein goed voor rollatorgangers

Wethouder Jan Houtenbos (l) en Jaap Kramer. Foto: Evert Visser

EGMOND-BINNEN - De inwoners van Egmond-Binnen zijn blij met het pas vernieuwde pleintje op de hoek van de Herenweg en de Abdijlaan. Dat bleek vrijdagmiddag tijdens de officiële ingebruikname van het pleintje en de bijbehorende nieuwe bank. Het vernieuwde plein is onderdeel van de gemeentelijke structuurvisie Egmond-Binnen en een reactie op de voormalige situatie, namelijk een pleintje met een bult met begroeiing. Dit plein was moeilijk toegankelijk voor de mensen met een rollator, maar die tijd is voorbij. Dorpsgenoot Jaap Kramer is de drijvende kracht achter het project. De vrijwilligers Cor Tervoort, Gerard Levering, George Liefting, Fred Houtenbos, Frits Sentveld en Hans van Denzen maakten de bank, voorzien van het gemeentewapen van de voormalige gemeente Egmond-Binnen en ontworpen door Charles Tervoort. Tijdens de ingebruikname deed de Bergense wethouder Jan Houtenbos het woord. Hij verwees naar de saamhorigheid en de daadkracht van de inwoners. "Zoiets als dit kan alleen maar in Egmond-Binnen. Dit plein is een mooi vervolg op de bowlingbaan en de muziektent." Enkele tientallen inwoners luisterden naar zijn woorden en speeches van onder andere Jaap Kramer die een zelfgeschreven gedicht voorlas. Een speciale uitnodiging kregen inwoners met een rollator, zij waren maar wat graag aanwezig bij dit feestelijke moment. Muziekvereniging Eensgezindheid verzorgde de muziek en de aanwezigen genoten verder van koffie, thee, een koek en een gratis ijsje. Riet Zonneveld is een van de inwoners met een rollator. Op het bankje genoot ze zichtbaar van het feestelijke moment. "Ik ga hier zeker wel regelmatig zitten, hoor." Tot slot liet Jaap Kramer de aanwezigen weten dat hij blij is met het eindresultaat maar ook wensen heeft. "We willen bijvoorbeeld graag de waterpomp aan de Abdijlaan hier op het pleintje neerzetten. Kijken of dat gaat lukken."

Tekst: EJV Mediaproducties/Evert Visser

De nieuwe bank. Foto: Evert Visser
Speciale uitnodiging voor mensen met een rollator. Foto: Evert Visser

Galerie De Kapberg pakt de draad op

EGMOND AAN DEN HOEF - De tentoonstelling in De Kapberg laat werk zien van 36 Nederlandse textielkunstenaars.

In creatief opzicht kun je met textiel veel kanten op. De grote vlucht die Dutch Design de afgelopen decennia heeft genomen, geldt ook voor de textiel. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om het ontwikkelen van nieuwe vezels of stoffen en het ontwerpen van patronen daarvoor en het zoeken naar nieuwe textiele toepassingen. Maar ook als toegepaste kunst in de vorm van kleding of accessoires als tassen, dassen, sjaals en kettingen wordt hier op veel kunstacademies aandacht aan besteed op de afdeling mode.

Textiel als medium voor kunst maakte kort opgang als onderdeel van de experimenteerdrift van de jaren '60 en '70. Daarna verdween textielkunst niet alleen in Nederland, maar ook in andere delen van de wereld weer uit het zicht. Na een lange tijd is er weer aandacht voor het ambacht en het materiaal. Kunstenaars die textiel gebruiken noemen zich beeldend of toegepast kunstenaar. Textiel als medium voor kunst is al een paar jaar in opkomst. Bijna vergeten ambachtelijke technieken worden zelfs op kunstacademies weer onderwezen. En bij textiel als medium zijn dat er vele: zelf verven van garens en stoffen, zeefdrukken, borduren, vilten, haken, breien, weven, quilten, kantklossen, batikken en plisseren. Gelukkig zijn er nog mensen - meest vrouwen - die de oude textielambachten in ere hebben gehouden. Het gaat de moderne textielkúnstenaar echter niet om het slaafs navolgen van het oude ambacht. Hij zet het ambacht naar zijn eigen hand. Daardoor ontstaan er voortbordurend op de oude vaardigheden steeds nieuwe vormen. Het resultaat daarvan is te zien tijdens deze tentoonstelling.

De tentoonstelling is te zien van 27 juni tot en met 8 juli op woensdag-, donderdag-, vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur. Het adres is: Slotweg 17 in Egmond aan den Hoef. De opening van de tentoonstelling zal verricht worden door Wouter de Vries, de hoofdredacteur van Textielplus, en vindt plaats op zondag 1 juli om 15.00 uur. Wie meer wil zien van de galerie: www. galeriedekapberg.nl.

Adelbertusviering op zondag 1 juli

EGMOND-BINNEN - Een van de jaarlijkse hoogtepunten op de Adelbertusakker is de viering van het Adelbertusfeest. Op zondag 1 juli zal het er daarom weer een drukte van belang zijn. Vanuit de Egmonden, maar ook van ver daarbuiten, komen de vereerders van Adelbert om zijn jaarlijkse feest te vieren. Enkele honderden mensen nemen aan deze viering deel. Hoe het weer ook zal zijn: de viering gaat altijd door!

Voor de vroege vogels is er om 07.00 uur een 'stille' mis op de Adelbertusakker. Tijdens de viering van 10.00 uur zal een van de Egmondse koren de zang verzorgen. Net als andere jaren zullen er ook dit keer weer stoelen staan, maar als u dat wilt kunt u een eigen stoel meenemen. Weet dat u allen van harte welkom bent.

De Adelbertusakker is gelegen aan de Sint Adelbertusweg (direct naast huisnummer 31) 1935 EM te Egmond-Binnen.

Pinoccio Tannes Jeugdtoernooi

HEILOO - Verzamel je snorkel, flippers en natuurlijk je tennisracket, want van 23 tot en met 28 juli vindt het Pinoccio Tannes Jeugdtoernooi plaats!

Tennisvereniging Het Vennewater Heiloo organiseert dit jaar weer het open jeugdtennistoernooi voor jongens en meisjes van 8 tot en met 18 jaar. Met dit jaar als thema 'onderwater' belooft het weer een spetterende week te worden. Naast de tennispartijen bestaat de week uit een uitgebreid activiteitenprogramma, met o.a.: een waterglijbaan, elke dag een tennisclinic, BBQ, een pannenkoekenavond en een feestavond.

Zoals ieder jaar kan er worden deelgenomen aan twee onderdelen. Inschrijven kan nog t/m 9 juli via www.toernooi.nl. Schrijf je snel in, want vol is vol!
Wil je meer informatie over het toernooi, dan kan je terecht op onze Facebookpagina 'Pinoccio Tannes Jeugd', onze Instagrampagina 'tannesjeugdtoernooi', of mail naar tannesjeugd@tvhetvennewater.nl.

We hopen je daar te zien!

Respectvol met elkaar voetballen, het kan!

Foto: STiP Fotografie

HEILOO - Zondag 24 juni werd het eerste Walking Football toernooi van Heiloo georganiseerd. Op de sportvelden van VV De Foresters kwamen 13 teams, (circa 130 deelnemers van 55+) bij elkaar om wedstrijdjes te spelen.

Nadat burgemeester Hans Romeyn het toernooi opende, trapte hij zelf ook nog een balletje. Naast onze burgemeester was er nog een burgemeester aanwezig. De burgemeester van Opmeer, GertJan Nijpels, deed ook zijn uiterste best om zijn team aan een overwinning te helpen.

De deelnemende teams waren verdeeld in twee poules, die een halve competitie tegen elkaar speelden. Er werd geen score bijgehouden en geen winnaar bekendgemaakt. Oldstars Walking Football draait om bewegen en sociaal contact en niet om winnen. De organisatie mocht dan wel geen score bijhouden, natuurlijk deden de teams dat tijdens hun wedstrijden wel. Ook lieten de deelnemers zien dat voetballen ook sportief en met respect voor elkaar gespeeld kan worden. Een voorbeeld voor het betaalde voetbal!

Foto:STiP Fotografie
Foto: STiP Fotografie

Tekst: Yvonne van Stiphout

Zes podiumplekken voor AV Trias na twee weekenden NK Atletiek

Met de klok mee: brons voor Job Beintema, goud voor zowel Dave Wesselink als Stan Nijhuis, zilver en brons voor de zusjes De Witte en zilver voor Nienke Madderom. Foto’s © Atletiekunie

HEILOO - Op de Nederlandse Kampioenschappen Atletiek hebben de atleten van AV Trias in totaal twee gouden, twee zilveren en twee bronzen medailles behaald.

In het weekend van 15 tot en met 17 juni stonden de junioren aan de start in Emmeloord. Dave Wesselink werd Nederlands Kampioen 110m horden bij de A-junioren in een tijd van 13.76s. Hij zal op datzelfde onderdeel uitkomen op de WK onder 20 jaar in Tampere (Finland, 10-15 juli). Stan Nijhuis sprong 2 meter hoog, wat genoeg was voor de eerste plaats bij het hoogspringen bij de B-junioren. Hij mag deelnemen aan de EK onder 18 jaar in Györ (Hongarije, 5-8 juli). Een zilveren medaille was er voor Nienke Madderom op de 100m horden bij de B-junioren, zij finishte in 14.04s.

Een week later was het in Utrecht de beurt aan de senioren. Job Beintema snelde in een tijd van 14.18s naar de derde plek op de 110m horden. De zusjes De Witte bereikten beide de finale van de 400m. Laura de Witte veroverde daarin de bronzen medaille in 52.90s. Haar zus Lisanne de Witte was iets sneller: haar tijd van 52.22s was goed voor de zilveren plak. Lisanne zal in augustus afreizen naar de EK Atletiek in Berlijn, waarvoor ze zich al eerder dit seizoen kwalificeerde.

Tekst: Eline Koenz

Jongste turnsters GTH veroveren acht medailles

V.l.n.r.: Zia, Alette, Aimée, Lisa, Mila, Mare en Juul. Foto: aangeleverd

HEILOO - Zondag turnden de zeven jongste turnsters van Gymnastiek- en Turnvereniging Heiloo (GTH) de toestelkampioenswedstrijd in Beverwijk. Iedereen turnde deze wedstrijd twee toestellen. In de eerste wedstrijd turnden Juul, Mila en Mare de wedstrijd. De meisjes begonnen de wedstrijd op sprong, hier liet Mare twee mooie handstand plat zien, wat haar het goud opleverde. Het tweede toestel was brug, hier wist Juul een strakke oefening te turnen, wat ook haar het goud opleverde. Op het onderdeel vloer turnde Alette een keurige oefening, haar score van 13.55 werd ook beloond met goud. Alle drie de meisjes hebben een topwedstrijd geturnd. In de tweede wedstrijd was het de beurt aan Mila, Lisa, Aimée en Zia. Zij begonnen de wedstrijd aan brug. Lisa liet hier een sterke oefening zien (14.10), dit leverde haar het zilver op. De wedstrijd ging verder op balk. Zia turnde een goede oefening (12.65), Aimée was op dit onderdeel de beste en ging met goud naar huis. Het laatste onderdeel waar geturnd werd was de vloer, hier turnden zowel Mila (13.90), Aimée (14.30) als Lisa (14.20) prachtige oefeningen, het werd dan ook een GTH-podium op dit onderdeel: brons voor Mila, zilver voor Lisa en goud voor Aimée. Ook voor deze vier meisjes was het een superwedstrijd. Voor meer info: www.gthgymnastics.com.

Feest bij de Terriërs

De kampioensteams bij elkaar! Foto: aangeleverd

HEILOO - Het was een groot feest bij de Terriërs tijdens de huldiging van alle kampioenen zondagmiddag. En het waren er weer veel.

Maar liefst 23 teams zijn dit jaar kampioen geworden, in de zaal of op het veld (en sommige beiden). Alle teams waren aanwezig en werden gehuldigd door Burgemeester Hans Romeyn, die een prachtig Terriërs-shirt met eigen naam ontving. Onder luid applaus van het in grote getale toegestroomde publiek (vooral ouders) mochten de teams een voor een het balkon op, waar de burgemeester niet alleen de teams feliciteerde, maar ook een persoonlijk bericht of boodschap had voor elk team.

Naast de 'bordes-scene' kregen alle teams een ijsje en het felbegeerde 'K-tje': een embleem als bewijs dat je kampioen geworden bent. Als afsluiting was er de groepsfoto met alle kampioenen van dit jaar. Op naar volgend jaar, hopelijk zijn er dan weer zoveel kampioenen.

Burgemeester Romeyn ontvangt zijn eigen shirt! Foto: aangeleverd
Aan belangstelling geen gebrek. Foto: aangeleverd
Op het 'bordes'. Foto: aangeleverd

De kampioenen-teams:

Zaalhockey: MA2 (meisjes A2), MA3, MC2, MC3, JB1 (jongens), D2 (dames), D5
Veld: MB1, MB2, MB3, MC3, MD3, MD4, M6E1, M8E1, M8E3, M8E4, JB1, JC1, DJ2 (Dames jong), DB (dames veterinnen B)/ combinatieteam met Castricum), HVB (heren veteranen), H1 (Heren).

Tekst: Michiel Ullers

AUTOWASSTRAAT CARCLEANING HEILOO. Ook voor het totaal reinigen van uw auto. Nijverheidsweg 19a. Ma t/m Vr 08.00 - 17.00 uur. Za 09.00 t/m 12.00 uur. T: 072-532 0294 www.carcleaningheiloo.nl

Massage,heerlijk ter ontspanning! Heilzaam tegen RUG of NEK pijn. Therme warme olie.Veel ervaring En leuke benadering. VOORDELIG E30,- HEEL UUR! Center Care Slimpad 36 Heiloo 0725334906

Op zoek naar kwaliteit en betrouwbaarheid? Jan Baltus schilderwerken in Limmen voor al uw schilder en sauswerk. Mail janbaltus@hotmail.com Tel: 06 - 4009 5081

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info
STOFZUIGERKRAAM

KRINGLOOP HEILOO is de leukste en goedkoopste! Kinderkleding €0,50, alle kleding €2 (muv jassen) alle boeken €1, dvd's €1, cd's €0,50, glazen €0,30, 7 meter strips €1, veel meubels, kleingoed. DI t/m Za 10-5 De Oude Werf 7, nabij Karwei. Ook inbreng. 072 - 5334000 Kijk op KRINGLOOPHEILOO.NL

TUINONDERHOUD. Geen tijd? Teveel werk? Ervaren tuinliefhebber met top tuingereedschap helpt u met DESKUNDIG snoeien en het klaarmaken van uw tuin. Snoeien van struiken, bomen en het strak knippen van hagen, heggen, buxusbollen etc. + het afvoeren van tuinafval. T: 06 - 1827 8367

Tuinonderhoud Jeroen Borst. Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen.Bel voor gratis offerte: 06 - 4180 3734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

Zaterdag 30 juni Klein antiek te koop door particulier. Tevens schilderijlijsten in div. maten. Van 12-15 uur Oudburgerlaan 61, Heiloo

Schilder voor binnen en buiten. Mooie prijs. Tel: 06 0 1709 0670

Ambachtelijke schilder, 35 jaar ervaring, heeft nog tijd over voor al uw schilder-en sauswerk, behangen, dakreparatie. Inges.KvK. Vrijbl.prijsopg. Tel: 06 - 3987 0829

Grote collectie gebruikte elektrische fietsen v.a. € 500.
Bosman Tweewielers
Westerweg 295, Heiloo
072 5331241
www.bosmantweewielers.nl

Grote sortering gebruikte dames- en herenfietsen.
Bosman Tweewielers
Westerweg 295, Heiloo
072 5331241
www.bosmantweewielers.nl

PIANOLES BIJ U THUIS
De lessen zijn deskundig, ontspannen, en op maat gemaakt voor elke leeftijd. Info? 06-38279213

T.k. zwarte vleugel in prima staat, 2 x per jaar gestemd. Lengte 1,90 m. Merk Estonia. Van part. 072 5334839 of 06 26068800

Voor al het behangen en sauzen. Tel: 06 - 1959 5863

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072 - 506 9052

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating. T: 072 533 6002 www.iristuinen.nl

Originele woonartikelen Mooi oud of trendy nieuw Cadeaus al vanaf E2,-! Deze week EXTRA aanbiedingen! Center Design,Slimpad 36 Heiloo Kijk eens op MARKTPLAATS!

Zangles in Heiloo. Privé of met twee; kids of volwassenen, beginners en gevorderden. Gratis proefles. www.zingjemee.nl 06-48116691

BARRY DE VRIES AUTO'S. In- en Verkoop.
www.barrydevriesautos.nl
De Wagenmaker 12, 1851 PX Heiloo. Tel: 06-2159 8809

Part. biedt aan mooi ingelijste houtsneden en etsen van Graadt van Roggen 072-5334839 of 06-26068800.