De Uitkijkpost

26 juni 2019

De Uitkijkpost 26 juni 2019


Filmopnames Het Baafje Zwembad gesloten op vrijdag 28 juni

Zwembad Het Baafje speelt een rol in een televisieserie. Foto: archief Uitkijkpost

HEILOO - Zwembad Het Baafje is opnieuw uitgekozen als filmlocatie, ditmaal voor de dramaserie 'Dit zijn wij'. Deze serie wordt eind 2019 door de NPO op televisie uitgezonden.

Het zwembad en de filmploeg zijn al weken bezig om een datum te prikken. Voor de opnames is het namelijk van belang dat het mooi weer is. Met de mooie weersverwachting voor deze week is er nu een datum bekend: vrijdag 28 juni a.s. Op deze dag is Het Baafje in verband met de opnames de gehele dag gesloten. In totaal zal er twee dagen gedraaid worden. De tweede draaidag wordt zo spoedig mogelijk bekendgemaakt.

Hoewel Het Baafje deze dag gesloten is, kunnen abonnementhouders en mensen met een 12-rittenkaart wel terecht bij een van de andere zwembaden van Sportservice Langedijk, zoals bijvoorbeeld zwembad Duikerdel in Noord-Scharwoude en zwembad De Bever in Sint Pancras. Jan Oostindië: "Met de hoge temperaturen die worden voorspeld, begrijpen we natuurlijk dat mensen het jammer vinden dat ze deze dag niet in Het Baafje terecht kunnen. Aan de andere kant hopen we dat mensen het bijzonder vinden en net zo trots zijn als wij, dat 'hun' Baafje opnieuw is uitgekozen als filmlocatie voor een Nederlandse televisieserie."

Gratis naar Monkey Town Alkmaar
Monkey Town Alkmaar komt met een mooie aanbieding, nu zwembad Het Baafje gesloten is op vrijdag 28 juni a.s. Op vertoon van hun Baafje-abonnement heeft de jeugd tot en met 12 jaar gratis toegang. Naast de gebruikelijke speelvoorzieningen kun je bij Monkey Town ook gebruikmaken van de waterspeeltoestellen. Vergeet dus niet om je zwemkleding en handdoek mee te nemen! Er is één voorwaarde: je mag alleen naar binnen onder begeleiding van een volwassene (die overigens gratis naar binnen mag). Het adres is: Monkey Town Alkmaar, Nijenburgerweg 13, 1812 LT Alkmaar.

Ci Vediamo voetgolftoernooi al zes jaar een groot succes

De bal moet de auto in, en dat lijkt makkelijker dan het is. Foto: STiP Fotografie

HEILOO - Zaterdag werd het zesde Ci Vediamo voetgolftoernooi gehouden. Het parcours voor deze editie was gewijzigd ten opzichte van voorgaande jaren. Deze editie vond plaats in en om Het Maalwater.

Op drie plaatsen, de sleeheuvel in Het Maalwater, het kermisterrein en bij voetbalvereniging HSV, werd exact om 12.30 uur het startsein gegeven. Het parcours bestond uit 23 holes, waaronder 6 loop- en eetholes. De loopholes lagen tussen de locaties in zodat, tijdens de wandeling van de ene naar de andere locatie, de 220 deelnemers onderweg ook nog een 'balletje konden trappen'. Voor wie een hapje wilde eten waren op de verschillende locaties de zogenaamde eetholes in het leven geroepen. Nog altijd is het voetgolftoernooi erg in trek. Stefan Beers van Stichting Kees: "Ook nu weer, na 6 jaar, hebben we weer teams teleur moeten stellen omdat we zoveel inschrijvingen hadden. Maar vol is vol." Dankbaar is Stefan ook: "Vele vrijwilligers zetten zich al jaren in om het voetgolftoernooi tot een succes te maken, zonder hun geen voetgolftoernooi. Maar ook de samenwerking met HSV is geweldig, vanavond is het daar weer groot feest."

Alle baten van het evenement werden bijeengebracht door deelnemers, sponsoren en de hoofdsponsor, ijsmakerij Ci Vediamo. Ook de Zware Hufters reikten dit jaar weer een cheque uit aan Stichting Kees. Tijdens de feestavond bij HSV, met livemuziek van 3 dj's en een zanger, overhandigden de Zware Hufters een cheque van € 2.500. In totaal is zaterdag een bedrag van € 8.500 bijeengebracht.

Een reuze oranje leeuw bij HSV. Zie daar maar eens een bal langs te schieten. Foto: STiP Fotografie
Wie van de drie. Foto: STiP Fotografie
Het gemaaide gras in Het Maalwater gaf hier en daar wat problemen. Foto: STiP Fotografie
Van de sleeheuvel afschieten bleek toch iets moeilijker dan gedacht. Foto: STiP Fotografie

Bent u benieuwd naar de prijswinnaars? Zij staan op de website van Stichting Kees: www.stichtingkees.nl.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Betoverend schouwspel

Foto: Ria Penders

HEILOO - Op de langste dag van het jaar weten steeds meer mensen de weg naar de Ronde O te vinden. Op deze dag verdwijnt de zon precies in het verlengde van de laan achter de horizon. En dat levert een prachtig schouwspel op: in de vijver wordt het hoofdgebouw van Nijenburg weerspiegeld en de vier beelden op het gebouw worden opgelicht door de ondergaande zon. Ria Penders is al jaren een trouwe bezoekster van de zonnewende en maakte deze mooie foto.

Tien vragen aan... Dennis Janse

Foto: aangeleverd

1. Waar ben je geboren en getogen?
Ik ben geboren in het ziekenhuis in Alkmaar, en ging al vrij snel terug naar Ypestein in Heiloo. Daar ben ik tot op heden nog niet weggegaan.

2. Wat wilde je worden als kind?
Wat wilde ik níét worden als kind... Ik vind zoveel dingen interessant en leuk om te proberen. Maar in de tweede klas van de middelbare school dacht ik het te weten en dat was architect. Van jongs af aan was ik al aan het ontwerpen.

3. Wie zou je voor een dag willen zijn?
Ik zou wel een dag willen ruilen met een bekende dj (bijvoorbeeld Martin Garrix). Ben wel nieuwsgierig hoe zo'n dag gaat en hoe het voelt om duizenden mensen voor je te zien feesten.

4. Wat is jouw passie?
Mijn werk is mijn passie, ik vind het prachtig om een meubel of interieur voor iemand te bedenken en te ontwerpen. En daarna alles realiseren en zien dat het ook wordt zoals het bedacht is.

5. De persoonlijke vraag van Janneke Bellekom:
"Is het lastig om je eigen onderneming te starten in een dorp als Heiloo, waar al zoveel gedaan wordt?"
Dit was voor mij eigenlijk niet lastig. Ik had besloten om voor mezelf te beginnen en ben dat gaan doen zonder me er heel goed in te verdiepen of een ondernemingsplan te schrijven. Het begon met kleine klusjes voor bekenden, maar ik kreeg al snel via mond-op-mondreclame wat grotere klussen.

Ik geef de vragen door aan Yvonne Welagen. Mijn vraag aan Yvonne is:
"Wat zou er op het gebied van eerste hulp in Heiloo nog verbeterd kunnen worden?"

Kermis Heiloo: vier dagen feest

Lege bekers blijven achter nadat de laatste bezoekers de tent zijn uitgeveegd. Foto: aangeleverd

HEILOO - De jaarlijkse kermis begint donderdag 4 juli en duurt tot en met zondag 7 juli. Vier dagen lang viert het dorp feest. De traditionele kermistent komt op de Heerenweg te staan, waar wordt gezorgd voor sfeer en dorstlessers. Het traditionele dorpsfeest is ieder jaar weer een hoogtepunt in de agenda van festiviteiten.

Café Blondes heeft op donderdag DJ Shuffle en op vrijdag DJ Dave & Jeff.

Café de Wit heeft dit jaar op donderdag Hollandse Hits en Soul & Motown met Sjoerd en Miss en op vrijdag The Cubs met Jelle V! Op zaterdag en zondag geeft zoals elk jaar Paul Vlaar acte de présence. Geen kermis zonder Paul, dus dat wordt zeker gezellig! Zaterdagmiddag komt Stef Haazelager weer even binnen zingen! Na het succes van Koningsdag moet dat ook nu weer een feestje worden!

Foto: aangeleverd

Voor het eerst is er dit jaar ook op zaterdag muziek buiten in de tent. Om 17.00 uur gaat Maeztro ons warm maken voor Frank van Etten, ook wel bekend van het nummer 'Leef als een zigeuner'. Daarna sluit Foute Boel af en wordt het tot 22.00 uur dansen en springen op alle foute hits.

Zondagmiddag speelt The Rich and Famous vanaf 16.30 uur in de tent. Het repertoire bestaat uit de nieuwste hits, dance, classics, Nederlandstalig, pop, rock en de beste songs uit de jaren '90. Kortom, voor ieder wat wils. In de pauzes zal Jelle V buiten draaien zodat het feest lekker doorgaat. Dus: dansschoenen aan en uit je dak!

Net als voorgaande jaren wordt ook dit jaar met muntjes gewerkt. Deze kun je kopen bij de muntwagens die naast de snackwagens staan. Heb je muntjes over dan kun je deze alleen op donderdag 11 juli en vrijdag 12 juli inleveren.

Vanwege de nieuwe alcoholwet is iedereen tot 25 jaar verplicht om een bandje te dragen. Dit bandje is voor de hele kermis en kan op vertoon van een geldig identiteitsbewijs gehaald worden bij de muntwagens. Ben je tussen de 18 en 25 jaar en heb je geen bandje, dan ook geen alcohol.

Laten we er met z'n allen een mooi feest van maken!

Kunst- en boekenmarkt op Loo-plein

HEILOO - Zaterdag 29 juni is er een kunst- en boekenmarkt op het Loo-plein.

Kunstenaars en boekhandelaren vanuit het hele land, maar ook lokale artiesten presenteren hun kunst en boeken. Er zijn antiquarische boeken, echte collector's items, of gewoon dat ene boek dat je aanspreekt. Op de kunstmarkt vindt u naast schilderijen, sieraden, keramiek en textiele werkvormen ook bronzen beelden.

De markt valt samen met Kunstparade Heiloo. Hierdoor kunt u uw marktbezoek goed combineren met een bezoek aan bijvoorbeeld de bovenzaal van Herberg Jan of het gemeentehuis.

Combineer cultuur snuiven met winkelen, een terrasje of een bezoek aan de Kunstparade. De markt is van 10.00 tot 17.00 uur.

Verfijnde miniatuurkunstwerkjes voor aan je armband of collier bij Corner 35

Master Goldsmith Wendy Verkooijen in haar atelier. Foto: Margreeth Anema

Corner 35

Wendy Verkooijen - Master Goldsmith

www.corner35.com

info@corner35.com

instagram:/corner35_wendy

Facebook:/corner35beads

De 29-jarige Wendy Verkooijen is al van kleins af aan bezig met miniaturen maken, nu heeft ze er haar beroep van gemaakt: Wendy maakt namelijk armbanden en colliers met zelfgemaakte miniatuurkralen, ook in combinatie met edelstenen. De kralen snijdt ze zeer gedetailleerd uit harde wax, daarna gaan ze naar de gieterij en vervolgens maakt Wendy ze af achter de werkbank in haar atelier. Een miniatuur achtbaankarretje, een miniatuur egeltje, een miniatuur kaasschaafje, je kunt het zo gek niet bedenken of Wendy heeft het gemaakt. Ze combineert de kralen aan de armbanden met bijvoorbeeld edelstenen of glaskralen. De armbanden zijn heel verfijnd, je blijft ernaar kijken en ziet steeds weer andere details.

Engelengeduld, handigheid en een vaste hand
De armbanden zijn zelf samen te stellen door de kralen te rijgen aan de leren armbanden en colliers die Wendy ook aanbiedt in haar webshop, maar de miniatuurkralen kunnen ook goed gecombineerd worden met de bekende Trollbeads of Pandora armbanden. "Ik vind het gewoon leuk om iets nieuws te ontwerpen," aldus Wendy. Engelengeduld, handigheid en een vaste hand, dat zijn de ingrediënten om een kraal te krijgen zoals Wendy het wil. "Met het achtbaankarretje ben ik bijvoorbeeld bijna 10 uur bezig geweest, het is eigenlijk een soort beeldhouwen," vertelt ze. Op haar website kunt u precies zien hoe dit proces in zijn werk gaat.

Wendy voltooide de ondernemersopleiding tot goudsmid in Schoonhoven. Ze maakte als eindexamenopdracht haar meesterwerk: een kistje met daarin een zilveren miniatuurdorpje. Een heus café, een supermarkt, een eilandje met palmbomen en kokosnoten, en alle delen konden verplaatst worden door middel van magneten. "Eigenlijk doe ik nu precies hetzelfde, alleen schuif ik de miniatuurtjes om een armband," glimlacht Wendy.

Een prachtig cadeau voor jezelf of voor een dierbare
Op mijn webshop staan alle bijzondere kralen en armbanden die ik gemaakt heb. Het is een collectie die steeds uitgebreider wordt. "Veel mensen die kralen bestellen hebben een bepaalde herinnering waar ze een bijpassende kraal bij willen." Het achtbaankarretje werd opgemerkt door een bruidspaar dat elkaar op de kermis heeft ontmoet. Ik heb zojuist een kampvuurkraal opgestuurd naar Canada voor een mevrouw die graag kampeert met haar gezin," legt Wendy uit. Het is ook mogelijk om naast de vaste collectie custommade kralen te laten maken.

Wendy benadrukt dat ze bedels maakt zoals bedels bedoeld zijn: ze bespaart niet op de hoeveelheid zilver die erin hoort te zitten. "Met de opkomst van 3D-printers sterft dit vak uit, dat is zo zonde: handwerk heeft een eigen ambachtelijk uiterlijk en gevoel dat niet te evenaren is. Daarbij moet ik concurreren met grote spelers in de markt en met massaproductie. Ik hoop echt dat mensen handwerk blijven waarderen. Dit is wat ik het liefst doe, ik wil gewoon mooie dingen maken," zo besluit Wendy.

Kennismakingsactie
Wendy heeft een speciale actie vanwege de lancering van haar merk: bij iedere bestelling via de webshop ontvangt u een lederen collier gratis en bij bestelling van twee willekeurige kralen krijgt u een venuskraal t.w.v. € 49 cadeau.

Column bibliotheek

Kunstparade: ook in Bibliotheek Heiloo

De bibliotheek is tijdens het gehele weekend van de Kunstparade (extra) geopend:

vrijdag 28 juni: 10.00 – 18.00 uur, zaterdag 29 juni: 10.00 – 17.00, zondag 30 juni: 11.00 tot 16.30 uur.

Beeldende kunst van maar liefst 12 kunstenaars en diverse muzikale optredens. Het complete overzicht van de kunstenaars en tijdschema van optredens in de bibliotheek vindt u op www.bibliotheekheiloo.nl

Verkoop 10-daagse afgeschreven materialen

Dinsdag 2 juli t/m zaterdag 13 juli

Doorlopend, tijdens de openingsuren, is er de grote zomerverkoop van afgeschreven materialen in de bibliotheek. Met romans, informatieve boeken en jeugdboeken, maar ook cd's, dvd's, grote letterboeken, bundels tijdschriften, bladmuziek en speelmateriaal voor een zacht prijsje.

Jeugdactiviteiten in de zomervakantie

Voorleesfeestje

Woensdag 7 augustus, 14.30 uur

Alle kinderen van 3 tot 7 jaar zijn van harte welkom!

Peutervoorlezen

Elke vrijdag 10.30 – ca. 11.30 uur

Een gezellige ochtend rond boeken voor kinderen van 2-4 jaar en hun ouders/oppas.

Samen Klooien

Elke woensdag in de zomervakantie, 15.00 – 16.00 uur

We gaan aan de slag met de gekste en gezelligste boeken boordevol activiteiten.

Speelotheek

Elke woensdag, 14.00 – 17.00 uur

De Speelotheek is de hele zomer op woensdagmiddag geopend.

Taalcafé en Open Leercentrum

Het taalcafé op vrijdag (10.00 tot 11.30 uur) en het Open Leercentrum op donderdag (19.00 tot 20.00 uur) gaan in de zomer gewoon door. U bent van harte welkom als u wilt oefenen met de Nederlandse taal.

Zomerlezen

Op de presentatietafel bij de ingang van de bibliotheek vindt u een uitgebreide en gevarieerde selectie van heerlijk weglezende zomerboeken.

Uit&Zo Heiloo 2019

7 september, 11.00 tot 16.00 uur

Uit&Zo Heiloo is de start van het culturele, educatieve en sportieve seizoen in Heiloo en wordt georganiseerd door de bibliotheek.

Computer voor beginners

Start: 12 september, 14.00 uur

Leren omgaan met de computer (7 bijeenkomsten)

Aanmelden is al mogelijk.

Cursus Digisterker

Start: 19 september, 10.30 uur.

Leren omgaan met de digitale overheid (3 bijeenkomsten)

Aanmelden is al mogelijk.

Afwijkende openingstijden tijdens de zomerperiode

Van 20 juli t/m 17 augustus is Bibliotheek Heiloo op zaterdag gesloten.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Meer informatie en opgave voor activiteiten:

www.bibliotheekheiloo.nl / 072 – 5330670 of bij de servicebalie

Steun de bibliotheek

Word vriend!

Volg ons ook op Facebook en Twitter!

Stationsweg fietssurvivaltocht

Ik vraag me af of ik de enige ben die een fietsrit over de Stationsweg soms als een heuse survivaltocht ervaart...

Het is maandagochtend en ik heb mijn meiden weer veilig op school afgeleverd. Ook dat is zo af en toe een uitdaging als je komend vanuit de Breedelaan de Stationsweg moet oversteken. De auto links seint met zijn lichten, we mogen over. Rechts komt het verkeer met een noodgang aan, geenszins van plan om ons over te laten steken. Blijven wachten dus. De auto op links knippert nog een keer, waarop ik naar rechts wijs en dus blijf wachten. Ah, joepie, voetgangers bij het zebrapad. Dan kunnen we ook oversteken en belanden we weer veilig op school.

Vanaf school schiet ik de Stationsweg weer op richting Kennemerstraatweg. Al ruim voor de beruchte paaltjes begint de ellende. Het is maandagochtend, dus druk. Veel auto's in beide richtingen, dus al ruim voor de paaltjes staan de auto's stil, deels op de fietsstrook. Soepeltjes schiet ik de stoep op, want dat doen fietsers op de Stationsweg tegenwoordig. En ik word er steeds behendiger in. Ah, die auto begrijpt het, en geeft ons fietsers meer ruimte. Stoep af, straat op. Tien meter verder moet ik de stoep weer op, waar een voetganger niet blij kijkt. Maar ik ben de beroerdste niet en geef hem de ruimte in plaats van dat ik hem omver fiets. Vlak voordat ik de bocht bij de stoplichten rechtsaf neem, ga ik de stoep weer af. Nu is het zaak om niet net in de ruimte tussen de tegels op het fietspad te komen met mijn voorwiel, want dan ga ik alsnog. Pfoeh, zweet op mijn rug, ik ben weer op het rechte eind.

Mar en Tien halen de finish

Blij halen Mar en Tien de finish! Foto: aangeleverd

HEILOO - Mariëlle Apeldoorn (40) en Jantien Wijker (39) zwommen zaterdag 22 juni 2 kilometer met Maarten van der Weijden mee tijdens zijn Elfstedenzwemtocht.

Jantien maakte een heftige tijd door toen ze twee jaar geleden borstkanker bleek te hebben en Mariëlle heeft de ziekte vaak van nabij moeten meemaken. Daarom kwamen ze samen in actie en haalden een prachtig bedrag op voor kankeronderzoek.

"Toen we in Stavoren aankwamen liep Maarten ruim een uur voor op schema," vertellen Mariëlle en Jantien. "Dus na de registratie snel onze wetsuit aan en richting de start. Maarten kwam om 12.25 uur aan en nam bij ons startpunt een cheque in ontvangst van alle meezwemmers. We sprongen achter Maarten het water in. Heerlijk gezwommen met alle support! Eerst een stuk langs de weilanden vanaf de haven en daarna Stavoren in. Daar lagen allemaal bootjes met supporters en ook de bruggen stonden helemaal vol. Binnen een uur haalden we de finish. Het was een bijzondere ervaring om dit samen te mogen doen. Trots om na zo'n heftig jaar deze prestatie te kunnen leveren. We bedanken hierbij ook al onze sponsors die ervoor hebben gezorgd dat we € 5.368 hebben binnengehaald voor kankeronderzoek!"

Ook Maarten van der Weijden haalde de finish. Hij haalde maar liefst €3.910.763,11 op voor onderzoek naar kanker met zijn zwemtocht langs de elf Friese steden.

Lifs interieuradvies bij jou thuis

Foto: Jolanda Kruse

HEILOO - Verkort Interieuradvies is een interieuradvies bij de opdrachtgevers thuis. Samen met de opdrachtgevers loopt Lifs interieuradvies & styling in een paar uur alle woonvragen door! Van de indeling tot de raambekleding, van kleur in huis tot opbergruimte. Na dit advies op locatie ontvangen de opdrachtgevers een samenvatting per mail met de belangrijkste besproken onderwerpen aangevuld met foto's, kleurnummers etc. Het verkorte advies is perfect om de puntjes op de i te zetten van de huidige woning of om de woning bijvoorbeeld klaar te maken voor een verkoop! Meer informatie? www.lifs.nl of 06-11741499.

Lezing & Workshop Hollandse Meesters: Piet Mondriaan

Een lezing over Piet Mondriaan en daarna actief aan de slag met deze Hollandse Meester. Foto: aangeleverd

HEILOO - Deze activiteit van het Oud-Standing Zomerprogramma bestaat uit 2 delen.

Kunstenaar Kees Wagemaker houdt deze week een lezing over de beroemde Nederlandse kunstenaar Piet Mondriaan. Kees vertelt over de tijd, persoonlijke omstandigheden, de stijl en de betekenis van Piet Mondriaan. Tussendoor speelt hij liedjes met een relatie tot deze kunstenaar.

Volgende week, in de aansluitende workshop, mag u zelf aan de slag. Het maakt niet uit of u ervaring heeft. Kees helpt u op weg. Voor materiaal wordt gezorgd.

1 juli 2019 14.00–15.00 uur lezing
8 juli 2019 14.00–16.00 uur workshop

Deelname: € 25,- per persoon. Daarvoor krijgt u de lezing, de workshop, gebruik materialen en koffie & thee.

Locatie: Theeschenkerij De Trog.

Graag vooraf aanmelden bij info@verhalenkamerwillibrordus.nl of bel 06-22795336.

Kunstparade in Bibliotheek Heiloo

HEILOO - Tijdens de Kunstparade (vrijdag 28 t/m zondag 30 juni) exposeren maar liefst 12 beeldend kunstenaars in Bibliotheek Heiloo. Daarnaast zijn er muziekoptredens.

De kunstenaars die werk exposeren zijn Irma van de Zande, Eugénie Herlaar, Jeanne Lienos, Yvonne van Stiphout, Francisca Henneman, Wim Meyles, Jos & Sylvia van Onna, Wypkje Dijk, Martin Griek, Ruud Groenewegen en Gerie Spijkerman. Muziek wordt verzorgd door o.a Maaike de Wijs (Chinese citer), Vijf voor de wind, De Hik en het WOL trio. Taalhumorist Wim Meyles treedt op met korte, grappige gedichtjes (filosoviertjes light verse).

Bibliotheek extra geopend
Bibliotheek Heiloo is tijdens het gehele weekend van de Kunstparade extra geopend: vrijdag 28 juni van 10.00–18.00 uur, zaterdag 29 juni van 10.00–17.00 uur en zondag 30 juni van 11.00 tot 16.30 uur.

Het complete overzicht van de kunstenaars en tijdschema van optredens in de bibliotheek vindt u op www.bibliotheekheiloo.nl.

De Duif loopt € 3.500,- bij elkaar voor Forza4Torre

V.l.n.r: Annemiek van de Vliet, directeur van de Duif, met Saskia (Forza4Torre), Finn, Lisa, Eef, Anouk Bekkers (Forza4Torre) en Tijn. Foto: aangeleverd

HEILOO - Op vrijdag 21 juni reikten Eef, Tijn, Lisa en Finn een cheque uit van € 3.500,- aan Stichting Forza4Torre. Dit enorme bedrag hebben alle leerlingen van CBS de Duif opgehaald tijdens een sponsorloop op 15 mei 2019. Tijdens een obstacle run in het Indianendorp aan de Zeeweg en een obstacle run voor kleuters op het schoolplein hebben de leerlingen zoveel mogelijk rondjes gelopen. Honderden sponsoren hebben een bedrag per rondje gedoneerd voor het goede doel. Vrijdag kwam Anouk Bekkers, de moeder van Torre, de cheque in ontvangst nemen. Zij was overrompeld door het enorme bedrag dat de leerlingen bij elkaar hebben gebracht. Stichting Forza4Torre is vernoemd naar Torre Bekkers, die aan een ernstige vorm van energiestofwisselingsziekte lijdt. Een ziekte waar tot op de dag van vandaag geen medicijn voor bestaat. De directe familie van Torre heeft de stichting opgericht om geld te genereren voor onderzoek naar een geneesmiddel.

Highlow Rangers tour groot succes

Diewertje Burgering loopt in november de marathon van New York om geld in te zamelen voor Kika. Foto: Jack Schaap

HEILOO - Zaterdag 22 juni zijn heel veel mensen op fiets of motor gestapt om geld in te zamelen voor KiKa. Dieuwertje Burgering kan nu met een extra steuntje in de rug richting New York om daar aan de marathon deel te nemen. De 'deal' is dat zij voor elke afgelegde kilometer € 25 ontvangt en hiermee KiKa steunt. Voor de bewoners van Overkerck is er ook goed nieuws: het gewenste - en toegezegde - biljart wordt daar binnenkort geplaatst. Dankzij deelnemers en sponsoring door veel ondernemers is deze Highlow Rangers tour een succes geworden. Het mooie weer hielp natuurlijk ook een handje mee. Na afloop van de tour bleef het nog lang gezellig op de BBQ en afterparty bij Café de Wit.

Kunstparade bij de Wereldwinkel

HEILOO - Er is altijd kunst in de fairtrade cadeauwinkel aan de Stationsweg 105 in Heiloo. We hebben prachtige kunstnijverheidsartikelen uit verre landen.

Voor de Kunstparade Heiloo zetten we de beelden uit Mexico in het zonnetje. De maker werkt sinds 2009 samen met een ontwerpster om mooie en levendige beelden te maken. Geen één beeld is hetzelfde.

Daarnaast hebben we ook prachtige bronzen beelden uit Burkina Faso. Al jaren gebruiken de makers dezelfde techniek. Deze wordt overgedragen van vader op zoon.
Wat dacht u van de kleurige mozaïek schalen uit Indonesië? Of met de hand beschilderde metalen siervazen uit India? Moderne kunst voor elk interieur.
Bent u op zoek naar nieuwe muurdecoratie? Dan bent ook bij ons aan het juiste adres. Kortom: de Kunstparade begint dit jaar bij de Wereldwinkel.

www.wereldwinkelheiloo.nl

Inbrekers actief in Heiloo

HEILOO - In de nacht van donderdag 20 op vrijdag 21 juni is er ingebroken bij Bolten de Woonversierder. Omstreeks 04.22 wist de inbreker binnen te komen. De inbreker is goed zichtbaar op camerabeelden. De beelden worden nog nader bekeken en de politie is nog bezig met verder onderzoek. Mocht u iets verdachts gezien hebben, neemt u dan contact op met de politie op 0900-8844. Dezelfde nacht werd elders in het dorp ook een poging tot inbraak gedaan. Blijf dus alert. Op www.uitkijkpost.nl vindt u een artikel met tips tegen (woning)inbraak.

Aanpassing APV en jaarstukken 2018

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 24 juni heeft de raad ingestemd met een wijzigingsverordening APV 'Verboden ballonnen en verboden organisaties'. Verder stonden de bespreekstukken 'Werkorganisatie BUCH zienswijze jaarstukken 2018 en begroting 2020' en de jaarstukken 2018 van de gemeente Heiloo op de agenda.

Er zullen vier wijzigingen in de APV doorgevoerd worden. Drie van deze wijzigingen geven de burgemeester bevoegdheden om op te treden tegen verstoring van de openbare orde, met name verstoringen die door verboden organisaties worden veroorzaakt. Ook is een artikel in de APV opgenomen dat het verbod van het oplaten van ballonnen omschrijft. Het is nu verboden om ballonnen van welk materiaal dan ook, door middel van hete lucht afkomstig van vuur, dan wel door middel van helium of andere gassen, op te laten stijgen. Onder een ballon wordt mede verstaan: een herdenkingsballon, vuurballon, gelukslampion, Thaise wensballon, papierballon, geluksballon, etc.

Alleen GBH stemde tegen het opnemen van deze wijzigingen. Met name artikel 2 van de APV vond de partij erg doorschieten in de vrijheden van de burgers.

Werkorganisatie BUCH zienswijze jaarstukken 2018 en begroting 2020

Alle partijen vonden het een kwalijke zaak dat een rapportage van de accountant, die al in januari klaar was, niet met de raad gedeeld was. Daarin waren diverse tegenvallers benoemd. Op verzoek van de PvdA is de rapportage uiteindelijk vorige week aan de raadsleden verstrekt. Fons Hopman (D66) vindt het een kwalijke zaak dat het college niet uit eigen beweging de informatie aan de raad heeft verstrekt. De raad kreeg de toezegging van het college dat in de toekomst de rapportage wel meteen verstrekt wordt. Verder hadden alle partijen moeite met de post dubieuze debiteuren. Om het risico van non-betaling af te dekken levert dat voor Heiloo een kostenpost op van bijna zeven ton. In dit bedrag zit onder andere een bedrag van twee ton van de failliete stichting die het jeugd en jongerenwerk in Heiloo verzorgde.

Jaarrekening 2018 Heiloo

Ko Hemminga (PvdA) refereert aan het bericht waarmee het college de cijfers vorig jaar, met trots, aan de pers presenteerde. "Dit jaar een minnetje, komende jaren een plus. Wanneer er nu naar de jaarcijfers gekeken wordt, is er een volstrekt ander beeld van de werkelijkheid. Eind 2018 werd uitgegaan van een relatief klein tekort van € 61.000. In de goedgekeurde eindcijfers 2018 blijkt, binnen 5 maanden, het werkelijke tekort € 868.000 negatiever uit te komen." Het komen tot de jaarrekening 2018 geeft de PvdA het beeld van het college in een rollercoaster in de Efteling, waar men met geknepen billen een steile baan naar beneden aflegt. Teleurstellend vindt Hemminga ook het gebrek aan openheid vanuit het college hierover. "De auditcommissie, het orgaan van de raad als het om de gemeentelijke financiën gaat, is hierover niet geïnformeerd door wethouder Dellemijn. De 'management letter' van 8 januari is op verzoek van de PvdA vrijdag met de raad gedeeld terwijl de portefeuillehouder in Castricum begin dit jaar de stukken wel heeft gedeeld met de raad aldaar. Het lijkt erop dat Heiloo belangrijke informatie blijkbaar onder de pet houdt." De reserves van de gemeente stegen. Volgens de PvdA geeft dit niet de werkelijke situatie weer. Het resultaat zou zijn 'opgepimpt' door de vrijval van de verliesvoorziening Boekelermeer van ruim twee miljoen, een onttrekking van acht ton uit de reserve van de bibliotheek en vier ton van de geluidswal Plan Oost. PvdA geeft aan dat het college de problemen naar de toekomst verschuift en is bang voor de gevolgen daarvan.

Ook afwaardering van de nog steeds niet op daadwerkelijke waarde getaxeerde strategische gronden binnen de Zandzoom, de onzekerheid over de afslag A9 door de PAS-wetgeving en het eventueel extra meerwerk van de spoorwegonderdoorgang Vennewatersweg kunnen het tekort doen stijgen.

In het sociaal domein is nog niet alles op orde. Wethouder Elly Beens geeft aan dat eraan gewerkt wordt om 'in control' te komen. Door de veranderende regelgeving en budgetten van de overheid is het lastig, maar er wordt elke dag aan gewerkt.

De gemeenteraad ging akkoord met de jaarstukken van de BUCH en Heiloo met de kanttekening dat PvdA en Heiloo Lokaal moeite hebben met de punten 3 en 4. Hierin gaat het om het besluit het nadelig jaarrekeningresultaat van € 929.000 in mindering te brengen op de algemene reserve en het vaststellen van de begrotingswijziging.

GBH ging niet akkoord met beide jaarstukken.

Collecte Epilepsiefonds brengt € 3.477,61 op

HEILOO - De collecte van het Epilepsiefonds heeft in Heiloo 3.477,61 euro opgebracht. Een bijzondere prestatie. Van 3 tot en met 8 juni gingen in heel Nederland ruim 20.000 vrijwilligers op pad om huis aan huis te collecteren.

De opbrengst van de collecte is bestemd voor wetenschappelijk onderzoek, voorlichtingsactiviteiten, het organiseren van aangepaste vakanties voor mensen met epilepsie en individuele hulp. Omdat epilepsie nog altijd niet te genezen is, is geld voor de bestrijding hard nodig. In Nederland leven 120.000 mensen met epilepsie en 30 procent van deze mensen blijft veel last houden van aanvallen. Dankzij de steun van donateurs en de jaarlijkse collecte is er al veel bereikt op het gebied van epilepsiebestrijding. Maar er is ook nog veel te winnen. Helpt u dit jaar ook mee? Maak dan een bijdrage over op giro 222111 (IBAN: NL83 INGB 0000 2221 11) ten name van het Epilepsiefonds te Houten of sms EPILEPSIE naar 4333 (eenmalige gift van € 2,–).

Verkoop 10-daagse in Bibliotheek Heiloo

Sla uw slag voor een klein bedrag. Foto: aangeleverd

HEILOO - Sla je slag voor een klein bedrag!

Vanaf dinsdag 2 juli t/m zaterdag 13 juli is doorlopend, tijdens de openingsuren, de grote zomerverkoop van afgeschreven materialen in Bibliotheek Heiloo. Hier vindt u romans, informatieve boeken en jeugdboeken, maar ook cd's, dvd's, grote letterboeken, bundels tijdschriften, bladmuziek en speelmateriaal voor een zacht prijsje.

De volgende grote verkoop is tijdens Uit&Zo Heiloo op zaterdag 7 september.

PCC Heiloo zwaait directeur Dick Ramler uit

Dick Ramler voor 'zijn' PCC. Foto: aangeleverd

HEILOO - Het Petrus Canisius College neemt afscheid van directeur Dick Ramler die aan het eind van dit schooljaar met keuzepensioen gaat. De directeur, die veel heeft betekend voor met name PCC Bergen en PCC Heiloo, zal op 4 juli a.s. feestelijk worden uitgezwaaid.

In 2007 trad Ramler, van oorsprong docent geschiedenis, aan als directeur van PCC Bergen. Onder zijn leiding vond een fikse modernisering plaats van het monumentale schoolgebouw. Er kwam een lichtstraat, een mediatheek, en nadat zijn invloed ook merkbaar werd in het pedagogische klimaat, vonden steeds meer leerlingen de weg naar de school.
In 2012 maakte hij de overstap naar PCC Heiloo, toen nog een verouderd schoolgebouw van 160 meter lengte, dat in de winter niet warm was te stoken. Het gebouw zou plaatsmaken voor nieuwbouw en niet voor het eerst in zijn carrière kreeg de directeur te maken met de uitdagingen van tijdelijke huisvestiging en sloop: "We maakten er samen een duurzaam gebouw van, waarbinnen ruimte kwam voor een gezonde leefstijl, want dat wilden we onze leerlingen echt meegeven. De ongezonde automaten gingen er dus uit en we zorgden voor een gezonde schoolkantine. Die doet het prima, we krijgen binnenkort weer de gouden schoolkantine-schaal!"
Zijn liefde voor het onderwijs is nooit verminderd: "Een school moet een veilige omgeving bieden, waar leerlingen zichzelf mogen zijn én waar ze zich kunnen ontplooien. Het is belangrijk om te kijken naar wat een kind nodig heeft. Juist ook daarom heeft de identiteit van onze school met zijn zes kernwaarden mij altijd zo aangesproken; het gaat om de menselijke maat en echte persoonlijke aandacht. Een leerling moet het gevoel hebben dat hij gezien wordt en in zijn waarde wordt gelaten."

Op donderdag 4 juli a.s. vanaf 15.00 uur vindt op PCC Heiloo aan De Dors 2 een afscheidsreceptie plaats. Geïnteresseerden zijn hartelijk welkom.

Plaatsen vrij in leesgroep filosofie in Heiloo

HEILOO - Er zijn plaatsen vrij in een leesgroep filosofie in Heiloo. De groep zoekt nog een aantal deelnemers. Boeken over en van filosofen worden gekozen uit de literatuurlijst van de landelijke organisatie Senia, zie www.senia.nl.
De boeken worden besproken aan de hand van 'leeswijzers' met discussievragen, waardoor de discussie diepgang krijgt en minder kans loopt te verzanden.
Meer informatie is verkrijgbaar Rijn Tiemstra, voorzitter van de leesgroep, via e-mail rec4055@ziggo.nl of telefoon 06-22206267.

Langste jaarmarkt van Noord-Holland in Heiloo

Foto: archief Uitkijkpost

HEILOO - Op woensdag 3 juli is van 10.00-17.00 uur de langste jaarmarkt van Noord-Holland in Heiloo. De jaarlijkse markt strekt zich met ruim twee kilometer kramen en attracties uit over de Heerenweg in Heiloo, van het stationscentrum tot 't Loo. De markt kent dit jaar naast vaste deelnemers ook nieuwkomers en de leukste, lekkerste en nieuwste jaarmarktartikelen worden verkocht. Ook de winkeliers in Heiloo zijn bij deze markt betrokken en voor de kinderen zijn er leuke attracties. Als het weer meewerkt, wordt het zeker een geslaagd evenement voor publiek, standhouders, organisatie en de middenstand. U komt toch ook?

Kars Kroon naar International Children Games

Kars Kroon. Foto: aangeleverd

HEILOO - Kars Kroon van Dojo 't Loo vertegenwoordigt het Alkmaarse team op de 53ste International Children Games in Ufa, Rusland.

Team Alkmaar bestaat uit 12 atleten: 4 judoka's, 4 zwemmers en 4 beachvolleyballers. De International Children Games zijn voor kinderen van 12 tot en met 15 jaar oud en zij komen uit 40 verschillende landen. Er wordt gestreden in 9 verschillende sporten. Kars doet aan judo en komt uit in het gewicht -60 kg. Op 8 juli reist team Alkmaar af naar Rusland. Zij brengen 1,5 dag door in Moskou waarna zij doorreizen naar Ufa.

Foto: aangeleverd

De International Children Games starten, net als de Olympische Spelen, met een openingsceremonie. De wedstrijden vinden plaats van 10 tot en met 13 juli. Na de sluitingsceremonie vliegt team Alkmaar op 14 juli weer terug naar Nederland.

Pinoccio Tannes Jeugdtoernooi

Foto: aangeleverd

HEILOO - Hooggeëerd publiek, haal je tennisracket tevoorschijn want van 15 juli t/m 20 juli vindt het Pinoccio Tannes Jeugdtoernooi plaats!

Tannes Jeugd is al 25 jaar hét befaamde open tennis jeugdtoernooi in Heiloo. De commissie verwelkomt tijdens deze week sportievelingen van 8 tot en met 18 jaar uit heel Nederland. Met dit jaar het thema 'circus' belooft het weer een spetterende week te worden. Naast de tennispartijen bestaat de week uit veel meer plezier, met o.a. een waterglijbaan, elke dag een tennisclinic, BBQ, een pannenkoekenavond en een feestavond.

Zoals ieder jaar kan er worden deelgenomen aan twee onderdelen. Inschrijven kan nog t/m 1 juli via www.toernooi.nl. dus schrijf je nog snel in! Wil je meer informatie over het toernooi, dan kan je terecht op onze Facebookpagina 'Pinoccio Tannes Jeugd', onze Instagrampagina 'tannesjeugdtoernooi', of mail naar tannesjeugd@tvhetvennewater.nl.

We hopen je daar te zien!

Geweldige tennisweek voor jeugd TCHU

De jeugd van T.C. Heiloo heeft genoten van het jeugdkamp. Foto: aangeleverd

HEILOO - Afgelopen weekend organiseerden de trainers en jeugdcommissie van T.C. Heiloo United een tenniskamp in Groet. Het jeugdkamp was georganiseerd voor de jeugd van 8 t/m 17 jaar. Er deden dit keer 40 kinderen mee, die allemaal sliepen in een boerderij in Groet. Zaterdagochtend vertrok de groep om 10.00 uur op de fiets richting Groet en behalve Keyon die haasje over deed ging dit prima. Tijdens het weekend werden er verschillende activiteiten georganiseerd en werd er uiteraard getennist. Zaterdag en zondag mocht gebruikgemaakt worden van de banen van T.V. Groetincke in Groet en moesten de kinderen op elke baan een andere oefening of spel doen. Op zaterdag is de groep op het strand van Camperduin vermaakt door de 'Jongens uit Schoorl' met onder andere suppen en een Expeditie Robinson-opdracht. Zaterdagnacht werd het voor sommigen erg spannend in het bos met levend stratego en zondag om 14.30 uur is het kamp na een warme en vermoeiende fietstocht afgesloten bij Bowling Heiloo. Om 16.15 uur was de hele groep terug bij T.C. Heiloo United waar de kinderen moe en voldaan weer richting huis gingen. Iedereen kijkt terug op een geweldig weekend!

Van competitie naar Hogedijk Open

De damesteams 1 en 2 van TC Hogedijk werden beide kampioen in hun klasse. Foto: aangeleverd

EGMOND-BINNEN - Het tennisseizoen is in volle gang: de voorjaarscompetitie en zomeravondcompetitie zijn afgelopen. Woensdag 19 juni werden de twee zomeravondcompetitieteams in hun klasse kampioen, waarna ze terecht werden gehuldigd met een bosje bloemen. Ondanks een stroomstoring in de Egmonden konden de wedstrijden wel worden uitgespeeld. Kaarslicht op het terras en in de kantine gaven uiteindelijk een gezellige kampioenssfeer.

Gelukkig bieden een reeks zomertoernooien in de regio de mogelijkheid om verder, op elk niveau, wedstrijden te tennissen. Natuurlijk ontbreekt in dat rijtje het Hogedijk Open niet. Al voor de 37e keer wordt dit leuke toernooi voor de liefhebbers georganiseerd.

Van zondag 7 juli tot en met zondag 14 juli kan er op de banen van TC Hogedijk, zowel in enkel, dubbel en mix getennist worden. Doordat je in een poule speelt, speel je minimaal twee wedstrijden. Heb je zin om mee te doen aan dit KNLTB-toernooi? Schrijf je dan uiterlijk zondag 30 juni in via www.toernooi.nl.

De club is blij nu al over vier AceCourt banen te beschikken, die het speelgenot zeker bevorderen. Natuurlijk wordt de tent weer opgezet, waardoor het lekker (na)genieten is van de wedstrijden.De gemoedelijke sfeer zal zeker bijdragen aan een sportief en gezellig toernooi.

Limmen MO19-1 ongeslagen kampioen!

Foto: aangeleverd

LIMMEN - De meiden van VV Limmen MO19-1 zijn ongeslagen kampioen geworden in de eerste klasse. In december kon al feest worden gevierd voor het behalen van het najaarskampioenschap en ook nu waren de meiden wederom de sterkste. Een knappe prestatie van dit jonge team, want alle wedstrijden werden in winst omgezet. Op zoek naar nieuwe uitdagingen gaan de meiden volgend seizoen spelen in de seniorencompetitie. Maar nu eerst genieten van de zomervakantie en dan met nieuwe energie volgend seizoen tegemoet.