De Uitkijkpost

8 mei 2019

De Uitkijkpost 8 mei 2019


Huiswerkgroep van Heiloo voor Elkaar vliegt

In 'This is Holland' vliegt de huiswerkgroep over Nederland. Foto: aangeleverd

HEILOO – Donderdag 2 mei beleefde de huiswerkgroep weer een vakantie-uitje. 's Ochtends bezochten de jongeren het Tropenmuseum en 's middags waren ze te gast bij This is Holland.

In het Tropenmuseum werd hun aandacht eerst gericht op ons slavernijverleden. Na de afschaffing van de slavernij in 1863 bleek nog niet alles voorbij. De rondleidster sprak boeiend over de gebeurtenissen en de gevoelens daarbij. Daarna bewonderden ze een carnavalspak uit de VS. In dit pak bleken veel culturen te zijn verwerkt. Tenslotte ging de aandacht naar de pelgrimages in Mekka.

Na het museum en een broodje trok de groep naar This is Holland. Deze belevenis over Nederland bevindt zich naast Eye en is bedacht door Marc Koerts en Daan de Kruijk. De laatste is een oud-leerling van basisschool De Duif in Heiloo.

Toen de flight experience begon, waren de ah's en oh's niet van de lucht. This is Holland spreekt van een 5D-gebeuren: in een stoel met veiligheidsgordels 'vlogen' de jongeren na een bloedstollende start over Nederland. Ze vlogen over bollenvelden die je kon ruiken, kwamen in een regenbui terecht waarbij ze echt nat werden! Het vliegtuig vloog rakelings langs windmolens en tussen gebouwen door. Heel Nederland werd bekeken: van de Oosterscheldekering tot en met de schaapskuddes in Drenthe. Toen de groep weer met alle benen op de grond stond, hoorde je de jongeren overal roepen: "Erg leuk", "Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt", "Fantastisch", "Mogen we nog een keer?" Ze zullen het de volgende keer zelf moeten betalen….

De vrijwilligersgroep Heiloo voor Elkaar begeleidt onder andere jongeren met hun huiswerk in de bibliotheek. Thuis ontbreekt de begeleiding voor deze pubers vaak door taal- en cultuurverschillen. De uitjes worden betaald door sponsoren en de bibliotheek stelt ruimte en materiaal ter beschikking aan de groep.

Grote belangstelling voor boekpresentatie Jean Thomassen

Natuurlijk gaat bij Thomassen alles altijd absurd. Voor een groepsfoto was hij opeens even onvindbaar. En dus werd Jean later kunstig in deze foto geplakt door Constant Meeuws. Foto: Jerrold Wallee

HEILOO - De rode loper was uitgelegd en fotografen en filmers waren dinsdag 30 april druk in de weer. Het werd een groots eerbetoon aan Ine Veen en Jean Thomassen in het schitterende kasteel Oud Wassenaar, in het gelijknamige miljonairsdorp bij Den Haag. Alles was uit de kast gehaald voor deze fantastische middag. Het ging immers om de boekpresentatie van '1900 en gisteren', de autobiografie van Jean Thomassen. Het werd een zwaar en dik boek van meer dan een kilo en 437 pagina's met vele zeldzame foto's.

Jean moest plaatsnemen op het podium en werd een paar keer geïnterviewd door organisator Martin Reitsma. Tijdens de presentatie werden verhalen verteld over Jeans jeugd en over Ine Veen die niemand ooit eerder had gehoord. Onder de aanwezigen waren verzamelaars van zijn werk, waaronder zijn vriend Hans, die helemaal uit België was gekomen. Zanger Lesley van Ruitenbeek had speciaal voor Jean 'In the Ghetto' van Elvis ingestudeerd.

Het verleden herleefde een beetje, want tussen de aanwezigen herkende men veel bekende gezichten van weleer, waaronder bijvoorbeeld zangeressen José Hoebee (Luv'), Getty Kaspers (Teach In ) en Gemma van Eck (Babe), waarmee Ine Veen en Jean vroeger vaak in 'de bladen ' stonden. De populaire Haagse dichter Victor Meijer bracht een ode in dichtvorm aan 'de meester van het absurde realisme', die immers geboren en getogen is in de Hofstad.

Het publiek was daarna getuige hoe het eerste exemplaar van 1900 en gisteren werd aangeboden aan medialegende Tineke de Nooij. Zij was het die ruim 40 jaar geleden een filmportret maakte van de toen beroemde oud-ballerina en actrice Ine Veen en haar ontdekking: een jonge wereldvreemde Haagse schilder.

Dit jaar komt er in augustus een grote overzichtstentoonstelling in Museum Slager in Den Bosch. Het zal een unieke tentoonstelling zijn, want het is de enige keer dat zijn grote werken samen te zien zijn.

Het boek 1900 en gisteren kan men bij Bol.com of via de boekhandel bestellen.

Sinds Tweede Wereldoorlog wereldwijd geen dag zonder oorlog

Kerkdienst in de Ter Coulsterkerk. Foto: STiP Fotografie

HEILOO - Op zaterdagavond 4 mei, klokslag 20.00 uur, vond de jaarlijkse dodenherdenking plaats. Veel inwoners waren naar de Man van Vught gekomen om daar samen met dorpsgenoten te herdenken.

Voorafgaand aan de herdenking vond in de Ter Coulsterkerk een kerkdienst plaats. Van daaruit vertrok een stille tocht naar de Man van Vught. Voor het eerst dit jaar liepen ook veteranen mee in de stoet. Namens het college legden burgemeester Hans Romeyn en wethouder Fred Dellemijn bloemen bij het monument. Na de twee minuten stilte en het spelen van twee coupletten van het Wilhelmus hield de burgemeester een speech. Hij vroeg hij zich af waarom we niet in staat zijn in vrede met elkaar te leven, ondanks de verschillen die er tussen mensen bestaan. "Wat is dat toch voor een wereld waarin wij leven? Sinds de Tweede Wereldoorlog is er wereldwijd nog geen dag geweest zonder oorlog," aldus burgemeester Romeyn.

Na de bijeenkomst bij de Man van Vught was er nog een herdenkingsconcert in de Witte Kerk.

Stille tocht. Foto: STiP Fotografie
Het college legt bloemen. Foto: STiP Fotografie
De burgemeester houdt zijn speech. Foto: STiP Fotografie

Tekst: Yvonne van Stiphout

Tien vragen aan... Barre Dekker

Foto: aangeleverd

1. Waar ben je geboren en getogen?
In Heiloo. Ik ben op 20-jarige leeftijd naar Limmen verhuisd. Na 8 jaar waren we weer terug in Heiloo waar wij onze nieuwe stek bouwden aan de Oosterzijweg en waar we nog steeds met heel veel plezier wonen.

2. Als je hobby je werk was, welk beroep zou je dan hebben?
Ik ben al 35 jaar werkzaam in de bouwnijverheid, waarvan alweer 26 jaar in mijn eigen bouwbedrijf. Elke dag doe ik dit met heel veel plezier, dus het zal een hobby van me zijn!

3. Wie zou je graag eens ontmoeten?
Als het kon mijn vader. Dan zou ik graag nog even met hem babbelen en een bakkie met hem drinken.

4. Wat is jouw mooiste jeugdherinnering?
Ik kom uit een boerengezin van 7 kinderen. Wij hebben een prachtjeugd gehad, alles gebeurde buiten en alles kon. Sleutelen aan crossbrommers en crossen door het land, en in de winter op het ijs. Als ik nu door Ypestein rijd komen die herinneringen vaak nog naar boven en geven me een goed gevoel.

5. Wat vind je de mooiste plek in Heiloo?
Als je in deze tijd van het jaar vanuit Alkmaar in het Heilooërbos komt, is dat een mooi plaatje. Maar als ik heel vroeg via de Rosendaal in Ypestein richting de Boekelermeer rijd en voor me de dauw zie liggen op het weiland richting Plan Oost met daarachter de opkomende zon, dan is dat voor mij ook een favoriet.

6. Waar kunnen ze je 's nachts voor wakker maken?
De kinderen kunnen dag en nacht bij me aankloppen. En natuurlijk de mannen van de Highlow Rangers voor een nieuwe uitdaging.

7. Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?
Doe waar je goed in bent.

8. Wat weten de meeste mensen niet van je?
De meeste mensen om mij heen weten genoeg van me, zo niet dan vragen ze het maar.

9. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?
Onze burgemeester doet het goed en staat belangstellend tussen zijn burgers in. Wel steekt het me een beetje dat er soms onnodige kosten gemaakt worden. Zoals nu bij de gesloopte boerderij aan de Lagelaan/Oosterzijweg, waarvan het geraamte behouden moet blijven. Dit geraamte wordt verplaatst op een nieuwe fundering, met een dak erop en een bord ervoor met een of ander verhaal over de historie van de gesloopte boerderij. Het was volgens mij een jaar of 120 oud en eind jaren '70 weer geheel opnieuw opgebouwd. Het moet wel allemaal weer afgerekend worden en zoveel historie zit er niet in. Dus dat laatste beetje opruimen, lijkt mij een beter plan.

10. De persoonlijke vraag van Kees Hageman:
"Hoe denk jij over de toekomst van de aannemerij i.v.m. de steeds maar toenemende bureaucratie en bemoeizucht van de ambtenarij? En heb je al een datum voor je vertrek naar India?"
Als aannemer heb je vaak met regelgeving en bouwaanvragen te maken. Mijn advies is dan ook: begin met een principe-/adviesaanvraag. Deze wordt door mensen te vaak overgeslagen, wat juist leidt tot vertraging en onnodige ergernis. Wat betreft de toekomst, daar heb ik nooit zo over ingezeten, de tijd zal het leren. En ja, India nog een keertje dan. We gaan ons er dit jaar maar eens over buigen wat de verstandigste route wordt om zonder kleerscheuren, rijdend op de Royal Enfield, thuis te komen.                                                                                

Ik geef de tien vragen door aan Peter Schoenmaker:
"Peter, ik heb je als klant 3 jaar geleden leren kennen toen je van Frankrijk naar Heiloo verhuisde. Ik spreek je nog bijna elke week, maar heb toch nog een vraag: Wat vind je van Heiloo? En bevalt het je hier?"

Janne Schra met Lalala Love in Cultuurkoepel

Janne Schra brengt in Lalala Love een ode aan haar liefde voor muziek uit vervlogen tijden. Foto: aangeleverd

HEILOO - Janne Schra put in deze persoonlijke voorstelling Lalala Love uit haar omvangrijke oeuvre van Room Eleven en Schradinova. Janne werkt samen met heel uiteenlopende muzikanten, treedt op over de hele wereld: Montreal, Berlijn, Tokyo. Ze ontving een Zilveren Harp, gouden en platina platen en haar laatste studioalbum Ponzo (2015) werd meteen na de release genomineerd voor een Edison en een 3voor12 Award. Er zit muziek in haar naam, in haar leven, in haar genen. En dat laat ze horen. In een intieme bezetting speelt ze haar lievelingsnummers zoals ze klinken in een rokerig klein theatertje in Parijs in de jaren '60 of in een jazzbar in New Orleans. Lalala Love is een ode aan haar liefde voor muziek uit vervlogen tijden. Laat je meevoeren door de nieuw gearrangeerde liedjes, door haar rare, ontroerende en grappige verhalen en natuurlijk door een van Hollands meest intrigerende stemmen.

Zondag 19 mei 2019, aanvang 15.00 uur. Kaarten € 20 via www.cultuurkoepelheiloo.nl of bij de Verhalenkamer op Landgoed Willibrordus.

Moederdag

Zondagochtend om half zeven ontbijt op bed. Koude thee, slappe koffie, een oud broodkapje zonder boter maar mét hagelslag en hele mooie knutselwerkjes. Tranen vloeien rijkelijk. Niet van geluk bij mams, maar omdat broertje 2 en broertje 3 alle twee als eerste hun bloedig in elkaar gezette plantenpotje/fotolijstje/tegoedbon/gedichtje willen overhandigen. Broer 1 neemt de moeite niet meer nu er geen juf meer achter zijn vodden aanzit en Zus heeft het gister al gegeven, want is naar haar vader. Moederdag. Wat een heerlijkheid. Gelukkig zijn we op tijd wakker want ik heb zelf ook nog een moeder die zei: "Kijk maar even of je het redt, het is geen verplichting", maar wel al weken geleden heeft doorgegeven graag een nieuw, niet goedkoop, tuinbankje cadeau te willen krijgen.

Gelukkig, eh ik bedoel jammer genoeg is het maar één keer per jaar Moederdag. Maar we moeten ook niet zeuren, we hebben tenslotte de mooiste (vaak extra) baan ter wereld. Ik begrijp volkomen dat het onbetaald is, want we moeten het zien als een soort stage, we leren er zo veel van. Zoals? Dat je op je 18e helemaal niet dik was. Na de bevalling, dán ben je pas dik. Een jaar of vier. Je leert ook dat slaap extreem overgewaardeerd is. Je kan prima leven met vijf uur onderbroken slaap. Jarenlang. En zeven dagen per week, drie verschillende gerechten tegelijk bereiden? Met gillende kinderen aan je benen gekleefd? Piece of cake. Acteren leer je ook. Zo sta je als een malle te juichen langs de lijn bij de F-jes alsof Nederland wereldkampioen wordt. Na een jaar of 12, als je denkt alles gehad te hebben, krijg je nog een lesje incasseren. Want dan vinden ze niets meer deugen, vóóral jou niet, en wacht… misschien moet ik extra kussentjes en een tafeltje bij het tuinbankje kopen?

Keukenstudio Heiloo

Dennis de Laat en Marike Cnossen. Foto: IwanBronkhorst.nl

Adres: Raadhuisplein 17, 1851JL Heiloo, telefoon: 072 - 78 55 394. E-mail: contact@keukenstudioheiloo.nl, website: www.keukenstudioheiloo.nl.

HEILOO - Wie zich oriënteert op de aanschaf van een nieuwe keuken, gaat uiteraard voor kwaliteit, de nodige aandacht en tijd in combinatie met vakkundig advies. Dit alles is geen glad verkooppraatje, maar bestaat wel degelijk. Het is te vinden bij Keukenstudio Heiloo, sinds begin dit jaar gevestigd op een fraaie locatie tussen het gemeentehuis en 't Loo.

De warme ontvangst met verse koffie is in handen van Marike Cnossen en Dennis de Laat, die samen beschikken over circa 45 jaar ervaring in de keukenbranche. "Vlak voor kerst openden we de deuren en sindsdien hebben we verrassend veel aanloop gehad," begint Dennis. "Het blijkt een boven verwachting goede start op een prachtige plek." De twee werkten in het verleden al samen bij grote keukenbedrijven. Daarvan hebben zij vooral geleerd hoe ze het zélf willen doen. Marike: "Het persoonlijke contact is de kern. Algemeen beschouwd vervaagt dat steeds meer. Bij ons laten wij iedereen letterlijk en figuurlijk in alle keukens kijken, leggen we de nadruk op persoonlijk contact en het daadwerkelijk meedenken over wensen en mogelijkheden. Een keuken moet voegen bij iemands gevoel en interieur. Mensen mogen bij eventuele twijfel gerust allerlei frontjes meenemen en er thuis nog even rustig over nadenken."

Eerlijke prijs

Grote kracht van Keukenstudio Heiloo is dat Dennis onderlegd is op het commerciële vlak en Marike de backoffice voor haar rekening neemt. Ze kunnen bovendien mee in de prijzenslag, omdat ze deel uitmaken van een grote inkooporganisatie. "Wij leggen meteen een scherpe, nette en eerlijke prijs neer, zonder rare fratsen. Daarbij dringen we niet aan op de bekende handtekening, maar laten we mensen er liever nog een nachtje over slapen."

Betere merken

De Keukenstudio is dinsdag tot en met zaterdag geopend (evt. 's avonds, alleen op afspraak) en adviseert desgewenst ook bij mensen thuis. Belangstellenden vinden er de betere Nederlandse en Duitse merken, plus alle apparatuur van topmerken als Miele, ATAG, Siemens, Bosch, Bora en Quooker. Van strak design tot landelijke keuken en zelfs praktische bijkeuken: Keukenstudio Heiloo heeft voor iedereen een passende stijl voor jarenlang keukenplezier.

Tekst: Arjan Hoogvorst

Wegens succes vierde editie Heilooër Wijnroute

Het wordt weer volop genieten van mooie wijnen en smakelijke gerechtjes tijdens de Heilooër Wijnroute. Foto: aangeleverd

HEILOO - Ben je een liefhebber van heerlijke wijnen en culinaire gerechten? Dan is dit je kans! Op zaterdag 18 mei vindt alweer de vierde editie van de Heilooër Wijnroute plaats. Uiteraard serveert iedere locatie een smakelijk gerechtje, passend bij de gekozen wijn. Elke deelnemende locatie heeft weer zijn uiterste best gedaan om de wijn spijs combinatie(s) zo kloppend mogelijk te maken.

De wijnroute gaat om 14:00 uur van start, de route mag je zelf bepalen. De stempelkaarten à € 3 per stuk zijn vooraf en op de dag zelf verkrijgbaar bij de deelnemende locaties. Naast de overheerlijke combinatie van wijn en spijs ontvangt iedere deelnemer een presentje bij aankoop van een stempelkaart. Misschien een kleine moederdagtip: de kaarten zijn vanaf nu al bij elke locatie te verkrijgen.

De deelnemende locaties zijn: Herberg Jan, De Kamer, ll Corso, Plaza Cinco, Café de Wit/Tumi, Fletcher Hotel restaurant Heiloo en Brasserie in 't Groen.

Alle locaties hebben één ding gemeen: ze zijn perfect voor een onderbreking van uw fietsroute!

Laat je verrassen door de heerlijke wijn-spijscombinaties. Dus beste fijnproever, spring op de fiets en maak er een mooie start van de zomer van. Tot zaterdag 18 mei.

Ylenia Borsato geeft Italiaanse les

Ylenia Borsato laat u proeven van de rijke Italiaanse taal. Foto: Erna Faust

Wie aan Italië denkt, denkt aan 'la dolce vita', pizza e mandolino. Maar ook aan de prachtige bergen, zee, stranden en veel zon. En het klopt: Italië is dit alles en meer! Wil je er volledig van genieten, dan moet je toch wel een beetje de Italiaanse taal spreken. Daar help ik je graag bij! Mijn cursussen, voor beginners en gevorderden, worden zowel overdag als 's avonds gegeven in Heiloo. De groepen zijn niet te groot zodat er altijd genoeg ruimte is voor conversatie.

Kom het eens ervaren! Alle lessen zijn open voor inschrijving en instromen is altijd mogelijk!

www.italiaansekok.nl

De P.I.M.P. Theatershow

Milo knuffelt, laat je lachen, confronteert en inspireert tijdens de P.I.M.P Theatershow. Foto: Ed van de Pol

HEILOO - De P.I.M.P Theatershow bezorgt je een vrolijke, inspirerende en prikkelende avond over gastvrijheid, blijheid en service. Een show waarin heel beeldend de do's en don'ts van de hospitality op de planken wordt gebracht. Met pakkende voorbeelden en tips & tricks uit de rijke praktijk van vakman Milo Berlijn.

Hoe je mensen benadert, is bepalend voor je succes. Een spontane vraag aan een klant, een lieve aanraking van een patiënt en een hondenkoekje voor de hond die met een gast is meegekomen. Het doet wonderen. Maar waarom doen we het dan zo weinig? Dat is de vraag die Milo Berlijn al jaren bezighoudt.

Milo kijkt naar wat het publiek doet, reageert spontaan op gebeurtenissen in de zaal, houdt een spiegel voor, neemt risico's en is niet bang om zichzelf op de hak te nemen. Hij knuffelt, laat je lachen, confronteert en inspireert.

Kaarten op www.pimptheatershow.nl / Deuren open om: 19.30 uur / Start show: 20.00 uur / Locatie: Cultuurkoepel, Kennemerstraatweg 464, Heiloo.

Songs along the Way Rietveld Ensemble en Helena van Heel

De Zweeds-Nederlandse mezzosopraan Helena van Heel. Foto: aangeleverd

HEILOO - In 'Songs along the Way' bieden Het Rietveld Ensemble en mezzosopraan Helena van Heel een prachtig en afwisselend programma.

Om te beginnen kunt u uw geest laten dwalen door de bergen met 'Aagots Fjellgesang' van de Noorse romantische componist Waldemar Thrane, waarin de zangstem alleen door koebellen wordt begeleid. 'Songs along the Way' van de Nederlandse componist Jeff Hamburg is een voortzetting van die dwaaltocht door de bergen: eigentijdse klassieke muziek, op teksten van Lao Tse, wordt gecombineerd met een performance waarin de componist het publiek via oeroude technieken in trance brengt.

Na de pauze wordt eerst een prachtig, onbekend strijktrio van de op jonge leeftijd door de nazi's omgebrachte componist Gideon Klein gespeeld. Het programma wordt afgesloten met de uiterst beeldende en kleurrijke 'Lieder eines fahrenden Gesellen' van Gustav Mahler, gearrangeerd door Jeff Hamburg. Deze liederen worden wel vergeleken met Schuberts Winterreise: de thematiek van eenzaamheid, vergeefse liefde en het 'wandern' zonder duidelijke bestemming wordt in Mahlers muziek zoet-schrijnend, bijna tastbaar opgeroepen.

Het repertoire van het Rietveld Ensemble omvat kamermuziek van de laatste 250 jaar, dus ook hedendaagse muziek. Het ensemble bestaat uit Elizabeth Perry (viool), Richard Wolfe (altviool), Matthias Naegele (cello), Nancy Braithwaite (klarinet) en Marleen de Bakker (harp). De Zweeds-Nederlandse mezzosopraan Helena van Heel bouwde bij het Nederlands Kamerkoor een schitterende carrière op als solozangeres. Tevens zong ze bij het Orkest van de Achttiende Eeuw, Amsterdam Sinfonietta, Asko/Schönberg Ensemble en Barok Opera Amsterdam.

Het concert vindt plaats op zondag 19 mei om 15.00 uur in de Witte Kerk te Heiloo. De entree bedraagt € 15 (jongeren € 7), inclusief consumptie. Raadpleeg voor verdere informatie de website www.concertenwittekerk.nl. Tickets bestellen kan telefonisch (06-45184525) of per e-mail: info@concertenwittekerk.nl of via de website. Het te betalen bedrag kan worden overgemaakt naar rekeningnummer NL 42 TRIO 0257 12843 t.n.v. Stichting Cultuur Witte Kerk Heiloo.

Do-In? Is dat iets voor mij?

HEILOO - De zomer is een mooie periode. Heeft u echter last van de warmte, dan is het belangrijk dat uw energie in balans blijft. Door meridiaanstrekkingen, meditatie en ademhalingstechnieken leert u beter in balans te komen. Enkele ervaringen van cursisten.

"Na een Do-In les heb ik meer energie."
"Met Do-in lessen laad ik mezelf weer op".

Bent u nieuwsgierig geworden naar wat Do-In voor u kan betekenen? Meldt u zich dan aan voor een vrijblijvende proefles. Voor informatie bel 06-46318915 of kijk op www.praktijkjohncompas.nl.

Preview! Ellen ten Damme opnieuw in Cultuurkoepel

Na het succes van haar vorige optreden staat Ellen ten Damme 25 mei opnieuw in de Cultuurkoepel. Foto: aangeleverd

HEILOO - Na het grote succes van Paris-Berlin en haar succesvolle optreden in de Cultuurkoepel gaat Ellen ten Damme het komende seizoen de theaters in met een nieuw programma. Deze artieste pur sang leeft met volle overgave voor het podium, haar kunst en haar publiek. Alleen de naam artiest doet haar recht, omdat elke andere kwalificatie haar tekort zou doen. U krijgt als eerste een voorproefje van haar nieuwe tour. Het wordt een oproep tot het vieren van de liefde en het leven. Geniet daarom tijdens dit bijzondere optreden van onze altijd bijzondere Nederlandse alleskunner Ellen ten Damme! Zaterdag 25 mei 2019 in de Cultuurkoepel Heiloo. Aanvang: 20.15 uur. Kaarten: € 22,50 via www.cultuurkoepelheiloo.nl of bij de Verhalenkamer op Landgoed Willibrordus.

Kofferbakmarkt Heiloo

Foto: aangeleverd

HEILOO - De populaire kofferbakmarkt in Heiloo is er weer op zondag 12 mei. Ook voor 23 juni en 28 juli heeft de gemeente een vergunning verleend. Net als voorgaande jaren zal de gezellige kofferbakmarkt op het evenemententerrein aan De Omloop plaatsvinden. Iedereen die tweedehands spulletjes wil verkopen is van harte welkom. Aanmelden via kofferbakmarktheiloo@hotmail.com. De markt is voor bezoekers open van 9.00 tot 15.00 uur. Alle info over de markt is terug te vinden op www.kofferbakmarktheiloo.nl.

Kringloopwinkel Dorcas in tien jaar groot succes geworden

Bestuurder Adrie Bijvoet en kassamedewerkster Corrie Roorda. Foto: aangeleverd

HEILOO - De kringloopwinkel Dorcas in Heiloo is in tien jaar een groot succes geworden. Het is er altijd druk. Op zaterdag 11 mei is het feest, met onder andere 10% korting.

Bij de winkel aan de Kennemerstraatweg - naast restaurant Herberg Jan – wemelt het altijd van de kijkers en kopers van kleding, boeken, serviesgoed, huishoudelijke apparaten, speelgoed enzovoorts en mensen die wat niet al komen brengen. Voor een habbekrats vliegt het weer de deur uit, soms nog geen paar minuten nadat het in de winkel is gezet. "Na keuring op verkoopwaardigheid, want het mag oud en gebruikt zijn - overigens soms zelfs splinternieuw - we verkopen wel kwaliteit," aldus Adrie Bijvoet, bestuurder bij Dorcas.

"In feite zijn wij een recyclingbedrijf en vervullen dus een belangrijke taak op het gebied van duurzaamheid, het scheiden van afval en het hergebruik van spullen. De circulaire economie. Misschien dragen we ook bij aan de bewustwording van de consument bij het doen van aankopen en dat zij nog meer gaan begrijpen dat anderen nog veel plezier van afgedankte goederen kunnen hebben," vertelt Bijvoet.

"Wat ons succes verklaart? In winkelland is de locatie het allerbelangrijkste en die van ons is met winkelcentrum 't Loo en de grote parkeerplaats op loopafstand perfect. Je moet je klanten ook verrassen met je aanbod. Doorloopsnelheid is van groot belang en daar letten we sterk op. Producten moeten niet te lang op de plank liggen. Je moet steeds weer wat nieuws te koop aanbieden, en daar zijn we goed in. Nee, ikzelf snuffel er niet veel, maar organiseren en samenwerken doe ik graag," lacht hij.

Heeft de jarige winkel nog wensen? Bijvoet: "Je moet altijd wensen en ambities hebben. Ik zal maar niet beginnen over de 21% btw die wij moeten afdragen terwijl dat bij de oorspronkelijke aankoop al gebeurd is. De strijd om die merkwaardige dubbele heffing af te schaffen heeft de branche al opgegeven. Wij zouden graag meer ruimte hebben. Een deel van onze spullen, zoals meubels en witgoed, staat aan de Kapellaan. Maar meer ruimte op deze of een net zo'n perfecte locatie is lastig, zo niet onmogelijk. Uiteraard willen we graag meer kwaliteitsbewustzijn bij de inbrengers van goederen, zodat die kostenpost lager wordt of helemaal wegvalt. Misschien is er een sponsor? En vrijwilligers. Die kunnen we altijd gebruiken. Dus als u mij toestaat: lezer, meldt u aan! Wie weet werkt de komende gezellige zaterdag met korting, koffie en gebak inspirerend." U komt zaterdag 11 mei toch ook gezellig even langs?

Voor een meer uitgebreid artikel verwijzen wij u naar het artikel op www.uitkijkpost.nl.

Tekst: Berend Izaks

Aftrap ijsseizoen Di Fiorentina: alle ijsliefhebbers zijn uitgenodigd

De meiden van O'G3NE openen het ijsseizoen van Di Fiorentina. Foto: aangeleverd

HEILOO - "Tijdens het zonnige paasweekend was het enorm druk, elke dag wisten bijna 3000 ijsliefhebbers uit Heiloo en omstreken de weg naar Di Fiorentina te vinden. Het was een vliegende start van het seizoen en dan te bedenken dat we het ijsseizoen nog officieel moeten inluiden," aldus een enthousiaste Ed van Baar, eigenaar van de alom bekende ijssalon in hartje Heiloo.

De aftrap van het ijsseizoen zal dan ook officieel plaatsvinden op zaterdag 18 mei en om alle fans van ijssalon Di Fiorentina de dag van hun leven te bezorgen, hebben Ed en zijn team weer een fantastisch programma op stapel staan. Om 14.00 uur zal actrice Britt Scholte, alias Kimberly uit GTST, het ijsseizoen openen. "Het is niet zo gek dat Britt stond te popelen om erbij te zijn, ze is namelijk een echte Heiloose. Haar roots liggen in Plan Oost en ze is gek op ijs. Ze komt altijd even langs Di Fiorentina als ze in Heiloo is," vertelt Ed.

Spectaculair optreden O'G3NE

Maar wees op tijd als je een ijsje wilt komen halen bij Britt, want rond 15.00 uur gaan de deuren van de ijssalon even dicht voor een spectaculair optreden van O'G3NE op het bordes van DiFI zodat iedereen van dichtbij mee kan genieten. De drie getalenteerde zusjes Amy, Shelley en Lisa passen perfect bij waar ijssalon Di Fiorentina voor staat: ze hebben stemmen in alle denkbare smaken en de gezamenlijke uitvoering ervan is perfect.

Opening ijsseizoen in teken ALS

Natuurlijk staat het ijsseizoen weer in teken van het goede doel. Dit keer hebben Ed en zijn team gekozen voor de ziekte ALS, en daar zit een verschrikkelijk verhaal achter. Postbode Ed, een bekend gezicht in Heiloo, is namelijk onlangs aan ALS overleden. "Het is een verschrikkelijke, genadeloze ziekte en daarom heb ik besloten om dit jaar Stichting ALS Nederland te steunen," vertelt Ed. Iedereen krijgt bij de aankoop van een stempelkaart van tien bollen ijs een extra ijsbollenkaart van drie bolletjes ijs gratis. Een gedeelte hiervan doneert ijssalon Di Fiorentina aan Stichting ALS.

Zaterdag 18 mei zijn alle ijsliefhebbers uit Heiloo en omstreken van harte welkom voor de aftrap van het ijsseizoen bij Di Fiorentina aan de Kennemerstraatweg. "Mijn team en ik hebben er enorm veel zin in. Het zal druk worden dus kom als het mogelijk is op de fiets. Ik hoop dat we met zoveel mogelijk ijsliefhebbers het seizoen mogen inluiden," besluit Ed.

Tekst: Margreeth Anema

Bijna Vergeten Verhalen

Er is veel te vertellen over het dagelijks leven van vroeger. Foto: Yke Ruessink

HEILOO - Maandag is geen wasdag meer. Kleding wordt nauwelijks meer vermaakt. 's Winters worden we niet meer wakker met ijsbloemen op de ramen en het gras wordt niet meer gemaaid met een zeis. Wie heeft er nog zelfgebreide sokken aan? Wanneer hebt u voor het laatst slootje gesprongen? Uw handen aan een kachel gewarmd? Wat kwam er allemaal kijken bij een ouderwetse bruiloft? Wanneer vertelt u elkaar nog verhalen?

Er is veel te vertellen over het dagelijks leven van vroeger en hoe dit in een mensenleven is veranderd. Het vertelproject Bijna Vergeten Verhalen is op zoek naar mensen die zin hebben om daarover te vertellen en/of te luisteren naar verhalen en herinneringen daarover. U wordt meegenomen in een bepaald thema met oude foto's, films, voorwerpen en/of verhalen die de herinnering prikkelen en vragen oproepen waardoor u zich steeds meer gaat herinneren. Komt u ook meedoen?

Wanneer
- 13 mei 2019:                 Oost, west, thuis best.

- 17 juni 2019:                 Het bos, het duin en de moestuin

- 15 juli 2019:                 Huisvlijt: breien, haken en stoeltjes maken

- 12 augustus 2019:        Geboortes, bruiloften en begrafenissen

Van 14.00 tot 16.00 uur.

Locatie
Theeschenkerij De Trog op Landgoed Willibrordus, De Bullaan 2 in Heiloo (tegenover de brandweerkazerne).

Aanmelden
U kunt zich aanmelden en betalen bij VVV De Verhalenkamer op Landgoed Willibrordus.
Geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur.
Of stuur een mail naar info@verhalenkamerwillibrordus.nl
Deelname bedraagt € 7,50 inclusief koffie en thee.

Bijna Vergeten Verhalen is een onderdeel van het Oud-Standing Zomerprogramma van Stichting De Buitenkans.

Kijk op https://de-buitenkans.org voor meer informatie over Bijna Vergeten Verhalen en het Oud-Standing Zomerprogramma.

Glansrijk slagen? Vind je focus in de bibliotheek

Foto: aangeleverd

HEILOO - Wil jij studeren zonder afleiding? In de bieb heb je rust aan je hoofd. Een tafel, een stoel, een stopcontact en gratis wifi. Meer heb je niet nodig.
Er is lekkere koffie en thee om je scherp te houden. En als je wilt printen (via de publiekscomputers) is dat ook geen probleem. Kortom: een ideale omgeving om je eindexamen voor te bereiden.

Bibliotheek Heiloo wenst alle eindexamenkandidaten heel veel succes!

Bijenlint

HEILOO - Wat hebben we al geweldig weer gehad hè? Gaan we binnenkort opnieuw een droge en zonnige periode krijgen? Veel mensen leven dan in de tuin. En er worden allerlei leuke planten aangeschaft.

De honingbijen zijn al onvoorstelbaar druk in de weer. De eerste bijenzwerm is al weer gemeld op 21 april. Dat is extreem vroeg. Dit geeft aan dat de bijen in februari in de warme periode besloten hebben te gaan broeden en uitbreiden en nu al op een grootte van 40.000 bijen per volk zitten. Dus mensen: let op en meldt een bijenzwerm die nu overal kan gaan hangen. Aan een gevel, in een boom of in de heg. Het is belangrijk dat deze bijen door de imkers worden weggehaald zodat ze niet in een spouwmuur gaan zitten en dan misschien verdelgd moeten gaan worden (zoek op internet naar www.noordhollands-midden.bijenhouders.nl en kijk bij de contactgegevens onder het kopje 'zwermmeldingen'). En geniet vooral van wat er allemaal in de tuin gebeurt.

Jan Adrichem

20 mei open dag op de Willibrordschool Opvang én onderwijs onder één dak in kindcentrum Het Bos

Foto: aangeleverd

HEILOO - Op maandag 20 mei zet kindcentrum Het Bos zijn deuren open. Kom langs tussen 9.00-12.00 uur en neem een kijkje bij alle afdelingen. Baby's vanaf 10 weken kunnen terecht bij de kinderopvang van Kits Oonlie. Met onze doorgaande ontwikkelingsbegeleiding begeleiden wij de kinderen van baby, via onze peuteropvang naar groep 1. Met het team van onderwijs en buitenschoolse opvang zorgen we vervolgens dat de kinderen na groep 8 klaar zijn voor een volgende stap!

Binnen het onderwijs aan de jongste kinderen vormen spelactiviteiten de basis. Vanuit spel hebben de kinderen heel veel plezier en zo gaat het leren bijna vanzelf! Wij zorgen voor een rijke leeromgeving; de kinderen doen de rest! Wij werken vanuit de basisprincipes van IPC: leren door onderzoek met aansprekende thema's en materialen.

Meer info op www.willibrord-school.nl.

Inschrijving 25e Uit&Zo geopend

Aankondiging voor de eerste Uitmarkt 25 jaar geleden. Foto: aangeleverd

HEILOO - Uit&Zo Heiloo wordt dit jaar voor de 25e keer gehouden op zaterdag 7 september van 11.00 tot 16.00 uur, rond Bibliotheek Heiloo aan de Westerweg. Uit&Zo Heiloo wordt georganiseerd door Bibliotheek Heiloo.

Deelnemers kunnen zich inschrijven tot vrijdag 15 juni. Uit&Zo Heiloo geeft culturele, educatieve, sportieve en welzijnsorganisaties en verenigingen de mogelijkheid zich te presenteren. Naast algemene informatie ligt het accent op de activiteiten die in het komende seizoen worden ontplooid. Bezoekers kunnen zich veelal direct daarvoor opgeven.

Informatie en opgave
De bij de organisatie bekende organisaties en verenigingen worden uitgenodigd om aan dit evenement deel te nemen. Heeft u geen uitnodiging gehad, maar wilt u meer informatie en/of deelnemen dan kunt u contact opnemen met Bibliotheek Heiloo (tel. 072-533 06 70 of via info@bibliotheekheiloo.nl). Op www.bibliotheekheiloo.nl vindt u het aanmeldformulier en de voorwaarden voor deelname.

Informatiekramen en optredens
Vanwege het 25-jarig jubileum worden deelnemers dit jaar uitgenodigd hun informatiekraam extra mooi te presenteren. Het publiek kan vervolgens een stem uitbrengen op hun favoriet. Voor de winnaars zijn fraaie prijzen beschikbaar en ook onder de deelnemende 'publieksjuryleden' wordt een prijs verloot.

Naast de vele informatiestands vinden er ook dit jaar weer een groot aantal optredens plaats. U kunt niet alleen muziek, dans en toneel verwachten maar ook demonstraties van sportverenigingen. Ook voor de kinderen zijn er weer volop activiteiten gepland.

Ik en mijn familie

Foto: aangeleverd

HEILOO - Bij alle kinderdagverblijven van Kits Oonlie wordt gewerkt met het VVE-programma Uk & Puk. Aan de hand van thema's met speelse activiteiten voor kinderen van 0-4 jaar wordt de ontwikkeling gestimuleerd op het gebied van spraak en taal, omgaan met gevoelens en omgaan met elkaar, bewegen en ervaren en ruimtelijk begrip.

Tijdens het thema 'Ik en mijn familie' staat familie centraal en zijn alle activiteiten, boeken en de themahoek hierop afgestemd. En met familie als thema is het natuurlijk superleuk als er een familielid langskomt op het kinderdagverblijf. De opa van een van de kinderen heeft tijd in zijn agenda kunnen vrijmaken, zodat hij alle kinderen kon komen voorlezen uit een boek over familie. Bedankt opa Romeyn!

Wilt u meer informatie over Uk & Puk, de opvangmogelijkheden of een keer komen kijken op een van de kinderdagverblijven, neem dan gerust contact op met Kits Oonlie, 072-5323576.

Rommelmarkt Nicolaas Beetsweg

Foto: aangeleverd

HEILOO - Nog even en het is tijd voor de traditionele gezellige rommelmarkt op de Nicolaas Beetsweg in Heiloo. Op zaterdag 18 mei vindt de 22e editie plaats van deze leuke rommelmarkt, die bij de liefhebbers zeker bekend is. Bijna alle bewoners in de straat zetten spullen te koop voor hun deur. De nog vrije plekken worden gevuld door familie, vrienden of buurtbewoners. De straat is volledig afgesloten voor verkeer, dus je kunt heerlijk rustig rondkijken bij alle kramen. Er is voor ieder wat wils, dus kom langs op zaterdag 18 mei van 09.00 - 15.00 uur. Vragen of meer informatie uitsluitend via mail: straatmarktnicbeetsweg@gmail.com.

ABC-diploma's Zwembad Loos

Foto: aangeleverd

HEILOO - Zaterdag 4 mei stonden de kinderen van Zwembad Loos weer klaar om hun zwemdiploma A, B of C te gaan halen. Nadat ze hun laatste onderdeel hadden afgerond met een groot applaus mochten de volgende kinderen hun diploma in ontvangst nemen:

A: Mara Lenderink, Janne Zwemmer, Amélie Visser, Cato de Bruijne, Eline Bos, Shanet Binyam, Sibren Hoogland, Thom van Woezik en Nout de Vos.

B: Finn Sommeijer, Vaita Punt, Sem Borst, Sarah Attwell, Sam van de Werken, Isa Glorie, Damian de Vries, Noor Zwart, Tygo Jong, Nel Heemskerk, Tess de Waard en Sofie Rose Boll.

C: Anne Hanraads, Halla Haddad en Marijn Ton.

Allen gefeliciteerd!

Regenboogzebrapad: iedereen is welkom in Heiloo

Tijdens de raadsvergadering werd, met papier, een tijdelijk regenboogzebrapad gecreëerd voor het gemeentehuis. Foto: R. Pruijt

HEILOO - Tijdens de raadsvergadering van 6 mei werd vooral gesproken over de Focusagenda Regio Alkmaar. Het voorstel is aangehouden vanwege het staken van de stemmen (verhouding 9/9). Mevrouw Bruin (VVD) was afwezig.

Amendement Huisvestingsverordening
D66 diende een amendement in over het onderwerp 'Geef jongeren tot en met 25 jaar voorrang op een sociale huurwoning'. In het huidige artikel 7 lid 3 van de huisvestingsverordening staat dat jongeren tot 23 jaar voorrang krijgen bij woningen met een huur tot de kwaliteitskortingsgrens uit de Wet op de Huurtoeslag als de woning met die voorrang wordt geadverteerd. D66 ziet graag dat de leeftijdsgrens van 23 jaar opgehoogd wordt naar 25 jaar. De reden hiervoor is dat de gemiddelde inschrijftijd 6 jaar bedraagt. Een jongere kan zich pas op 18-jarige leeftijd als woningzoekende inschrijven. Die jongere kan dan pas vanaf 24 jaar echt kans maken op een woning. Door de leeftijdsgrens te verschuiven kunnen jongeren ook na hun studie in Heiloo een sociale huurwoning krijgen en hier een zelfstandig bestaan opbouwen. Heiloo heeft deze jongeren nodig om de gemeenschap leefbaar en vitaal te houden. Ook zijn jongeren goed voor de sociale voorzieningen en de lokale horeca. D66 benadrukt nogmaals dat de positie van jongeren op de woningmarkt steeds nijpender wordt en de starters op de woningmarkt steeds ouder worden. Portefeuillehouder Opdam is verrast door het amendement en geeft aan dat de leeftijd van 23 jaar gekoppeld is aan de kwaliteitskortingsgrens uit de Wet op de Huurtoeslag. Verder verschillen de partijen van mening om de leeftijdsgrens op te trekken, want welke leeftijd ook ingevuld wordt, steeds zal een leeftijdscategorie buiten de boot vallen. Na het staken van de stemmen (9/9) zal dit amendement en voorstel aangehouden worden tot de volgende vergadering.

Focusagenda Regio Alkmaar
Op 27 juni 2017 hebben de 7 colleges (Alkmaar, Bergen, Castricum, Heiloo, Heerhugowaard, Langedijk en Uitgeest) van B&W regio Alkmaar samen met het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Holland een bijeenkomst gehad over de samenwerking binnen de regio. In die bijeenkomst is afgesproken om te komen tot een intensivering van de samenwerking en het aanbrengen van meer focus. Die 7 colleges hebben met elkaar stevige ambities bepaald voor Regio Alkmaar, namelijk een sterke, herkenbare regio waar het goed wonen, werken en recreëren is. Een van de meest aantrekkelijke regio's van Nederland. Maar ook een regio van intensieve samenwerking en gezamenlijk resultaat, een voorbeeld voor andere regio's. Een regio die innovatie uitstraalt en een regio waar we trots op zijn; sterk profiel en sterk merk.

De tot focus benoemde randvoorwaarden/agendapunten riep bij de verschillende fracties toch wel wat vragen op. Bereikbaarheid, wonen en energie-innovatie zijn de huidige punten. De punten natuurontwikkeling, vergrijzing, welzijn en biodiversiteit zouden ze liever genoemd zien. Verder werd de raad gevraagd in te stemmen met de benodigde financiële bijdrage. De post samenwerking moet verhoogd worden met € 10.000,00 voor 2019 en structureel met € 28.000,00. De bijdrage voor 2020 en verder wordt opgenomen in de kadernota 2020. De collegepartijen willen wel instemmen met de benodigde financiële bijdrage maar de andere partijen niet. Eerst wil men meer duidelijkheid. Zoals de heer Hopman (D66) opmerkte: "Als we nu 'ja' tegen het voor ons liggende voorstel zeggen, dan kunnen we in november bij de begrotingsbesprekingen geen 'nee' zeggen". Het voorstel van de Focusagenda moet overigens nog wel door alle 7 gemeenten goedgekeurd worden.

Kijkend naar de stemming betreffende dit agendapunt: alle partijen stemden voor het kennisnemen van de Focusagenda regio Alkmaar 2019-2022. PvdA, GBH, D66 stemden tegen de tot focus benoemde agendapunten en PvdA, GBH, HL, D66 stemden tegen de benodigde financiële bijdrage. Kijkend naar het gehele bestuursvoorstel dat in stemming werd gebracht dan staken de stemmen (9/9). Heiloo-2000, VVD en CDA voor en PvdA, GBH, HL, D66 tegen.

Het agendapunt gaat door naar de volgende vergadering.

Regenboogzebrapad
Heiloo-2000 dient een motie in. Het onderwerp is een regenboogzebrapad in Heiloo. Zo'n pad is er nog niet. Een regenboogzebrapad ondersteunt het gegeven dat in Heiloo elke inwoner ongeacht afkomst, geloofsovertuiging of seksuele gerichtheid welkom is. Zo'n zebrapad kan regionaal en nationaal gezien en ingezet worden om wederzijds respect voor verschillende overtuigingen, achtergronden of seksuele gerichtheid te vergroten. Heiloo-2000 vraagt het college te onderzoeken of er een regenboogzebrapad gerealiseerd kan worden in Heiloo. De voorkeur gaat uit naar een plek aan De Dors, op de hoek van Het Maalwater en de Jan Schuijtlaan bij het PCC, Trias, HSV De Dors en TC United Heiloo. Deze locatie wordt specifiek genoemd omdat blijkt dat LHBTI'ers nog steeds bij sportverenigingen en scholen gepest worden.

Alle partijen voelen wel iets voor het voorstel maar willen wel dat er goed onderzocht wordt welke locatie men hiervoor kan aanwijzen, wat de kosten zijn en waar een regenboogzebrapad volgens de 'uitvoeringsvoorschriften BABW verkeerstekens' aan moet voldoen.

Er wordt afgesproken ook een gesprek aan te gaan met deze bevolkingsgroep en het voorstel in de commissie MZ te behandelen. De motie wordt met algemene stemmen aangenomen. D66 loopt deze avond al vooruit op het aanleggen van een regenboogzebrapad. Tijdens de raadsvergadering is zo'n zebrapad aangelegd voor het gemeentehuis. De partij wil duidelijk maken dat ze het voorstel van harte steunt, al is het zebrapad nu nog wel aangelegd met gekleurd papier.

''Ik dacht dat het bij puber zijn hoorde''

In 2016 zegt bijna vier procent van de jongeren van 12 tot 18 jaar minstens zes maanden in het afgelopen jaar een depressie te hebben gehad. Ten opzichte van 2014 is er sprake van een verdubbeling. Vier procent is echter een schijntje vergeleken met andere cijfers die er rond worden gestrooid. Dit ligt onder andere aan de onderdiagnosticering van psychische aandoeningen, maar ook aan hoe divers de problemen zijn die kunnen leiden tot een depressie. Een van deze aandoeningen staat bekend als Borderline Personality Disorder, oftewel borderline. In een interview met Niek (vrouw, 19) hoopten wij hier meer over te leren.

Borderline ontstaat tussen je 9e en je 11e levensjaar door traumatische ervaringen. In het geval van Niek was dat onder meer huiselijk geweld. Hierdoor is haar persoonlijkheid 'scheef' gegroeid. Daarom had zij de neiging om mensen die te dichtbij kwamen weg te duwen en zij zichzelf hierdoor kon beschermen tegen de pijn. Hierna voelde zij zich heel slecht en verwondde zij zichzelf. Sinds december is zij hier gelukkig mee gestopt. Doordat haar persoonlijkheid scheef is gegroeid heeft zij het gevoel dat de wereld haar niet begrijpt, wat in feite ook het geval is. ''Ik dacht dat het bij puber zijn hoorde.''

Ze ging donderdag naar de huisarts en had maandag al een intakegesprek op acute dagbehandeling. Normaal gezien zijn er lange wachtlijsten, maar omdat er sprake was van noodzaak kreeg zij eerder de hulp die zij nodig had. Hier leerde zij bijvoorbeeld wat ze moet doen als ze een paniekaanval krijgt. Vanuit deze behandeling is ze doorgestuurd naar de therapie die zij nu volgt. Deze therapie moet zij nu nog vijf weken volgen, waarna ze traumaverwerking krijgt.

Iedereen is verschillend, dus bij iedereen uit het zich ook anders. Kortom, depressie is niet te stereotyperen. Vandaar dat het niet altijd wordt opgemerkt. Docenten denken bijvoorbeeld vaak dat lage cijfers komen door luiheid, 'het zijn maar kinderen'. Daarom zien ze minder snel dat het bijvoorbeeld niet goed gaat met een leerling. Soms kan een depressie namelijk al verholpen worden door de juiste medicatie.

Herken jij jezelf in een van de bovenstaande situaties, dan kun je contact opnemen met verschillende instanties, zoals de jongerenwerkers, de kindertelefoon, de luisterlijn en, bij acute nood, 113.

Geschreven door Maaike, Miel, Marijn en Wies

Laatste klaverjasdrive van het seizoen

HEILOO - Op maandag 13 mei is alweer de laatste klaverjasdrive van dit seizoen bij de Eerste Heilooër Klaverjasclub. Er is zoals gebruikelijk ook weer een verloting met mooie prijzen.

U bent allen, het liefst met partner, van harte welkom in Cultureel Centrum De Strandwal, naast de kapel op het GGZ-terrein. Bent u een regelmatige bezoeker en u kunt een keer niet, of komt u voor het eerst? Geef dit dan even door bij een van onderstaande bestuursleden. Dan kan de organisatie daar rekening mee houden!

De zaal is open vanaf 19.00 uur. Om 19.30 uur wordt er gestart en rond 22.30 uur is het afgelopen.

Inlichtingen bij Gerda tel. 072-5123271 of bij Ria tel. 072-5339345.

Tips en trucs in het Tabletcafé in Bibliotheek Heiloo

Het gaat om leren, doen en delen tijdens het Tabletcafé. Foto: aangeleverd

HEILOO - Op donderdag 9 mei van 10.30–12.00 uur organiseert Bibliotheek Heiloo een Tabletcafé.

Neemt u gerust uw eigen tablet mee! Het Tabletcafé is geschikt voor elke gebruiker van een tablet of smartphone (Android, Apple of Windows), die graag tips wil krijgen en trucs wil leren. Gratis wifi is aanwezig. Het gaat om leren, doen en delen! Er wordt geen klassikaal les gegeven. Iedereen is welkom; de toegang is gratis.

Koffie en thee kosten € 1,-.

Moederdagactie Het Hoekstuk Is jouw moeder de liefste?

HEILOO - Na het succes van de kerstactie in december hebben de ondernemers van Het Hoekstuk besloten om vaker dit soort sympathieke acties te organiseren. Dit keer staan de moeders in het middelpunt; aanstaande zondag is het tenslotte Moederdag. Is jouw moeder de liefste, leukste, grappigste, aardigste moeder die er maar is? En verdient zij een mooi pakket? Vul dan snel de strook uit de advertentie elders in deze krant in en lever deze voor donderdag 8 mei 18.00 uur in bij Albert Heijn in Het Hoekstuk. Wie weet kun je jouw moeder zondag dan wel extra verrassen met zo'n mooi moederdagpakket.

Mama

Maurice Hermans. Foto: aangeleverd Foto: aangeleverd

Mama is het woord
waar het leven mee begint
mama is het woord
dat hoort bij ieder kind

een woord om zacht te zeggen
niet om luid te schreeuwen
het hoeft niets uit te leggen
en gaat door alle eeuwen

mama is het woord
waar de mensheid mee begint
mama is een ander woord
voor liefde.

Een gedicht van Toon Hermans

Moederdag

Bij Wereldwinkel Heiloo vind je allerlei kleurrijke cadeaus. Foto: aangeleverd Foto: aangeleverd

HEILOO - Dé gelegenheid om eens bij Wereldwinkel Heiloo aan de Stationsweg te gaan kijken. Kleurrijke kettingen van Kazuri, moderne kettingen, broches en oorbellen van aluminium van Cultur Mix.

Zomerse met de hand gemaakte sjaals van prachtige materialen. Een feest om je moeder mee te verwennen. Iets moois om het huis mee te versieren? De wereldwinkel heeft een uitgebreid aanbod van kunstnijverheidsartikelen uit diverse ontwikkelingslanden. Van beelden, vazen tot wanddecoraties en nog veel meer. Alles met het fairtradekeurmerk, want daar gaat het toch om bij dé Fairtrade Cadeauwinkel.

Kom gewoon langs. Je bent van harte welkom.

Kijk voor onze moederdagaanbieding op www.wereldwinkelheiloo.nl.

Moederdag 'Top 10 Tips'

Heb je nog geen inspiratie voor een cadeautje voor Moederdag? Hier een aantal cadeautips, die je zelf kunt regelen:

1. een zelf gemaakt knutselcadeau

2. een leuke bos bloemen

3. op bezoek komen

4. ontbijt op bed voor je moeder

5. met het gezin erop uit

6. met zijn allen uit eten

7. de hele dag niets hoeven doen

8. een lekker geurtje

9. extra lief zijn voor je moeder

10. iets lekkers om te snoepen

Bikinistress!

Cathy, Daphne en Hilda helpen je graag bij je zoektocht naar een goed passende bikini. Foto: aangeleverd Foto: aangeleverd

ALKMAAR - Vrouwen en badmode, het blijft een lastig issue. Veel dames zijn onzeker over hun lichaam en zien, wanneer zij hun bikini of badpak weer aantrekken, al hun imperfecties ineens duizend keer uitvergroot. Met hoge temperaturen je badmode aantrekken gaat dus met meer zorgen gepaard dan je denkt.

Maar om nou de hele zomer dik ingepakt op het strand te vertoeven, is natuurlijk ook geen optie.

75% van de vrouwen heeft bikinistress, je staat echt niet alleen. Dus schouders naar achteren en kin omhoog, je mag er zijn!

Wanneer je bikini, tankini of badpak perfect aansluit en past bij jouw lichaamsvorm, zal je je een stuk zekerder op het strand vertonen. Daarbij kan je je bikinilook natuurlijk een boost geven met allerlei leuke accessoires zoals een leuke strandhoed, mooie pareo of zonnig strandjurkje.

Wij hebben een grote collectie hangen en helpen u graag.

Tot ziens,

Isis Bodyfashion

Ingezonden brief: Mama

Ooit was ik een vrouw die alles kon. Nu kan ik heel veel dingen niet meer, maar genieten lukt nog heel goed. Zitten met mijn lieve kleinkinderen, de wind voelen in mijn gezicht, kijken naar de mooie luchten (al is het in het echt een grijze dag).

Zoeken naar een product in de supermarkt, ik kan het niet vinden maar gelukkig zijn er lieve mensen.

De weg oversteken, ik vind het eng maar gelukkig is er een jonge knappe man die mij helpt.

Een plekje vinden in de bus en een lieve vrouw die mij helpt (en ook nog even zorgt dat mijn make-up goed zit).

Zorgen dat mijn jas niet scheef zit na het sporten, ook dat wordt geregeld.

Een bordje eten dat met liefde over de schutting gegeven wordt, samen wandelen met een heel schattig hondje.

Zien is één, doen is twee! Het maakt een groot verschil. Bedankt lieve mensen in de buurt.

Een dochter.

Benefietvoorstelling Mille Stelle met Maan

HEILOO - De kinderen van de musicalschool Mille Stelle uit Bergen zetten zich sinds kort in voor hun zieke leeftijdsgenoten. Mille Stelle wil door middel van 'special need' workshops op het gebied van dans, muziek en theater aan chronisch zieke kinderen hoop, inspiratie, afleiding en positieve kracht bieden.

En dat niet alleen: het worden speelse ontmoetingen waar jonge lotgenoten elkaar kunnen treffen, vriendschappen kunnen aangaan en elkaar kunnen helpen. Om dit verder uit te werken verzorgt Mille Stelle op zondag 12 mei een benefietvoorstelling in theater De Beun. De opbrengsten worden besteed aan het uitrollen van de workshopformules over jeugdige patiëntengroepen, ziekenhuizen en instellingen. Zo wil Mille Stelle duizenden momentjes creëren waarin kinderen al hun talenten laten schitteren.

De voorstelling waaraan o.a. zangeres Maan meewerkt vindt plaats op zondag 12 mei om 12.30 uur in theater De Beun. Naast Maan doen de kinderen van Mille Stelle met prachtige solo's en dansen mee aan de benefietvoorstelling. Misschien is het wel een leuk moederdagcadeau?! Kaarten zijn te bestellen bij Caroline van der Maas via millestelle123@gmail.com of 06-18119111. Een kaartje kost € 15 (volwassenen) of € 10 (kinderen), maar meer mag ook als u dit goede doel wilt steunen.

Grootste geraniummarkt van Heiloo & omstreken!

Foto: aangeleverd

HEILOO - Aalsmeerse Plantenhal organiseert weer de grootste geraniummarkt van Heiloo en omstreken. Wél met een kleine verandering: de markt is NIET bij winkelcentrum 't Loo maar bij Aalsmeerse Plantenhal zélf op De Hoefsmid 25 in Heiloo, naast Karwei. Er is een mega hangplantenshow, honderden geraniums, vele soorten stekgoed en een uitgebreid assortiment vaste planten tegen messcherpe prijzen (zie advertentie volgende week). Ook dit jaar zijn er volop aardbeien en pioenrozen, vers van het land. Aan de kinderen is ook gedacht en er staat een geweldig springkussen. Op zaterdag 18 mei is er de vroege vogelactie: tussen 07.00 en 09.00 uur 10% extra korting op de toch al scherpe prijzen. Nu dus ook op binnen- en buitenpotten! Er is ruime parkeergelegenheid aanwezig. Kom gezellig langs op zaterdag 18 mei en zondag 19 mei op De Hoefsmid 25 in Heiloo.

'Foto's die vervagen' raakt toeschouwers diep

Schrijfster en regisseuse Martine Faber te midden van Marianne Rutgers (l) en Anneke Bakker-Keijsper (r). Foto: STiP Fotografie

HEILOO - Vrijdagavond 3 mei werd in het bijzijn van familieleden van de familie Bonnewit het toneelstuk 'Foto's die vervagen' van de Heilooër schrijfster Martine Faber opgevoerd. Tijdens de opvoering kon men een speld horen vallen in de zaal van de Historische Vereniging Heiloo. Na de opvoering sprak een emotionele Jaap de Graaf van de Historische Vereniging Heiloo het publiek toe. Neef Ed Bonnewit sprak zijn dank uit aan Martine voor dit prachtige toneelstuk en aan de twee actrices Anneke Bakker-Keijsper (moeder) en Marianne Rutgers (onderduikmoeder).

Het toneelstuk gaat over het Amsterdamse gezin Bonnewit. De vader was zeer actief in de Joodse gemeenschap, ook tijdens de oorlog. Omdat hij een bekende Jood was, werd het te gevaarlijk en moest het gezin onderduiken. De kinderen gingen uit veiligheidsoverwegingen naar een adres in Amsterdam. De ouders doken onder in Bloemendaal, daarna hebben ze nog ondergedoken gezeten op vier plaatsen in Heiloo. Uiteindelijk zijn de ouders terechtgekomen aan de Spoorlaan, waar ze tot het eind van de oorlog ondergedoken zijn geweest. Daarna heeft het echtpaar tot aan hun overlijden aan de Ewislaan gewoond. De kinderen Nico (6 jaar) en Lodewijk (3 jaar) zijn echter verraden en hebben de oorlog niet overleefd. Zij zijn in 1943 omgebracht in Sobibor. Aan de Spoorlaan zijn voor de familie Bonnewit Stolpersteine geplaatst. Martine Faber heeft in het stuk 'Foto's die vervagen' geprobeerd zich te verplaatsen in de ouders Bonnewit. Hoe kunnen deze mensen na het verliezen van hun twee kinderen verder leven? Het stuk is overigens fictie, want Martine heeft de familie Bonnewit nooit gekend. Zij heeft in het stuk ook andere namen gebruikt. Eva Bonnewit heet in het stuk Esther Waterman en de kinderen heten niet Nico en Lodewijk maar Nathan en Bennie.

'Foto's die vervagen' speelt 25 jaar na de oorlog. Het laat de ontmoeting tussen mevrouw Waterman en de onderduikmoeder zien, die de kinderen voordat ze werden verraden liefdevol verzorgd heeft. Mevrouw Waterman wil graag een beeld krijgen hoe haar kinderen hun laatste levensfase doorgebracht hebben op het onderduikadres. De onderduikmoeder vraagt zich af of de moeder haar niet haat omdat ze de kinderen niet heeft kunnen beschermen tegen de Duitsers. Een heftig maar mooi stuk dat bij veel toeschouwers de tranen naar boven liet komen.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Gedicht van 11-jarige Estelle maakt diepe indruk

Estelle leest haar eigen gedicht voor tijdens de dodenherdenking bij de Man van Vught. Foto: STiP Fotografie

HEILOO - Tijdens de jaarlijkse dodenherdenking droeg de 11-jarige Estelle Dekker haar eigen gedicht voor. Leerlingen van basisscholen in Heiloo konden zelfgeschreven gedichten insturen. Estelle kwam als winnares uit de bus en mocht haar gedicht voordragen.

Estelle is leerlinge van groep 8 van de Radboudschool. Hoe is ze tot haar gedicht gekomen? "Ik heb eerst heel goed nagedacht. Ik heb mijzelf vragen gesteld. Hoe vind ik de oorlog en wat heb ik erover geleerd? Ik heb ook met mijn oma over de oorlog gepraat. Zij was nog een meisje tijdens de oorlogsjaren. Ik vind het heel erg en eng hoe mensen zich toen hebben gevoeld."

Estelle heeft zich goed voorbereid op het voorlezen tijdens de dodenherdenking, want er mag niets fout gaan. Samen met haar moeder Suus heeft ze het gedicht veel door- en voorgelezen. "Want het voorlezen moet met veel emotie gebeuren," aldus Estelle. "Ik vind het niet eng om voor zoveel mensen mijn gedicht voor te lezen. Mijn neefjes en nichtjes komen kijken en dat is wel een beetje eng, omdat het bekenden zijn."

Estelle leest haar eigen gedicht voor tijdens de dodenherdenking bij de Man van Vught. Foto: STiP Fotografie

Of de jongedame ooit verder gaat met gedichten schrijven is nog niet duidelijk. "Ik wil wel maar het liefst wil ik later hartchirurg worden. Ik wil mensen helpen, net als de hartchirurg die bij mijn moeder een openhartoperatie heeft gedaan. Hierdoor gaat het weer goed met mijn moeder!"

Het gedicht van Estelle leest u op de gemeentepagina, op pagina XX in deze krant.

Tekst: Yvonne van Stiphout

AD(H)D bij volwassenen

HEILOO - AD(H)D is een veelvoorkomend gezondheidsprobleem. AD(H)D komt zowel bij kinderen als bij volwassenen voor en heeft niet alleen invloed op het leven van de persoon in kwestie, maar ook op dat van zijn of haar omgeving.

Als AD(H)D onderkend wordt en behandeling wenselijk is, komen veel mensen uiteindelijk in aanraking met de Geestelijke Gezondheidszorg. Dan ontstaat vaak een behoefte om antwoorden te krijgen op hun vragen. Mw. Petra Tamis, verpleegkundig specialist met veel ervaring in het begeleiden van mensen met ADHD, gaat in op de behandelmogelijkheden. Ervaringsdeskundige Mariëlle Witteveen vertelt hoe het is om te leven met ADHD en welke hulp doeltreffend is.

Dinsdag 14 mei om 19.00 uur in Bibliotheek Heiloo. Entree € 3. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.bibliotheekheiloo.nl of bij de servicebalie van de bibliotheek.

Gezicht voor gesneuvelde Limmer soldaat Henk Nuijens

Joop van IJzendoorn onthulde op 4 mei de foto van soldaat Henk Nuijens. Foto: aangeleverd

LIMMEN - 14 mei 1940. De Duitse bezetter probeert Rotterdam in te nemen. Nederlandse soldaten moeten proberen een brug te bezetten. Ze stappen in een bootje om een rivier over te steken. Henk Nuijens is een van die dappere mannen. Aan de overkant gekomen wordt hij getroffen door vijandelijk vuur en overlijdt ter plaatse. Het einde van het leven van Henk en het begin van een geschiedenis.

In de entreehal van het Gezondheidscentrum in Limmen hangt de gedenksteen voor Henk. Veel bezoekers passeren de plaquette zonder te beseffen waaraan ze voorbijlopen. Een foto geeft meer duidelijkheid. De foto van Henk is op 4 mei jl. onthuld door Joop van IJzendoorn. Joop en Will Pepping waren de initiatiefnemers van de gedenkplaat. De bezoeker kan nu beter kennisnemen van de jonge soldaat Henk Nuijens, die in de bloei van zijn leven is gesneuveld voor het vaderland.

Peter en hulphond Douwe tijdens Nationale Herdenking op de Dam

Foto: Nationaal Comité 4 en 5 mei, fotograaf: Ilvy Njiokiktjien

HEILOO - Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam in Amsterdam nam Heilooër Peter Burger samen met zijn PTSS-hulphond deel aan het erecouloir. Peter is Libanonveteraan (1980) en nu 60 jaar oud. Via het Veteranenplatform is Peter gevraagd om hieraan deel te nemen. Het idee was om ook zichtbaar gewonde veteranen deel te laten nemen, om de gemeenschap te laten zien dat dit het gevolg kan zij bij militaire uitzendingen. Naast Peter was er ook een veteraan in rolstoel en één met een prothese van het onderbeen.

KRINGLOOPHEILOO.NL is de leukste en goedkoopste! Kinderkleding €0,50, alle kleding €2 (muv jassen) alle boeken €1, dvd's €1, cd's €0,50, glazen €o,30, 7 meter strips €1, veel meubels, kleingoed. Di t/m Za 10-5 De oude Werf 7, nabij Karwei. Ook inbreng. 072-5334000 Kijk op KRINGLOOPHEILOO.NL

KRINGLOOP HEILOO is de leukste en goedkoopste! Kinderkleding €0,50, alle kleding €2 (muv jassen) alle boeken €1, dvd's €1, cd's €0,50, glazen €o,30, 7 meter strips €1, veel meubels, kleingoed. Di t/m Za 10-5 De oude Werf 7, nabij Karwei. Ook inbreng. 072-5334000 Kijk op KRINGLOOPHEILOO.NL

Wil je je ENGELS en SPAANS oefenen voor je op vakantie gaat? Er komt een GRATIS PRAATCAFE op 9 en 10 mei in de kelder van de Ter Coulsterkerk, Holleweg 111, in Heiloo, van 16:00 tot 17:00 uur en op 13 en 14 mei van 19:00 tot 20:00 uur. Informeel met koffie en thee.

TUINEN TEVEEL WERK? Geen tijd? Zeer ervaren tuinliefhebber helpt u met deskundig snoeien en het klaarmaken van uw tuin en het afvoeren van tuinafval. Tel: 06 - 1827 8367

AUTOWASSTRAAT CARCLEANING HEILOO. Ook voor het totaal reinigen van uw auto. Nijverheidsweg 19a. Ma t/m vr 0800-17:00 uur. Za 0900 t/m 12:00 uur. T:072-5320294 www.carcleaningheiloo.nl

Kofferbakmarkt: 12 mei dorpsweide Wijk aan Zee, van 8.00 tot 16.00 uur. Uitsluitend 2e hands en zolderopruimingen. Standplaats en borg betalen op marktplek. Bij het verlaten van de markt wordt bij schoon oplevering de borg terug betaald. Wij doneren aan het goede doel. www.kofferbakmarktwijkaanzee.nl.

Komt u ook naar de GEZELLIGE STRAATMARKT in de NIC. BEETSWEG te Heiloo, op zaterdag 18 mei van 9 tot 15 uur?

Op zoek naar kwaliteit en betrouwbaarheid? Jan Baltus schilderwerken in Limmen voor al uw schilder en sauswerk. Mail: janbaltus@hotmail.com Tel: 06-40095081

GENIET VAN HET GEMAK OM THUIS GEKNIPT TE WORDEN. Ideaal en speciaal bedoeld voor 50+. Uw kapper aan huis. 072-5336663

Tuinonderhoud Jeroen Borst. Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen. Bel voor een gratis offerte: 06-41803734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

Te huur garagebox aan de Geestakker in Heiloo euro 112 p/mnd. Gevr .oude ansichten/foto's tot 1960 tel.5337863.

BARRY DE VRIES AUTO'S. In- en verkoop. www.barrydevriesautos.nl De Wagenmaker 12, 1851 PX Heiloo. Tel. 06-21598809

KOFFERBAKMARKT HEILOO 12 MEI. Gezellige kofferbakmarkt aan De Omloop van 9:00 tot 15:00 uur. Info en opgeven www.kofferbakmarktheiloo.nl

Gevr. kleding, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG,-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072-5069052

Ambachtelijke binnenschilder, 35 jaar ervaring, heeft nog tijd over voor al uw sauswerk en behang. K.v.k vrijbl.prijsopgave 06-39870829

DE SCOOTERBOX repareert alle merken scooters en scootmobielen. Wij halen uw scooter GRATIS op. Ook levering nieuwe. www.descooterbox.nl 06-22020702 AGM-DEALER

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating. T: 06-53993115 www.iristuinen.nl

Mondharmonicales. Leer in een paar lessen goed spelen. Notenkennis is niet nodig!!! Iedereen kan het leren!! info 06 16163045

Rommelmarkt Eensgezindheid

EGMOND-BINNEN - De voorbereidingen voor de 49e grote rommelmarkt van Muziekvereniging Eensgezindheid op 25 mei in Egmond-Binnen zijn in volle gang. De eerste twee inzamelacties waren een groot succes.

De derde en laatste grote inzamelactie vindt plaats op zaterdag 11 mei. Deze dag kunnen inwoners van Bergen en Heiloo hun spullen die bij ons een tweede kans kunnen krijgen beschikbaar stellen aan de ophaaldienst van de vereniging. Alles wat nog bruikbaar is is welkom. Meubilair, potten en pannen, fietsen, glas en aardewerk, boeken, speelgoed, gereedschap, ijzerwaren, lampen, koel- vrieskasten, computerapparatuur, radio's, tv's, kunst en antiek, tuingereedschap, fotoapparatuur, etc. Ook draagbare (gebruikte) kleding en schoenen zijn welkom.

Een telefoontje of e-mail naar een van de hieronder vermelde adressen is genoeg om ervoor te zorgen dat de spullen worden opgehaald. Tillen en sjouwen doen de medewerkers van de rommelmarkt. De rommelmarkt is bestemd om de kosten van de muziekopleiding te bekostigen, de instrumenten te vernieuwen en uniformen aan te schaffen.

Het aanbieden van spullen kan bij Piet Apeldoorn (5061324), Vincent Pepping (5065601) of Piet Zonneveld (5065517).

U kunt tevens een e-mail sturen naar info@eensgezindheidegmond.nl.

Beginnerscursus bij EHBO-vereniging De Egmonden

EGMOND-BINNEN - Op zaterdag 22 juni, 29 juni en 6 juli organiseert EHBO-vereniging De Egmonden een beginnerscursus EHBO. Tijdens deze drie zaterdagen leert u EHBO volgens de normen van het Oranje Kruis, inclusief reanimatie en kinder-EHBO.

De eerste twee zaterdagen staan in het teken van theorie en praktijk, die ook aan bod komen in het EHBO-boek dat tijdens de eerste cursusdag uitgereikt wordt. Op de laatste zaterdag kan 's ochtends de theorie en praktijk worden herhaald ter voorbereiding op het examen, waarna 's middags het examen afgenomen wordt. De kosten voor de cursus bedragen € 175 voor de drie lesdagen inclusief lesboek, examen volgens de normen van het Oranje Kruis en koffie/thee tijdens de lesdagen. De cursus wordt gegeven in Dorpshuis De Schulp in Egmond-Binnen. Tip: veel zorgverzekeraars vergoeden preventieve zorg, hier valt een EHBO-cursus in veel gevallen ook onder. Ga bij uw zorgverzekering na of (een deel van) de cursus wordt vergoed.

Heeft u interesse? Voor meer informatie en opgeven kunt u contact opnemen met ehboegmondbinnen@outlook.com en via 072-8883927. Er is een maximum van 12 deelnemers.

Toertocht voor bijzondere cabriolets! Vrij Zijn Pinkster Picknick Rally

Tijdens de toertocht kunnen deelnemers genieten van al het moois dat Noord-Holland te bieden heeft. Foto: aangeleverd

REGIO - Op maandag 10 juni (Tweede Pinksterdag) wordt voor de 12e keer de VPPR georganiseerd. Dit betreft een toertocht voor cabriolets.

De organisator is Klaas Middelbeek. De opzet is de mensen te laten genieten van het moois dat Noord-Holland te bieden heeft, aldus de organisator. Wat dacht u van picknicken te midden van een natuurgebied en een borrelstop op een heus chateau voordat de dag wordt afgesloten met een heerlijk diner in het Vrij Zijn theater! Prachtige plaatsen, onontdekte weggetjes, mooie stops en de gezelligheid maken deze dag altijd weer onvergetelijk. Er rijdt een bonte stoet auto's mee, van VW Kever tot Ferrari, van Willys legerjeeps tot Rolls Royce. Er wordt gestart om 10.00 uur in het Vrij Zijn theater. Het wedstrijdelement zit niet in het rijden zelf maar in een vragenformulier waarmee mooie prijzen te winnen zijn. De reacties van de deelnemers zijn ieder jaar geweldig positief en de route voor dit jaar belooft weer veel goeds! Deze compleet verzorgde dag kost slechts € 95 p.p., het enige dat u hoeft mee te nemen is een (bijzondere) cabriolet, uw goede humeur en mooi weer. De rest wordt door de organisatie geregeld. Opgeven kan nog via: klaas@andersonfarah.eu of 06-52472413.

Emmett-techniek; 1e EMM Tech-cursus Uitgeest

Guillaume Bakker (links) en Jos Schuitemaker (rechts). Foto: aangeleverd

UITGEEST - Op zaterdag 6 juli is het dan eindelijk zover. Dan willen wij, Guillaume Bakker en Conny Bakker de eerste EMM-Tech dag in deze regio organiseren.

Tijdens deze dag leert u 11 speciaal geselecteerde, uitermate effectieve manuele handelingen om mensen op eenvoudige manier te helpen bij klachten van nek, schouders, rug, benen of moeite met balans. Dit is bijvoorbeeld nuttig bij armklachten van computerwerk, begeleiding langs het sportveld of na een blessure waar nog steeds wat spierspanning overblijft.

Emmett-techniek is een therapie waarbij een lichte druk of rollende beweging wordt toegepast op specifieke punten van het lichaam. Het werkt via de fascia en het brein. Deze methode is snel en geeft vaak direct resultaat. De spieren ontspannen en de gewrichten krijgen meer bewegingsruimte.

De EMM Tech-cursus is door iedereen in één dag te leren. Je hebt hiervoor geen medische achtergrond nodig. Je leert de basis van de volledige opleiding in Emmett-techniek, en dit geeft al veel mogelijkheden voor pijnbestrijding.

Wij vinden EMM Tech een must voor trainers en begeleiders, leerkrachten, verloskundigen, verpleegkundigen en diegenen die, al dan niet beroepsmatig, werkzaam zijn in de verzorging van mensen. Directe een-op-eenhulp waar het nodig is. De cursus wordt gegeven door een ervaren tutor. De groep bestaat uit 6 tot 12 cursisten.

De EMM Tech training kost slechts € 150 en wordt gehouden in de praktijk van Guillaume: Vidya-Touch, Schevelstraat 3 1911CK in Uitgeest.

Voor opgave of meer informatie: Guillaume Bakker tel. 06-45414566 of e-mail: gcpb326@gmail.com.

De inschrijving sluit op 1 juli.

De Corneliuskerk één jaar na de verwoestende brand

De ravage in de kerk was enorm na de brand. Foto: Gertjan Zeeman

LIMMEN - Niemand in Limmen zal 3 mei 2018 snel vergeten: de geliefde Corneliuskerk stond in brand. Precies een jaar later lijkt de pijn om de brand al flink gesleten. De wederopbouw verloopt voorspoedig en vooral ook de inzet van alle vrijwilligers uit het dorp geeft de pastor van de kerk een goed gevoel.

Pastor Johan Olling loopt een jaar na de brand met een 'goed gevoel' door de Corneliuskerk. Het herstel gaat voorspoedig: het dak kon voor de winter worden gesloten, bijna alle leitjes liggen erop en de werkzaamheden aan het plafond en gewelven wordt de komende maanden afgerond. Toch zal hij, en velen met hem, die derde mei nooit vergeten. Even na 17.30 uur komt er rook uit de katholieke kerk in het centrum van Limmen. Niet veel later slaan de vlammen uit het dak. Een dag later is de schade goed te zien: het dak is grotendeels verdwenen en het interieur vernield en zwartgeblakerd.

"Kun je je de puinhoop hier nog voorstellen?" memoreert Olling terwijl hij tussen de steigers in de kerk rondloopt. "Moet je zien wat er in een jaar tijd kan gebeuren." Daarmee wordt naast de inzet van de bouwers ook de rol van alle vrijwilligers door de pastor geroemd. "Gerard Beentjes, die onder meer de vernielde kroonluchter en godslamp eigenhandig herstelde, en Tebbe Tebbens die al vier maanden bezig is het Corneliusschilderij opnieuw te maken," somt Olling een tweetal vrijwilligers op. Al die 'handen-uit-de-mouwen', maar ook medeleven en steun, maken de pijn inmiddels draaglijk voor de pastor.

Dat de kerk een belangrijk deel uitmaakt van de Limmer gemeenschap blijkt nog iedere dag uit o.a. de hulp en inzet van velen, de betrokkenheid, de financiële bijdragen en adhesiebetuigingen. Het is wel heel jammer dat de kerk deze bloemendagen niet te bezichtigen was. De werkzaamheden en steigers lieten het niet toe de kerk te betreden."

Positiviteit
"Na de brand in de Parijse Notre-Dame kwamen mensen ook vragen hoe wij het verdriet daar, en hier een jaar geleden, ervoeren. Nou, het valt eigenlijk allemaal wel een beetje mee. Omdat er zoveel positieve dingen gebeuren. Dat drukt alle verdriet weg."

Bron: Mediapartner NH Nieuws

Oproep

LIMMEN - Graag zou ik in contact willen komen met de fietser die mij op 26 april jl. omstreeks 15.15 uur op het Buitendijkspad te Castricum buiten bewustzijn heeft aangetroffen en zich over mij heeft ontfermd en 112 heeft gebeld. Ik (man van 62) met een Kalkhoff E.bike, grijze helm en zwarte jas. Graag uw e-mailreactie naar admiraal72@quicknet.nl.

Actieve meditatie in Dorpshuis de Schulp

EGMOND-BINNEN - Deze heerlijk ontspannende actieve meditatie bestaat uit een combinatie van shaken, bewegen, zitten (op muziek) en liggen (in stilte).

Woensdag 15 mei van 19.45 uur tot 21.00 uur in Dorpshuis de Schulp, Visweg 45 in Egmond-Binnen. Kosten € 8. Neem een matje en dekentje mee.