De Uitkijkpost

29 mei 2019

De Uitkijkpost 29 mei 2019


Aan de lijn met Dennis te Riele, organisator Culinair Heiloo

Het wordt gezellig genieten tijdens Culinair Heiloo. Foto: aangeleverd

HEILOO - De uit Alkmaar afkomstige Dennis te Riele organiseert dit jaar voor de vijfde keer Culinair Heiloo. Reden voor Uitkijkpost om even met hem te bellen nu het evenement bijna voor de deur staat.

Voor de vijfde keer Culinair Heiloo, een lustrum. Had je dat bij de organisatie van de eerste keer verwacht?
Dennis: "De insteek bij het organiseren van zo'n evenement is altijd dat je het vaker gaat organiseren. Bij een eerste keer gaat er namelijk heel veel tijd zitten in de organisatie. Je begint op nul en moet iedereen nog meekrijgen, zoals sponsors en deelnemers, en dan moeten uiteindelijk de bezoekers komen natuurlijk. Dat kwam gelukkig helemaal goed tijdens de eerste editie die rondom de Witte Kerk plaatsvond."

Heb je veel aan de succesformule gesleuteld gedurende de afgelopen jaren?
"In principe niet, want wat goed is, moet goed blijven. Dan hoef je niet veel te veranderen. Wel is na de eerste editie in goed overleg besloten het niet meer bij de Witte Kerk te organiseren. Hoe sfeervol de plek ook was, vooral voor de organisatie, leveranciers en deelnemers was het eigenlijk niet zo'n handige plek. Nu zijn we alweer vier jaar heel blij met de plek op het terrein van Landgoed Willibrordus. En wordt het evenement met de jaren steeds beter bezocht. Wat we van bezoekers horen is dat het voelt als een reünie, omdat je er zoveel bekenden ziet. Het wordt een soort traditie, en dat is mooi."

De vijfde editie, wat kunnen bezoekers verwachten?
"In grote lijnen is deze editie hetzelfde als de voorgaande jaren," aldus Dennis. "Nu we het voor de vijfde keer organiseren weten we inmiddels wel dat het goed aanslaat. En zoals eerder gezegd, wat goed is, hoef je niet te veranderen. Ieder jaar proberen we het wel iets anders te doen qua aankleding, maar de opzet is in principe dus hetzelfde. Wel kan de bezoeker nog meer culinaire diversiteit in gerechten verwachten. En dit jaar hebben we niet alleen op zondag- maar ook op zaterdagmiddag kinderactiviteiten en een kindermenu. Het aanbod van deelnemers is ruimer geworden, met nieuwkomers als restaurant De Kamer, Miss Bean en The Dutchef voor fenomenale bbq-gerechten."

Beschrijf Culinair Heiloo eens in een paar woorden?
"Culinair Heiloo staat voor mij voor gezelligheid en culinair genieten op een laagdrempelige manier. De toegang is gratis en iedereen is welkom, van jong tot oud. Als ik zie hoe hartelijk ik word ontvangen als ik bij de sponsors en deelnemers langsga tijdens de voorbereiding, dat maak ik elders ook wel anders mee. Maar juist dat maakt het voor mij zo leuk om het te organiseren. Iedereen is enthousiast en Culinair Heiloo heeft een groot draagvlak in het dorp. Dat maakt het extra leuk!"

Kortom, Culinair Heiloo (14, 15 & 16 juni) is zeker een bezoekje waard. Naast gezelligheid en verbinding in het dorp, levert Culinair Heiloo ook een financiële bijdrage aan de Verhalenkamer op Landgoed Willibrordus.

Tekst: Linda van Rozendaal

Veel belangstelling voor wijksafari Zuiderloo

Op wijksafari door Zuiderloo. Foto: aangeleverd

HEILOO - Afgelopen zaterdag hebben zo'n 50 bewoners tijdens de wijksafari Zuiderloo kennis opgedaan hoe zij in hun tuin rekening kunnen houden met periodes van hitte en droogte of juist flinke stortbuien. En hoe een groene tuin niet alleen aangenaam is voor henzelf maar ook voor insecten, vogels en bijvoorbeeld egeltjes.

Na een welkomstwoord van wethouder Rob Opdam fietsten ruim 50 deelnemers onder leiding van vereniging Groei en Bloei en De Groene Reiger vanaf Onze Lieve Vrouw ter Nood door de wijk Zuiderloo. Onderweg liet men aan de hand van voorbeeldtuinen zien welke oplossingen mogelijk zijn. Zoals meer en gevarieerde beplanting en minder bestrating, een vijver en goed doorlaatbare grond. Het water wordt dan beter vastgehouden of kan weglopen in de grond. En mensen met een kleine tuin kregen de tip te kiezen voor 'verticaal groen' zoals een klimroos of een klimhortensia. Of voor leifruitbomen, ook geschikt voor een groene tuinafscheiding.

Vertegenwoordigers van de gemeente Heiloo lichtten onder andere het belang toe van de greppels om water bij hoosbuien op te kunnen vangen. Experts van de Vogelbescherming en Landschap Noord-Holland vertelden over het belang van jaarrond bloeiende planten en struiken voor voedsel, nestgelegenheid en schuilplaatsen voor insecten en vogels.

Na de wijksafari werden eerst de prijzen uitgedeeld aan de kinderen die mee hadden gedaan aan de tekenwedstrijd. Alle winnaars kregen een insectenhotelletje mee: een soort nestkastje en schuilplaats voor de wilde bij en andere insecten. Vervolgens konden de deelnemers de minicursus tuinontwerp van Groei en Bloei volgen, of in gesprek gaan met de experts. De tip om meer planten in je tuin te zetten werd ook direct opgevolgd: er werden de nodige planten gekocht bij de plantjeskraam van Groei en Bloei. De deelnemers waren heel enthousiast over dit initiatief van de gemeente Heiloo; in het najaar volgt een tweede wijksafari in een andere wijk in Heiloo.

Werkzaamheden spooronderdoorgang vanuit de lucht

AEROVISTA LUCHTFOTOGRAFIE In een woonwijk aan de Vennewatersweg in Heiloo, Noord-Holland, wordt een spoortunnel aangelegd door aannemer Mobilis-Hegeman. De oude spoorwegovergang is weggehaald voor een betere verkeers doorstroming. AEROVISTA LUCHTFO Foto: Aerovista Luchtfotografie

HEILOO - De werkzaamheden aan de spooronderdoorgang aan de Vennewatersweg in Heiloo gaan gestaag door en vanuit de lucht ziet dat er zo uit! Als alles volgens plan verloopt wordt in het weekend van Pinksteren het spoordek geplaatst.

Ben jij de grillking van Heiloo?

Foto: Pixabay

HEILOO – Stationscentrum Heiloo zoekt een Grillmeister. Mannen die denken goed te kunnen barbecueën kunnen zich opgeven voor de grillwedstrijd op zaterdag 8 juni van 12.00 – 16.00 uur op het Stationsplein.

Juni is de aftrap van het bbq-seizoen! Bij goed weer steekt Nederland massaal de grill aan. Eten van de barbecue is natuurlijk extra lekker. Zeker met de hedendaagse technieken is het niet alleen smullen van vlees en vis, maar ook groente wordt gegaard op het smeulende vuur. Maar wist u dat barbecueën een vak apart is? Onze grillmeister verwelkomt u graag op 8 juni om u te informeren, maar u kunt ook meedoen, kijken of gewoon proeven.

Gratis meegrillen
Iedereen is welkom om mee te doen met deze grillwedstrijd. De deelnemers krijgen een heuse mystery box en moeten aan de hand daarvan een lekker barbecuegerecht klaarmaken. Door een deskundige jury wordt uit alle deelnemers de enige echte Grillmeister van Heiloo gekozen. Voor de toeschouwers van de wedstrijd en voor de bezoekers van het winkelcentrum zijn er natuurlijk heerlijke hapjes van de barbecue te proeven en krijgt men tips en trics over het gebruik van de barbecue en hoe men het beste resultaat verkrijgt. Zorg dat u op tijd bent, want de eerste zes deelnemers staan gegarandeerd aan de grill. Het wordt een middag om de vingers bij af te likken.

Stationscentrum Heiloo is een sfeervol onoverdekt centrum met een gevarieerd brancheaanbod. Een fijn centrum om te funshoppen bij mooie boetiekjes en versspeciaalzaken. Voor de dagelijkse boodschappen kunt u terecht bij Vomar. Even relaxen tijdens het shoppen kan bij de sfeervolle horeca met een lekkere kop koffie of lunch. Neem gerust de tijd want u kunt de eerste twee uur gratis parkeren.

Tien vragen aan... Bart Hoogcarspel

Foto: aangeleverd

1. Waar ben je geboren en getogen?
Ik ben geboren in Weesp en opgegroeid in Bussum. Achter ons huis was een braakliggend stukje grond van 100x100 meter. Hutten bouwen, kuilen graven en fikkie stoken tot iemand de brandweer belt omdat het uit de hand loopt…

2. Waarvoor wil je vechten?
Wij mensen hebben onze aarde veroverd, maar deze eigenschap helpt ons niet meer. Er is maar één aarde. Nu moeten we andere kwaliteiten inzetten. Leefbaar alleen is veel te mager. Biodiversiteit en energievoorziening zijn superbelangrijk. Met mijn voorzitterschap van Heiloo Energie wil ik duurzame energievoorziening verder vooruithelpen.

3. Wat is voor jou geluk?
Met familie en vrienden samen zijn, horen hoe het met iedereen is en zien hoe de geschiedenis wordt overgenomen door de volgende generatie.

4. Wat is jouw 'guilty pleasure'?
Aan het eind van de dag drink ik een glaasje rode wijn om tot rust te komen voor het slapengaan. Ongezond, inderdaad…

5. Persoonlijke vraag van Wilma Eerenstein: Hoe is het naar jouw mening gesteld met de verduurzaming van Heiloo?

Ik zie een versnelling: steeds meer zonnepanelen en isolatie. Verder hebben bewoners van Heiloo en omliggende gemeenten meer dan 1/3 van windmolen Boekel gekocht. Ook is er steeds meer belangstelling voor informatieavonden van Heiloo Energie. En zeker ook van ondernemers die steeds meer duurzame energie gebruiken. Maar we zijn er nog lang niet. Al hebben we nog zeker tijd om helemaal om te gaan, er zal nog veel moeten gebeuren. Ik heb er alle vertrouwen in dat het kan en gaat lukken. Schouders eronder, zou ik ons toewensen!

Ik geef de tien vragen door aan Nienke Beenhakker. Mijn persoonlijke vraag aan Nienke is:

Wat is voor jou de verbinding tussen je studie en werken bij Ekoplaza?

Tien vragen aan... nieuwe stijl

Al jarenlang verschijnt in Uitkijkpost de rubriek 'Tien vragen aan...' De redactie vindt het nu de hoogste tijd om deze populaire rubriek in een iets ander jasje te steken. De 'Tien vragen aan...' nieuwe stijl dus. Waar het in de rubriek om gaat, blijft onveranderd: iemand een beetje beter leren kennen, want iedereen heeft een persoonlijk verhaal te vertellen. Iemand een beetje beter leren kennen, want iedereen heeft stukjes die niet zichtbaar zijn. Vanaf nu kunnen de 'deelnemers' kiezen uit zo'n twintig vragen, waardoor niet steeds dezelfde vragen beantwoord hoeven worden. Daarnaast verschijnen vanaf nu nog vijf vragen in de krant, de rest van de vragen staat op onze website www.uitkijkpost.nl.

<<<<<<<<<<<<<<< VAST KADER ONDERAAN DE VRAGEN IN DE KRANT >>>>>>>>>>>>>>>>

Bent u benieuwd naar de rest van deze 'Tien vragen aan...'? Lees dan verder op www.uitkijkpost.nl onder het kopje 'Rubrieken'.

Uitslag verkiezingen Europees Parlement PvdA grootste in Heiloo

HEILOO - Tijdens de verkiezingen voor het Europees Parlement op donderdag 23 mei jongstleden, is de PvdA als grootste partij uit de bus gekomen.

Het opkomstpercentage donderdag was 53,7%, er werden 10.061 stemmen uitgebracht.

2.386 stemmen gingen naar PvdA
1.897 stemmen waren er voor VVD
GroenLinks eindigde met 1.157 stemmen op een derde plek

Daarna volgden respectievelijk CDA, Forum voor Democratie, D66, Partij voor de Dieren en 50Plus.

Zonvaart Reizen

Adres: Winkelhof 't Loo 19, 1851 HT Heiloo, telefoon: 0880 - 660 811. E-mail: heiloo@zonvaart.nl, website: www.zonvaart.nl.

HEILOO - Legio mensen boeken hun reizen tegenwoordig voornamelijk via internet. Toch is het fysieke reisbureau nog altijd niet weg te denken. Voor wie geheel naar eigen wensen, van a tot z geregeld en daarmee zorgeloos op reis wil, is een persoonlijk bezoek aan het reisbureau het devies. Zonvaart Reizen helpt iedereen met het verwezenlijken van alle denkbare vakantiewensen. Op persoonlijke, vakkundige en bevlogen wijze.

De provincie Noord-Holland telt niet minder dan twaalf vestigingen van Zonvaart Reizen. Renate van Keulen, al vele jaren een bekend gezicht van Zonvaart Reizen en sinds een half jaar manager van kantoor Heiloo, zag de reiswereld de afgelopen jaren nogal veranderen. "Met de razendsnelle ontwikkelingen op de digitale snelweg is de wereld voor iedereen aanzienlijk vergroot. Je kunt het zo gek niet bedenken, of wij kunnen het regelen. Van een korte stedentrip tot compleet verzorgde, wekenlange rondreis met alles erop en eraan."

Unieke reizen
Naast alles wat met behulp van moderne digitale technieken realiseerbaar is, zorgt tevens een andere recente ontwikkeling voor gegarandeerd reisplezier. En wel Zonvaart Destinations, dat direct contact voert met lokale agenten in alle windstreken. "Hiermee kunnen wij de meest unieke reizen samenstellen, volledig naar de wensen van de klant in vrijwel alle uithoeken van de wereld. Was een bepaalde bestemming pakweg vijftien jaar terug onhaalbaar als die niet in een reisgids stond, nu valt werkelijk alles te regelen. Voor ons fijn, maar zeker en vooral voor de klant."

Specialist in cruises
Al zijn de meeste mensen zelf superhandig met internet, komt menigeen er soms zelf toch niet helemaal uit. Een bezoek aan het stenen reisbureau biedt dan uitkomst. Reislustigen van diverse pluimage weten de weg naar Zonvaart Reizen te vinden, zo blijkt. "Mensen van alle leeftijden en met welk budget dan ook komen bij ons binnenlopen om hun reiswensen te bespreken," vervolgt Renate. "Voor de een boeken we een stedentrip dicht bij huis, voor de ander regelen we een complete reis naar de andere kant van de wereld. Bijvoorbeeld een campertrip door Nieuw-Zeeland of iets dergelijks."

Opvallend is de groeiende belangstelling voor cruisereizen, waar niet langer louter vijftigplussers voor kiezen. "Zonvaart Reizen is onlangs uitgeroepen tot Cruise Topagent, wat betekent dat wij gespecialiseerd zijn in compleet verzorgde cruises. Dat soort all-inclusive vakanties is ook zeer geliefd onder gezinnen. Je stapt aan boord, beleeft dagelijks iets anders en geniet ondertussen van allerlei luxe."

Gerust gevoel
Fijn idee wanneer vakkundige reisspecialisten voor vertrek alles tot in de puntjes regelen, waarmee je als reiziger met een gerust gevoel van huis gaat. Van visa tot benodigde verzekeringen, maar ook autoverhuur en excursies en zelfs zaken als vooraf stoelen reserveren en inchecken; Zonvaart Reizen regelt het. "Ook als er onverhoopt iets speelt als vertraging of problemen met vervoer of accommodatie, dan zijn wij er voor de klant om het zo snel en goed mogelijk op te lossen…"

De hele maand juni ontvangt iemand die een reis boekt bij Zonvaart in Heiloo een stempelkaart voor gratis ijsjes bij ijssalon Di Fiorentina.

Op de foto v.l.n.r.:
achter: Therese Bielfeldt, Renate van Keulen en Nadine Witte
voor: Manon Klaphake en Patricia Wijker

Tekst: Arjan Hoogvorst

Heel Heiloo Holt

Met ieder jaar de Maalwaterrun en de Halve Marathon van Egmond om de hoek is het niet gek dat het in de natuur van Heiloo krioelt van de hardlopers. Je ziet ze in alle vormen en maten: van sprinters in de laatste sportmode, behangen met digitale apparatuur en lampen, tot echtparen op leeftijd in uniseks joggingkostuum, aangeschaft in een tijd dat ze kleding nog degelijk vervaardigen en het goed lang meeging. Ik probeer zelf in de middelmatige middenmoot bijna onzichtbaar mee te doen.

Het viel mij op dat de serieuze, recreatieve hardloper dit doet met de zogenaamde oortjes in of een koptelefoon op. Ik probeerde het ook eens en vond het vreselijk. Dit deden ze vast niet voor de muziek, maar waar dan wel voor? Ik ben erachter gekomen. Iedereen - behalve misschien die iets oudere echtparen - rent met een hardloop-app op de telefoon om de afstand en tijd bij te houden. Ik dus ook én zonder die koptelefoon. Dit resulteert vaak in de volgende situatie: ik ren mij een ongeluk, zweet druipt aan alle kanten van mij af, mijn ademhaling giert en ik moet mensen passeren. Ze knikken goedkeurend en stoten elkaar aan, zo van: kijk die eens een prestatie leveren. Precies op het passeermoment schalt dan vanuit mijn telefoon: 'Afstand: 1 kilometer…' en zie je de mensen minachtend wegkijken. Weg eigenwaarde. Weg trots.

Nu ik toch de aandacht van de hardlopers heb wil ik nog even iets opperen. Net als mensen met oldtimers en racefietsen groeten hardlopers elkaar ook onderweg. Zouden wij de groet voortaan middels een opgestoken duim of hoofdknik kunnen doen? Dan hoef ik nooit meer een opgewekt 'hoi' (of nog moeilijker: 'goedemiddag!') kwijlend uit te kreunen terwijl ik dan precies de 'twee kilometer' uit mijn telefoon hoor roepen. Laat mij alsjeblieft nog een beetje eigenwaarde overhouden.

Vereniging Heiloo Energie roept energiecoach in het leven

Een aantal energiecoaches. V.l.n.r. Jaap Laurent, Eric van Wijnbeek, Ron Poppen, Peter Leenders, coördinator energiecoaches Fred Kuijper, Jan Horio, Annette Drescher van Schooten. Foto: STiP Fotografie

HEILOO – Sinds kort kunnen inwoners van Heiloo met al hun vragen over het verduurzamen van hun woning terecht bij een van de tien energiecoaches.

De energiecoaches zijn onderdeel van Heiloo Energie. Zij kunnen inwoners van Heiloo helpen en enthousiasmeren bij het nemen van de juiste beslissingen om hun woning te verduurzamen. Een energiecoach dient als vraagbaak en helpt bij de eerste stap of de vervolgstappen voor het verduurzamen van de woning. De energiecoach richt zich uitsluitend op het belang en de wensen van de bewoner.

Op aanvraag komen twee energiecoaches op het woonadres langs; de ene voert het gesprek, de andere luistert en noteert. Tijdens het gesprek wordt gekeken naar de wensen van de inwoner met betrekking tot energiebesparing en comfort. De energiecoach stelt vragen en geeft vooral voor- en nadelen aan van de mogelijke oplossingen. Die kunnen variëren van eenvoudige ingrepen die op korte termijn doorgevoerd kunnen worden tot meer omvattende zaken voor de langere termijn. De gemaakte notities worden verwerkt in een verslag dat de inwoner binnen twee weken ontvangt. De financiële consequenties van de maatregelen worden globaal aangegeven. Voor exacte berekeningen en verificatie van maatregelen dient de inwoner zelf een specialist in te schakelen.

Voor het maken van een afspraak met een energiecoach kunt u terecht op de website van Heiloo Energie: www.heilooenergie.nl.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Gadjo Orkestra in Cultuurkoepel

Gadjo Orkestra speelt virtuoze Balkanmuziek. Foto: Rob Brakel

HEILOO - Negen gipsymuzikanten zetten hun wagens neer bij de Cultuurkoepel om daar hun virtuoze Balkanmuziek in de puurste vorm door de speakers te blazen. Zij brengen met hun muziek energie, waanzin en melancholie, vaak in ongebruikelijke maatsoorten, maar waar toch als heel vanzelfsprekend op gedanst kan worden. Muziek die wisselt tussen snelle tempi en hartverscheurende ballads, tussen het tragische en het extatische, tussen humor en eros. Kom genieten van deze dans-, luister-, treur- en feestmuziek. Zaterdag 8 juni in de Cultuurkoepel Heiloo. Aanvang: 20.15 uur. Kaarten: € 15,-- via www.cultuurkoepelheiloo.nl of bij de VVV op Landgoed Willibrordus te Heiloo.

Buitenspelen bij Kits Oonlie

Bij Kits Oonlie spelen de kinderen dagelijks buiten. Foto: aangeleverd

HEILOO - Een van de speerpunten van Kits Oonlie is buitenspelen. Kits Oonlie vindt het belangrijk dat alle kinderen dagelijks naar buiten gaan. Buitenspelen is namelijk goed voor de ontwikkeling. Een uitdagende omgeving nodigt de kinderen uit om op onderzoek uit te gaan en dingen uit te proberen.
Buiten zijn er weer andere mogelijkheden dan binnen en is er meer ruimte om vrij te bewegen. Door te bewegen kunnen de kinderen beter risico's inschatten en worden ze motorisch sterker. Ook kunnen zij bijvoorbeeld zien wat er gebeurt met een blaadje in de wind of zij leren hun evenwicht te bewaren door over een randje stenen te lopen.
Op alle locaties van Kits Oonlie zijn verschillende buitenspelmaterialen te vinden zoals fietsjes, ballen en hoepels. Ook kunnen de kinderen in de zandbak hun fantasie de vrije loop laten.
Wilt u meer informatie ontvangen? Neem gerust contact op, 072-5323576, info@kits-oonlie.nl.

Ontdekochtend Paulus Kindcentrum Kinderen ontdekken het verkeer

Foto: aangeleverd

HEILOO - Op vrijdag 7 juni zet Paulus Kindcentrum tussen 9.00-11.00 uur de deuren weer open voor iedereen in Heiloo en omgeving. Op dit moment is verkeer het thema waarover van alles ontdekt wordt door de kinderen. Er zijn allerlei leuke activiteiten voor peuters, dus neem je kleintje vooral mee!

In het Paulus Kindcentrum stap je de echte wereld binnen, gecreëerd door kinderen en hun begeleiders. Want echt leren doe je samen, actief, spelend en onderzoekend, vanuit je nieuwsgierigheid en talenten. En wat hebben de kinderen ontdekt? Dat de Paulusschool vanuit heel Heiloo heel goed te bereiken is, door de veilige oversteekplaatsen! En dat je vaak sneller met de fiets of lopend op school bent, dan bij je vader of moeder op de achterbank van de auto.

Ontdek het Paulus Kindcentrum! Met onze doorgaande ontwikkelingsbegeleiding begeleiden wij de kinderen van peuter tot puber. Met het team van onderwijs en opvang zorgen we dat de kinderen na groep 8 klaar zijn voor een volgende stap!

Foto: aangeleverd

In onze kleinschalige peutergroep vormen spelactiviteiten de basis. Spelactiviteiten waarbij plezier in het spelen in een liefdevolle omgeving vooropstaat. Kinderen ontwikkelen zich daarbij in de volle breedte en leren veel, omdat ze van nature betrokken zijn bij het spel dat ze spelen. Meer info op www.depaulusschool.nl.

Aardappelen, groente, vlees en een toetje

Burgemeester Hans Romeyn kwam het echtpaar Slegh-Dros feliciteren met hun 65-jarige huwelijk. Foto: STiP Fotografie

HEILOO - Maandag 27 mei kregen de heer A. Slegh (89) en mevrouw E.E. Slegh-Dros (86) bezoek van burgemeester Hans Romeyn. Dit ter gelegenheid van hun 65-jarig huwelijk op 25 mei.

Beiden zijn geboren op Texel. Ook de huwelijksvoltrekking vond daar plaats. Meneer, die van beroep melkcontroleur was, kreeg de kans filiaalhouder van een zuivelwinkel te worden op Texel. Elf jaar hebben de twee echtlieden deze winkel draaiende gehouden. Fietsen is en was een grote hobby van zowel mevrouw als meneer. Helaas gaat het fietsen bij mevrouw niet meer zo soepel. Meneer Slegh fietst, samen met een groep van 10 mensen, iedere woensdag en zaterdag nog 90-100 kilometer door de duinen.

Het echtpaar heeft 4 dochters, waarvan de oudste 14 maanden geleden is overleden. Ook zijn zij de trotse oma en opa van twee kleinkinderen. En het geheim van zo'n lang huwelijk? "Iedere avond aardappelen, groente, vlees en een toetje, daarmee wordt je oud en houdt het huwelijk lang stand," aldus mevrouw Slegh.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Lifs, ook voor advies bij nieuwbouw

Foto: Lifs

Nieuwbouw vraagt naast een juiste vloer en kleur op de muur ook om bepaalde specifieke indelingseisen. Denk hierbij aan een lichtplan, goede akoestiek, opbergruimte, voldoende ruimte rond de eettafel etc. Vanuit de plattegrond verwerkt Lifs interieuradvies & styling alle wensen van de opdrachtgever in een compleet interieuradvies, inclusief 3D-tekening. Zo komt de nieuw te bouwen woning al helemaal tot leven! Het advies geeft uitgebreide informatie over de indeling, kleuren, keuken etc. De betreffende winkels staan erbij vermeld en stalen zijn al uitgezocht! Interesse? www.lifs.nl of 06-11741499.

Ondergrondse containers voor incontinentiemateriaal

HEILOO – Volgens het nieuwe grondstoffenplan gaat de gemeente Heiloo op vijf centrale locaties ondergrondse containers plaatsen, speciaal voor luiers en incontinentiemateriaal.

Nu worden luiers en incontinentiemateriaal nog gewoon in de grijze container gedeponeerd. In het nieuwe grondstoffenplan komt de gemeente met een geheel nieuwe extra voorziening. Inwoners die luiers en incontinentiemateriaal gebruiken kunnen dat in de toekomst zonder extra kosten kwijt in de speciale ondergrondse containers. Jonge gezinnen mogen op aanvraag gebruikmaken van deze voorzieningen. Echter, mensen die incontinent zijn en dat materiaal kwijt willen zullen eerst langs de apotheek moeten voor een brief. De huisarts is ook een optie, die zal dan een verklaring moeten afgeven. Deze brief of verklaring moet vervolgens aan de gemeente worden overlegd. Pas na goedkeuring van de gemeente krijgt de inwoner toestemming om het materiaal in de container te werpen.

Inwoners met incontinentiemateriaal die liever geen gebruikmaken van de speciale ondergrondse containers kunnen in plaats daarvan ook financieel gecompenseerd worden. Dit houdt in dat zij tien keer per jaar kosteloos hun restafval in de minicontainer kunnen aanbieden.

Voor bewoners van hoogbouw die luiers en / of incontinentiemateriaal willen afvoeren, geldt 60 kosteloze inworpen per jaar in een ondergrondse container.

Een interessante ontwikkeling. Mensen die dit soort materiaal gebruiken zijn vaak niet meer in staat naar een verder gelegen ondergrondse container te lopen. Is het dan de bedoeling van de gemeente dat aan de buren gevraagd gaat worden of zij even de incontinentiematerialen weg willen brengen, of de mantelzorger? Mensen die afhankelijk zijn van thuiszorg zullen de hulp van de verzorger of huishoudelijke hulp nodig hebben om het materiaal weg te brengen. Maar de vraag is of dat mag. En wat als de inwoner de kosten van het extra legen van de grijze container niet kan betalen? Ook de privacy van de incontinente inwoner komt in het geding. Wie wil nu te koop lopen met het feit dat hij of zij incontinent is? Vaak schamen deze mensen zich hiervoor.

Het kan toch niet zo zijn dat de gemeente voor deze problematiek haar ogen sluit?

Tekst: Yvonne van Stiphout

<<<<<<<<<<< KADER >>>>>>>>>>>

Reactie van de gemeente:
De speciale containers voor luiers en incontinentiemateriaal zetten we neer als voorziening voor met name babyluiers. Mensen met incontinentiemateriaal kunnen daar eveneens gebruik van maken, maar dat hoeft niet. Deze mensen kunnen het ook thuis blijven weggooien zoals ze nu gewend zijn. Dan kunnen ze zonder kosten 10 keer hun afvalcontainer buitenzetten; flatbewoners kunnen 60 keer zonder kosten de ondergrondse container gebruiken. Zo voorkomen we extra kosten voor mensen die incontinentiemateriaal gebruiken. Er is dan ook geen sprake van dat ze hulp zouden moeten inroepen om dit soort afval verder weg te brengen.

De medische indicatie is bedoeld om misbruik tegen te gaan. We gaan in overleg met de gebruikers een manier uitwerken om dit zo discreet mogelijk te regelen.

Luiers vormen 10% van het restafval. Door de speciale ondergrondse containers kunnen gezinnen met babyluiers dit afval zonder extra kosten snel kwijt. Bovendien is het in de toekomst mogelijk luiers als grondstof te verwerken en dat is goed voor het milieu.

Maximaal afval scheiden blijft onze inzet. Daarbij leveren we maatwerk aan mensen in bijzondere omstandigheden.

Loop jij met ons mee?

KWF zoekt nieuwe collectanten. Foto: aangeleverd

HEILOO - Van 1 t/m 7 september is het weer de KWF-collecteweek. In deze week lopen we met vrijwilligers langs alle deuren van Heiloo om zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar kanker.

Wij zijn nog op zoek naar nieuwe collectanten! Dus wil jij je steentje bijdragen door in een van onze wijken te helpen en ongeveer 2 à 3 uur in die week te collecteren? Meld je dan nu aan!

Heb je liever een coördinerende rol? Wij staan nog te springen om nieuwe wijkhoofden! Als wijkhoofd leid je alles in goede banen in de aanloop naar deze week. Je zorgt dat alle collectanten hun informatie en spullen hebben en je bent het aanspreekpunt voor vragen van de collectanten.

Aarzel niet en kom nu in actie! Meld je aan via kwfheiloo@gmail.com. Wil je liever eerst meer informatie? Stuur een mail met je contactgegevens en dan nemen we contact met je op!

Zien we je snel? Met vriendelijke groet, Marion de Bake, Kim Tam, Benjamin Tam.

Witte Kerk Heiloo op woensdagen te bezichtigen

De Witte Kerk is een prachtig monument. Foto: aangeleverd

HEILOO - Vanaf woensdag 5 juni opent de Witte Kerk iedere week de deuren voor de zomerse concertenreeks en bezichtigingen. Tussen 11.00 uur en 16.00 uur zijn bezoekers van harte welkom om de kerk te bekijken. Gerard Leegwater speelt op 5 juni en 28 augustus van 12.00 tot 13.00 uur op het grote kerkorgel en het authentieke kabinetorgel. Op de andere woensdagen zijn er op hetzelfde tijdstip diverse optredens.

De Witte Kerk is een prachtig monument in het centrum van Heiloo. Binnen zijn een aantal bijzondere dingen te zien, zoals de kapitelen uit de Gotische tijd en de kansel uit de tweede helft van de 17e eeuw, met een dooptuin en koperen lezenaars. Deze lezenaars zijn net als de kroonluchters gemaakt door Gerrit Goutier omstreeks 1750/1751. Vanaf de kerkvloer biedt het tongewelf en de houten balkstructuur uit de 17e eeuw een prachtige aanblik.

Voor de bezoekers ligt een beknopte geschiedenis van de Witte Kerk klaar in het Nederlands, Engels, Frans en Duits. Meer informatie is te vinden op de website www.wittekerk-heiloo.nl of in het boek van Jaap de Graaf 'Meer dan 1000 jaar Witte Kerk in Heiloo'.

IJssalon Di Fiorentina in top 5 beste ijssalons van Nederland

Foto: aangeleverd

HEILOO - Voor het tweede achtereenvolgende jaar is ijssalon Di Fiorentina uit Heiloo terug te vinden in de top 5 van beste ijssalons van Nederland. In de lekkerste ijslijst van Nederland staat 'Difi', zoals de ijssalon in Heiloo vaak wordt genoemd, op een mooie vijfde plek. "Wat ons opvalt is dat hier eigenlijk altijd een rij staat, ook bij wat kouder weer. De klassiekers pistache en stracciatella zijn van hoog niveau, maar ook de 'bijzondere smaken' zijn heerlijk," aldus de website vijfbeste.nl.

Feestelijke filmpremière 'Noah & Julia'

Suzanne van Ginkel (links) en Finn Prazsky (rechts) spelen de hoofdrollen in de film 'Noah & Julia'. Foto: aangeleverd

HEILOO - Op maandag 3 juni gaat de film 'Noah & Julia' van de Heilooër regisseur Torsten Colijn in première bij Vue Alkmaar.

Het verhaal van de film is bedacht door leerlingen van de Heilooër basisscholen Elckerlyc, De Zuidwester en Willibrord. De kinderen spelen ook zelf in de film, die onderdeel is van Workshop De Ontdekkingsreis. We zien een geheime liefde tussen een jongen en een meisje (gespeeld door Finn Prazsky en Suzanne van Ginkel, beiden van Elckerlyc) en hoe een eindeloze vete tussen twee groepen kinderen escaleert, terwijl de twee geliefden proberen om iedereen weer bij elkaar te brengen.

Regisseur Torsten Colijn: "Het romantische aspect in deze film hebben de kinderen in de groep samen bedacht. Vrij uniek; in de tien films die ik met basisscholen in Heiloo en omgeving heb opgenomen heb ik dit nog niet eerder meegemaakt. In diverse groepjes hebben de leerlingen het idee verder uitgewerkt. Ik weet nog goed dat bij het schrijven van het verhaal de meningen in de groep verdeeld waren of er wel of geen zoen in zou voorkomen. Ik vind het heel knap hoe Suzanne, Finn en de andere kinderen hun rollen hebben neergezet."

De opnamen voor de korte film vonden plaats op het terrein van openluchtzwembad Het Baafje. Colijn: "Grappig genoeg is het einde van de film een van de eerste dingen die de leerlingen hebben bedacht. Buiten filmopnamen maken is altijd een uitdaging. Als het dan ook nog eens in een openluchtzwembad is, tijdens openingstijden op prachtige zonnige dagen, en dus met heel veel bezoekers, dan begrijp je wel voor welke uitdagingen we stonden. Met hulp van een van de ouders hebben we telkens een bepaald deel van het zwembad vrij kunnen maken voor de opnamen. Ik ben uiteraard heel blij met de medewerking van Het Baafje."

Op 3 juni, tussen 16.30 en 17.00 uur, arriveren de leerlingen als echte filmsterren met een limousine bij de ingang van Vue Alkmaar. Bij de rode loper kunnen familie, vrienden en fans de filmsterren verwelkomen en is er gelegenheid voor het maken van individuele foto's en groepsfoto's.

De feestelijke première is een publiek evenement, waarbij iedereen welkom is. Kaarten kunnen vooraf worden gekocht via: www.wdoic.nl/product/663933/ticket-noah-julia. Tijdelijk kan er via dezelfde website ook een dvd van 'Noah & Julia' worden besteld.

Filmliga Heiloo, de bioscoop van Heiloo

HEILOO - De Filmliga Heiloo is al bijna 60 jaar een succes. Dat kan alleen maar als je qua filmkeuze geen concessies doet en met de tijd meegaat.

Onze films moeten een breed gezelschap van filmliefhebbers aanspreken. Hierbij toetsen wij de films aan onze uitgangspunten: 'Het (doen) vertonen van bijzondere films, die in het algemeen niet in reguliere bioscopen in de regio Alkmaar en omstreken worden vertoond. De stichting tracht haar doel onder meer te verwezenlijken door het selecteren van films die controversieel mogen zijn en waarbij gelet wordt op de kwaliteit van het acteren, het camerawerk, de muziek, de filmtechniek en meer algemeen: de artistieke waarde. Kortom: films die je raken en waar je aan terug blijft denken.'

Om tot een keuze te komen zien we zelf tussen de 40 en 60 films. Die films selecteren we uit recensies en uit het aanbod op de Nederlandse filmfestivals. Van al die films die we zien houden we er 10 over, het liefst films uit verschillende landen en culturen en met verschillende thema's. Kortom een gevarieerd aanbod. Het komt ook voor dat films met geweldige kritieken door ons niet geschikt worden bevonden. Als je op basis van de kritieken naar de bioscoop gaat kom je soms bedrogen uit. Dan is het wel heel handig dat Filmliga Heiloo die keuze al heeft gemaakt. Achteraf merken we heel vaak dat onze filmkeuze overlapt met de jaarlijsten van de filmcritici.

Dat is dan ook een goede reden om een abonnement te nemen. Het zijn stuk voor stuk bijzondere en onderhoudende films. De toppers uit het filmhuiscircuit in een geweldige zaal in Heiloo met de meest moderne beeld- en geluidsinstallatie. Een film op televisie kan ook leuk zijn, maar een film op groot scherm is toch van een andere dimensie.

We zijn er trots op dat we 10 films voor € 40 aan kunnen bieden en doen er alles aan om ons product voor iedereen toegankelijk te laten zijn. Onze oudere leden zijn ook ooit ingestapt toen ze 20 of 30 jaar waren. We zijn een jonge club op leeftijd en zien dat naast de trouwe leden ook een nieuwe lichting onze films weet te waarderen. Lekker in je eigen dorp een filmpje pakken en na de film nog even zitten om na te praten. Kortom een lekker avondje uit!

Het nieuwe seizoen begint na de zomer in september. Kijk op de website www.filmligaheiloo.nl en neem een abonnement. Waarom zou je het niet doen…

Expositie in de Trog: Dichterskring Alkmaar en Outsiders art

In het keramiekatelier van Centrum 31 worden dagelijks ambachtelijke producten van klei gemaakt. Foto: aangeleverd

HEILOO - Vanaf donderdag 30 mei tot en met zondag 25 augustus wordt door Galerie de Buitenkans een expositie georganiseerd van de dichterskring Alkmaar en 'Outsiders art' keramiek van 'het Atelier Centrum 31' uit Heerhugowaard in de Trog aan de Bullaan 4 te Heiloo. De Trog is geopend van donderdag tot en met zondagmiddag van 12.00 uur tot en met 17.00 uur. Zie ook www.de-buitenkans.org

Dichterskring Alkmaar
De Dichterskring Alkmaar e.o. is begin juni 1984 opgericht en bestaat nu 35 jaar. Deze jubileumtentoonstelling laat zien dat een aantal leden zich niet alleen tot poëzie beperken, maar ook als beeldend kunstenaar actief zijn. Op de expositie zal de combinatie en aansluiting met poëzie worden gezocht, zodat bezoekers een veelzijdig beeld zal worden gepresenteerd.
Meer informatie? Kijk op www.dichterskringalkmaar.nl

Keramiekatelier Centrum 31
In het Keramiekatelier van Centrum 31 maken gemiddeld 8 keramisten onder deskundige leiding dagelijks ambachtelijke producten van klei. Zij werken aan zowel kunstzinnige objecten als seriewerk (op kleine schaal). Het werk is met de hand opgebouwd of wordt met behulp van mallen gemaakt. Zeker in combinatie met het keramiek dat op speciaal verzoek worden gemaakt, is het assortiment dan ook heel gevarieerd. Vaak wordt in thema's gewerkt. Het vrije werk wordt regelmatig geëxposeerd. Centrum 31 is onderdeel van Esdégé-Reigersdaal.
Meer informatie? Kijk op www.centrum31.st-er.nl

De vakantie begint met boeken

Foto: aangeleverd

HEILOO - De zomervakantie is hét moment om meer boeken te lezen. Lekker ontspannen met een stapeltje spanning. We trappen af met de Spannende Boeken Weken. Juni is dé maand waarin veel mensen traditiegetrouw op zoek gaan naar een spannend boek voor de vakantieperiode. Ook in Bibliotheek Heiloo krijgt de hele maand juni dit populaire genre extra aandacht. Bibliotheek Heiloo heeft een uitgebreide collectie spannende boeken, zoals thrillers, waargebeurde verhalen en detectives. Sommige van deze boeken zijn ook in de vorm van een luisterboek (handig voor onderweg!) of als e-book te leen.

Lentefair en Landgoeddag zeer druk bezocht

Foto: Jeroen Aarten

HEILOO - De lentefair en landgoeddag op zondag 26 mei op het terrein van Landgoed Willibrordus was zeer druk bezocht. Er was genoeg te zien en te beleven op het terrein, waar niet alleen de lentefair veel bezoekers trok. Ook het landgoed zelf werd goed bezocht.

Gezellig wandelen tegen eenzaamheid

De groep staat voor gezelligheid en tegen eenzaamheid. Foto: Erika Dekker

HEILOO - Gezond Natuur Wandelen Heiloo wandelt iedere donderdag van 10.00 tot 11.00 uur.

De eerste twee donderdagen wordt er gestart vanaf tennisvereniging TCU aan De Dors 1 (hoek Het Maalwater). De andere donderdagen wordt er gestart vanaf de Bullaan, op het terrein van Willibrordus naast de plantenkas. Er wordt gelopen in het Heilooërbos en in recreatiegebied Het Maalwater. De groep bestaat uit 50-plussers. "Er zijn ook wel een paar jongere wandelaars, maar dat vinden we niet erg," vertelt Simone Liefting. Zij is vrijwilliger van de wandelgroep en tevens natuurgids.

De groep wordt iedere donderdag meegenomen door een van de vijf vrijwilligers, die de route voor die ochtend heeft bepaald. Onderweg is er ook oog voor de natuur. Er wordt gestopt en verteld over bijzonderheden (bloemen, paddenstoelen, bomen etc.). Na afloop wordt er een kopje koffie gedronken.

Gezond Natuur Wandelen Heiloo is gestart in januari 2017. Rob van den Berg is vrijwilliger van het eerste uur. "Toen we begonnen hadden we geen idee hoeveel mensen er mee zouden willen lopen. We waren best verbaasd over de opkomst, waaruit bleek dat er behoefte is aan onze wandelgroep." Voor hem staat de groep voor gezelligheid en tegen eenzaamheid.

De groep heeft op het moment tussen de 15 en 30 wandelaars en er wordt nagedacht over het splitsen van de groep. "De eerste mensen die meeliepen zijn mobieler geworden. Dat is een mooie gelegenheid om met een nieuwe groep te starten," zegt Simone. "We zijn daarom op zoek naar een paar positief ingestelde vrijwilligers!" Vrijwilligers kunnen via de organisatie aan cursussen deelnemen, denk aan natuurgids of EHBO. Er loopt natuurlijk altijd iemand mee met een EHBO-diploma. Wil je vrijwilliger worden? Kijk dan op de website www.gezondnatuurwandelen.nl/organisatie/word-vrijwilliger/ of kom een keer langs op een wandelmoment!

Lottie van Loosbroek (79) hoorde van het bestaan van de groep op de tennisbaan. Ze houdt er ook contacten aan over. "Het doel van de organisatie is om mensen in beweging te krijgen. Ik loop al anderhalf jaar met plezier mee." De overige deelnemers geven aan dat het een leuke groep is en je komt op plekken waar je normaal gesproken niet komt. Het is leuker om te wandelen met een groep, dan in je eentje.

Deelname aan de groep is vrijblijvend, je hoeft je niet aan- of af te melden. Wandel gezellig mee, het is gezond en je geniet van de mooie natuur!

Tekst en foto: Erika Dekker-de Groot

Forte viert 50ste verjaardag

Bestuurder Esther Zijl (rechts) overhandigt de verjaardagsbox op de locaties om de 50e verjaardag van Forte Kinderopvang te vieren. Foto: aangeleverd

HEILOO / REGIO - Woensdag 5 juni is het 50 jaar geleden dat Forte Kinderopvang werd opgericht, met als oorsprong peuterspeelzaal 't Drempeltje in Castricum. Een historisch begin, want deze peuterspeelzaal was één van de eerste openbare peuterspeelzalen in Noord-Holland.

Inmiddels worden er dagelijks op ruim 60 locaties in Noord-Holland duizenden kinderen opgevangen, waaronder in Heiloo.

De jarige kinderopvangorganisatie kenmerkt zich echter niet alleen door uitbreiding, maar ook door innovatie, waarbij de behoefte van de kinderen altijd voorop staat. Zo was Forte één van de eerste opvangorganisaties met warme maaltijden op de vestigingen, waar een kinderkapper op locatie komt knippen, zwemles tijdens BSO tijd kan worden gevolgd en speciale buitenbedjes neergezet worden zodat kleintjes gezond buiten kunnen slapen. Bijzonder is ook het rijke scala aan activiteiten dat prikkelt en inspireert, kinderen hun talenten laat ontdekken en ze laat groeien.

Al het hele jaar wordt de verjaardag van Forte gevierd door te dóen. De organisatie trakteert dit jaar op extra veel activiteiten, workshops en bijeenkomsten voor alle Forte kinderen, ouders en medewerkers. Als klap op de vuurpijl wordt in juni de verjaardag van Forte Kinderopvang groots gevierd tijdens het Forte Zomerfeest in theater Cool in Heerhugowaard. O.a. Dirk Scheele, theatergezelschap Meneer Monster (bekend van o.a. De Kleine Mol) en Rob en Emiel geven gedurende de dag voorstellingen speciaal voor de Forte kinderen en hun ouders. En op 5 juni zelf worden de Forte kinderen en medewerkers per locatie getrakteerd op een verjaardagsbox vol met lekkere en leuke verrassingen: wat wie jarig is, trakteert!

Meer informatie over Forte en 50 jaar kinderopvang is te vinden op www.fortekinderopvang.nl.

Willibrord Airlines maakt zich op voor de vakantie!

Foto: aangeleverd

HEILOO - Op donderdag 16 mei kwamen veel kinderen zeer nieuwsgierig naar de Willibrordschool. Eerder die week kregen ze een brief met een uitnodiging voor een vakantie naar bijvoorbeeld Spanje of Italië. Iedereen moest naar school komen met een koffer, paspoort en boarding pass. Zou het echt zijn? Eindelijk was het zover. Ze werden doorverwezen naar de juiste gate, waar de tassen gescand werden. De boarding pass werd gecheckt en de kinderen konden instappen! Na eerst uitgebreid de veiligheidsinstructies te hebben doorgenomen, kon het vliegtuig vertrekken! Gelukkig had iedereen een goede vlucht en zo kunnen we de komende weken heel veel leren over luchthavens en vakanties!

Living Statues spraken tot verbeelding

HEILOO - In winkelcentrum 't Loo keken bezoekers zaterdag 25 mei hun ogen uit. In en om het winkelcentrum stonden tien Living Statues van hoog niveau. Tijdens het boodschappen doen lieten jong en oud zich verrassen en betoveren door de levende standbeelden. Zo werd het winkelen een bijzondere bezigheid.

De gastvrouwen en heren van Postaanzee

Ontmoetingscentrum Postaanzee is niet meer weg te denken. Foto: aangeleverd

EGMOND AAN ZEE - In 2016 is Ontmoetingscentrum Postaanzee van start gegaan, en het is niet meer weg te denken. Postaanzee bevindt zich dan ook op een unieke locatie midden in Egmond aan Zee. Het heeft een warme, vriendelijke en open uitstraling en is zeer laagdrempelig. Mensen lopen makkelijk naar binnen. Postaanzee is een plek waar mensen zich thuis voelen en elkaar kunnen ontmoeten.

Postaanzee heeft een groot aanbod aan activiteiten die allemaal worden begeleid door vrijwilligers. Uitgangspunt van Postaanzee is dat iedereen iets kan betekenen voor een ander. De een door een activiteit aan te bieden, de ander door ondersteunende werkzaamheden, maar allemaal op basis van vrijwilligheid. En je kunt wel stellen dat Postaanzee bestaat dankzij de inzet van al die vrijwilligers.

Gastvrouw of -heer zijn is een van die taken die wordt gedaan door de vrijwilligers. Het ontmoetingscentrum is van maandag tot vrijdag open met als vast onderdeel iedere dag de activiteit InloopaanZee, wat dan ook letterlijk betekent 'loop eens binnen bij Postaanzee'. De rol van de gastvrouw/-heer is een hele belangrijke.

Met een hartelijk welkom en een luisterend oor en de koffie/thee voelt eenieder zich snel op zijn gemak. Even een praatje kunnen maken is voor veel mensen zo belangrijk en kan een manier zijn om de dag te starten of door te komen. Er is een leestafel met iedere dag weer de laatste edities van de krant en je vindt er allerlei informatie. Er kunnen boeken meegenomen worden en als je het treft dat Stijn er is dan krijg je daar een professioneel advies bij. Kortom genoeg redenen om Postaanzee niet voorbij te lopen.

Voor koffie/thee wordt om een vrijwillige bijdrage gevraagd. Iedereen kan vanuit zijn hart een bijdrage geven, op een wijze die bij hen past en binnen zijn/haar eigen mogelijkheden. Ook dit is het gedachtengoed dat past bij Postaanzee. Het ontmoetingscentrum bevindt zich aan de Voorstraat 82a, recht tegenover het busstation.

Tot ziens bij Postaanzee!

"Als makelaar kom je het hele leven tegen"

Marion van Stralen, Rogier Haartman, Yvonne van Dijk, Erik Nieman en Mark Admiraal. Foto: Marleen Bos

LIMMEN - Wat in de zeventiger jaren begon als een zelfstandige dorpsmakelaar, groeide uit tot een regionaal opererend kantoor. Rietveld Makelaars in Limmen kent de omgeving op zijn duimpje en zet net een stapje extra voor zijn klanten. "We nemen overal de tijd voor. Mensen blij maken is ons belangrijkste doel."

Erik Nieman, Rogier Haartman en Mark Admiraal kopen, verkopen, begeleiden en taxeren met verve. Erik is nieuwbouwspecialist, Rogier kent Heiloo op zijn duimpje en Mark weet alles over Limmen en Castricum. Een goede combi, erkennen ze. Mark: "Bestaande bouw is de kurk waarop we drijven. Door de stijging van het aantal nieuwbouwprojecten zijn we daar wel meer mee gaan doen." Erik: "We werken voornamelijk voor particulieren, maar ook op bedrijfsmatig gebied doen we aardig mee." Het was Erik die midden in de crisistijd bij het makelaarskantoor terechtkwam. "Toen heb ik alles in mijn uppie gedaan. Toen het drukker werd kwam Rogier erbij en vier jaar geleden sloot Mark zich aan. Inmiddels zijn we het op een na grootste kantoor van de CAL-gemeenten." Het leukste aan hun werk? De variatie. "Je komt in zo veel verschillende situaties terecht. We werken met starters of verkopen woningen voor mensen die gescheiden zijn," zegt Erik. Mark: "We gaan ver in onze dienstverlening. Laatst was er een gezin dat hun woning uit moest omdat het verkocht was. We zijn toen op zoek gegaan naar een huurwoning om de tijd te overbruggen." Rietveld Makelaars gaat niet voor een 'snelle verkoop'. Erik: "In deze tijd kun je dat natuurlijk makkelijk doen, maar vroeg of laat val je door de mand. Wij zorgen voor een goede begeleiding en nemen de tijd voor het traject. Of dat nu een dag duurt of drie jaar."
De grootste gekte op de huizenmarkt is wel voorbij, denken Erik en Mark. "Dat begint meestal in Amsterdam en daarna merken we het ook in onze gemeente. Meer dan de helft van de woningzoekenden komt uit een andere regio," zegt Erik. Mark vult aan: "Vooral Haarlemmers en Amsterdammers weten ons te vinden. Niet zo gek ook, want je woont hier natuurlijk prachtig."

Tekst: Mardou van Kuilenburg

Rietveld Makelaars, De Drie Linden 1 in Limmen. Bereikbaar via 072-5051464, info@rietveldlimmen.nl of www.rietveldlimmen.nl.

Jaap en Fred naar Alpe d'HuZes

Jaap en Fred op Triglav, de hoogste berg van Irena’s geboorteland Slovenië. Foto: aangeleverd

REGIO - Voor de tweede keer gaan wandelvrienden Jaap de Vries en Fred Valkering-Simoncic op 6 juni proberen veel geld binnen te halen voor KWF Kankerbestrijding door wandelend de Alpe d'Huez te bedwingen. In 2016 wisten zij twee keer de top te bereiken en haalden daarmee een mooi bedrag op voor het onderzoek naar de genezing van kanker. Zeer enthousiast en ontroerd door het evenement schreven zij zich ook in voor 2017 en 2018 maar door de ziekte van Irena, de vrouw van Fred die in 2018 aan kanker is overleden, kwam dat er niet van. Het overlijden van Irena geeft ze nu een extra stimulans om voor KWF Kankerbestrijding in actie te komen en zich te laten omringen door al die mensen die door kanker iemand verloren hebben. U kunt Jaap en Fred sponsoren via www.opgevenisgeenoptie.nl/search?kw=team+fred+en+jaap. Onder andere dankzij de giften op de uitvaart van Irena staat de teller inmiddels op € 1.477. Help ons helpen, opgeven is geen optie!

Cock Wissenburg bij afscheid gemeentelijk onderscheiden

AKERSLOOT - Na tien jaar lang de voorzittershamer van Stichting Welzijn Ouderen Akersloot (SWOA) in handen te hebben gehad, neemt Cock Wissenburg afscheid van haar vrijwilligerswerk in Akersloot.

Dat ging niet onopgemerkt. Het college van B&W vond haar inzet, in het bijzonder voor de vernieuwbouw van 't Kruispunt, meer dan voldoende reden om de Akerslootse gemeentelijk te onderscheiden. Mevrouw Wissenburg ontving de erespeld bij haar afscheid uit handen van burgemeester Toon Mans.

Wissenburg was sinds 2006 actief voor de SWOA, maar maakte zich op meerdere terreinen verdienstelijk voor de omgeving. Zo was zij achttien jaar actief voor de stichting Rietlanden, voorzitter van het koor l'Art du Chant en zat zij in de jaren '90 in het bestuur van ViVa! Zorggroep. Ook was zij coördinator van het kerstdiner van het seniorenplatform. Van juni 2016 tot januari 2017 was zij de drijvende kracht achter de verbouwing van 't Kruispunt. Via sponsorgelden en giften is hiervoor € 170.000 binnengehaald, mede dankzij Wissenburg. Burgemeester Mans roemde haar voor haar 'doorzettingsvermogen en vele verdiensten voor Akersloot'.

Wissenburg verhuist naar Zaandijk en neemt daarom afscheid.

Bezoek de open dagen van Natuurtuin Egmond-Binnen

Tijdens de open dagen kunt u vrij rondwandelen in de natuurtuin. Foto: aangeleverd

EGMOND-BINNEN - Op zaterdag 1 en zondag 2 juni kunt u de Natuurtuin van Cees en Ria Baart bezichtigen.

Deze bestaat uit een duintuin, een bloemenweide, twee poelen/vijvers en een vogelbosje. Het is omsloten door windsingels. Verder is er een insectenhotel en een vogelkijkhut te vinden. Eenmaal in de tuin waant u zich ver van de buitenwereld. De Natuurtuin is bijna een hectare groot en is via gemaaide paden toegankelijk. Hierdoor kunt u de vele wilde planten en vlinders, vogels en insecten van dichtbij bewonderen. In dit weekend kunt u hier vrij rondwandelen of rondgeleid worden. En als u meer wilt weten over de ontwikkeling van een natuurtuin of het beheer ervan dan vertellen wij u hier graag over.

De entree is gratis en voor de koffie of thee vragen we een vrijwillige bijdrage.

Wij zijn open van 10.30 tot 17.00 uur.

Het adres is: Doelen 25 te Egmond-Binnen.

Trias-pupil Manuel Cronie wint Nationale A-Games

Links op het podium de jonge meerkamper Manuel Cronie. Foto: aangeleverd

HEILOO - Afgelopen zondag 26 mei vond bij AV Pijnenburg te Soest de Nationale A-Games 2019 plaats, met uitstekende prestaties van Trias-pupillen. Manuel Cronie liep op de 60 meter horden naar de winst in een razendsnelle 9.81 seconden. De jonge meerkamper van Trias deed het eveneens erg goed op de 60 meter sprint.

Op de 1000 meter kwam Florian Rijks tot een knappe vierde plaats in een tijd van 3 minuten en 25 seconden. Bij de meisjes was het Zoe Hoebe die zelfs over de 4 meter sprong . Haar nieuwe record staat op 4.19 cm. Bij de C/D juniorencompetitie, die op het prachtige atletiekcomplex aan Het Maalwater werd georganiseerd, werden er verschillende ereplaatsen behaald door de Trias-junioren.

Iris Kramer won het hoogspringen bij de MC met een prachtige hoogte van 1.55 meter, Luuk Hoogland werd bij de C jongens knap tweede op de 800 meter (2.24,45 sec) en Skip Lemstra sprong bij het verspringen 5.05 meter, goed voor een derde plaats. Ten slotte sprong Fien van Hove naar een tweede plaats bij het verspringen.

Piet Bras erelid van Golfclub Heiloo

V.l.n.r.: Folkert Berghuis, Weren de Vries en Piet Bras. Foto: aangeleverd

HEILOO - Tijdens de geanimeerde voorjaarsvergadering van Golfclub Heiloo (GCH) werd Piet Bras, hoofd van de baancommissie, tot erelid van GCH benoemd. Na een carrière van 15 jaar had hij aangegeven ermee te willen stoppen.

Naast het vertrek van Piet Bras nam GCH ook afscheid van Folkert Berghuis, die tot lid van verdienste wordt benoemd. Er is gelukkig een opvolger gevonden in Kees Bosboom. Om de opvolging zo soepel mogelijk te maken blijven zowel Piet Bras als Folkert Bergsma nog even aanwezig om te assisteren bij de aanleg van de nieuwe driving range medio 2019. GCH heeft een goed financieel jaar achter de rug. Er zijn meer leden bijgekomen en er is behoorlijk geïnvesteerd in de baan.

Uitkijkpost Voetbalpoule voor het WK vrouwenvoetbal Jij doet toch ook mee?

HEILOO - Nog even en de strijd om het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal barst los. De oranje leeuwinnen zijn er klaar voor en spelen op 11 juni hun eerste wedstrijd. Na de Europese titel in 2017 staat het elftal van Sarina Wiegman achtste op de wereldranglijst. Sindsdien zit het vrouwenvoetbal in Nederland helemaal in de lift.

Ook in Heiloo is het vrouwenvoetbal heel populair. Sterker nog, de gemeente Heiloo heeft gemiddeld de meeste vrouwenvoetballers van Noord-Holland. Zowel HSV als De Foresters hebben vrouwenvoetbal hoog in het vaandel staan en gaan vooral uit van veel spelplezier. Twee keer per week wordt er getraind en soms komen teams van de beide Heilooër clubs zelfs uit in dezelfde competitie, wat spannende derby's oplevert. Krijg je ook zin om te gaan voetballen? Ga dan gewoon eens kijken bij een training, of train mee! Misschien heb je wel vriendinnen die al voetballen.

Uitkijkpost Voetbalpoule voor het WK vrouwenvoetbal
Ook Uitkijkpost is enthousiast over het vrouwenvoetbal en maakt het WK Vrouwenvoetbal graag nog een beetje spannender met de Uitkijkpost Voetbalpoule. Een poule waaraan alleen vrouwen mogen meedoen en waarvan de te winnen prijzen dus ook speciaal op vrouwen zijn afgestemd. Dus trommel je vriendinnen, zus, moeder, oma, buurvrouw, tante, juf en wie dan ook op en doe mee aan deze leuke poule. Vanaf zaterdag 1 juni kun je je via de link op onze website www.uitkijkpost.nl inschrijven en speel je mee voor leuke prijzen (en eeuwige roem natuurlijk). Ook lees je daar de spelregels.

HZV JO17-2 2e op NK zaalvoetbal

Spelers achter v.l.n.r.: Ian, Ryan, Stein, Chris, Sam, Stef, Thijs. Voor: Kep, Joep, Jelmer, Joris, Wessel. Foto: aangeleverd

HEILOO - De jongens van JO17-2 van HZV het Vennewater hebben zondag 19 mei een nette 2e plaats behaald op het NK zaalvoetbal. Hier zijn de jongens natuurlijk erg trots op! Spelers achter v.l.n.r.: Ian, Ryan, Stein, Chris, Sam, Stef, Thijs. Voor: Kep, Joep, Jelmer, Joris, Wessel.

Nieuwe sponsor Terriërs Dames 1

HEILOO - Terriërs Dames 1 heeft een nieuwe hoofdsponsor, Eiland de Wild Keukens. Ook een van de auto's wordt gesponsord door Eiland de Wild. Rob Kuijpers, Cees Driehuis en Wytze van der Meer tekenen in aanwezigheid van de ALV het sponsorcontract. Er zijn veel mensen die de club een warm hart toedragen, bijvoorbeeld door op een of andere manier te sponsoren of op een andere belangrijke manier betrokken te zijn.

HSV MO19-1 kampioen

Foto: aangeleverd

HEILOO - De meiden van HSV MO19-1 werden op 11 mei zonder puntverlies kampioen in de voorjaarscompetitie.

Op de foto:
Boven: Tessa, Maartje, Linette, Iris, Eline, Lucy, Merel, Beau, Amber, Denise, Shanti en Ilse.
Onder: Britt, Stella en Miranda.
Larissa en coach/trainer Richard Brasser ontbreken op de foto.

Op zaterdag 1 juni komen de meiden nog één keer in actie vanaf 10.00 uur tijdens het Mona Burgering Toernooi bij HSV aan Het Maalwater in Heiloo.

Terriërs MF1 kampioen

Foto: aangeleverd

HEILOO - De meisjes van Terriërs MF1 zijn ongeslagen kampioen geworden. En daar zijn ze natuurlijk heel blij mee!

Het verhaal van Highlow Ranger Kees Burger

Kees met 'zijn' Rangers in Nepal; v.l.n.r. Erik, Alex, Ruud, Friso, Barre, Mike, Kees en Case. Foto: aangeleverd

HEILOO - We rijden allemaal vanaf onze jeugd. Eerst op de Zündapp, dan komt er iets uit Japan en uiteindelijk kies je voor een motor, het echte werk op twee wielen. Zo ook Kees. Na o.a. de Ardennen en Duitsland onveilig te hebben gemaakt, kreeg Alex in 2008 het idee om een school te sponsoren in Nepal en India.

Onze uitdaging was om India van boven naar beneden te doorkruisen. Kees was er direct voor in en stond te trappelen om mee te gaan. Uiteindelijk werd onze eerste verre rit een feit in 2010. De Highlow Rangers zijn geboren! Een hechte groep motorliefhebbers voor het leven. We waren onaantastbaar en onkwetsbaar, niemand deed ons wat! Kees moest even wennen aan de Indiase rijstijl. Halverwege de trip werd hij van de weg geduwd door een onaardige Indiër. Kees zijn Royal Enfield vatte vlam inclusief Kees. We verzorgden hem iedere dag en deze aanslag overleefde hij glansrijk.

Foto: aangeleverd
Foto: aangeleverd

Daarna volgden nog een paar keer India, Spanje, Nepal en als laatste Marokko. Vallen hoort erbij in deze gebieden, maar je staat op en rijdt verder. Stuur en steps weer recht, zand uit je helm en gaan. Onze stuurmanskunst was zodanig dat we af en toe ons hart vasthielden, maar we hebben alles glansrijk doorstaan. Samen reden we meer dan 22.000 km, de halve wereld rond! Kees zijn vriendelijkheid was geweldig voor ons, aan stemverheffing deed hij niet. Hij was de man van de rede, wat welkom was in ons gezelschap.

Kees zorgde voor de sponsoren om de minderbedeelden in de samenleving ook wat extra's te kunnen geven. Dat deed hij met plezier om zoveel mogelijk geld binnen te slepen voor het goede doel. Zijn vrienden- en kennissenkring was enorm (de burgemeester van Heiloo noemden we hem). Zijn laatste heldendaad was de sponsorrit van komende juni, waar hij alles voor geregeld heeft. Hij had de tijd, hij was twee jaar geleden gestopt met zijn slagerij en kon genieten van zijn vrijheid. Die was hem niet lang gegund.

Thuis maakte hij van zijn tuin een hemel op aarde, zo mooi! We begrijpen niet waarom hij nu naar de hemel moest.

Bij de vele bbq's stond Kees zijn mannetje voor ons, we zullen hem missen. Zaterdag voetbalt zijn team met zwarte banden om, ook zij zullen hem missen. In zijn zaak is het stil, zijn team staat met de tranen in hun ogen door te gaan met het werk. Zijn laatste winter zorgde hij voor een ijsbaantje bij het winkelcentrum. Daar hees onze biker zich in een kerstmannenpak en deed samen met de burgemeester een ererondje op het ijs. Wie was nu onze burgemeester?

Zondag jongstleden reden we met 60 motoren naar de plaats des onheils. Kees zijn zoons reden mee op motoren en de saamhorigheid was weer groot. Dit waren de woorden van de stokoude wijze meester zelf, zoals wij hem gekscherend noemden. Het leven gaat door, ook zonder onze goede vriend. Wat hebben we een lol met hem gehad. Voor ons blijft hij in ons midden en we zullen hem nooit vergeten.

Wij, de Rangers, dolen verder zonder Kees, maar in ons hart rijdt hij mee. We zijn kwetsbaar, onze overmoed is gekrenkt tot op het bot.

Vrienden van de Highlow Rangers

Ook in 't Loo had Kees een grote familie

HEILOO - Herinneringen aan Kees zijn er talloos, haast te veel. Zijn langdurige rol in het bestuur van winkeliersvereniging 't Loo is er zeker een die niet onvermeld mag blijven. Binnen de vereniging heeft hij diverse functies bekleed om uiteindelijk, terecht, te eindigen als voorzitter. Kees was het aanspreekpunt voor iedereen die bij 't Loo betrokken was. Door zijn grote verbondenheid met diverse organisaties in Heiloo heeft Kees veel voor 't Loo kunnen bereiken én betekenen. Zijn laatste grote klus als voorzitter, de renovatie van 't Loo, heeft hij helaas niet kunnen voltooien.

De ingeslagen weg, de visie die we gezamenlijk hadden over de ontwikkelingen binnen maar zeker ook buiten 't Loo, het versterken van elkaar en het samenwerken met elkaar; wij zullen zijn energie zeker missen.

Bovenal gaan we Kees als mens missen. Hij was altijd breed geïnteresseerd, en zijn vele hobby's en levenslust zullen worden herinnerd. Naast zijn eigen gezin had Kees ook in 't Loo een zeer grote familie.

Namens de winkeliersvereniging en bestuur winkelcentrum 't Loo,

Willem van den Berg

Kees bedankt!

Kees, bedankt voor de afgelopen 20 jaar. Het was zeer leerzaam om met je te mogen samenwerken. Je was de laatste 2,5 jaar al echt van je pensioen aan het genieten. Tussen de weekjes Spanje met Carla door kwam je vaak nog effe buurten voor de laatste nieuwtjes. En vragen of het nog een beetje druk was het afgelopen weekend... Dat zullen we erg gaan missen!

We zetten daarom je levenswerk de komende jaren met veel passie voort.

Namens keurslagerij Burger,

Marcel Scholten

Kees Burger had hart voor Heiloo

HEILOO - Het dorp is er een beetje stil van... Op 22 mei jongstleden is door een noodlottig ongeval plaatsgenoot Kees Burger om het leven gekomen. Velen kenden Kees als hardwerkende ondernemer in 'zijn' keurslagerij Kees Burger. Inmiddels genoot hij al een paar jaar van zijn pensioen. Echter, Kees bleef betrokken bij 't Loo in zijn rol als voorzitter van de winkeliersvereniging en maakte zich hard voor het winkelgebied en de ondernemers in en rondom 't Loo. Kees was betrokken, een verbinder. Hij was zeer actief binnen Ondernemend Heiloo en ook Stichting Ik Winkel in Heiloo kon op zijn inzet rekenen. Kees toonde zich een goede sparringpartner, vooral voor ondernemers en bij projecten die ondernemers aangingen. Zijn inzet en enthousiasme in deze zal voor Heiloo een gemis zijn.

"De kracht en energie van Kees vasthouden"

De gemeente Heiloo mist aan Kees Burger een zeer betrokken ondernemer. Een die enthousiasmeert, andere ondernemers op sleeptouw neemt en die dingen mogelijk wist te maken. Hij zette zijn energie niet alleen in voor zijn eigen onderneming maar ook voor de gemeenschap. Wij moeten met elkaar proberen om de kracht en energie van Kees vast te houden en niet verloren te laten gaan.

Gemeente Heiloo

Ondernemend Heiloo "we gaan een betrokken ondernemer missen"

Ondernemend Heiloo heeft met grote verslagenheid kennis genomen van het overlijden van collega ondernemer Kees Burger. Er waren nog zoveel ideeën en plannen om het verbinden van de ondernemers in Heiloo nog mooier en leuker te maken. Met Kees waren we veel over ons mooie Heiloo aan het sparren en met het enthousiasme van Kees was dit altijd een feestje waarbij Kees vooral bezig was om het commerciële en sociale vlak aan elkaar te verbinden. Wij gaan in hem een uitermate betrokken ondernemer missen en zullen in zijn geest doorpakken.

TUINEN TEVEEL WERK? Geen tijd? Zeer ervaren tuinliefhebber helpt u met deskundig snoeien en het klaarmaken van uw tuin en het afvoeren van tuinafval. Tel: 06 - 1827 8367

Grote collectie gebruikte e-bikes in div. uitvoeringen v.a. €500,- incl. 6 maanden Bovag garantie. Bosman Tweewielers. Westerweg 295, Heiloo. T: 5331241 www.bosmantweewielers.nl

Diverse modellen elektrische fietsen, o.a. de testwinnaar van de ANWB: de Gazelle Grenoble C7+ hmb: als beste getest. Demomodellen aanwezig. Bosman Tweewielers. Westerweg 295, Heiloo. T : 5331241 www.bosmantweewielers.nl

KRINGLOOP HEILOO is de leukste en goedkoopste! Kinderkleding €0,50, alle kleding €2 (muv jassen) alle boeken €1, dvd's €1, cd's €0,50, glazen €o,30, 7 meter strips €1, veel meubels, kleingoed. Di t/m Za 10-5 De oude Werf 7, nabij Karwei. Ook inbreng. 072-5334000 Kijk op KRINGLOOPHEILOO.NL

Wij gaan kleiner wonen. Aangeb. 9 olieverf, 2 aquarellen en 10 tek. van Koos Stikvoort. 2 olieverf en 12 aqua's van Hein Heertjes. 5 houtsneden/etsen van Graadt van Roggen. Alles tegen leuke prijzen. Interesse? 072-5334839 of 06-26068800

GENIET VAN HET GEMAK OM THUIS GEKNIPT TE WORDEN. Ideaal en speciaal bedoeld voor 50+. Uw kapper aan huis. 072-5336663

Diverse modellen elektrische fietsen, o.a. de testwinnaar van de ANWB: de Gazelle Grenoble C7+ hmb: als beste getest. Demomodellen aanwezig. Bosman Tweewielers. Westerweg 295, Heiloo. T : 5331241 www.bosmantweewielers.nl

Ambachtelijke binnenschilder, 35 jaar ervaring, heeft nog tijd over voor al uw sauswerk en behang. K.v.k vrijbl.prijsopgave 06-39870829

Op zoek naar kwaliteit en betrouwbaarheid? Jan Baltus schilderwerken in Limmen voor al uw schilder en sauswerk. Mail: janbaltus@hotmail.com Tel: 06-40095081

JOS BUYS BESTRATING. Straatwerk voor bedrijf en particulier. Tel. 06-50641386

Grote collectie gebruikte dames-, heren-, en kinderfietsen in vele uitvoeringen. Bosman Tweewielers, Westerweg 295, Heiloo. T : 5331241 www.bosmantweewielers.nl

Gevr. kleding, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG,-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072-5069052

Te huur GARAGEBOX aan de Geestakker in Heiloo,112 euro p/mnd. Gevr. ansichtkaarten/foto's, alle soorten. 5337863

DE SCOOTERBOX repareert alle merken scooters en scootmobielen. Wij halen uw scooter GRATIS op. Ook levering nieuwe. www.descooterbox.nl 06-22020702 AGM-DEALER

BARRY DE VRIES AUTO'S. In- en verkoop. www.barrydevriesautos.nl De Wagenmaker 12, 1851 PX Heiloo. Tel. 06-21598809

Tuinonderhoud Jeroen Borst. Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen. Bel voor een gratis offerte: 06-41803734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl