De Uitkijkpost

14 februari 2018

De Uitkijkpost 14 februari 2018


Oud-olympiër warmt zich aan winterspelen

Willy de Beer Foto: aangeleverd.

HEILOO - Plaatsgenote Willy Vel- De Beer was de eerste Nederlandse vrouwelijke schaatser die in actie kwam op de winterspelen. Waar de heren al in 1960 mochten deelnemen, mochten in 1964 eindelijk ook dames mee van de KNSB. De 21-jarige Willy reisde af naar Innsbruck samen met andere schaatscoryfeeën zoals Ard Schenk, Sjoukje Dijkstra en Kees Verkerk.

Als Willy met haar man een wandeling maakt in het Heilooërbos denkt zij aan vroeger. Er waren destijds alleen in Heiloo trainingen voor mensen die verder wilden komen met schaatsen. Vijftien jaar lang reisde Willy iedere zondag van Medemblik naar Heiloo om met haar trainingsgroep de Kattenberg te bedwingen.

Haar interesse in de schaatssport begon al vroeg. Vader had een visserijbedrijf en het gezin woonde aan de haven. In de winter, als de haven dichtvroor, stopte de visserij. Aangezien de vader van Willy in de ijsclub zat bond zij al snel de schaatsen onder. Op haar dertiende deed zij, op houtjes, al mee aan een dameswedstrijd in de haven en ze won. Ze wilde verder, maar wel op noren.

Willy de Beer in actie. Foto: aangeleverd.

Aan het einde van de winter kwam haar droom uit, ze kreeg noren van haar vader. Drie jaar lang tuurde ze uit het raam als het iets kouder werd, maar de strenge vorst bleef uit. Bij gebrek aan ijs paste ze gedesillusioneerd haar noren aan in de woonkamer en maakte ze wat kniebuigingen.

In 1959 kon ze eindelijk trainen, het vroor. Haar schaatscarrière nam een vlucht en Willy werd in 1962 Nederlands kampioene allround op de Jaap Edenbaan, die dat jaar net geopend was. In de strenge winter van 1963, met temperaturen van -10 graden en een krachtige oostenwind werd zij opnieuw Nederlands kampioene in Groningen op natuurijs. Het was een van de meest barre wedstrijden in haar leven.

In 1963 debuteerde Willy internationaal op de wereldkampioenschappen in Japan, daar legde zij de basis voor haar deelname aan de winterspelen in Innsbruck. Ze trok tijdens de winterspelen op met het Zweedse team. Willy deelde een appartement met Sjoukje Dijkstra, zij won overigens goud, maar hun schema's liepen contra dus veel trokken ze niet met elkaar op. Het was best eenzaam maar gelukkig bekommerde Kees Verkerk zich om Willy, hij maakte haar wegwijs, kocht professionele schaatskleding met haar en sleep en controleerde haar schaatsen.

Willy keek haar ogen uit op de spelen. Van Sovjetschaatser Inga Voronina was zij het meest onder de indruk. De Russin deed haar warming-up volledig in de make-up en met een bontjas aan tot aan haar enkels. In 1966 werd de 29-jarige Voronina vermoord door schaatser en echtgenoot Gennady Voronin. Zijn carrière zat in het slop en hij was jaloers op de successen van zijn vrouw. Willy was er kapot van.

Op de winterspelen eindigde Willy niet hoog in het klassement. "Maar achteraf bekeken is het fantastisch om meegemaakt te mogen hebben" vertelt ze. "Het schaatsen gaat nooit meer uit je lijf, ik ben aan de buis gekluisterd tijdens de winterspelen en bekijk alles technisch," voegt zij hieraan toe. Ze is nu 70+ maar elke week schaatst ze nog op De Meent, waar ze twintig jaar heeft lesgegeven.

Samen met Stien Kaiser, Carry Geijssen en andere schaatslegendes gaat zij ieder jaar een weekend weg. Vroeger gingen zij iedere ijsbaan af maar tegenwoordig doen ze het iets rustiger aan. Twee jaar geleden is Willy met haar dochters Ingrid en Marjan teruggegaan naar Innsbruck waar zij een ronde hebben gedaan langs alle accommodaties van de winterspelen in 1964. Dat was een hele bijzondere en waardevolle reis.

Tekst: Margreeth Anema

Cold Classic Car Experience CHAPEAU De IJsbrekers steunen Johnny de Mol in actie voor Het Vergeten Kind

De IJsbrekers met Johan Alleman, Huib Schong en Marco Bakker. Foto: aangeleverd.

HEILOO - Het startschot van de Cold Classic Car Experience klinkt zondag 4 maart. Vijftien teams uit verschillende delen van Nederland gaan de strijd met elkaar aan, dwars door het robuuste landschap van Noorwegen en Zweden met zijn vaak moeilijk begaanbare wegen. De deelnemers staat een erbarmelijke tocht te wachten, maar voor het team De IJsbrekers uit Heiloo met Johan Alleman, Huib Schong en Marco Bakker zijn dit de juiste ingrediënten voor een mooi avontuur.

Om deze reis extra cachet te geven, hebben De IJsbrekers Stichting Het Vergeten Kind als goed doel uitgezocht. Een groot aantal kinderen leeft in Nederland onder de armoedegrens. Zij kunnen niet meedoen, doordat in het gezin waar ze opgroeien materiële zaken en middelen ontbreken. Het is bekend dat ook in een rijk en hoogontwikkeld land als Nederland sprake is van armoede en dat de gevolgen daarvan vaak een grote en langdurige impact op kinderen hebben. Daarom zetten De IJsbrekers zich in voor Stichting Het Vergeten Kind. Met Johnny de Mol als ambassadeur staat deze stichting als een ijsberg. Veel sponsors hebben al vertrouwen in hen gesteld. Wilt u dit doel ook steunen of sponsoren, neem dan contact op via marcobakker@aogbay.com.

#Zonsopkomst #Nijenburg

Foto: Marfred Reerds

HEILOO - Uitkijkpost Jongerenredactie vond deze foto op Instagram, gemaakt door Marfred Reerds: "Als scholier rijden wij vroeg door het Heilooërbos en dit beeld van Nijenburg spotten wij ook!"

Gemeente Heiloo en ProRail

De gemeente Heiloo en ProRail zijn bezig het broeikaseffect te verhogen, zij halen zogenaamd uit veiligheidsoverwegingen gezonde bomen en struiken weg die in de weg staan. De bomen maken ook plaats voor parkeerhavens. ProRail haalt bomen weg en dat doen ze met zoveel precisie dat er kaalslag ontstaat. Kijk naar de Heerenweg en de Hoogeweg.

De gemeente Heiloo wil de Hoogeweg opknappen. Daarom moeten de oude knotwilgen verdwijnen, die ongeveer 80 jaar oud zijn. De knotwilgen zijn gezichtsbepalend voor de Hoogeweg. Waarom moeten ze weg? Omdat de knotwilgen niet op de Hoogeweg horen maar op een boerenlandweggetje, zoals de gemeente zegt. De persoon die dit heeft gezegd was nog niet geboren toen de knotwilgen er al stonden. Bomen zijn de longen van deze planeet. Wees er zuinig op en maak er geen betonnen gemeente van. Als de bomen echt slecht zijn dan is er geen probleem om ze weg te halen. De afgelopen jaren zijn er heel veel bomen weggehaald in Heiloo, dat ooit de groenste gemeente van Nederland was.

In maart zijn er verkiezingen en ik weet waar ik op ga stemmen. Een liefhebber van een groene gemeente,

P.G.M. van Hove

Teddybeer- en Kikkerdiploma's zwembad Loos

Foto: aangeleverd

HEILOO - De jongste leerlingen van zwembad Loos hebben examen gedaan voor het Teddybeer- of Kikkerdiploma. Ze hebben laten zien hoeveel plezier ze al in het water beleven. Iedereen is blij met zijn/haar diploma naar huis gegaan. De geslaagden voor het Teddybeerdiploma zijn: Lucy de Niet, Amber Wit, Lise Meijer, Evy Glorie, Alexander Huizinga, Neles Zonderhuis, Tess de Waard, Anouk Zwart en Lucas van Cronenberg. Het Kikkerdiploma is voor Cato Klijn.

Tien vragen aan... Jan Adrichem

Ik ben Jan Adrichem, ik ben 63 jaar, getrouwd met Altje Kingma en wij hebben samen drie kinderen: Linda ,Vincent en Wouter, en vier kleinkinderen: Rosa, James, Lima en Eos.

1. Waar ben je geboren en getogen?
Geboren in Uitgeest en getogen in het centrum van Haarlem. In 1973 ben ik op mijn 18e naar Heiloo gekomen om psychiatrisch verpleegkundige te worden. Ik heb daar 17 jaar gewerkt, waarvan 5 jaar in 'de Oosthoek' in Limmen. Tijdens mijn werk als sociotherapeut heb ik de gezin/systeemtherapeutische opleiding aan de VU gedaan en vervolgens ben ik als sociaal-psychiatrisch verpleegkundige in Zaandam 'bij de mensen thuis' gaan werken. Onze eerste woning was op De Kandelaar, daarna de Kerkakkers en sinds 1987 wonen we met veel plezier op De Waard.

2. Als je hobby je werk was, welk beroep zou je dan nu hebben?
Psychiater/systeemtherapeut. Ik heb met veel compassie mijn werk gedaan. Soms echter de macht gemist om de verkilling in aansturing van de zorg tegen te gaan. De zorgverzekeraars hadden nooit in beeld moeten komen. De privatisering van de zorg is politiek een grote fout geweest, vind ik.

3. Wie zou je graag eens ontmoeten?
Ik zou de raad van bestuur van Shell wel eens willen ontmoeten en hun een rondleiding in onze bijenstal willen geven.

4. Wat is jouw mooiste jeugdherinnering?
Dat is in Haarlem. Lopend via het weggetje langs de Brouwersvaart naar Overveen. Mijn visnetje en emmertje mee. Liggend op mijn buik verwonderd in het water staren en genieten van alle dingen die zich voordeden in de natuur. Ik vergat regelmatig de tijd en werd dan door mijn zus of broer opgehaald omdat ze me aan het zoeken waren.

5. Wat vind je de mooiste plek van Heiloo?
De Zuider- en Noorderneg. Er is zoveel te beleven door vooral te kijken en te luisteren.

6. Waar kunnen ze je 's nachts voor wakker maken?
Nergens voor. Laat mij maar lekker slapen.

7. Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?
Laat het controleren los, dan word je veel creatiever.

8. Wat weten de meeste mensen niet van je?
Dat ik onder pseudoniem een thriller heb geschreven die uitgegeven is. (Meesters van de Waarheid.)

9. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?
Het bestrijden van leugen en bedrog in de politiek zou ik prioriteit geven. Informatie die nodig is voor de beeldvorming mag niet uit eigenbelang achtergehouden worden. Zie bijvoorbeeld de tv-uitzending van 'Zondag met Lubach' van 3 februari jl. over onze groene stroom. Ik zou de wijze mensen in Heiloo aansporen om meer van zich te laten horen.

10. De persoonlijke vraag van Wilco Brouwer de Koning:
"Jan, naast de bijenkasten die je op ons bedrijf hebt staan, moet je met je andere bijenkasten verhuizen. Hoe zit dat en waar ga je heen?"
We hadden een hele mooie locatie tijdelijk van de gemeente gehuurd in de wetenschap dat deze in de toekomst weer vrij zou moeten komen in verband met de ondertunneling van de Vennewatersweg. De gemeente en het Landgoed Willibrordus hebben ons geholpen bij het vinden van een nieuwe locatie, namelijk het Landgoed Willibrord. Er zijn nu 2 stallen met elk 9 bijenkasten verhuisd naar het terrein. Als imkers (mijn twee zoons en ik) willen we meer doen aan educatie en het promoten van duurzaamheid en diversiteit in de natuur van Heiloo. Want het is pijnlijk: het gaat nog steeds niet goed met de bijen (en dus onze natuur). Duurzaamheid en diversiteit ontbreken te veel in onze omgeving.

In de volgende Uitkijkpost zijn de tien vragen voor Wessel van Schagen.
Mijn vraag aan Wessel is: "Jij hebt een volkstuin die je duurzaam bewerkt en waarvan je heerlijke groenten en fruit oogst. Ook staan er prachtige bloemen. Heb jij tips voor de inwoners van Heiloo hoe zij hun tuin duurzaam kunnen inrichten?"

"Samen komen we nog sterker voor de dag" Uitgeverijen bundelen krachten

Frits Raadsheer van Kennemerland Uitgevers en Janneke Mars van Uitkijkpost Media. Foto: STiP Fotografie.

HEILOO - Uitkijkpost Media en Kennemerland Uitgevers werken sinds dit jaar intensief samen. Frits Raadsheer van Kennemerland Uitgevers: "We bundelen onze krachten om samen nog betere kranten te kunnen maken, overigens in combinatie met websites." Janneke Mars van Uitkijkpost Media: "Het idee elkaar te versterken ontstond enkele jaren geleden en gaandeweg kregen wij een steeds nauwere band. We zijn nu met elkaar de juiste weg ingeslagen."

De samenwerking is volgens de twee uitgeverijen een logische stap. Raadsheer: "Waarom zouden we met elkaar concurreren en in diverse kranten over dezelfde onderwerpen schrijven? Bovendien is het commercieel lastiger om met meerdere uitgeverijen in dezelfde vijver te vissen." Daarom helpt het personeel van Kennemer Uitgevers en Uitkijkpost Media elkaar tegenwoordig waar nodig en delen zij hun artikelen en foto's. De samenwerking leidt tot verschuivingen in het aanbod van kranten, vertellen Frits Raadsheer en Janneke Mars. Kijk op Castricum valt sinds 1 januari niet meer op de deurmat in Castricum, maar wordt overigens nog wel online goed onderhouden met nieuws en andersoortige informatie. Daarnaast wordt vanaf dit voorjaar de Uitkijkpost niet meer in Akersloot verspreid maar uitsluitend in Heiloo, Limmen, Egmond aan den Hoef en Egmond-Binnen. In plaats daarvan krijgt De Castricummer, die ook in Akersloot wordt verspreid, een redactionele boost. Verder verdwijnt De Uitgeester Courant van het toneel, dat gebeurt eveneens in de lente van 2018. In plaats hiervan wordt De Uitgeester een nog sterkere uitgave. Winkelkrant Heiloo wordt sinds kort niet meer verspreid.

Specials
Verder komen specials in meerdere kranten terug. De wat uitgebreidere artikelen over bedrijven en instellingen (advertorials), die voorheen in de Winkelkrant Heiloo stonden, staan bijvoorbeeld straks in de Uitkijkpost. Een ander voorbeeld is 'Lijf en gezondheid', een rubriek die in meerdere kranten terugkomt met artikelen over medische onderwerpen, psyche, uiterlijk en voeding. Kennemerland Uitgevers onderhoudt overigens ook de bijbehorende website www.lijfengezondheid.nl. Daarnaast besteden de kranten aandacht aan wonen in de rubriek Wonen.nl, met een duidelijke redactionele link naar deze goed bezochte website. Aantrekkelijke acties voor adverteerders zijn er ook: zo hebben adverteerders recht op een gratis webpagina op Wonen.nl.

Meer weten? Neem dan gerust contact op via www.kennemerlanduitgevers.nl of www.uitkijkpost.nl.

Tekst: EJV Mediaproducties/Evert Visser

Werkdruk

Ik woon tegenover een school. Ideaal. Overdag zicht op het leven achter de verlichte ramen en zicht op de toekomst in de vorm van kinderstemmen. 's Avonds een verstilde rust, meestal. Ik kan niet zien wat er in de klaslokalen precies gebeurt. Wat ik wel zie is dat in alle lokalen vóór acht uur 's morgens de lampen al aan zijn. Meesters en juffen (ja, ze heten tegenwoordig anders, weet ik) zijn dan al druk bezig de klas klaar te maken voor ontvangst. Nu hoor ik u al tegenwerpen: ik moet 's morgens ook om acht uur beginnen. Maar heeft u dan ook om half negen een veel te grote klas voor uw neus, die u eerst rustig moet zien te krijgen om die daarna te motiveren 'onderwijs te volgen'?

In de loop van de ochtend hebben de kinderen speelkwartier. Je hoort ze lachen en schreeuwen en je ziet de hele warrige boel. Waarom sommigen opeens overgaan van stilstand naar solistisch rennen is een mysterie, evenals de reden van abrupt stoppen. Meester of juf staat in een hoekje weer en wind te trotseren, omdat surveilleren verplicht is in het 'onderwijslandschap'. Zoals ook administratie moet, en ouderavond, en schoolreisje, en… Af en toe grijpt een van hen een druktemaker bij de kladden; met een één-richting-conversatie als gesprek.

Ook gym staat op het lesrooster, voor sommige kinderen een akelige gebeurtenis omdat ze altijd als laatste gekozen worden. Op natte dagen hijst de hele klas zich onder toezicht (nog een taak erbij!) in regenpak en sjort daaroverheen een reflecterend hesje met daaroverheen de rugzak met gymspullen. Voorop, op de fiets of te voet, als een generaal die de troepen aanvoert, gaat de meester of de juf, aan het gezicht te zien bepakt met een verantwoordelijkheidsbesef van heb ik jou daar.

Zeg, minister Arie Slob, dat geld om de werkdruk te verminderen, komt daar nog wat van?

Dick de Scally

Uitlaatservice Hondenvermaak CHAPEAU Elke hond moet het tijdens het uitlaten naar zijn zin hebben!

Foto: STiP Fotografie

Petronella Voûtestraat 33, 1902 NW Castricum; telefoon: 06-38383151; website: www.hondenvermaak.nl; e-mail: info@hondenvermaak.nl

Annet Prins heeft in het najaar van 2017 haar Uitlaatservice Hondenvermaak opgestart. In haar jeugd wilde zij al iets met dieren doen. Het leven liep anders en zo kwam zij na haar schooltijd op kantoor terecht. Daarna is zij nog een tijdje schoonheidsspecialiste geweest. Maar het werken met dieren is nooit uit haar hoofd geweest.

Zelf heeft Annet al jaren twee kruising bordercollies die ze met veel plezier uitlaat in de diverse losloopgebieden in de regio. Ze komen alle twee uit een asiel in Spanje. Momenteel woont er tijdelijk nog een hond bij haar, deze is opgevangen via Straydogs Rescue Nederland. Dit lieve teefje uit Roemenië had dringend opvang nodig.

In oktober 2017 heeft Annet de opleiding Gediplomeerd Hondenuitlaat Service bij Martin Gaus gevolgd en deze met succes afgerond. Zij vindt het belangrijk dat honden onder goede begeleiding hun energie kwijt kunnen en uitgebreid met andere honden kunnen spelen.

Honden vanaf een half jaar kunnen door Hondenvermaak uitgelaten worden. Wel moeten het sociale honden zijn en ze moeten enigszins luisteren en commando's als 'hier' en 'zit' kennen. Afhankelijk van het type en karakter van de honden in één groep kunnen maximaal acht honden tegelijk mee voor een wandeling van één uur. Er wordt gewandeld in Het Maalwater Heiloo, het Heilooërbos, het losloopgebied Castricum (Noord-End) en het bos in Bergen. Na de wandeling worden de honden weer thuisgebracht. Bij de voordeur wordt de hond afgedroogd en op verzoek kan deze ook van voer en water worden voorzien.

De veiligheid van de honden staat bij deze uitlaatservice voorop. Vandaar dat de bus volledig is ingericht op het vervoer van honden. Alle honden zitten tijdens de rit in een aparte bench, deze is voorzien van een anti-slipmat en waterbakken. Ook is de auto voorzien van airco zodat de honden bij warm weer niet oververhit raken. De bus wordt regelmatig schoongemaakt en gedesinfecteerd. Ook zijn een EHBO-kit en een brandblusser aan boord.

Hondenvermaak heeft de meeste aanvragen tot uitlaten tussen de middag. Tevens kan uw hond in een flexibel schema mee. Behalve iedere doordeweekse dag wordt er ook op zaterdag een groepswandeling aangeboden. Maar 's morgens of 's avonds uitlaten is ook mogelijk. En op zondag kunt u eveneens een aanvraag doen voor een individuele wandeling.

Er wordt gewerkt met strippenkaarten. Momenteel loopt een actie: bij aanschaf van een tienrittenkaart van 135 euro krijgt men de elfde wandeling gratis! Bij een twintigrittenkaart, twee honden op één adres van 250 euro voor 230 euro!

Hondenvermaak heeft op dit moment nog ruimte voor nieuwe honden. Zij werkt in de regio Castricum, Heiloo, Limmen, Egmond-Binnen en beperkt in Bergen. (Dit alleen indien er een combinatie mogelijk is).

Mocht u een dag/weekend of langer op vakantie gaan, is er ook de mogelijkheid om uw kat/knaagdier/vogel thuis te voeren en te verzorgen. Informatie hierover vindt u op de website van Uitlaatservice Hondenvermaak.

Tekst: Yvonne van Stiphout

"Ultieme integratie voor een ultieme samenleving"

STiP Fotografie

HEILOO - Zeventien vluchtelingen (statushouders) kregen op donderdag 8 februari uit handen van locoburgemeester Fred Dellemijn een certificaat uitgereikt. Zij kregen dit omdat ze deelgenomen hebben aan drie workshops Participatieverklaring.

De statushouders hebben drie dagen les gehad over Nederland. Locoburgemeester Fred Dellemijn is erg onder de indruk van de workshops. Hij laat weten dat dit een belangrijk moment is voor de gemeente. De gemeente wil zich inzetten voor deze mensen zodat zij binnen Heiloo een aan Nederlandse inwoners gelijkwaardig leven kunnen leiden. Als leuk weetje legt de locoburgemeester de statushouders nog even uit hoe de ambtsketen gedragen wordt. De kant met 'Je maintiendrai' draagt de burgemeester naar voren als hij namens de koning spreekt, bijvoorbeeld bij een koninklijke onderscheiding, en de andere kant als de burgemeester spreekt namens Heiloo. Dit weetje was niet alleen voor de statushouders een leermoment. "Het is belangrijk dat deze workshops gegeven worden, dat de statushouders leren hoe het hier binnen Nederland allemaal reilt en zeilt. Ultieme integratie voor een ultieme samenleving," aldus de locoburgemeester.

Tineke Parson van Vluchtelingenwerk West-Midden Nederland en zelf woonachtig in Heiloo, wenst de statushouders een mooie nieuwe toekomst in Heiloo. Aziz Azizi, de man achter dit project, zegt heel trots te zijn op de statushouders. "Iedereen is alle drie de dagen aanwezig geweest en iedereen heeft heel hard gewerkt,", aldus Azizi.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Terugvaloptie Verkeersplan

Over het Verkeersbeleid Heiloo 2018-2030 zijn 243 zienswijzen ingediend. Deze zijn beoordeeld en in een denktank heeft met en door inwoners overleg plaatsgevonden, vooralsnog zonder resultaat. De gemeente heeft een 'terugvaloptie'. Deze oplossing is zo gek nog niet. Voor het vinden van draagkracht bij direct betrokkenen is echter drie maanden 'bezinning' voorgesteld. Met het instellen van eenrichtingsverkeer op de oost-westverbindingen wordt beter voldaan aan de intensiteit van het verkeer die behoort bij de huidige inrichting van de weg. Alleen de Stationsweg heeft nog niet volledig eenrichtingsverkeer. Daar zijn nog spookrijders te verwachten. Overweeg de 'rechtsaffer' vanuit de richting Alkmaar te laten vervallen. Als deze bedoeld is voor bevoorrading van winkels dan is dit ook te realiseren door deze route nemen vanaf de Kennemerstraatweg via de Van Aostastraat. Vervolgens bij Bruna linksaf naar het Stationscentrum en rechtsaf naar 't Loo. Er ontstaan dan twee lussen met ontsluiting naar de Kennemerstraatweg via de Stationsweg respectievelijk de Kerkelaan. Stel het eenrichtingsverkeer in op de Stationsweg vanaf de rotonde en op de Kerkelaan vanaf de Holleweg (bosfietspad). De 'terugvaloptie' zou in de vergadering van de OR-commissie op 14 februari moeten worden omarmd. Dan kan de gemeenteraad deze knoop nog voor de verkiezingen doorhakken. Niet weer een denktankdiscussie van drie maanden organiseren. Dan kan het een gebed zonder end gaan worden.

Jaap Sombroek

Klaverjasdrive in de Strandwal

HEILOO - De maandelijkse klaverjasdrive vindt op 19 februari plaats in Cultureel centrum de Strandwal naast de Kapel, op het GGZ-terrein. Er is ook een verloting met mooie prijzen. U bent allen, het liefst met partner, van harte welkom. Bent u een regelmatige bezoeker en u kunt een keer niet, of als u voor het eerst komt, meldt dit dan even bij een van onderstaande bestuursleden. Wij kunnen daar dan rekening mee houden. De zaal is open vanaf 19.00 uur. We beginnen om 19.30 uur en eindigen om ongeveer 22.30 uur. Inlichtingen bij Gerda tel. 072-5123271 of Ria tel. 072-5339345.

Workshop 'Spelen met je baby'

HEILOO - Kinderfysiotherapeut Linda Andriessen-Nelissen laat zien hoe u op een leuke en leerzame wijze kunt spelen met uw kind. Een zeer praktische workshop waarbij ouders direct met hun baby's aan de slag gaan en tips krijgen. U leert ook wat een baby kan in de leeftijd van 0 tot 12 maanden. Aan bod komen de ontwikkelingsfases, hoe u uw kind zo optimaal mogelijk kunt stimuleren, maar ook het tegengaan van een voorkeurshouding en/of scheef hoofdje. Donderdag 22 februari, 10.30–12.00 uur in Bibliotheek Heiloo, de toegang is vrij.

Muzikale uitdaging in De Beun

Mike Kwadraat Foto: Fotografie Eric van Nieuwland

HEILOO - De pianisten Mike Boddé en Mike del Ferro delen een voorliefde voor improvisatie. Boddé is bekend van zijn optredens in Podium Witteman, en daarnaast als imitator en cabaretier. Mike del Ferro is een bekend Nederlands jazzpianist en componist.

Op 2 februari brachten ze samen een cd uit: Mike Kwadraat. Dat was tevens het begin van een landelijke tournee, waarmee ze ook Theater De Beun in Heiloo aandoen. De twee Mikes dagen elkaar uit op de toetsen. Ze voelen elkaar goed aan en reageren scherp op elkaar. Hun liefde voor jazz is duidelijk merkbaar, maar ook andere muzieksoorten worden moeiteloos ingezet om elkaar naar grote hoogte te stuwen. Laat de ene Mike je swingen op een funky groove, zet de andere Mike juist een strak muzikaal patroon in. Op dinsdagavond 20 februari om 20.15 uur in Theater de Beun. Kaarten à 19 euro verkrijgbaar via www.vriendenvandebeun.nl.

Pracht en praal in de 17e eeuw

HEILOO - Grote componisten uit de 17e eeuw, zoals Schütz, Schein, Scheidt en Buxtehude schreven veel werken voor een bezetting van meerdere 'koren', vocaal-instrumentale groepen. Als deze verspreid over de ruimte staan opgesteld hebben zij in hun samenspel grote zeggingskracht. De opstelling van de zaal wordt zo ingericht dat het publiek te midden van de koren zit en van de effecten van de meerkorigheid kan genieten. Het Sweelinck Barokorkest en zangers van de afdeling Oude Muziek van het Conservatorium Amsterdam - o.l.v. Jos van Veldhoven - nemen u mee naar de pracht en praal van de 17e eeuw. Zaterdag 24 februari in de Cultuurkoepel. Aanvang: 20:15 uur. Toegang: 15 euro.

'Samenwerkingsovereenkomst Aangepast Sporten' is een feit

Zeven wethouders ondertekenden de Samenwerkingsovereenkomst Aangepast Sporten. Vlnr. de wethouders Rob Opdam (Heiloo), Leo Dickhoff (Heerhugowaard), Anke Vink (Uitgeest), Peter van Huissteden (Bergen), Pieter Dijkman (Alkmaar), Jasper Nieuwenhuizen (Langedijk) en Rob Schijf (Castricum). STiP Fotografie

HEILOO - Maandag 12 februari tekenden de wethouders Sport van de Regio Alkmaar (gemeenten Alkmaar, Langedijk, Heerhugowaard, Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo) de 'Samenwerkingsovereenkomst Aangepast Sporten'. Een samenwerking waarmee deze gemeenten het belang van het stimuleren, organiseren en coördineren van het aangepast sporten op de voorgrond stellen. Het tekenmoment vond plaats tijdens de 'Unieke Winterspelen' in de Meent Bauerfeind in Alkmaar. Met de overeenkomst en de 'Unieke Winterspelen' willen de gemeenten laten zien dat sport voor iedereen toegankelijk moet zijn.

De Regio Alkmaar investeert in een regionaal samenwerkingsverband wat het aangepast sporten betreft. In 2016 heeft deze regio zich al aangesloten bij het landelijk platform 'Uniek Sporten'. Sporten en bewegen dragen bij aan een gezonde leefstijl en geven de mogelijkheid om mensen te ontmoeten. Daarom moet sporten en bewegen toegankelijk zijn voor iedere inwoner.

Voor Heiloo ondertekende wethouder Rob Opdam de overeenkomst. Voordat de ondertekening plaatsvond mochten alle wethouders een bobstart maken op de speciaal geplaatste baan. Onze wethouder nam graag plaats in de bobslee om eens een bobstart mee te maken. "Ik had wel een beetje moeite om in de bobslee te springen," aldus de wethouder. Maar hij vond het een leuke ervaring en samen met collega-wethouder Peter van Huissteden (Bergen) heeft hij de snelste tijd neergezet.

STiP Fotografie
STiP Fotografie

Tekst: Yvonne van Stiphout

Uniek Bierdiner in pop-up restaurant De Cultuurkoepel

Foto: aangeleverd

HEILOO - Zaterdag 17 februari is het zover. Dan vindt in een pop-up restaurant in De Cultuurkoepel in Heiloo de 2e editievan het Bierdiner plaats: een hoogstaand culinair achtgangendiner dat gepaard gaat met prachtige bieren.

In de prachtige Cultuurkoepel verzorgt Chef-kok Naomi Nieuwenhuis uiteenlopende gastronomische gerechten, waarbij Biersommelier Frans Ruiter bijzondere bieren heeft geselecteerd. Bart ten Napel is uw gastheer en samen zorgen zij voor een zinnenprikkelende avond. Het Bierdiner is niet zomaar een diner, maar een unieke avond uit die garant staat voor gezelligheid, humor en culinaire verrassingen. Het Bierdiner vindt plaats op zaterdag 17 februari. Vanaf 17.00 uur bent u van harte welkom. Om 18.00 neemt u plaats aan de mooi gedekte tafel en gaat uw culinaire avontuur van start. Geniet van de heerlijke gerechten die elk gepaard gaan met een speciaal bier, wijn , of thee. Ervaar hoe de juiste combinatie van bier en spijzen in een sfeervolle ambiance uw zintuigen prikkelt. De organisatie is trots op de samenwerking met de leveranciers die allen met zorg zijn uitgekozen, zoals bijvoorbeeld L'amuse, Betty Koster en haar prachtige kazen, de thee van Mevrouw Cha in het thee arrangement en Herman van Teylingen van Spanish Products.

Valentijnsdag vergeten? Neem uw geliefde mee naar Het Bierdiner, reserveer een exclusieve Valentijnstafel en de rest gaat vanzelf...

Voor reserveringen: www.hetbierdiner.nl

Een reis door onze provincie!

Foto: Fred Mulder

HEILOO - Het Nivon in Heiloo heeft op zaterdagavond 17 februari een lezing over het Noord-Hollandse landschap op het programma staan. Deze lezing wordt gehouden in het Trefpunt en wordt verzorgd door Johan Stuart, voorlichter van het landschap Noord-Holland. Alles bijeen wordt deze avond een interessante en verrassende route door ons landschap: planten, dieren en natuurgebieden. De zaal is open vanaf 19.30 uur. Het adres van het Trefpunt is Abraham du Bois-Hof 2 in Heiloo, vlakbij de westzijde van het NS-station. Kosten voor Nivon-leden bedragen 5 euro en belangstellenden betalen 6 euro. Vooraf opgave is mogelijk via 072-5333127 of info@nivonheiloo.nl.

Foto: Fred Mulder

Hans Romeyn: "De kracht van de samenleving in Heiloo is zeer positief"

Speciaal voor de Warmetruiendag had de burgemeester zich ook gekleed in een warme trui! STiP Fotografie

HEILOO - Vrijdag 2 februari 2018 mocht ik namens de Uitkijkpost onze burgemeester Hans Romeyn interviewen.

Tijdens zijn nieuwjaarstoespraak vertelde de burgemeester over de hoogtepunten van 2017. Hij vertelde dat zijn herbenoeming om nog zes jaar burgemeester van Heiloo te zijn een heel mooi moment was. Privé kende de burgemeester ook geluk: de geboorte van zijn tweede kleinzoon.

Natuurlijk zijn wij benieuwd naar zijn verwachtingen voor 2018.

Privé zijn er een aantal speciale momenten voor de burgemeester en natuurlijk ook voor zijn vrouw Els. Dit jaar zijn zij veertig jaar getrouwd, iets wat Hans Romeyn toch wel als speciaal ervaart. Verder zullen twee van de kinderen van Hans en Els Romeyn in het huwelijk treden, hun jongste dochter en hun zoon. Twee huwelijken die onze burgemeester als vader zal meemaken en niet als ambtenaar van de burgerlijke stand.

Zoals bekend gaan Hans en zijn vrouw Els vaak naar Engeland toe om daar Spike te bezoeken. Spike, die betrokken was bij de bevrijding van Beverwijk, wordt dit jaar honderd. Een reden om half juli een keertje extra naar Engeland af te reizen. De betrokkenheid van Hans Romeyn bij Spike is goed terug te zien aan het feit dat er in zijn werkkamer op het gemeentehuis een speciaal hoekje is ingericht met 'souvenirs' die herinneren aan Spike, de Tweede Wereldoorlog en Engeland. De burgemeester ziet in Spike een inspiratiebron om nooit te vergeten hoe belangrijk democratie is. En wat vrijheid en een goede samenleving voor mensen betekent.

Gemeenteraadsverkiezingen

Op 21 maart 2018 zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Iets waar onze burgemeester naar uitkijkt. De tijd rondom de verkiezingen is altijd een leuke tijd. De verkiezingscampagnes van de diverse partijen zijn leuk om te volgen. Of de verschuiving bij de landelijke politiek ook doorwerkt in Heiloo weet de burgemeester niet. Natuurlijk zijn er in Heiloo andere partijen in de gemeenteraad aanwezig, die ziet men niet terug in de landelijke politiek. Hoe het kiesgedrag van de inwoners van Heiloo wordt, zullen we na 21 maart zien.

Hans Romeyn roept wel alle Heilooërs op om op 21 maart te gaan stemmen. "We hebben stemrecht, maak daar gebruik van," aldus de burgemeester. De afgelopen jaren behoorde Heiloo tot de gemeenten met de hoogste opkomst. Hans Romeyn: "Ik ben daar trots op."

Hoe de gemeenteraad er na 21 maart uit gaat zien is natuurlijk niet te zeggen. Ook niet hoe eventuele nieuwe partijen in de raad omgaan met besluiten die recent genomen zijn en gemaakte kosten. Welke partijen in het college komen is afhankelijk van de verkiezingsuitslag en de besprekingen tussen de partijen. Hans Romeyn zal die besprekingen vanaf de zijlijn gaan volgen.

Vluchtelingen

Soms komen er negatieve geluiden naar buiten betreffende de in Heiloo gevestigde vluchtelingen. Dat de vluchtelingen wel huisvesting kunnen krijgen, maar dat kinderen die uit huis gaan geen goedkope huurwoning kunnen krijgen binnen de gemeente, stoot sommige inwoners tegen het hoofd.

Burgemeester Hans Romeyn: "Heiloo heeft de afgelopen jaren weinig vluchtelingen op moeten vangen. Maar we hebben als samenleving wel de zorg voor onze medemens. We moeten zorgen voor mensen die gevlucht zijn. Dat doen ze niet zomaar. Je familie en alles wat je had moeten achterlaten is niet niks. Mensen in asielzoekerscentra of tentenkampen laten zitten is niet humaan." Net als andere gemeenten in Nederland heeft Heiloo een taakstelling als het gaat om de opvang van vluchtelingen. De burgemeester zegt te schrikken van de anonimiteit waarmee negatieve berichten over vluchtelingen op social media worden gepost. Hij roept op om op een positieve manier hierover met elkaar te praten en is blij dat men op social media blijk geeft van corrigerend vermogen waar het dit onderwerp betreft.

Verder heeft Hans Romeyn respect voor de vele vrijwilligers die zich inzetten voor de opvang van vluchtelingen. Een mooi initiatief is de Vredesmaaltijd, die jaarlijks een groot succes is. Het is mooi om te zien dat de vele culturen door elkaar kunnen leven en iedereen elkaar accepteert. "De kracht van de samenleving in Heiloo is zeer positief," aldus de burgemeester.

GGZ

Het afgelopen jaar was er veel te doen omtrent de GGZ. Dit werd aangewakkerd door de dood van Anne Faber. Op Facebook en Twitter zijn er vaak negatieve uitlatingen betreffende de GGZ, zo ook in Heiloo.

De gemeente Heiloo heeft goede contacten met de GGZ Noord-Holland-Noord. En bij een bezoek van een afvaardiging van de gemeenteraad aan de forensisch-psychiatrische afdeling op het GGZ-terrein hebben zij zich goed laten voorlichten. Tijdens die bijeenkomst is er door een ervaringsdeskundige uiteengezet wat bijvoorbeeld een psychose doet met de cliënten.

Regelmatig wordt er in de media naar buiten gebracht hoe het gesteld is met de veiligheid. De gemeente en de GGZ hebben regelmatig contact. Voor burgers zijn zowel de gemeente als de GGZ goed te bereiken mochten zich problemen voordoen. Verder bestaat de opvang al tachtig jaar in Heiloo. In al die jaren is er relatief weinig gebeurd.

Ook het feit dat het een openbaar terrein is met allerlei activiteiten (Willibrordus Draait Door, Culinair Heiloo en diverse activiteiten in de Cultuurkoepel) geeft aan dat de veiligheid niet minder is dan ergens anders in Heiloo. De burgemeester noemt Heiloo een inclusieve samenleving en roemt het dorp om haar hoge acceptatiegraad en manier van samen bezig zijn.

Algemene veiligheid

Op 1 februari heeft burgemeester Hans Romeyn de intentieverklaring Safe Streets ondertekend.

Hierin staat vermeld dat in een Safe Streets Gemeente problemen aanpakt rond de veiligheid van vrouwen en meisjes in de openbare ruimte. Voor de burgemeester is niet alleen de veiligheid van vrouwen en meisjes van belang. In onze gemeente moet veiligheid geboden worden aan alle inwoners. Binnenkort is er een enquête beschikbaar. Iedereen wordt verzocht die te bekijken en in te vullen.

De burgemeester: "Er is een daling van inbraken te zien in Heiloo. Ook de aangifte van fietsendiefstallen is het afgelopen jaar drastisch naar beneden gegaan. Wat mij wel zorgen baart is het overmatige drank- en drugsgebruik onder jongeren. De afgelopen jaarwisseling zijn hulpverleners druk geweest met comazuipers. Daar zullen we aan moeten werken," aldus Hans Romeyn.

Inwoners kunnen zelf ook veel doen betreffende de veiligheid. Goed om zich heen kijken en melding maken van verdachte situaties. Verder zijn er drie wijkagenten en één bovenwijkse agent werkzaam in Heiloo, en de agenten op straat zijn beter zichtbaar.

Ook meldingen van defecte straatverlichting moeten zo snel mogelijk afgehandeld worden. Wekenlang donkere straten is niet goed voor de veiligheid. En zoals Hans Romeyn al eerder aangaf tijdens de ondertekening van de intentieverklaring Safe Streets: de gemeente kan niet overal straatlantaarns neerzetten. Burgers kunnen goedkoop een lamp aanschaffen om zo donkere steegjes langs of achter hun huis te verlichten. Samen met de burgers kan Heiloo een veilige en fijne gemeente zijn om in te wonen en te leven.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Het geloof van Leonard Cohen CHAPEAU Muzieklezing 'Rond de Waterput' over de religieuze inspiratie van Leonard Cohen

Leonard Cohen Foto: aangeleverd

HEILOO - 'Hallelujah', 'Suzanne', 'So long, Marianne', de teksten van de in 2016 overleden zanger en dichter Leonard Cohen gaan over de grote thema's van het leven: liefde en dood.

Maar opvallend genoeg gaan ze ook vaak over religie. De van oorsprong joodse zanger verweeft in veel van zijn teksten bijbelse motieven. Daarbij lopen joodse en christelijke verwijzingen soms door elkaar heen. Leonard Cohen was echter ook een tijd lang lid van de Church of Scientology. Op latere leeftijd bekeerde hij zich tot het boeddhisme, en bracht jaren door als monnik in een zenklooster ten noorden van Los Angeles. Al die religieuze tradities hebben hun neerslag in de donkere, romantische en poëtische teksten van Cohen. Samen met zijn warme, diepe stemgeluid heeft de muziek dan ook een bijna hypnotiserende werking.

Donderdag 22 februari om 20.00 uur door ds. Edward Kooiman in de Ter Coulsterkerk, Holleweg 111, Heiloo (bijdrage 3 euro incl. koffie/thee).

Geert Booij wint gedichtenwedstrijd Eensgezindheid Heiloo

HEILOO - Voorafgaand aan het Valentijnsconcert op zondag 18 februari is er door de organisatie van het concert een gedichtenwedstrijd georganiseerd, waarbij inwoners van Heiloo en omstreken liefdesgedichten in konden sturen. Een deskundige jury heeft de ingestuurde gedichten beoordeeld op originaliteit, oorsprong, vorm en inhoud. Het winnende gedicht is het gedicht Amor Vincit Omnia (liefde overwint alles), geschreven door Geert Booij. De schrijver van het winnende gedicht krijgt twee gratis toegangskaarten en mag tijdens het concert zelf zijn gedicht voordragen.

Koper betaalt de stenen , DuoKoop de grond Chapeau De Hypotheekshop Alkmaar Centrum, eerste gecertificeerde DuoKoop adviseur in de regio Alkmaar

Dirk Hoogeterp en Anouk Verschoor Foto: aangeleverd

ALKMAAR/HEILOO - Dirk Hoogeterp van De Hypotheekshop Alkmaar Centrum aan de Gedempte Nieuwesloot 111 in Alkmaar en De Hypotheekshop Heiloo aan de Kennemerstraatweg 382 is de eerste gecertificeerde DuoKoop adviseur in deze regio.

Starters
Het kopen van een huis voor starters wordt steeds lastiger in de huidige markt. Soms lijkt het voor starters zo uitzichtloos, dat in de beleving van deze doelgroep er alleen nog te dure huurwoningen voor hen beschikbaar zijn.

Kopen, huren of DuoKoop
Als je een huis wilt is het verstandig goed uit te zoeken wat voor jou de beste oplossing is. Als je huurt, bouw je geen kapitaal op. En huren is vaak duurder. Het voordeel is wel dat je de huur meestal op korte termijn op kunt zeggen. Met een huis kopen kan dat niet. Dan moet je wachten tot er een koper is en tot die tijd elke maand je maandlasten betalen. Bij een gewone hypotheek is al het bezit van jou. Met DuoKoop zijn alleen de stenen van jou en pacht je de grond. Met zowel kopen als DuoKoop bouw je kapitaal op en heb je een fiscaal voordeel. Je bouwt met DuoKoop minder kapitaal op, maar je hebt wel maandelijks meer te besteden en je kunt wel alvast kopen.

Hypotheek
DuoKoop kan worden ingezet voor woningen tot een bedrag van ongeveer 415.000 euro. "Een DuoKoop taxateur bepaalt de waarde van de grond, waarbij de koper moet rekenen op gemiddeld 30% van de aankoopsom; dit bedrag wordt betaald door DuoKoop," aldus Dirk Hoogeterp van De Hypotheekshop Alkmaar Centrum en Hypotheekshop Heiloo. "Bij deze constructie hoeft de koper alleen een hypotheek aan te gaan voor de woning. Voor de grond wordt door DuoKoop een maandelijkse huur gevraagd, welke aftrekbaar is voor de inkomstenbelasting," vervolgt Hoogeterp zijn uitleg. "Het is overigens mogelijk om op een later tijdstip alsnog de grond te kopen."

Oplossing voor de lastige positie van starters?
DuoKoop is een extra mogelijkheid om voor een bepaalde doelgroep het kopen van een woning toch mogelijk te maken. Het is zeker niet de oplossing voor iedereen. Advies of DuoKoop bij je past, moet je dan ook inwinnen bij de gecertificeerde adviseur.

Valentijnsactie VVD

Foto: aangeleverd

HEILOO - Elk jaar rond Valentijnsdag zet de Provinciale Statenfractie van de VVD in samenwerking met de plaatselijke afdelingen, groepen vrijwilligers die actief zijn in Noord-Holland extra in het zonnetje. Dit jaar heeft de VVD Heiloo gekozen voor de Sportraad. De Sportraad stelt zich ten doel sporten en bewegen door zoveel mogelijk inwoners van Heiloo te bevorderen. De vereniging doet dit ten behoeve van de leden, de sportverenigingen, en waar mogelijk en gewenst in samenwerking met de buurtsportcoach en maatschappelijke organisaties in de sectoren Onderwijs, Zorg/Welzijn en Vrijwilligerswerk. De VVD vindt dat dit initiatief ons aller aandacht en waardering verdient. Op de foto v.l.n.r. René van Splunteren, fractievoorzitter VVD Heiloo, de bestuursleden van de Sportraad Rob van Tuin en Frans Endel, Brenda Bruijn (VVD), Janco Barentsz (voorzitter Sportraad) en Arjen Vroegop (VVD).

Gratis fittest in gymzaal Burenweg

HEILOO - De Buurtsportcoach van Heiloo organiseert op woensdag 8 maart voor de vijfde keer een gratis fittest voor senioren. Tijdens de test worden vaardigheden als kracht, lenigheid, balans, reactievermogen en uithoudingsvermogen gemeten en getest. Het vervolg op de fittest is het 8-weekse sportprogramma Fit&Vitaal 60+, dat in samenwerking met lokale sportverenigingen wordt aangeboden. Aan de fittest kan nog worden meegedaan, en voor het sportprogramma zijn er nog enkele plekken vrij.

Het sportprogramma Fit&Vitaal 60+ is sinds 2015 al meerdere keren uitgevoerd. Met groot succes, want vrijwel alle oud-deelnemers sporten nog wekelijks. Dit is aanleiding geweest voor de Buurtsportcoach om het programma ook dit voorjaar weer op te zetten. Hoe ziet het sportprogramma van 'Fit & Vitaal 60+' eruit? Er wordt gedurende 8 weken tweemaal per week gezamenlijk gesport. Eenmaal per week traint de groep onder begeleiding van deskundige trainers van Ins and Outs Sports Heiloo (www.sportenvoedingheiloo.nl). Deze trainingen zijn gericht op het verbeteren van conditie, kracht, lenigheid en coördinatie. Tijdens de tweede training in de week maken de deelnemers kennis met het aanbod van diverse sportverenigingen in Heiloo. Alle trainingen vinden overdag plaats.

Het programma start op dinsdag 13 maart om 10.00 uur. De kosten voor het totale 8-weekse sportprogramma bedragen E. 20 per persoon. Natuurlijk is er tijdens en na afloop van iedere training tijd voor een praatje. Het sociale element is namelijk ook erg belangrijk bij het beoefenen van een sport.

Inwoners van Heiloo die mee willen doen aan de fittest en/of het sportprogramma zijn van harte welkom. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Aanmelden kan bij Pascale de Hoogh, per mail via p.dehoogh@alkmaarsport.nl of telefonisch op 06-11149728. Na aanmelding ontvangen zij het exacte tijdstip waarop ze worden verwachten voor de fittest.

'The Blue Bird'

Foto: aangeleverd

ALKMAAR - Het verlangen om vogelgezang te imiteren is zo oud als de mensheid. Niet verwonderlijk dus dat generaties musici zich lieten inspireren door dit gezang. Muziekgeleerden als A. Kircher (1602-1680) analyseerden het geluid van vogels om het in muzieknotaties weer te kunnen geven. Bekend is de passie van O. Messiaen (1908-1992) voor het gezang van vogels, dat hij op verschillende manieren in zijn composities gebruikte.

De auteur M.E. Coleridge (1861-1907) was door de vlucht van een blauwe vogel geïnspireerd tot een gedicht: 'The Blue Bird'. Deze tekst heeft C. Stanford (1852-1924) voor koor op muziek gezet. R. Vaughan Williams (1872-1958) droeg zijn koorwerk 'Silence and Music' aan C. Stanford's Blue Bird op.

Het Hollands Vocaal Ensemble heeft zich onder leiding van dirigent Moritz Kellner door vogelgeluiden en de stilte van de natuur laten inspireren. Het resultaat is een koorprogramma met muziek van onder andere C. Stanford, R. Vaughan Williams, O. di Lasso, H. Wolf en A. Pärt.

Dit voorjaarsconcert door het Hollands Vocaal Ensemble kunt u bijwonen op zaterdag 17 februari om 20.15 uur in de Oude Ursulakerk in Warmenhuizen (Dorpsstraat 93) en op zondag 18 februari om 15.30 uur in de Sint-Josephkerk in Alkmaar (Nassaulaan 2).

1 op de 2 houtkachels is dringend aan vervanging toe CHAPEAU Branche start 1 januari 2018 met een grootschalige inruilactie

Foto: aangeleverd

In Nederlandse woningen staan meer dan 1 miljoen houtgestookte (open)haarden waarvan 50% gemiddeld ouder is dan 20 jaar en daarmee dringend aan vervanging toe. De Stichting Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NHK) pleit al jaren voor aanvullende beleidsmaatregelen om oude vervuilende houtkachels te vervangen door nieuwe die voldoen aan de strengste eisen op het gebied van fijnstof uitstoot. Dergelijke maatregelen blijven vooralsnog uit en daarom start de NHK in januari een landelijke inruilactie waarbij je tot 350 euro inruilpremie ontvangt voor je oude (open)haard.

Strengere milieucriteria van 2022 al in 2018 realiseerbaar
In 2022 wordt de EcoDesign regeling voor toestellen met vaste brandstoffen van kracht, die ervoor gaat zorgen dat houtgestookte toestellen aan strengere kwaliteits- en emissie-eisen voldoen. EcoDesign is een EU-regelgeving, erop gericht te zorgen dat fabrikanten al bij het ontwerp van een product rekening houden met de impact op het milieu gedurende de hele levensduur. Per 1 januari 2022 moeten alle nieuw verkochte houtgestookte toestellen in Europa aan deze milieucriteria voldoen.

"De Nederlandse fabrikanten ontwikkelen al jaren conform deze richtlijnen, dus waarom wachten tot 2022 wat in 2018 al realiseerbaar is?" aldus Gert Kooij, woordvoerder van de NHK.

50% minder fijnstof uitstoot
Nieuwe generatie houtkachels scoren qua emissie veel beter dan oude kachels en open haarden. Een nieuwe kachel stoot tot 50% minder fijnstof uit dan een verouderde kachel. En in vergelijking met een open haard zelfs honderden procenten. Daarnaast verbranden moderne kachels hout op een veel hogere temperatuur waardoor het hout volledig verbrandt. Het rendement ligt daardoor hoger en de schoorsteen rookt bij goed stookgedrag nauwelijks. In Nederland zijn er nog steeds ca. 500.000 verouderde (open)haarden.

"Een bestaande (open)haard renoveren en upgraden is in vrijwel elke situatie eenvoudig te doen. Daarvoor zijn zeer goede oplossingen beschikbaar. Het rendement gaat dan van 15-20% naar 75-85%,'' zegt Kooij.

Tijdelijk 350 euro inruilpremie en stookcursus
De inruilactie is een initiatief van de NHK en geldt voor inruil tegen een houthaard of kachel met minimaal een A-label
. De consument wordt daarbij volledig ontzorgd doordat de NHK zorg draagt voor verantwoorde inname en recycling van de oude haarden. Bovendien ontvangt iedere deelnemer een gratis stookcursus voor verantwoord stookgedrag. De actie loopt tot en met 31 maart 2018. Voor meer informatie en actievoorwaarden www.stichting-nhk.nl.

Bosuilenexcursies voor de jeugd

Foto: Cees Baart

CASTRICUM - De Vogelwerkgroep Midden-Kennemerland organiseert op vrijdagavond 16 februari een avondexcursie voor jongeren waarbij we op zoek gaan naar bosuilen.

Al in de winter vormen de bosuilen paren die zich voorbereiden op het nieuwe broedseizoen. Bij de excursies bootst de uilenroeper Arend de Jong het geluid van de bosuilen na. Als het goed is antwoorden de bosuilen en laten zij zich even zien. Dat is altijd reuze spannend. Op deze manier inventariseert Arend de Jong de broedparen in dit gebied en krijgt hij zo inzicht in hoe het met de bosuilen gaat.

Jongeren en hun begeleiders worden van harte uitgenodigd om aan een van deze excursies deel te nemen. Op vrijdagavond 16 februari wordt er verzameld op de parkeerplaats direct tegenover Johanna's Hof aan de Zeeweg te Castricum. De excursie begint om 19.30 uur en duurt ongeveer een uur. Aanmelden voor de bosuilenexcursies is niet nodig en er zijn geen kosten aan verbonden. Jongeren vanaf 10 jaar die graag buiten zijn en naar vogels kijken, kunnen aan het eind van de excursie bij de excursieleiders een flyer van de Jeugdvogelclub vragen. Hierin staat hoe je je kunt aanmelden voor de jongerenexcursies van de Vogelwerkgroep Midden-Kennemerland. Jongeren die zich aanmelden worden hierna via e-mail uitgenodigd voor volgende excursies, die een keer per maand worden georganiseerd. De deelname aan die excursies is gratis. Jongeren die zich opgeven als jeugdlid van de vogelwerkgroep betalen 5 euro contributie per jaar.

Wil je meer informatie over deze of over volgende excursies, neem dan contact op met Cees Baart op 06-43677458. Hij is coördinator van de Jeugdvogelclub. Je kunt natuurlijk ook op de website van de Vogelwerkgroep Midden-Kennemerland kijken: http://www.vwgmidden-kennemerland.nl.

Ook flinke medailleoogst voor AV Trias

Foto: @Atletiekunie

HEILOO - Net als de olympische sporters, wonnen ook de junioren van AV Trias een mooi aantal medailles bij het Nederlands Kampioenschap Junioren indoor. De jonge atleten presteerden bijzonder goed en behaalden in totaal vier medailles.
Dave Wesselink en Jay Beleen, A-junioren, waren beiden succesvol op de 60 meter horden. Dave werd Nederlands Kampioen in de derde snelste tijd ooit gelopen: 7.89s. Jay pakte het brons in een tijd van 8.21s. Ook Nienke Madderom behaalde een medaille op de 60 meter horden: de B-juniore liep naar het zilver in 8.71s. Timme Koster, tevens junior B, behaalde de finale op hetzelfde onderdeel en werd achtste in 8.52s.
Hoogspringer Stan Nijhuis sprong met 2.04m de zesde hoogte aller tijden, waarmee hij bij de B-junioren Nederlands Kampioen werd.
A-juniore Sarah Dekker en B-juniore Xiorèse Romero liepen beiden de 60 meter en de 200 meter. Sarah werd negende op de 200 meter in een tijd van 26.50s en Xiorèse behaalde de halve finale op de 60 meter, waarin ze 8.07 liep.

Tekst: Eline Koenz

Foto: @Atletiekunie

UW AUTO WINTERKLAAR! CARCLEANING HEILOO. Informeer naar de teflonwax winterbeurt v.a. € 75,- Nijverheidsweg 19a. Ma t/m vrij 8.00 - 17.00 uur Za 9.00 - 12.00 uur Tel: 072 - 5320294 www.carcleaningheiloo.nl

I.v.m. verbouwing TE KOOP: complete HOEKKEUKEN,
creme-wit, incl. APPARATUUR. Aanrecht Duropal (hout), met beuken print. Kookdeel 260 cm, spoeldeel 395 cm breed. Alles in goede staat. Prijs n.o.t.k. Tel. 072-5332991

KRINGLOOP HEILOO is de leukste en goedkoopste! Kinderkleding €0,50, alle kleding €2 (muv jassen) alle boeken €1, dvd's €1, cd's €0,50, glazen €0,30, 7 meter strips €1, veel meubels, kleingoed. DI t/m Za 10-5 De Oude Werf 7, nabij Karwei. Ook inbreng. 072 - 5334000 Kijk op KRINGLOOPHEILOO.NL

TE HUUR: Praktijk/kantoorruimte 14M2, 325 Euro per mnd, excl BTW incl gas/water/licht. Kennemerstraatweg 452. Meer info: 06-51302215

Grote collectie gebruikte dames-heren en kinderfietsen. Bosman Tweewielers. Westerweg 295 Heiloo. Tel.5331241 www.bosmantweewielers.nl

KNIPKAPSTER INGRID MEERMAN heeft VAKANTIE van zat 24 feb t/m zat 3 mrt. Maak tijdig een afspraak om teleurstelling te voorkomen. Kerkweg 42 Limmen. www.knipkapster.nl Tel;06-28865509

De nieuwste collectie e-bikes van Gazelle. Maak nu een proefrit. Demo -modellen aanwezig. Bosman Tweewielers. Westerweg 295 Heiloo. Tel.5331241 www.bosmantweewielers.nl

Tuinwerk met passie. Al 21 jaar. Hovenier vd Putten Tel: 072-5408052 Ingeschreven k.v.k

EMILSEN SALON: Knippen, manicure, pedicure, harsen. Knippen kids €12, Knippen Volw.€17, Haren verven vanaf €45, manicure incl.nagellak €18,50, pedicure compl.€25, gelnagels €35. Kadobonnen/Haarverzorgingsprod.te koop. Ma t/m Za geopend op afspraak. Groenelaan 1,Heiloo. 06 - 5380 6959 www.emilsensalon.nl

Tuinman heeft tijd over voor al uw werkzaamheden in de tuin. Vrijbl. prijsopgave, alles is bespreekbaar. Ingeschr.KvK. Tel: 06 - 5344 2975

Helft van dubbelwoonhuis te koop. Ewislaan 21 Heiloo.
Voor rondleiding of prijs bel 06 53404843. Huis voor de handige klusser.

Gezocht voor vakantiewoning BEHEERDER/SCHOONMAKER & BEGINNENDE DTP'ER voor het maken van huisstijl tbv website en print . Interesse?
kennedyboulevard@hotmail.com

TE HUUR RECREATIEWONING LIMMEN per 1 april €630 ex. p.mnd., compact 2 kmr.,ruim terras op zuid.
Tel: O612233672

DE SCOOTERBOX
repareert alle merken scooters en scootmobielen. Wij halen uw scooter GRATIS op. Ook levering nieuwe.
www.descooterbox.nl
06 - 2202 0702 AGM-Dealer

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072 - 506 9052

Zangles in Heiloo.
Privé of met twee, kids of volwassenen, beginners en gevorderden. Gratis proefles. www.zingjemee.nl 06 - 48116691

Grote collectie gebruikte elektrische fietsen v.a.€500 Bosman Tweewielers. Westerweg 295 Heiloo. Tel. 5331241 www.bosmantweewielers.nl

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating. T: 072 533 6002 www.iristuinen.nl

Tuinonderhoud Jeroen Borst. Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen.Bel voor gratis offerte: 06 - 4180 3734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

JOS BUYS BESTRATING. Straatwerk voor bedrijf en particulier. Tel. 06 5064 1386

Ambachtelijke schilder, 35 jaar ervaring, heeft nog tijd over voor al uw schilder-en sauswerk, behangen, dakreparatie. Inges.KvK. Vrijbl.prijsopg. Tel: 06 - 3987 0829

Beste schilder en stukadoor

Voor binnen en buiten

Nu 50% korting. Tel: 06 - 3374 3601

Op zoek naar kwaliteit en betrouwbaarheid? Jan Baltus schilderwerken in Limmen voor al uw schilder en sauswerk. Mail janbaltus@hotmail.com Tel: 06 - 4009 5081

Voor al het behangen en sauzen. Tel: 06 - 1959 5863

PIANOLES BIJ U THUIS!

De lessen zijn deskundig, ontspannen en op maat gemaakt voor elke leeftijd. Info?
Bel 06 - 38279213

BARRY DE VRIES AUTO'S. In- en Verkoop.
www.barrydevriesautos.nl
De Wagenmaker 12, 1851 PX Heiloo. Tel: 06-2159 8809

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info
STOFZUIGERKRAAM