De Uitkijkpost

14 maart 2018

De Uitkijkpost 14 maart 2018


Bedriegertjes, cadeau voor Heiloo

Marfred Reerds en Janneke Mars. Foto: Evert Visser

HEILOO - "Wat zou het mooi zijn om het Looplein te verfraaien met een vloer met fonteintjes, ofwel bedriegertjes. Dat is leuk voor bezoekers van het winkelcentrum en het zorgt ervoor dat mensen langer bij en in 't Loo vertoeven."

Marfred Reerds en Janneke Mars uit Heiloo staan voor de deur van Blokker en praten hier enthousiast over hun wens om op dit plein bedriegertjes te realiseren. Marfred: "Moet je kijken: eigenlijk gebruiken mensen het Looplein uitsluitend om overheen te lopen of te fietsen. Anderen rijden er met de auto. Mede hierom heeft niemand de neiging om er even te gaan zitten, behalve dan uiteraard op het terras bij 't Loo. Dat is jammer, want het plein kan veel gezelliger worden. Bedriegertjes zijn hierbij van grote waarde. Je kunt ze bijvoorbeeld realiseren op deze plek, voor Blokker. Zie je het al voor je dat mensen hier op de bankjes zitten en kijken naar de waterstraaltjes die uit de grond omhoog spuiten? Dat is voor iedereen leuk, zeker voor kinderen en hun ouders en opa en oma's. Als het plein dan ook nog autovrij wordt, dan is dat een extra reden om langer dan nu het geval is bij 't Loo te blijven. Verder is het natuurlijk voor de winkeliers een pluspunt, omdat een gezellig plein tot meer klandizie leidt. Dat is een feit: bedriegertjes in veel andere dorpen en steden in Nederland hebben al hun succes bewezen. Het zorgde daar voor een opleving van de betreffende pleinen en de betrokken ondernemingen. Dit is dus geen gok maar een investering die zichzelf terugverdient."

Een geheel
Marfred maakte twee jaar geleden zijn idee bekend via een ingezonden brief in deze krant. Janneke Mars van de Uitkijkpost reageerde vervolgens enthousiast en stelde voor zich ook actief voor dit doel in te zetten. Janneke knikt bevestigend."Als kind kwam ik hier al. Een ijsje eten en genieten van de prachtige Witte Kerk. Dat zijn herinneringen die ik koester. Helaas is de situatie nu anders, omdat de aanvankelijke inrichting met verharding niet werkte, het werd toen maar gewoon bestraat als noodoplossing. Nu is het een halve doorgaande weg, terwijl dat nooit de bedoeling was. Het zou mooi zijn als ook andere mensen later terugkijken op een plein waar ze met plezier verbleven." Volgens Janneke past het idee goed bij het voornemen van de gemeente Heiloo om maatregelen te nemen die de verblijfsduur van de bezoekers vergroten. Ook stichting Hart van Heiloo en de ondernemers rondom de Witte Kerk en 't Loo bekijken momenteel welke andere activiteiten er hier nog meer kunnen plaatsvinden. Janneke: "Het winkelcentrum binnen ziet er na de renovatie prachtig uit maar strookt nog niet helemaal met de uitstraling van het buitengebied; het oogt niet als een geheel. Hoewel ik wel vind dat Heiloo op de goede weg is, hoor: bij 't Loo hebben we bijvoorbeeld restaurant Loocatie, Melange7, ijssalon Di Fiorentina, Herberg Jan en het onlangs geopende restaurant Spijkers. Allemaal prachtig, maar het is nog niet af."

Een impressie van bedriegertjes op het Looplein. Foto: aangeleverd

Mogelijke financiering
Marfred en Janneke zien in potentie veel mogelijkheden om de komst van de bedriegertjes financieel mogelijk te maken. Marfred: "Allereerst is de vloer met de bedriegertjes geen obstakel voor andere activiteiten op het plein zoals de wekelijkse markt. Als je de bedriegertjes uitzet, dan kun je de markt hier gewoon neerzetten. Dus die twee belangen bijten elkaar niet. Misschien wil de gemeente Heiloo dit samen met de ondernemers van 't Loo financieren. Wellicht ook met hulp van de inwoners? Te denken valt bijvoorbeeld aan lokale ondernemers die de pompen van de bedriegertjes onderhouden en het adopteren van de bankjes zodat er via die weg geld in het laatje komt; er valt van alles te verzinnen om dit project realiteit te laten worden. We spreken daarom regelmatig met lokale politici, winkeliers en de winkeliersvereniging van 't Loo. Iedereen reageert positief als we praten over de bedriegertjes, maar het wachten is op concrete stappen. Wij hopen en verwachten dat iemand het idee oppakt. Heiloo moet hier gewoon voor gaan."

Houdt u de Uitkijkpost in de gaten voor actuele informatie over de bedriegertjes?

Kader:
Marfred: "Water past bij Heiloo. Het was de reden voor Willibrordus om hier te verblijven en zijn hagenpreken te houden. Tastbare plekken zijn de waterput bij de Witte Kerk en de put bij het bedevaartsoord Onze Lieve Vrouwe ter Nood. Misschien is het aanbieden van hervulbare flesjes water als cadeau van 't Loo en het neerzetten van een PWN watertappunt een idee om het thema water nog meer kracht bij te zetten."

Tekst: EJV Mediaproducties/Evert Visser

Restaurant Loocatie Tot eind maart nog ouderwets culinair genieten

V.l.n.r.: Luca Salari, gastheer Arnoud Mars, eigenaar Sam Piscaer en chefkok Dennis Turkstra. Foto: aangeleverd

HEILOO - Het doek valt bijna voor chef-kok Sam Piscaer en 'zijn' Loocatie. Op 31 maart gaat de deur van het restaurant voor de laatste keer open, én dicht.

Nadat Sam de fijne kneepjes van het vak leerde in het Amstel Hotel en Landgoed Duin & Kruidberg ging hij in 2014 als partner bij Hans en Ingrid van restaurant Loocatie aan de slag. De liefde voor de ambacht was er al, maar is bij Loocatie alleen nog maar verder ontwikkeld.

Jongensdroom
Als jongen droomde Sam ervan om op een dag zijn eigen hotel te openen. Deze droom komt nu uit. Samen met vinoloog Martijn Rootring (van Rootring Wijnen) opent Sam medio juli de deuren van Restaurant/Wijnlounge/Hotel 't Fnidsen in Alkmaar. Sam neemt de operationele zaken voor zijn rekening en als chef-kok natuurlijk ook de keuken. Martijn is verantwoordelijk voor de wijnen, waarvan u in de wijnlounge de keuze uit 25 open flessen heeft. De sfeer van 't Fnidsen wordt laagdrempelig, iedereen is welkom voor een mooi glas wijn met een fijn hapje. In het restaurant wordt volgens de moderne Nederlands-Franse keuken gekookt. Je kunt er genieten van een uitgebreid drie- of viergangenmenu of maakt een keuze uit het à la carte menu.

Wijnfestival
Bram Bruin en Tim van Hekken, die het Heiloo Wijnfestival op 23 en 24 maart in de Cultuurkoepel organiseren, hebben Sam gevraagd om tijdens het wijnfestival het eten te verzorgen. Dat doet hij graag. Sam raadt vooral de 'vriendenplank' aan met o.a. huisgemaakte worst en diverse hamsoorten.

Nieuwe eigenaar
Medio april hoopt André Chin in het pand van Loocatie zijn Japanse teppanyaki restaurant te openen, een specialiteitenrestaurant van hoog culinair niveau.

De laatste loodjes
Tijdens de laatste weken van restaurant Loocatie wordt u door Sam en zijn team (dat overigens in zijn geheel meegaat naar 't Fnidsen) nog ouderwets in de culinaire watten gelegd. Voor 30 euro geniet u van een viergangen verrassingsmenu. Het restaurant is op dinsdag en woensdag gesloten en reserveren is gewenst.

Sam bedankt zijn 'vaste' gasten voor hun trouwe bezoek en wenst André veel succes met het nieuwe restaurant. Voor 't Fnidsen is hij overigens nog op zoek naar enthousiast personeel. Is dat iets voor jou, mail dan naar sam@fnidsen.nl.

Tekst: Linda van Rozendaal

Internationale Vrouwendag 2018 in het Taalhuis

Foto: Evi Velders

HEILOO - Vluchtelingenvrouwen vierden dit jaar de Internationale Vrouwendag in het Taalhuis in Bibliotheek Heiloo. Martine Keijser gaf een workshop stoelyoga waaraan ruim 50 dames enthousiast deelnamen. Jolanda de Wit, logopediste in Heiloo, vertelde in de tweede workshop over het uitlokken van taal bij je kind. Veel praten is goed voor de taalontwikkeling. Ineke Vijn en Willeke Alkema van Fotoclub Heiloo maakten de hele avond portretten en Julia van Tiel zorgde voor heerlijke hapjes. Iedereen kreeg aan het einde van de avond een roos. Dit als herinnering dat vrouwen recht hebben op ontwikkeling en ontspanning. Sahra Ahmed bedankte ten slotte alle vrijwilligers in Heiloo voor hun hulp op alle fronten.


Tien vragen aan... Chiel Keet

1. Waar ben je geboren en getogen?
Ik ben geboren in Naarden en op mijn 2e verjaardag zijn wij naar Plan Oost in Heiloo verhuisd. Op mijn 26ste ben ik op mezelf gaan wonen in Ypestein en na vijf jaar ben ik verhuisd naar een eengezinswoning in Ypestein. Daar woon ik nog steeds met Anoukh en onze kinderen Mees en Bloem.

2. Als je hobby je werk was, welk beroep zou je dan nu hebben?
Mijn voorganger zei het ook al. Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt en daarna heb ik weer nieuwe hobby's erbij gekregen. Auto's zijn altijd al mijn passie geweest. Als 9-jarige had ik mijn eerste brommer al rijklaar gemaakt om vervolgens zo rond mijn 16e in mijn eerste auto te rijden. Ik wilde niets liever dan sleutelen.

3. Wie zou je graag eens ontmoeten?
De vader van mijn vrouw is helaas op jonge leeftijd overleden. Ik heb hem nooit gekend. Hem had ik graag nog eens ontmoet. Gewoon om kennis met hem te maken. Kijken wat voor man hij was.

4. Wat is jouw mooiste jeugdherinnering?
Ik heb het antwoord eigenlijk hierboven al gegeven. Samen met mijn vrienden sleutelen aan brommers en auto's. Dit deden we altijd in de garage van mijn ouders. Ondanks dat mijn moeder niet altijd even blij was met de zwarte vingers op de deuren, heb ik altijd de ruimte gekregen om mijn hobby uit te voeren. En als het te koud was in de garage verplaatsten we de hele boel gewoon naar de bijkeuken.

5. Wat vind je de mooiste plek van Heiloo?
Plan Oost waar ik opgegroeid ben. Een mooie, rustige, groene en ruim opgezette wijk.

6. Waar kunnen ze je 's nachts voor wakker maken?
Ik ben niet zo'n goede slaper. Dus als ik slaap dan wil ik ook graag blijven slapen.

7. Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?
Wat ik altijd heb meegekregen is: "We zijn op de wereld gekomen om elkaar te helpen". Met een beetje aandacht en zorg voor elkaar ziet de wereld er een stuk mooier uit.

8. Wat weten de meeste mensen niet van je?
Dat ik heel graag en lekker kook voor vrienden en familie. Ik ben een lekkerbek en een echte vleeseter. De boeken van Jamie Oliver en 'The smokey goodness' (een geweldig bbq-boek) zijn dan ook mijn bijbels. Ik geniet ervan om met de slager samen goed vlees uit te zoeken. Zelf de kruidenmixen en bijbehorende sausen te maken. Met een lekker glas wijn in de hand en fijne vrienden om mij heen sta ik dan met gemak en veel plezier uren in de keuken.

9. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?

Ik zou de Middelweg (Boekelemeer) ontsluiten. Er hoeft nog maar tien meter asfalt gelegd te worden. Voor de bedrijven in de omgeving kan dit van economisch belang zijn. Voor mij in ieder geval. Maar ook het milieu wordt minder belast door de kortere reistijd.

10. De persoonlijke vraag van Johan de Mare aan Chiel Keet:
Chiel, jij hebt tot 5 jaar geleden altijd in loondienst gewerkt, waarna je APK Service Heiloo bent gestart. Hoe ben jij toen tot de beslissing gekomen om toch, op wat oudere leeftijd, voor jezelf te beginnen? Wat is jou heel erg tegengevallen als ondernemer en wat zou je, met de kennis van nu, toen anders gedaan hebben?

Ik had altijd al de ambitie om voor mijzelf te beginnen, maar had de moed niet. Ik koos voor veiligheid en zekerheid. Tot het moment dat twee vestigingen van mijn laatste werkgever samen werden gevoegd en ik in een groot team terechtkwam. Ik miste de team spirit. Iedereen was voor zichzelf aan het werk. Ik had geen enkel contact meer met de klant. Hier werd ik erg ongelukkig van en dat moest veranderen. Toen heb ik de stap gezet en ben ik 'APK Service Heiloo' gestart. Ik heb er tot op de dag van vandaag geen seconde spijt van gehad. Maar makkelijk is het niet altijd. Vooral de beginperiode, toen ik nog alleen werkte en echt alles alleen moest doen, viel mij soms zwaar. Met de kennis van nu zou ik eerder het bedrijf zijn gestart. Maar ja, achteraf kijk je een koe in zijn…

Ik geef de vragen door aan Ruud Bruin. Mijn vraag aan Ruud is:
Kun je iets vertellen over het ontstaan van de Highlow Rangers? Was bij de oprichting al het idee om goede doelen te steunen of is dit later ontstaan? En wat zijn jullie toekomstplannen en kunnen jullie daar nog bij geholpen worden?

Van schoolgebouw naar multifunctioneel gebouw

Foto: STiP Fotografie

HEILOO - Woensdagavond werd het voormalig schoolgebouw van basisschool De Springschans-Oost officieel in gebruik genomen als multifunctioneel gebouw met een maatschappelijke functie. Wethouder Fred Dellemijn verrichtte de officiële ingebruikname.

In de afgelopen maanden is het multifunctionele gebouw 'De Sluijsweijdt' van binnen verbouwd en aangepast. De benedenverdieping is inmiddels in gebruik door drie huurders. Het gaat om amateurschilderkunstvereniging Tintoretto, Hobbyfarm Heiloo en een yogapraktijk. Op het voormalige schoolplein zijn inmiddels parkeerplaatsen aangelegd zodat de bezoekers van gebouw De Sluijsweijdt een eigen parkeervoorziening hebben en er geen overlast voor buurtbewoners is. Voordat de wethouder het doek verwijderde dat de naam van het gebouw afschermde, hield hij nog een korte toespraak. Hij deed een oproep aan de aanwezigen voor de verdere invulling van het gebouw. Voornamelijk voor verhuur van de bovenverdieping is de gemeente nog op zoek naar maatschappelijke partijen. Ook sprak de wethouder nog even over de twee lantaarnpalen op de parkeerplaats. Wethouder Fred Dellemijn: "Tevens ziet u ook twee lantaarnpalen op het terrein staan. Deze lantaarnpalen zijn niet aangesloten op een stroomvoorziening, deze twee palen werken op zonne-energie. Er is bij de inrichting van de parkeerplaats dus ook nagedacht over het milieu."

Foto: STiP Fotografie
Tintoretto Foto: STiP Fotografie
Yogapraktijk Foto: STiP Fotografie
Hobbyfarm Heiloo Foto: STiP Fotografie

Tekst: Yvonne van Stiphout

Klaverjassen in de Strandwal

HEILOO - Er kan op maandag 19 maart weer geklaverjast worden tijdens de maandelijkse klaverjasdrive. Er is een verloting met mooie prijzen. Iedereen is, het liefst met partner, van harte welkom bij Cultureel centrum de Strandwal naast de kapel, op het GGZ-terrein. Bent u een trouwe bezoeker en kunt u een keer niet, of komt u voor het eerst, meldt het dan even bij een de onderstaande bestuursleden. Dan kan daar rekening mee worden gehouden. De drive start om 19.30 uur en eindigt rond 22.30 uur. De zaal is open vanaf 19.00 uur. Voor inlichtingen belt u Gerda 072-5123271 of Ria 072-5339345.

't Hoorntje Horeca Al meer dan veertig jaar een begrip in Akersloot!

Van links naar rechts: Hans Dekker, Jetty Sander en Jan Sander Foto: STiP Fotografie

Kerklaan 20, 1921 BL Akersloot; telefoon: 0251-312120; website: www.hoorntje.nl; e-mail: info@hoorntje.nl

Jetty en Jan Sander zijn eigenaar van 't Hoorntje Horeca in Akersloot. 't Hoorntje, gelegen aan het Alkmaardermeer, is van een mooi boerenbedrijf uitgegroeid tot een veelzijdig horecabedrijf met een grote diversiteit aan mogelijkheden. En niet alleen Jetty en Jan zijn drijvende krachten, het gehele team draagt het bedrijf! Iedereen denkt erg mee met de gasten. Het is voor het hele team belangrijk dat de gasten het naar hun zin hebben.

De boerderij waarin het bedrijf gevestigd is dateert uit 1880. Aan de voorkant bevindt zich de sfeervolle en gezellige bar ''t Voorom', leuk voor feestjes tot circa veertig gasten. Aan de achterkant van de boerderij vindt u de sfeervolle zaal ''t Achterom' waar feesten kunnen worden gegeven tot circa honderdvijfenzeventig personen. Met de trap of de personenlift is de accommodatie 'Op Zolder' te bereiken. Een gezellige Oudhollandse zaal die ruimte biedt aan ongeveer vijfentachtig gasten.

Jetty: "Op Zolder is uitermate geschikt voor vergaderingen, brainstormsessies en teambuildingbijeenkomsten." 't Hoorntje richt zich op partijen vanaf twintig personen. Alle arrangementen, buffetten en diners zijn daarop afgestemd.

Wie zijn of haar vrienden, familieleden of klanten wil trakteren op een verrassend uitje kan de genodigden meenemen op een van de schepen van 't Hoorntje. Partyschip 'Claes Horn' biedt ruimte aan ongeveer honderd gasten en heeft voor de mindervalide gasten een liftje aan boord. Salonboot 'de Nesch' is een nostalgische notarisboot die ruimte biedt aan circa vijftig gasten. In overleg wordt de te varen route bepaald, bijvoorbeeld via Spijkerboor naar De Woude, de Kaasmarkt in Alkmaar of naar de Zaanse Schans. Er kan, indien er geen ijs ligt, het gehele jaar gevaren worden. En aanstaande bruidsparen die hun jawoord op een originele locatie willen geven kunnen ook bij 't Hoorntje terecht. In de zalen, maar ook op beide schepen kan men officieel trouwen. Zowel liggend aan de kade als midden op het water omringd door alle mensen die u lief zijn. Niet alleen feesten kunnen bij 't Hoorntje gegeven worden. Mocht een dierbare overlijden dan is het ook mogelijk om de afscheidsdienst of condoleance te houden bij 't Hoorntje.

Natuurlijk komt de innerlijke mens goed aan zijn trekken bij 't Hoorntje. Alle buffetten en diners komen uit eigen keuken en worden met de grootst mogelijke zorg bereid.

Verder beschikt 't Hoorntje over een chaletpark en een jachthaven aan het Alkmaardermeer. Mocht u een ligplaats op deze locatie zoeken dan kunt u contact opnemen met havenmeester Hans Dekker.

Bij de locatie is een grote parkeerplaats welke gratis is voor gasten.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Nieuw in Heiloo: Aannemersbedrijf D. Teerenstra BV

In de nieuwe vestiging van Aannemersbedrijf D. Teerenstra BV. Foto: aangeleverd

HEILOO - Heiloo is een aannemer rijker: Aannemersbedrijf D. Teerenstra BV is sinds drie weken gevestigd aan de Nijverheidsweg 19B in Heiloo. Eigenaar Danny Teerenstra verhuisde vanuit de Castricummer Werf in Castricum naar Heiloo omdat zijn onderneming hier een grotere werkplaats vond. Danny stelt zich graag aan de Heilooërs voor die hem nog niet kennen. "Wij zijn gespecialiseerd in nieuwbouw-, verbouw- en renovatiewerkzaamheden. Geen klus is voor ons te groot of te klein. Tevens werken wij voor diverse woningbouwverenigingen, zorginstellingen en schoolbesturen. Ons team bestaat uit 18 timmerlieden en we werken samen met gedegen onderaannemers. Zij werken aan uiteenlopende projecten in de hele regio van Den Helder tot en met Amsterdam. Wat onze kracht is? Wij stellen onze klanten echt centraal en kiezen voor een persoonlijke benadering. Daarbij komen we altijd onze beloftes na. Bij ons is de prijs de prijs; onze klanten krijgen geen onaangename 'verrassingen' achteraf. En uiteraard zijn we zeer vakbekwaam. Zo zijn wij lid van Bouwgarant en Bouwend Nederland." Meer weten? Kom eens langs op de Nijverheidsweg 19B in Heiloo of bel 0251-670037. Kijk ook op www.dannyteerenstra.nl.

Tekst: Evert Visser.

Beginnerscursus 'Werken met de digitale overheid'

HEILOO - De overheid gaat digitaal, doet u mee? Tegenwoordig gaan acties als het aanvragen van een huurtoeslag, het zoeken naar werk en het doorgeven van een verhuizing allemaal digitaal. Wilt u leren hoe u dit zelf kunt doen? Volg dan de cursus 'Werken met de digitale overheid' bij Bibliotheek Heiloo. Deze cursus bestaat uit vier bijeenkomsten. Tijdens deze bijeenkomsten leert u een DigiD aan te vragen en gebruiken. Bovendien leert u handig informatie opzoeken op websites van de overheid zoals de Belastingdienst en het UWV. Met veel tips en trucs en ruimte voor vragen. Bibliotheek Heiloo stelt computers beschikbaar waarop gewerkt kan worden. Bovendien ontvangt u een werkboek waarmee u oefeningen kunt maken en alles nog eens rustig na kunt lezen.

Aanmelden?
'Werken met de digitale overheid' is als volledige serie, bestaande uit vier bijeenkomsten, te volgen.
Start: vrijdag 23 maart, 15.00 – 17.00 uur
Locatie: Bibliotheek Heiloo, Westerweg 250
Er zijn geen kosten aan deze cursus verbonden.

Opgave:
Bij de servicebalie, telefonisch 072-5330670 of via www.bibliotheekheiloo.nl
Deelnemers moeten al wat bekend zijn met het gebruik van computer en internet. Als u dat eerst wilt leren, verwijzen wij u naar onze basiscursus 'Leren omgaan met de computer'.

De lente is een puzzelstukje

De lente is een puzzelstukje. Eén van de vier seizoenen, een klein stukje van het jaar. Je kan het zien alsof het jaar één puzzel is. Elk seizoen is een puzzelstukje, elke maand is een stukje, elke week is een stukje en zelfs elke dag is een stukje van die grote puzzel. Al die stukjes maken één geheel, het jaar. De lente is misschien wel het mooiste stukje. De groene bladeren, de bloemetjes die groeien en de dieren die worden geboren.

In de lente wordt het eindelijk weer wat warmer, je kan soms zelfs langer buiten zitten. Nu klinkt het alsof de lente bijna de zomer is, maar dat is natuurlijk niet zo. In de lente zal het nog steeds vaak regenen, en soms zal het nog steeds enorm koud zijn. Toch is de lente iets moois. De lente is er om een nieuwe start te maken. Misschien zijn er daarom 'lentekriebels.' Je kent het wel: die ene tijd van het jaar dat je alles schoon wilt hebben. Dat stukje lente maakt de puzzel af. Dat kleine stukje van het hele geheel is misschien wel het belangrijkste stukje van de puzzel.

Maaike Bakker.

De Johannes-Passion van J.S. Bach

Foto: aangeleverd

HEILOO - In 1724 weerklonk in de Thomaskirche te Leipzig voor het eerst deze passie. Collegium Vocale Camerata o.l.v. Gerard Leegwater voert zondag 25 maart de Johannes-Passion van Bach uit in de Witte Kerk te Heiloo. Het koor is voor deze gelegenheid uitgebreid met projectzangers. Koor en solisten (Ineke Baksteen, Rob Petri, Hans van Dijk, Michel Poels en Gerard Rooker) worden begeleid door een orkest bestaande uit professionele musici. Aanvang 15.00 uur, kerk open 14.30 uur. Kaarten kosten 22 euro en zijn te reserveren via JohPas2018@hotmail.com.

Leerlingen Zuidwester regeren Brasserie in 't Groen

Foto: STiP Fotografie

HEILOO - "Mag ik uw jas aannemen?" Tim, een leerling van basisschool De Zuidwester, maakt bij binnenkomst van de gasten in Brasserie in 't Groen nog net geen buiging. Daarna begeleidt hij iedereen als een ware gerant naar een tafeltje en vraagt beleefd of ze 'iets willen gebruiken'. Het is duidelijk: Tim en zijn medeklasgenoten van groep 7 geven de gasten het gevoel of ze lunchen in een peperduur sterrenrestaurant.

Voor de derde keer organiseerden Brasserie in 't Groen en De Zuidwester op woensdag 7 maart het jaarlijkse 'kinderkookcafé'. De leerlingen namen, onder toezicht van ervaren medewerkers, de leiding over van de bar, bediening en keuken van de brasserie. Frederike Bennink van De Zuidwester: "De leerlingen dachten in eerste instantie: 'Leuk, we gaan restaurantje spelen', maar ze kwamen er al snel achter dat het toch heel wat meer inhoudt dan eten en drinken brengen."

Hans Kok, mede-eigenaar van de brasserie: "We willen jonge mensen laten ervaren hoe leuk het werken in de horeca is. Ik heb de leerlingen in de klas uitleg gegeven over de gang van zaken en gehamerd op de drie pijlers van het werken in een restaurant: samenwerking, hygiëne en veiligheid. Daarnaast hebben ze les gekregen in de regels van de etiquette. In het restaurant is vooraf ook druk geoefend op het aanleren van de technische vaardigheden zoals het bedienen van de kassa en de koffiemachine."

De leerlingen mochten werken in een uiterst moderne keuken. Kok: "Alles is vernieuwd: de vloer, het plafond, de roosters en de afzuigkap. We voldoen aan de allerhoogste eisen. Dat is voor de leerlingen een stimulans om alles precies volgens de regels te doen. Wij helpen ze daarbij!"

Foto: STiP Fotografie
Foto: STiP Fotografie

Het idee voor het kinderkookcafé ontstond een jaar of vijf geleden, vertelt Kok. "Een collega had kinderen op De Zuidwester, en we bedachten dat het voor groep 7 wel leuk zou zijn als ze een dagje konden meedraaien in een echt restaurant. Bovendien leer je op zo'n dag ontzettend veel, omdat het werk zo veelomvattend is. De Zuidwester was meteen enthousiast. Nadat we de plannen hadden uitgewerkt zijn we drie jaar geleden begonnen, en het was direct een succes."

En een succes was het ook afgelopen woensdag! De leerlingen kregen zelfs een paar keer luid applaus omdat ze de lunch op alle fronten zo fantastisch hadden verzorgd. Dat vond ook wethouder Fred Dellemijn. "Burgemeester Romeyn kon vorig jaar niet, en dit jaar gelukkig ook niet. Prik volgend jaar alsjeblieft ook weer een datum waarop de burgemeester niet kan, want ik kom graag terug!" zo sprak hij de leerlingen en medewerkers van Brasserie in 't Groen toe.

Het grootste deel van de opbrengst van de lunch komt ten goede aan De Zuidwester. Hans Kok: "Als Brasserie in 't Groen helpen we de school graag, en wat is er nou leuker om te zien dan leerlingen die het met hun eigen handen verdienen? Ik ben trots op wat ze met z'n allen hebben gepresteerd!"

Hanny Kaan blijft gaan voor CDA Heiloo

Foto: aangeleverd

HEILOO - Hanny Kaan heeft na acht jaar gemeenteraad aangegeven wel betrokken te willen blijven bij CDA Heiloo, maar wat betreft het raadswerk het stokje over te willen dragen. Hanny: "Het is prachtig dat we als CDA Heiloo weer twee nieuwe gezichten hebben: Ellen Jorna en Hein Korthouwer hebben allebei passie voor het dorp. Ik reken op een goede uitslag." Ondertussen blijft Hanny zich inzetten voor CDA Heiloo en zult u haar tijdens de verkiezingscampagne vast en zeker tegenkomen!

Een leuke operetteavond dankzij Stichting Gouden Dagen Heiloo

V.l.n.r.: dhr. Stoelinga, mevr. Kraakman en mevr. Stevens. Foto: aangeleverd

Een lang gekoesterde wens om eens naar een muziekvoorstelling te gaan ging op zaterdagavond 17 februari in vervulling. Toen beleefden de dames R. Stevens (83), A. Kraakman (85) en de heer R. Stoelinga (81) een mooie avond tijdens de opvoering van de operette 'La Mascotte' (De Gelukbrengster) in De Beun in Heiloo. De operette werd uitgevoerd door de Heilooër Operette Vereniging (HOV).

Het werd tevens een avond van elkaar ontmoeten. Om 19:45 uur dronken we met elkaar gezellig een kopje koffie in de foyer van De Beun waarna om 20:15 uur de operette begon. Dankzij de medewerking van HOV hadden wij gereserveerde plaatsen en zaten we werkelijk eerste rang. Ook de medewerkers van De Beun waren zo vriendelijk om in de pauze voor ons een tafeltje te reserveren waardoor we verzekerd waren van een zitplaats.

De operette was vrolijk en erg leuk; uitgevoerd met passie door de spelers en speelsters en dit alles vergezeld door prachtige muziek van het Zaans Begeleidingsorkest.

Na afloop hebben we nog heerlijk nagezeten in de foyer en genoten van een lekker wijntje en biertje met kaasplankje en vonden de gasten elkaar in de vele herkenningspunten uit de verhalen over en van Heiloo. Moe maar voldaan was iedereen om 00:30 uur weer thuis. Onze welgemeende complimenten voor alle medewerking die wij hebben gekregen van zowel HOV als De Beun, zodat onze gasten zich heerlijk verwend hebben gevoeld.

Ben u een oudere inwoner van Heiloo die graag wat meer mensen wil ontmoeten en het moeilijk vindt om zelf op stap te gaan? Vul dan een wenskaart in. De kaarten liggen in het Trefpunt en de zorgcentra De Loet en Overkerck.

Trudie Dekker-Groot Hulze

Oefendag strandmanoeuvres Cavalerie

EGMOND AAN ZEE - De Cavalerie Ere-Escorte, de begeleiders te paard van bijvoorbeeld de Gouden Koets op Prinsjesdag, komt zondag 18 maart naar Egmond aan Zee voor een oefendag van de strandmanoeuvres. Tijdens deze oefendag worden nieuwe ruiters aan een rijtest onderworpen en beoordelen de instructeurs of de rijvaardigheid van de overige ruiters nog op peil is. Daarnaast worden er lessen gegeven in onder andere sabelexercitie, maar ook over onderhoud van het harnachement en van het paard. Zondag 18 maart van 10:15 tot 11:45 uur op het strand in Egmond aan Zee (shiftwissel om 11.00 uur). Hieraan voorafgaand en aansluitend, vertrek en terugkeer bij Manege Groot aan de Herenweg 154 in Egmond aan den Hoef.

Waarom?

Foto: David Falla

Deze bomen stonden naast de brug die van De Ronge leidt naar de bosstrook Zuiderneg. Dat er bomen gekapt moeten worden begrijpen wij, maar waarom deze? David Falla en Ellen Bakker

Open middag bij Forte BSO Boekenstein

Foto: aangeleverd

HEILOO - Op woensdag 4 april tussen 14.30-16.30 uur kunnen kinderen en hun ouders tijdens een open middag kennismaken met Forte BSO (buitenschoolse opvang) Boekenstein. Tijdens deze middag horen ouders en kinderen van 4-12 jaar hoe kinderen voor en na schooltijd worden opgevangen met een keur aan activiteiten, uitstapjes en workshops, of zich gewoon lekker kunnen ontspannen bij de Forte BSO.

Tijdens de open middag is er natuurlijk ook iets leuks te doen: kinderen kunnen meedoen aan de gratis workshop bloembollen planten, zich laten schminken, of hun dorst lessen aan de limonadefontein. Ouders en kinderen kunnen daarnaast kennismaken met de pedagogisch medewerkers van BSO Boekenstein en horen hoe Forte Kinderopvang, onder andere in de vorm van allerlei leuke activiteiten, bijdraagt aan de ontwikkeling van kinderen van 4-12 jaar.

Bij BSO Boekenstein worden kinderen opgevangen van de basisscholen Elckerlyc en De Zuidwester. Hier is voor de kinderen altijd iets leuks te doen: uitjes, workshops en een actief sport- en spelprogramma. Ook is de BSO tijdens schoolvakanties open met een speciaal op de vakantie afgestemd activiteitenprogramma, zodat de kinderen een echt vakantiegevoel hebben. Daarnaast biedt de Forte BSO zwemlessen via Zwemschool Loos en gezonde, biologische warme maaltijden. Bovendien is er door intensieve samenwerking met de basisscholen een doorgaande ontwikkellijn tussen basisschool, opvang en ouders. Kinderen van 7 jaar en ouder kunnen daarnaast ook nog eens terecht bij de BSO 7+ bij de Foresters, waar ze zich uit kunnen leven in een speciaal op deze leeftijdscategorie afgestemd programma.

De open middag is op woensdag 4 april tussen 14.30-16.30 uur bij Forte BSO Boekenstein, Boekenstein 43a. Ouders die niet op deze datum kunnen zijn natuurlijk ook welkom op een ander tijdstip: via www.fortekinderopvang.nl is een afspraak te maken voor een rondleiding. Er zijn nog plaatsen vrij bij BSO Boekenstein, meer informatie vindt u op www.fortekinderopvang.nl, of bel naar 0251-658058.

Eten voor het goede doel

HEILOO - Op vrijdag 30 maart wordt er bij Brasserie in 't Groen in Heiloo een verrassend sponsordiner georganiseerd. De avond staat in het teken van de Roparun en per couvert wordt er 10 euro aan dit goede doel geschonken. De Roparun is een estafetteloop waaraan meer dan 300 teams meedoen en er in twee dagen van Parijs naar Rotterdam wordt gelopen. Eén van die 300 teams is het Heilooër/Castricumse Keep on Running. Dit team organiseert in de regio diverse evenementen waarbij er zoveel mogelijk geld voor Stichting Roparun wordt ingezameld.

Doel van deze estafetteloop is om zoveel mogelijk geld op te halen om mensen met kanker een menswaardiger bestaan te geven.

"Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven."

Ons team 130 Keep on Running wil met het sponsordiner bij Brasserie in 't Groen extra aandacht vragen voor het goede doel én geld ophalen voor Roparun. Huub en zijn team hebben een prachtig driegangenmenu samengesteld en wij hopen dat u dit niet wilt missen. Voor 27,50 euro krijgt u een zalig gerecht en gaat er 10 euro naar het goede doel. Reserveren voor dit event op vrijdag 30 maart om 18.00 uur gaat via www.brasserie-intgroen.nl.

Keep on Running hoopt u te mogen verwelkomen op deze bijzondere avond.

Heeft u nog wat kleingeld over?

Team Keep on Running. Foto: Iwan Bronkhorst

HEILOO - Ze schieten als paddenstoelen uit… de toonbank! De donatieboxen van team 130 Keep on Running voor Stichting Roparun staan inmiddels bij veel bedrijven in Heiloo, Castricum, Limmen, Uitgeest en Akersloot. Het team hoopt dat inwoners wat kleingeld in de donatieboxen willen storten. Allemaal voor het goede doel: samen voor ondersteunende zorg voor mensen met kanker. Wilt u ook weten waar de boxen staan? Op Facebook bij @keeponrunning130 staan alle bedrijven. Wilt u ook een Keep on Running box op uw balie om zo aandacht te geven aan Roparun – een avontuur voor het leven – dan kunt u op Facebook een bericht achterlaten of kijken op www.keeponrunning.info.

Het logo van team Keep on Running – de Eiffeltoren en Erasmusbrug die symbool staan voor de estafetteloop van Parijs naar Rotterdam – komt u de komende maanden vast vaker tegen in uw woonplaats. Er staan namelijk een aantal evenementen om donaties te werven op het programma: op 30 maart een verrassend driegangenmenu bij Brasserie in 't Groen in Heiloo (waarbij er 10 euro per couvert naar het goede doel gaat) en op 7 april bij atletiekvereniging Trias in Heiloo een estafetterun voor bedrijven.

Buiten spelen bij Kits Oonlie

Foto: aangeleverd

HEILOO - Een van de speerpunten van Kits Oonlie is buiten spelen. Kits Oonlie vindt het belangrijk dat alle kinderen dagelijks naar buiten gaan. Buiten spelen is namelijk goed voor de ontwikkeling. Een uitdagende omgeving nodigt de kinderen uit om op onderzoek uit te gaan en dingen uit te proberen. Buiten zijn er weer andere mogelijkheden dan binnen en is er meer ruimte om vrij te bewegen. Door te bewegen kunnen de kinderen beter risico's inschatten en worden ze motorisch sterker. Ook kunnen zij bijvoorbeeld zien wat er gebeurt met een blaadje in de wind of leren zij hun evenwicht te bewaren door over een randje stenen te lopen.
Op alle locaties van Kits Oonlie zijn verschillende buitenspeelmaterialen te vinden zoals fietsjes, ballen en hoepels. Ook kunnen de kinderen in de zandbak hun fantasie de vrije loop laten.
Wilt u meer informatie ontvangen? Neem gerust contact op via 072-5323576 of info@kits-oonlie.nl.

Feest bij Aalsmeerse Plantenhal Vijf jaar op De Hoefsmid

HEILOO - In Heiloo en omstreken is de Aalsmeerse Plantenhal na 44 jaar inmiddels een begrip geworden. Sinds vijf jaar in een prachtige nieuwe winkel op een ruime locatie met parkeergelegenheid op De Hoefsmid 25 in Heiloo. Sinds vorig jaar d.m.v. zonnepanelen en een warmtepomp ook nog eens gebruikmakend van duurzame en milieuvriendelijke energie! Gespecialiseerd in de meest uiteenlopende trendy kamerplanten en een ruime keuze in diverse potterie. Het buitenterrein achter is klaar voor het heerlijke seizoen dat er weer aankomt. Volop heesters, struiken, bomen et cetera. Nieuw in het assortiment zijn diverse beuken in alle maten en uiteraard tegen messcherpe prijzen! Wilt u een groot aanbod, maar met een persoonlijk tintje? Dan moet u zijn bij de Aalsmeerse Plantenhal. Het vijfjarig bestaan wordt gevierd zoals het hoort. Deze hele maand spectaculaire acties, zie ook de achterzijde van de krant. Graag tot ziens bij de Aalsmeerse Plantenhal!

Veel vrijwilligers voor veertien klussen in Heiloo

Gereedmaken sportcomplex DSH. STiP Fotografie

HEILOO - Het Oranje Fonds organiseerde op 9 en 10 maart samen met duizenden organisaties in het land NLdoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland. NLdoet zet vrijwilligerswerk in de spotlights. In Heiloo konden vrijwilligers bij veertien klussen de handen uit de mouwen steken. De Uitkijkpost bracht een bezoek aan de vrijwilligers van vier klussen.

Terras gezellig maken
Bij ViVa! Zorggroep De Loet werd door het managementteam en vrijwilligers het terras weer gezellig gemaakt. Het terras werd klaargemaakt voor het voorjaar met mooie potten en planten. De bewoners konden bloemschikken met als resultaat iets fleurigs voor op hun eigen balkon. Andere vrijwilligers gaven bewoners die dat graag wilden een handmassage.

Een fruittuin en natuurspeelplaats
Op Landgoed Willibrordus (GGZ NHN) werd een fruittuin aangelegd. Een tuin waar bewoners van het landgoed straks met de buurt, waaronder ook leerlingen van basisscholen, de fruitboompjes en struikjes onderhouden, fruit plukken en gaan koken. Wethouders Elly Beens en Rob Opdam hielpen bij het planten van de bomen. Ook de naastgelegen natuurspeelplaats en buurttuin waren aan een opknapbeurt toe en werden onder handen genomen.

Verzendkisten maken bij Karwei. STiP Fotografie
Handmassage bij ViVa!Zorggroep De Loet. STiP Fotografie
Terras gezellig maken bij ViVa!Zorggroep De Loet. STiP Fotografie
Fruitbomen planten op Landgoed Willibrordus. STiP Fotografie

Gereedmaken sportcomplex DSH
Bij het complex van Double Stars werd het sportcomplex gereedgemaakt voor het komende seizoen. De kantine werd van binnen en van buiten schoongemaakt en de speeltuin werd klaargemaakt. Ook werden bosjes en bomen gesnoeid. En voor wie op zijn knieën wilde bestond de mogelijkheid om onkruid te wieden. Ook werd al het hek- en sluitwerk gecontroleerd.

Verzendkisten maken
Bij Karwei werden verzendkisten in elkaar gezet. Gered Gereedschap gaat deze gebruiken om het door hun ingezameld en opgeknapt gereedschap een tweede leven te geven in Afrikaanse ontwikkelingslanden. Bij het in elkaar zetten van de kisten werd gelijk van de gelegenheid gebruikgemaakt om een vluchteling, afkomstig uit Eritrea en net in Heiloo, om te leren gaan met gereedschap en hout. Deze man wil graag timmerman worden. Tijdens deze dag bleek hij hiervoor zeker talent te hebben.

De andere klussen in Heiloo
Naast de bezochte klussen konden vrijwilligers verder hun handen uit de mouwen steken bij een lunch voor alleenstaande moeders, een uitstapje en high-tea met dementerende ouderen, een puzzeltocht met lunch voor ouderen, clubhuis de Bolder opknappen (scouting Victorie), met bewoners van Stichting MagentaZorg Nieuw Varne wandelen, de verwarming vervangen van scouting Rurik, met bezoekers van Villa WesterVenne naar het duin in Castricum, het boenhok opknappen bij Stichting Badmintonhal Heiloo '81, de gymzaal van ODC De Vijfhoek weer spik en span maken en snoeiwerk in het Ter Coulsterbos.

Bij de door ons bezochte locaties waren was iedereen enthousiast. Heiloo kan trots zijn op alle vrijwilligers!

Tekst: Yvonne van Stiphout

"Ik streef dit jaar naar 60.000 bezoekers"

Foto: Miel van Velzen

HEILOO - De koude wind rukt aan je kleding. Het 50-meter bad ligt er verlaten bij. Er ligt nog een laag water in het zwembad, waar een stel eenden in drijven. Verderop is het geluid van hardwerkende mannen te horen. De zon is fel wanneer je naar de tegels in het zwembad kijkt. Er moet nog veel gebeuren voor Het Baafje op 28 april geopend kan worden, maar Jan Oostindie ziet het positief tegemoet.

De afgelopen zomers viel het weer een beetje tegen. "Het Baafje is een buitenbad, dus wij zijn weersafhankelijk," vertelt Oostindie. Dit jaar wordt er op beter weer gehoopt. "Ik streef naar 60.000 bezoekers. Het liefst nog meer." Voordat het zover is, moet er nog veel gedaan worden. Voordat het 50-meter bad leeggepompt kan worden, moet het grondwater lager staan. "Wanneer wij het grondwater niet wegpompen, wordt het zwembad omhooggeduwd en zal het zwembad stuk gaan." Nadat al het water eruit is, zullen de zwembaden schoongemaakt worden. Daarna moeten de zwembaden met kraanwater worden gevuld. "Dit gebeurt met behulp van vulleidingen. Dat duurt bijna een week." Het zonnesysteem op het dak moet ervoor zorgen dat het water verwarmd wordt. Hoe sneller het water er dus in zit, hoe sneller het water opgewarmd kan worden tot een temperatuur van 23 graden.

Dit jaar zullen de bezoekers van Het Baafje weer wat veranderingen zien. "Elk jaar zorgen we ervoor dat er nieuwe aanpassingen zijn, maar dit jaar is de grootste verandering de zwembadvloer." Voorheen lieten de tegels van het zwembad nog weleens los. Daarom is besloten er een geheel nieuwe vloer in te leggen, zodat het zwembad voor iedereen veilig blijft. "Andere veranderingen zijn strandhutjes, zonnedoeken, nieuwe banken en loungesets." Eerder zijn er al eens een ijswinkel, een terras, palen met hangmatten en een zandbak gekomen. Een glijbaan, dat zit er nog niet in. "Natuurlijk zouden wij dat graag willen, maar die kosten zijn gewoon te hoog."

Foto: Miel van Velzen
Foto: Miel van Velzen

Om de bezoekers toch te kunnen vermaken, staan er genoeg activiteiten op de planning. Zo komt er het schoolzwemmen, ontbijtzwemmen, hondenzwemmen en ook 'Heel Heiloo bakt'. Nieuw is het apk-zwemmen. "Dit is voor kinderen die wel zwemdiploma's hebben, maar eigenlijk nooit zwemmen. Er wordt gekeken op welk niveau de kinderen zitten en of het voor hen veilig is om bijvoorbeeld op vakantie te gaan zwemmen." Een andere nieuwe activiteit wordt de bootcamp, die elke woensdag door zwemvereniging De Spetters wordt georganiseerd.

"Ik ben trots op Het Baafje," zegt Oostindie. "De ligging is uniek, de uitstraling is mooi omdat het bad zo authentiek is en er zijn nog maar weinig zwembaden met een 50-meter buitenbad." Maar of Oostindie zelf weleens in het zwembad drijft? "Nee, eigenlijk niet. Toen ik hier in 2003 kwam werken, zwom ik twee keer per dag, maar op den duur wordt dat gewoon minder." Een waterrat is hij dus niet, maar hij geniet nog altijd van zijn werk. "Elk jaar is weer anders en ik ga nog iedere dag met enorm veel plezier naar mijn werkplek toe."

Tekst: Nikita Schipper

"Zestig jaar, het gaat vanzelf"

STiP Fotografie

HEILOO - Op de negenenzestigste dag van het jaar 1958, de dag dat de kranten meldden dat Johan Cruyff gewond was aan zijn been en het weerbericht aangaf dat het een niet zo zonnige en kille dag zou worden, traden de heer J.P. Bruin en mevrouw G. Bruin- Eikenaar in het huwelijk. Op 12 maart 2018 kwam burgemeester Hans Romeyn het echtpaar feliciteren met hun zestigjarig huwelijk.

Meneer, 87 jaar, heeft altijd in de bloemenhandel gewerkt. Hij, maar ook mevrouw, werkten bij de Aalsmeerse Plantenhal, toen nog op de Zevenhuizerlaan. Naast de bloemen had meneer ook nog een aantal jaren een patatkraam op het plein bij de voormalige Rustende Jager in Heiloo.

Mevrouw, 85 jaar, werkte op een kantoor. In die tijd werd er ook op zaterdagochtend gewerkt. Na haar werk ging zij naar de patatkraam om daar de handen uit de mouwen te steken. Mevrouw heeft ook een sigarenwinkel op de Langestraat in Alkmaar gerund. En voor de administratie bij de Aalsmeerse Plantenhal draaide mevrouw ook haar hand niet om. Meneer werd geboren in Langedijk en mevrouw in Alkmaar. Zij leerden elkaar kennen in Bergen bij restaurant Duinvermaak. Daar kon op zondagmiddag gedanst worden. Mevrouw was toen zestien jaar en mocht nog niet 's avonds naar dansles. Maar Duinvermaak was de oplossing. Na hun ontmoeting zijn ze elkaar niet meer uit het oog verloren. Na negen jaar verkering zijn ze uiteindelijk getrouwd.

Inmiddels wonen ze al twintig jaar aan het Dirk Bakkerhof, lekker dicht bij allerlei voorzieningen. Regelmatig trekken ze er nog op uit. Even naar Schoorl voor een glaasje port en een wit wijntje met een portie bitterballen of een kopje koffie bij restaurant Wildschut. "Even een bakkie doen," aldus mevrouw Bruin. Veel onder de mensen zijn en weten wat er in de omgeving gebeurt was ooit het advies dat ze kregen. En dat heeft dit echtpaar zich ter harte genomen. Ze pluizen nog dagelijks de krant uit en kijken veel naar Twee voor twaalf, Per seconde wijzer en De slimste mens. Mevrouw Bruin: "Zo blijven we helder." Ook skypen en appen ze regelmatig met de kinderen of kleinkinderen. Mevrouw onderhoudt zelfs een familie-app. Op de vraag aan meneer of zestig jaar niet lang is was het antwoord: "Zestig jaar, het gaat vanzelf."

Het echtpaar heeft drie kinderen, zes kleinkinderen en één achterkleinkind. Afgelopen zaterdag hebben ze heerlijk met het gezin bij Plaza Cinco gegeten. En het feest is nog niet voorbij. Binnenkort gaat het echtpaar met de buren een hapje en een drankje halen bij restaurant Wildschut.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Laatste wens, achter de fiets...

Foto: aangeleverd

HEILOO - De vorige week overleden Roel Bosman, oprichter van Bosman Tweewielers, had ooit bij een demonstratie van uitvaartvervoersmiddelen tegen kleindochter Jessica gezegd: "Dat wil ik later ook! Achter de fiets!" Jessica had dit onthouden en voegde de daad bij het woord!

"Je moet dingen ervaren, dan weet je het pas echt"

Foto: aangeleverd

HEILOO – "Je moet het echt ervaren, dan weet je het pas echt en blijvend," vertelt Jolanda Herngreen. In september 2017 verhuisde haar praktijk van de Hofdijk naar de Sluijsweijdt. Dit is ook een van de redenen waarom ze drie proeflessen geeft – het liefst niet minder. "Pas daarna krijg je een scala van wat het voor jou kan betekenen."

Jolanda begon met haar 21e met yoga. Ze vond het zo interessant, dat ze besloot fysiotherapie te gaan studeren: "Ik wilde echt weten wat ik deed". Haar passie voor yoga bleef en in 2012 besloot ze zich er fulltime op te storten. Door haar kennis van de fysiotherapie te combineren met de yoga, geeft ze de yoga nu op haar eigen manier.

Mensen kunnen zelf heel veel aan hun energie, gezondheid en geluk doen. "Dit hoef je nooit uit handen te geven. Ook als je maar één een keer in de week yoga doet, steek je daar veel van op. Je leert hoe je rustiger kan worden, bijvoorbeeld door op een bepaalde manier te ademen. Verder wordt je blij van de herinnering aan de les. Je hebt veel aan de tips, die je rustiger maken en meer in balans houden. Ik wil de deelnemers leren hoe ze in elkaar zitten, en hoe ze dit kunnen beïnvloeden en gebruiken in hun dagelijks leven," zegt Jolanda. Dit is niet bij elke yoga het geval, er bestaan ook meer atletische vormen. Voor Jolanda komt het van nature dat ze makkelijk ervaart hoe het een het ander als gevolg heeft; fysiek of emotioneel. "Precies dat wil ik graag overbrengen. En mensen daar zelf vaardig in maken." Naar eigen zeggen spreekt Jolanda mensen aan die tijd voor zichzelf willen nemen, tot zichzelf willen komen en daarbij geïnteresseerd zijn in hun gezondheid. "Ik ben er authentieker van geworden," zei een van haar deelnemers. Je merkt het veel in je dagelijks leven, vooral in kleine dingen – die bij elkaar opgeteld groot zijn. "Zelf merk ik dat bijvoorbeeld bij mijn vriend. Laatst wilde hij niet mee wandelen, want hij was heel druk geweest. Na wat energietechnieken stond hij een paar minuten later naast mij en vroeg hij of ik nog mee ging wandelen".

Jolanda geeft ook slaapyogalessen en workshops over veilig en handig gebruik van essentiële oliën. Bij de slaapyogacursus worden er onder andere drie dingen ontdekt: hoe je een rustig hoofd krijgt, hoe je ontspant en een techniek om vlugger in slaap te vallen. In de olieworkshops ervaren de deelnemers hoe ze met olie hun eigen geluk en gezondheid kunnen ondersteunen. Een juiste olie kan helpen om je te ontspannen, om je fysieke weerstand te verhogen en om je fijn te voelen. "Ik zoek dat met de deelnemers uit, daarbij kijk ik naar verschillende factoren die bijdragen aan waar diegene last van heeft." Je vindt altijd wel een olie met de juiste geur die bij je past.

Deze lessen worden zowel in groepslessen aangeboden als 1 op 1. Voor meer informatie over Jolanda of haar workshops, kijk op www.herngreen.com.

Tekst: Ilse Bloemendal.

Gratis compost voor inwoners

Foto: aangeleverd

HEILOO - Gft scheiden loont: de huisvuilcentrale (HVC) en de gemeenten leveren gratis compost aan de inwoners, gemaakt van het ingezamelde groente-, fruit- en tuinafval. De actie gaat zaterdag 17 maart van start, per gemeente zijn er verschillende afhaaltijden.

In Heiloo kunnen inwoners compost scheppen op zaterdag 17 maart (9:15 -12:45 uur) en maandag 19 tot en met donderdag 22 maart (9:00 uur en 15:30 uur) bij de afvalbrengplaats aan de Rosendaal.

Let op: zelf een schep meebrengen en ook zakken of een aanhanger. Dek de aanhanger wel af met een net of zeil, dat voorkomt een boete.

De compost komt van het ingezamelde gft- en groenafval. Van iedere volle container van 140 liter kan 15 tot 20 kilo compost gemaakt worden. Naast compost maakt HVC er ook biogas van. Afval is dus geen afval, maar een waardevol product als het goed gescheiden wordt.

Op www.compostdag.nl is meer informatie te vinden over de Compostdag.

Fashion & Lifestyle Fair by Kèk Women

HEILOO - Kèk Women organiseert zondag 25 maart a.s. een Fashion & Lifestyle Fair bij Pakhuis Dekker. Als u van Fashion & Lifestyle houdt, is dit zeker iets voor u.

Het programma ziet er als volgt uit:

Bijzondere gast Leontien van Moorsel vertelt haar levensverhaal. Hoe zij met horten en stoten de top heeft bereikt; 'van anorexia tot goud'. Haar doorzettingsvermogen en haar vrouwelijkheid zal veel vrouwen inspireren.
Tessa de Graaf is een freelance Fashion illustrator voor o.a. Viva, AvantGarde, Libelle en Elegance. Zij illustreert u live en het portret krijgt u!
Puur by Mariane: Lotte en Mariane geven make-up adviezen en browtreatments van het merk Lookx.
Tessa Koops presenteert haar eigen collectie. Tessa Koops, vooral gezien in het magazine Vrouw.
Robert van Haeften presenteert zijn merk EST'Y&RO, hippe kraagjes, leren broeken, sneakers, parfum etc.
Mary van Hulst showt haar sieradenmerk ClaudiaV.
Kim van Bloemen by Kim laat u prachtige boeketten en mooie accessoires zien.

Natuurlijk is er ook een fashion show, waarin modellen u de nieuwe Spring-Summercollection showen.

Dit alles onder het genot van Bubbles & Bites en muziek van live DJ Dick van der Kolk! Het belooft een mooie middag vol fashion te worden. U komt toch ook?

Reserveer uw kaarten via info@kekwomen.nl

Winnaars actie 5-jarig bestaan The Travel Club

Links: Gerrit Jan Rookhuijzen van Trend Leder Midden: De heer en mevrouw Van der Steen, prijswinnaars Rechts: Esra Berger-van Hemert van The Travel Club Heiloo

HEILOO - In verband met het 5-jarig bestaan van The Travel Club in Heiloo is er een winnaar geloot uit alle geboekte reizen in januari en februari. De heer en mevrouw Van der Steen zijn de gelukkige winnaars van een kofferset. Maar niet getreurd, alle reizigers die in januari en februari geboekt hebben bij The Travel Club Heiloo mogen een 10-persoons slagroomtaart bij Bakkerij Hoetjes bestellen.

Op 9 maart hebben de prijswinnaars hun kofferset opgehaald bij Trend Leder.

Koninklijk bezoek bij Holland Bulb Market

Bollenveld achter Holland Bulb Market. Foto: aangeleverd

HEILOO - Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet zal op vrijdagmiddag 20 april aanwezig zijn bij de viering van het 150-jarig jubileum van Holland Bulb Market in Heiloo. Het bloembollenbedrijf richt zich op de ontwikkeling van nieuwe rassen (tulp, iris en amaryllis) en het kweken en exporteren van bloembollen, snijbloemen en planten. Holland Bulb Market exporteert meer dan 5.000 soorten bloembollen en meerjarige planten naar ruim 50 landen wereldwijd. Tijdens de jubileumviering is aandacht voor de geschiedenis van het familiebedrijf. Prinses Margriet doopt een nieuwe amaryllis en bezoekt onder andere de bloemenshow.

Bron: www.koninklijkhuis.nl

Benefietconcert Musiceren voor toekomstige jonge ondernemers in Mago/Kenia

Toekomstige coupeuse. Foto: aangeleverd

LIMMEN – Op 24 maart 2018 wordt een uniek benefietconcert georganiseerd voor een school in Mago/Kenia waar jonge ondernemers een opleiding krijgen om in twee jaar een eigen bedrijf te starten.

In 2003 waren enkele Nederlandse ondernemers (vakhandelaren in ijzerwaren) in het dorp Mago in West-Kenia en ontdekten dat een groot deel van de jeugd niet in staat was om na de Primary School een vervolgopleiding te volgen. Zij besloten een school te bouwen, de Mago Polytechnic School om daarmee de allerarmste jeugd een kans te geven op een betere toekomst. Hun basisprincipes waren: zoveel mogelijk werken met lokale mensen, streven naar financiële zelfstandigheid, en geen enkele overhead: iedere ontvangen euro komt volledig ten goede aan de Mago Polytechnic School en de medische hulppost.

In 2005 opende de school haar poort en konden jonge mensen een tweejarige opleiding volgen tot bijvoorbeeld timmerman, automonteur, metselaar of kleermaker. Verder werd er een pc-opleiding gestart. In 2014 werd in Mago een medische hulppost geopend voor de eerstelijns medische zorg. www.magocare.org/nl/

Dit ontwikkelingsproject wordt vanuit een kleinschalige stichting uit Nederland begeleid. De begeleiding is erop gericht dat de Polytechnic School en de polikliniek Mago Care 'op eigen benen' komen te staan. Zonder de donaties vanuit Nederland is dit nog niet mogelijk. Er is jaarlijks nog veel geld nodig om ieder jaar opnieuw 200 studenten op te leiden voor een beroep, opdat zij geld kunnen verdienen om voor zichzelf en hun familie in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. Gegarandeerd wordt, dat elke euro uit Nederland wordt besteed aan de school en de medische hulppost in Mago. www.stichtingmago.nl/

Op zaterdag 24 maart 2018 wordt er een benefietconcert georganiseerd om geld op te halen voor dit prachtige project. Aan dit concert werken belangeloos mee:
Koor sWing uit Heiloo, o.l.v. Olaf van Rijn
Donna Musica Viool/cello /piano - Sandra Kox - Evelien Dubbeldam - Hendrik-Jan Bosma
Fluitist - Raphael Schulte
Pianist / organist - Ronald van der Veen

Het concert vindt plaats op zaterdag 24 maart 2018, aanvang 20.00 uur in de Evangelisch Lutherse Kerk, Oudegracht 187, Alkmaar
Kaarten á 10 euro per persoon (kinderen tot 12 jaar 5 euro) kunt u kopen bij Boekhandel De Schrijverij (Stationscentrum Heiloo) en Boekhandel Bruna ('t Loo Heiloo) of voor aanvang in de kerk.

Workshop/training tekststrategie Teksten voor blije lezers en meer succes

HEERHUGOWAARD - Worstel jij wel eens met teksten omdat je niet van tevoren goed hebt nagedacht over de ingrediënten van je tekst? Krijg je discussies als de tekst al is geschreven? Misschien is het dan verstandig deel te nemen aan de workshop/training tekststrategie op 29 maart in Heerhugowaard.

Nog teveel mensen op de werkvloer denken ten onrechte: 'Ik schrijf wel even een nieuwsbrief of een mailing. Dat lukt: het gaat tenslotte over mijn werk of mijn bedrijf.' Deze denkwijze is op zich begrijpelijk - je kunt immers je verhaal via de computer eenvoudig wijzigen - maar niet verstandig. Noem het een valkuil. Beter is het om eerst gestructureerd na te denken over alle aspecten van je verhaal vóór je de tekst produceert. Net als bij het bakken van een taart: ook dan verzamel je eerst de ingrediënten voordat je gaat bakken. Tekststrategie geeft jou de denkstappen die voor tekstschrijven nodig zijn op een presenteerblaadje. Door deze toe te passen, krijgt de lezer die jij voor ogen hebt precies voldoende informatie. Hij voelt zich betrokken, gehoord of gewaardeerd en reageert adequaat. Zo kun jij als professional gemakkelijker je doelen bereiken, ongeacht je functie en de branche waarin je werkt.

Tekststrategie helpt je bij het (her)schrijven, beoordelen, analyseren en uitbesteden van elke tekst, ongeacht middel, kanaal en taal. Tijdens de workshop/training krijg je uitleg over de denkstappen met inspirerende voorbeelden, aangevuld met een boek en - als extra mogelijkheid - een online tool boordevol oefeningen. De methode is ontwikkeld door Marian Stoppelenburg, voorheen docent Communicatie in het hbo en wo. Trainer tekststrategie, tekstschrijver en journalist Evert Visser verzorgt de training in Heerhugowaard op donderdag 29 maart in het gebouw van Blosse aan de W.M. Dudokweg 47 in Heerhugowaard. De bijeenkomst duurt van 09.00 tot 13.00 uur. De kosten bedragen 106,25 euro p.p. voor een groep van 8 cursisten. Ook een introductietraining (2 tot 3 uur/ 65 euro p.p. voor 6 zzp'ers) en trainingen van twee of meer dagdelen met veel aandacht voor eigen teksten behoren tot de mogelijkheden. Meer weten? Bekijk dan het overzicht van alle trainingsvormen (op locatie en online) op www.driedenkstappen.nl.

Een nieuw seizoen voor Galerie De Kapberg

EGMOND AAN DEN HOEF - Zoals ieder jaar heeft de galerie een goed plan gemaakt voor het komende jaar. Zeven tentoonstellingen met kunstenaars van niveau. Het jaarprogramma ligt voor u klaar in de galerie. Dit ziet u bij ons in de komende weken:

Geertrui van Herwijnen laat ons foto's zien. Bijzonder is dat een groottemaatstaf ontbreekt, dat vaak de suggestie van een enorme ruimte wordt gewekt. Op zondag 18 maart om 14.00 uur zal Geertrui een 'artist talk' geven over haar werk en zal ze ingaan op vragen. Haar fotoboek Bladgoud is in de galerie te koop.

Martien Ockeloen maakt beelden in steen en brons. Hij maakt nu geen middelgrote en grote beelden meer, omdat hij lijdt aan de ziekte van Parkinson. Wel maakt hij nog kleine beeldjes, die ook in de Kapberg te zien zijn naast zijn oudere werk. Hij houdt zich nu ook bezig met grafiek en tekeningen.

May An Go maakt ingekleurde keramische schalen, waarbij de oxides die kleur geven vermengd zijn met de kleimassa. Door tijdens de verschillende droogfasen klei weg te schrapen krijgt de schaal haar uiteindelijke vorm. Na haar afstuderen aan de Gerrit Rietveld Academie studeerde ze in Hangzhou in China kalligrafie en in Peking aan de academie voor toegepaste kunst. Ook zij vertelt op 18 maart in de galerie hoe zij werkt.

Tijdens de expositie exposeert Anita Duyvis 'Verlaten kamers'. Het zijn kijkkasten waarin verschillende interieurs over elkaar heen zijn gezet. Door een vitrage heen zie je een kamer, zoals je bijvoorbeeld door de stad loopt en nieuwsgierig bij mensen naar binnen gluurt.

De tentoonstelling is nog te zien tot en met 1 april op vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur. Het adres is Slotweg 17 in Egmond aan den Hoef. Wie meer wil zien van de galerie: www. galeriedekapberg.nl.

Feestelijke opening jeugdcentrum JOEB!

Foto: aangeleverd

EGMOND-BINNEN - Burgemeester Hafkamp en wethouder Snabilie openen zaterdag 17 maart om 12.00 uur het nieuwe jeugdcentrum van JOEB. Direct na de opening zijn er vele activiteiten voor alle leeftijden. Buiten staat het springkussen klaar en vinden er balsporten plaats. Binnen begint om 13.30 uur het poppentheater Belletje Sterk met de familievoorstelling Lammetjespap en zijn er workshops striptekenen, dance, darten en koken. De heerlijk gekookte hapjes worden de gehele dag te koop aangeboden. Vanaf 18.30 uur zullen dj's The Q Brothers de jongeren t/m 15 jaar vermaken met aanstekelijke dance music om vervolgens om 21.30 uur de muzikale stok over te dragen aan de Egmondse bands Van Leer en 21 Grams.

Het nieuwe honk van de Jongeren Organisatie Egmond-Binnen aan de Visweg 45A is tot stand gekomen door financiële bijdragen van onder andere de Gemeente Bergen, het Oranjefonds, het Kansfonds, de RaboClubKas, particulieren en acties van de jeugd van Egmond-Binnen. Alle Egmond-Binners en geïnteresseerden uit de omgeving zijn van harte welkom op deze feestelijke dag.

Keezdrive in Akersloot zaterdag 17 maart

AKERSLOOT - De maandelijkse keezdrive in Café de Vriendschap staat gepland op zaterdag 17 maart. Ook u bent van harte welkom om gezellig te komen keezen. De aanvangstijd is 19.30 uur. U kunt u opgeven via info@vriendschapakersloot.nl of telefonisch: 0251-312866. De keezdrive zelf wordt weer georganiseerd door de Vriendschap zelf , en wordt gespeeld met officiële keezborden. Voor deze drives zijn mooie prijzen te winnen. Naast de drive vindt er ook altijd een superverloting plaats waar nog meer prachtige prijzen te winnen zijn. Er zullen vijf rondes gespeeld worden. Koffie/thee en hapjes worden geserveerd. Café De Vriendschap, Kerklaan 18 te Akersloot.

Kampeer- en Wandeldagen 2018 17 en 18 maart op de Caravanboulevard in Heerhugowaard

Foto: aangeleverd

REGIO - Het voorjaar komt eraan, de campings gaan weer open. Kortom, de start van het kampeerseizoen.

Om het begin van het kampeerseizoen in een gezellige sfeer op te starten, organiseren de bedrijven op de Caravanboulevard weer een groots evenement. Onder de titel 'Kampeerdagen 2018' kan de kampeerder twee dagen lang in een sfeervol decor kennismaken met allerlei zaken die met kamperen en vrije tijd te maken hebben. Met ondersteuning van tientallen exposanten op kampeer- en wandelgebied, waaronder leveranciers van onder meer kampeerartikelen en technische accessoires, campings, wandelspecialisten en een prachtige collectie fietsen. De bedrijven op de Caravanboulevard staan samen garant voor een enorme collectie kampeermiddelen, waaronder nieuwe en gebruikte campers en caravans, (voor)tenten, kampeertenten en 1001 kampeeraccessoires. Als extra voegt Pauw recreatie het thema wandelsport aan het evenement toe. Met deze keer onder andere de Lowa Experience Trailer, waar de wandelaar de diverse Lowa schoenen uit kan testen. Er is ook een 5 of 10 km wandelroute beschikbaar. Op 17 en 18 maart is iedereen van 10.00–17.00 uur welkom. Er is ruime gratis parkeergelegenheid. Zie voor meer informatie ook www.pauwrecreatie.nl.

Spectaculaire 20% Bosch kortingactie bij Expert Castricum

Foto: aangeleverd

CASTRICUM - Een nieuwe oven, kookplaat of vaatwasser koopt u niet zomaar. Het is prettig om van tevoren de producten te zien, aan te raken en met elkaar te kunnen vergelijken. Zo weet u zeker dat u de juiste keuze maakt. Expert Castricum biedt deze mogelijkheden in de Bosch showroom. Bovendien kunt u daar over alle producten uitgebreid deskundig advies inwinnen.

Al enige tijd mag Expert De Graaf zich officieel Bosch Quality Partner noemen. In de winkel is een speciale inbouwwand gerealiseerd. Bedrijfsleider Danny de Graaf: "Ook voor inbouwapparatuur kunt u bij ons terecht. We hebben een ruime keus en verschillende merken. We komen geheel vrijblijvend bij u thuis om in te meten en wij geven u advies op maat. Na uw aankoop bezorgen we het apparaat bij u thuis en we vertrekken pas als alles werkt."

Kom nu naar de winkel en ontvang 20% korting op vele artikelen van Bosch! Expert De Graaf is gevestigd aan de Torenstraat 54 in Castricum. Er is gratis ruime parkeergelegenheid bij de winkel. Voor meer informatie en een routebeschrijving, kijk op www.expert.nl.

Regionaal Archief Alkmaar blij met een 8

Juichen in 1919. Een impressie van de reactie van de archiefmedewerkers op de uitslag van de Kwaliteitsmonitor. Foto door Jan Petrus Ponstijn, Bergen (Regionaal Archief Alkmaar, deelcollectie Jan Ponstijn).

ALKMAAR – De dienstverlening in Nederlandse archiefinstellingen wordt goed beoordeeld. Dat blijkt uit de Kwaliteitsmonitor Dienstverlening Archieven die over 2017 werd uitgevoerd. Gemiddeld scoorden de archieven een 7,9 op allerlei aspecten. Het Regionaal Archief Alkmaar scoorde met een 8,0 iets hoger dan gemiddeld, en daar zijn ze trots op.

De vragenlijst is gericht op het studiezaalbezoek en de online dienstverlening van de archieven. Het Regionaal Archief scoorde een 7,8 voor de online dienstverlening tegenover een gemiddelde van 7,5. De dienstverlening op de studiezaal werd met een 8,1 beloond (gemiddeld 7,8). Op alle onderzochte aspecten van het studiezaalbezoek scoorde het Regionaal Archief bovengemiddeld. Met name de openingstijden van de studiezaal werden gewaardeerd (8,1 tegenover 7,4).

Om de dienstverlening te verbeteren, vroegen respondenten om meer digitaal beschikbare archiefstukken en een snellere verbinding met de online database. Het Regionaal Archief gaat met de suggesties aan de slag. Meerdere respondenten gaven de behoefte aan om buiten kantooruren te worden geholpen. In dat kader wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om te chatten buiten de openingstijden van de studiezaal.

Opvallend is verder nog dat het Regionaal Archief een 8,4 krijgt voor de reactiesnelheid na vragen op afstand (via telefoon, e-mail of chat). Daarnaast becijferden de respondenten de activiteit van het Regionaal Archief op social media met een 8 (landelijk 7,7). Opvallend veel respondenten die social media gebruiken, volgen het archief dan ook (50% tegenover 26% landelijk).

Het werkgebied van Regionaal Archief Alkmaar beslaat tien gemeenten: Alkmaar, Bergen, Castricum, Den Helder, Heerhugowaard, Heiloo, Hollands Kroon, Langedijk, Schagen en Texel. Bezoekers kunnen op de website en in de studiezaal aan de Bergerweg 1 te Alkmaar onderzoek doen in de gemeentelijke archieven uit dat werkgebied, maar ook in particuliere archieven die in het Regionaal Archief worden bewaard. Dat zijn bijvoorbeeld familiearchieven of archieven van verenigingen en instellingen.

Gemeente- en Dorpsbelang pleit voor het bouwen van hofjes

CASTRICUM - Al jarenlang pleit GDB voor het bouwen van hofjes in de gemeente Castricum. In het verkiezingsprogramma staat dit vermeld als speerpunt. Een hofje is een gemeenschappelijke woonvorm geschikt voor senioren en alleenstaanden, die een kleine en liefst gelijkvloerse woning willen. Het kan dus een mix van jong en oud zijn en zowel koop als huur. Mensen worden ouder en willen langer zelfstandig blijven. Wensen van veel ouderen en alleenstaanden zijn: vrolijk, leuk en toekomstbestendig leven en wonen met een optimale prijs-kwaliteitverhouding. Zo onafhankelijk en comfortabel mogelijk én samen zijn! Elkaar helpen en dingen zelf doen. Bovendien wordt door de toenemende vergrijzing de zorg onbetaalbaar. Zorgkosten Nederland 2002: € 46 miljard (22% 60+); 2016: € 95 miljard (24% 60+); 2036: € ……. miljard (51% 60+).
Castricum heeft 35.270 inwoners (2017) • Ca 23% 64+: 8.000 senioren (groei in 2030 naar 30% 64+) • Ruim 33% eenpersoonshuishoudens: 11.000 mensen. Er zal dus gebouwd moeten worden voor deze doelgroepen. Dit is een moeilijke opgave daar de grond schaars en duur is en de interesse van projectontwikkelaars voor deze bouwvorm bijna nihil. De woningen zijn door het kleine oppervlak relatief duur. Het is wel te realiseren als de gemeente en de woningbouwcorporaties naar mogelijkheden zoeken en inzien dat het noodzakelijk is dat deze vorm van woningbouw nodig is. Ook een collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) behoort tot de mogelijkheid (dit is bouwen in eigen beheer). GDB ziet mogelijkheden in Akersloot (Zuid 3), Limmen (centrum) en Castricum (Augustinusschool).
Kortom: het realiseren van gemeenschappelijke woonprojecten resulteert uiteindelijk in gelukkige burgers en een buurt/wijk waar de sociale cohesie wordt versterkt. Gelukkige burgers in woningen die zorggeschikt zijn vragen om minder hulp en zorgondersteuning (we doen het zelf!) en daardoor zal het uiteindelijke WMO-budget van de gemeente minder worden belast en kan het geld besteed worden aan het realiseren van 'sociale' woningbouw in de vorm van hofjes. Tevreden burgers naar wie geluisterd wordt, krijgen meer vertrouwen in de politiek en daar is GDB een grote voorstander van.
Namens u,
Gemeente- en Dorpsbelang
Cees Hollenberg

PCC Maalwater Run en Walk: St Radboud loopt mee voor een leven lang fit

Meester Rob (l) en meester Dick. Foto: Jack Groot

HEILOO - Na het thema 'Een leven lang fit', dat in de afgelopen weken de aandacht vroeg van de leerlingen van de St Radboudschool in Heiloo, kan het niet anders of het loopt storm voor de inschrijving voor de PCC Maalwater Run en Walk. Het evenement wordt voor de tiende maal georganiseerd op zondag 15 april. Startpunt is weer het Stationsplein in Heiloo.

De leraren Rob Buur (groep 6/7) en Dick Bulthuis (groep 7) gaan zich daar in ieder geval al voor warmlopen. "Natuurlijk loop ik mee," zegt Dick. "Als enthousiaste loper ben ik blij met elke mogelijkheid om aan zoiets gezelligs mee te doen. En nu ga ik natuurlijk ook als aanmoediging met mijn klas meelopen." Ook Rob gaat met zijn leerlingen meedoen en daarmee gaat de Radboud proberen om het recordaantal deelnemers dat de buren (basisschool De Springschans) hebben gevestigd, te overtreffen.

Een bijkomend voordeel is dat de school door deelname sportlessen verdient voor het sportprogramma 'Sport@School'. De sportverenigingen worden via de buurtsportcoach, Pascale de Hoogh, gekoppeld aan de basisscholen om gymlessen in te vullen door de trainer van de vereniging. Zo genoten de Radboudleerlingen al van schermlessen tot breakdance. Prettig is dat dit soort activiteiten in de gymzaal naast de school kunnen plaatsvinden. Voor het verplaatsen naar andere accommodaties is altijd extra hulp van ouders nodig. Nu alle ouders via de school een deelnameformulier hebben ontvangen om hun kinderen en zichzelf op te geven voor de tiende PCC Maalwater Run of Walk is men in ieder geval al bekend met de mogelijkheden van Sport@School en krijgt een verzoek om hulp meer aandacht.

Ga voor alle informatie naar www.pccmaalwaterrunenwalk.nl.

Advisor ICT Solutions nieuwe hoofdsponsor voor Foresters

Foto: aangeleverd

HEILOO - Advisor ICT Solutions uit Mijdrecht is sinds kort als hoofdsponsor verbonden aan de Foresters. Eric van 't Boveneind, algemeen directeur en vader van Koen (selectie heren): "We gaan het grootste gedeelte van de ICT-infrastructuur van de Foresters leveren en onderhouden. Aan het systeem 'hangen' de bewakingscamera's, de computers, beeldschermen en een Microsoft Office 365 omgeving. In het nieuwe systeem kunnen het bestuur van de Foresters en de medewerkers makkelijker digitaal (samen)werken en bestanden opslaan." De Foresters is blij met de komst van Advisor. Door hun inzet maken we een grote stap richting het centraal opslaan en gebruiken van gegevens, waardoor de communicatie binnen de vereniging eenvoudiger en zorgvuldiger kan.

Over Advisor
Van 't Boveneind: "Ons bedrijf heeft 50 medewerkers en we werken voor organisaties tot 500 werkplekken met tijdkritische processen en/of een vestigingenstructuur. We leveren en beheren praktische ICT-oplossingen en adviseren op het gebied van netwerkinfrastructuur, communicatie en hosting.

Geïnteresseerd in de dienstverlening van Advisor ICT Solutions? Ga dan naar https://www.advisor.nl/.

Open Dag TC Heiloo United ongekend druk

Foto: aangeleverd

HEILOO - De open dag bij tennisvereniging TC Heiloo United is een ongekend succes geworden. 70 mensen deden actief mee en vele anderen kwamen langs om te kijken of voor informatie.

Deelnemers en bezoekers werden door Laura en Chantal, de vaste kantinebemanning, warm onthaald met vers gebakken muffins. Na een kort welkomstwoord gingen de deelnemers snel naar buiten waar de acht trainers en hulptrainers al klaar stonden. Gestart werd met een warming-up waarna de deelnemers zich konden uitleven op de banen.

Een fikse regenbui bood de gelegenheid om onder het genot van een kop soep in de kantine meer te vertellen over de vereniging en alle mogelijkheden voor jeugd en volwassenen. Eenmaal droog stond jong en oud echter weer te trappelen om de clinics te vervolgen.

Dat de beloofde tenniservaring is waargemaakt, blijkt wel uit het grote aantal aanmeldingen dat nog dezelfde dag binnen kwam bij TC Heiloo United. Vooral voor het lidmaatschap met tien lessen tot de zomervakantie is erg veel belangstelling. Dat is prettig, want dan kunnen we iedereen indelen in een groep van eigen leeftijd en tenniservaring.

Kon je er zondag niet bij zijn, maar ben je wel nieuwsgierig naar tennis bij TC Heiloo United? Kom dan deze week een keer langs. Park en kantine zijn alle dagen open van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat. Het belooft opnieuw een hele drukke maar gezellige week te worden met vanaf donderdag het Boerenkooltoernooi en op zondag de competitiestart voor de jeugd. Alle informatie is ook op de website www.tcheiloounited.nl terug te vinden.

Cross Triathlon Akersloot

Foto: aangeleverd

AKERSLOOT - Dit jaar zal alweer voor de vierde keer de OIT-Cross Triathlon Akersloot georganiseerd worden onder auspiciën van de Nederlandse Triathlon Bond. Dit grootse sportevenement zal op zondag 24 juni 2018 plaatsvinden op en om het recreatieoeverpark De Hoorne in Akersloot.

Ook dit jaar is het streven om zoveel mogelijk deelnemers uit onze gemeente en directe omgeving aan de start te zien. Want Akersloot brengt mensen in beweging! Deelname is mogelijk voor iedereen vanaf 16 jaar. Men kan individueel inschrijven maar ook in teams, zodat elke persoon zich kan richten op één onderdeel! Het parcours begint met 500 meter zwemmen in het mooie Alkmaardermeer, waarna wordt vervolgd met mountainbiken door Akersloot. Dit fietsparcours is zeer spectaculair en technisch. Voor het laatste gedeelte moeten de lopers ruim vijf kilometer hardlopen om en door weilanden, zoals het hoort bij een echte cross triathlon! Heb je geen mountainbike? Geen probleem, deze kun je huren op deze dag. Informatie hierover en ook de regels van een cross triathlon vind je op onze website www.triathlonakersloot.nl. De voorbereidingen voor deze dag zijn in volle gang. Nu is het ook aan de sporters om zich voor te bereiden! De inschrijving is geopend en verloopt via de NTB site: www.ntbinschrijvingen.nl. Let op: er is een beperkt aantal plaatsen!

Tuinman heeft tijd over voor al uw werkzaamheden in de tuin. Vrijbl. prijsopgave, alles is bespreekbaar. Ingeschr.KvK. Tel: 06 - 5344 2975

BLOKFLUITLES: Een zeer geschikt opstart instrument voor de beginnende muzikant. In gezellige kleine groepjes leer je blokfluit spelen en noten lezen. Voor alle leeftijden! Voor meer info: Elma Agterberg 06-22889122

Voor al het behangen en sauzen. Tel: 06 - 1959 5863

SAXOFOONLES-loods Westerweg 198 Heiloo. Jazz, blues, improvisatie. Info: Victor Posch www.victorposch.nl / 06 - 13230949

Zangles in Heiloo.
Privé of met twee, kids of volwassenen, beginners en gevorderden. Gratis proefles. www.zingjemee.nl 06 - 48116691

TE HUUR: PRAKTIJK/KANTOORRUIMTE 16 M2 €325 Kennemerstraatweg 452 Heiloo Voor meer info: 06-51302215

SCHILDERSBEDRIJF LIMMEN

50% Korting

Heeft nog tijd voor al uw schilderwerk binnen en buiten.

T: 06 - 4247 9384

Mondharmonicales. Leer in een paar lessen goed spelen. Notenkennis is niet nodig! Iedereen kan het leren!
Info 06 16163045 of www.mondharmonicales.nl

TUINEN TE VEEL WERK? Geen tijd? Zeer ervaren tuinliefhebber helpt u met DESKUNDIG snoeien en het voorjaarsklaarmaken van uw tuin en het afvoeren van tuinafval. T: 06 - 1827 8367

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072 - 506 9052

Tuinwerk met passie. Al 21 jaar. Hovenier vd Putten 072-5408052 Ingeschreven k.v.k

KRINGLOOP HEILOO is de leukste en goedkoopste! Kinderkleding €0,50, alle kleding €2 (muv jassen) alle boeken €1, dvd's €1, cd's €0,50, glazen €0,30, 7 meter strips €1, veel meubels, kleingoed. DI t/m Za 10-5 De Oude Werf 7, nabij Karwei. Ook inbreng. 072 - 5334000 Kijk op KRINGLOOPHEILOO.NL

Beste schilder en stukadoor.

Voor binnen en buiten.

Nu 50% korting. Tel: 06 - 3374 3601

PIANOLES BIJ U THUIS!

De lessen zijn deskundig, ontspannen en op maat gemaakt voor elke leeftijd. Info? Bel 06 - 38279213

Huurwoningen gezocht voor EXPATS Alkmaar@123wonen.nl of bel 072 - 20 20 700

Tuinonderhoud Jeroen Borst. Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen.Bel voor gratis offerte: 06 - 4180 3734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

Op zoek naar kwaliteit en betrouwbaarheid? Jan Baltus schilderwerken in Limmen voor al uw schilder en sauswerk. Mail janbaltus@hotmail.com Tel: 06 - 4009 5081

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info
STOFZUIGERKRAAM

BARRY DE VRIES AUTO'S. In- en Verkoop.
www.barrydevriesautos.nl
De Wagenmaker 12, 1851 PX Heiloo. Tel: 06-2159 8809

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating. T: 072 533 6002 www.iristuinen.nl

JOS BUYS BESTRATING. Straatwerk voor bedrijf en particulier. Tel. 06 5064 1386

Uw tafelblad weer als nieuw! Kijk op TAFELDOKTER.NL Of bel 06 21885288

Ambachtelijke schilder, 35 jaar ervaring, heeft nog tijd over voor al uw schilder-en sauswerk, behangen, dakreparatie. Inges.KvK. Vrijbl.prijsopg. Tel: 06 - 3987 0829

DE SCOOTERBOX
repareert alle merken scooters en scootmobielen. Wij halen uw scooter GRATIS op. Ook levering nieuwe.
www.descooterbox.nl
06 - 2202 0702 AGM-Dealer