De Uitkijkpost

5 april 2017

De Uitkijkpost 5 april 2017


Johannes Passion in Witte Kerk Heiloo

Ribattuta Musica.

HEILOO - De Johannes Passion klinkt op zondagmiddag 9 april in Heiloo: een passievol, recht in de ziel treffend verhaal. Ribattuta Musica komt naar de Witte Kerk met Bach's eerste Passion, uitgevoerd door topsolisten. Bach heeft zijn hart en ziel gelegd in dit ontroerende meesterwerk met protestkoren, verstilde aria's en liefdevolle koralen.

Ribattuta Musica is een professioneel, vocaal-instrumentaal barokensemble met artistiek leider Dick Duijst. De vijfendertig professionele topmusici hebben een gedeelde passie om hun muzikaal verhaal te delen met het publiek. Ribattuta laat muziek voelen en beleven.

Het concert begint om 15.00 uur. De kerk is om 14.30 uur open. De toegangsprijs bedraagt 27 euro. De website geeft nadere informatie en bevat een bestelformulier. Een consumptie is bij de toegangsprijs inbegrepen. Reserveren kan via www.concertenwittekerk.nl of 06 45184525. Kaarten zijn ook verkrijgbaar bij de Schrijverij aan Heerenweg 199 in Heiloo. U kunt de middag extra feestelijk afsluiten met een diner bij de 'Loocatie' (tegenover de Witte Kerk) tegen het gereduceerde tarief van 25 euro op vertoon van uw toegangsbewijs. Graag wel even reserveren via 072-5333352.

<CHAPEAU> In de Oudheidkamer Heiloo Presentatie brandweer vroeger en nu

HEILOO – Petra Abma geeft zaterdagmiddag 8 april in de Oudheidkamer een presentatie over de verschillen tussen de organisatie van de brandweer van vroeger en nu. Zij is daarvoor uitgenodigd ter gelegenheid van de expositie over '75 jaar Brandweer in Heiloo'. Naast het bijwonen van haar lezing kunnen liefhebbers drie exposities in de Oudheidkamer Heiloo bezoeken.

Petra Abma is brandweercommandant van twee teams bij de Veiligheidsregio. Hieronder vallen de bijna dertig kazernes van de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Heiloo, Heerhugowaard, Schagen, Landedijk, Opmeer en Koggenland.

De Veiligheidsregio Noord-Holland Noord is een samenvoeging van de regionale brandweer, de GHOR (geneeskundige hulpverlening), de Gemeenschappelijke Meldkamer en Ambulancezorg Noord-Holland Noord. Een totale verandering in vergelijking met de situatie van 'vroeger'. Dit vergt wel enige uitleg. Een veiligheidsregio is een gebied waarbinnen gemeenten en hulpverleningsdiensten samenwerken op het gebied van rampen- en incidentbestrijding. Bij een ramp is het 'gouden uur' letterlijk van levensbelang. De hulpverlening moet snel en goed gecoördineerd op gang komen. De samenwerking moet zorgen voor verkleining van de risico's op crises, een betere voorbereiding op incidenten en een vlotte en adequate aansturing van de hulpverlening bij een ramp. De inspanningen worden gecoördineerd vanuit een centrale organisatie.

Veiligheidsregio Noord-Holland Noord werkt intensief samen met partners op het gebied van veiligheid. Denk daarbij aan politie van de eenheid Noord-Holland, GGD Hollands Noorden, Kustwacht, KNRM, reddingsbrigades, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, het Nederlands Rode Kruis, Defensie en de ziekenhuizen in de regio. Petra Abma vertelt over het werk van de brandweer en de veiligheidsregio.

De presentatie start op zaterdagmiddag 8 april om 14.30 uur. De bijeenkomst is vrij toegankelijk, maar vol is vol. Vooraf serveren wij een kopje koffie of thee. Na afloop van de presentatie bent u in de gelegenheid de expositie over 75 jaar brandweer in Heiloo te bezoeken, evenals de permanente expositie over de geschiedenis van Heiloo en een kleine tentoonstelling over de plaatsing van de 'Stolpersteine'.

De Oudheidkamer Heiloo is gevestigd aan de Bergeonstraat 30 en is geopend op zaterdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur en op dinsdagavond van 19.00 tot 21.00 uur. Voor meer informatie, zie www.oudheiloo.nl of bel 072-5332571.

Bond Girl in Heiloo

V.l.n.r.: Varol Porsemay (eigenaar Hollywood Produksiyon), kunstenares Thea van Dijk, Tonia Sotiropoulou en Carolien ter Linden. Foto: Stip Fotografie

HEILOO - Een echte Bond Girl was vrijdag aanwezig bij Herberg Jan in Heiloo. Tonia Sotiropoulou - bekend van de James Bondfilm 'Skyfall' en van de film 'Hercules' - was daar aanwezig om een schilderij van zichzelf te bewonderen. De actrice was duidelijk blij verrast bij het zien van haar geschilderde verschijning. Carolien ter Linden van Passarella Moda Company had kunstenares Thea van Dijk gevraagd de filmster te schilderen. Thea exposeert momenteel in Herberg Jan.

Carolien werkt samen met Hollywood Produksiyon, zij begeleiden acteurs naar en in Nederland. Carolien organiseerde een aantal 'meet en greets' voor haar klanten tijdens het verblijf van de actrice. "Deze samenwerking zorgde ervoor dat Tonia Sotiropoulou naar Nederland kwam", aldus Carolien ter Linden.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Home-Start Heiloo zoekt vrijwilligers Steuntje in de rug voor gezinnen

HEILOO - Het kan gebeuren dat het reilen en zeilen van een gezin voor mensen ietwat onoverzichtelijk wordt. Dat u als ouder(s) net even dat steuntje in de rug behoeft, om de nodige ervaringen met een mede-ouder te kunnen uitwisselen. Die steun is sinds 2013 beschikbaar in Heiloo vanuit Home-Start, onderdeel van Humanitas. Het aantal hulpbehoevende gezinnen groeit gestaag en daarmee tevens de vraag naar vrijwilligers.

Als gezin maakt u weleens een periode door waarin het niet zo goed gaat. Dit kan zijn door ziekte, moeilijkheden met de kinderen, weinig contact met familie en vrienden, werkgerelateerde problemen, geldgebrek of relationele spanningen. Meestal lost het zich vanzelf weer op. Soms is het een opluchting als iemand tijd heeft om te luisteren en/of een handje te helpen bij het regelen van praktische zaken. Vrijwilligers van Home-Start kunnen daarbij de nodige ondersteuning bieden.

"Het betreft geen hulpverlening maar een ervaren ouder/opvoeder die thuis bij iemand kan meekijken en -denken, gericht op vragen van de ouder(s)", vertelt Annemieke de Boer, coördinator bij Home-Start. "Zo kun je ervaringen uitwisselen en vaak verrassende inzichten krijgen, waarmee je als ouder weer wat makkelijker verder kunt."

Internationaal beproefd
Home-Start is een internationaal project dat reeds in de jaren zeventig startte in Engeland en sinds een kwarteeuw tevens in Nederland actief is. De gemeente Heiloo verleent voor dit jaar subsidie voor in ieder geval vijf trajecten. "Zo kunnen we daarmee vijf gezinnen ondersteunen", vervolgt Annemieke de Boer. "Dat kan middels doorverwijzing door school of het consultatiebureau, maar iemand kan ook uit zichzelf contact met ons opnemen."

Home-Start biedt ondersteuning, praktische hulp en vriendschap aan ouders met tenminste één kind tot en met veertien jaar. Iemand geeft zelf aan wat de behoefte is; de vraag van de ouder(s) staat centraal. De vrijwilligers van Home-Start zijn zelf ook ouder en volgden een gedegen voorbereidingstraining, om te kunnen werken volgens een internationaal beproefde methode. Deze is onder meer onderzocht door de UvA, die heeft aangetoond dat het werkt.

Grenzen aangeven
Een voorbeeld uit de praktijk is de alleenstaande moeder Zara, met drie kinderen tussen de zes en twaalf jaar. Zara heeft moeite om bij hen grenzen aan te geven. Eens per week komt Home-Start-vrijwilliger Marian voor enkele uren bij Zara over de vloer en dat geeft veel rust. Moeder Zara: "Ik zag er de afgelopen tijd tegenop als de kinderen uit school kwamen. Ik had gewoon geen grip meer op ze. Maar met Marian erbij hebben we het nu weer goed met elkaar. Het eerste uurtje komt Marian, als de kinderen nog niet uit school zijn. We praten wat met elkaar over de opvoeding en wat ik heb meegemaakt met de kinderen. Marian geeft mij steun en begrip. Als de kinderen uit school komen, kletsen we met elkaar of spelen we samen met Marian een spelletje. Ook praat Marian met de kinderen. Vooral met mijn puberende dochter, die zich duidelijk serieus genomen voelt door Marian en daar leer ik van. Natuurlijk moet ik het uiteindelijk weer zelf doen, maar daarop ben ik nu beter voorbereid. Voorlopig is Marian voor ons nog even een welkome steun en toeverlaat."

Informatie
Humanitas Noord-Kennemerland zoekt voor Home-Start vrijwilligers (m/v) voor Heiloo, Castricum, Uitgeest, Alkmaar, Heerhugowaard en Langedijk. De vrijwilligerstraining van zes bijeenkomsten start eind maart op de woensdagochtenden op het kantoor van Humanitas in Alkmaar. Informatie: Humanitas, telefoon: 072-5401800, website: www.home-start.nl.

Tekst: Arjan Hoogvorst

10 vragen aan... Hanke Hoed

Mijn naam is Hanke Hoed. Ik ben dit jaar zeventien jaar getrouwd met Edwin Hoed. We hebben twee prachtige kinderen. Onze zoon is bijna vijftien jaar en onze dochter is dertien jaar. Wij wonen nu alweer ruim tien jaar in Plan Oost. Leuk dat je me hebt genomineerd Willy!

1. Waar ben je geboren en getogen?
Ik ben geboren op de Vossenakkers in Heiloo en later is ons gezin naar Baetenburg verhuisd. Toen ik eenentwintig jaar was ben ik op mezelf gaan wonen op de Kennermerstraatweg. Hierna zijn Edwin en ik samen gaan wonen in Alkmaar en later weer terug verhuisd naar Plan Oost, waar we nog steeds met veel plezier wonen.

2. Als hobby je werk was, welk beroep zou je dan hebben?
Doordat ik in het ziekenhuis veel heb meegemaakt en weet hoe kort het leven soms kan zijn, vind ik dat je werk moet hebben wat je met plezier doet. Daarom heb ik er ook geen behoefte aan om van mijn hobby mijn werk maken, juist omdat ik al een hele leuke baan heb. Een van mijn hobby's is paardrijden. Ik vind het heerlijk om in de natuur paard te rijden. Wat deze hobby nog leuker maakt, is dat ik vaak samen met mijn dochter ga rijden. We hebben onlangs samen een paard gekocht, waar we heerlijk op kunnen rijden.

3. Wie zou je graag eens willen ontmoeten?
Als ik iemand zou moeten uitkiezen, zou ik wel graag Anky van Grunsven willen ontmoeten. Ik vind het altijd geweldig om naar haar te kijken en welke paardenliefhebber wil deze drievoudig olympisch kampioen nou niet ontmoeten.

4. Wat is jouw mooiste jeugdherinnering?
Mijn mooiste jeugdherinneringen zijn de vakanties met ons gezin in Frankrijk. Ik was het jongste kind en ik heb nog een oudere zus en twee broers. Kamperen vinden we nog steeds heerlijk. Edwin en ik gaan nu ook met onze kinderen het liefst kamperen.

5. Wat vind je het mooiste plekje in Heiloo?
Heiloo is een prachtig dorp waar vele mooie en gezellige plekjes te vinden zijn. Ik loop heel graag met de hond in het Maalwater. De hond kan daar heerlijk zwemmen en het is er echt prachtig, vooral in de avond.

6. Waar kunnen ze je 's nachts voor wakker maken?
Mijn gezin mag mij altijd wakker maken 's nachts, maar daar moeten ze soms wel even hun best voor doen, want ik slaap altijd heerlijk.

7. Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?
Blijf bij jezelf! Vertrouw op je eigen beslissingen en intuïtie, dat werkt het beste.

8. Wat weten de meeste mensen niet van je?
Ik zou het echt niet weten. Mensen die ik ken, weten genoeg van me, behalve mijn gewicht en leeftijd.

9. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?
Plan Oost heeft tegen de A9 aan een prachtig bos. Het is ook een oud bos, waar de laatste tijd veel bomen zijn gesnoeid en zijn omgewaaid. Als burgemeester van Heiloo zou ik me inspannen dat in dit bos meer nieuwe jonge bomen worden gepland en dat dit bos in zijn geheel wordt opgeknapt. Het is nu best een verwaarloosd bos en dat is zonde.

10. Persoonlijke vraag van Willy:
'Wat heeft jou vroeger doen besluiten om in een ziekenhuis te gaan werken en dan een onderdeel met plastische chirurgie?'

Dit jaar ben in vijfentwintig jaar in dienst van het NWZ. Ik heb er al die tijd met veel plezier gewerkt. Het is zeer mooi om mensen te begeleiden en patiënten te ondersteunen in hun ziekteproces. Het is een dankbaar vak, waarin veel te beleven is. In het begin werkte ik als verpleegkundige op de afdeling vaatchirurgie. Later ben ik op de excisiepoli gaan werken. Dit is een afdeling waar veel operatieve verrichtingen gedaan worden, die onder een plaatselijke verdoving plaatsvinden. Op deze afdeling worden onder andere verrichtingen gedaan door de plastische chirurgen. De plastische chirurg doet niet uitsluitend cosmetische ingrepen, maar doen ook veel reconstructieve ingrepen, bijvoorbeeld een reconstructie na een handletsel. Het is erg mooi om onze patiënten zo goed mogelijk bij een ingreep te ondersteunen en tegelijkertijd het programma zo goed mogelijk te laten verlopen. Inmiddels ben ik gevraagd om Beleidsmedewerker kwaliteit te worden. In deze baan kan ik me vol enthousiasme inzetten voor alles wat kwaliteit raakt. Variërend van processen en projecten tot indicatoren. Dit alles om steeds weer onze zorg voor de patiënt te verbeteren.

Ik nomineer Jolanda de Wit voor de volgende 10 vragen:
Mijn persoonlijke vraag is: 'Ik ken je als een echte professional binnen jou vakgebied Logopedie. Ik zie dat je over de jaren heen nog steeds dezelfde passie hebt om kinderen te helpen en te begeleiden. Wat maakt dat jij je vak zo gedreven blijft uitoefenen?'

The Crucifixion in de Witte Kerk Heiloo

De&nbsp;Ter Coulstercantorij.

HEILOO - De Ter Coulstercantorij presenteert woensdag 12 april in de Witte Kerk een uitvoering van The Crucifixion van de componist John Stainer (1840-1901). Het is een compositie over het lijden en sterven van Jezus Christus. Solisten zijn Frans Stark (bas) en Gerard Leegwater (tenor - die tevens de leiding heeft). Gertjan Mostert bespeelt het orgel. De uitvoering vindt plaats in het kader van de Stille week. De aanvang is om 19.30 uur. De toegang is gratis. Er is een uitgangscollecte ter bestrijding van de onkosten.

Met Van der Borden Makelaardij (vestiging Heiloo) de helikopter in of profiteer van de jubileumkorting!

V.l.n.r.: Pieter van der Borden (junior), JanJaap van der Borden, Wesley van Oosten en Jan Kaandorp.

HEILOO - De vestiging van Van der Borden Makelaardij in Heiloo bestaat op 3 mei twintig jaar. Voor het bedrijf een goede reden om nieuwe en bestaande relaties eens goed in het zonnetje te zetten.

Alle cliënten die de afgelopen twintig jaar via de vestiging Heiloo gebruikmaakten van de verkoop- en/of aankoopdiensten van de bekende woon- en bedrijfsmakelaar kunnen kans maken op één van de vijf helikoptervluchten voor drie personen boven Heiloo en directe omgeving op zaterdag 3 juni. Dit kan door een pre-boardingpass in te vullen. Deze is eind deze week te vinden op de website van Van der Borden en op de omslag van de Uitkijkpost van volgende week. Deze ingevulde pre-boardingpass kan worden ingeleverd voor 1 mei bij het kantoor in Heiloo. Directeur Pieter van der Borden (junior): "De notaris maakt op 3 mei om 12.00 uur vijf gelukkige winnaars bekend. Dat gebeurt live via de Van der Borden Facebookpagina."

Daarnaast profiteren nieuwe klanten die via vestiging Heiloo in de maanden mei, juni en juli opdracht geven tot verkoop of aankoop van 20% jubileumkorting op de courtage.

Altijd bereikbaar
Van der Borden Makelaardij is een full service kantoor, gespecialiseerd in woning- en bedrijfsmakelaardij, VVE-Management en vastgoedbeheer. Inmiddels is het kantoor in Heiloo met vier man sterk niet meer weg te denken uit Heiloo.
Pieter van der Borden (junior), Jan Kaandorp, Wesley van Oosten en JanJaap van der Borden zijn de cliënten graag van dienst. Vastgoedadviseur Jan Kaandorp: "De brede expertise van het personeel zorgt ervoor dat we op elke vraag een antwoord hebben. Ook onze prima bereikbaarheid en service maakt ons bedrijf krachtig. Wij werken zes dagen in de week en hebben geen negen-tot-vijf-mentaliteit. Daarnaast kunnen klanten ons 24/7 bellen, we zijn nooit 'niet thuis'. De aandacht voor de klant staat bij ons bovenaan."

Verder anticipeert het bedrijf goed op de steeds veranderende huizenmarkt. "Wij hebben op dit moment veel bezichtigingen en dat managen we uitstekend. Ook op het gebied van technologie gaan we met de tijd mee. Zo zijn we optimaal zichtbaar op www.vanderbordenborden.nl en op verschillende social mediakanalen, onder andere Facebook, Twitter en YouTube".

>>>>>> KADER

Geschiedenis
Van der Borden kijkt terug op een rijke geschiedenis. Het hoofdkantoor in Alkmaar is in 1933 door Pieter van der Borden senior in de Steynstraat opgericht en heeft inmiddels vier vestigingen. De makelaardij werd later overgenomen door zijn twee zonen Siem en Jan. Jan van der Borden opende in 1997 een tweede vestiging op de huidige locatie in Heiloo aan de Kennemerstraatweg. Pieter van der Borden (junior) heeft al heel wat jaren geleden de makelaardij overgenomen van zijn vader Jan. Zijn zoon JanJaap van der Borden - tevens de vierde generatie - is eveneens werkzaam binnen de makelaardij. De totale Van der Borden-groep bestaat uit achtentwintig medewerkers.

>>>>>STREAMER
Al meer dan 80 jaar succesvol in de familie.

Opkikkers Keer op Keer maart

Koersballers in actie.

HEILOO - Kringloopwinkel Keer op Keer in Heiloo geeft elke week een Opkikker van 250 euro aan een vereniging of stichting. De opkikkers van de maand maart zijn gegeven aan Stichting Vrienden van Horizon in Spierdijk, Dagbehandeling 'Huis in de Wijk', locatie De Houtduif in Alkmaar, Stichting GetOn en G-tak sv Koedijk. Ook Koersbalvereniging Het Trefpunt ontving een van de opkikkers.

De dertien deelnemers van de Koersbalvereniging (tussen de zestig en vijfennegentig jaar) waren dolenthousiast dat zij de opkikker ontvingen van Keer op Keer. Zij stuurden ons de spelregels.

In de zaal ligt een mat van acht meter lang en twee meter breed. Vervolgens zijn er vier zwarte en vier bruine ballen. Twee personen hebben zwarte en twee personen bruine. Er is ook een klein wit balletje, de zogenoemde JACK. De eerste persoon met zwarte bal gooit het witte balletje (JACK). Komt deze over de witte lijn van de mat, dan verdient hij daarmee een punt. Komt het witte balletje niet over de genoemde witte lijn, dan wordt het in het midden van de mat gelegd. Nu mag zwart voor het eerst met de zwarte bal gooien en probeert zo dicht mogelijk bij JACK te komen. Hierna mag bruin en probeert hetzelfde te doen. Wanneer alle ballen om en om geworpen zijn, wordt er gekeken welke ballen het dichtst bij JACK liggen. Hierna volgt een puntentelling. Alle punten worden genoteerd. Aan het eind van het seizoen wordt gekeken wie het meeste aantal punten heeft. De winnaar krijgt de beker. Heeft u ook zin om mee te spelen? Wij spelen elke vrijdag tussen 10.00 en 12.00 uur. Voor de kosten hoeft u het niet te laten, de contributie bedraagt 28 euro per seizoen.

Wilt u ook in aanmerking komen voor een donatie? U kunt het formulier downloaden via www.stichtingxopx.wordpress.com of ophalen in onze kringloopwinkel Keer op Keer, aan Industrieterrein Oosterzij 17 in Heiloo (hoek Nijverheidsweg). Openingstijden: dinsdag, donderdag van 10.00 tot 15.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur. Telefoon: 072- 5325962.

Nieuwe eigenaar en assortiment bij: Melange7 Shopping Kleding, wonen, lifestyle en meer…

Foto's: Natalie Bottemanne

Kennemerstraatweg 99-103, 1851 BC Heiloo. Website: www.melange7.nl. E-mail: info@melange7.nl. Telefoon: 072-5331199. Openingstijden: maandag t/m zaterdag 9.30 uur-18.00 uur, zondag 11.00 uur-18.00 uur.

Nieuwe eigenaren
Met Melange7 Shopping is Heiloo sinds 2015 een klein warenhuis rijker. Een plek waar je heerlijk kan shoppen op het gebied van kleding en lifestyle en desgewenst iets kan eten of drinken in het naastgelegen restaurant. Sinds 1 januari dit jaar is het shopping-gedeelte qua eigenaar losgekoppeld van de horeca. Je kunt wel nog steeds van de winkel binnendoor naar het restaurant en andersom. De twee nieuwe eigenaren van Melange7 Shopping zijn Pieter Duyneveld en Kees Schermerhorn. Deze twee bekende rasondernemers runden op deze zelfde locatie tot 2015 de bekende interieurzaak Silhouet. En, zoals zij zelf beamen, het bloed kruipt waar het niet gaan kan. De passie voor hun zaak, die zij samen dertig jaar hadden, bleef en deze nieuwe kans pakken de heren dan ook met beide handen aan.

Silhouet Shopping en interieur
Pieter en Kees zijn enthousiast over hun terugkeer op hun vertrouwde plek en hebben zin om de collectie en winkelervaring op te frissen en spannender te maken. Om nog meer klanten tevreden te stellen is onder meer de indeling en uitstraling van de winkel aangepast. De collectie betaalbare en kwalitatieve mode voorin de winkel blijft. Pieter vertelt: "Het concept blijft hetzelfde: verschillende merken kleding, gecombineerd met andere artikelen op het gebied van lifestyle, onder één dak". Naast de zelf ingekochte collecties blijft het shop-in-shop principe bestaan. Kees: "We willen dat iedereen zich welkom voelt om te kijken naar de regelmatig wisselende kleding-, interieur- en lifestylecollecties. Met onze kennis vanuit Silhouet voegen we nu weer meer interieurartikelen toe, zoals meubels, gordijnen, verlichting, kleden en accessoires. Ook voor interieuradvies zijn wij zelf regelmatig in de winkel te vinden". Tot het uitgebreide assortiment behoort onder andere het exclusieve behangmerk Elitis en parket van het merk Klitsie. Het is ook mogelijk meubels te laten (her)stofferen en door de samenwerking met een meubelmakerij zijn tevens diverse maatwerk meubels te bestellen.

Blijven vernieuwen
Het leuke van het brede aanbod in de winkel is ook het gemêleerde publiek. Wie even een half uurtje in de winkel blijft rondneuzen ziet zowel moeders met kinderwagen als moeder en dochter die samen wat passen in de ruime pashokjes. Iemand anders kijkt naar het aanbod kussens en koopt een cadeau voor haar zoon. Een paar vriendinnen hebben net een kop koffie gedronken en kijken in de rekken naar een goed passende jeans. Kees en Pieter vinden het leuk om te zien. Zij willen de kwaliteit van het vroegere Silhouet handhaven maar zoeken zeker ook de mix met het betaalbare. Dagelijks wordt de collectie nog aangepast en aangevuld. Eind april verwachten de nieuwe eigenaren dat alle aanpassingen zijn doorgevoerd. Verdere plannen voor de toekomst zijn er natuurlijk ook. Pieter vertelt: "We willen binnen de solide basis ook blijven verrassen door het wat spannender te maken en meer wisselende collecties te voeren".

Modeshow
Op zondag 9 april vindt de spetterende catwalk-modeshow plaats tussen 14.00 uur en 17.00 uur. De nieuwe zomercollectie van enkele kledingmerken wordt professioneel gepresenteerd. Meteen een mooie kans om alvast de deels aangepaste winkel te bekijken.

Tekst: Natalie Bottemanne

Ingezonden: Waar zijn wij toch in hemelsnaam mee bezig?

HEILOO - Men klaagt dat er zo weinig vogels zijn! In Akersloot, Castricum, Heiloo en omgeving verdwijnen er veel bomen, doordat ze gekapt worden. Ze leveren gevaar op, omdat ze oud zijn, wordt er gezegd. Sommige zijn inderdaad ziek, maar niet allemaal en die hadden dus gewoon gesnoeid kunnen worden. Daardoor verliezen de vogels hun slaap- en nestelplaatsen. Er worden wel bomen terug geplant, maar die zijn nog klein en het duurt jaren voordat die weer veel vogels kunnen herbergen. Ook klaagt men dat de luchtkwaliteit achteruit gaat, maar men beseft misschien niet, dat de bomen die aan ons geven. Besef, dat een boom een huis is voor vogels, ons zuurstof geeft en de lucht zuivert. Verstik jezelf en de vogels niet door vernieling van bomen. Een ander punt is plastic. Fijn, dat de overheid heeft besloten dat we tien cent moeten betalen voor een plastic zakje. Ter compensatie zijn nu veel meer groenten, fruit en andere zaken in plastic verpakt. Kan dit anders? Volgens mij wel. Gewoon alles weer los verkopen en plastic flessen vervangen door glazen flessen, waarop statiegeld staat. Dat is niet alleen voor onze generatie, maar ook voor onze kinderen en kleinkinderen belangrijk.

Nelly 'Patchouli' Munter

Ingezonden: Vermiste schoudertas nog niet gevonden

HEILOO - Nadat in de Uitkijkpost van 15 maart een artikel over de verloren schoudertas heeft gestaan, kwamen er vele meelevende reacties. Echter degene die de schoudertas van de grond heeft opgeraapt en zich de tas heeft toegeëigend, heeft zich niet gemeld. Ik zou zeggen, neem die 150 euro uit de portemonnee en geef de schoudertas met overige inhoud (voor ons zeer belangrijk) af op het gemeentehuis, aan een agent, of bel mij. En ga dan verder met je leven, maar dan als een eerlijk persoon.

Bert Steenhuisen, hgfsteen@x4ll.nl

De Duurzaam winkelen in Castricum

Steeds meer mensen zijn zich bewust dat het belangrijk is om op een duurzame manier te leven. Door zuiniger om te gaan met grondstoffen en proberen te besparen op energie en ook over te stappen op duurzame energie. Een ander onderdeel is producten te kopen die op respectvolle wijze tot stand zijn gekomen voor de aarde, dier en mens. Dat wil zeggen: de groente is onbespoten, kleding wordt gemaakt van biologische producten en is Fairtrade. Er komt dus geen kinderarbeid aan te pas en er wordt een eerlijke prijs betaald voor de grondstoffen en de arbeid.

Toch blijkt het voor veel mensen nog altijd lastig om vervolgens tot actie over te gaan. Deels komt dat doordat men denkt dat het duur is of omdat men niet weet waar deze producten nu te koop zijn in de gemeente Castricum. Om dat laatste inzichtelijk te maken hebben wij deze pagina opgezet met allemaal adressen van ondernemers waar we duurzame producten kunnen kopen, eten en drinken of die op een andere bijzondere manier aan het label duurzaam voldoen. Op deze pagina presenteren zich de pioniers onder de duurzame ondernemers, het is dus zeker nog niet een complete lijst waar alle duurzame ondernemers op staan vermeld, maar daar wordt hard aan gewerkt.

Weet u nog ondernemers die er niet opstaan, meldt ze dan aan via verkoop@uitkijkpost.nl. Dan kunnen wij met deze ondernemers in overleg of ze ook op deze lijst willen worden vermeld.

Zo werken we, ook op deze manier, samen aan een duurzaam Castricum.

High Wine & Mendelssohn in de Cultuurkoepel Heiloo

HEILOO - Liefhebbers kunnen op 17 april (Tweede Paasdag) in de Cultuurkoepel in Heiloo genieten van een High Wine in combinatie met de opvoering van de Cello Sonates van Mendelssohn.
Om 14.00 uur wordt u welkom geheten met mooie orgeltonen van Eric Jan Eradus met een glas prosecco. Verder worden meer mooie wijnen geserveerd met daarbij passende gerechtjes. Tussen de bedrijven door kunt u luisteren naar de Cello Sonates van Mendelssohn, gebracht door Hanneke Rouw (cello) en Anouk de Jong (piano). Tijdens de uitvoeringen wordt niet geserveerd: tenslotte is het de bedoeling niet alleen van wijn en spijs te genieten, maar ook ten volle de muziek tot u te laten komen.

Toegangskaarten zijn uitsluitend in de voorverkoop online verkrijgbaar tot 13 april en kosten 29.50 euro op www.cultuurkoepelheiloo.nl of bij het VVV kantoor (De Verhalenkamer) op het Landgoed Willibrordus.

Veel belangstelling inloopavond aansluiting Heiloo op A9

Bezoekers van de inloopavond laten zich informeren. Foto: Marcel Keet

HEILOO - Grote drukte vorige week woensdagavond in Fletcher Hotel Heiloo tijdens de inloopavond over de aansluiting van Heiloo op de A9. Volgens een woordvoerder van de provincie Noord-Holland bezochten ongeveer driehonderdvijftig bezoekers de avond. De provincie en de gemeenten Heiloo en Castricum toonden in het hotel de ontwerp bestemmingsplannen aansluiting A9 voor Heiloo en Castricum. De aanwezigen bekeken onder andere de ontwerptekeningen, plankaarten, rapporten en planningen. Daarnaast draaide de nieuwste film over de aansluiting op de A9 en was er extra aandacht voor het thema natuur. Veel bezoekers stelden vragen aan de aanwezige deskundigen.

Ter inzage
De ontwerp bestemmingsplannen liggen ter inzage in de gemeentehuizen van Heiloo en Castricum van 23 maart tot 3 mei. In een bestemmingsplan wordt de bestemming van een gebied geregeld. Om de aansluiting mogelijk te maken moet bijvoorbeeld een agrarische bestemming worden omgezet in de bestemming verkeer. Wie wil, kan een zienswijze op het bestemmingsplan indienen. De commissie Openbare Ruimte van de gemeente beoordeelt daarna deze zienswijze. Eventueel vraagt de commissie om een mondelinge toelichting aan de indiener. De punten in de zienswijzen kunnen dan nog meegenomen worden in het definitieve besluit.

Meer informatie over het ontwerp bestemmingsplan en de bijbehorende procedure vindt u op de websites van de gemeenten Heiloo en Castricum en op www.ruimtelijkeplannen.nl.

Foto van de geplande aansluiting op de A9. Foto: Marcel Keet

De Ontdekking gaat dicht 'Een mooi hoofdstuk afsluiten en een nieuw hoofdstuk beginnen'

HEILOO - Het begon allemaal in 2008 met het idee van een cadeauwinkel. We startten met een assortiment van koffie, thee, wijn, delicatessen, woonaccessoires en meubels. Dit bleek een goede greep en de omzet onderstreepte dit goede gevoel. Met veel enthousiasme en plezier hebben wij dit jaren gedaan. Na in de loop der jaren twaalfduizend verschillende producten te hebben verkocht, gaan wij nu de winkel sluiten. Wij gaan ons richten op een nieuw hoofdstuk! Hoe dat er precies uit gaat zien? Wellicht leest u dat nog eens in de tien vragen aan…

Opruiming
Donderdag 5 april om 10.00 uur start de opruiming met 20% korting op het totale assortiment! Onze nieuwe openingstijden zijn donderdag, vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. De waardebonnen zijn natuurlijk gewoon geldig. Alleen wordt retournemen van producten wel een probleem. Wij blijven open tot de winkel is leeg verkocht, maar uiterlijk 30 juni gaat de winkel definitief dicht. Wij hopen dat er een leuke nieuwe onderneming ontstaat op de Stationsweg 74. Namens het Team van de Ontdekking BEDANKT.

Ingezonden: Afslag A9

De afslag A9 kan vooral een nadelige aanslag voor de omgeving gaan betekenen indien hier in de besluitvorming niet zorgvuldig mee om wordt gegaan. Inmiddels zijn 'piketpalen geplaatst' en is het beoogde tracé in een bestemmingsplan gemarkeerd. Dit ligt ter inzage, er lijkt geen weg meer terug. Er is echter nog geen consensus en het budget is naar verluid niet toereikend. Van langer uitstellen krijgen sommige bestuurders wellicht al uitslag. Haast in de procedure is echter een slechte drijfveer, dat nadelig voor de toekomst kan uitpakken. Het probleem is hier m.i. de discrepantie in de doelstellingen; de gecommiteerde ontsluiting van de 'Boekelemeer' op korte termijn en de gebiedsontwikkeling van de 'Zandzoom' op lange termijn. Haal dit uit elkaar, en ga vooralsnog voor alleen een afslag A9 de 'Boekermeer' in. De rest kan later nog, wanneer plannen en effecten op termijn beter onderkend worden. Zoals de resultaten uit het volgende verkeersplan Heiloo, waarin het effect van alleen de 'rechtsaffer' A9 kan worden meegenomen. Het geeft tijdruimte voor de planvorming van de 'Zandzoom' - dat niet wordt beperkt door in het bestemmingsplan - ingrepen ten westen van de A9 vast te leggen of deze te gaan realiseren. De verkeerssituatie in de dorpskern van Heiloo, waar sinds de realisering van het Loo al om een oplossing wordt gevraagd, heeft meer prioriteit. De verkeerssituatie op de Stationsweg en de Kerkelaan is te verbeteren door vooral de verkeersdruk te verminderen middels het instellen van eenrichtingverkeer op deze erftoegangswegen. Ook dit zal effect hebben om de omgeving, maar waarom niet een jaar proberen?

Jaap Sombroek

Bloemschikken Paasarrangement: 12 april

HEILOO - Groei en Bloei, afdeling Midden Kennemerland, organiseert 12 april in de Ter Coulsterkerk in Heiloo twee Paasworkshops bloemschikken. Anke van Kruijssen: "Het betreft een schikking die uitstekend past bij het voorjaar is een tuintje. Bij de natuur die ontwaakt en het tuinleven dat weer van start gaat past ook een verticale schikking heel goed. Met mos, groen of takjes en veel bloemen-voorjaarsbloemen gemengd met wat langer houdbare bloemen- maken we een veelkleurige wat romantische schikking. Er zou maar een haasje, kip of ei in kunnen passen. Neemt u zelf een snoeischaar en een scherp mes mee?"

De Paasworkshops Bloemschikken op 12 april starten om 13.45 uur en 19.45 uur, mits er voldoende belangstelling is. Aanmelden kan via benzdocter@hotmail.com.

Paasactiviteiten bij Fletcher Hotel-Restaurant Heiloo

HEILOO - Net als voorgaande jaren kunt u bij Fletcher Hotel-Restaurant Heiloo genieten van een uitgebreide paasbrunch. Voor de kinderen is een leuke paasspeurtocht uitgezet. Door het hele hotel zijn verschillende paaseieren verstopt met hierop een paasquiz. Voor de kinderen met de juiste oplossing is er een kleinigheidje. Er is voor een ieder wat wils!

Tijdens de paasbrunch worden er diverse gerechten in buffetvorm gepresenteerd zoals een heerlijke soep, een luxe Paasstol, hartig en zoet beleg en heerlijk vers bereide salades. Ook is er een presentatie van zoete lekkernijen. Natuurlijk staan er eveneens bijpassende sauzen en garnituren bij het brunchbuffet klaar. Kijk voor meer informatie op www.fletcher.nl/paasbrunch.

Zingend en swingend de lente door met je dreumes of peuter

HEILOO - Zingend en swingend de lente door met je dreumes of peuter. Dat is het motto van de cursussen 'Muziek op Schoot' die half april weer van start gaan in Heiloo. Tien lessen samen plezier hebben op woensdag of vrijdag. Met je kindje muziek maken, al spelend met materialen die bij het thema passen zoals hoepels, bellenblaas, veertjes en strandballen. Maar ook eenvoudige muziekinstrumenten worden uiteraard ingezet! Wil je meedoen? Kijk dan op www.spelenderwijsmuziek.nl of bel Daniëlle (gediplomeerd docente) via 06-18360486 voor meer informatie, filmpjes en/of inschrijving.

Samen koffie drinken in het Trefpunt

HEILOO - Opnieuw een nieuw initiatief van de Stichting Welzijn Heiloo. Een enthousiaste gastvrouw nodigt iedereen uit om op vrijdagochtend koffie te komen drinken in het Trefpunt. Eenmaal per week koffiedrinken als gezamenlijke activiteit is een plezierige afwisseling. Voortaan elke vrijdagochtend van 10.00 uur tot 11.30 uur.
Onze gastvrouw heet iedere bezoeker persoonlijk welkom. Zij zorgt er eventueel voor dat er voldoende gespreksstof is aan de hand van gespreksonderwerpen. Het adres is het Trefpunt, Abraham du Bois-hof 2 in Heiloo. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Wanda Vasbinder via e-mailadres w.vasbinder@welzijnheiloo.nl. Of bel 072-5331297.

Terugblik sportweekend Heiloo met Vidicrowd

HEILOO - De sportiviteit spatte ervan af dit weekend in Heiloo. Uiteraard was ook Vidicrowd hierbij aanwezig. Liefhebbers van lokale sportwedstrijden kunnen op de website van de Uitkijkpost fragmenten van wedstrijden terugkijken van zowel hockeyclub Terriërs als voetbalvereniging Foresters. Vidicrowd is een app waarmee je gemakkelijk alleen, of samen met anderen, een wedstrijdverslag kan maken. Een groepje sport enthousiastelingen uit Heiloo is sinds kort bezig de amateursport in Heiloo via videoverslagen in beeld te brengen. Dit doen ze met behulp van een nieuwe app genaamd 'Vidicrowd'.

Excursie naar pmd-sorteerbedrijf Suez 'Pmd-afvalscheiding loont'

Foto: Felix Hogeboom

HEILOO - Het pmd-verpakkingsafval van Heiloo - bestaande uit plastic flessen, metalen blikjes en drankkartons - wordt sinds februari 2016 gescheiden opgehaald. Dit afval belandt bij het sorteerbedrijf voor pmd-afval van Suez in Rotterdam. Verslaggever Felix Hogeboom nam hier een kijkje.

Felix nam op 20 maart deel aan een excursie naar het sorteerbedrijf, verzorgd door de gemeente Heiloo. Hij zag hier met eigen ogen dat het afval uit de gele pmd-zakken op kunststofsoort wordt gesorteerd waarbij de blikverpakkingen en drankkartons apart worden gescheiden.

Het gemeentelijke pmd-afval gaat in vuilniswagens naar HVC Alkmaar, waarna het wordt overgeslagen in grote 40-kuub-wagens die het pmd-afval naar de landelijke sorteerinstallatie in Rotterdam brengen. De uiterst moderne installatie is in 2015 opgeschaald naar een verwerkingscapaciteit van 100 kiloton en uitgebreid met een sorteerlijn voor blik en drankkartons. De scheidingstechnologie omvat infraroodscanning, persluchttechniek en ballistische en magnetische scheiding. De gesorteerde materialen worden in balen geperst en gaan vervolgens naar de recycle-industrie. Deze verwerkt de kunststof tot granulaat (korrels), dit is grondstof voor het maken van nieuwe producten.

Nieuwe producten
Vier van de vijf gesorteerde kunststofstromen (PET,PE,PP en folie) zijn van hoge kwaliteit. Uit de grondstof kunnen flessen, opbergkratten en verpakkingsmateriaal worden gemaakt. De vijfde uitgesorteerde afvalstroom bestaat uit plastic-mix, een restcategorie die diverse soorten kunststof bevat. Recycling hiervan levert laagwaardige producten op zoals de bekende bermpaaltjes en bankjes. Het papierpulp uit de drankkartons wordt gebruikt om keukenpapier en tissues te maken. De sorteerinstallatie werkt zodanig efficiënt dat 90% van het aangevoerde pmd-afval als grondstof voor nieuwe producten kan worden gebruikt, slechts een kleine fractie restafval eindigt in de verbrandingsoven. Door het hergebruik van afval als grondstof komt er minder van het schadelijke CO2 broeikasgas in de atmosfeer.

Scheiden aan de bron
Rijksoverheid, gemeenten en afvalbranche maakten afspraken om de hoeveelheid huishoudelijk afval te verminderen. In Heiloo wordt 60% van het afval gescheiden aangeleverd, de doelstelling is om in 2020 een scheidingspercentage van 75% te halen. Volgens de VANG-norm moet de hoeveelheid grijs restafval in het jaar 2020 zijn verminderd tot 100 kilogram per persoon per jaar. Per inwoner van Heiloo werd er in 2016 circa 16 kilogram PMD-afval ingezameld, tegenover 6,6 kilogram (uitsluitend) plastic in 2015.

Foto: Felix Hogeboom
Foto: Felix Hogeboom

Het restafval is met 10 kilogram per inwoner afgenomen tot 180 kilogram. Er is nog een flinke inspanning nodig om betere scheiding en een vermindering van de hoeveelheid restafval te realiseren. Het scheiden van afval aan de bron (in huis) garandeert de beste kwaliteit grondstof voor hergebruik. Het is daarom belangrijk dat er zo min mogelijk herbruikbare stoffen in de grijze restafvalzak belanden. Wat betreft de glasinzameling scoort Heiloo goed: 91% van het glas belandt in de glasbak en kan worden hergebruikt. De grijze zak met restafval bevat nu nog circa 35% gft-afval, 20% papier/karton en 15% kunststof dat beter kan worden uitgesorteerd.

Aan ieder de oproep om zijn afval beter te sorteren waardoor er steeds minder herbruikbaar afval in de grijze zak verdwijnt. Herbruikbaar afval dient als grondstof waaruit nieuwe producten kunnen worden gemaakt. Een duurzame circulaire economie draagt bij aan een leefbare omgeving voor nu en toekomstige generaties.

Felix Hogeboom

Onderzoek naar schooltijden Willibrordschool

Stemhokjes. Boven: burgemeester Hans Romeyn in gesprek met leerling David.

HEILOO - De Willibrordschool in Heiloo heeft dit schooljaar een onderzoek uitgevoerd naar de schooltijden. Hierbij keek de school niet alleen naar de organisatorische kant, de Willibrordschool maakte er een proces van waarin ook kinderen een rol speelden. Er was een informatie-avond, ouders ontvingen een nieuwsbulletin en er is een heus debat gevoerd. Kinderen van groep 8 hebben het debat voorgezeten, onder begeleiding van de burgemeester.

Na de landelijke verkiezingen kon er in de echte' stemhokjes gestemd worden. Zowel kinderen als ouders hebben hun stem laten horen. De stem van ouders gaf de school een duidelijk beeld. Mooi was dat de stem van kinderen hier vrijwel mee overeen kwam. Na een zorgvuldige analyse nam de school een beslissing. Bent u nieuwsgierig? Neem een kijkje op www.Willibrord-school.nl.

Levend rekenen bij Elckerlyc

Een mooie lentedag, reken maar!

HEILOO - Het is een van de eerste mooie lentedagen en groep 5-6 van basisschool Elckerlyc is bezig met 'levend rekenen'. Op het schoolplein zijn kleine groepjes kinderen druk in de weer. De overvolle prijzenkast moet worden uitgemest en alle bekers zijn naar buiten gehaald. De leerlingen sorteren ze op jaartal. Uit welk jaar komt de oudste beker? Uit 1987, nee, 1988! Welke is ouder? Er wordt bewonderd, geteld, vergeleken en geschat. Hoeveel bekers zijn er in totaal? Denken jullie dat er genoeg zijn voor alle kinderen van de school?

Dan worden de bekers gesorteerd op sport. Voetbal, basketbal, slagbal, schaken, waarvan zijn de meeste? Er wordt druk overlegd welke bekers terug mogen in de kast. De mooiste, stelt een van de kinderen voor. Unaniem wordt besloten dat een grote glanzende bokaal een ereplaats krijgt. En de bijzonderste sport? Biljart? Nee peanutbal! Er wordt druk vergaderd en compromissen worden gesloten. Van de rij bekers - jarenlang gewonnen met schaken - mogen de eerste en de laatste weer in de kast.

Na het avontuur op het schoolplein worden in de klas de rangtelwoorden verder behandeld. Klasse-assistent Margriet kijkt vertederd naar de beker in haar hand. "Schoolvoetbal 2009, derde prijs", leest ze voor. "Hier heb ik nog aan meegedaan." Hij mag ook terug in de kast.

Kinderkunstmuseum OBS De Zuidwester

Kleurige koppen.

HEILOO - Ook dit jaar was het Kinderkunstmuseum van basisschool De Zuidwester weer een groot succes. Alle klassen deden ontzettend hun best om weer iets prachtigs te maken over 'Kunst met de grote K'. Dit ging van kersenbloesem, Kandinsky, koeien, klompen, kastelen tot 'echte' afleveringen van Tussen Kunst en Kitsch. Te veel om op te noemen en je komt ogen te kort in het museum. Dit jaar konden de kinderen bij de Kant-en-Klaar-kraam overheerlijke koekjes, kaasstengels en ander lekkers met de 'K' kopen. Ouders en kinderen hadden dit van tevoren zelf gebakken. Bent u nieuwsgierig? Het museum is nog geopend tot donderdag 6 april van 09.00 tot 15.30 uur. Binnenkort kunt u ook een selectie van deze kunstwerken bekijken in Bibliotheek Heiloo.

'Op Westerveld is alles mogelijk'

Begraafplaats Westerveld.

DRIEHUIS - "Vanwege het monumentale karakter van Westerveld, wordt weleens gedacht dat de mogelijkheden voor begraven beperkt zijn. Het tegendeel is waar. Ook op het gebied van begraven is álles mogelijk. Alleen niet overal." Aan het woord is Carla Bosua, directeur van Begraafplaats & Crematorium Westerveld in Driehuis. "Als wij weten wat iemand graag wil, doen wij álles om daaraan tegemoet te komen."

"Ons gedenkpark biedt verschillende soorten graven die voor een bepaalde tijd gehuurd of gekocht kunnen worden. Veel mensen weten bijvoorbeeld niet dat ook familiegraven met eeuwige grafrust mogelijk zijn en dat families bij leven al een plek kunnen bepalen. Er is zo'n diversiteit in het gedenkpark dat er altijd wel een plekje is dat aanspreekt. En ook voor een monument geldt dat persoonlijke wensen leidend zijn. Een traditioneel gedenkteken van steen kan, maar ook gedenktekens van moderne materialen als glas en keramiek zijn tegenwoordig mogelijk. Wij adviseren u graag over de mogelijkheden."

Prijzenslag in de uitvaart…

Petra.

HEERHUGOWAARD - De kranten staan er vol van en consumenten worden steeds bewuster van kosten en mogelijkheden in de uitvaart. Uitvaartonderneemster Petra van der Meer, oprichtster van Anno Nu Uitvaartverzorging, vindt dit absoluut een goede ontwikkeling. Zij is dan ook een groot voorstander van vrijblijvende informatiegesprekken die steeds vaker worden aangevraagd. Deze informatie-gesprekken met Petra zijn laagdrempelig, kosteloos en geven een duidelijk beeld van de kosten en mogelijkheden zodat de consument achteraf niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Petra vindt het belangrijk de nabestaanden datgene aan te bieden waar behoefte aan is. Dit kan een eenvoudige budgetuitvaart zijn waarbij de nadruk ligt op een professionele verzorging van de uitvaart voor een relatief laag tarief. Maar ook is er de mogelijkheid te kiezen voor een uitvaart waarbij de nadruk ligt op aandacht en persoonlijke begeleiding. Consumenten moeten kunnen kiezen wat zij het beste bij zichzelf vinden passen! Niets moet en alles mag en kan.

Wilt u ook graag vrijblijvend op de hoogte zijn van alle mogelijkheden rondom uitvaart? Bel dan gerust voor een kosteloze afspraak met Anno Nu Uitvaartverzorging, telefoon: 06-41739549.

Charon uitvaartbegeleiding: Troostdag voor nabestaanden

EGMOND AAN DEN HOEF - Gijsje Teunissen van Charon uitvaartbegeleiding organiseert ook dit jaar de Troostdag voor nabestaanden. Dat gebeurt op 9 april in de Slotkapel in Egmond aan den Hoef.

Deze dag is voor iedereen die samen met anderen wil stilstaan bij het leven van hun dierbare overledene. Wij willen bezoekers graag een veilig en warm gevoel geven, samenhorigheidsgevoel laten beleven en herkenning voor hun – soms heftige – gevoelens. Ontmoetingen van mens tot mens staan op deze dag centraal.

Kunstenaars en kleine bedrijven met helpende handen en luisterende oren ontvangen bezoekers graag in hun 'huiskamertjes'. Geen marktkramen, maar knusse, gezellig ingerichte kleine huiskamertjes, waar je even je verhaal mag vertellen, informatie kan krijgen over rouwverwerking of een heerlijke massage mag ontvangen.

Ook dit jaar is medium Else Marianne aanwezig om via kennis uit de Andere Wereld vragen te beantwoorden met betrekking tot het overlijden of de overledene. Troost en uitleg uit de Andere Wereld kan helend werken in de periode van verlies en rouw.

Vergeet vooral niet om een foto van je dierbare mee nemen en deze op de herinneringstafel in het licht zetten.

Onze gasten zijn van 12.00 tot 17.00 uur welkom. Voor kinderen is er een speciale troosttent waar zij onder begeleiding iets moois kunnen maken of gewoon hun verhaal kwijt kunnen. Om 14.00 en 16.00 uur uur spelen Helen Botman en Peter van Vleuten twee korte concerten. Tevens delen zij de persoonlijke verhalen achter de songs. Vanaf 16.00 uur is iedereen uitgenodigd voor het troosteten.

Wij hopen, dat veel mensen, gesterkt door de bijzondere ontmoetingen met lotgenoten, hulpverleners en niet te vergeten het Troosteten, weer naar huis gaan in de wetenschap dat iedereen zijn verdriet alleen moet doorleven, maar dat er altijd mensen dicht bij of soms ver weg zullen zijn die je willen steunen en begeleiden in deze moeilijkste tijd van je leven.

Wij wensen iedereen een fijne en warme dag toe.

Iedereen is welkom op zondag 9 april van 12.00 tot 17.00 uur in de Slotkapel aan de Slotweg in Egmond aan den Hoef.

Stichting Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg thuis Heiloo bestaat dertig jaar

HEILOO - De Stichting Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg thuis Heiloo bestaat dit voorjaar dertig jaar. Dat betekent dat het team van goed opgeleide en gemotiveerde vrijwilligers al vele mensen heeft mogen bijstaan in hun allerlaatste levensfase. Ook hun naasten geven aan blij te zijn dat hun zware taak enkele uren of dagdelen in de week wordt verlicht. Soms is 'er zijn' al voldoende. Het komt ook voor dat er mooie, soms zelfs diepgaande, contacten ontstaan.
Als je jarig bent nodig je je vrienden uit. De stichting heeft echter uitsluitend een mobiel kantoor. Daarom gaan de medewerkers hier en daar zelf een bezoekje brengen aan de organisaties waar de stichting regelmatig mee samenwerkt. U krijgt ze dus met recht 'op de koffie'. Het team zoekt momenteel nog versterking. Wil je je bijdrage leveren aan dit mooie werk, neem dan contact op voor een informatief gesprek. Dat kan telefonisch via 06-17967389

Goudsmid Michelle Gerlofsma biedt volop mogelijkheden

Michelle Gerlofsma.

CASTRICUM - Goudsmid Michelle Gerlofsma geeft een nieuw leven aan oude sieraden. Dierbare sieraden vaak die meestal niet meer van deze tijd zijn en daardoor in een laatje liggen. Zonde toch? Michelle maakt er met liefde graag een nieuw en eigentijds sieraad van. Handgemaakt en ontworpen door jou of door haarzelf, een compleet nieuw ontwerp of juist met maar een kleine aanpassing. Trouwringen of een sieraad waarin ook de edelstenen uit de oude sieraden zijn verwerkt: het mag allemaal!

Schuif eens bij de goudsmid aan in haar atelier in Castricum. Michelle vertelt je graag (vrijblijvend) over alle mogelijkheden! Zie ook www.michellegerlofsma.nl

Vrees voor te hoge zorgkosten

Er komt een nieuwe verordening van het hele sociale domein voor de BUCH-gemeenten. Gelijktijdig wil Heiloo de eigen bijdrage niet verder omlaag brengen dan 17.50 euro per vier weken voor maatwerk in de zorg. Dat laatste onderwerp, het terugdringen en dus niet afschaffen van de eigen bijdrage, zorgde maandavond tijdens de gemeenteraadsvergadering voor discussie.

De nieuwe verordening integreert bestaande verordeningen in het kader van de Jeugdwet, de Wet Maatschappelijke Ondersteuning 2015 (WMO) en de Participatiewet. De vernieuwing is volgens de gemeente Heiloo wenselijk om meer samenhang aan te brengen in de ondersteuning en dienstverlening aan de inwoners van Heiloo die zorg nodig hebben. Ook zou op deze wijze de regelgeving begrijpelijker, transparanter en eenvoudiger worden en zorgt het voor maatwerk.

Eigen bijdrage
De gemeenteraad boog zich eveneens over meerdere opties voor het afschaffen of verminderen van de eigen bijdrage van de WMO. Daarbij ging een meerderheid van de raad mee met de visie van het college van B&W die de eigen bijdrage wil kunnen aanpassen ten gunste van de inwoners. Dit om de kosten voor inwoners te verlichten en gelijktijdig mensen te motiveren zelfredzaam te zijn en de eigen regie te nemen.

Dat kan volgens wethouder Elly Beens door bijvoorbeeld steun te zoeken binnen het eigen netwerk. "Een financiële prikkel werkt altijd het beste." Beens stelt verder dat mensen zich bewust moeten zijn van de kosten van zorg. Verder verwacht de wethouder een aanzuigende werking als de eigen bijdrage naar nul gaat, oftewel een toename van het aantal mensen dat voor zorgondersteuning bij de gemeente aanklopt. Dit met name voor hulpmiddelen, huishoudelijke hulp en woningaanpassing. Ze vreest voor te hoge kosten. "We weten nog niet wat de financiële gevolgen zouden kunnen zijn. Een woningaanpassing kan tienduizenden euro's kosten." Het risico voor het uit de hand lopen van de kosten wil Beens niet nemen, mede omdat het nog onduidelijk is wat het Rijk gaat doen met de hoogte van de uitkeringen. "Het ondersteunen van mensen in de toekomst kan alleen als we de uitgaven op orde houden. Die verantwoordelijkheid hebben we. Als later blijkt dat dit niet kan, dan moeten we het weer terugdraaien. Dat willen we niet, het gaat hier om mensen." De wethouder wil daarom wachten op een evaluatie die voor de zomer is afgerond.

'Financieel te dragen'
D66 is het oneens met Beens. De partij liet via een amendement weten alle zorgbijdragen te willen schrappen. Fons Hopman wijst op een stapeling van zorgkosten voor inwoners als de eigen bijdrage behouden blijft. Hij vreest dat mensen hierdoor zorg gaan mijden en bij de gemeente uit beeld raken. Dat kan volgens hem veel geld gaan kosten. "Later gaan deze zorgmijders een beroep doen op andere en duurdere voorzieningen. Je kunt beter sneller problemen op het spoor zijn en passende maatregelen nemen." Verder past volgens Hopman een proactieve houding van de gemeente bij de wens om ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen. Hopman stelt bovendien dat de gemeente Heiloo de financiële gevolgen voor Heiloo heel goed kan dragen. "Overigens, niet weten wat iets kost in de toekomst geldt voor ieder beleid, dat is geen overtuigend argument van de wethouder." In tegenstelling tot Beens is hij niet bang voor een aanzuigende werking. "Er is een toets, niet iedereen komt in aanmerking. Als ze die zorg nodig hebben, dan moeten ze die gewoon krijgen."

Willem Gomes van de NCPM sprak negatief over de houding van de gemeente Heiloo. "Het college is bezig de sociale rechten van de bevolking te beperken. Mensen kunnen best hun eigen problemen afwegen."

Schoonmaakondersteuning
Ook Heiloo Lokaal en de PvdA hebben een andere visie dan het college. De partijen stelden via een amendement voor de eigen bijdrage voor de schoonmaakondersteuning op nul te zetten voor mensen met een laag inkomen. Dit zou ongeveer veertig euro per vier weken schelen. Volgens Matthijs de Moel van Heiloo Lokaal is deze wijziging noodzakelijk voor mensen 'die alle eindjes aan elkaar moeten knopen en iedere euro moeten omdraaien'. De Moel: "Laten we niet de evaluatie afwachten: mensen betalen nu de schoonmaakondersteuning, zij kunnen niet wachten." De twee amendementen haalden het maandagavond niet. Het amendement van D66 kreeg steun van de NCPN, het amendement van Heiloo Lokaal en PvdA kreeg geen steun van de andere partijen.

De meerderheid van de raad schaarden zich dus achter het collegevoorstel tot het beperken van de eigen bijdragen. Volgens Corrie Konijn van Heiloo 2000 blijkt uit onderzoek - 'waaraan de BUCH-gemeenten hebben meegewerkt' - dat Heiloo geen zorgmijders heeft. Fons Hopman (D66) reageerde hierop door te zeggen dat zorgmijders zich niet melden. "Die heb je dus niet beeld." Elly Meriwani (E.66) is voor het collegevoorstel omdat de raad de hoogte van de bijdrage kan aanpassen. Volgens Hanny Kaan (CDA) kunnen mensen die buiten de boot vallen aanspraak maken op bijzondere bijstand of de collectieve zorgverzekering. Verder kan zij zich onder andere vinden in het argument dat inwoners zich bewust moeten zijn van de kosten van zorg. Dit tot ongenoegen van Gree Ris van de PvdA. "Deze mensen staan niet stil bij de kosten: als je hulp nodig hebt, dan wil je alleen overleven."

Rechtszaak
Ko Hemminga van de PvdA merkt op dat het college in het verleden positieve antwoorden gaf op vragen over de zorg maar dat er een verschil is tussen wat op papier staat en de praktijk. Hij wijst op een rechtszaak die een inwoner uit Heiloo onlangs aanspande tegen de gemeente Heiloo omdat haar huishoudelijke hulp werd gekort van drie uur naar twee uur per week. De inwoner had met het schoonmaakbedrijf - en dus niet met de gemeente - afspraken gemaakt over de twee uur en dat had van de rechter niet gemogen. Mede hierdoor stelde de rechter de inwoonster van Heiloo in het gelijk. Heiloo moet de inwoonster nu voor drie uur per week huishoudelijke hulp toekennen in plaats van de twee uur schoonmaakondersteuning die ze nu krijgt. Hemminga: "Dat een schoonmaakbedrijf bepaalt hoeveel uren iemand krijgt is onacceptabel." Beens gaf hierop als antwoord dat de beoordeling hiervan sinds september weer bij de gemeente ligt. Het probleem zou zich daarom nu niet meer voordoen.

Willem Gomes (NCPN) sprak 'hoofdschuddend' over de rechtszaak. Hij vroeg de wethouder of zij haar excuses gaat aanbieden aan de betreffende inwoonster. Beens liet weten een afspraak te willen maken met de gemachtigde van de inwoner. "Daarna gaan we ons beraden op vervolgstappen."

Tekst: EJV Mediaproducties/Evert Visser

Paasconcerten koor Reunion

HEILOO - Het projectkoor Reunion geeft twee ludieke concerten op Goede Vrijdag 14 april en Paaszaterdag 15 april. Dat gebeurt in de ter Coulsterkerk Heiloo, beide concerten beginnen om 21.00 uur. Reunion belooft een avond vol muziek, zang, dans, spel en overwegingen. Te horen zijn Paasgerelateerde nummers uit musicals en van Marco Bosato, New Londen Choral, Celtic Woman, Ennio Morricone en nog veel meer. U kunt uw kaarten a 5 euro reserveren via email-adres reunionsecretariaat@yahoo.com (bij geen email: graag een berichtje op telefoonnummer 072-5325552). Doe dit snel, want de plaatsen zijn beperkt.

Rond de Waterput - Programma voor verdieping en spiritualiteit

HEILOO - Rond de Waterput heeft weer een aantal activiteiten in de agenda staan. Uitkijkpost informeert u graag.

Donderdag 6 april: 'Marc Chagall, de schilder en de liefde'. Lezing door dr. Dick van Arkel, 20.00 uur, Ter Coulsterkerk, Holleweg 111 Heiloo, € 3.

19 april t/m 31 mei: Expositie 'Verhalen van en over Jezus' van Marga Jelles, Protestantse Kerk Limmen, Zuidkerkenlaan 25.

Dinsdag 16 mei: Voorbereiding wandeling 'Het gelaat van barmhartigheid', 20.00 uur, Willibrordushuis, Westerweg 267 Heiloo, € 3.

Zaterdag 20 mei: Wandeling 'Het gelaat van barmhartigheid in Amsterdam' met André Burghardt en Nico Veerkamp (zie voorbereiding 16 mei). Kosten: reis, entree en lunch.

Maandag 29 mei: Taizé-project-koor onder leiding van Peter Rijs, voorbereiding van de Pinksterzaterdagviering in de Corneliuskerk. Opgeven: pastor@corneliuskerk-limmen.nl.

Zondag 29 juni: Waterput-wandeling, start bij de Jacobuskerk, Kerklaan 37 Akersloot, € 3.

Nadere informatie is te vinden op www.ronddewaterput.nl

Diploma zwemmen zwembad Loos

Zaterdagmorgen 25 maart sprongen om 7.45 uur 's morgens de leerlingen van zwembad Loos voor het A-B en C diploma in zwembad de Beeck te water.

De banen werden zonder problemen gezwommen. Bijzonder was hierbij het onderwater zwemmen, mooi om te zien en soms ook veel verder dan de vereiste meters.

Iedereen is trots met zijn of haar diploma naar huis gegaan.

Het was weer een mooie en afzwemochtend!

De geslaagden zijn:

Diploma A: Charlotte Admiraal, Sophia de Boer, Iloniya Georgiades, Sarah Kastanje,

Juliët van Kleef, Esmee Meijer, Saar Niekoop, Elke Nieuwmeijer, Nora den Nijs,

Stella Reedijk, Joana Schram, Luuk de Vries, Lisa Wokke.

Diploma B: Benjamin Boesten, Floris Faber, Ferrah Geerking, Guusje Geldermans,

Joep Hoogeveen, Cecile Koning, Dali Koopman, Lotte Kramer, Sare Nijland, Eva Otto.

Diploma C: Feijtse Ham, Ian Huls, Joep Groeneveld.

damesbridgeclub sans atout

uitslagen damesbridgeclub sans atout

29 maart.

A-lijn:ds vecht -crouse 75,52 2.Schaffer-Mak 58,33

B-lijn:1.dsKuit-Berkhout 63,54.;2.de Waard-Magermans 56,77

C-lijn:1.dsErnstig-Rijnders 60,42;2.Vanwersch-Okhuijzen 59,90

Hockey voor ouderen bij MHCC in Castricum

Hockey voor ouderen.

CASTRICUM - In verschillende dorpen en steden wordt het spel al structureel gespeeld. In maart komt daar nog een dorp bij! Want sinds vrijdag 31 maart wordt er wekelijks hockey voor ouderen gespeeld bij hockeyvereniging MHCC in Castricum.

Het initiatief is ontstaan vanuit een samenwerking tussen MHCC, Sportservice Kennemerland en Welzijn Castricum.

Hockey voor ouderen is een aangepast hockeyspel op kunstgras, dat vooral is bedoeld om wekelijks in beweging te zijn. De Apeldoornse hockeyclub Ares is er in 2003 mee begonnen. Drie jaar later volgde aansluiting bij de hockeybond. "Wij hebben eerst een aantal jaren geprobeerd of deze sport niet tot te veel blessures leidt. Dat is niet zo", zegt Peter Steenmeijer. Hij is bij Ares met zijn vijfenzestig jaar het jongste lid. "Dat maak ik niet zo gauw ergens mee'', lacht hij. "De gemiddelde leeftijd ligt bij ons op drieenzeventig jaar. Want deze aangepaste vorm van hockey is echt iets voor ouderen om in beweging te blijven. Gelukkig ontdekken nu steeds meer steden het plezier daarvan. Daarom ben ik blij met het initiatief dat nu ook in Castricum wordt ondernomen."

Maatschappelijk
De grootte van het hockeyveld is afhankelijk van het aantal deelnemers. Wekelijks komen we bij elkaar en gaan we onder begeleiding hockeyen. We spelen ongeveer een uur, waarbij we oefeningen afwisselen met partijspel. Daarbij maken we gebruik van ongevaarlijk materiaal. "Je kunt elkaar bijna niet blesseren", zegt Steenmeijer over het spel dat mannen en vrouwen gezamenlijk kunnen beoefenen. Het heeft vooral hem een maatschappelijk doel. "Na afloop drinken wij ook altijd een kopje koffie in het clubhuis. Gezelligheid en het samen zijn is natuurlijk ook belangrijk! En de clubs profiteren ervan omdat de activiteiten op momenten zijn dat de sportparken toch leeg zijn. Wij doen het op een doordeweekse ochtend."

In Castricum kunnen mensen van zestig jaar en ouder deelnemen aan het hockeyspel. Op vrijdag 31 maart is er een gratis proefles bij MHCC van 10.00 tot 11.00 uur. Heeft u interesse in deze proefles? U kunt zich aanmelden bij Ron Gravemaker van Sportservice Kennemerland, via telefoonnummer 0251-254740 of email: rgravemaker@sportservicekennemerland.nl. Na de proefles is het mogelijk om in te schrijven voor een wekelijks hockey uur, ook op vrijdag van 10.00 tot 11.00 uur.

Olympisch finalist zet Boscrossers op scherp

Raymon van der Beizen in actie.

HEILOO - Op 18 maart sloten Olympisch finalist en regerend Europees kampioen Raymon van der Biezen en Boscrosser wereldkampioen sportklasse 25+ gezamenlijk een serie van wintertrainingen af. Circa vijftig rijders en rijdertjes stonden klaar voor twee trainingsessies. 's Morgens begonnen de jongste rijders tot circa twaalf jaar en 's middag was het aan jongens en meisjes 12+.

Na de warming up werden de fietsen onderaan de startheuvel klaargezet. Een pittige krachttraining stond aan het begin van de training. Uit stilstand moesten de rijdertjes omhoog rijden. Krachttraining is binnen een explosieve sport als BMX een must. De olympische rijders zijn dan ook zelf veel in het krachthonk te vinden. De boscrossers hielden het bij het beklimmen van de startheuvel, maar dat beklimmen vergde al voldoende van de jonge benen. Na de serie krachttrainingen volgde een serie aan starts. Een goede start is veelbepalend binnen de BMX sport. Raymon nam dan ook voor iedere rijder de tijd om de start te perfectioneren. Na een aantal starts te hebben gedaan was het tijd voor een korte pauze met wat eten en drinken. Na de pauze richtten de trainers zich op de bochtentechniek. Op een korte parcours zijn het met name de kombochten waar kan worden ingehaald. Op het maximale van dat de banden aankunnen wordt er de kombocht ingedoken. Door van boven naar beneden of van beneden naar boven te kruizen kan er worden ingehaald of juist worden geblockt. En wie kan dat je beter leren dan een olympisch finalist en een wereldkampioen! De dag werd afgesloten met een estafettewedstrijd. Maar het mooiste van een dag als deze is dat de absolute top van het BMX zo dicht bij zijn sport blijft en hun sport overdraagt aan het jonge talent. De Boscrossers bedankt Raymon en Robin dan ook hartelijk.

De Negende PCCMaalwater Run start zondag 9 april

Tessa Strang, Laura Duin en Elisa Duinhoven verheugen zich op zondag.

HEILOO - De Negende PCCMAALWATER Run en Walk start zondag 9 april. En van de Benedictus doen juf Laura Duin, Tessa Strang en Elisa Duinhoven ook mee. Elisa en Tessa zitten in groep 7. Ze doen aan dans en aan handbal als sport maar ze vinden de lessen van Sport@School heel leuk omdat ze dan nieuwe dingen leren. Zo vonden ze de schermlessen wel erg cool met al die mooie houdingen en het groeten maar basketbal was toch wat meer hun ding; dat gaat sneller. Judo en Zumba dansen vonden ze ook heel gaaf. Laura: "We hebben hier op school meerdere leerkrachten die bewegingsonderwijs mogen geven maar de toevoeging van de Sport@School-lessen waarderen we heel erg want dat kunnen we niet zelf".

Start
Wandelaars starten vanaf Plaza Cinco op het Stationsplein. Daar is ook de registratie van na-inschrijvingen. Voor de lange afstand (18 kilometer) start u omstreeks 9.00 uur. Voor de 9 en 6 kilometer start u op een tijdstip zodat u voor 14.00 uur in Plaza Cinco kan afmelden. Daar wacht u een consumptie en een medaille. De eerste Run start om 14.00 uur. Dan schiet IJsman Ed Baars de 1 kilometer-lopertjes weg. Burgemeester Hans Romeyn komt voor de 2,5 kilometer en de bambinirun in actie. Die starten respectievelijk om 14.15 en 14.30 uur. Om 14.45 uur start Frans van Pinxteren (PCC) de 4.7 kilometer en tenslotte gaan de 10 kilometer-lopers om 15.15 uur weg op het schot van Dick Ramler (PCC Heiloo). Startnummers kunnen worden opgehaald vanaf 13.00 uur bij de kramen op het Stationsplein. Let op de borden die de scholen aangeven. Er is ook een informatiekraam waar u welkom bent met uw vraag. Na-inschrijvingen zijn welkom tot dertig minuten voor de starttijd van het betreffende onderdeel aan de daarvoor ingerichte kraam.

Route
De lopers gaan vanaf de start op de Stationsweg bij Wildschut en via de volgende wegen naar de finish op het Stationsplein bij de Vomar, Stationsweg, Rotonde, Heerenweg, Slimpad, Breedelaan, Stationsweg, Rotonde, Heerenweg, Stationsplein, Heerenweg, Zevenhuizerlaan, Haesackerlaan, Butterlaan, Heerenweg, Hoogeweg, Groenelaan, Krommelaan, Straatweg, Haagbeuk, Zevenhuizerlaan, Haesackerlaan. Hang de vlag uit als u aan het parcours woont. Dat vinden de renners geweldig!

Verkeersbelemmering
De volgende wegen zijn afgesloten van circa 14.00 tot ongeveer 16.15 uur. Stationsweg van Breedelaan tot Heerenweg, Zeeweg van Heerenweg tot Westerweg. Heerenweg van Ter Coulsterlaan tot Zevenhuizerlaan, Hoogeweg van Zevenhuizerlaan tot Vennewatersweg, Krommelaan, Groenelaan. Zevenhuizerlaan van Breedelaan tot Heerenweg, Haesackerlaan. Butterlaan van Haesackerlaan tot Heerenweg. Verkeersbegeiders waken over de veiligheid van de renners. Bij voorbaat danken we u dat u de aanwijzingen van deze vrijwilligers opvolgt.

Fotowedstrijd
Wandelaars en toeschouwers mogen meedoen aan de fotowedstrijd. Een fantastische prijs wacht de winnaar: een privé workshop van enkele uren van fotograaf Robert van der Erp. Elke deelnemer kan vóór 13 april één foto inzenden naar fotorunenwalk@gmail.com.

Jong geleerd
Rotary Club Heiloo werkt samen met Trias, de Sportraad Heiloo, de Buurtsportcoach Heiloo en Buitenfit omdat we allen vinden dat bewegen ons mooie dorp ook gezond kan houden. We richten ons vooral op de jeugd, jong geleerd. Sport@school is een fantastisch middel daarin. We doen het ook, om met de hulp van sponsoren en deelnemers een fonds te voeden waaruit mensen die het niet breed hebben in beweging kunnen komen. Een kleine handreiking waardoor het lidmaatschap of de aankoop van sportspullen mogelijk wordt.

Inschrijving
Heb je de inschrijving op school gemist? Inschrijven kan nog via de website tot en met 7 april via www.pccmaalwaterrunenwalk.nl. Dan help je jouw school naar de meeste Sport@School-punten.

Handbal leeft in Akersloot

Actiefoto tijdens de techniektraining.

AKERSLOOT - Shootouts, een techniektraining voor de hele vereniging, twee topwedstrijden, trommels en een hele goede sfeer. Dat is in het kort de Meervogels'60 Handbalshow. Deze wordt elk jaar met groot succes georganiseerd in de thuisbasis Sporthal De Lelie in Akersloot. Zo was het ook op zaterdag 11 maart.

Zes trainers gaven aan achtenzeventig handballers tegelijkertijd een techniektraining. De deelname van jong (vijf jaar) en oud (negenenveertig jaar) betekende een mooie opkomst. Na de shootouts was het de beurt aan Dames 1. De dames waren op weg naar het kampioenschap, maar daarvoor moest nog wel even DTS opzij gezet worden. Met 27-18 lukte dat prima. Nog één punt hebben de dames nodig om volgende week de platte kar uit de schuur kunnen te halen.

Heren 1 had beduidend meer moeite met hun tegenstander Aristos 2. Kwam het door het meegereisde publiek of gewoon door onderschatting? Uiteindelijk kon de combinatie CSV/Meervogels'60 met 20-16 wel de overwinning opeisen, maar het bleef spannend tot het einde. Dit tot vreugde van het publiek, dat intens meeleefde en onderling nog een wedstrijdje deed wie het meeste lawaai maakte.

Al met al kunnen we zeggen dat het een zeer geslaagde avond was en dat Akersloot nog steeds hét handbal dorp uit de omgeving is.

Ferry Karssen de sterkste op KPB mountainbikecup

AKERSLOOT - Alkmaarder Ferry Karssen is vorige week donderdagavond met overmacht winnaar geworden van de wekelijkse wedstrijd in Akersloot om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup. Na de sinds een aantal weken ingevoerde jeugdontmoeting was het de beurt aan de mannen. Voor de start werd al gesproken over de tweestrijd die zou volgen, bij afwezigheid van de gebroeders Verdonk, tussen Alkmaarder Ferry Karssen en de man Uitgeest Wilfred Knegt.

Dit pakte toch wel anders uit, nadat Ferry Karssen meteen het initiatief in handen nam. Even kon Wilfred Knegt nog wat tegensputteren, maar daar bleef het dan ook bij. Knegt moest zich beperken tot het verdedigen van zijn tweede plaats. In het tweede deel van de koers kwam Castricummer Vincent Beentjes vanuit de middenmoot sterk opzetten en leek een bedreiging te gaan worden voor Wilfred Knegt. Nadat Vincent Beentjes erin geslaagd was Wilfred Knegt terug te zetten naar de laagste plek van het podium, moest Knegt ook nog alles op alles zetten om die positie vast te houden. Weergaloos was het optreden van Henk Jan Verdonk senior, die vanuit kansloze positie wist op te stomen naar mede-plaatsgenoot Niels Bras en Alkmaarder Henk Louwe en deze niet de minste mannen ook nog in te pakken.

Uitslag: 1. Ferry Karssen Alkmaar, 2. Vincent Beentjes Castricum, 3. Wilfred Knegt Uitgeest, 4. Henk Jan Verdonk senior Egmond aan de Hoef, 5. Niels Bras Egmond aan de Hoef, 6. Henk Louwe Alkmaar, 7. Dirk Dekker Egmond aan Zee, 8. Jarno Betlem Krommenie, 9. Chris Kemp Egmond aan den Hoef ,10. Ramon van de Laarschot Hoorn.

BOUWBEDRIJF Mart Metzelaar. Voor al uw nieuwbouw, verbouw en timmerwerkzaamheden. Tel. 072 505 2977 - 06 5132 0570.
info@martmetzelaar.nl

TUINIEREN te veel werk ? Geen tijd? ZEER ERVAREN TUINLIEFHEBBER helpt u met snoeien en het strak knippen van hagen, buxus en taxusbollen etc. Het hogedrukreinigen van terrassen en het verticuteren van bemoste grasvelden. 06 - 1827 8367

Voor stomerij en pasfoto's .... even naar Primera Het Hoekstuk.

Nieuwe uren Essentrics en Pilates bij Wilma's Pilates. Lamoraalweg 72 in Egmond aan den Hoef..STRAK op het strand door verlengen en versterken;pijnrelease bij klachten en blessures ..Zie www.wilma-pilates.nl Kleine studio;vriendelijke prijzen;en persoonlijke benadering. Tel 06 - 2128 7899

KRINGLOOP HEILOO De leukste! Gratis P. Hier kunt u heerlijk struinen tussen veel kleingoed, meubels, mooie kleding, lps, cds, dvd, schoenen, lampen, lijsten, schilderijen, boeken, spellen, versterkers, oude kasten, stoelen Lundia enz!!,di t/m za 10-5 De oude Werf. Ook inbreng. Zondag open? Kijk op onze site of 072 - 5334000

Kim's Haarsalon. Bel voor een afspraak naar: 06 - 3004 2383. De prijzen ietsjes gestegen. Knippen is nu €13,- en kleuren vanaf €30,-. Openingstijden zijn: MA DI DO VR van 09:00 uur tot 21:00 uur. Dompvloetlaan 29 te Heiloo

9 april IK WANDEL MEE in HEILOO. Wandelingen van 7 of 12 km in en om Heiloo. Start en finish bij Café de Wit met mega hotdog of tapas plankje. Info en opgeven www.ikwandelmee.nl

Met Pasen naar de Efteling met een ruime auto ? HUURAUTO-HEILOO.NL

BOUWBEDRIJF
TERLUIN


Voor al uw aan-, ver- en
nieuwbouw. Ook renovaties.
Kozijnen, deuren, ramen.

Vrijblijvend prijsopgaaf:
T: 072 505 3395

NIEUW in HEILOO! DIËTISTENPRAKTIJK ALIMENTUM op de Kennemerstraatweg 452! Bel voor een goed gesprek over voeding en dieet 075-6411672.

Hometrainer verhuur voor revalidatie en fitness toepassingen. Info: Bosman Tweewielers, Westerweg 295, Heiloo. Tel: 5331241 www.bosmantweewielers.nl

Zin in een zonnige cabrio dag? Datum prikken op HUURAUTO-HEILOO.NL

MASSAGE WARME OLIE! U strompelt bij ons naar binnen en komt er HUPPELEND uit! GUN jezelf zo'n fantastische massage. Goed tegen spierpijn en STRESS!! Voor de prijs hoeft je het niet te laten, Slechts € 30,- per uur! 072 - 5334906 Slimpad 36 Heiloo

BARRY DE VRIES AUTO'S. In- en Verkoop.
www.barrydevriesautos.nl
De Wagenmaker 12, 1851 PX Heiloo. Tel: 06-2159 8809

Div modellen gebruikte elektrische fietsen va € 695 icl. 3 maanden Bovag garantie. Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo. Tel 5331241 www.bosmantweewielers.nl

EMILSEN SALON: Knippen, manicure, pedicure, harsen. Knippen kids €12. Knippen Volw.€15, Haren verven vanaf €45, manicure incl.nagellak €17, pedicure compl.€23, gelnagels €35. Kadobonnen/Haarverzorgingsprod.te koop. Ma/Za geopend op afspraak. Groenelaan 1, Heiloo. 06 - 5380 6959 www.emilsensalon.nl

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info
STOFZUIGERKRAAM

Grote collectie gebruikte dames-, heren- en kinderfietsen. Incl 3 maanden Bovag garantie. Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo Tel. 5331241 www.bosmantweewielers.nl

Beste schilder & stukadoor. Voor binnen en buiten. Nu 50% korting. Tel: 06 - 3374 3601

Iedereen kan gezond leven met een gezond gewicht! Hoe? Maak snel een afspraak! Sandra Zoon Heiloo 06 - 57322934 E:sandrazoon.gewichtsconsulente@gmail.com W:www.sandrazoongewichtsconsulente.nl

Tharathip Ontspanningsmassage. Nijverheidsweg 6b Heiloo. Afspraak maken op telnr. 06 - 3365 5795

Ambachtelijke schilder, 35 jaar ervaring, heeft nog tijd over voor al uw schilder-en sauswerk/behangen/dakrep. enz. Ingeschr.KvK. Vrijbl.prijsopg. Tel: 06 - 3987 0829

Met Pasen naar een vakantiepark ? HUURAUTO-HEILOO.NL

GARAGEBOX TE HUUR aan de WERKENDELSLAAN te Heiloo. Huursom Euro 105,- per maand. Per direct beschikbaar. Tel. 06-10819857

Grote sortering elektrische fietsen in div. uitvoeringen v.a. 1299 euro. Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo. Tel 5331241 www.bosmantweewielers.nl

DE SCOOTERBOX repareert alle merken scooters en scootmobielen.Wij halen uw scooter GRATIS op. Ook levering nieuwe. AGM-Dealer
www.descooterbox.nl

06 - 2202 0702

Huisontruiming? Seniorenverhuizing? Bel 06 - 4725 2278 www.denieuwehuisuitruimer.nl

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072 - 506 9052

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating. T: 072 533 6002 www.iristuinen.nl

Tuinonderhoud Jeroen Borst. Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen.Bel voor gratis offerte: 06-4180 3734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

SCHILDERSBEDRIJF LIMMEN

50% korting. Heeft nog tijd voor al uw schilderwerk binnen en buiten

Tel: 06 - 4247 9384

Kennismaken met Do-In Tot de meivakantie leert u in 4 lessen de basis van Do-In. Door meridiaanstrekkingen, meditatie en ademhalingsoefeningen komt u beter in balans. Voor informatie bel 06-46318915 of kijk op www.praktijkjohncompas.nl.

Zangles in Heiloo privé of met twee. Kids en volwassenen, beginners en gevorderden. Gratis proefles. 06 4811 6691 www.zingjemee.nl.

HOVENIERSBEDRIJF ELSMAN voor al uw tuinwerkzaamheden.
T: 072 533 8298 of hovenierelsman@quicknet.nl

De Stille Bron: praktijk voor holistische massage, healing en cranio-sacraal therapie. Voor informatie of afspraak: 06-22666059 of www.destillebron.nl KENNISMAKINGSACTIE: eerste holistische massage voor de halve prijs!

Biedt zich aan; SCHILDER voor binnen en buiten voor een mooie prijs. Tel: 06 - 1709 0670

JOS BUYS BESTRATING. Straatwerk voor bedrijf en particulier. Tel. 06 5064 1386

Tuinman heeft nog tijd over voor al uw tuinwerkzaamheden. Alles is bespreekbaar. Vrijbl.prijsopg. Ingeschr. KvK. Tel: 06 - 5344 2975

Onderzoek naar mogelijkheden Slotkwartier

Historisch stukje Egmond.

EGMOND AAN DEN HOEF - Het Slotkwartier met de Slotruïne, Hoeve Overslot, de Kapberg, het Slotpark en de Slotkapel vormt het historisch hart van Egmond aan den Hoef. Een initiatiefgroep vanuit de gemeenteraad gaat de komende drie maanden de ideeën voor de herontwikkeling van het Slotkwartier inventariseren. De initiatiefgroep praat met de huidige gebruikers en wil daarnaast graag in contact met potentiële nieuwe partijen.

De gemeenteraad heeft op 27 oktober 2016 een motie aangenomen waarin staat dat de raad de kaders wil stellen voor het toekomstig gebruik van het Slotkwartier. De partijen zijn het erover eens dat het gebied veel potentie heeft en de cultuurhistorie nog meer kan worden beleefd dan nu het geval is.

Doel inventarisatie
Het is de bedoeling dat de initiatiefgroep na de inventarisatie een aantal realistische varianten voor de langere termijn voor het gehele Slotkwartier ontwikkelt. Belangrijk uitgangspunt is dat er groot draagvlak moet zijn bij de betrokken partijen en de inwoners. De inwoners worden actief geïnformeerd en uiteindelijke plannen worden door de gemeenteraad vastgesteld.

Samenstelling initiatiefgroep
De initiatiefgroep bestaat uit leden van de partijen die in de gemeenteraad van Bergen vertegenwoordigd zijn. De initiatiefgroep trekt samen op met wethouder Hugo Snabilie en wordt ambtelijk ondersteund. Geïnteresseerde partijen met concreet uitgewerkte ideeën kunnen zich tot 31 maart melden bij Ineke Braak van Kasteel of bij Marcel Halff. Contactgegevens vindt u op de website van de gemeente Bergen.

Worldschool event bij Jac. P. Thijsse College bruist van creativiteit, inventiviteit en betrokkenheid!

Leerlingen die deelnamen aan het Worldschool event 2017. Foto: Jennifer Hormann

CASTRICUM - Afgelopen donderdag vond het Worldschool event plaats bij het Jac. P. Thijsse College in Castricum. Worldschool is een organisatie die leerlingen van 5 HAVO en 6 VWO in de gelegenheid stelt te werken voor echte opdrachtgevers en projecten van mensen over de hele wereld. De opdrachtgevers werken in en voor ontwikkelingsprojecten in Afrika, Azië, Zuid- en Midden-Amerika en Europa. Worldschool verzorgt opdrachten, studiedagen op universiteiten, contactpersonen, een digitale leeromgeving en een jaarlijks leerlingencongres: het Worldschool event.

Aan de hand van deze opdrachten maakten circa driehonderdvijftig leerlingen uit de hoogste klassen havo en vwo uit heel Nederland hun profielwerkstuk en behandelen daarin kwesties als: 'Impact of climate change on food security small farmers' (Malawi), "'How can we make charcoal production and use more sustainable?"' (Zambia), 'How can we improve the effectiveness of HIV/AIDS education in Kameke?' (Uganda) en 'How can a system to collect and stock rainwater be set up so the community has water for consumption and irrigation all year round?' (Benin). Stuk voor stuk belangrijke en actuele kwesties, waarbij de oplossingen die door de leerlingen worden aangedragen ook daadwerkelijk worden uitgevoerd.

Na de inleiding van het evenement door Christine Hylkema (rector Jac. P. Thijsse College), Erik Vos (directeur Worldschool) en Toon Mans (burgemeester van Castricum) verzorgde Mirjam Blaak (ambassadeur van Oeganda) een inspirerende openingsspeech van het evenement. De muziek was in handen van de schoolband Jac. P. Thijsse.

Vervolgens waren de leerlingen aan de beurt die in twee presentatierondes van elk vijf kwartier hun profielwerkstuk met aanbevelingen presenteerden aan hun opdrachtgevers, vertegenwoordigers van Nederlandse ministeries en Afrikaanse studenten van de Erasmus universiteit. In het totaal waren er honderdvier presentaties van elk ongeveer tien minuten. Veel opdrachtgevers waren blij verrast over de creativiteit, praktische uitvoerbaarheid en inventiviteit van de aanbevelingen en waren overtuigd van de haalbaarheid ervan. Ook de betrokkenheid van de leerlingen bij de opdracht en de wijze waarop de leerlingen de culturele verschillen hadden meegenomen in hun aanbevelingen waren heel treffend en herkenbaar voor de experts. Kortom een veelbelovend resultaat van een evenement waar een ieder met grote tevredenheid op terug kan zien.

Tekst: Annemieke Ederzeel

Lees je beter

Foto: aangeleverd

Een kind dat ziek wordt of iets heftigs meemaakt, zoals een scheiding, kan zich gesterkt voelen door te lezen over personages die hetzelfde doormaken, zo blijkt uit onderzoek. Ook de mensen daar omheen kan het helpen: broer, zus, ouders, opa's en oma's, de dokter, de verpleegkundige, iedereen.

[afbeelding kikker en het vogeltje invoegen]

De dood van iemand die dichtbij staat, een oma, of opa is een diepgaande gebeurtenis voor kinderen en vaak voelen zij vooral ook de spanning die het meebrengt bij ouders en familie. Maar kinderen zijn kinderen en houden ook van spelen. Dus als je de gebeurtenis serieus neemt en er spelenderwijs mee omgaat, kun je kinderen helpen met die spanning om te gaan.

Foto: aangeleverd
Foto: aangeleverd

Bij Kikker en het vogeltje, geschreven door Max Velthuijs, gaat de vogel dood. Althans: hij 'doet het niet meer'. De dieren bedenken een ritueel en gaan de vogel begraven, waarbij ze veel herinneringen ophalen van hoe ze vogel gekend hebben. Na de begrafenis is er ruimte voor spelen en horen ze een andere vogel zingen. Dit boek is geschikt voor kinderen van drie jaar tot zes jaar.

[afbeelding Kamil de groene kameleon invoegen]

Bij scheiden en ruzie maken van ouders kan een boek ook behulpzaam zijn. In Kamil, de groene kameleon, geschreven door Danielle Steggink, heeft Kamil een blauwe vader en een gele moeder. Vader en moeder krijgen steeds meer ruzie over hun verschillende kleuren. Kamil raakt ervan in de war en heeft het gevoel dat hij het nooit goed kan doen voor allebei. Op deze manier komen thema's als echtscheiding, machteloosheid en schuld aan de orde. De grote, wijze kameleon kan Kamil geen oplossing geven voor zijn situatie, maar door de uitleg en de steun voelt Kamil zich wel een beetje beter. Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf vier jaar, maar oudere kinderen kunnen het ook gebruiken om inzicht te krijgen wat er met hun gevoelens gebeurt bij een scheiding.

[afbeelding Gips invoegen]

Anna Woltz beschrijft in haar boek Gips de situatie van Fitz. Het meisje is woedend. Haar ouders zijn net uit elkaar en het liefst zou ze niet bestaan. Maar dan wordt haar zusje gewond. In het ziekenhuis ontmoet Fitz een geheimzinnige jongen van vijftien en voordat ze het weet, verzint ze een romantisch plan voor een verpleegster, steelt ze gips en wordt ze per ongeluk zelf verliefd. Want je kunt voor altijd in de wachtkamer blijven zitten, maar je kunt ook dapper zijn. Dit boek, voor kinderen vanaf tien jaar, omvat veel emoties en is niet voor niets bekroond met de Gouden Griffel.

Als je meer boeken zoekt over omgaan met ziekte en verlies, kijk dan op de site www.leesjebeter.nl.

Tekst: Rachel de Wit, Boekhandel Laan in Castricum.

Weer klokgeschal op begraafplaats Rinnegom

De nieuwe klokkenstoel.

EGMOND-BINNEN - "Een klok die gaat luiden op begraafplaats Rinnegom in Egmond-Binnen, dat is toch fantastisch?" Begraafplaatsbeheerder Fred Houtenbos praat enthousiast over de recente plaatsing van een klokkenstoel waarvan de klok ooit toebehoorde aan de Noordergeestkerk in Heiloo.

"Tijdens begrafenissen luidde de klok van de Rinnegommerkerk naast onze begraafplaats steevast. Sinds de afbraak van de kerk tweeenvijftig jaar geleden 'is het stil'. Daarin komt nu verandering, wij vinden dat dat zo hoort."

Luiden en dopen
Fred bouwde de klokkenstoel samen met Egmonder Cor Tervoort, de voormalig directeur van bouwbedrijf Tervoort in Egmond. Fred: "We bouwden in de garage van Cor en bij mooi weer monteerden wij het geheel in zijn tuin. Een mooi project en gezellig om samen hieraan te werken. Het resultaat is prachtig: de klokkenstoel is een houten gebouwtje van tweeënhalf bij tweeënhalve meter met een dak erop. Hierin hangt nu de zeventig centimeter hoge klok die overigens tweehonderd kilo zwaar is. De Firma Jan Hes transporteerde de kerkstoel onlangs met een kraanwagen met dieplader naar de begraafplaats. Een volgende stap is dat we de klok tijdens de eerstvolgende begrafenis willen laten luiden. Ook willen we de klokkenstoel laten dopen. Wie dit gaat doen en waneer dit gebeurt, is nog niet bekend."

Noordergeestkerk
Fred vertelt dat niet alleen hij de plaatsing van de klokkenstoel wel zag zitten; het was eveneens de uitdrukkelijke wens van mede-begraafplaatsbeheerder Klaas Burgmeijer en de voormalige beheerder Jan Baard. De zoektocht naar een klok duurde ruim een jaar en had volgens Fred nog wel wat 'voeten in de aarde'. "We zochten een klok die qua geluid lijkt op het klokkengeschal van vroeger. De klok die tot de verwoestende brand van de Noordergeestkerk in april 2015 in de toren hing, voldoet hieraan. Daarom vroeg Kennemer Wonen aan het bisdom van de kerk of zij hun klok ter beschikking wilde stellen - Kennemer Wonen is de nieuwe eigenaar van de grond waar de Noordergeestkerk stond. Het 'jawoord' hiervoor kwam na een succesvolle bemiddeling van Albert Kramer uit Egmond-Binnen." De bouwers van de klokkenstoel konden hun gang gaan dankzij hun eigen tomeloze inzet en enthousiasme en de financiële steun van meerdere sponsors. Leuk is ook dat Ans Tervoort - de vrouw van Cor - een boekje maakte met verhalen over en foto's van het project. De mensen die bij het project betrokken zijn, krijgen dit boekje.

Werken aan het beste resultaat.

Tekst: EJV Mediaproducties/Evert Visser

Vijver- en tuinplezier-lezing in bibliotheek Castricum

Een mooie tuin met water.

CASTRICUM - Leo Brand verzorgt donderdag 6 april in Bibliotheek Kennemerwaard in Castricum een lezing over vijver- en tuinplezier. De lezing gaat over de tuin in al haar facetten en laat daarbij vooral de mogelijkheden zien hoe water in een tuin geïntegreerd kan worden. Er wordt veel beeldmateriaal gebruik van tuinplanten en struiken met speciale aandacht voor de aanleg van vijvers. De lezing is georganiseerd in samenwerking met Groei & Bloei afdeling Midden Kennemerland.

Vijver- en tuinplezier
Een tuin is een rijk bezit voor heel veel mensen. Een mooie en goed ingerichte tuin is een sieraad voor jezelf en zal bezocht worden door vele soorten vogels en insecten en bij het planten van de juiste soorten bloemen ook door vele soorten vlinders. Door water in de tuin zullen heel veel meer soorten dieren uw tuin komen bezoeken. Zo komen vogels drinken, libellen en andere mooie insecten zullen het water met plezier gebruiken als verblijfplaats en… vergeet vooral de amfibieën niet. Er zijn waterpartijen te maken voor allerlei soorten vissen zoals goudvissen, windes of koi, stekelbaarsjes of bittervoorntjes. Wilt u liever geen vissen maar een echte natuurvijver, met kikkers padden en salamanders? Het is allemaal mogelijk. U krijgt volop advies over de vijverplanten, waar die geplaatst moeten worden en hoe diep. Natuurlijk zullen ook de verschillende soorten hulpmiddelen aan bod komen.

Aanmelden
U bent van harte welkom op donderdag 6 april. De lezing start om 20.00 uur in Bibliotheek Kennemerwaard, locatie Castricum aan Geesterduinweg 1. De zaal is open vanaf 19.30 uur. De toegang bedraagt 3 euro. Voor leden van Groei & Bloei is de toegang gratis (op vertoon van de ledenpas). Aanmelden kan via de activiteitenagenda op www.bibliotheekkennemerwaard.nl of bij de klantenservice in de bibliotheek (u betaalt met pin).

Tentoonstelling ´Kroonjuwelen´ bij Hortus Alkmaar

Hortus atalanta op Echinacea.

ALKMAAR - Burgemeester Piet Bruinooge van Alkmaar opent zondag 23 april om 14.00 uur de expositie ´Kroonjuwelen´ in Hortus Alkmaar. De opening vormt de officiële start van het nieuwe tuinseizoen.
De tuin is die dag van 12.00 tot 17.00 uur gratis toegankelijk voor bezoekers. 2017 is door de NVBT (Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen) uitgeroepen tot het Jaar van de Botanische Tuinen. Samen met vierentwintig andere tuinen in Nederland houden we tot 22 augustus de tentoonstelling 'Kroonjuwelen'. Hierbij staan de twintig vreemdste, mooiste, meest bedreigde en meest verrassende planten in de spotlights.

Speciaal voor het Jaar van de Botanische Tuinen is een boek 'Botanische Tuinen in Nederland' uitgegeven met een beschrijving van de geschiedenis en de kenmerken van alle tuinen. Ook is er een postzegelboekje ontworpen met afbeeldingen van planten. Het boek en de postzegels zijn vanaf 23 april bij Hortus Alkmaar verkrijgbaar.

Campagne beeld.

Adres: Berenkoog 37, 1822 BH Alkmaar. Zie voor meer informatie www.hortusalkmaar.nl.

Rommelmarkt in Sportpaleis

ALKMAAR - De laatste rommelmarkt van dit seizoen in het overdekte wielerstadion aan Terborchlaan 200 in Alkmaar vindt zondag 9 april plaats. Het is een gecombineerde binnen- en buitenmarkt met ongeveer tweehonderdzestig standhouders. De bezoekers mogen deze keer gelijktijdig met de standhouders om 8.00 uur naar binnen. De entree bedraagt 2,50 euro vanaf dertien jaar. Voor meer informatie, bel 06-20114461 of kijk op www.st-re.nl.

Dé Fietsenwinkel Bos & Olgers bestaat vijftien jaar!

Het team van Bos &amp; Olgers.

KROMMENIE - Sacco Bos, Rick Olgers én het enthousiaste team zijn een begrip in de Zaanstreek en weide omgeving. Bos & Olgers staat bekend om z'n goede service, advies en klantgerichtheid. Mede door de goede expertise op het gebied van E-bikes, weten de klanten de winkel aan de Noorderhoofdstraat 69 altijd te vinden. Daarnaast beschikt de winkel over een groot assortiment stads-, hybride-, race- en mountainbikes.

Prachtige acties
Bos & Olgers ademt fietsplezier! Om het groots te vieren heeft Bos & Olgers gedurende de Jubileummaanden vele prachtige acties, waaronder een speciale Jubileum E-bike. Ook bij aanschaf van fietskleding, accessoires of een nieuwe fiets maakt de klant kans op prachtige prijzen. Bij Bos & Olgers maakt de klant onder andere kans op een verzorgd weekend weg in Nederland.

Het fietsseizoen start vanaf Bos & Olgers in Krommenie. Zie ook www.bosenolgers.nl

Jubilarissen brandweer Akersloot

V.l.n.r.: Staand: Bart Kruijenaar, Roeland Eijpe, Ruud van Vliet, teammanager Hakan Meijer, Maikel Smaalders, Burgemeester Toon Mans en Ploegchef Ton Dekker. Gehurkt: Gerard Boots en Jeroen Krom.

AKERSLOOT - De vrijwillige brandweer van Akersloot hield vrijdag 31 maart haar jaarvergadering. Hier werd soms hilarische teruggeblikt naar 2016 en vooruitgekeken naar 2017. Verder kregen Bart Kruijenaar, Roeland Eijpe, Ruud van Vliet, Maikel Smaalders en Jeroen Krom een onderscheiding van burgemeester Mans. De burgemeester overhandigde hen het bronzen brandweerkruis vanwege hun twaalfenhalfjarig dienstverband. Ook werd er afscheid genomen van Gerard Boots die na zesentwintig jaar de brandweer verlaat.

Voorlichting over Broedseizoen

Foto: Arie van de Hout

CASTRICUM - Om vogelnesten maar ook konijnen, hazen, hagedissen, das en vos beter te beschermen tegen verstoring door recreanten in de natuur is er een voorlichtingscampagne gestart. De provincie Noord-Holland en de Noord-Hollandse natuur- en recreatieorganisaties werken samen om alle recreanten meer voor te lichten en bewust te maken van de risico's in het broedseizoen. Zo ook honden- en kattenbezitters. Het broedseizoen startte deze maand.

Met meer voorlichting willen de partners recreanten, waaronder honden- en kattenbezitters, bewuster maken van de ongewenste invloed op de natuur, zoals de verstoring van dieren. Op borden bij natuurgebieden en op websites van terreinbeheerders staat duidelijk aangegeven wat de regels precies zijn. Ook wordt er voorgelicht op social media, borden op locatie en bezoekerscentra. De toegangsvoorwaarden verschillen per natuurgebied. Daarom is het goed om altijd eerst de toegangsvoorwaarden te lezen. Recreanten die zich daar niet aan houden riskeren een bekeuring.

Verstoren van dieren voorkomen
Om te voorkomen dat dieren verstoord worden, moeten honden zijn aangelijnd. Zeker in de broedtijd. In Noord-Holland broeden veel vogelsoorten die beschermd zijn. Vooral vogels die hun nest op de grond hebben, maar ook reeën, konijnen, hazen en hagedissen kunnen gemakkelijk door loslopende honden worden verstoord. Bij dreiging verlaten deze dieren hun jongen of het nest. Dan is het risico groot dat de jongen verhongeren, hun eieren niet uitkomen of dat de eieren of jongen worden opgegeten door roofdieren. Ook adviseren de natuurorganisaties om huiskatten 's nachts binnen te houden omdat zij een risico kunnen vormen voor nesten met eieren.

Handhavingssamenwerking
Natuurmonumenten, Landschap Noord-Holland, Staatsbosbeheer, Goois Natuurreservaat, PWN en Recreatie Noord-Holland en Recreatie Midden-Nederland hebben afgesproken meer te gaan samenwerken op gebied van handhaving. De provincie Noord-Holland ondersteunt hen daarbij. De doelstelling van deze samenwerking is erop gericht bewustwording te creëren bij recreanten zoals hondeneigenaren, mountainbikers en agressoren. Overtreders kennen soms de regels niet en zijn zich niet bewust van de impact van hun gedrag. Met een gezamenlijke aanpak kunnen de organisaties hun capaciteit beter inzetten en eenduidiger optreden.

Wetgeving
De Wet natuurbescherming is op 1 januari 2017 in werking getreden. Deze wet vervangt de huidige Flora- en faunawet, Natuurbeschermingswet en Boswet. De wet dient ter bescherming van gebieden, plant- en diersoorten en bossen. De Wet natuurbescherming regelt de bescherming van 'Natura 2000 gebieden'. Grote delen van de gebieden die Noord-Hollandse natuurorganisaties beheren zijn Natura 2000-gebied. Activiteiten in of rond deze gebieden mogen de natuur niet schaden. De provincie kijkt naar het belang van de natuur en dat van recreanten. Het gaat om de bescherming van natuur én om het duurzaam gebruik en de beleving ervan.

Bron: Provincie Noord-Holland

'Dementie, wat doet het met je relatie?' Alzheimer Trefpunt in Castricum

CASTRICUM - Het Alzheimer Trefpunt in Castricum vindt plaats op dinsdag 11 april in Servciceflat Sans Souci in Castricum. Het onderwerp is 'Dementie, wat doet het met je relatie?'.
Als je partner dementie heeft, verandert je relatie ingrijpend. Er komen steeds meer zorgtaken bij en je kunt niet alles meer op dezelfde manier overleggen. Dit is ook het geval als je vader of moeder een vorm van dementie krijgt. De gelijkwaardigheid en wederkerigheid in de relatie zullen langzaam maar zeker verdwijnen. Dat vraagt nogal wat van je aanpassings- en incasseringsvermogen. Hoe ga je om met deze veranderende relatie? Gespreksleider Essy Ferares praat hierover met een ervaringsdeskundige.

Wat kunt u verwachten? De bezoekers krijgen informatie van hulpverleners en van mensen die uit eigen ervaring spreken. Bij elk Trefpunt worden deze geïnterviewd door de vaste gespreksleider. Na dit gesprek is er gelegenheid om vragen, ook op andere gebieden, te stellen. Er zijn brochures en andere literatuur aanwezig om thuis eens rustig na te lezen.

De Servciceflat Sans Souci is gevestigd aan Sans Souci in Castricum. De ontvangst is vanaf 19.00 uur, het programma start om 19.30 uur. Iedereen is welkom en wie er nog nooit eerder is geweest, moet beslist komen kennismaken. De toegang én het eerste kopje koffie zijn gratis. Aanmelding vooraf is niet nodig.

Zeer geslaagde kick-off Old Skool Sports Castricum

CASTRICUM - Ouderwets gymmen (voor volwassenen) zoals vroeger!? Het is weer mogelijk bij Old Skool Sports. We duiken weer de nostalgie in dit kan weer jou in de buurt.

Dinsdag 28 maart was het zover! Maar liefst achtentwintig deelnemers namen deel aan het gratis kick-off event in Sportcentrum de Bloemen in Castricum. Dit event was een apenkooi-les waaraan vele deelnemers met plezier meededen. Twaalf deelnemers besloten al direct terug te komen naar de eerstvolgende les. Na de les bleven velen nog hangen voor een borrel aan de bar om gezellig na te praten. Voor de komende les hebben zich alweer zeventien deelnemers opgegeven. We bieden groepslessen aan met een maximum aantal deelnemers van ongeveer rond de vijfentwintig. Als we het hebben over lesinhoud moet je denken aan bijvoorbeeld trefbalspelen, paaltjesvoetbal, slagbalspelen, tamponbal, trampolinespringen, krachtcircuit op muziek, tikspelen als boer en kwajongens.

De organisatie, bestaande uit Gijs Pannekeet, Cindy van Ravenstein en Elma Swart, kijken terug op een zeer geslaagde start. Gezien de snelle groei van het aantal deelnemers zijn wij van plan snel uit te breiden met een extra avond. Het gevarieerde programma, de lol, het laagdrempelige beginniveau en vooral het samen ophalen van herinneringen van die mooie tijd lijken goed te werken!

De ambitie van Old Skool Sports is om in korte tijd mensen in deze regio in aanraking te laten komen met deze leuke lessen!. Ook gaat de organisatie zich in de nabije toekomst richten op (sport)teamuitjes, bedrijfsuitjes, teambuilding, buiten events, kidsprogramma's en kinderfeestjes.

De lessen bieden wij momenteel aan op dinsdagavonden in Sportcentrum de Bloemen van 19.45 tot 20.45 uur en zijn geschikt voor iedereen die om en nabij 25 tot en met 55 jaar is. Dus voor jong en oud! Aanmelden kan via www.facebook/oldskoolsports en zoek dan op 'events'. Heb je geen facebook? Geen probleem, kom gewoon langs op de dinsdagavond voor de info. Wij nodigen je graag uit om eens te mee te doen of om te komen kijken vanaf de tribune om het te beleven! Volg deze sporthype and be forever young!

Meepraten over reconstructie Kleibroek en rotonde Torenstraat

Foto: Erika Dekker-Groot.

CASTRICUM - De Kleibroek, een veelgebruikte doorgaande weg in Castricum, is toe aan een opknapbeurt. Dat is een mooie gelegenheid om na te denken over een nieuwe en veiliger inrichting. Over de rotonde bij de aansluiting met de Torenstraat bijvoorbeeld, waar nu nog geen vrijliggende fietspaden zijn. Ook zijn er wensen voor bredere fietspaden en het verminderen van het aantal aansluitingen van zijwegen.

Meepraten en meer informatie
De eerste ideeën staan in een Voorlopig Ontwerp. Zo denkt de gemeente Castricum aan een bredere rijweg vanwege de busroute, het verplaatsen van parkeerplekken en het aansluiten van de burgemeester Lommenstraat op de rotonde. Omwonenden en andere belanghebbenden zijn uitgenodigd hierop te reageren. De reacties worden meegewogen bij het maken van een Definitief Ontwerp. De eerste ideeën zijn voorgelegd op een informatieavond op 28 maart. Meepraten kan onder meer via e-participatie op www.castricum.nl/praatmeeKleibroek.

Vervolg
Voor het project is subsidie aangevraagd bij de provincie Noord-Holland. Dit jaar staat in het teken van het maken van een Definitief Ontwerp, het maken van een bestek en de aanbestedingsprocedure. De uitvoering kan in 2018 plaatsvinden. Inzet is dat in de zomer van 2018 de werkzaamheden zijn afgerond en de Kleibroek veiliger is geworden.

Informatie-avond over vermoeidheid bij kanker

CASTRICUM - 'T Praethuys Castricum verzorgt donderdag 6 april van 10.00 tot 12.00 uur een informatie-avond over vermoeidheid bij kanker. Vermoeidheid is een van de meest gehoorde klachten tijdens en na de behandeling van kanker.

Door die vermoeidheid kun je in je dagelijks leven waarschijnlijk minder goed functioneren dan je zou willen. Ook is bekend dat de vermoeidheid bij kanker anders is dan "gewone" vermoeidheid. Het overvalt (ex-)kankerpatiënten. Zij voelen zich futloos, kunnen zich slecht concentreren en raken soms snel geïrriteerd. Daarbij komt dat het na een nacht goed slapen niet zomaar over is. Dat alles heeft invloed op je relatie, je omgeving en je werk.

Herkent u dit en wilt u er graag meer over weten? Een oncologisch fysiotherapeut kan je op weg helpen. Zij is donderdag van 10.00 tot 12.00 uur aanwezig in 't Praethuys in Castricum aan de Dorpsstraat 23 (centrum voor training en coaching). Ook zijn er vrijwilligers van 't Praethuys aanwezig. Aan de bijeenkomst zijn geen kosten verbonden. Vooraf aanmelden is niet nodig, maar het mag wel via info@praethuys.nl of 072-5113644. U bent overigens elke eerste donderdagochtend van de maand van harte welkom. Kijk voor meer informatie op www.praethuys.nl.

Rabo Clubkas: Stem op het Duinfeest!

Een geslaagd duinfeest in 2016.

CASTRICUM - De Vrijwilligers van Welzijn Castricum organiseren ook dit jaar weer een gezellig duinfeest voor de vluchtelingen die in Castricum zijn komen wonen en andere inwoners van de gemeente Castricum. De Rabo Clubkas wil hen daarbij financieel ondersteunen. Maar daarbij is hulp nodig. Rabobank Noord-Kennemerland draagt het verenigingsleven in de regio een warm hart toe via de Clubkas. De klanten van deze bank mogen meebeslissen welke doelen ondersteund worden. Iedere particuliere klant van Rabobank Noord-Kennemerland van achttien jaar of ouder ontvangt eind maart een stemkaart met een unieke stemcode. Van dinsdag 28 maart tot en met 10 april kan hiermee gestemd worden. Gebruik deze kans en stem op het duinfeest.