De Uitkijkpost

5 augustus 2015

De Uitkijkpost 5 augustus 2015


Motorrally voor Nepal

Op de rally worden kinderen met een beperking rondgereden in oldtimers.

HEILOO - De Highlow Rangers zetten zich voortdurend in voor Nepal. Nadat ze een paar maanden geleden begonnen zijn met sponsoracties te organiseren, zetten ze nu een volgende benefietactie op touw. Al het geld wat binnenkomt wordt gedoneerd aan Stichting Veldwerk en aan het dorp van hun goede vriend Sherpa. Dit dorp is erg getroffen door de aardbeving.

Op zaterdag 15 augustus organiseren de Highlow Rangers een rally door Noord-Holland. Om 13.00 uur verzamelt zich een grote groep motorrijders. Elk van hen betaalt twintig euro en daarvoor krijgen ze een shirt, koffie en een rondleiding bij een 'mystery guest' die iedere motorrijder kan waarderen. Hun vertrek wordt gadegeslagen door een groep kinderen met een beperking. Zij worden die middag rondgereden in oude Amerikaanse auto's.Rond vijf uur 's middags komen de motorrijders aan bij Café De Wit in Heiloo. In november gaan de Rangers zelf naar Nepal. Enerzijds omdat het er zo mooi is, anderzijds om te kijken wat er van hun donaties terecht is gekomen. En om alle ontvangen donaties van deze acties te overhandigen. Ook nemen ze een kijkje bij het project van dorpsgenoot René Veldt, die op het platteland een kinderhuis voor vijftig kinderen, waarvan acht gehandicapten, en een school leidt. Naast de goede doelen hebben de Rangers nog iets op hun verlanglijstje staan: ze willen naar Bhutan, een bergstaat die tegen de zuidelijke rand van de Himalaya ligt. Ondanks dat het niet het meest veilige gebied is hebben de Rangers hun zinnen op deze bestemming gezet. De reis gaat uiteraard per motor. De Rangers huren ter plaatse Royal Enfields waarmee ze door bergachtig gebied van 2000 tot 3000 meter hoog rijden. Dat gaat moeizaam want er zijn veelal geen wegen. Daarom halen ze vaak maar honderd kilometer per dag en daar rijden ze dan acht tot negen uur voor. Met het ingezamelde geld willen de Highlow Rangers de bevolking in Nepal nog meer ondersteunen. Zaterdag 15 augustus gaat de rally door Noord-Holland van start. Na afloop is het mogelijk om onder het genot van hapje en drankje bij Cafe de Wit na te praten en ervaringen uit te wisselen. Vanaf 20.00 uur is er live muziek.

In Memoriam: Jan Braam

HEILOO - Jan Braam, oud middenstander overleden. Jan was een bevlogen man die veel voor de het winkelcentrum en voor de middenstand van Heiloo heeft gedaan. Jan had samen met zijn vrouw Tine een kappers en sigarenzaak ('Barbershop', later 'Rookshop'), eerst nog aan de Van Aostastraat, later in Winkelcentrum 't Loo vanaf 1979. Iedereen kon bij hem terecht voor een krant, sigaretten, staatsloten, kaarten of iets anders. Jan Braam organiseerde tal van evenementen, waaronder de geranium- en kunstmarkt.

Vandalisme in speeltuin bereikt dieptepunt

Sanna Tervoort-Pancras

HEILOO - Een grote teleurstelling voor kinderen in de buurt van de Spiegellaan. De trampoline die er stond is in de nacht van vrijdag 31 juli op zaterdag 1 augustus afgebrand.

De eigenaresse van de trampoline, Sanna Tervoort-Pancras merkte de trieste aanblik op en plaatste een foto op de Facebook groep 'je bent Heilooer als'. De kinderen hadden er zoveel plezier van. Wie doet nou zoiets? Is het vandalisme? Sanna vermoedt van wel. Eerder is de schommel al in de fik gestoken. Er wordt glas kapot gegooid en de glijbaan wordt ingesmeerd met tompouces. Buren bellen regelmatig de politie wegens overlast die 's avonds laat door jeugd veroorzaakt wordt. Momenteel worden veel speeltuintjes belaagd in Heiloo. Feit is dat omwonenden er meer dan genoeg van hebben.'Het wordt steeds gekker. Moeten we nu een camera op hangen of een buurtwacht in te zetten?' oppert Ella Hoetjes op de Facebook groep. De trampoline is naar de gemeentewerf, deze was niet meer te redden.

Sanna Tervoort-Pancras

Tweede prijs verhalenfestival: Taxi delen?

Taxi delen?

Door Lisanne Stokreef (16)

Het verkeer in New York is geen pretje als je ergens laat voor bent. Dat wist Charlotte maar al te goed terwijl ze haastig haar spullen bij elkaar zocht, omdat het juist vandaag zo belangrijk was dat ze op tijd kwam. Haar eerste opdracht zonder begeleiding van haar supervisor. Maar dan moest ze er natuurlijk wel zijn. Ze wurmde haar voeten in haar hakken terwijl ze én haar jas aantrok, én de deur probeerde dicht te doen. Eenmaal buiten stak ze een arm in de lucht om een taxi aan te houden terwijl ze op haar mobiel naar de tijd keek. Over drie minuten zouden ze beginnen. Dat redde ze niet meer. Er stopte een taxi voor haar en ze stapte snel in. Maar nog voor ze de deur had dichtgeslagen stapte er iemand in vanaf de andere kant. '34th Street, alstublieft', zei hij terwijl hij de portier dichtklapte. Toen pas merkte hij Charlotte op. 'Ah… Sorry, maar ik was eerst.' 'Helemaal niet', protesteerde Charlotte, één been nog steeds buiten boord. 'Neem maar een volgende taxi.' 'Uhm… Nee. Maar je mag wel meerijden, als je wilt.' Charlotte nam hem van top tot teen op. Hij droeg een kapotte broek, een shirt met korte mouwen, een paar afgetrapte schoenen en een ringetje in één oor. Ze schatte hem net iets ouder dan haarzelf. 'Goed dan.' Maar alleen omdat ik zo'n haast heb. Ze klapte haar portier dicht. '32th Street, alstublieft.' 'Zie je wel? We kunnen gewoon delen.' Hij stak een hand met een ring en een tatoeage op de onderarm uit. 'Mike.' 'Charlotte', zei ze terwijl ze kort zijn hand schudde. Ze haalde haar telefoon uit haar tas en begon de assistente van haar supervisor te bellen. 'Met mij. Ik kom iets later.' Naast haar begon Mike berichtjes naar iemand te sturen. Het viel Charlotte op dat ze dezelfde mobiel hadden. 'Ze komen net aan,' klonk de stem van de assistente, 'dus je hebt nog even tijd.' 'Gelukkig. Ik kom zo snel mogelijk.' Op dat moment remde de taxi plotseling en ze lieten allebei hun telefoon vallen. Snel raapten ze hen op. '32th Street', zei de taxichauffeur. Charlotte wilde betalen, maar Mike was haar voor. Toen hij het bedrag aan de taxichauffeur wilde geven pakte ze het snel van hem weg, gaf de helft aan hem terug en voegde er zelf weer geld bij. 'Bedankt dat ik mee mocht rijden', zei ze tegen Mike voordat ze snel de taxi uit klom. Toen Charlotte het gebouw weer uitliep en haar mobiel tevoorschijn haalde kwam ze er al snel achter dat het haar mobiel helemaal niet was. Terwijl ze ernaar keek werd ze gebeld. 'Hallo?' 'Zo te zien hebben we onze mobieltjes in de taxi verwisseld. Wat zeg je ervan als we elkaar ontmoeten in de Starbucks om de hoek?' Charlotte lachte in zichzelf. Dit was stom. Dit was vreemd. En om redenen die ze zelf niet begreep stemde ze ermee in. 'Wie er als eerste is.' En wat begon met een gedeelde taxi werd een gedeelde vriendschap.

Eerste prijs verhalenfestival: Delen

Delen

Door Ilonka Vermanen

Daar zit ik dan. Te wachten in de rookruimte van de afdeling. Wat is er gebeurd. Opname? Waarom? Hoe kom ik hier? Wat had die arts gezegd? Ik probeer een sigaret aan te steken. Dat gaat moeilijk. Trillende handen. Mijn hele lijf trilt. In mijn hoofd is er een storm met windkracht 10. Er komt een verpleegkundige de rookruimte binnen. "Het gaat even duren, maar hier heb je een bakkie koffie. "Wat gaat even duren? Ik zit hier alleen. Helemaal alleen. Zoals ik al jaren alleen ben. Ik wil niet meer. Laat me gaan! Ik zit nu al een uur te wachten. Waarop? Ik schrik van de deur die plotseling opengegooid wordt. Een jong meisje van ongeveer 20 jaar komt binnen. Ze draait een shaggie. Zware shag. Ze legt haar voeten, met tot mijn verassing knalroze snoopy-pantoffels, op de tafel en schuift een asbak dichterbij. "hoe heet je?" Mijn mond tandenklapperend maar weet toch stotterend mijn voornaam te noemen. "Yvonne. En jij, hoe heet jij?" Het interesseert me geen reet. Voor ze kan antwoorden zwaait opnieuw de deur weer open. "Hallo, ik ben Sonja, jouw persoonlijke begeleidster op deze afdeling". Kom je mee? Sonja draagt mijn weekendtas die op wieltjes kan rollen. Ikzelf draag mijn rugtas met mijn persoonlijke spullen. Terwijl we richting mijn kamer lopen laat Sonja de afdeling zien. De toiletten, de badkamer, de zusterpost en de wasruimte. Het komt niet echt bij me binnen. Mijn kamer is voor 2 personen maar ik ben alleen. Altijd alleen. Zelfs hier, heb ik geen kamer om te delen. Sonja begint met mijn tas uit te pakken. "Huh, dat kan ik zelf wel hoor!" Ik schreeuw het uit maar zonder geluid. Waarom? Mijn toilettas word helemaal omgegooid. "Dit moet ik innemen." Het is een nagelvijl. Alsof ik daarmee mezelf… Tja. We zitten allebei op het bed. Ik kijk naar buiten en zie mensen in de ziekenhuistuin genieten van het warme en zonnige weer. Het is zomer. Ik heb het koud. Sonja is aardig voor me, en legt uit dat ik straks nog bloed moet prikken en dat ik nog een gesprek krijg met de afdelingsarts. Ik ben moe. Laat me. Het gesprek met de afdelingsarts gaat moeizaam. De storm in m'n hoofd is nu op orkaankracht. Alles gaat mis. Ja ook mijn poging. Zelfs dat lukte niet. De arts begint over medicatie. Ik hoor het wel. Maar wil het niet horen. Dan komt die moeilijke vraag. "Wie is jouw contactpersoon?" "heb ik niet!", laat me. Ik wil niet dat iemand weet dat ik ben opgenomen op de gesloten afdeling van de PAAZ. "Je moet iemand hebben, misschien een vriendin? Het is beter voor je als je je verdriet kan delen. "Delen?" Je gevoelens delen. Maar ik, ik ben alleen en kan niet delen!

Derde prijs verhalenfestival: Kleur des levens

Kleur des levens

Door Dorothé Rodenburg-Glorie

Honderd vrouwen en mannen zitten om een ronde tafel. De voorzitter is standvastig en verdeelt de levenstaken onder de aanwezigen. Het is een man met charisma en overtuiging. Aan zijn woorden wordt niet getwijfeld. Hij noemt de namen één voor één. Blij nemen de personen de hen toegewezen functie in ontvangst. Metselaar, bakker, kunstenaar, secretaresse, kapitein, journalist, tekenaar. De lijst is lang. Ieder krijgt een kleurpotlood bij de aanstelling. Het zijn vrolijke tinten. " Alles in je leven ga je kleur geven, doch bezint eer gij begint. Je kunt het gebouw verlaten, gaat heen in vrijheid", klinkt zijn stem door de ruimte. Er blijven zes mensen verbouwereerd achter. Ze weten niet waarom zij niet worden afgeroepen. Onrustig schuiven zij op de stoelen heen en weer. Wanneer de laatste werknemer de deur sluit, wordt de stilte verbroken. "Nemen wij geen deel uit van de maatschappij?". De grote man spreekt: "Ik heb nog zes zwarte potloden over. Jullie taak is om de wereld op zijn kop te zetten. Misdadiger,moordenaar, overvaller,dief, oplichter en terrorist. Om angst te brengen in 2015". Er gaat een rilling door de groep. Met kromme tenen horen zij het aan. "Maar waarom meester, dit willen wij niet? ", antwoordt een jonge vrouw afwerend. Abrupt onderbreekt hij haar relaas. "Het is nodig! Het maakt de mensen saamhorig. Het wakkert het gemis aan naar vrede, ongeacht geloof en huidskleur. Als de storm is geluwd aan het einde van het jaar, zal ik de potloden opnieuw slijpen en geknakte pennen herstellen. Mijn gum vervaagt het verdriet en de wanorde. Dat is mijn taak!" Met gebogen ruggen verlaten de laatste werknemers de zaal. Buiten is het donker.

Intro Verhalenfestival

HEILOO - Afgelopen maand vond het Verhalenfestival plaats bij stichting de Buitenkans. De Stichting moedigde iedereen aan om de pen ter hand te nemen en bijzondere verhalen te schrijven. Het thema van dit jaar was 'delen.' De verhalen zijn gebaseerd op een eigen idee of belevenis, een gevoel of een unieke ervaring. In totaal hebben twaalf personen 27 bijdragen ingestuurd. De jury van het Verhalenfestival bestond uit Anneke Overtoom, Karin Veldt, Peter de Waard en Piet Bartels. De inzendingen werden beoordeeld op raakvlakken met het thema 'delen', de mate waarin het verhaal je aanspreekt en originaliteit. Hieronder zijn de drie winnende verhalen te lezen.

Apollo Zomeracademie op Landgoed Willibrordus Heiloo

Deelnemers aan de Apollo Zomeracademie 2015

HEILOO - Van 10 t/m 16 augustus bruist Landgoed Willibrordus in Heiloo van muziek. Vanuit heel Nederland en ver daarbuiten stromen enthousiaste muziekminnaars en -docenten naar Heiloo om orkest- en kamermuziek te spelen onder leiding van leden van het internationaal bekende Apollo Ensemble. Dit ensemble is gespecialiseerd in muziek uit de barok en de klassieke periode.

Iedereen die in die week naar muziek wil komen luisteren of een kijkje wil komen nemen en de sfeer wil proeven is van harte welkom. Het Apollo Ensemble zelf is te beluisteren in twee concerten, er zijn activiteiten waaraan bezoekers kunnen meedoen en natuurlijk zijn er de deelnemersconcerten aan het einde van de week in Hoorn en Heiloo. Maandag 10 augustus Cultuurkoepel Heiloo, aanvang 20:15 : Italiaans Barokfeest met concerti en concerti grossi van Vivaldi, Corelli, Geminiani, Telemann, Händel en Heinichen. Apollo Ensemble onder leiding van David Rabinovich. Woensdag 12 augustus Cultuurkoepel Heiloo, aanvang 20:15 uur : J.S. Bach: Italiaanse concerten voor clavecimbel (bewerkingen van concerten van Vivaldi en Marcello) en Bach's Italiaanse concert voor clavecimbel (BWV 971). Marion Boshuizen clavecimbel, Lucia Swarts violoncello, Michiel Niessen luit. Actief meedoen: Blazers en strijkers. Donderdag 13 augustus Cultureel Centrum de Strandwal Heiloo, aanvang 20.00 uur : Docente Cassandra Luckhardt leidt een avond consortmuziek spelen (samenspelen) die toegankelijk is voor iedereen die een instrument speelt. Instrument en standaard meenemen, voor bladmuziek wordt gezorgd. Aanmelden via: apolloensemble@planet.nl. Twee Deelnemersconcerten: Zaterdag 15 augustus Oosterkerk Hoorn, aanvang 20:15 uur. Concert door deelnemers aan de Apollo Zomeracademie. Het programma is nog een verrassing (kamermuziekwerken uit de barokke en klassieke periode). Zondag 16 augustus Cultuurkoepel Heiloo, aanvang 11:00 uur. Slotconcert door deelnemers. Ook hier is het programma nog een verrassing, maar in ieder geval wordt de 2de symfonie van Ludwig van Beethoven gespeeld. Toegangskaarten en aanmelden: apolloensemble@planet.nl / 06 33738875 / aan de zaal. De Apollo Zomeracademie wordt mede mogelijk gemaakt door vele vrijwilligers en het TAQA Cultuurfonds.

Tien vragen aan Ada Bontje

Ada Bontje

Mijn naam is Ada Bontje en ik ben inmiddels 35 jaar samen met Weren. We hebben drie volwassen kinderen, twee dochters en één zoon.                                 Ik ben jeugdbibliothecaris bij Bibliotheek Heiloo.

1 Waar bent u geboren en getogen?

Ik ben geboren in Alkmaar. Via Schermerhorn en Bergen woon ik al weer 40 jaar in Heiloo.

2 Als uw hobby uw werk was geweest , welk beroep zou u nu uitoefenen?

Dan was ik nu sportinstructeur, want ik heb altijd veel aan sport gedaan en doe dat nog steeds. Het houdt je fit en je blijft in goede conditie.

3 Wie zou u wel eens willen ontmoeten en wat zou u zeggen en vragen?

Prinses Laurentien. Wat mooi dat u Stichting Lezen & Schrijven heeft opgericht. Het is zo belangrijk om laaggeletterdheid te helpen voorkomen en verminderen. U heeft boeken geschreven en u bent voorleesmoeder. Mijn vraag is: wilt u op ons voorleesfeestje voorlezen uit uw boek "Mr. Finnley en de wereld op zijn kop?"

4 Wat is uw mooiste jeugdherinnering?

De Notweg in Bergen waar ik als kind woonde. Een prachtig smal straatje met, toen, een weids uitzicht op de duinen. Spelen in het weiland, slootje springen en bramen plukken in de berm. In de winter schaatsen op de ijsbaan en sleeën bij de Drie Banken.

5 Wat vindt u de mooiste plek in Heiloo?

Het fietspad langs het Maalwater, over het kippenbruggetje richting Egmond, met de duinen aan de horizon. En natuurlijk de Butterlaan, het mooiste, leukste en gezelligste straatje van Heiloo!

6 Waarvoor kunnen ze u nachts wakker maken?

Vroeger bracht één van mijn zussen na het stappen in Bergen af en toe een zak patat mee. Daar mocht ze me voor wakker maken. Maar nu zeg ik: laat mij maar lekker slapen.

7 Wat was het beste advies, dat u ooit kreeg?

Als jongste uit een gezin van zes kinderen kreeg ik van mijn oudste zus het advies om een opleiding te doen zodat ik een leuke baan kreeg en voor mezelf kon zorgen. Toen moest ik er om lachen, maar nu geef ik haar gelijk.

8 Wat weten de meeste Heilooërs niet van u ?

Dat we achter ons huis een moestuin hebben waar we de heerlijkste groenten en fruit biologisch verbouwen. En dat we bijna iedere dag verse eitjes hebben van onze kippen.

9 Wat zou u in het dorp aanpakken als u burgemeester was?

Ik zou de verkeerschaos in het Stationscentrum aanpakken door er een autoluwe zone van te maken.

10 Antwoord op persoonlijke vraag van uw voorganger aan u: Wat vind je de leukste taak in de bibliotheek?

Wat ik leuk en belangrijk vind in mijn werk in de bibliotheek is de ondersteuning van het onderwijs. Ik heb veel contacten met het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. Mijn leukste taak is het begeleiden van groepsbezoeken voor de jeugd en het voorlezen op de woensdagmiddag.

Ik nomineer voor de volgende 10 vragen:

Ylenia Borsato. Zij is docente Italiaans en geeft Italiaanse kookworkshops.

Mijn persoonlijke vraag aan deze genomineerde is: Wat is voor jou de rol van de bibliotheek geweest bij het leren van de Nederlandse taal?

Beelden en schilderijen van Jos Apeldoorn in bibliotheek Heiloo

HEILOO - Vanaf 4 augustus exposeert Jos Apeldoorn uit Egmond-Binnen schilderijen in olieverf en houten beelden in Bibliotheek Heiloo.

De schilderijen zijn expressionistisch met een ferm kleurgebruik opgebouwd in grove streken met kwast en mes. De kleurrijke, herkenbare, goed getroffen schilderijen nodigen uit tot intensief kijken. De schilderijen maakt hij naar in het veld gemaakte schetsen. Van de vele schetsboekjes worden er ook enkele getoond in vitrines. Naast schilderen maakt Jos sinds 2002 ook houten beelden. Hij laat zich leiden door de natuurlijke structuur van het hout en probeert vele houtsoorten uit waaronder ook het oerhout dat afkomstig is uit een veenmoeras in het Drentse Roderwolde. Dit pikzwarte eikenhout (moeraseik) is het oudste hout ooit gevonden in Nederland (8800 jaar). Apeldoorn geeft workshops van een dag in het maken van houten beelden in de bloemenkas van Simon Kramer aan de Limmerweg op de grens van Egmond-Binnen en Bakkum. Deze expositie is tot 14 september te bezoeken in de expositieruimte van Bibliotheek Heiloo, tijdens de openingsuren.

Het Maalwater

HEILOO - Deze foto kwam via Twitter binnen: @MooiHeiloo: Zo wordt Heiloo een stuk minder mooi. Ruim je rommel op mensen! #Heiloo #afval #Humans #cleanup #garbage.

Musicalmarathon zomervakantie 2015

Deze keer staat Belle en het beest centraal bij de musicalmarathon.

HEILOO - Op dinsdag 11, woensdag 12 en donderdag 13 augustus van 10.00 uur tot 14.00 uur is de musicalmarathon bij de muziek- en dansschool in Heiloo.

Op deze musicalmarathon gaan de kinderen samen met docenten Mena Leila Kilani en Sanne Mallant aan de slag met de musical Belle en het beest. Net als in een echte musical gaan we dansen, zingen en acteren. Tussen de middag eten wij steeds gezamenlijk een broodje, neem dus een eigen lunchpakketje mee. Op donderdag 13.30 uur sluiten wij de marathon af met een grote presentatie voor publiek. Iedereen is van harte welkom om naar de presentatie te komen kijken!

De musical is voor jongens en meisjes van 6 tot 13 jaar en de kosten zijn € 95,- voor 3 dagen. Meedoen? Inschrijven kan voor vrijdag 7 augustus via e-mailadres: musicalendans@gmail.com. De muziek- en dansschool is in de vakantie gesloten, dus we zijn alleen via dit e-mailadres bereikbaar.

Lisanne eerste op de 800 meter bij NK atletiek

Marco de Witte

Lisanne de Witte heeft de 800 meter gewonnen bij het NK atletiek in het Olympisch stadion in Amsterdam. Om 14 uur zondagmiddag vond de finale plaats van dit onderdeel.

Ze liep de afstand in 2.05,89, ruim boven de kwalificatietijd voor het WK dat 22 augustus in China van start gaat. Ondanks een hamstring blessure de afgelopen periode die haar parten speelde is het gelukt, een fantastische overwinning.

(foto: Marco de Witte)

Expositie 'de verjaardag van Chagall'

Kunstenaarscollectief 'onopgemerkte schatten'

HEILOO - Vanaf donderdag 6 augustus 2015 tot en met zondag 27 september wordt door Galerie de Buitenkans een expositie georganiseerd van met ruimtelijke werken van Petra Talsma en van kunstenaars van de schildergroep 'Vrije Kunst 83', het kunstcollectief 'Samen Sterk' en kunstenaarscollectief 'Onopgemerkte schatten'.

Zij hebben schilderijen vervaardigd geïnspireerd op het schilderij 'de verjaardag van Chagall' uit 1923. Petra Talsma (1954, in Epe), afgestudeerd aan de Academie voor Beeldende Kunsten (ABK) Minerva te Groningen. Postdoctoraal: Jan van Eyck Academie Maastricht. Haar beeldend werk is zowel twee- als drie dimensionaal. Zij exposeerde in binnen- en buitenland. Recent was werk van haar te zien in Museum Kranenburgh in Bergen. Geruime tijd stonden een serie manshoge vazen bij de ingang van het nieuwe gebouw. Naast het maken van autonoom werk is zij als beeldend docent verbonden aan Hogeschool Stenden in Leeuwarden. Ook geeft zij sinds een aantal jaren les aan Schildergroep van Vrije Kunst 83. De schildersgroep 'Vrije Kunst 83' uit Bergen is een onderdeel van de vereniging: Vrije Kunst 83. 'Vrije Kunst 83' is opgericht in 1983 en stelt zich ten doel: het beoefenen en bestuderen van de beeldende kust in de vrije tijd. Door middel van het geven van lezingen en het organiseren van excursies betrekking hebbende op beeldende kunst. Kunstcollectief 'Samen Sterk bestaat uit zo'n 25 kunstenaars uit Alkmaar en omgeving, al dan niet met een psychiatrische achtergrond. Zij zijn sinds 2010 een collectief en komen regelmatig bij elkaar om exposities en activiteiten door te spreken. Het collectief heeft als ambitie, dat er voor iedereen een gelijkwaardige plek in de samenleving kan en moet zijn. In hun werk laten zij vooral hun talenten zien en de passie waarmee de schilderijen zijn gemaakt. 'Onopgemerkte Schatten' is een kunstenaarscollectief voor kunstenaars met een psychiatrische achtergrond uit West-Friesland. De kunstenaars hebben door 'Onopgemerkte Schatten' een vaste werkplaats, winkel en expositieruimte in Enkhuizen. Het schilderij voor de Chagall-expositie is van Angelique Gijsberste (Amsterdam, 1965). Angelique heeft een zeer expressieve schilderstijl. Haar werken zijn uitbundig, kleurrijk en levendig. Ze werkt in diverse materialen en schuwt het experiment niet. Angelique is een groot fan van Chagall en heeft daar voor deze expositie uiting aan gegeven in een feestelijk schilderij. De expositie vindt plaats in de Trog aan de Bullaan 4 te Heiloo. De Trog is geopend van donderdag tot en met zondagmiddag van 12.00 uur tot en met 17.00 uur. Zie ook www.de-buitenkans.org

De Achteruitkijkpost: 1981, bieb Malevoort

fotomuseumheiloo.nl

HEILOO - Mevrouw Klaver- de Vrind is in 1981 het 10.000ste lid van de bibliotheek in Heiloo. De heer M. Grondhout verrast haar met een bos bloemen en mevrouw Klaver hoeft het eerste jaar geen contributie te betalen.

De heer Grondhout: "Op 12 oktober 1962 was de opening aan de Kennemerstraatweg. Eind 1962 had de bibliotheek 683 lezers. April 1981 ging bibliotheek Malevoort open en nu in december verwelkomen we het 10.000ste lid."

In Heiloo is 48% van de bevolking lid van de Bieb. In elk huis zijn gemiddeld twee leden te vinden. Er zijn ook zorgen. Grondhout vervolgt: "Er is een kans dat de "Bibliotheekwet" wordt opgeheven en dat gaat betekenen dat er een beroep op vrijwilligers gedaan zal moeten worden en dat de contributie verhoogd moet worden. Dat wordt een moeilijke zaak…."

fotomuseumheiloo.nl
fotomuseumheiloo.nl

Met dank aan: René Alphenaar, fotomuseumheiloo.nl

Arie Jan Vennik exposeert in het gemeentehuis van Heiloo

Arie Jan Vennik

Heiloo - De komende maanden hangen zijn pentekeningen in de hal van het gemeentehuis.

Waar het vroeger uitsluitend Heilooer objecten betrof, tekent hij nu ook buiten de dorpsgrenzen. O.a. Amsterdamse grachtenpanden en de VasiliusKathedraal in Moskou.

Zijn techniek bestaat uit het maken van schuine streepjes die kruislings gemaakt worden(arceren). Om het juiste effect te verkrijgen moet dat soms 8 keer gedaan worden. Maar soms moet er op een slecht pennetje gewacht worden om lichte tinten op papier te krijgen.

Arie Jan Vennik
Arie Jan Vennik

Vennik is autodidact en tekent realistisch en hoopt de juiste sfeer op papier te krijgen.

Brendan, Loïs en Demi actief op YouTube

Loïs, Brendan en Demi

HEILOO - Vanuit verveling in de vakantie zijn drie kids uit Heiloo gaan vloggen. Zij plaatsen videobeelden op een eigen YouTube kanaal.

Brendan van de Benedictusschool beantwoordt de vragen van Uitkijkpost professioneel. Hij kent Demi en Loïs omdat zijn vader een relatie heeft met hun moeder. Hij wenst heel bekend te worden met zijn kanaal, waar ze allerlei challenges op zetten zoals Coca Cola/Mentos en Babyfood Challenge. Ze zijn groot fan van StukTV. Aan vloggen moet je niet teveel tekst wijden. Dus, ga naar YouTube en zoek op de ruil-challenge van de "Candy Kidz".

Ingezonden brief

Zaterdag 25 juli raast een storm windkracht 10 over Heiloo. Overal vallen bomen om en knappen takken af, fiets en wandelpaden worden geblokkeerd. Zo ook aan de Frederica Hof bij het Heiloos oorlogsmonument. Drie bomen geven onder luid gekraak de geest.
Maandag 27 juli, 16.00 uur; een auto met aanhangertje stopt en een dame en heer stappen uit. Met een kleine kettingzaag wordt een dikke tak in stukken gezaagd en opgeladen. Helaas, nog geen kwartier bezig en er stopt een tweede auto en wie stapt uit ? Jawel, onze handhaver. Na een kort gesprek bergt de houtzager zijn zaag weer op en het stel vertrekt zonder noemenswaardige lading. Zaak afgedaan zou je zo zeggen. Maar nee, dit is niet voldoende voor onze plichtsgetrouwe ambtenaar ; de man in blauwe overall met de tekst 'handhaving' op de rug haalt zijn zakboekje te voorschijn en gaat noteren met een duidelijke blik op het autonummer gericht.
Van deze benauwende ambtenarij word ik echt niet vrolijk. Logisch dat Heiloo begrotingsproblemen heeft als we dit soort mensen in dienst hebben.

H. Brokx
Heiloo

Opkikker Kringloop Keer op Keer

HEILOO - Om de paar maanden doneert Kringloop Keer op Keer een fiks bedrag aan diverse goede doelen in binnen- en buitenland. Tevens worden er donaties geschonken en dit alles door de verkoop van de bij ons ingebrachte spullen en inzet van vele vrijwilligers.

Het bestuur van de goede doelen commissie heeft een nieuw initiatief genomen. Ze vindt het geweldig dat er zoveel personen/verenigingen/stichtingen en clubs in Heiloo e.o. zijn waar de inwoners van ons dorp en wijde omgeving van kunnen genieten. Vanaf 2009 schonken wij elke maand één opkikker. Vanaf januari hebben wij dit verhoogd naar 2 OPKIKKERS van € 300,00 per maand. Voor de maand augustus 2015 willen wij de opkikker geven aan mevrouw Out-de Waard. Het gaat om een bijdrage in de (verzend)-kosten en (creatieve)- bezigheden die u doet voor uw priesterbroer pater Pee de Waard S.M.M. Montfortaan in Atibaia in Brazilië. Onze penningmeester de heer G. Tervoort maakt het bedrag over. Gefeliciteerd en veel succes met al uw goede zorgen.

Expositie Barbara de Vries in het Trefpunt

Een van de schilderijen van Barbara de Vries.

HEILOO - Vanaf woensdag 5 augustus t/m 30 september 2015 exposeert Barbara haar tekeningen en schilderijen in het Trefpunt.

Van kleins af aan vond ze het prachtig om te tekenen, daarom nam ze van haar 12e tot 16e jaar tekenles. Later kwam het door het drukke gezinsleven er niet meer zo van. Nu haar kinderen groter zijn heeft ze het tekenen en schilderen sinds een paar jaar weer opgepakt. Het tekenen met pastelpotloden en krijt is haar favoriet, maar houtskool, grafiet en acrylverf is ook te zien in het Trefpunt. De stijl is realistisch en dieren zijn duidelijk haar favoriete onderwerp. Barbara tekent ook portretten in opdracht en werkt dan altijd van een duidelijke foto. Iedereen is van harte welkom om de werken te komen bekijken en eventueel wat in het gastenboek te schrijven. Dat zal erg gewaardeerd worden. Het Trefpunt is geopend: ma t/m vr 9.00-17.00 u.

Zomerverkoop bij Bibliotheek Heiloo

HEILOO - Op vrijdag 7 augustus houdt Bibliotheek Heiloo haar maandelijkse verkoop. Alle door de bibliotheek afgeschreven materialen worden aangeboden.

Komt u een kijkje nemen bij deze zomerverkoop, het is een kans op een paar mooie boeken of andere materialen voor weinig geld. U vindt er niet alleen romans, informatieve boeken en jeugdboeken, maar ook cd's, dvd's, grote letterboeken, bundels tijdschriften en bladmuziek. De verkoop wordt doorlopend gehouden op vrijdag van 15.00 tot 18.00 uur. Iedereen is van harte welkom.

Thema voor timmerdorp 2015: Kermis

Timmerdorp Heiloo Bron: Beat FM

HEILOO - "Zwieren, zwaaien, rondje draaien." Haal de botsauto's, schiettent en draaimolens maar uit het vet, want het Timmerdorp van 2015 staat in het teken van de kermis. Dus dat wordt suikerspinnen eten, gillen in het spookhuis, sponsgooien, touwtje trekken en sjeesen in de achtbaan. Leef je uit en maak een hut die zo op de kermis zou passen. Het Timmerdorp is dit jaar van 11 tot en met 14 augustus aan de Omloop op het evenemententerrein. (Bron: Beat FM)

Maria is aantrekkelijk!

Maria

HEILOO - "Ja, echt", zegt rector Nars Beemster van de Bedevaartplaats 'Onze Lieve Vrouw ter Nood' in Heiloo. "Dat kun je zien in onze Genadekapel. Dagelijks worden er nog altijd tientallen, en niet zelden honderden kaarsjes opgestoken. Het is eigenlijk merkwaardig, want hoewel we in Nederland zien dat het kerkbezoek toch gestaag afneemt, blijven de mensen naar de kapel komen. Hoe dan kan? Ik denk dat de zachtheid van Maria, haar vriendelijke uitstraling, haar geduld en zorgzame liefde met en voor ons mensen, haar zo aantrekkelijk maakt. Zij trekt de mensen letterlijk aan. In het kapelletje ervaren mensen haar Liefdevolle nabijheid. Het gebeurt ook met een zekere regelmaat, dat mensen verdrietig tot haar komen. Laatst ook weer toen zat er een jonge moeder wat te snikken. Ik bemoei me er dan niet mee en zeg dan meestal stilletjes iets van: ach Moeder, wilt u haar helpen?. Na verloop van tijd zie je dan toch altijd weer dat het snikken stopt en mensen wat opgebeurd en verlicht de kapel weer verlaten. Wat er dan gebeurd? Weet ik niet. Dat is eigenlijk een mysterie. Wie wel eens een bezoekje brengt aan de kapel kan er over meepraten. Zaterdag 15 augustus vieren we weer groot feest. Het Hoogfeest van Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming. Dat is altijd er mooi. Vorig jaar waren er meer dan 600 mensen. De Kapel was bijna te klein. Dat gebeurt niet vaak. De dag begint met de Heilige Mis om 12.00 uur, voorafgegaan door een rozenkransgebed. Dan is er pauze en 's middags om 15.00 uur wordt de dag afgesloten met Aanbidding en een Mariahulde.

Egmondse strand

Guus de Ruiter en Kirsten Zuurbier op het Egmondse strand

Guus de Ruiter houdt het dicht bij huis en geniet samen met Kirsten Zuurbier van het Egmondse strand.

Het strand van Gran Canaria

Gerard Disseldorp was op het strand in Gran Canaria te vinden.

Gerard Disseldorp was dit jaar te vinden op het strand van Gran Canaria. Deze foto is genomen terwijl hij een wandeling maakte van Playa des Ingles naar Maspalomas.

Zo viert Heiloo vakantie

Het is weer vakantie. Tijd dus om ergens te genieten van zon, zee, strand, ijsjes of cultuur. Sommigen Heilooënaars zijn te vinden in het buitenland, terwijl anderen het juist dichter bij huis zoeken. Hoe viert Heiloo vakantie? De volgende foto's bereikten onze redactie.

Loen van Gulick en Martijn Bruin backpacken door Thailand en Cambodja.

Loen van Gulick en Martijn Bruin backpacken door Thailand en Cambodja, waarbij ze onder andere kennis maken met de lokale metro.

Vakantie is kamperen bij oma op het balkon. Kleindochter Marissa en haar (harts)vriendinnetje Juul slapen een nachtje bij oma Trudi in Heiloo.

Sebastiaan Disseldorp verkent het zonnige Gran Canaria.

Sebastiaan Disseldorp verkent het zonnige Gran Canaria.

Drie keer Henk op MB podium

AKERSLOOT - Henk Verdonk junior uit Egmond aan Zee heeft donderdagavond met overmacht de wekelijkse wedstrijd om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup op Sportcomplex de Cloppenburgh in Akersloot op zijn naam geschreven.

Opvallend was de deelname van de Egmonders, die dan ook direct na de start aan de boom schudden met als aanstichter Henk Verdonk junior, die in het verdere verloop onbereikbaar was voor de rest van het veld. Achter de solist Verdonk junior probeerde het duo Henk Louwe/Chris Kemp de schade te beperken. Toch wist Henk Jan Verdonk senior uit Egmond aan de Hoef het duo Louwe/Kemp te verschalken en een zekere tweede plek te pakken voor achtereenvolgens Henk Louwe en Chris Kemp. Clemens de Graaff uit Egmond aan Zee moest na een lekke band en wielwissel uiteindelijk genoegen nemen met een tiende plaats. Uitslag; 1. Henk Verdonk junior Egmond aan Zee 2. Henk Jan Verdonk senior Egmond a/d Hoef 3. Henk Louwe Alkmaar 4. Chris Kemp Egmond a/d Hoef 5. Leen Blok Egmond aan Zee 6. Marco Bosman Egmond aan Zee 7. Thijs Broekstra Egmond aan Zee 8. Maurice Daman Akersloot 9. Ab Venema Egmond aan Zee 10. Clemens de Graaff..

Heiloo Open golftoernooi

Golfclub Heiloo

HEILOO – Het gezelligste golftoernooi van Heiloo en omstreken wordt dit jaar gehouden in het weekend van zaterdag 29 en zondag 30 augustus bij Golf en Countryclub Heiloo. De inschrijvingstermijn voor NTI NLP Heiloo Open golftoernooi loopt tot en met 26 augustus. Het maximum aantal deelnemers is 200. Dus haast u met inschrijven, want vol is vol.

Het Heiloo Open heeft ook voor niet-golfers veel in petto. Tijdens het toernooi kan iedereen die deze sport eens wil uitproberen, een introductie golf-clinic volgen, verzorgd door golfpro's van de GCH. Inschrijven kan via Golfclub Heiloo. Op zondagmiddag kunnen kinderen van 6 tot en met 12 jaar voor € 5,- op een golfspelcircuit kennismaken met de golfsport. Iedereen, ook niet-golfers, kan deelnemen aan de puttwedstrijd 'Putten voor Nepal', het goede doel van dit jaar. Zaterdag staat er een Trackman op de drivingrange, die de beweging van uw swing analyseert. Ook wordt er die dag een prijs beschikbaar gesteld voor de longest drive. Het toernooi wordt zondag als vanouds afgesloten met live-muziek en een feestelijk buffet, verzorgd door Brasserie in 't Groen. Dan is ook de prijsuitreiking. Wie op zaterdag op hole 3 de eerste "Hole in One" slaat, wint een auto. Voor GCH-leden is het inschrijfgeld slechts € 10.-. Leden krijgen echter alleen voorrang, indien een speler van buitenaf wordt meegenomen. Voor niet-leden is het inschrijfgeld € 28,-, inclusief een kop koffie/thee bij ontvangst, een consumptiebon, een snackbon en een kortingsvoucher van € 10,-, te verzilveren bij een volgend bezoek aan de Heilooër golfbaan. Voor deelname aan de finales op zondag wordt € 25,- gerekend voor leden, voor niet-leden van de 9-holesfinale € 40,- en voor de 18 holes € 60,-. Hierbij zijn deelname aan het buffet, een consumptiebon en de baanhuur inbegrepen.

Spreekuur rijbewijskeuringen

EGMOND AAN ZEE - Senioren, chauffeurs met rijbewijs C/D/E en overige automobilisten die voor verlenging van hun rijbewijs moeten worden gekeurd, kunnen hiervoor terecht op het spreekuur d.d. 18 augustus en 20 oktober in Torenduin, Zeeweg 89.

Tarief: € 30,00 voor de B/E keuring en € 50,00 voor chauffeurs tot 75 jaar met rijbewijs C/D/E. Schikt de datum u niet dan zijn er andere mogelijkheden elders in de regio, waaronder Bergen, Heiloo, Limmen en Alkmaar. Voor informatie en een afspraak belt u tijdens kantooruren naar het landelijke afsprakenbureau van Regelzorg Rijbewijskeuringen: 088 23 23 300. Zelf een datum plannen kan via www.regelzorg.nl. Wie 75 jaar of ouder is als het rijbewijs moet worden verlengd, moet een verplichte medische keuring ondergaan. Maar soms moet u ook naar een keuringsarts als u nog géén 75 jaar bent. Wanneer is een keuring nou wel noodzakelijk en wanneer niet? Het juiste antwoord vindt u op www.keuringscheck.nl. Zo voorkomt u dat u onnodig een keuring laat verrichten met alle kosten van dien, maar ook dat u de keuring achterwege laat, terwijl dat wel noodzakelijk is.

Edward Geesken: meest inspirerende coach

HEILOO - Voetbaltrainer Edward Geesken van voetbalvereniging HSV Heiloo is door Ruud van Nistelrooy uitgeroepen tot de trainer/coach die het meest inspireert. Hij en zijn club winnen daarmee een heuse Ruud van Nistelrooy Academy coachdag op 13 september in samenwerking met Helden.

Topvoetballer Ruud van Nistelrooy beoordeelde alle inzendingen die binnenkwamen via een kaderstukje bij zijn interview in Helden Magazine. Hij kwam tot de conclusie dat HSV-lid Martijn Mol het beste verhaal schreef over zijn voormalige trainer Edward Geesken. Ruud: "Een goede trainer inspireert en motiveert. Ik heb een aantal trainers gehad die mij wisten te raken. Dat doet iets met je. Mensen als Edward Geesken zijn onmisbaar voor verenigingen. Geweldig wat hij allemaal doet voor de club." Edward Geesken zelf reageert in alle bescheidenheid op het nieuws. Hij vindt vooral dat de club aandacht verdient, niet de persoonlijke aandacht die hij nu ineens krijgt.

Zussen de Witte tweede en derde bij NK atletiek

In het midden Lisanne de Witte

HEILOO - TDR/Trias atlete Lisanne De Witte heeft tijdens de Nederlands Kampioenschappen een prestatie van formaat geleverd. Na haar zilveren medaille op de 400 meter won Lisanne de Witte op de slotdag van het NK met overmacht de 800 meter.De winst betekende voor Lisanne na veel junioren titels haar eerste senioren titel.

Om 14 uur zondagmiddag vond de finale plaats van dit onderdeel. Ze liep de afstand in 2.05,89, ruim boven de kwalificatietijd voor het WK dat 22 augustus in China van start gaat. Ondanks een hamstring blessure de afgelopen periode die haar parten speelde is het gelukt, een fantastische overwinning. Op de 400 meter won zusje Laura de Witte een bronzen medaille. Een unieke gebeurtenis dat er in de Nederlandse atletiek twee zusjes op het podium stonden in het Olympisch stadion.

De Seasingers zingen in Egmond aan Zee

Seasingers Egmond aan Zee

EGMOND AAN ZEE- Op woensdag 26 augustus, de laatste braderie, zingen de Seasingers tijdens de instuif die begint om 19.30 uur.

Iedereen is welkom in de Oud-Katholieke Kerk in de Voorstraat in Egmond aan Zee. Het koor, dirigente en combo zorgen voor een gevarieerd en swingend programma, loop eens binnen en beleef het mee. De entree is gratis, eventuele giften komen ten goede aan het onderhoud van onze prachtige Kerk. Tevens zijn er achterin de Kerk leien te koop, die afkomstig zijn van het dak van de Kerk. Deze 125 jaar oude leien zijn kunstig beschilderd, maar er zijn ook onbeschilderde leien waarop u zelf uw creativiteit kunt botvieren.

Zomerbingo's in Limmen en Akersloot

LIMMEN/AKERSLOOT - Wie van bingo houdt kan in zowel Limmen als Akersloot zijn hart ophalen. Op dinsdag 11 augustus kan men om 14.00 uur bij de Vredeburg in Limmen terecht. De kosten zijn € 3,- incl. koffie of thee. Op woensdag 12 augustus vindt de bingo om 13.30 uur plaats bij het Kruispunt in Akersloot. De kosten zijn € 6,- voor 2 rondes inclusief koffie en thee. Altijd prijs én er wordt een boodschappenpakket verloot. Aanmelden kan via info@welzijncastricum.nl of 0251-656562.

Zeevogels komen langs voor rommelmarkt

EGMOND AAN DEN HOEF - Voetbalvereniging Zeevogels houdt op zaterdag 5 september van 16.00 -22.00 uur een enorme rommelmarkt in het Sportpaleis te Alkmaar. De spullen hiervoor stromen inmiddels binnen en ook het aantal standhouders is overweldigend. Op zaterdag 8 augustus gaat de ophaaldienst van de club in Egmond aan den Hoef bruikbare spullen ophalen. Zet uw spullen daarom 's morgens aan de weg. Als u een tijd wilt afspreken bel even met 06 – 532 048 31. Een staanplaats huren op de markt of woont u in een andere kern van Egmond of wilt u dat uw spullen op een andere dag worden opgehaald? Laat het ons even weten. Zie ook www.zeevogels.nl