De Uitkijkpost

17 juli 2019

De Uitkijkpost 17 juli 2019


Zomerkamp Heiloo: (GROOT) schermen uit (kleiner)

De deelnemers aan Zomerkamp Heiloo 2019, een mooie mix van leeftijden en culturen. Foto: STiP Fotografie

HEILOO - Deze week, van maandag 15 tot en met vrijdag 19 juli, vindt de tweede editie van Zomerkamp Heiloo plaats op de ijsbaan in het Heilooërbos. Na het grote succes van vorig jaar is het dit jaar nog wat groter aangepakt. Zo doen er dit jaar maar liefst 75 kinderen uit allerlei culturen mee uit groep 3 tot en met 8 van de basisscholen. Volle bak dus voor de bijna 20 jongeren die vrijwillig meehelpen als kampleiding.

Zomerkamp Heiloo is een week vol spellen, activiteiten, avontuur en plezier! Het motto is 'weg achter de smartphone', want het draait om lekker buiten bezig zijn en spelen met elkaar. Wat de organisatie opvalt, is dat de kinderen ook niet aan telefoon of iPad lijken te denken, ze hebben het veel te druk. In die zin is het zomerkamp dus nu al een succes.

Het kamp bestaat uit 3 leeftijdscategorieën, op basis van de groep van de basisschool waar de kinderen dit schooljaar in zaten. Het zomerkamp vindt overdag plaats, waarbij de kinderen thuis slapen. De jongste groep (groep 3 & 4 van de basisschool) en middelste groep (groep 5 & 6 van de basisschool) zijn dagelijks van 9.30 tot 15.00 uur aanwezig. Zij blijven op de ijsbaan en in het bos eromheen. De oudste groep (groep 7 & 8 van de basisschool) is iedere dag van 9.30 tot 16.30 uur aanwezig. Deze groep zal ook activiteiten in de omgeving ondernemen en dus vaak op de fiets springen! Niet alle leeftijdscategorieën zijn altijd op de ijsbaan aanwezig, maar er loopt altijd wel een groep rond.

Zomerkamp Heiloo wordt georganiseerd door Jongerenwerk Heiloo en de Buurtsportcoach en gesponsord door Rotary Club Heiloo.

Rangers lossen belofte in; biljart en plezier in Overkerck

Mevrouw de Zeeuw achterop bij Ranger Mike van Wieringen. Foto: aangeleverd

HEILOO - De Highlow Rangers waren zaterdag 13 juli te gast in woonzorgcentrum Overkerck om een biljart te schenken aan de bewoners. Vlak voor zijn overlijden deed Kees Burger deze belofte. Via sponsoropbrengsten van de succesvolle Highlow Rangers Toer die op 22 juni jongstleden plaatsvond kon dit gerealiseerd worden. De Highlow Rangers Toer is een gezellige motor- en fietstocht door Noord-Holland. Tijdens de toer is er een culturele en een sportieve stop en net als voorgaande jaren was het ook dit jaar een succes.

En zaterdag 13 juli was het dan zover, het biljart werd officieel 'geopend'. Ter nagedachtenis aan Kees hebben de Rangers samen met Carla Burger een mooi gedenkplaatje gemaakt. Dit is zaterdag onder luid applaus onthuld. Stef Haazelager zorgde voor een vrolijke noot. Verder zouden de Rangers de Rangers niet zijn, als zij niet op hun motoren naar Overkerck zouden komen. Natuurlijk trokken de motoren veel bekijks en bij deze of gene bracht het misschien wel wat herinneringen naar boven. Bewoonster mevrouw De Zeeuw greep haar kans. Zij wilde dolgraag een rondje achterop. Dat was snel geregeld; Ranger Mike van Wieringen reed voor en mevrouw De Zeeuw sprong achterop.

Het was een geslaagde en zeer gezellige middag. De Rangers hopen dat de bewoners nog vele jaren plezier van het biljart hebben.

Carla Burger onthult het gedenkplaatje. Foto: aangeleverd

Oud-Standing Zomerprogramma: Kruip in de huid van Hundertwasser

Leer schilderen als Hundertwasser. Foto: aangeleverd

HEILOO - In deze workshop neemt Tonny van der Linden u mee in de techniek van Hundertwasser. De techniek die Tonny heeft ontwikkeld is speels en luchtig. In een paar uur heeft u gesnuffeld aan de techniek en gaat u met een Hundertwasser naar huis.

Hundertwasser was een kunstenaar en architect uit Wenen. In zijn ogen was de verhouding tussen de mens, zijn leefomgeving en de natuur verstoord door de rechthoekige lijnen waarin het leven gedwongen werd. Zijn schilderijen kenmerken zich door heldere kleuren, golvende lijnen, vlakken, spiralen en goud- of zilverkleurige versieringen. Een ander aspect is het gebruik van symbolen uit de architectuur en het dagelijkse leven zoals huizen, bomen, boten, hekwerken, koepels en straten.

De workshop vindt plaats op maandag 22 juli van 14.00 tot 16.00 uur in Theeschenkerij De Trog aan De Bullaan 4. Kosten € 17,50 per persoon inclusief materialen en koffie & thee. Aanmelden bij info@verhalenkamerwillibrordus.nl of bel 06-22795336.

Open Leercentrum in de zomer gewoon open

HEILOO - Op de koffie in de vakantie…

Natuurlijk is de vakantie om uit te rusten. Even geen les, cursus of werk. Maar het is wel leuk om naar de bibliotheek te komen. Gezellig een praatje maken, kopje koffie drinken, de krant lezen of een spelletje doen. Onze vrijwilligers zijn er gewoon deze zomer. Elke vrijdagochtend van 10.00 tot 11.30 uur. En de kinderen kunnen gewoon mee!

Praktische vragen? Kom langs!

Wil je toch graag wat werken, dan kan dat ook. Op donderdagavond is er van 19.00 tot 20.00 uur van alles te doen. We hebben altijd laptops klaarstaan. Heb je bijvoorbeeld hulp nodig bij het oefenen van het theorie-examen voor het rijbewijs? Het versturen van een e-mail? Het gebruiken van een ov-chipkaart? Of wil je meer weten over het gebruik van een DigiD? Vraag het gerust.

Heb je een andere vraag, kom dan naar een van de spreekuren van het Taalhuis. Je kunt binnenlopen bij de bibliotheek op dinsdag tussen 11.00 en 12.00 uur of donderdagavond tussen 18.30 en 19.30 uur.

Irma van de Zande en Gerie Spijkerman exposeren in Bibliotheek Heiloo

Een werk van Irma van de Zande. Foto: aangeleverd

HEILOO - Tot 12 augustus exposeren Irma van de Zande en Gerie Spijkerman in Bibliotheek Heiloo.

Irma van de Zande
Irma van de Zande schildert nu 40 jaar intensief, waarvan de laatste jaren op professionele basis. Door vele jaren privé- en groepslessen te volgen bij o.a. Kunstweb in Amsterdam in verschillende technieken, heeft zij zich kunnen ontwikkelen tot een schilderes met een fijne eigen stijl. Zijzelf omschrijft haar werk als modern impressionistisch. Die eigen stijl is in haar hele werk terug te vinden in de vorm van een beweeglijke vrije toets en lijnvoering. Zelf werkt zij het liefst naar model, maar daarnaast is het landschap of die koe ook een prachtig model. Het geeft een fijn gevoel als ze het karakter van iets heeft kunnen pakken en weergeven. Bijvoorbeeld een spannende beweging van een danseres of een mooie stand van een model. "Dan weet ik weer waarom ik teken en schilder, zoals ik adem." Irma van de Zande wordt regelmatig als gastdocente bij verschillende schilderclubs gevraagd.

Gerie Spijkerman
Gerie Spijkerman begon 15 jaar geleden met edelsmeden: "Het edelsmeden is begonnen als hobby maar heeft mij zo gegrepen dat ik vaak in mijn atelier te vinden ben. Mijn werken zijn van zilver en echte edelstenen. Ik maak de zilveren sieraden naar eigen ontwerp. Het collier op de foto heb ik gemaakt naar het idee van scheermessen die te vinden zijn op het strand. De rechte stukken zilverplaat heb ik bewerkt, gehamerd, gebogen, gevijld en zo zijn de scheermessen tot stand gekomen. Het collier was een uitdaging, een enorm werk maar met een prachtig resultaat. Verder maak ik ook zilveren sieraden in opdracht."

Een collier gemaakt door Gerie Spijkerman. Foto: aangeleverd

Deze expositie is te bezichtigen tot 12 augustus in Bibliotheek Heiloo, tijdens de openingsuren.

Tien vragen aan... Marieke Kwast

1. Waar ben je geboren en getogen?
Ik ben geboren in IJmuiden. Op mijn 3e verhuisde ik naar Alkmaar, en daar heb ik tot mijn studie gewoond. Daarna heb ik in wat andere plaatsen gewoond (heel lang verhaal maar Bridget Jones kan er niet aan tippen). Uiteindelijk ben ik weer in Alkmaar terechtgekomen. Met een tweede kindje op komst werd het huis in Alkmaar wat klein, en nu wonen we in Zuiderloo.

2. Wat is voor jou geluk?
Geluk is voor mij de natuur in met mijn gezin. Even aarden, zuurstof opsnuiven. De vakantie komt er gelukkig aan. Even niks moeten.

3. Wat is jouw belangrijkste eigenschap?
Mijn belangrijkste eigenschap is dat ik goed kan luisteren, lief en betrouwbaar ben. En ik schijn ook wel wat humor te hebben.

4. Wat wilde je worden als kind?
Heb je even? Stewardess, straaljagerpiloot (Top Gun), helikopterpiloot voor reddingsacties in de bergen, onderzoeker op de Noordpool, bioloog, skiberoemdheid. En o ja, de eerste vrouwelijke hoboïst van het Wiener Philharmoniker.

5. De persoonlijke vraag van Cor Zegwaard:
"Hoe bevalt het om pionier te zijn in Zuiderloo?"

Zuiderloo! Wat een heerlijke plek om te wonen, zo dicht bij de natuur. We pakken vaak de fiets richting de duinen. Pionieren is dus fantastisch. We hebben een leuke straat, we maken een praatje hier en een praatje daar. De eerste buurtbarbecue is in aantocht. Ook leuk om veel nieuwe mensen te leren kennen. Wij zijn import maar ik maak gelukkig makkelijk contact.

Ik geef de vragen door aan André Nobel, mijn buurman op de Zomerlinde. Mijn vraag aan André is:
"Hoe bevalt het ondernemerschap in de regio?"

Een kindermiddag vol voldoening!

De vrijwilligers van de kindermiddag. Foto: aangeleverd

HEILOO - Zaterdagmiddag 29 juni organiseerden Diana Bos en Renate Bowra, in samenwerking met Showhero en de Stichting Vrienden van de Vijfhoek, weer een geslaagde middag voor ruim 60 kinderen met een beperking en hun familie. Het was bloedheet, maar er waren voldoende schaduwplekken, gekoeld fruit, heerlijke ijsjes en liters water. Met veel attracties, zorgvoorzieningen en optredens van de Reigersband, DJ Bodhi en jonge solisten werd het een feest waar ieder kind gewoon zichzelf kon zijn. Er was veel onderling contact tussen ouders. Na afloop gingen de gezinnen huiswaarts, met voor ieder kind een gevulde goodiebag. De organisatie bedankt alle sponsoren en vrijwilligers voor hun support! Zie ook www.vriendenvandevijfhoek.nl

Kuyper en Blom Makelaars: altijd in beweging

Bas, Jeffrey en Ronald nemen met hun eigen smartphone een 'virtueel kijkje' in en om de woningen via de flatscreen in de etalage. Foto: aangeleverd

Kuyper & Blom Makelaars

Stationsweg 102

1852 LN Heiloo
072-5322420

info@kbmakelaars.nl
www.kbmakelaars.nl

Facebook: Kuyper & Blom Makelaars

Instagram: KBmakelaars

Kuyper en Blom Makelaars, oftewel KB makelaars, is een gevestigde naam in Heiloo. Als je je woning wilt verkopen en het verkoopbord van KB makelaars in de tuin hebt staan, dan valt dat op. Inwoners van Heiloo herkennen het oranje logo van de twee vrolijke makelaars uit duizenden.

De Stationsweg kleurt oranje

Bas en Ronald zijn al bijna 15 jaar een hecht makelaarsteam, zij vestigden zich destijds aan de Stationsweg 102. "Volgend jaar is ons jubileumjaar; 15 jaar is lang maar we zijn nog altijd fris en fruitig," glimlacht Ronald gekscherend. Twee jaar geleden kleurde de Stationsweg nog meer oranje: KB makelaars betrok in hetzelfde rijtje namelijk nóg een pand, speciaal voor de nieuwbouwprojecten. Nieuwbouw is namelijk in trek: alle woningen zijn duurzaam en energieneutraal met lage terugkerende kosten. "Op deze manier pakken wij alle facetten, zowel nieuwbouw en bestaande bouw en kunnen wij alle kopers de aandacht geven die zij verdienen," aldus Ronald.

Ook het team breidde uit met de jaren: Jeffrey kwam Bas en Ronald versterken in de buitendienst en Elina, Mariëlle en Moniek bestieren nu de binnendienst. "Er is altijd iemand die je kan ontvangen en die je te woord kan staan. In deze hectische markt moet je snel en adequaat kunnen handelen, dat kunnen wij. Zie je iets leuks? Bel ons op en de makelaar kan altijd snel met je mee," aldus Bas.

Een realistische vraagprijs hanteren

De huizenmarkt is in beweging en zo ook KB makelaars. Ze halen alle marketingtools uit de kast om uw huis te verkopen. "Er zijn namelijk genoeg tools, maar je moet ze wel gebruiken," verduidelijkt Bas. Het aantal woningen op de markt is nog steeds schaars. In 2015 stonden er 350 woningen te koop in Heiloo en nu slechts 80. "Wij raden mensen die hun woning verkopen aan om een realistische vraagprijs aan te houden, dit leidt uiteindelijk altijd tot een hogere prijs voor uw woning," aldus Ronald. Als u wilt weten hoe dat komt dan kunt u altijd even binnenlopen op het kantoor aan de Stationsweg.

Op andere fronten is KB makelaars ook in beweging. Wellicht heeft u de flatscreen al zien hangen in de etalage? "Dat is niet zomaar een televisie, die kun je bedienen met je eigen smartphone. Je kunt een woning kiezen en vervolgens kan je in de woning kijken maar ook buiten de woning een 'virtueel rondje' lopen. Zo kan je op ieder tijdstip een woning bezichtigen, al is het midden in de nacht," vertelt Bas enthousiast.

Dé speler in nieuwbouwprojecten

De makelaars met hun ludieke acties - iedereen kan zich de appeltaartactie nog voor de geest halen, of recent de 'emmer met Albert Heijn schoonmaakmiddelen'-actie - houden van Heiloo en dat merk je. "Onderschat de aantrekkingskracht van Heiloo niet, ook mensen uit de regio wonen hier graag. Heiloo ligt centraal, er is sociale controle en het is hier rustig. We hebben zelfs al Engelsen op kantoor gehad in verband met de Brexit," vertelt Ronald. In 2020 komen er weer een aantal nieuwbouwprojecten bij. KB Makelaars is dé speler in de bestaande bouw en nieuwbouwprojecten, wilt u er meer over weten dan kunt u zich vrijblijvend inschrijven via de website. Dan houden zij u op de hoogte.

Tekst: Margreeth Anema

Kamperen

Hoe het bij andere mensen zit weet ik niet, maar voor mijn gevoel was Kerstmis vorige week en komt deze zomervakantie maanden te vroeg. Opeens stond ik vrijdag op het schoolplein met een plastic tas vol volle schoolschriften en zat het jaar erop. Zomaar voorbij gegierd.

Bij ons betekent het dat de tent weer uit het vet getrokken kan worden. Wij gaan graag kamperen. Althans, dat denk ik altijd. Na een jaar ben ik meestal weer in staat om het concept kamperen met kinderen te romantiseren en zijn de negatieve herinneringen naar de achtergrond verdwenen - daar maak je tenslotte nooit foto's van.

Omdat het dit jaar wat abrupt kwam, moet ik mij er nog even toe zetten. Even de zin vinden. Bij het op vakantie gaan is het niet the day after die mij zorgen baart maar vooral die ene dag ervoor. De dag van het inpakken. Natuurlijk zorg je in de weken daarvoor dat je de meest noodzakelijke spullen op orde hebt (ik niet, maar anderen denk ik wel). Paspoorten, luchtbedden, gaspitjes - al deze zaken lokaliseer je in gedachten ergens in de berging of je koopt het alvast.

Maar dan. Die ene dag. De dag ervoor. De kinderen slaan elkaar de hersens in, breken de tent af en doen van alles behalve zoet spelen. Ondertussen draait de wasmachine driedubbele diensten, ren je af en aan naar de supermarkt in je allerslechtste outfit (want die hoeft niet mee) en lijkt er wel een kernramp te hebben plaatsgevonden in je huis.

Uiteindelijk komt het ieder jaar goed. Op de dag zelf zitten we allemaal vol goede zin in de auto. Gelukkig mag ik maandag nog gewoon naar mijn werk en volgende week ook. Nog even stilte voor de storm. Nog even opladen voor het grote genieten begint.

Heiloo voor Elkaar gaat kickboksen

De jongeren van Heiloo voor Elkaar volgden een intensieve kickboksworkshop. Foto: aangeleverd

HEILOO - De jongeren die huiswerkbegeleiding krijgen van Heiloo voor Elkaar in de bibliotheek van Heiloo hebben eindelijk vakantie! Dit jaar hebben ze hard gewerkt en iedereen is over of gaat een nieuwe opleiding beginnen. Om de start van de zomervakantie te vieren, waarin uitgerust wordt maar ook vakantiewerk wordt gedaan, is er een leuke dag voor hen georganiseerd. Het begon bij Buk-Buk waar Kasmi Training een stevige kickboksworkshop gaf. 25 jongens en meisjes waren intensief bezig en er werd hard gewerkt. Na een uur mochten een paar jongeren een wedstrijd doen. Dat zag er indrukwekkend uit. Trainer Abdel vertelde dat het niet alleen hard slaan is maar dat je ook goed moet nadenken om je tegenstander in te kunnen schatten. Na een dik applaus voor Abdel gingen de jongeren op de fiets naar Alkmaar. Eerst wat lekkers eten en daarna naar een 3D-film met romantiek, spanning en humor. De film viel goed in de smaak. Heiloo voor Elkaar hoopt dat iedereen een mooie zomervakantie heeft en eind augustus weer uitgerust kan beginnen. Dit uitje werd mogelijk gemaakt door de Rotary in samenwerking met de buurtsportcoach van Heiloo en door giften.

Werk aan spooronderdoorgang gaat gestaag door

Foto: Wouter Droge

HEILOO - De werkzaamheden aan de spooronderdoorgang op de Vennewatersweg gaan gestaag door. Wouter Droge houdt het project door zijn lens nauwkeurig in de gaten. Iedere week maakt hij foto's van de werkzaamheden, zoals ook deze. Daarop is goed te zien dat zowel het treinverkeer als de werkzaamheden gewoon doorgaan. Wouter heeft inmiddels al ruim 500 foto's van het project gemaakt en, zo zegt hij, "het eind is nog lang niet in zicht".

Ingezonden brief 'Raadhuis Heiloo is niet heilig'

Heiloo, 8 mei 1945 (om nooit te vergeten). Foto: J. Smit

HEILOO - 'Raadhuis Heiloo is niet heilig'. Zo kopte het regionieuws van het Noordhollands Dagblad in de editie van 10 juli jl. En daar blijkt de overgrote meerderheid van de gemeenteraad Heiloo het mee eens te zijn, aldus het artikel.

Natuurlijk moet dat 'stomme gemeentehuis' weg, net als destijds de aanpalende vroegere woning van de dorpsveldwachter (gebouwd door dezelfde architect) en eveneens ooit beeldbepalend voor het dorp Heiloo. Evenals de vele voor­oorlogse huizen rondom de Witte Kerk die, net als de Nicolaas Beetsschool aan de vroegere St. Willibrordusweg, zonder problemen werden gesloopt om plaats te maken voor 'een modern winkelcentrum' dat er allesbehalve modern uitziet en (volgens diezelfde gemeenteraad) nodig op de schop moet. Welja, gewoon slopen die 'handel' net als destijds het beeldbepalende 'Groentje' dat plaats moest maken voor een af­schuwelijk ogend politiebureau. Gewoon de beuk erin zodat - behalve het (nog steeds) overlevende Witte Kerkje - geen verdere vergissingen meer kunnen worden gemaakt.

Grote pleinen, nog meer parkeerplaatsen of marktkramen en misschien toch nog die 'Bedriegertjes' om al die Heilooërs die pas na de Tweede Wereldoorlog zijn geboren en voor wie het RAADHUIS HEILOO DUS NIET HEILIG IS te vermaken.

Dit gemeentehuis is voor menig oud-Heilooër wél heilig, zeker voor hen die de oorlog hebben meegemaakt. Zo werden door de Duitse bezetter gestolen fietsen verzameld, die na de bevrijding vanaf het balkon van het gemeentehuis door een ambtenaar met luidspreker aan de inwoners werden teruggegeven door de framenummers om te roepen, waarbij uit de verzamelde mensenmassa steeds een schreeuw werd gehoord wanneer het framenummer bij iemand hoorde… En zo kan ik (in augustus word ik 82) nog wel meer historische gebeurtenissen opnoemen waarbij 'ons' gemeentehuis een grote rol speelde. Wat dacht u van de intocht van onze bevrijders? Vraag het maar aan mijn inmiddels steeds schaarser wordende leeftijdgenoten!

Ons raadhuis niet heilig? Complete heiligschennis om deze bijna 100 jaar oude architectuur te willen slopen. Als het gemeentebestuur dan toch uit van die flinke jongens bestaat, gooi dan ook dat Witte Kerkje tegen de grond. Nóg meer parkeerplaatsen of Bedriegertjes waar je tenminste om kunt lachen. Of werd met dit laatste soms het gemeentebestuur bedoeld…? Als 82-jarige snap je sommige 'leuke dingen voor de mensen' niet altijd precies.

Jammer dat 'ons' Raadhuis geen Rijksmonument is, maar nog net wel een gemeentelijk monument. Wie, net als burgemeester Hans Romeyn, mijn boek 'Vaders achter het behang' heeft gelezen weet waar ik het over heb. Dus burgemeester, hou dat bijna 100-jarige gemeentehuis in ere! Misschien dat onze trouwe Uitkijkpost ons daarbij kan steunen. Ik kan mij in ieder geval niet voorstellen dat de echte Heilooërs dit zomaar laten gebeuren!

Peter A. Zwijnenberg (in 1937 geboren aan de Kennemerstraatweg 452a en sinds enkele jaren terug in zijn geboortedorp)

>>>>>>>>>>>>>>> in kadertje of vet<<<<<<<<<<<<<<<<

Noot van de redactie:
Gezien de commotie rondom het raadhuis van Heiloo heeft de redactie er bij wijze van uitzondering voor gekozen om deze lange ingezonden brief in zijn geheel te plaatsen. Ook het plaatsen van een foto bij een ingezonden brief is niet gebruikelijk. De foto vond de redactie echter zo bijzonder, dat wij u die niet wilden onthouden.

De bieb leest voor bij de HEMA

Tijdens de HEMA VoorleesBieb lezen vrijwilligers voor in de gezellige leeshoek. Foto: aangeleverd

HEILOO - Elke woensdagochtend is er een gezellige leeshoek bij de ingang van de HEMA. De bibliotheek heeft er veel leuke boeken voor de kleintjes. Vrijwilligers lezen die graag voor.

Of kies met je kind een boekje uit om samen te lezen. Ook in de zomermaanden kun je gewoon aanschuiven tussen 9.30 en 10.30 uur. Mooi te combineren met een bezoek aan winkelcentrum 't Loo en de weekmarkt!

En… de (groot)ouders worden door de HEMA getrakteerd op een kopje koffie of thee (d.m.v. een waardebon).

Vanaf augustus is de HEMA VoorleesBieb er tussen 10.00 en 11.00 uur!

Inloopochtend gemeente over grondstoffenplan matig bezocht

HEILOO - Woensdagochtend 10 juli tussen 9.00-11.00 uur was de inloopochtend bij de gemeente Heiloo waar inwoners met vragen over het grondstoffenplan terechtkonden. Zo'n 15 tot 20 mensen kwamen deze ochtend naar het gemeentehuis.

De vragen waren veelal hetzelfde. 'Wat houdt het grondstoffenplan in en wanneer wordt ermee begonnen?' Dat deze ochtend niet druk bezocht werd hoeft niet te betekenen dat inwoners geen vragen of opmerkingen meer hebben. De gemeente geeft aan dat er per wijk/buurt of een andere indeling (dit moet nog bekeken worden) informatieavonden gehouden worden als men begint met de uitvoering van het plan. Dit zal naar alle waarschijnlijkheid deze winter zijn. Er wordt dan begonnen met de uitgifte van de pmd-containers.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Vanuit Heilooërbos de Oosterzijpolder in

Kikkerbeet. Foto: Paul ten Have

HEILOO - Bij de Heilooër IVN-natuurwandeling op zondag 21 juli blijven we nu eens niet in het bos, maar trekken we de Oosterzijpolder in. Vanaf de Kattenberg lopen we eerst door het noordoostelijke deel van het Heilooërbos en gaan dan door het weiland langs een rijkbegroeid slootje naar het dijkje rond de Kooimeerpolder. We volgen eerst dat dijkje en keren dan weer terug naar het bos. Onderweg kijken we vooral naar de bijzondere water- en oeverplanten, zoals watergentiaan, lidsteng en egelskop. Deze afwisselende maar wel stevige wandeling begint zoals gewoonlijk om 10.00 uur bij de Kattenberg aan de Kennemerstraatweg en duurt ongeveer twee uur. Honden, zelfs aangelijnd, mogen deze keer niet mee vanwege het vee in de polder. Stevig schoeisel en aan het weer aangepaste kleding aanbevolen. Een donatie (richtlijn € 2,50) wordt op prijs gesteld. Voor nadere inlichtingen kunt u mailen naar IVN-Heiloo@hccnet.nl of bellen: 072-5325110. Opgave vooraf is niet nodig. Kijk ook eens op ivn.nl/nkl.

Rover zoekt bandleden

HEILOO - Rover deed dit jaar mee aan The Voice Kids. Ondanks dat hij niet doorging naar de volgende ronde, is hij wel nog steeds volop met muziek bezig. Het liefst zou hij een nieuw bandje oprichten. Hiervoor zoekt hij jongens of meiden tussen de 13 en 15 jaar, die goed kunnen drummen of (bas-) gitaar spelen en die het ook leuk vinden om in een bandje te spelen. Ken jij - of ben jij - iemand die dat zou willen? Stuur dan een berichtje naar het Instagramaccount van Rover: @rover_voice_music.

Plannen voor het gebied Zandzoom gepresenteerd

Een globaal beeld van de 5 kamers in Zandzoom. Foto: STiP Fotografie

HEILOO – Woensdagavond werden tijdens een inloopbijeenkomst in het Fletcher Hotel de plannen voor het gebied Zandzoom gepresenteerd. De plannen zijn nog zeer voorlopig maar geven wel een globaal beeld van de geplande ontwikkeling.

Deze avond waren er nog geen beelden van woningen of inrichting van de openbare ruimte beschikbaar, maar wel werd in beeld gebracht hoe het gebied Zandzoom eruit kan komen te zien. Het gehele plan zal eerst nog goedgekeurd moeten worden door de gemeenteraad. Peter van Oeveren van BPD (Bouwfonds Property Development) verwacht dat het plan op 18 september in de commissie behandeld zal worden en daarna voorgelegd wordt aan de gemeenteraad.

Landschappelijk woongebied
Zandzoom wordt een landschappelijk (woon)gebied. Er worden woningen gebouwd met respect voor de cultuurhistorische waarden en landelijke en beeldbepalende elementen. Het vele groen zorgt voor een lommerrijk en besloten gevoel. Er zal zicht op achterliggende akkers en bollenvelden zijn. De open velden geven doorkijkjes naar de omgeving, met in het westen strandvlakte en duinen en zichtbare polders in het oosten. De velden worden omzoomd door historische houtsingels en houtwallen.

Woningtypes
Het gebied is verdeeld in 5 kamers: Westflank, Centrum-West, Centrum-Oost, Oostflank en Zuidflank. In Westflank worden de meest exclusieve woningen gebouwd. Naar verwachting worden er maximaal 1.265 woningen gebouwd in het gehele gebied. Het aanbod zal in de gehele Zandzoom gevarieerd zijn. Van kleine tweekamerappartementen tot vrijstaande villa's.

Het overgrote deel is grondgebonden woningen met een tuin, daarnaast zullen er ook een aantal appartementengebouwen komen. Er zullen circa 250 sociale woningen (waarvan 50% koop en 50% huur), 250 middeldure woningen, 500 dure woningen en 250 exclusieve woningen gebouwd worden. In de goedkope categorie worden ruim 200 starterswoningen gebouwd. De helft daarvan is huur, de andere helft koop.

Duurzaamheid
De ambitie ligt hoog, ruim boven de landelijke norm. Zowel in het openbaar gebied als in de woningen is duurzaamheid een belangrijk uitgangspunt. Hiervoor is een uitgebreid rapport opgesteld waaraan de ontwikkelaars en de gemeente zich moeten houden. De woningen zullen gasloos zijn.

Voorzieningen
Voor voorzieningen als basisscholen, kinderopvang en winkels zijn de toekomstige bewoners aangewezen op het centrum van Heiloo of de voorzieningen in Limmen.

Start verkoop
De verkoop van de eerste fase start naar verwachting in de zomer van 2020. Belangstellenden kunnen zich via de website www.nieuwbouwinzandzoom.nl inschrijven voor de digitale nieuwsbrief. Hierin staan de (verkoop)ontwikkelingen.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Hoogeweg weer open voor verkeer

Op deze luchtfoto zijn de werkzaamheden aan de Hoogeweg nog in volle gang. Foto: Aerovista Luchtfotografie

HEILOO - De Hoogeweg is op maandag 15 juli weer opengesteld voor het verkeer. Dit heeft wethouder Rob Opdam besloten naar aanleiding van gesprekken met bewoners van de Hoogeweg en Zuiderloo. De gemeente gaat het verkeer op de Hoogeweg volgen, om de verkeersveiligheid van onder andere fietsers te kunnen garanderen.

Petitie openstellen Hoogeweg
Door verwacht sluipverkeer op de Hoogeweg, vanwege werkzaamheden aan de spooronderdoorgang Vennewatersweg, zijn op 7 juni palen geplaatst op de kruising Zevenhuizerlaan–Hoogeweg. Dit in verband met de veiligheid van fietsers. Naar aanleiding van een petitie van 92 bewoners van de Hoogeweg en Zuiderloo en gesprekken met bewoners is gebleken dat zij het niet eens zijn met deze maatregel. Wethouder Rob Opdam heeft daarop besloten dat de Hoogeweg vanaf maandag 15 juli weer open wordt gesteld voor het verkeer.

Monitoren verkeersveiligheid
De gemeente gaat het verkeer meten op de Hoogeweg tijdens de werkzaamheden aan de spooronderdoorgang Vennewatersweg. Als uit de metingen blijkt dat er structureel meer dan 2.500 motorvoertuigen per dag over de Hoogeweg rijden, wordt de Hoogeweg afgesloten voor autoverkeer. Dit is 4 à 5 voertuigen per minuut op het drukste moment van de dag.

Naar verwachting zijn de werkzaamheden aan de spooronderdoorgang in april 2020 afgerond. Dan is de Hoogeweg sowieso open voor verkeer.

Zomeravondrondleidingen in en rondom de Witte Kerk

De Witte Kerk omstreeks de eerste helft van de 15e eeuw, een aquarel van Marianne Eugster. Foto: aangeleverd

HEILOO - De Historische Vereniging Heiloo organiseert in samenwerking met de Stichting Monument Witte Kerk Heiloo wederom een aantal rondleidingen.

Jaap de Graaf (auteur van het boek 'Meer dan 1000 jaar Witte Kerk in Heiloo') zal over de geschiedenis van het gebouw maar ook over het interieur van de kerk vertellen. Het belooft een boeiende avond te worden. Wist u dat de Witte Kerk een van de oudste kerken van Nederland is? Maar dat er ook aan het uiterlijk van de kerk door de jaren heen veel veranderd is? Er zullen dit seizoen vier rondleidingen gegeven worden, op de woensdagen 10 en 17 juli en op 7 en 14 augustus.

Op de avonden van 17 juli en 14 augustus zal ook mevrouw Anita van Breugel, beleidsmedewerker van de gemeente Heiloo, aanwezig zijn. Zij zal niet alleen vertellen over de symbolen op de grafstenen op het kerkhof van de Witte Kerk, maar ook dat aan de noordzijde (het grasgebied) arme mensen en kinderen begraven werden.

De rondleidingen beginnen om 19.00 uur. De kerk is open om 18.30 uur. De koffie staat klaar!
Kosten € 5,00 p.p. incl. koffie en een attentie. Mocht u zich alvast willen voorbereiden op deze mooie avond, leest u dan het boek 'Meer dan 1000 jaar Witte Kerk in Heiloo'. Info: 06-51718363.

Nieuwe tentoonstelling in het Historisch Museum geopend

HEILOO - In het Historisch Museum is een nieuwe tentoonstelling geopend: 'Kunst in Herinnering', een eerbetoon aan overleden kunstenaars van Heiloo.

Van ruim 20 overleden kunstenaars is er verschillend werk te bewonderen zoals schilderijen, tekeningen, grafisch werk, marionettenpoppen en bronzen beelden.

Van mevrouw Ilona Praetorius is haar baljurk te zien, die ze droeg toen ze 18 jaar was. Haar vader Joan Praetorius ontwierp de japon. Hij woonde jaren in Heiloo en was een van Nederlands eerste couturiers. Bij de tentoonstelling is ook een publicatie verschenen. Het eerste exemplaar van deze publicatie werd overhandigd aan mevrouw Christien Nieuwpoort.

Het Historisch Museum is er opnieuw in geslaagd een bijzondere tentoonstelling samen te stellen. Tot half oktober kunt u de tentoonstelling 'Kunst in Herinnering' bezoeken in het Historisch Museum op Landgoed Willibrordus in Heiloo.
Openingstijden: dinsdag 19.00 - 21.00 uur, zaterdag en zondag 14.00 - 17.00 uur. De toegang tot het museum is gratis.

Persoonlijke aandacht gaat voor huishoudelijke taken

Zorgcoördinator Monique Krom (links) en Paula Tummers, een van de vrijwilligers. Foto: Erika Dekker-de Groot

EGMOND-BINNEN - 'tHuis Lioba in Egmond-Binnen is een palliatief (respijt) huis. De gasten van 'tHuis Lioba zijn veelal (ernstig) ziek, herstellend of in de laatste fase van hun leven. Hier wordt door een team van professionele zorgverleners en vrijwilligers (mantelzorg vervangend) tijdelijke zorg geregeld. Zo kunnen de gasten in een fijne omgeving op krachten komen of een palliatief behandeltraject ondergaan waarbij ook de mantelzorger ontlast wordt en/of op vakantie kan gaan. 'tHuis Lioba is geen hospice, de gasten zijn in zekere mate nog zelfstandig.

Monique Krom (zorgcoördinator): "'tHuis Lioba draait nu voor het derde jaar en heeft op dit moment 30 vrijwilligers. Twee meiden van 25 en 27 en de rest is tussen de 45 en 75 jaar. Het team telt ook 7 mannen. Op dit moment maken we gebruik van 3 slaapwachtmedewerkers. Er werken altijd 2 vrijwilligers per blok van 4 uur, in wisselende bezetting. Zij hebben altijd een zorgteam achter de hand. Ze dragen geen eindverantwoordelijkheid. De vrijwilligers draaien 2 dagdelen dienst per week. Nachtdienst mag, maar hoeft niet. Dit zorgt ervoor dat het rooster ver van tevoren kan worden ingepland."

Ze vervolgt: "De vrijwilligers draaien samen met onze gasten een huishouding. Dus huishoudelijke taken, maar ook een gesprek voeren en vooral luisteren naar onze gasten, maar ook af en toe een spelletje Rummikub spelen. Ze krijgen diverse opleidingen: zorgvaardigheden, introductiecursus, omgaan met emoties, omgaan met mensen met dementie. Vrijwilligers worden niet betaald, maar wel ondersteund. Voor de grote schoonmaakklussen is er een schoonmaakster," aldus Monique.

Een specifieke vooropleiding is niet nodig. "Toen ik hier begon had ik niet eens mijn EHBO-diploma," zegt Paula Tummers (vrijwilliger). "We werken met protocollen en kunnen terugvallen op het team. Je hebt een VOG nodig en je hebt natuurlijk te maken met geheimhouding van gegevens van de gasten."

Paula somt op wat ze zo leuk vindt aan het werk. "Het is een verrijking van mijn leven. Ik krijg er energie van, terwijl ik dacht dat ik het zwaar zou vinden. Het is goed dat we het samen doen. Als iemand een gesprek wil of aandacht, gooi ik de stofzuiger gewoon aan de kant." Vervelend vindt ze afscheid nemen van gasten, "omdat je een band met ze hebt opgebouwd. En overlijden blijft altijd moeilijk."

Omdat er 7 à 8 vrijwilligers per dag nodig zijn zou Monique er graag nog 5 flexibel inzetbare vrijwilligers bij willen hebben. "Na een telefonisch en een persoonlijk gesprek draaien ze 4 à 5 dagdelen mee, om in te werken. Daarna kunnen ze bepalen of ze willen starten." Ze vervolgt: "We zijn moeilijk bereikbaar met het openbaar vervoer, dus een fiets of auto is handig. Je krijgt wel reiskostenvergoeding."

Indien je geïnteresseerd bent In het doen van vrijwilligerswerk, kun je contact opnemen met Monique Krom op 06-20408072 of een mail sturen naar m.krom@thuis-lioba.nl.

Tekst: Erika Dekker-de Groot

Nieuwe serie zomerconcerten van Holland Music Sessions

Het 'Devanas Pianoduo' uit Slowakije. Foto: aangeleverd

HEILOO - Voor de 30e keer houdt Holland Music Sessions zijn zomeracademie en concertfestival in Noord-Holland. Daaraan doen meer dan honderd jonge, zeer talentvolle, klassieke musici (viool, cello en piano) uit de hele wereld mee.

Het festival start op 21 juli en duurt tot en met 25 augustus. Er zijn in die periode 140 concerten en masterclasses, in onder meer Alkmaar, Bergen, Egmond, Heiloo, Castricum en vele andere plaatsen, zelfs op Texel.

Een van de doelstellingen van Holland Music Sessions is voor jonge musici een extra dimensie toe te voegen aan hun muzikale ontwikkeling. Ze volgen masterclasses, die worden gegeven door internationaal vermaarde docenten. Deze vinden plaats in Alkmaar en zijn ook voor publiek toegankelijk.

In de fraaie sfeervolle Slotkapel in Egmond aan den Hoef zijn drie avondconcerten, op de woensdagen 24 juli en 7 en 21 augustus, aanvang 20.30 uur.

In de prachtige Cultuurkoepel in Heiloo worden op vier zondagmiddagen concerten gegeven. De eerste is op 28 juli om 15.00 uur, vervolgens op 4 en 11 augustus en tot slot op 18 augustus. Het laatste is een speciaal familieconcert, dat korter duurt dan een regulier concert en waarbij wat uitleg wordt gegeven over de muziek en de musici. Dit keer treden daar 2 jonge 'meiden' op uit Slowakije, die samen meesterlijk piano spelen en er een klein feestje van gaan maken. De toegangsprijs is bij dit concert aanzienlijk lager. We hopen dat ook veel kinderen zo de weg naar de klassieke muziek weten te vinden!

Zie voor meer informatie en kaartverkoop de website van Holland Music Sessions: www.tihms.com/concerten.

Bouwproject Duc van Tol in Limmen vordert gestaag

Artist impression bouwproject Duc van Tol in Limmen. Foto: aangeleverd

REGIO - De bouwwerkzaamheden van nieuwbouwproject Duc van Tol in Limmen zijn in volle gang. Voordat de bouwvak aanbreekt, is het metselwerk gereed en zijn de werkzaamheden aan het dak afgerond. Wanneer alles volgens planning verloopt, kunnen de appartementen halverwege november 2019 worden verhuurd. De gemeente Castricum en Kennemer Wonen hebben besloten de appartementen met voorrang toe te wijzen aan 'doorstromers'. De appartementen komen in eerste instantie beschikbaar voor huurders die een eengezinswoning achterlaten binnen de sociale huur in de gemeente Castricum.

Twee- en driekamerappartementen
In oktober 2018 is HSB gestart met de bouw van het project Duc van Tol aan de Berkenlint in Limmen. Het nieuwe appartementengebouw bestaat uit 18 sociale huurappartementen, verdeeld in 8 tweekamerappartementen en 10 driekamerappartementen. De appartementen worden gasloos en energieneutraal opgeleverd. Elk appartement wordt voorzien van triple glas en een warmtepomp, en op het dak worden 144 zonnepanelen gelegd. De betaalbare huurappartementen variëren tussen de 65 en 70m2 en beschikken over een balkon of terras. De woningen zijn drempelloos en bereikbaar met een lift en hierdoor geschikt voor alle leeftijden. Er is een optimaal gevoel van veiligheid door een intercomsysteem en een gesloten entree.

Doorstroming
De 18 huurappartementen komen in eerste instantie beschikbaar voor huurders die in aanmerking komen voor een sociale huurwoning en een eengezinswoning binnen de sociale huur in de gemeente Castricum achterlaten. Aanvullende voorwaarden zijn dat huurders ingeschreven moeten staan als woningzoekende bij SVNK (Sociale Verhuurders Noord-Kennemerland) en het huishoudinkomen niet hoger is dan € 38.035,-.

Oplevering en inschrijving
De verwachte oplevering is halverwege november 2019. De woningen worden als sociale huurwoning verhuurd via het woonruimteverdeelsysteem van Sociale Verhuurders Noord-Kennemerland (SVNK). De huurprijs voor de driekamerwoningen wordt € 651,- per maand, voor de tweekamerwoningen is dat € 607,-. Dit is excl. servicekosten van ongeveer € 30,- per maand. Om te reageren en voor meer informatie over de appartementen en alle toewijzingscriteria, kunt u vanaf donderdag 1 augustus terecht op www.svnk.nl. De sluitingsdatum om te reageren is woensdag 14 augustus.

Vrijmarkt Timmerdorp Egmond aan den Hoef

De vrijmarkt wordt altijd goed bezocht. Foto: aangeleverd

EGMOND AAN DEN HOEF - De vakantie is begonnen en dus is er Timmerdorp in Egmond aan den Hoef.

De hele week hebben meer dan honderd kinderen met veel inzet en plezier gesleept, gezaagd en getimmerd aan hun bouwfantasieën rond het thema 'Water'. Het resultaat is als altijd weer bijzonder en als je wilt, dan kun je dat op donderdagavond 18 juli van 19.00 tot 20.30 uur met eigen ogen bekijken. Dan vindt namelijk de traditionele vrijmarkt plaats, waarbij je de bouwwerken kunt bewonderen. Je kunt meedoen met speciale spelletjes die de kinderen hebben bedacht of je kunt hun spullen kopen.

Voor verdere info en foto's zie www.timmerdorpegmondaandenhoef.nl.

Twee iconen nemen afscheid van GTH

Foto links Melanie Tabak en foto rechts Linda Brouwer, beiden temidden van een aantal van hun leerlingen. Foto: aangeleverd

HEILOO - Op vrijdag 3 juli is er afscheid genomen van twee trainsters van Gym- en Turnvereniging Heiloo (GTH). Het bestuur van GTH nam even de tijd om stil te staan bij dit gebeuren en ging langs bij de laatste training om de dames te bedanken.

Voorzitter Ramon Vader bedankte de dames persoonlijk met een grote bos bloemen en een leuk presentje. Ramon: "Deze twee dames hebben zo ontzettend veel gedaan voor GTH. Ik ben ongelooflijk trots op wat zij hebben betekend voor deze vereniging."

Melanie Tabak, onder andere trainster van de springgroep, heeft maar liefst 22 jaar voor GTH gewerkt. Honderden kinderen en jongvolwassenen hebben met heel veel plezier les gehad, maar ook fantastische demonstraties gegeven onder leiding van Melanie.

Voor Linda Brouwer, onder andere juf van de kleutergym, geldt hetzelfde. Maar liefst 28 jaar heeft ze gewerkt voor GTH. Zij heeft werkelijk alles gedaan wat je maar kunt bedenken voor een vereniging als GTH. Linda gaf training aan kleuters, jongens, volwassenen en ouderen. Zij zat 15 jaar in het bestuur en ging heel vaak mee op zomerkamp.

"Namens het bestuur willen wij deze twee dames ontzettend bedanken voor de door hen bewezen diensten. Wij wensen ze heel veel geluk en succes met andere werkzaamheden," aldus voorzitter Ramon Vader.

Johan van Dorsten wint DVW-bokaal 2019

Wethouder Opdam overhandigt de bokaal aan Johan. Foto: aangeleverd

HEILOO - De afgelopen weken werden er vier jeugdviswedstrijden gevist. Op donderdag 11 juli vond de laatste wedstrijd plaats, met een opkomst van maar liefst 25 kinderen.

De 13-jarige Johan van Dorsten wist deze laatste donderdag 19 vissen op de kant te krijgen, wat goed was voor de dagoverwinning. Maar, ook de wisselbeker ging naar Johan die gedurende de afgelopen vier wedstrijden twee keer eerste werd. Aan wethouder Opdam de eer om de beker aan Johan te overhandigen.

De organisatie kijkt terug op een paar mooie visweken. En, op donderdag 18 juli organiseert Handy Fish nog een extra wedstrijd voor de jeugd tot 14 jaar. Deze wordt gevist in de Karremel, zorg dat je aanwezig bent om 18.20 uur.

Kars Kroon 5e op International Children Games te Ufa (Rusland)

De openingsceremonie van de International Children Games. Foto: aangeleverd

HEILOO - Van 9 tot en met 13 juli heeft team Alkmaar, bestaande uit 4 judoka's, 4 zwemsters en 4 beachvolleyballers, meegedaan aan de Children Games in Ufa.

Onder hen ook Kars Kroon, judoka van Dojo 't Loo, die uitkwam in de klasse tot 60 kg. De eerste partij verloor Kars maar hij wist in de herkansing 3 opeenvolgende wedstrijden te winnen van een Rus, een Israëliër en een Litouwer. De wedstrijd om het brons, tegen een Rus, wist Kars helaas niet naar zich toe te trekken waardoor hij genoegen moest nemen met een vijfde plek. Zeker een knappe prestatie op een zwaar bezet internationaal toernooi en een enorme belevenis 3.850 km van huis.

Tijdens de Children Games in Ufa streden er kinderen uit 40 landen in 9 verschillende sporten om de medailles. De Children Games startte, net als de Olympische Spelen, met een openingsceremonie waarbij alle sporters enthousiast onthaald werden. Op zaterdagavond werden de Children Games feestelijk afgesloten met een sluitingsceremonie gevolgd door een feest.

GTH sluit prachtig seizoen af met onderlinge wedstrijd

Foto: aangeleverd

HEILOO - Het prachtige seizoen van Gymnastiek- en Turnvereniging Heiloo (GTH) werd afgesloten met de onderlinge wedstrijd. Tijdens de onderlinge wedstrijd kwamen de recreatie- en selectiegroep turnen in actie, maar ook de recreatie- en wedstrijdgroep trampolinespringen. Er werden mooie oefeningen getoond die de kinderen het afgelopen seizoen hebben geleerd. GTH kan terugkijken op een mooi seizoen! Voor iedereen die ook wil turnen, trampolinespringen of dansen: doe na de zomervakantie een proefles mee! Voor meer info: www.gthgymnastics.com.