De Uitkijkpost

4 oktober 2017

De Uitkijkpost 4 oktober 2017


Sam Piscaer verhuist restaurant 'de Loocatie' naar centrum Alkmaar

Kijkje op 'de Loocatie'.

HEILOO - Restaurant de Loocatie is al sinds juli 1995 gevestigd in winkelcentrum 't Loo, tegenover het Witte Kerkje in Heiloo. Gestart door Hans Kok en Ingrid Kaatee heeft het zich ontwikkeld tot een eigentijds restaurant met Franse invloed, waar altijd met verse producten wordt gewerkt. In 2014 werd Sam Piscaer, een jonge, gepassioneerde en talentvolle chef, medevennoot en werden ervaring, flair en dynamiek samengevoegd in dit bijzondere keukengilde. Toen Hans en Ingrid in augustus besloten te stoppen en Sam, dankbaar voor de opgedane kennis en ervaring het stokje overnam, deed zich gelijktijdig een geweldige kans voor. Sam besloot een volgende stap in zijn carrière te maken door de Loocatie te verhuizen naar het centrum van Alkmaar.

Fijne plek
In het voormalige dubbele pand van Roses Cantina aan het Fnidsen 107-109 krijgt Sam de gelegenheid een restaurant met wijnbar te beginnen, waarin hij al zijn passie en creativiteit kwijt kan. Een geweldig gebouw op een dito plek in het centrum van Alkmaar, op een steenworp afstand van de Platte Stenenbrug en het Waagplein. Het wordt een bijzonder fijne plek waar gezelligheid, sfeer en uitstekend eten, hand in hand gaan met een unieke wijnbeleving door de samenwerking met Rootring wijnen uit Alkmaar. Maar met zeven gezellige kamers krijgt de plek óók een extra dimensie als stadshotel, wat een verrijking voor Alkmaar zal zijn.

Sam zegt: "Omdat wij voor onze hotelgasten een heerlijk ontbijt serveren, is dit ook beschikbaar voor derden die de dag eens goed willen beginnen." Uiteraard staat het nieuwe restaurant garant voor een geweldige (zakelijke) lunch en een perfect diner. Daarover zegt Sam: "Ik ben gek op eerlijke, verse ingrediënten die ik het liefst zelf teel. Geen gemanipuleerde producten maar de échte smaak van de natuur, goed gedoseerd én vervaardigd door gebruik te maken van een gecombineerde klassieke en moderne bereidingswijze. Het restaurant moet laagdrempelig zijn, uiteraard met de klasse en kwaliteit die 'de Loocatie' ook nú biedt". Het restaurant/hotel - waarvan de naam nog even een verrassing blijft - heeft openingstijden van 08.00 uur tot 01.00 uur, is zeven dagen per week geopend en zal medio april 2018 de eerste gasten kunnen ontvangen.

Speciale thema's
Bij een nieuwe start hoort ook het afscheid per 1 januari aanstaande van een plek in Heiloo waar zoveel mooie momenten hebben plaatsgevonden. Daarom zijn er de komende maanden enkele speciale thema's samengesteld om de gasten nog eens extra te kunnen laten genieten van de bijzondere culinaire kunsten en gastvrijheid van Chef Sam Piscaer en zijn team, Arnoud Mars, Dennis Turkstra en Luca Salari. Houdt daarvoor de site in de gaten: www.loocatie.nl

Schoolkeuken Paulusschool in gebruik genomen

Leerlingen aan het werk.

HEILOO - De schoolkeuken van de Paulusschool in Heiloo is woensdag 27 september in gebruik genomen. Subsidiegeld van 'Appeltje Eitje' - Gezond voorbeeld Heiloo - en sponsoring van Ekoplaza Heiloo maakten het mogelijk een goede keukeninventaris aan te schaffen. Ook werd samengewerkt met orthomoleculair diëtist Ria Penders en Lotte Blesgraaf (Miss Bean). De leerlingen kunnen nu zelf onder leiding van experts gezonde gerechten klaarmaken. De Paulusschool is sinds 2014 partner van Appeltje Eitje. Directeur Susan Groot van de Paulusschool: "We hebben sinds die tijd veel bereikt op het gebied van gezonde voeding. Zo is afgesproken dat de leerlingen vanaf dit schooljaar in de school uitsluitend water of ongezoete zuivel drinken. Steeds meer kinderen nemen groente of fruit mee. Ook doet de Paulusschool mee met 'Schoolfruit', een Europees initiatief om kinderen meer groente en fruit te laten eten. Met al deze mooie initiatieven moet het lukken om gezonde voeding op school mogelijk te maken voor elk kind! Om dit ook op andere scholen mogelijk te maken, stelt de Paulusschool een draaiboek op dat andere scholen kunnen gebruiken.

Lekkere hapjes.

Rode Kruis Heiloo blij met betrokkenheid Sint Maarten

Johan Olgers.

HEILOO - Fondsencoördinator Johan Olgers van de afdeling Heiloo van het Rode Kruis heeft niet stil gezeten na de verwoestende orkaan Irma, die vooral op Sint Maarten woningen en infrastructuur verwoestte. Johan benaderde supermarkten en andere winkels voor het plaatsen van een collectebus. Sommige supermarkten schonken spontaan de statiegeldbonnetjes die klanten niet verzilverden aan het Rode Kruis. Ook collecteerde Johan op sportvelden en bij het festival 'Willibrordus draait door'. De afdeling Heiloo van het Rode Kruis dankt alle winkeliers en de medewerkers in de horeca voor het inzamelen van geld voor Sint Maarten. "Het is voor ons als afdeling Heiloo een geweldig gevoel dat de burgers van Heiloo zo betrokken zijn bij deze orkaanramp," benadrukt Johan Olgers. Op dit moment is de actie niet voorbij: snackbar Veldt zette een patatje Irma op het menu, waarvan de opbrengst voor het Rode Kruis is. Ook de actie met statiegeldbonnetjes gaat voorlopig nog door.

Leest u ook het verhaal van Anouk Rozemeijer uit Heiloo verderop in deze krant? Zij maakte de hurricane Irma op Sint Maarten van dichtbij mee.

Anouk Rozemeijer.

HEILOO/ SINT MAARTEN - De eenenveertigjarige Heiloose Anouk Rozemeijer woont al bijna zes jaar op Sint-Maarten, zij maakte het geweld van Orkaan Irma mee. In de Uitkijkpost doet ze verslag van haar ervaringen.

Anouk vertrok naar Sint-Maarten om daar te gaan wonen en werken in de verzekeringsbranche. Toen duidelijk werd dat orkaan Irma het eiland naderde, begon Anouk zich voor te bereiden. Ze ging drinkwater inslaan, evenals water om te wassen en om het toilet door te spoelen. Verder eten in blik, zaklampen, batterijen en kaarsen. Op het moment dat de orkaan overkwam, was Anouk bij vrienden. Alleen zijn was geen optie. Nadat het niet meer veilig was in de huiskamer gingen ze de trapkast in onder de betonnen trap. Veel kabaal en objecten die overal tegenaan vlogen, ramen en rolluiken die het begaven en het verschrikkelijke geluid van Irma zelf. "Erg beangstigend, Ik heb wel een aantal gebedjes gedaan", vertelt Anouk.

Anouk vergeet de vreselijke nacht nooit meer. Het begon dinsdagavond rond 23.00 uur flink te waaien. Vanaf 04.00 uur was er geen telefonisch bereik meer en begon het hoogtepunt. Tussen 06.00 en 07.00 uur zaten ze in het oog: de wind valt dan compleet weg. Hierna draaide de wind en kwam het weer terug. Er kwam geen eind aan. Na de orkaan was alles vernietigd. Huizen waren tot aan de funderingen weg. Boten lagen op hun kant of waren gezonken. Auto's lagen op hun kop en de dikste palmbomen waren omgewaaid. "Toen stortte ik even in", vertelt ze. "Het is verschrikkelijk om de plek die je liefhebt en waar je je thuis voelt zo verwoest te zien."

'Wetten golden niet meer'
De familie van Anouk was enorm bezorgd. Er was geen contact mogelijk omdat de provider plat lag. Uiteindelijk heeft ze haar familie kunnen vertellen dat ze ongedeerd was. Dit was een emotioneel moment. Na de orkaan werd er geplunderd. Dit is een paniekreactie als de eerste levensbehoeften niet voorradig zijn. Mensen zaten zonder werk en zonder huis. Ook juweliers- en audiozaken werden geplunderd, dit komt de opbouw van het eiland niet ten goede. Gewapende mensen eigenden zich woningen van anderen toe. Toeristen werden overvallen. Wetten golden niet meer. Achtenveertig uur te laat werd een emergency call afgegeven waarna de mariniers 'in control' zijn. Het had een hoop ellende bespaard als dit eerder was gebeurd. Naast deze ellende is er ook een ontzettend gevoel van saamhorigheid ontstaan tussen de eilandbewoners. Iedereen helpt elkaar. Momenteel zijn er veel mariniers die goed werk doen. Er is een avondklok ingesteld om de opruimwerkzaamheden goed te laten verlopen en de veiligheid te waarborgen. Nu, drie weken later, zijn supermarkten, banken en tankstations weer geopend op bepaalde tijden.

Ravage op Sint-Maarten.

Als ik Anouk vraag of ze graag terug wil naar Nederland krijg ik een vastberaden antwoord. "Ik wil mijn steentje bijdragen aan de wederopbouw, dit geeft mij energie en een fijn gevoel. Ik wil mijn collega's en mijn klanten helpen en laat ze niet in de steek." Anouk wil dat de Nederlandse bevolking weet dat de inwoners ontzettend dankbaar zijn voor alle inzet, alle inzamelingen en de fantastische hulp van de mariniers.

Tekst: Margreeth Anema

10 vragen aan... Nico Adrichem

Nico Adrichem.

Sinds 1975 werk ik bij GGZ-NHN. Eerst als systeemtherapeut bij De Oosthoek in Limmen en later als directeur van de ouderenpsychiatrie en de divisies maatschappelijke psychiatrie. Sinds 2014 ben ik met pensioen, al heb ik nog een klein contract. Ik ben actief als rentmeester voor de ontwikkeling van Landgoed Willibrordus. Ik woon in Heiloo, ben getrouwd met Trees en we zijn trotse ouders van twee dochters.

1. Waar ben je geboren en getogen?
Na de lagere school in Alkmaar verhuisde ons gezin naar Heiloo. We woonden lange tijd in de boerderij van Milatz, waar nu restaurant Klein Varnebroek staat. Tijdens de middelbare school werkte ik bij Joop en Tine de Vlugt van camping Heiloo. Ome Joop was een vindingrijk man, van hem leerde ik de beginselen van gastvrij zijn en de omgang met mensen.

2. Als je hobby je werk was, welk beroep zou je dan hebben?
Mijn carrière begon bij de sociale werkplaats de Oosterzij, ik werkte daar op het bedrijfsbureau. Deze kantoorbaan beviel me niet. Na militaire dienst werkte ik enige jaren bij de sociale dienst van Amsterdam. Vanuit deze hectiek ging ik naar de sociale dienst van Castricum en vervolgens naar St. Willibrordus om bij De Oosthoek in Limmen te gaan werken. Het omgaan met mensen, ontdekken van hun talenten en dromen helpen realiseren waren kernwaarden van het werk. In de branche waarin cultuur en recreatie belangrijk zijn had ik mijn draai kunnen vinden.

3. Wie zou je graag nog eens willen ontmoeten?
Maarten van Roozendaal, helaas gaat dat niet meer. Zijn teksten en zijn inzet voor talenten verdienen meer waardering. Zijn vader heeft veel betekend voor Willibrordus als grondlegger van de psychomotorische therapie.

4. Wat is je mooiste jeugdherinnering?
Rond mijn zeventiende jaar raakte ik betrokken bij het organiseren van dansavonden voor jongeren in de Brunozaal. Vanuit deze werkgroep ontstonden het interparochieel jongerenkoor IPAK 67 en BukBuk. IPAK 67 (honderd jongeren) zorgden ervoor dat iedere zaterdagavond de Willibrorduskerk was uitverkocht.

5. Wat vind je de mooiste plek van Heiloo?
De verborgen schat in Heiloo is de binnentuin van het Willibrordus Business Center. Het Laarzenpad, vanaf de Kanaalweg tot en met Nijenburg, biedt een uitzonderlijk zicht op Heiloo.

6. Waar kunnen ze je 's nachts voor wakker maken?
's Nachts wil ik lekker doorslapen, vroeg opstaan is niet erg.

7. Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?
Co Fafieanie, maatschappelijke werker bij de sociale werkplaats, adviseerde me: ga de hbo-opleiding maatschappelijk werk doen en in Amsterdam bij de sociale dienst werken. Daar leer je omgaan met crises, doe je levenservaring op, leer je allerlei mensen en leefomstandigheden kennen. Vier jaar werken in Amsterdam heeft me gevormd.

8. Wat weten de meeste mensen niet van je?
Dat ik vele jaren duivenmelker ben geweest, voorzitter was van PV Luchtpost Heiloo en met Gerrit Kaandorp en Jan Ranzijn een bekende combinatie vormde die vele kampioensprijzen won.

9. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?
We hebben een burgemeester die oog heeft voor de velen die zich voor de gemeenschap inspannen. Als kenner van de monnik Willibrordus hecht hij waarde aan wat deze reiziger en eerste Europeaan betekend heeft en waarbij gastvrijheid belangrijk is. Als burgemeester zou ik niet zo veel willen veranderen, alles heeft tijd nodig.

10. Persoonlijke vraag van Jan Bellekom aan Nico Adrichem:
' Hoe ziet het Landgoed Willibrordus er over tien jaar uit?'
Landgoed Willibrordus is over tien jaar een betekenisvolle en kleurrijke wijk in Heiloo. Belangrijk voor inwoners van Heiloo, de regio en toeristen, want er is altijd iets te beleven. Het landgoed is een bruisende locatie waar mensen met passie ambachtelijk werken en wonen. Er zijn museale functies, bijzondere bedrijven floreren er, de keuken met karakter is een gerenommeerd restaurant, het landgoed biedt bescherming aan mensen die er voor ernstige psychiatrische problemen tijdelijk klinisch worden behandeld. De gebouwen in de strook langs de Kanaalweg zijn door nieuwe gebouwen vervangen. De theeschenkerij van de Buitenkans is een aantrekkelijke pleisterplaats voor fietsers en wandelaars. Het landgoed zal steeds meer vergroenen waardoor het ook voor recreatieve doeleinden aantrekkelijk wordt. De Cultuurkoepel is een begrip op het gebied van culturele activiteiten.

Ik nomineer Dorien Kotterman voor de volgende tien vragen.
Mijn vraag aan Dorien is: 'Hoe groen gaat het landgoed en zijn omgeving worden?'

Expositie Doede Keuning en Inge Hageman

Werk van Doede Keuning.

HEILOO - Doede Keuning en Inge Hageman exposeren tot 30 oktober in Bibliotheek Heiloo. Doede Keuning schildert en werkte voorheen vooral met pastelkrijt op papier en stof en ook met olieverf. Tegenwoordig uit hij zijn inspiraties in gouache (plakkaatverf) op aquarelpapier. Zijn werk is herkenbaar en kleurrijk in een geabstraheerde, figuratieve stijl. Landschappen in onder andere Italië en Zuid-Afrika, en nu ook Nederland, zijn zijn belangrijkste inspiratiebron. Inge Hageman houdt ervan te ontdekken en te experimenteren met diverse materialen. Ongeveer zeven jaar geleden begon ze met beeldhouwen. Inge: "Het liefst werk ik van binnenuit, zonder plan, door steeds weg te halen wat niet goed voelt, totdat het voor mijn gevoel klopt. Dit proces blijft me fascineren. Ik ben graag in de natuur. Het hout en de bomen blijven me aantrekken. Ik vind het op zichzelf al zo mooi en heerlijk om in te hakken. De beelden die ik tentoonstel zijn vrij kleine organische vormen. Ook zijn er reliëfs, waarbij ik van tevoren wel al een idee had." Deze expositie is te zien in Bibliotheek Heiloo tot 30 oktober, tijdens de openingsuren.

Partners 'Appeltje Eitje-Gezond voorbeeld Heiloo' kiezen samen activiteiten

Partners ‘Appeltje Eitje-Gezond voorbeeld Heiloo’ op de foto.

HEILOO - De veertig partners van 'Appeltje Eitje - Gezond voorbeeld Heiloo' verdeelden vorige week woensdag tijdens een bijeenkomst opnieuw samen een budget van 4000 euro voor de activiteiten tot en met het eind van dit jaar. Zeven partners presenteerden dit keer in een pitch hun idee, waarover alle partners na afloop stemden en vervolgens het budget verdeelden. De plannen worden in 2017 en 2018 uitgevoerd.

De partners stemden en verdeelden in het voorjaar ook 4000 euro over drie voorgestelde plannen. Deze plannen worden al uitgevoerd. Heiloo heeft in 2017 een 'Appeltje Eitje'-fonds beschikbaar gesteld aan zijn partners van in totaal 8000 euro (4000 euro per halfjaar). Alle voorgestelde plannen zijn vooraf voorgelegd aan de gemeente om te beoordelen of zij een bijdrage kunnen leveren aan het behalen van de programmadoelstelling van Appeltje Eitje. Ook moeten de plannen aansluiten bij thema's als duurzaamheid, fairtrade, biologische- en natuurproducten.

Alle organisaties die in de periode 2013-2016 tot Appeltje Eitje-partner zijn benoemd, behielden deze titel in 2017. In januari 2017 besloot het college het programma door te ontwikkelen. In het doorontwikkelde 'Appeltje Eitje 2017' hebben de veertig partners daarom begin dit jaar doelstellingen en te behalen resultaten met elkaar afgesproken waarbij er geen nieuwe partners zijn toegelaten. Ook bepaalden de partners begin dit jaar ieder voor zich met welke activiteiten zij dit jaar aan het programma willen bijdragen.

Appeltje Eitje 2017
In het voorjaar won het idee van drie partners samen (My-LifeSlim, Miss Bean en NL-voedingscoach). Zij organiseren komend voorjaar samen het festival Health Fest Heiloo. Het gezamenlijke idee van de Paulusschool en orthomoleculair diëtist Ria Penders was de tweede winnaar dit voorjaar. De uitvoering van hun plan om leerlingen een gezonde schoolkeuken te laten opstarten kreeg een budget. Evean en Dorssports kregen in het voorjaar een budget om dementerende ouderen dit jaar wekelijks naar Dorssports te vervoeren. Vorige week woensdag stemden de partners over de verdeling van het budget over zeven ingediende plannen. Health Fest gaat door met de organisatie van het festival gericht op gezondheid in de breedste zin van het woord en kreeg daarvoor opnieuw een budget toebedeeld van de andere partners. Buurttuin de BY kreeg ook een bijdrage en gaat die gebruiken in de organisatie van groensafari's voor (eenzame) ouderen. De wens is om wekelijks met een groep ouderen een wandeling te maken waarbij cultuur en natuur in Heiloo aan bod komen. Basisschool Meander kreeg een bijdrage voor het idee om nieuw speelmateriaal voor het schoolplein aan te schaffen en kinderen meer uit te dagen om te spelen. De Paulusschool en de Benedictusschool kregen een bijdrage voor de ontwikkeling naar een gezondere school. De partners stemden ook voor een bijdrage voor het plan van Dorssports voor sportmogelijkheden voor mensen met niet aangeboren hersenletsel. Fitclub Heiloo gaat de gewonnen bijdrage besteden voor het organiseren van 'Prevember', een themamaand met een preventieve insteek en meerdere gezonde en sportieve acties.

Initiatieven voor uitwerking gezondheidsbeleid
Onder de naam 'Appeltje Eitje - Gezond voorbeeld Heiloo' startte de gemeente Heiloo in oktober 2013 met het verzamelen van initiatieven die bijdragen aan een gezonde leefstijl. 'Appeltje Eitje' is de uitwerking van het lokale gezondheidsbeleid. Doel van dit beleid is om het voor inwoners vanzelfsprekender te maken te kiezen voor een gezonde leefstijl. Dit kan door een omgeving na te streven waarin de gezonde keuze voor de hand ligt. Onder het mom 'goed voorbeeld doet goed volgen' stimuleert de gemeente organisaties in Heiloo om inwoners het goede voorbeeld te geven ten aanzien van een gezonde leefstijl. De activiteiten die organisaties in dit kader uitvoeren, worden ondergebracht in het programma 'Appeltje Eitje - Gezond voorbeeld Heiloo'. 'Appeltje Eitje' telt inmiddels veertig partners. Zij richten zich als ambassadeurs van een gezonde leefstijl in Heiloo op één of meer van de volgende thema's: gezonde voeding, voldoende bewegen, geen tot matig alcoholgebruik, niet roken, geen drugsgebruik en tijdig ontspannen. Deelname aan 'Appeltje Eitje' levert partners een meerwaarde op. Het is een manier om maatschappelijke betrokkenheid te tonen. Deelname levert naamsbekendheid en lokale binding op en vergroot het lokale netwerk en de kansen op samenwerking. Deelname versterkt de eigen doelstellingen en betekent onderscheiding.

Hoe Appeltje Eitje eventueel een vervolg krijgt na 2017 is naar verwachting in november duidelijk.

Zilte Zoen

Duurzaam is het toverwoord bij Arjan Hiemstra en Zilte Zoen. Foto: Arjan Hoogvorst

Boulevard 2, 1931 CJ, Egmond aan Zee. Telefoon: 072-507 10 01, e-mail: egmond@ziltezoen.nl, website: www.ziltezoen.nl. Open: dagelijks vanaf 10.00 uur.

EGMOND AAN ZEE - Direct aan de noordelijke boulevard in Egmond aan Zee bevindt zich praktisch onder vuurtoren Van Speyk restaurant Zilte Zoen. Een laagdrempelig en sfeervol etablissement aan de kust, waar met respect voor mens en milieu een internationaal en duurzaam getinte menukaart wordt gevoerd.

Een gesprek met Arjan Hiemstra, die met twaalf jaar ervaring binnen de organisatie van Zilte Zoen sinds maart het restaurant in Egmond aan Zee bestiert. Daarnaast heeft Zilte Zoen vestigingen in Schoorl en Bergen aan Zee. Voordat hij van wal steekt, rondt Hiemstra achter de laptop de laatste handelingen af voor de nieuwe kaart. Deze gaat medio oktober in en biedt zoals de gasten gewend zijn weer een gevarieerde en verrassende keuze qua culinaire verwennerij. "Dan begint tevens het wildseizoen, wat uiteraard is terug te vinden in wat wij serveren," vertelt Hiemstra. "Maar de kaart zélf voeren wij tot en met maart en die is ook deze keer weer doordacht en mooi uitgebalanceerd van karakter."

Duurzaam is het toverwoord bij Arjan Hiemstra en Zilte Zoen. Foto: Arjan Hoogvorst

Duurzaam
Ook uit de nieuwe kaart blijkt komende tijd de filosofie van Zilte Zoen, waarbij duurzaamheid de rode draad vormt. Met van amuse tot en met nagerecht internationale invloeden die reiken tot aan alle continenten, maar met ingrediënten die de keukenbrigade zoveel mogelijk betrekt bij regionale leveranciers. "Dat is waar wij met Zilte Zoen voor staan: herkenbare gerechten met een wereldse twist. Denk bijvoorbeeld aan onder meer Mexicaanse en oosterse elementen, maar eveneens onze altijd in de smaak vallende saté."

Warme ambiance
Met gebruikmaking van genoemde regionale aanvoer bereiden de bevlogen koks van Zilte Zoen alles zo veel mogelijk zelf, wat betekent dat kant-en-klaarproducten heel ver buiten de deur blijven. "Dat valt bij ons aan tafel dag in dag uit te proeven, wat voor gerecht iemand ook kiest. Gemeende gastvrijheid gepaard gaand met een kwaliteit die wij als team voortdurend hooghouden. Dát is immers je voornaamste visitekaartje," aldus Hiemstra.

Kenmerkend voor Zilte Zoen is tevens de bij alle vestigingen gehanteerde interieurstijl. Een warme ambiance die het horecabedrijf creëert door gebruik te maken van oude louvredeurtjes, kaarsen, planten, een modern vormgegeven bar, knusse nisjes en dat alles met een eigentijdse sfeer. Een huiselijk voelende plek waar de buitenwereld even geen rol speelt. Nou ja… op de kaart wel natuurlijk.

Tekst: Arjan Hoogvorst

Honderdjarige staat nog volop in het leven

Burgemeester Hans Romeyn feliciteer de honderdjarige Jaap van Werkhoven. Foto: Stip Fotografie

HEILOO - Groot feest in Zorgvilla Craenenbroeck in Heiloo. Woensdag 27 september kwamen familie, bekenden, bewoners en personeel bijeen om de honderdste verjaardag van de heer Jaap van Werkhoven te vieren. Burgemeester Hans Romeyn kwam de jarige feliciteren en hij overhandigde hem een boeket bloemen.

De heer Van Werkhoven woont sinds twee jaar in de zorgvilla. Eerst samen met zijn vrouw. Helaas is zijn vrouw overleden en sindsdien woont hij alleen. Hij staat nog midden in het leven, uiteraard wel met de nodige rustpauzes. Hij hoort wat slechter, spreekt wat zachter maar zit nog bijna dagelijks achter zijn computer. Meneer Van Werkhoven maakt zelfs nog brieven waar menig student een voorbeeld aan kan nemen op het gebied van de Nederlandse taal. Hij is zeer geïnteresseerd in de mensen om hem heen en kan nog echt genieten van de grappen van een medebewoner. Hij is zeer attent. Verder gaat hij nog vaak op zijn scootmobiel het dorp in. In zijn dankwoord vertelde de heer Van Werkhoven overdonderd te zijn door alle mensen die voor hem gekomen waren. "Het is fantastisch dat jullie vandaag speciaal voor mij gekomen zijn en ik hoop dat wij samen nog een goede tijd in Craenenbroeck zullen hebben", aldus de jarige. Hij vertelt verder: "Vaak wordt mij gevraagd hoe ik deze leeftijd heb bereikt. Mijn antwoord daarop: gewoon doorgaan met ademhalen."

De heer Van Werkhoven is de allereerste bewoner die honderd jaar is geworden in de zorgvilla en deze eer zal altijd aan hem toebehoren!

Tekst: Yvonne van Stiphout

Vervolgconferentie 'Samen tegen eenzaamheid'

HEILOO - Wat kunnen we samen doen tegen eenzaamheid? Deze vraag bracht woensdagavond 27 september in het Trefpunt zo'n veertig vertegenwoordigers van lokale en regionale organisaties opnieuw bijeen tijdens de vervolgconferentie 'Samen tegen eenzaamheid'.
De genodigden zetten zich ieder op hun eigen manier in om eenzaamheid te voorkomen. Tijdens de conferentie dachten zij na over mogelijkheden tot samenwerking. Stichting Welzijn Heiloo en Stichting Jeugd Heiloo lanceerden tijdens de bijeenkomst het 'Steunpunt Eenzaamheid'. Een initiatief dat al in mei tijdens de eerste conferentie 'Samen tegen eenzaamheid' naar voren kwam. Heiloo organiseerde de vervolgconferentie en de lancering van het steunpunt bewust tijdens de landelijke 'Week tegen eenzaamheid'. Een toenemend aantal mensen, jong en oud, voelt zich eenzaam. 'Eenzaam zijn' wordt door iedereen weer anders ervaren, de oorzaken zijn divers en het succes van oplossingen verschilt per geval. Ook in Heiloo komt eenzaamheid steeds meer in beeld: 6,1% van de inwoners voelt zich sterk eenzaam.

Wethouder Elly Beens opende de avond. Ze benadrukte dat iedereen iets kan doen tegen de eenzaamheid van een ander. "In de strijd tegen eenzaamheid hebben we daarom heel veel verschillende mensen nodig. Als overheid bedenken we samen met instellingen oplossingen - zoals ouderen in contact brengen met anderen - maar het probleem is complexer dan de oplossing. Het vraagt behalve om samenwerking ook om maatwerk en 'gewoon doen'."

Steunpunt eenzaamheid
Stichting Welzijn Heiloo en Stichting Jeugd Heiloo lanceerden tijdens de bijeenkomst het Steunpunt Eenzaamheid Heiloo. De lancering hiervan werd gedaan met behulp van alle aanwezigen. Door het aan elkaar knopen van lintjes werd het verbinden met elkaar symbolisch benadrukt. Wethouder Beens verbond zich als ambassadeur aan het steunpunt, dat staat voor een gezamenlijke aanpak tegen eenzaamheid en dat steun en advies geeft aan iedereen die eenzaamheid signaleert of zichzelf eenzaam voelt. Inwoners, sociale professionals, vrijwilligers, ondernemers of zorgmedewerkers van Heiloo kunnen vanaf deze week telefonisch, via inloop, web en app bij het steunpunt terecht. Behalve met het steunpunt zet de stichting zich ook in tegen eenzaamheid met de Trefpunt Express. De Trefpunt Express is een Citroën Berlingo die tijdens de avond symbolisch buiten opgesteld stond. De auto wordt onder andere gebruikt voor het rondbrengen van maaltijden en het vervoeren van dementerenden naar Dors Sports. Daarnaast wordt de express ingezet voor kleinschalige uitstapjes voor kwetsbare ouderen.

Blik op de toekomst
In een-op-eengesprekken maakten de genodigden verder kennis met elkaar. Ook dachten zij na over mogelijkheden voor samenwerken en betrekking bij het steunpunt. De behoefte om samen (themagericht) te blijven nadenken werd opnieuw onderstreept, evenals het nut van de bijeenkomst. Een vervolg op de conferentie komt er daarom zeker nog een keer. Onderdeel van de avond was 'een blik op de toekomst'. Aanwezigen hebben daarvoor wensen en gedachten vastgelegd en verzameld. Over een jaar worden deze opnieuw tegen het licht gehouden.

Sociaal Team en sociale kaart
Medewerkers van het Sociaal Team pakken signalen van eenzaamheid op en gaan met mensen in gesprek. Vanaf januari kunnen inwoners en organisaties elkaar met de sociale kaart bovendien beter vinden en kunnen netwerken versterkt worden. De sociale kaart is een platform waaraan Heiloo met de gemeenten Bergen, Uitgeest en Castricum werkt.

'In de hemel regent het nooit'

Herman Burger.

HEILOO - Na zijn debuutroman 'Reddende engelen' schreef Heilooër Herman Burger een tweede roman met als titel: 'In de hemel regent het nooit.' Het is, net als zijn eerste boek, een bijzonder verhaal vol spannende plotwendingen en het heeft een onvoorspelbaar einde. Herman: "Het gaat over een intrigerende vrouw die voor de grootste uitdaging in haar leven komt te staan. De lezers worden het verhaal ingezogen en zullen delen in haar vreugde en in haar verdriet." De boeiende roman dendert voort in een sneltreinvaart en als je er eenmaal in zit, is het erg moeilijk om het nog weg te leggen. Het verhaal gaat over vriendschap, over de teloorgang ervan, over liefde, leven, en ook de dood ontbreekt niet. Het is een fantasievol geschreven verhaal dat prettig wegleest en het balanceert knap op zowel de rand van humor als intens verdriet. Belangstellenden kunnen intekenen op de roman door Herman een e-mail te sturen: hermanburger60@gmail.com. De kosten bedragen 15 euro per boek. Iedereen ontvangt persoonlijk bericht omtrent de datum en het tijdstip waarop de roman gepresenteerd wordt, bij Herberg Jan in Heiloo.

Ingezonden: reactie op column 'Regenboogdorp'

HEILOO - Graag reageer ik op de column 'Heiloo als Nederlands 'Regenboogdorp'?' van Ton Förch, die vorige week in de Uitkijkpost stond. Een goed stuk en het zou mooi zijn als we eindelijk allemaal gelijk zijn. Ik hang weleens de vlag uit. Helaas, in het gebouw waar ik woon is men daar absoluut niet blij mee. Veel mensen blijven erbij dat de regenboogvlag alleen staat voor homo's en lesbiënnes. De kleuren van de regenboogvlag staan voor samenleven met alle mensen, ongeacht kleur, geloof of sekse. Wat bijzonder is, is dat in de Ter Coulsterkerk aan de muur doeken hangen in de kleur van de regenboog. Ik hoop dat men eindelijk gaat snappen dat de LHTB deze kleuren gebruikt omdat ook zij erbij horen. Dat ieder mens ertoe doet. Alle kleuren van de regenboog.

Dhyan Duijn

WeddingFair in de Cultuurkoepel in Heiloo

Laat je verwonderen.

HEILOO - Op zondag 8 oktober vindt alweer de vierde editie plaats van bruidsbeurs WeddingFair in de Cultuurkoepel. Het organiseren van een bruiloft is nog best een grote klus. Tijdens de WeddingFair zijn er veel professionele bedrijven aanwezig die jou te woord willen staan. Bruidsmodehuizen laten je verwonderen door hun bruidsmode voor hem en voor haar. Van fotografen tot juweliers, van de bruidstaart tot aan de beauty, van weddingplanners tot stylisten. Kortom, alles om van jouw bruiloft een groot succes te maken! Er zijn trouwprijzen te winnen, je kan een wedding-moodboard maken. En natuurlijk kan je je oriënteren als je zelf wilt trouwen in de Cultuurkoepel. Gratis entree van 11.00 tot 17.00 uur. Alle informatie lees je op www.weddingfair.nl.

Les in beeldhouwen

LIMMEN - Amandy Korsman-De Ruijter uit Limmen exposeert tot begin november haar beeldjes bij Van Os Herenmode in 't Loo in Heiloo. Ook geeft ze beeldhouwlessen in Limmen - onder de naam Eye Inspire - en lessen in het Trefpunt in Heiloo.

Na ons de zondvloed?

De kracht van het water. Foto: Rob Bossink

HEILOO - Heiloo Energie houdt dinsdag 10 oktober in Bowling & Partycenter Heiloo een interessante lezing over klimaatverandering.
Zelfs klimaatsceptici kunnen niet ontkennen dat er steeds meer poolijs en gletsjers smelten. Water neemt meer ruimte in dan ijs en daarom stijgt de zeespiegel en moet er gewerkt worden om het land droog te houden. Maar moeten inwoners van Heiloo zich daar zorgen over maken? Die wonen toch meters boven NAP? Dat is waar, maar wel op een eiland als het gebied eromheen onder water komt te staan. Zo ver is het nog niet, maar wat we nu al wel zien is dat regenbuien zichzelf sneller legen dan vroeger en dat heeft gevolgen voor het rioolstelsel. Er komen steeds meer onweers- en hagelbuien die schade opleveren aan oogsten en dus op de beschikbaarheid en prijs van voedsel. Dat gaat ook zichtbaar worden bij de visboer: je kunt twisten over hoe er steeds meer CO2 in de lucht komt, feit is dat de oceanen (die daarvan 40% opvangen) verzuren met als gevolg dat vissen zich verplaatsen of verdwijnen.

Lezing op 10 oktober
Het zal mijn tijd wel duren? Na ons de zondvloed? Dat zoeken ze later maar uit? Maar die 'ze' zijn wel onze kinderen en kleinkinderen. Daarom organiseren de vrijwilligers van Heiloo Energie op 10 oktober een interessante lezing. Hoe staat het er nou echt voor met ons klimaat? En hoe komt dat? Wat zijn de oplossingen die inmiddels voorhanden zijn? Wat kan je zelf doen om het de goede kant op te sturen? Met al deze vragen in zijn hoofd reisde de als coach werkzaam zijnde Heilooër Martijn Smit eind juni van dit jaar af naar de Verenigde Staten. Hij volgde een training bij Al Gore, voormalig vicepresident en oprichter van The Climate Reality Project, en zijn team van wetenschappers. Hij kreeg antwoord op al zijn vragen en leerde dat de situatie serieuzer is dan hij had gedacht en gehoopt. Maar tegelijkertijd zijn er meer dan ooit mogelijkheden om positieve verandering te creëren. Ook als individu kan je veel doen.

Hij gaat in op hoe de opwarming van onze aarde nou precies werkt, wat de belangrijkste oorzaken zijn, wat de belangrijkste gevolgen zijn voor onze leefbaarheid, veiligheid, gezondheid en voedsel, wat de oplossingen zijn en welke ontwikkelingen daar gaande zijn, welke krachten in de wereld meehelpen en welke tegenwerken, de psychologie rondom klimaatverandering en wat je zelf kan doen om het tij te keren.

In tweemaal een halfuur laat hij zien hoe de wereld ervoor staat EN wat een ieder als individu zou kunnen doen het tempo te vertragen. Het adres: Bowling & Partycenter Heiloo, Kennemerstraatweg 341. Van 19.30 tot 21.30 uur.

Adriaan van Dis in de Cultuurkoepel

Adriaan van Dis. Foto: Annaleen Louwes

HEILOO - De Stichting Vrienden Cultuurkoepel Heiloo presenteert met medewerking van de Eerste Bergensche Boekhandel op 18 oktober 'de Literaire Salon' met Adriaan van Dis. Het wordt een prachtige schrijversavond met een combinatie van een diner en vier tot vijf schrijversmomenten op het podium: vertellen, voorlezen, beschouwen, vragen, kopen en signeren. Tijdens deze avond neemt Van Dis ons mee door zijn rijke leven en werk. Kaarten zijn alléén verkrijgbaar in de voorverkoop: www.cultuurkoepelheiloo.nl en bij de Verhalenkamer/VVV op Landgoed Willibrordus.

Adriaan van Dis (1946) groeide op in Bergen, te midden van halfzussen en ouders met een Indische (oorlogs)geschiedenis. Hij debuteerde in 1983 met de novelle 'Nathan Sid', bekroond met het Gouden Ezelsoor. Begin jaren negentig schreef hij een aantal reisromans, waaronder 'Het beloofde land' en 'In Afrika'. In 1994 verscheen de uiterst succesvolle roman 'Indische duinen', over een in Nederland geboren zoon van een Indische familie, die wordt opgevoed in een sfeer van verzwegen leed. Dit boek werd bekroond met de Gouden Uil (1995) en de Trouw Publieksprijs en genomineerd voor de Librisprijs, de AKO-prijs en de Aristeionprijs. In 1999 kwam de roman 'Dubbelliefde' uit, in 2000 gevolgd door de novelle 'Op oorlogspad in Japan'. In september 2002 verscheen de roman-in-taferelen Familieziek, in 2004 schreef hij het boekenweekessay Onder het zink. Un abécédaire de Paris. Begin januari 2007 verscheen de roman De wandelaar en eind november 2007 Leeftocht, een verzameling verhalen en reportages. In 2010 kwam zijn roman Tikkop uit, die genomineerd werd voor de Libris Literatuurprijs. Eind november 2011 publiceerde hij Stadsliefde, waarin de stad Parijs centraal staat. 6 november 2014 verscheen de roman Ik kom terug. Het tot nog toe laatste boek van hem verscheen afgelopen voorjaar: In het buitengebied. De boeken van Adriaan van Dis zijn in vele talen vertaald.

In 2015 werd de Constantijn Huygensprijs 2015 toegekend aan Adriaan van Dis.

Op 13 december neemt Arthur Japin het stokje over, gevolgd door Dichter des Vaderlands Ester Naomi Perquin op 21 februari en als laatste Thomas Verbogt/Sjoerd Kuypers op 21 maart 2018. Voor meer informatie kijk op www.cultuurkoepelheiloo.nl.

Koffieochtend voor ouderen

Thea van Oosterom van Albert Heijn (l) en supermarktmanager Miriam van Ophem, onlangs in woonzorgcentrum Overkerck. Toen heette Albert Heijn de bewoners welkom in hun vernieuwde woonomgeving. Foto: Corina Winter

HEILOO - Een koffieochtend voor ouderen vindt plaats op zaterdag 7 oktober bij Winkelcentrum 't Loo, op het plein voor Albert Heijn. Dat gebeurt tijdens Nationale Ouderendag, georganiseerd door het Nationaal Ouderenfonds. Deze organisatie zet zich in voor ouderen in Nederland voor wie onvoldoende zorg en aandacht is vanuit de maatschappij. Tijdens Nationale Ouderendag worden wensen van ouderen vervult en worden zij in het zonnetje gezet. Albert Heijn 't Loo en andere winkeliers in Winkelcentrum 't Loo willen hieraan graag hun steentje bijdragen door de ouderen uit te nodigen voor een kopje koffie en thee en gezelligheid. Komt u ook? De koffieochtend vindt plaatst tussen 10.00 en 12.00 uur.

Bachcantatedienst in de Witte Kerk

HEILOO - Collegium Vocale Camerata, onder leiding van Gerard Leegwater, gaat zondagmiddag 8 oktober de cantate 'Ein feste Burg ist unser Gott' BWV 80 van J.S. Bach uitvoeren. Het beginkoor is een van de hoogtepunten van Bachs vocale koraalbewerkingen. Naast een professioneel instrumentaal ensemble werken vier vocale solisten mee: Ineke Baksteen (sopraan), Stephanie Gericke (alt), Hans van Dijk (tenor) en Rob Petri (bas). De liturg is ds. Annerien Groenendijk. De toegang is vrij, wel is er een uitgangscollecte voor de onkosten. Aanvangstijd 16.00 uur.

Wijkvereniging Plan Oost veertig jaar

Feest in het Oosthonk

HEILOO - Wijkvereniging Plan Oost vierde zaterdag haar veertigjarig jubileum waarbij ook oud-bestuursleden aanwezig waren. Wethouder Rob Opdam speechte en bekeek samen met zijn vrouw oude foto's die veel herinneringen met zich mee brengen. Ook was er een brief te zien, namens het gemeentebestuur geschreven door de voormalige burgemeester Glijnis.

Historisch en eigentijds Westerveld

Veelzijdige natuur, weelderig groen en rust in een glooiend duinlandschap. Westerveld is een bijzondere laatste rustplaats en een prachtige plek om te gedenken.

Westerveld hoort bij de mooiste gedenkparken van Nederland. De historie is terug te vinden in het hele park, met achter elk monument een eigen verhaal. Monumenten die doen denken aan vervlogen tijden of juist uitnodigen tot eigentijdse invalshoeken. Want ook dat is mogelijk; moderne monumenten passen net zo goed bij Westerveld als de historische gedenktekens.

Uniek decor
Westerveld biedt een prachtig decor voor ongekende mogelijkheden. Persoonlijke wensen, op welke manier dan ook, staan altijd voorop. Wij nodigen u uit eens te komen kijken om te ervaren. Een gesprek of rondleiding kan ook altijd, bel of mail ons gerust.

Gedenken op Westerveld
Westerveld organiseert ook dit jaar op 2 november een gedenkavond, voor iedereen die een dierbare wil gedenken. Meer informatie vindt u binnenkort op onze website en Facebookpagina.

Start bouw 48 woningen in Zuiderloo

Tijdens de openingshandeling.

HEILOO - Wethouder Dellemijn van de gemeente Heiloo verrichtte woensdag 27 september de officiële starthandeling van de bouw van fase UWP 1 in Zuiderloo. Dit plandeel, ontwikkeld door BPD, bestaat uit tweeëntwintig rijwoningen, twintig twee-onder-een-kapwoningen en zes vrijstaande woningen.
De woningen van Nieuwbouwproject Zuiderloo worden tegen de dorpskern van Heiloo aangebouwd, achter Bowling & Partycenter Heiloo, in het gebied tussen de Zevenhuizerlaan en de Vennewatersweg. Dit is een bijzondere plek door de ligging in een fraai cultuurhistorisch landschap. De nieuwbouwwijk wordt buurt voor buurt gebouwd, een natuurlijke groei die perfect past bij het dorpse karakter. De bestaande greppels, houtwallen, meidoornhagen en bosjes blijven zo veel mogelijk bewaard. In het tweede kwartaal van 2018 komen er nog eens zestien woningen conform het MorgenWonen concept van VolkerWessels. Deze woningen worden energieneutraal uitgevoerd: het gehele casco wordt fabrieksmatig geproduceerd en in één dag op de bouwplaats in elkaar gezet. Dit resulteert in een onderhoudsarme en - bij verantwoord energiegebruik - energieneutrale woning die binnen een maand na plaatsing van het casco opgeleverd kan worden. Het plan De wijk, waarin ruimte is voor vijfhonderdvijftig woningen, krijgt net als de rest van Heiloo een dorpse uitstraling. Op alle woningen komen kappen die verschillen in vorm, hoogte en richting. De materialen, zoals baksteen, hout en keramische pannen, zijn duurzaam en natuurlijk. Uiteraard is veel aandacht besteed aan de isolatie, waardoor de woningen zeer energiezuinig zijn. De aan Zuiderloo verbonden aannemers zijn T&G Bouwcombinatie uit Egmond aan den Hoef en VolkerWessels Bouw en Vastgoedontwikkeling uit Rijssen. In fase UWP 1 zijn op dit moment nog twee woningen te koop. De zestien woningen conform het MorgenWonen concept worden in het voorjaar van 2018 gebouwd en gaan daarna in de verkoop. Op termijn volgt Fase UWP 4 waarin circa vijfendertig woningen worden aangeboden. De projectmakelaars zijn Kuyper & Blom Makelaars uit Heiloo en Rietveld Makelaars uit Limmen. Kijk voor meer informatie op www.nieuwbouw-zuiderloo.nl

Tentoonstelling van 5 oktober t/m 3 december in de Trog

Van Corina Gerritsen.

HEILOO - Galerie de Buitenkans organiseert van 5 oktober tot en met 3 december een expositie van Corina Gerritsen, Marian Frederiks en Sjoerd Duin in de Trog aan de Bullaan 4 in Heiloo. De Trog is geopend van donderdag tot en met zondagmiddag van 12.00 uur tot en met 17.00 uur. Zie ook www.de-buitenkans.org

Corina Gerritsen
Voor Corina Gerritsen, keramiste en meester goudsmid uit Alkmaar, is keramiek haar grote passie. Zelfs naast een eigen bedrijf in goudsmederij en een bloemenzaak vond zij daar tijd voor. Uiteindelijk werd haar hobby haar werk en combineert zij dit met haar tweede liefde: sieraden maken. Nu zij in beide disciplines een aantal jaren heeft lesgegeven, merkt zij dat het overbrengen van de verschillende technieken haar lust en haar leven is. In haar atelier aan huis kunnen de cursisten in alle rust en gezelligheid werken. En iedereen kan het, met een helpend handje van Corina. Zie www.corinagerritsen.nl

Marian Frederiks
Marian Frederiks is geboren in Wormerveer (1948). Al heel veel jaren woont ze in Krommenie. Na haar opleiding tot lerares basisonderwijs haalde ze diverse aktes op het gebied van textiele werkvormen en volgde ze een opleiding aan de VU in Amsterdam. Ze werkte jaren op diverse basisscholen als lerares en ook als leerkracht textiele werkvormen. Met het schilderen op zijde maakte ze kennis in Frankrijk. Ook daarin volgde zij een opleiding. Dit werd haar grote passie en de opgedane kennis geeft zij weer door aan cursisten in creativiteitscentra. Vijfentwintig jaar geleden verving ze de zijde door papier en later door doeken. De zijdeverf werd acrylverf en nu schildert Marian het liefst met olieverf. Jarenlang volgde zij lessen in Haarlem in het schildersatelier van Rooijers en Van Berkel. Ze schildert zowel figuratief als non-figuratief. De inspiratie haalt ze vaak uit de natuur. Haar werk is stevig van opzet en ze gebruikt graag diepe kleuren. Zie www.marianfrederiks.nl

Van Marian Frederiks.
Van Sjoerd Duin.

Sjoerd Duin
Sjoerd Duin (1983) woont in Akersloot. Van jongs af aan is technisch tekenen zijn passie. Hij experimenteert met verschillende technieken, zoals met krijt, acryl en mixed-media. Hij maakt abstracte kunst, tekenfiguurtjes, fotografische schilderijen en schilderijen vanuit zijn eigen ideeën met veel kleuren. Doel van zijn passie is om deze gedrevenheid voor het schilderen met mensen te delen.

Care for Hair (CFH) een jaar open in winkelcentrum Het Hoekstuk

Het team van Care for Hair.

HEILOO - In oktober zijn wij één jaar geopend in winkelcentrum Het Hoekstuk in Heiloo. Wij kijken terug op een geweldig jaar waarin wij veel klanten hebben mogen verwelkomen in onze kapsalon. CFH Kappers zijn experts in knippen, kleuren en stylen. Stap gerust eens bij ons binnen voor een advies. Om de klant zo goed mogelijk van dienst te zijn, kent CFH ruime openingstijden. Wij zijn van maandag tot en met zaterdag geopend. U kunt de hele dag zonder afspraak binnenlopen, waarbij in de ochtenden tevens op afspraak wordt gewerkt. U kunt altijd een afspraak maken. Dit kan telefonisch tijdens openingstijden of 24/7 via de handige online tool op de website. Voor meer informatie over CFH en onze openingstijden kunt u kijken op www.careforhair.nl U vindt ons ook in Castricum, aan de Dorpsstraat 75j.

Het team van Care for Hair.

'Over tien jaar doen we het nog een keer over'

Genieten voor jong en oud. V.l.n.r.: Oma Gerda Jonker met kleinzoon Taede Heyna, Sam Boelé en Paulien Oudejans met zoon Rens Oudejans. Foto: Stip Fotografie

HEILOO - Winkelcentrum 't Loo bestaat veertig jaar. Dat moet gevierd worden. En wie jarig is trakteert! Daarom genoot het winkelend publiek maandag van gebak dat werd uitgedeeld. Hiermee werd het startsein gegeven voor de feestweek. Tijdens deze week vindt iedere dag een andere activiteit plaats in het winkelcentrum. Dennis van Line-Up Events: "Wij organiseren de gehele week leuke activiteiten; vandaag krijgt iedere bezoeker een gebakje aangeboden". De bezoekers konden kiezen uit carrotcake, appelkruimeltaart of slagroomtaart. Verder deelden John Hoetjes, Bakkerij Kees Zoon en Dennis nog speciaal voor deze feestelijke dag versierde marsepeinen gebakjes uit. De bezoekers van Winkelcentrum 't Loo waren zeer enthousiast over deze geste. En zoals een bezoekster zei na het eten van een heerlijk stukje taart: "Over tien jaar doen we het nog een keer over".

Tekst: Yvonne van Stiphout

Rond de Waterput Het programma voor verdieping en spiritualiteit deze maand

Aangeleverde afbeelding

Zondag 8 oktober: Bachcantate-dienst BWV80 'Ein feste Burg ist unser Gott', door Collegium Vocale Camerata o.l.v. Gerard Leegwater, liturg ds. Annerien Groenendijk. 16.00 uur, Witte Kerk, Heerenweg 32 in Heiloo.
Donderdag 12 oktober: 1ste bijeenkomst Stilte- en meditatie met ds. Hanneke Ruitenbeek. (19.45 uur inloop) 20.00-21.00 uur, Kapel in de Ter Coulsterkerk, Holleweg 111 Heiloo; 3 euro.
Donderdag 12 oktober: 1ste bijeenkomst (maandelijks) Bijbel-snuffelgroep met pastor Johan Olling. 20.00 uur, Pastorie Corneliuskerk, Dusseldorperweg 74 in Limmen.
Maandag 16 oktober: Wat vieren we zondag (in de Ter Coulsterkerk)? met ds. Hanneke Ruitenbeek. 13.30-15.00 uur. Kapel in de Ter Coulsterkerk, Holleweg 111 in Heiloo.
Dinsdag 17 oktober: 1ste bijeenkomst Mozes, Jozua en het toegezegde land door pastor Herman Helsloot. 20.00 uur, Willibrordushuis, Westerweg 267 in Heiloo. 3 euro.
Donderdag 26 oktober: In de filmserie 'Hier sta ik, ik kan niet anders' dit keer een film over de Reformatie door de ogen van tieners. 19.30 uur. Ter Coulsterkerk, Holleweg 111 in Heiloo. 4 euro.

Nadere informatie vindt u op www.ronddewaterput.nl

Willem Gomes opnieuw in Opera

HEILOO - Willem Gomes, onder andere bekend als gemeenteraadslid in Heiloo, wordt ondanks zijn gevorderde leeftijd nog steeds jaarlijks gevraagd voor een rol in een operaproductie bij de Nationale Opera en Ballet in Amsterdam (vorig jaar gekozen tot beste operahuis ter wereld). Gomes werkt al sinds 1982 bij de Opera. Hij speelde bijvoorbeeld in 2015 in der Rosenkavalier van Richard Strauss, in 2016 in Jephtha van Händel en in januari/ februari van dit jaar in Prins Igor van Borodin. En nu dan een rolletje in de komische opera Gianni Schicchi van Puccini. De repetities zijn op 3 oktober begonnen en de uitvoeringen vinden plaats in november. Een bijna geheel Italiaanse cast gaat deze prachtige opera tot volle bloei brengen.

Ingezonden: 'Vereniging 1800 helpt KiKa'

REGIO - Ik ben Lia Spaans en geboren en opgegroeid op de Holleweg in Heiloo. Daarna ben ik gaan wonen in de Oudorperpolder, waar ik nu nog steeds woon. De laatste tien jaar zet ik mij volledig in voor KiKa (Kinder Kanker). Tegenwoordig doe ik meer wandeltochten zoals kinderwandelingen en fietstochten. We hadden zondag 1 oktober een stadswandeling vanaf King's Inn aan Koningsstraat 6 en dat leverde veel geld op voor KiKa. Er is heel veel geld nodig voor onderzoek en dat probeer ik bij elkaar te halen via onze activiteiten. Op 22 oktober hebben we een fietstocht voor iedereen die mee wil fietsen. Liefhebbers kunnen zich opgeven via 06-27457245, via e-mail: l.spaans@vereniging1800helptkika.nl of op onze Facebookpagina. Heeft u ideeën voor (creatieve) activiteiten voor onze 'Vereniging 1800 helpt KiKa' zodat we door kunnen gaan met 'geld inzamelen voor KiKa'? Wilt u uw en onze krachten samenbundelen voor KiKa? Dan willen wij dat graag van u vernemen. Tot ziens tijdens onze activiteiten.

Ingezonden: Bestemmingsplan A9

HEILOO - Bestemmingsplan A9. Hiermee wordt de aansluiting van Heiloo op de A9 vastgelegd. Dit opent de weg voor het aangaan van contracten. Besluitvorming hierover wordt door het college 'los' gezien van het mislukte verkeersplan voor Heiloo. Dit is een misvatting. De intentie van het verkeersplan inclusief de aansluiting A9 is inzicht te verschaffen in de toekomstige verkeerssituatie. Voor realisering van de aansluiting A9 is volgens de wethouder alleen begroot waar kennis van is genomen. Struisvogelpolitiek! Grote infraprojecten in den lande zijn circa tweemaal duurder geworden om het gewenste resultaat te bereiken.

Er zijn nog open einden en door betrokkenen gratis zienswijzen ingebracht. Zijn alle risico's bekend en begroot? Dit mag je niet negeren. Zonder in herhaling te vallen: de kosten voor veilig langsparkeren op de Straatweg, de kosten om overlast van de omleidingen bij de bouw van de verkeerstunnel te vermijden, de rotonde bij GP Groot raakt vol; is straks een bypass nodig tussen de tunnel en de aansluiting? Een goed verkeersplan met de juiste streefwaarden is onmisbaar. Het college gedraagt zich onnozel en het verzamelt argumenten die later onomkeerbaar zijn. Haast is een slechte raadgever. Naar verluidt zitten in de controlerende gemeenteraad geen domkoppen die zich laten misleiden en hierin meegaan. Stel het besluit uit en ga op zoek naar de totale kosten(verdeling). Gaan de toekomstige inwoners van de BUCH-gemeenten dit betalen? Veel wijsheid tijdens de raadsvergadering op 9 oktober.

Jaap Sombroek

Kinderboekenweek 2017: Wie durft?

Boevenstreken.

HEILOO - De Kinderboekenweek van 4 tot en met 15 oktober staat in het teken van de allerengste lees- en prentenboeken. Bibliotheek Heiloo organiseert theatervoorstellingen, voorleesfeestjes en er is bijvoorbeeld muziek en dans. Woensdagmiddag 4 oktober ben je van harte welkom bij de aftrap, met een griezelig voorleesfeestje vanaf 14.30 uur. De Muziek- en Dansschool Heiloo geeft een workshop 'Griezeldans' in de bibliotheek. Om 14.45 uur is deze bedoeld voor kinderen van vier tot en met zes jaar. Om 15.45 uur is de workshop bedoeld voor kinderen vanaf zeven jaar. Kom verkleed als heks of griezel naar de bibliotheek en dans mee! En de hele middag tot 17.30 uur zijn er lekker enge opdrachten op de jeugdafdeling. De toegang is vrij.

Jacques Vriens in Theater De Beun
Op zaterdag 7 oktober om 16.00 uur start in Theater De Beun de kinderboekenweekvoorstelling 'De Kindertemmer door Jacques Vriens. Samen met de veelzijdige muzikante Fredrike de Winter vertelt én speelt Jacques Vriens een hilarisch, modern en ook griezelig sprookje waarin muziek, maar ook het decor en de verrassende videobeelden een belangrijke rol spelen. Bibliotheek Heiloo organiseert deze voorstelling in samenwerking met Bruna Heiloo en Muziek- en Dansschool Heiloo. Na afloop is er een boekverkoop door Bruna en signeert Jacques Vriens! Leeftijd: 6+, dit is een familievoorstelling.

Boevenstreken!
Op zondag 15 oktober, de laatste dag van de kinderboekenweek, gaat de bibliotheek speciaal open voor een voorstelling van Het Zoldertheater over een bijzondere vriendschap tussen een agent en een boef. Dit is een vrolijk en avontuurlijk verhaal, geïnspireerd op de verhalen van het bekroonde prentenboek 'Agent' en 'Boef' van Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer. Deze voorstelling is geschikt voor kinderen van vier tot negen jaar. Opgave vooraf.

Kaarten kopen kan via www.bibliotheekheiloo.nl of www.eventbrite.nl. Kijk voor het complete activiteitenprogramma op www.bibliotheekheiloo.nl

Expositie Adriaan Berkhout

'Lady with the Hand'.

HEILOO - Adriaan Berkhout uit Heiloo exposeert zijn tekeningen en schilderijen in de bedrijfsruimte van Mondhygiënistenpraktijk Heiloo in het Gezondheidscentrum aan de Strandwal 28-32. Adriaan werkt met inkt in combinatie met houtskool en krijt, die samenkomen in een vrij strak lijnenpatroon. Tijdens het tekenproces volgt hij de ideeën die spontaan in hem opkomen. Zo ontstaat er in allerlei variaties een bijna surrealistisch portret, zoals 'Lady with the HANDsome Swan'. Adriaan Berkhout neemt als het ware een loopje met iedere vorm van techniek en bindt zich nergens aan. In zijn werk is de verbeelding een figurant, een voorbijganger die verbazing en verrassing wekt. De expositie is nog tot en met november te zien.

Al 35 jaar buren

Deze Heilooërs zijn al 35 jaar lang buren.

HEILOO - 'Een goede buur is beter dan een verre vriend', luidt het motto van de bewoners van vier huizen aan De Bosvaren in Heiloo. Zij kochten in september 1982 - naast hun eigen woning - het gezamenlijke plein. Dit plein is eigendom van de eigenaren van de woningen in vier rijtjes met elk hun eigen verhaal en naam. Zij noemen zichzelf gekscherend de Verfkwasten, de Kraken, de Zelfbouwers en de Panlatten. Het plein heeft een eigen bestuur. "Mede dankzij de vergaderingen, pleinrenovaties en pleinbarbecues hangt hier een gemoedelijke sfeer en staat men voor elkaar klaar", vertellen de bewoners Inge en Lian Molenaar. De Panlatten, vernoemd naar de verbouwing van de garage en het (na een foutje) dubbel leggen van de panlatten, zijn dit jaar vijfendertig jaar buren. Hoe vaak zie je dat in de huidige samenleving nog? Een prestatie om trots op te zijn.

Fietsmaatjes

Fietsmaatjes op weg naar nog meer kilometers.

HEILOO - Mijn fietsmaatje Wim Valkenburg (89) en ik bereikten onlangs de twintigduizend kilometer. We fietsten deze afstand in ruim drie jaar. We gaan op naar de vijfentwintigduizend kilometer. Is dat een berichtje in de krant waard, vroeg Truus Klaase in een e-mail. De Uitkijkpost vindt van wel. Veel fietsplezier gewenst.

Arie Nes kampioen palingroken

HEILOO - Onder niet al te beste weersomstandigheden streden vorige week zaterdag bij Sportcafé het Vennewater vijftien palingrokers uit de regio om de fel begeerde wisselbeker. Maar tijdens het roken bleef het droog zodat je toch van een mooie rookdag kunt spreken. De jury bestaande uit Marian en Wilco Vlug van palingrokerij Vlug uit Broek op Langedijk, Marian de Wit en Lida de Haan hadden weer de dankbare taak om uit al die palingen de lekkerste te beoordelen. De jury was unaniem en koos zeevisroker Arie Nes, die voor de eerste keer meedeed, als winnaar. De tweede plaats was voor Jos Buys, net voor nummer 3 John Scheepmaker. Chiel Oudejans, de winnaar van 2016, kreeg de aanmoedigingsprijs en Bertus Kes de prijs van het mooiste geheel.

Te koop: luxe appartementen project Waterman

Wonen in een landschappelijke en waterrijke omgeving.

UITGEEST - Bent u nieuwsgierig en geïnteresseerd in Waterman, in riant wonen op een unieke locatie in Uitgeest met een fantastisch weids, groen en waterrijk uitzicht? Kom dan vooral naar de verkoopmanifestatie op donderdag 19 oktober in het Atrium van het Scholtens Gebouw aan de Geert Scholtenslaan 10 in Wognum.

In Waterman komt het beste van twee werelden samen: de gemoedelijke rust van het dorp en de gezellige drukte van de stad binnen handbereik. Het kleinschalige Waterman ligt op een schiereiland en biedt twaalf en zestien koopappartementen. De drie appartementengebouwen - in een waaiervorm opgesteld - sluiten volledig aan bij het landschappelijke en waterrijke karakter van de omgeving. Een kleine haven, rietkragen en subtiele hoogteverschillen, afgewisseld met gazons, zorgen voor een optimale waterbeleving vanuit de appartementen. GeO Architecten uit Schagen tekende dit ontwerp exclusief voor deze locatie. Waterman komt aan de toekomstige Smallekamplaan, in plan Waldijk in Uitgeest en is een ontwikkeling van Scholtens Projecten B.V. uit Wognum.

Drie appartementencomplexen
Waterman bestaat uit drie kleinschalige gebouwen die verschillend zijn van grootte.

Appartementencomplex A bevat vier driekamerappartementen van 93 m2, en acht vierkamerappartementen van 128 m2 verdeeld over vier woonlagen. De appartementen op de verdieping hebben een balkon en de appartementen op de begane grond beschikken over een riante tuin aan het water. Alle appartementen beschikken over een berging en parkeerplaats in de parkeerkelder.

Appartementencomplex B heeft twaalf driekamerappartementen en vier tweekamerappartementen van ruim 77 m2 verdeeld over drie woonlagen. Deze appartementen beschikken over een berging op de begane grond en bewoners kunnen parkeren op eigen terrein. Deze levensloopbestendige woningen van zowel blok A als B worden standaard voorzien van vloerverwarming, luxe keuken en een compleet afgewerkte badkamer. Bij complex B komt een kleine sloepenhaven en een aantal appartementen heeft een eigen aanlegsteiger waar bewoners een bootje kunnen aanleggen. Een boottochtje is snel gemaakt door de wijk Waldijk, het dorp of de omliggende natuur. Daarnaast kan men direct varen naar het Uitgeestermeer of Alkmaardermeer. Bewoners zullen hier heel veel plezier aan beleven.

Appartementencomplex C bevat vierentwintig appartementen. Deze huurappartementen zullen door een belegger op de markt worden gebracht.

Voorzieningen
Het woonplezier wordt vergroot door de goed bereikbare voorzieningen op fietsafstand, zoals het levendige centrum met een weekmarkt en het station. De supermarkt, het zorgcentrum en het sportcomplex liggen zelfs op loopafstand. De gemeente Uitgeest ligt centraal waardoor je met de auto al met twintig minuten in Alkmaar of Haarlem bent. Andere omliggende grote steden zijn ook snel te bereiken via de snelweg. Elk kwartier vertrekt de intercity naar Amsterdam en elk half uur naar Haarlem. In beide steden arriveer je binnen dertig minuten.

Recreatie
In de directe omgeving is volop gelegenheid tot recreëren. Met een halfuur fietsen ligt het strand van Castricum aan Zee aan je voeten. De duinen, bossen, het levendige centrum en ook het Uitgeestermeer en Alkmaardermeer bieden volop vertier en ontspanning. Van fietsen, wandelen, een terrasje pakken, varen, zwemmen tot picknicken; het is allemaal in de omgeving mogelijk.

Scholtens Projecten B.V. nodigt u van harte uit om naar onze verkoopmanifestatie te komen op donderdag 19 oktober van 18.00 tot 20.00 uur aan de Geert Scholtenslaan 10 in Wognum. Tijdens de verkoopmanifestatie is de verkoopdocumentatie beschikbaar en is het mogelijk de sfeer van de verschillende appartementen te ervaren. Ook krijgt u een idee van de te gebruiken materialen en zijn de keuken en badkamer te bezichtigen.Op www.wonen-uitgeest.nl vindt u meer informatie over het project.

HSV verslaat de Foresters in seizoenskraker

HEILOO - Niets staat een waar voetbalfeest op de Egelshoek nog in de weg als op 30 september rond half vijf ook de zon nog doorbreekt in Heiloo. Het toegestroomde publiek maakt zich op voor wat nu al dé wedstrijd van het seizoen is. Met een hapje en een drankje in de hand heeft iedereen rond vijf uur een plekje gevonden om de eerste seizoensclash sinds 2011 tussen de twee dorpsrivalen te volgen. Onder luid applaus en knallend vuurwerk van beide supportersgroepen betreden de spelers het veld en kan er eindelijk worden afgetrapt! Al in de zesde minuut komt HSV op voorsprong door een goal van Ruben Bugter tegen het niet daadkrachtig ogende Foresters. HSV laat vanaf de eerste minuut zien dat zij van plan zijn met de 3 punten naar huis te gaan en de Egels stellen daar maar weinig tegenover. 10 minuten later lijkt de wedstrijd al gespeeld te zijn als Cas Kaandorp de 0-2 binnen schiet na een goede aanval van HSV. De Foresters lijkt maar niet in de wedstrijd te komen en de ruststand is dan ook onveranderd.

Ook de tweede helft biedt weinig hoop voor het thuispubliek. En als de scheidsrechter in de 50e minuut de wedstrijd stillegt voor het opnieuw afsteken van vuurwerk vrezen velen voor een vroegtijdig einde van het voetbalfeest. Gelukkig wordt besloten de wedstrijd na zo'n 5 minuten te hervatten. In de 65e minuut scoort Max Dekker de 0-3 voor HSV en is de wedstrijd gespeeld. Vlak daarna valt ook de 0-4. De eer van de Egels wordt nog enigszins gered als Daniël Ben Ami in de 86e de 1-4 aantekent. Na het laatste fluitsignaal begeven vele dorpsgenoten zich naar Het Egelshonk om daar de wedstrijd nog eens te analyseren onder het genot van een drankje.

Onder begeleiding van onder meer DJ Bodhi Olivio is tot in de kleine uurtjes nog een waar voetbaldorpsfeest in de kantine! We kunnen niet wachten tot de return van 8 april 2018.

Verzamelaar zoekt van alles van Heer Bommel en Tom Poes: ansichtkaarten, puzzels, beeldjes, boeken. 06-42476424

Wij zijn op zoek naar een betrouwbare, energieke en ervaren HUISHOUDELIJKE HULP in Limmen voor 3 uur p/w. Reacties wo/do/vrij 15-17 of 19-20 uur op 06 - 24558361

SCHILDER voor binnen en buiten. Hele mooie prijs. Tel: 06 - 17090670

BOUWBEDRIJF
TERLUIN


Voor al uw aan-, ver- en
nieuwbouw. Ook renovaties.
Kozijnen, deuren, ramen.

Vrijblijvend prijsopgaaf:
T: 072 505 3395

TUINONDERHOUD. Geen tijd? Teveel werk? Ervaren tuinliefhebber met top tuingereedschap helpt u met deskundig snoeien en het winter klaarmaken van uw tuin. Snoeien van struiken, bomen en het strak knippen van hagen, heggen, buxusbollen etc. + het afvoeren van tuinafval. Tel.06 - 18278367

TE HUUR RUIME GARAGEBOX omg. Het Zevenhuizen. Per direct beschikbaar. Garage is rustig gelegen. Bel voor informatie 06 24313839.

KRINGLOOP HEILOO is de leukste en goedkoopste! Kinderkleding €0,50, alle kleding €2 (muv jassen) dvd's €1, cd's €0,50, glazen €0,30, 7 meter strips €1, veel meubels, kleingoed. DI t/m Za 10-5 De Oude Werf 7, nabij Karwei. Ook inbreng. 072 - 5334000 Kijk op KRINGLOOPHEILOO.NL

Grote sortering gebruikte elektrische fietsen incl. bovag garantie v.a. €595,- Bosman Tweewielers. Westerweg 295 Heiloo. Tel: 5331241 www.bosmantweewielers.nl

Ziekenhuisbezoek in Amsterdam. www.Huurauto-Heiloo.nl

De BESTE SCHILDER & STUKADOOR. Voor binnen en buiten. Nu 50% korting. Tel: 06 - 3374 3601

De nieuwste modellen exclusieve Gazelle e-bikes vindt u bij ons. Kom langs en maak een proefrit op één van onze demo fietsen. Bosman Tweewielers. Westerweg 295 Heiloo. Tel: 5331241 www.bosmantweewielers.nl

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info
STOFZUIGERKRAAM

Optreden van je favoriete groep in de AFAS Music Hal. Reserveer op www.Huurauto-Heiloo.nl

BARRY DE VRIES AUTO'S. In- en Verkoop.
www.barrydevriesautos.nl
De Wagenmaker 12, 1851 PX Heiloo. Tel: 06-2159 8809

Tuinman heeft nog tijd over voor al uw tuinwerkzaamheden. Alles is bespreekbaar. Vrijbl.prijsopg. Ingeschr. KvK. Tel: 06 - 5344 2975

Ambachtelijke schilder, 35 jaar ervaring, heeft nog tijd over voor al uw schilder-en sauswerk/behangen/dakrep. enz. Ingeschr.KvK. Vrijbl.prijsopg. Tel: 06 - 3987 0829

Tuinonderhoud Jeroen Borst. Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen.Bel voor gratis offerte: 06-4180 3734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072 - 506 9052

EMILSEN SALON: Knippen, manicure, pedicure, harsen. Knippen kids €12, Knippen Volw.€15, Haren verven vanaf €45, manicure incl.nagellak €17, pedicure compl.€23, gelnagels €35. Kadobonnen/Haarverzorgingsprod.te koop. Ma t/m Za geopend op afspraak. Groenelaan 1,Heiloo. 06 - 5380 6959 www.emilsensalon.nl

Voor stomerij en pasfoto's .... even naar Primera Het Hoekstuk.

PIANOLES BIJ U THUIS

De lessen zijn ontspannen, deskundig en op maat voor elke leeftijd. Info? Bel 06 - 3827 9213

DE SCOOTERBOX
repareert alle merken scooters en scootmobielen.Wij halen uw scooter GRATIS op. Ook levering nieuwe.
www.descooterbox.nl
06 - 2202 0702 AGM-Dealer

Grote sortering gebruikte elektrische fietsen incl. bovag garantie v.a. €595,- Bosman Tweewielers. Westerweg 295 Heiloo. Tel: 5331241 www.bosmantweewielers.nl

JOS BUYS BESTRATING. Straatwerk voor bedrijf en particulier. Tel. 06 5064 1386

Verhalenkamer Willibrordus / VVV infopunt. Open di. t/m zat. van 11 t/m 16 uur. Expedities / landgoedwinkel /vvvbonnen/ kaarten cultuurkoepel. Www.landgoedwillibrordus.nl

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating. T: 072 533 6002 www.iristuinen.nl

De nieuwste modellen exclusieve Gazelle e-bikes vindt u bij ons. Kom langs en maak een proefrit op één van onze demo fietsen. Bosman Tweewielers. Westerweg 295 Heiloo. Tel: 5331241 www.bosmantweewielers.nl

IVN-excursie: 'Geheimzinnige paddenstoelen en nog meer…'

Koraalzwam in het Berkenbos

CASTRICUM - Op zondag 15 oktober organiseert IVN Midden-Kennemerland in samenwerking met Duincamping Geversduin een paddenstoelen-excursie voor volwassenen en kinderen in en om de camping. Samen met IVN-gids Hermine Smit gaat u op zoek naar paddenstoelen. Zij kan u vertellen welke paddenstoelen eetbaar zijn en/of waarom ze zo heten. In de herfst komen er vanuit het niets mysterieuze paddenstoelen uit de grond, leggen sommige dieren geheime voorraden aan en komen we plotseling veel spinnenwebben tegen. In het bos hangt een aparte, kruidige lucht. Andere dieren eten hun buikje rond en gaan op zoek naar een schuilplek of trekken weg om de winter te overleven. Ook zo nieuwsgierig hoe dieren en planten zich voorbereiden op de winter en wat er verder nog allemaal te zien is? Ga mee en Hermine vertelt alles over wat u ruikt, voelt, hoort en ziet. Tip: let op het weerbericht en zorg voor passende kleding. U kunt zich aanmelden voor deze excursie bij de receptie van Camping Geversduin aan de Beverwijkerstraatweg 205 in Castricum (info@campinggeversduin.nl onder vermelding van de excursie). De excursie start om 13.00 uur vanaf de receptie. Kosten zijn 4 euro voor volwassenen, 2 euro voor kinderen. Graag gepast geld meenemen. Voor deze excursie geldt een maximum van twintig personen.

Woningen Eerste Groenelaan – Klaar voor de volgende stap Geluisterd naar bewoners, met behoud van kwaliteit van woningen

CASTRICUM - Aan de Eerste Groenelaan in Castricum is ruimte voor vijftien sociale huurwoningen. Burgemeester en wethouders hebben hiertoe het Ruimtelijk Kader naar de gemeenteraad gestuurd ter vaststelling. Het oorspronkelijke plan is in overleg met omwonenden en belanghebbenden aangepast. "Met deze woningen spelen we in op de vraag naar meer betaalbare huurwoningen in Castricum, waar zo'n behoefte aan is," aldus wethouder Marcel Steeman.

Eerste plannen
Kennemer Wonen presenteerde in 2016 de eerste plannen voor de bouw van sociale huurwoningen aan de Eerste Groenelaan. Omwonenden en belanghebbenden hebben hierop vervolgens gereageerd en hun zorgen geuit over onder andere de ligging, parkeren en bereikbaarheid. Na een tweede inloopbijeenkomst in maart 2017 en veel onderling overleg, hebben Kennemer Wonen en de gemeente het plan aangepast.

Locatie en type woningen
De woningen zijn grondgebonden woningen, bedoeld voor een- en tweepersoonshuishoudens. Na aanpassing van de plannen krijgen de woningen een kleine tuin op het zuiden en worden de woningen naar achteren geplaatst. De huurprijs wordt maximaal 592,55 euro per maand. De parkeerplaatsen komen aan de voorkant van de woningen. De woningen en parkeerplaatsen zijn bereikbaar via een inrit in het verlengde van de Charlotte de Bourbonstraat.

Geluisterd naar bewoners
Directeur-bestuurder Dick Tromp van Kennemer Wonen: "Het is mooi om te zien dat het uiteindelijke plan dat er nu ligt, tot stand is gekomen in overleg met omwonenden en belanghebbenden. We hebben een groot aantal opmerkingen mee kunnen nemen in de nieuwe plannen, waarbij we nog steeds de beoogde kwaliteit van de woningen kunnen behouden."

Ook Marcel Steeman, wethouder RO en Wonen van de gemeente Castricum is blij met het plan dat er nu ligt. "Het is goed om te zien dat Kennemer Wonen nog altijd inzet op het vergroten van het aanbod sociale huurwoningen en inspeelt op de grote behoefte aan deze woningen. Ik ben ook zeker tevreden over het resultaat van het proces dat is doorlopen. Door samenspraak met de buurt is er een plan ontstaan waar alle partijen achter staan."

Planning en vervolg
Het Ruimtelijk Kader wordt in oktober 2017 in de raad behandeld.

Kinderkleding- en speelgoedbeurs

EGMOND-BINNEN - Op zaterdag 7 oktober wordt er van 9.00 tot 13.00 uur een kinderkleding- en speelgoedbeurs georganiseerd in basisschool De Windhoek aan de Herenweg 72A in Egmond-Binnen. Iedereen mag zich gratis aanmelden en spullen inbrengen, die de basisschool vervolgens verkoopt. Van de opbrengst is zestig procent voor u en veertig procent komt ten goede aan de leerlingen. Spullen doneren mag uiteraard ook! Natuurlijk kunt u naast al uw aankopen genieten van een kopje koffie met wat lekkers. Wilt u zich aanmelden of heeft u vragen, mail dan naar kinderkledingbeursegmondbinnen@gmail.com

Galerie De Kapberg nu ook sterk in kringloop

Werk van Sarah Daeleman.

EGMOND AAN DEN HOEF - Galerie De Kapberg in Egmond aan den Hoef herbergt een nieuwe tentoonstelling. Helma Kuijper toont haar werk van hout, plastic en gaas en Meta Joanknecht gebruikt voor haar sieraden gevonden voorwerpen. Daarnaast is er mooie grafiek te zien van Sarah Daeleman uit Antwerpen, die ook in het grafisch atelier van Alkmaar exposeerde en toen de omgeving afbeeldde. Spannende tekeningen zijn te zien van Allard Kaai uit Uitgeest. Hij ging het water van de meren en sloten op en herinnert de bezoekers aan de wateroverlast. Verder toont Trude van Assem houtbouwsels en afdrukken van hout op papier. De tentoonstelling is te zien tot en met 5 november op vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur. Het adres is Slotweg 17 in Egmond aan den Hoef. Zie ook www. galeriedekapberg.nl.

Try-out concert Backum Brass

Backum Brass neemt dit najaar weer deel aan de Nederlandse Brassband Kampioenschappen. In voorbereiding daarop treden zaterdagmiddag 7 oktober maar liefst 4 brassbands op in het Clusius College in Castricum.

Naast Backum Brass treden Amsterdam Brass, Felison Brass Velsen Noord en Brassband Schoonhoven A op. Aangezien de bands in verschillende divisies optreden, hoort het publiek een breed scala aan de verschillende verplichte werken.

Het concert begint om 16.00 uur in het Clusius College aan de Oranjelaan in Castricum, de entree is 5 euro.

It giet oan!

CASTRICUM - Maarten Ebbers sloot op 21 september prachtig de avond in Koningsduyn af. Op 9 november (aanvang 20.30 uur, deur open vanaf 20.00 uur) heb je de kans zijn avondvullende voorstelling 'Appeltje eitje' te komen meebeleven in Franks Huiskamertheater aan de Dorpsstraat 23. Er is een goede kans die avond gewoon te doen zoals we gewend zijn: gezellig en intiem met de maximaal vijftig gasten in de all-in-uit-modus. In het uiterste geval is dat alcoholvrij maar de laatste berichten doen vermoeden dat er niets anders is dan je gewend bent. Het is wel belangrijk dat de beschikbare vijftig stoelen vóór 18 oktober gereserveerd zijn. Bijdrage 20 euro per gast.

Gemeenteraad adviseert positief over Omroep Castricum

Radiostudio van omroep Castricum.

CASTRICUM – De gemeenteraad van Castricum heeft donderdagavond een positief advies uitgebracht over de verlenging van de uitzendvergunning van Omroep Castricum.

Een lokale publieke omroep krijgt van het Commissariaat voor de Media elke vijf jaar een vergunning om uitzendingen te maken in een bepaalde gemeente. Het advies van de gemeenteraad weegt zeer zwaar in de toekenning van de vergunning.

Hoofdredacteur Sander Verschoor van Omroep Castricum: "Wij zijn blij dat de gemeenteraad een positief advies heeft uitgebracht. Het is goed om te zien dat de lokale politiek ons, net als de samenleving, een warm hart toedraagt. Het is vooral een opsteker voor al onze vrijwilligers: de komende vijf jaar gaan wij weer mooie radio- en televisieprogramma's maken voor Akersloot, Bakkum, Castricum, Limmen en De Woude!"

Een belangrijk aandachtspunt voor de komende vijf jaar is de samenwerking met omroepen in de regio. Omroep Castricum maakt deel uit van een samenwerking met de omroepen in Bergen, Heerhugowaard, Heiloo, Langedijk en Uitgeest. De bedoeling is om die samenwerking de komende tijd te intensiveren om een zo professioneel mogelijk media-aanbod te kunnen aanbieden in de hele regio, op radio, televisie en internet.

Vlag uit voor Dennis Hof

dennis hof foto ukp 4 10

HEILOO - Vorig jaar heeft Dennis Hof, een blinde en autistische sporter uit Heiloo, met succes de Halve Marathon van New York gelopen. Een fantastisch project; veel mensen in de regio hebben destijds meegeleefd. Inmiddels is hij bijna een jaar aan het trainen voor een ander sportproject en op zaterdag 7 oktober gaat het dan echt gebeuren. Dan gaat hij de uitdaging aan om een kwart triatlon te volbrengen. Het afgelopen jaar heeft Dennis drie keer per week getraind om zich voor te bereiden op dit mooie evenement.

Samen met het begeleidingsteam van Hattrick-Zorg zal Dennis op 7 oktober 1 kilometer zwemmen in zwembad de Hoornse Vaart in Alkmaar. Vervolgens fietsen ze een afstand van 40 kilometer door Alkmaar, Bergen, Limmen en Heiloo, om te eindigen met een 10 kilometer lange hardloopronde door Heiloo.

Wij willen iedereen die langs het hardloopparcours woont uitnodigen om de vlag uit te hangen als steungebaar voor Dennis. Uiteraard is iedereen ook welkom om Dennis onderweg aan te moedigen. De hardlooproute begint tussen 15:00 en 15:15 bij het GGZ-terrein in Heiloo en loopt via de Kennemerstraatweg naar ijssalon Di Fiorentina. Vervolgens wordt er naar winkelcentrum 't Loo gelopen en via de Heerenweg wordt de route vervolgd naar de Pastoor van Muijenweg. Via de Ewisweg, de Spanring en de Bayershoffweg doet Dennis zijn laatste paar rondjes en de route eindigt ongeveer tussen 16:15 en 16:30 bij de parkeerplaats aan het Maalwater (naast het evenemententerrein bekend van de kermis en het timmerdorp). Daar is iedereen welkom om onder het genot van een lekker kopje koffie of thee te kijken naar het laatste stuk van de triatlon en Dennis naar de finish te schreeuwen. Wij hopen dat zoveel mogelijk mensen op zaterdag 7 oktober bij de finish aanwezig kunnen zijn of langs de hardlooproute hun vlag willen uithangen als extra steun en support voor Dennis.

Vrijwilligers Bedankt!

CASTRICUM - Inwoners van onze gemeente die actief zijn als vrijwilliger krijgen van 4 t/m 12 november een bedankje voor hun werk. De lokale vrijwilligers- en welzijnsorganisatie Steunpunt Vrijwilligerswerk Castricum organiseert samen met de gemeente tal van gratis workshops, rondleidingen en voorstellingen onder het motto 'Vrijwilligers Bedankt!', variërend van wandelingen, sport en spel tot kookworkshops en filmvoorstellingen. De inschrijving daarvoor is geopend.

De actie is een 'dankjewel' voor al het werk dat vrijwilligers verzetten en waarvan inwoners in onze gemeente profiteren. Op de website www.vrijwilligers-bedankt.nl staat het complete overzicht van alle activiteiten. Vrijwilligers kunnen zich daar tot 31 oktober zelf inschrijven. 'Vrijwilligers Bedankt' wordt georganiseerd vanuit de overtuiging dat het vanzelfsprekend kan zijn om elkaar een handje te helpen.

Regionaal

Het is voor het derde jaar op rij dat er in zes gemeenten op een gelijke manier en in dezelfde periode activiteiten worden georganiseerd voor vrijwilligers. "We zijn enorm trots dat het weer gelukt is om vrijwilligers, organisaties en gemeenten met elkaar te verbinden. En dat met een fraai programma waaraan iedereen die zich vrijwilliger voelt kan deelnemen," aldus Jan Mesu, wethouder van de gemeente Bergen, namens de samenwerkende gemeenten. "Tegelijkertijd willen we naast waardering natuurlijk ook andere inwoners inspireren om vrijwilliger te worden. Vrijwilligerswerk is niet alleen zinvol, maar ook ontzettend leuk." Om dat nog beter te faciliteren, is onlangs ook de - digitale - Vrijwilligersacademie (www.vrijwilligersacademiebuch.nl) opgericht voor de regio Bergen, Castricum, Uitgeest en Heiloo.

Eerste editie Spelletjes-Fiets-Route groot succes

CASTRICUM - Wie weet heeft u ze zien fietsen zondag, gezinnen met kinderen op een versierde fiets. Afgelopen zondag was de Fiets-Spelletjes-Route. Het begon met een 'versier je fiets'-wedstrijd bij de Springplank: Simone Veldt-Bakker was de jury. Ze heeft een harde dobber gehad aan het kiezen van de mooiste fiets. Daarna was er een fietsroute langs verschillende organisaties in Castricum waar een spel kon worden gedaan. De organisatoren hebben genoten van de enthousiaste verhalen van de deelnemers en organisaties. Bedankt allemaal, op naar een volgende keer!

Corneliusparochie in Limmen

LIMMEN - Drie meldingen van de Corneliusparochie in Limmen. De parochie organiseert zaterdagavond 7 oktober vanaf 19.00 uur de eerste Gezinsviering met medewerking van het kinderkoor van het seizoen. In oktober starten de vieringen nog om 9.00 uur. Vanaf begin november beginnen ze om 10.00 uur. Deze week zijn de foto's van de hoogwerker in de kerk te zien op de website. Zie www.corneliuskerk-limmen.nl

Collecte Nierstichting

Aangeleverde afbeelding

HEILOO/ LIMMEN - De opbrengst van de collecte voor de Nierstichting in Heiloo bedraagt 7621,76 euro. De dank namens alle nierpatiënten gaat uit naar de collecte-coördinatoren, de collectanten en naar iedereen die een centje heeft bijgedragen. De collecte in Limmen heeft 2.944,52 euro opgebracht. Voor dit resultaat waren eenenvijftig collectanten verantwoordelijk.

De leukste koffie- en theewinkel

EGMOND AAN ZEE - De leukste koffie- en theewinkel van de regio staat in Egmond aan Zee. Met ruim veertig verschillende soorten verse thee en meer dan tien soorten koffie valt er ook echt wat te kiezen. Daarnaast hebben wij een uitgebreide selectie premium quality chocolade. Tevens vindt u bij ons bijna alles op het gebied van koffie en thee. Van theezeef tot espressokopje. Ook voor een leuk, origineel cadeau bent u bij ons aan het juiste adres. We hopen u graag te begroeten bij Tasty to Go aan de Voorstraat 103 in Egmond aan Zee. Tot ziens, Bianca en Kasper.

Damesbridgeclub Sans Atout

Uitslagen 27 september

A=lijn: 1. dsHuijgen-Hendriks 69,79; 2. Kuijt-v.Lochem 67,19

B-lijn: 1. dsdeVries-Vink 57,81; 2. Witting-Manshanden 56,77

C-lijn: 1. dsVisser-v.Os 55,21; 2. Amsterdam-Dekker 55,21

Eneco in gemeentelijke hart en nieren?

CASTRICUM - Op 28 september spraken raad en college over de gemeentelijke aandelen in Eneco, de aansluiting van de A9 op Heiloo en over de praktische uitwerking van het rapport 'Politieke evenwichtskunst'.

Uitbreiding van A9
Behalve de SP stemden op donderdag 28 september raadsleden in met het bestemmingsplan 'Aansluiting A9 Heiloo'. De gemeente Castricum volgt daarmee Heiloo, dat reeds positief had besloten. Het plan ontwikkelde zich vanaf 2015 en betreft de verbinding van Limmen, Heiloo en het bedrijventerrein Boekelermeer met de A9. Hoewel er redelijke consensus bestaat over het nut en de noodzaak van de aansluiting, zijn er ook bezwaren. Aan de ene kant is het van belang voor de ontwikkeling van het Zandzoomgebied en vermindert het de verkeersdrukte in Limmen en Akersloot. Aan de andere kant heeft het ook nadelige gevolgen voor het naburige weidevogelleefgebied en leefgenot van omwonenden. Een planschadeprocedure en natuurcompensatie dienen deze negatieve consequenties op te vangen. Tijdens de carrouselbespreking vroegen de fracties portefeuillehouder Steeman (D66) wel om naast de hier bovenstaande bezwaren extra aandacht te besteden aan het fiets- en OV-verkeer rondom de in het plan genoemde uitbreidingszone.

Lof voor griffie
Naar aanleiding van de werkvergadering op 7 september over het rapport omtrent de Castricumse bestuurscultuur, stelde griffier Hornstra een samenvattend voorstel op dat afgelopen donderdag aan de raad werd voorgelegd. Vanwege een laag inwonersvertrouwen in de lokale politiek waren raad en college begin september van mening de gezamenlijke verantwoordelijkheid te hebben om zich nog vóór de gemeenteraadsverkiezingen in te zetten voor een cultuurverbetering. Een raadswerkgroep zou direct van start kunnen gaan om een stappenplan op te zetten voor het uitwerken van de conclusies en aanbevelingen. Daaronder vallen onder meer het formuleren van kernwaarden, het verbeteren van het vergadermodel en het versterken van de rol van het presidium. Het voorstel om de al bestaande werkgroep 'lokale democratie' hiervoor in te zetten werd daarentegen tijdens de carrouselbespreking op 28 september niet gesteund door de fracties D66 en GroenLinks. Deze groep zou zich volgens hen reeds bezighouden met andere onderwerpen en zich dus niet lenen voor een nieuw takenpakket. CKenG-raadslid Beems reageerde kritisch en vroeg de twee partijen goed na te denken over een nieuw voorstel. De gemeente zou volgens hem namelijk nu eindelijk eens 'de schouders eronder' moeten zetten en het aantal samenkomsten voor de besluitvorming omtrent het rapport moeten beperken. Burgemeester Mans sloot zich in het slot aan bij deze woorden. In de direct daarop volgende raadsvergadering werd na een aantal kleine schriftelijke aanpassingen unaniem ingestemd met het voorstel.

Eneco-nostalgie?
Deze maand dient Castricum net als drieënvijftig andere Nederlandse gemeenten een besluit te nemen over het behouden dan wel verkopen van aandelen in Eneco. De energieleverancier richt zich sinds de afsplitsing van netwerkbeheerder Stedin in januari jongstleden slechts op het produceren en leveren van energie. Hoewel Stedin nog in publieke handen is, geldt dat niet voor Eneco. Het is daarom nu aan de gemeenten te bepalen of hun publieke aandeelhouderschap nog past bij een geprivatiseerd internationaal bedrijf. Enerzijds brengt het behoud van de aandelen grote beleggingsrisico's met zich mee. Anderzijds zou de verkoop ervan rond de vijftien miljoen euro opleveren, een bedrag dat ter beschikking kan worden gesteld aan lokale duurzame innovaties. CNV Connectief, belangenbehartiger van werknemers in de publieke sector en nutsbedrijven, raadt de gemeenten het verkopen van de aandelen daarentegen af. Het is volgens de vakvereniging nadelig voor de nationale werkgelegenheid en duurzaamheid. Met een mogelijke buitenlandse overname van de Eneco-aandelen zal er namelijk binnen het bedrijf minder oog zijn voor de eigen nationale en economische belangen. En hoewel Eneco momenteel een groot pleiter is voor duurzaamheid, is het onzeker of de nieuwe private aandeelhouders deze koers zullen aanhouden. Met het verkopen van de aandelen loopt de gemeente daarentegen wel een jaarlijkse dividenduitkering van een aantal ton mis. Hoewel de grote gemeenten Rotterdam en Den Haag al eerder aankondigden de aandelen te zullen verkopen, is de Castricumse gemeenteraad nog verdeeld. GroenLinks onderstreepte met een motie haar ongenoegen over het afdoen van de aandelen. De VVD, CDA, GDB en SP zijn daarentegen voorstander van verkoop. Wethouder en portefeuillehouder Swart (CDA) sprak in de afsluiting van de carrouselbespreking de suggestieve woorden 'Het verleden geeft nog geen garantie voor de toekomst' uit. Hiermee doelde hij op de tot nog toe gunstige jaarlijkse rendementsuitkering op de aandelen. 31 oktober dient de raad zich definitief uit te spreken over de kwestie.

Tekst: Jana van Dam

Voor elk kind een boek

Het is Kinderboekenweek en dan mogen veel kinderen een boek uitkiezen. Heerlijk! Er zijn veel leuke, nieuwe boeken en voor elk wat wils. De diversiteit in het aanbod van Nederlandstalige boeken is uniek in de wereld en dat komt onder andere door de verschillende prijzen die we boeken toekennen.

[boekenkaft van de Tangramkat] Tangramkat heeft een Griffel- en een Gouden Penseelprijs gewonnen.

Aan de ene kant zijn er prijzen die volwassenen toekennen aan boeken: Griffels (tekst), Penselen en Palet (illustraties) en de Woutertje Pieterseprijs (combinatie van tekst en illustraties). Naast dat een boek uiteraard kwalitatief goed moet zijn, wordt gekeken naar het vernieuwende aspect. Er wordt niet aan kinderen gevraagd wat zij van deze boeken vinden, al kan het zijn dat kinderen het boek met de Griffelprijs graag lezen. 'Gips' van Anna Woltz won vorig jaar de Gouden Griffel en dat boek werd door veel kinderen mooi gevonden. Maar vaker zijn het boeken die niet door veel kinderen mooi gevonden worden en dan kun je je afvragen of het wel zo leesbevorderend is om je kind ieder jaar het Gouden Griffelboek te geven.

Foto: aangeleverd
Foto: aangeleverd

Een enkele keer is zo'n boek niet eens geschikt voor kinderen, zoals 'Winterijs' van Peter van Gestel. Het boek was vernieuwend omdat het ging over de periode net na de Tweede Wereldoorlog, prachtig beschreven. Maar niet zo geschikt voor kinderen omdat het over kindergevoelens gaat waar je pas bij kunt als je volwassen bent en terugkijkt naar je kindertijd. Peter van Gestel houdt niet eens van kinderen, maar dat terzijde. Waar zijn deze prijzen dan eigenlijk goed voor? In het kielzog van deze prijswinnende boeken die misschien niet zo geliefd zijn onder kinderen, durven ook anderen te experimenteren met vorm en inhoud. Dat leidt tot diversiteit!

[boekomslag van de waanzinnige boomhut links uitgelijnd] Naast de prijzen die door volwassenen worden toegekend, zijn er ook de prijzen die kinderen bepalen: de Kinderjury.

Kinderen mogen ieder jaar stemmen op een favoriet boek dat het afgelopen jaar is verschenen en zo krijgen twee boeken een Kinderjuryprijs. In de [boekomslag dagboek van een muts aan de rechterkant van de tekst uitgelijnd] leeftijdscategorie 6 t/m 9 jaar heeft 'De waanzinnige boomhut van 65 verdiepingen' door Andy Griffiths gewonnen. En in de leeftijdscategorie 10 t/m 12 jaar heeft 'Dagboek van een muts, Puppy love', door Rachel Reneé Russell gewonnen. Dit zijn populaire kinderboeken die veel worden gelezen.

Juist deze verschillende prijzen zorgen voor de diversiteit van het kinderboekenaanbod, want aan de ene kant wordt er vooral vernieuwd en gedurfd en aan de andere kant heb je de populaire boeken. Er tussenin wordt heel veel nieuws gemaakt en dat zorgt voor de variatie. Zo is er voor ieder kind wel een boek te vinden. En andersom ook, voor ieder boek is er ook een kind dat erbij past.

Geschreven door Rachel de Wit, Boekhandel Laan in Castricum

Extra openingstijden publieksbalies tot einde van het jaar

CASTRICUM - De publieksbalies in het gemeentehuis van Castricum blijven tot het einde van het jaar extra open. Tot en met december bent u dus nog steeds welkom op woensdag van 9.00 tot 16.00 uur en op donderdag van 9.00 tot 20.00 uur. Op maandag, dinsdag en vrijdag zijn de balies van 9.00 tot 12.00 uur geopend. U kunt ook een afspraak maken, zodat u meteen aan de beurt bent.

Wethouder Wim Swart: "We vinden het heel vervelend als inwoners lang moeten wachten. Daarom hebben we in mei de openingstijden van onze publieksbalies verruimd. Voor 2018 werken we ook aan ruimere openingstijden. In december vertellen wij u hierover meer."

De openingstijden tot en met december
-Gemeentehuis: voor het bekijken van bouwplannen, het doorgeven van gevonden of verloren voorwerpen, het afgeven van post: Maandag, dinsdag en woensdag van 9.00 tot 16.00 uur. Donderdag van 9.00 tot 20.00 uur en vrijdag 9.00 tot 12.00 uur.
-Publieksbalies: voor zaken als uw paspoort, rijbewijs, uittreksels en vragen over zorg en financiën: maandag en dinsdag van 09.00 tot 12.00 uur. Woensdag van 09.00 tot 16.00 uur, donderdag van 09.00 tot 20.00 uur en vrijdag van 09.00 tot 12.00 uur.
-Telefonisch is de gemeente op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag bereikbaar van 9.00 tot 16.00 uur en op vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur.
-Via WhatsApp kun je je vraag stellen via 06-19429661. U krijgt snel antwoord, maar wel binnen kantoortijden.

Regel uw zaken online
U hoeft niet meer voor alles naar het gemeentehuis te komen. Op www.castricum.nl staat praktische informatie over de belangrijkste producten en diensten. Sommige producten kunt u helemaal online regelen, zoals het aanvragen van een uittreksel of het doorgeven van zwerfvuil of een kapotte lantaarnpaal. Komt u toch naar het gemeentehuis? Kijk dan of u een afspraak kunt maken.

Mozart en Fauré in Castricum

repetitie heren Castricumse Oratorium Vereniging Foto: aangeleverd

CASTRICUM - In de aanloop naar het 50-jarig jubileum volgend jaar geeft de Castricumse Oratorium Vereniging op vrijdag 13 oktober een prachtig klassiek concert in de Pancratiuskerk in Castricum.

Het Requiem van Gabriel Fauré, volgens de componist "zo zachtmoedig als ikzelf", is een koorwerk pur sang. Daarna zal het Begeleidingsorkest van Noord-Holland het Exsultate Jubilate van Mozart spelen. Na de pauze volgt de weergaloze dubbelkorige Mis in C van Mozart, een klassiek sacraal werk.

Solisten op deze bijzondere avond zijn Heleen Koele (sopraan), Lien Haegeman (alt/mezzo), Jan van Elsacker (tenor), Pieter Hendriks (bas) en Wim Voogd (orgel). Dirigent van koor en orkest is Pieter-Jan Olthof.

Aanvang van het concert is 20.00 uur. Kaarten à € 30,00 (1e rang) en € 25,00 (2e rang) zijn te bestellen via de website van het koor www.oratoriumcastricum.nl of via e-mail bij m.bakker.desmet@planet.nl.