De Uitkijkpost

22 maart 2017

De Uitkijkpost 22 maart 2017


Hongersnood in Somalië: u kunt er wat aan doen

HEILOO - Momenteel heerst er grote hongersnood in Somalië. Er sterven dagelijks kinderen. Een aantal Heiloose vluchtelingen uit Somalië willen gaan helpen. Ze bakken daarvoor sambusa's. Deze worden in Somalië gegeten als voorafje, tussendoortje of gewoon als lekker hapje en meestal in de nachten van de Ramadan. VluchtelingenWerk Heiloo ondersteunt deze actie.

U kunt deze sambusa's tot vrijdag 24 maart 12.00 uur per e-mail bestellen via vwheiloo@gmail.com. Vermeld daarbij het aantal en ook de vulling: rundergehakt of tonijn. De dames vragen een bijdrage van 0.75 euro per stuk. Uw bijdrage wordt volledig gestort op giro 1545 van de FSAN (Federatie Somalische Associaties in Nederland - www.fsan.nl). VluchtelingenWerk Heiloo wordt gesponsord voor de ingrediënten. U kunt uw sambusa's afhalen en contant betalen op zaterdag 25 maart tussen 16.00 en 18.00 uur bij Sarah en Asho Mohammed aan De Elba 8 in Heiloo, een straat naast de voormalige Grosmarkt aan de Westerweg.

Jeugdgemeenteraad Heiloo ONDERKOP >> Voorbereiding in volle gang

Leerlingen van De Zuidwester samen met de burgemeester.

HEILOO - Leerlingen van groep 8 van De Elckerlyc leerden maandag hoe de gemeenteraad een besluit neemt.
Zij bezochten het gemeentehuis en de raadzaal en werden ontvangen en begeleid door burgemeester Hans Romeyn, medewerkers van de griffie en diverse raadsleden. Hetzelfde gold onlangs voor leerlingen van De Springschans, De Zuidwester en De Duif. De leerlingen van deze scholen bereiden zich voor op de 'Jeugdgemeenteraad Heiloo' op woensdag 5 april. De Meander, de Radboud en de Willibrordschool hebben de voorbereiding in het gemeentehuis nog in het verschiet.

De leerlingen bereiden zich deze maand voor op de feestelijke ochtend op 5 april. De deelnemers brengen zelf projecten in, bereiden dit voor en bezoeken het gemeentehuis en de raadzaal. Op deze manier kunnen ze zelf ervaren hoe het is om in de gemeenteraad besluiten voor te bereiden en te debatteren met een concreet resultaat. Vervolgens gaan veertien afgevaardigden van de zeven scholen met elkaar in debat. Dat doen ze op woensdagochtend 5 april in Cultureel Centrum De Strandwal. Zij besluiten zelf over de toekenning van een subsidie van duizend euro aan een project. Dit alles gebeurt onder het voorzitterschap van de burgemeester en onder begeleiding van verschillende raadsleden. Het initiatief van de Jeugdgemeenteraad Heiloo komt voort uit een motie van de gemeenteraad.

Leerlingen van De Springschans samen met de burgemeester.

'Klas in de raad'
Tot nu toe organiseerde de gemeente één keer per jaar een 'klas in de raad'. Op uitnodiging van de burgemeester werd een groep 8 van één van de basisscholen uit Heiloo uitgenodigd voor een bezoek aan het gemeentehuis en een rondleiding door de burgemeester. Sinds dit schooljaar ontvingen alle groepen 8 uit Heiloo een uitnodiging van de gemeenteraad. De raad wil jaarlijks alle basisscholen de kans geven om aan te haken bij het initiatief voor een jeugdraadbijeenkomst.

Bridgeuitslagen 15 maart

A-lijn: 1. ds. Schreiber - Huijgen: 62,50; 2. Kuijt - v. Lochem: 60,42.
B-lijn: 1. ds. de Waard - Magermans: 65,42; 2. de Nijs - v. Hove: 63,33.
C-lijn: 1. ds. Neeter - Heiblom: 63,02; 2. Vanwersch - Vanwersch: 58,33.

10 vragen aan... Merle van der Peet

Merle van der Peet.

Mijn naam is Merle van der Peet (sinds ruim een jaar). Ik ben vierentwintig jaar en ik woon al bijna mijn hele leven in Heiloo. Samen met mijn liefde Mike en onze kindjes Quin en Joey wonen we heerlijk in Plan Oost. Mijn week bestaat uit zorgen voor onze (b)engeltjes, samen met Sanny werken voor ons eigen bedrijf 'Met liefde geregeld', muziek luisteren & maken, koffie drinken en heel veel chocola eten.

1. Waar ben je geboren en getogen?
Ruim vierentwintig jaar geleden ben in geboren in Hengelo in Overijssel. Hier woonde ik maar een paar maandjes, want vlak voor mijn geboorte kochten mijn ouders een huis in Plan Oost aan de Hoghe Weijdt. Hier heb ik achttien jaar gewoond. Op mijn achttiende ging ik samenwonen met Mike waar we zowel in Heiloo als Alkmaar een huurwoning hadden en uiteindelijk twee jaar geleden een huis kochten in Plan Oost.

2. Als hobby je werk was, welk beroep zou je dan hebben?
Het is heerlijk om te zeggen dat ik van mijn hobby mijn beroep heb gemaakt. Afgelopen november ben ik samen met Sanny ons eigen bedrijf gestart in wedding planning, styling & advies, waarbij styling onze hoofdwerkzaamheid is.

3. Wie zou je graag eens willen ontmoeten?
Ik zou heel graag eens John Mayer ontmoeten. Ik vind zijn muziek echt top en ik kan uren luisteren naar livesets. Ik zou hem alleen maar willen ontmoeten om live, van dichtbij een nummer te horen, dat lijkt me echt fantastisch.

4. Wat is jouw mooiste jeugdherinnering?
Ik heb veel fijne herinneringen aan mijn jeugd. Ik ben opgegroeid in een geweldige wijk waar we met veel buurtkinderen altijd buiten speelden. Daar heb ik hele fijne, mooie herinneringen aan: de spelletjes die we speelden, kattenkwaad dat we uithaalden en al het lief en leed wat we deelden. De meeste van deze buurtkinderen spreek en zie ik nog steeds en dat is heel leuk!

5. Wat vind je het mooiste plekje in Heiloo?
Ik heb twee favoriete plekjes: 1. Het Ter Coulsterbos. Hier kwam ik als kind elke dag en nu nog. Ik vind het er prachtig, mooi en sereen. Heerlijk om daar (door alle seizoenen heen) te wandelen met de kids. 2. De Cultuurkoepel/WBC. Het is daar prachtig! Er is een enorme sfeer en de binnentuin vind ik sprookjesachtig. Ik ben er zelf getrouwd en tegenwoordig ben ik er heel veel te vinden omdat wij samenwerken met de Koepel, bijvoorbeeld als het om huwelijken gaat.

6. Waarvoor kunnen ze je 's nachts wakker maken?
Vrienden en familie mogen me altijd wakker maken als ze me nodig hebben. Verder slaap ik liever aangezien ik chronisch te kort kom sinds drie jaar haha. Maar als er dan toch iemand een brownie van 'de Brownie Hemel' onder mijn neus duwt, dan word ik zeker wakker en eet ik die met liefde op.

7. Wat is het beste advies wat je ooit kreeg?
Vertrouw op je gevoel, volg je hart en geloof in jezelf.

8. Wat weten de meest mensen niet van je?
De meeste mensen weten niet van mij dat ik stiekem echt een beetje heel erg bang ben voor clowns...

9. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?
Meer leuke speelplekken voor kinderen (zoals vroeger) en minder groen, mooie bomen/planten weghalen.

10. Persoonlijke vraag van Mariska: 'Je hebt in november samen met Sanny 'Met liefde geregeld' opgestart. Hoe is het om, na een aantal jaren thuis te zijn geweest voor de kinderen, nu weer aan het werk te zijn?'

Het is heerlijk om weer aan het werk te zijn. Ik heb er heel bewust voor gekozen om de eerste levensjaren van Quin en het eerste levensjaar van Joey thuis te zijn. Als de mogelijkheid er is raad ik dat iedereen aan! Toen Joey bijna een jaar werd, begon het bij mij toch weer te kriebelen om aan de slag te gaan en alsof het zo moest zijn vielen er wat puzzelstukken in elkaar en ontstond ons eigen bedrijf. Even niet meer continue bezig zijn met de kids en alles daar omheen, maar ook weer andere gesprekken voeren, uitgedaagd worden en me nuttig voelen. Nu ben ik eigen baas, deel ik mijn eigen tijd in, werk ik samen met een ontzettend leuk persoon en doe ik wat ik leuk vind!

Ik nomineer juf Willy van peuterspeelzaal de Pino voor de volgende 10 vragen.
Mijn persoonlijke vraag is: 'Werkelijk iedere peuter is dol op jou. De kids luisteren goed naar je en in de klas hangt altijd een hele fijne sfeer. Wat is jouw geheim?'

Inloopavond ontwerp bestemmingsplan aansluiting A9

HEILOO - Het ontwerp van de bestemmingsplannen aansluiting A9 voor Heiloo en Castricum liggen ter inzage van 23 maart tot 3 mei. In een bestemmingsplan wordt de bestemming van een gebied geregeld. Zo moet om de aansluiting mogelijk te maken bijvoorbeeld een agrarische bestemming worden omgezet in de bestemming verkeer. Wie wil, kan een zienswijze op het bestemmingsplan indienen. Deze zienswijze wordt daarna beoordeeld door de commissie Ruimtelijke Ordening van de gemeente. Eventueel vraagt de commissie om een mondelinge toelichting aan de indiener.

Om de betrokkenen zo goed mogelijk te informeren wordt een inloopavond georganiseerd. Hierbij zijn deskundigen van de gemeenten Heiloo en Castricum en de Provincie Noord-Holland aanwezig om uw vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. Tijdens deze avond worden het ontwerp van de bestemmingsplannen getoond. U kunt onder andere de ontwerptekeningen en de planning inzien. Ook de nieuwste film over de aansluiting A9 is daar te zien. Deze keer is er extra aandacht voor het thema natuur.

De inloopavond is woensdag 29 maart van 19.00 tot 21.00 uur in het Fletcher Hotel Heiloo aan de Kennemerstraatweg 425 in Heiloo. Er is geen vast programma. U kunt op elk moment binnen lopen.

Rotary Club Heiloo zorgt voor fietsen voor bewoners AZC

Marian van Dam (voorzitter van Rotaryclub Heiloo) overhandigt de eerste fiets aan Hilda van der Vlag, locatiemanager van AZC Alkmaar. V.l.n.r: Marian van Dam (RCH), Hilda van der Vlag (AZC Alkmaar), Sarah Teppema (AZC Alkmaar), Lucia Admiraal (RCH).

HEILOO - Rotary Club Heiloo organiseerde twee benefiet filmavonden in Theater de Beun. Met de opbrengst van deze druk bezochte filmavonden zullen circa 50 fietsen worden aangeschaft voor vluchtelingen, die in het AZC aan de Robonsbosweg in Alkmaar verblijven. Ook de Rotary Foundation draagt bij. Hierdoor kunnen naast de aanschaf van fietsen ook reserveonderdelen en reparatie-gereedschappen gekocht worden. Bovendien kan ook nog een overdekte stalling gerealiseerd worden. Met het AZC is een overeenkomst gesloten, waarbij de Rotary Club fietsen voor tieners en volwassenen zal leveren die uitgeleend zullen worden aan bewoners van het AZC. Fietsenhandelaar Bosman in Heiloo levert de fietsen, maar geeft ook ondersteuning in het eerste onderhoud en adviseert over het aanschaf van het nodige gereedschap. De Rotarians in Heiloo zorgen ervoor dat alle te leveren fietsen duidelijk herkenbaar gespoten en gemerkt zullen worden, en zorgen gezamenlijk voor fietslessen voor vluchtelingen. Voor de zorg van fietsenbeheer en onderhoud zullen Rotaryclub Heiloo en het AZC in Alkmaar een gemeenschappelijk plan maken. Hier worden inmiddels vrijwilligers gezocht die een dagdeel per week zich hiervoor willen inzetten. Op 13 mei zullen de fietsen en feestelijk worden overgedragen. Kortom een dankbare fundraising actie van Rotary Heiloo met een mooi zichtbaar resultaat.

Grote opkomst tijdens verkiezingsdag in Heiloo

Verkiezingsresultaten in Heiloo. Bron afbeelding: Gemeente Heiloo

HEILOO - In totaal 15.936 kiezers brachten woensdag 15 maart in Heiloo hun stem uit voor de verkiezing van de leden van de Tweede Kamer, een opkomstpercentage van 88,3%. Bij de vorige verkiezingen voor de Tweede Kamer, in september 2012, was de opkomst 82,5 %. De 'top 5' in Heiloo: De VVD kreeg in Heiloo de meeste stemmen, gevolgd door achtereenvolgens D66, CDA, Groen Links en de P.v.d.A. Dat meldt de gemeente Heiloo. De uitslag ligt tot en met vandaag (woensdag) ter inzage in het gemeentehuis. Op www.heiloo.nl (klik op 'Nieuws') ziet u een overzicht van de stemmen die in Heiloo zijn uitgebracht per partij. Bekijk verderop in deze krant het artikel over de verkiezingsuitslagen in de BUCH gemeente.

€260.000 voor Theater De Beun

HEILOO - De Commissie Maatschappelijke Zaken ging vorige week unaniem akkoord met een investering van 260.000 euro voor Theater De Beun in Heiloo. De gemeente Heiloo kan daarom in de zomer beginnen met de vervanging van de trekkenwand in het theater. In Theater de Beun is een trekkeninstallatie aanwezig, waarmee bijvoorbeeld decor, licht- en geluidsapparatuur en rekwisieten gehesen kunnen worden. De installatie voldoet niet meer aan de veiligheidseisen van dit moment. En dan met name aan de eisen die benodigd zijn voor het waarborgen van de veiligheid met betrekking tot het hijsen boven personen. Er is ook een hoog risico op bedrijfsongevallen. Omdat de gemeente Heiloo eigenaar is van Theater De Beun, is de gemeente verantwoordelijk voor instandhouding en ondrehoud van de technische installaties.
Bron: Theater De Beun.

Bij Bakkum & Krook Tegels & Sanitair altijd het puntje op de i

Van onder naar boven, v.l.n.r.: Denise Jonker, Edward Bakkum, Mariëlle Kotten, Sieb Klein, Nicole Visser en Herman van Kaam.

Adres: Geesterweg 10, 1911 NB Uitgeest. Tel.: 0251-314750. Website www.bakro.nl. E-mail: info@bakro.nl

UITGEEST - Bakkum & Krook Tegels & Sanitair is al ruim vijftig jaar een begrip in de wijde omgeving. Het dynamische bedrijf is onder één dak met Smits Keukens te vinden in het 'Bad en Keuken Plaza' aan de Geesterweg, tegenover de molen.

In de grote, steeds vernieuwende showroom vindt men buiten diverse complete toilet- badkamer- en vloeropstellingen ook een enorm assortiment aan badkamermeubelen, radiatoren, baden, kranen en verdere benodigdheden voor badkamer en toilet. Alles volgens de laatste woontrends. Vanzelfsprekend kan men erop rekenen dat Bakkum en Krook klantgericht het beste advies en eerste kwaliteit kan leveren tegen scherpe prijzen.

Ontzorgend
Welke vloer, hoe komt de badkamer eruit te zien? Veel beslissingen moeten weloverwogen genomen worden. Adviseurs bij Bakkum- en Krook nemen uitgebreid de tijd om u hierbij te helpen door uw wensen te vertalen naar een realistische 3D-tekening. Aan de hand hiervan wordt vrijblijvend een offerte uitgebracht. Vervolgens worden alle werkzaamheden door vakkundige mensen met uiterste precisie uitgevoerd. Indien wenselijk ontzorgt dit dynamische tegel- en sanitairbedrijf ook.

"Sommigen stellen de aanschaf van een nieuwe badkamer uit, omdat ze geen zin hebben in alle rommel", zegt eigenaar Edward Bakkum. "Dat is bij ons niet nodig: we kunnen zelfs een verbouwingsdouche regelen waardoor niet gedouched hoeft te worden bij de sportschool of bij de buurman! Een badkamer is immers een eerste levensbehoefte." Al het werk wordt in een zo kort mogelijk tijdsbestek uit handen genomen: van sloop, het afvoeren van puin, de nauwkeurige plaatsing en afwerking tot het laatste puntje op de i, zoals het schilderwerk.

Bakkum & Krook is geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.30 uur, zaterdag van 9.30 tot 17.00 uur en op donderdagavond van 19.00 tot 21.00 uur. De koffie staat klaar en parkeren is gratis!

Tekst: Anita Webbe

Rabobank vergroot lokale impact

Ugur Pekdemir presenteert de impact van de Rabo op onze regio. Te vinden op rabobank.nl/nkl en @RabobankNKL.

HEILOO - Dinsdag 21 maart was een bijzondere dag voor de Rabobank. De bank publiceerde haar landelijke jaarverslag en presenteerde de koers waarmee de bank nog meer de verbinding wil maken met de samenleving. Hoe zien we dit terug in onze regio? Een gesprek met Ugur Pekdemir, directievoorzitter van Rabobank Noord-Kennemerland.

Welkom-factor
"Wat we doen is eigenlijk niet nieuw, maar we geven er op een andere manier aandacht aan. We zijn al heel lang de bank waarvan de medewerkers de mensen en organisaties om ons heen kennen - en vice versa. Dat tonen we nu duidelijker met onze 'bekende gezichten' in de bushokjes, op netwerkbijeenkomsten, op onze inloopspreekuren, op Rabofietsen in de dorpen, met onze camper, enzovoort. Waar het om gaat is dat we klanten willen tonen dat wij er voor hen zijn. Het vergroten van onze 'welkom-factor' noem ik dat."

Verbinden en kennis delen
"De meerwaarde van de Rabo zit voor een belangrijk deel in de warme verbindingen met mensen om ons heen. Wij willen iets extra's voor onze omgeving betekenen, door kennis die wij hebben te delen; kennis die zit in de Rabo-organisatie en die bijvoorbeeld online beschikbaar is. Zelf ben ik groot fan van @RaboEconomie op Twitter. En nog zo'n must, maar dan voor beginnende ondernemers, de Rabo-site www.ikgastarten.nl. Online is natuurlijk niet het enige middel dat we inzetten. Onze adviseurs brengen onze kennis ook graag over in één-op-één-gesprekken, bij netwerkbijeenkomsten, etcetera."

Maatschappelijk partner
"Iedereen kent de Rabo in onze 'partnerrol'. Denk aan sponsoring. Ook daarin zit een nieuwe beweging. De partnerschappen die we hebben, willen we betekenisvol laten zijn. Daar zit steeds vaker een maatschappelijke component in. Daarnaast wil ik wijzen op Rabo Clubkas, een lokaal initiatief waarmee we 150 clubs een steuntje in de rug geven. Vanaf volgende week mogen onze klanten stemmen welke clubs zij een extra bijdrage gunnen. Hiervoor krijgen zij via de post een stemkaart. In totaal verdelen we 65.000 euro. Fantastisch om ook zo invulling te geven aan de verbinding, aan een aandeel in elkaar."

Internet leren gebruiken met het tablet en laptop probeerproject 'Niet meer sjouwen met zware boodschappen'

Foto: Evert Visser

HEILOO - Mevrouw van der Woude-Wiggers uit Heiloo doet mee aan het Tablet en Laptop Probeert Project van SIM waarbij ze vrijblijvend een tablet (SimTab) huurt en individuele begeleiding krijgt om internet onder de knie te krijgen. "Ik heb nog best een druk leven en eigenlijk gaat alles mij prima af, ook zonder internet. Maar digitaal vaardig worden staat wel op mijn wensenlijstje. Waarom? Ik wil het leren, mezelf ontwikkelen. Dat zit in mijn aard."

"We besteedden vorige week de les aan het doen van boodschappen bij Albert Heijn. Hoewel ik nog steeds regelmatig in de supermarkt in 't Loo kom, bestelde ik nu de zware spullen via internet. Die worden thuisbezorgd. Handig, want dan hoef ik daar niet zelf mee te sjouwen. Ik vind het interessant te ontdekken welke route je moet bewandelen om de boodschappen op internet te kunnen doen. De eerste keer hadden we best even wat tijd nodig, maar ik geloof dat ik er al een beetje systeem in begin te ontdekken. Tijdens de volgende les gaan we met e-mail aan de slag. Ik verzamelde de e-mailadressen van mijn directe familie. Mijn dochter stuurde mij mijn eerste bericht via de mail. Verder heb ik via internet al even digitaal rondgewandeld in de straat waar ik vroeger als kind woonde in de Achterhoek. Mijn ouderlijk huis bleek er gewoon nog te staan."

"Wat ik nog van plan ben om te leren? Het is misschien leuk informatie uit archieven via internet op te zoeken. Na mijn pensioen ging ik aan de slag met genealogie, het achterhalen en in kaart brengen van mijn familiegeschiedenis. Daarvoor heb ik heel wat uurtjes in allerlei archieven in vooral de Achterhoek doorgebracht. Tegenwoordig zijn alle archieven ook gedigitaliseerd zodat je deze informatie ook via internet kan opzoeken. Verder zie ik wel wat er de komende tijd allemaal op mijn pad komt. En mocht over een paar maanden blijken dat internet toch niet voldoende toevoegt, dan kan ik de tablet gewoon weer inleveren. Het is en blijft een probeerproject."

Begeleiding
"De individuele begeleiding die ik krijg, spreekt mij aan. Samen kom je verder. Zo regelde SIM allereerst een internetverbinding voor me en kreeg ik een 'Alles-in-een pakket' met signaal voor televisie, radio, telefoon en internet. Gelukkig houdt de bemoeienis van SIM hiermee niet op. Omdat het draadloze internetsignaal (Wifi) niet sterk genoeg bleek om in de keuken aan tafel te kunnen werken, heeft SIM dit keurig voor me opgelost. Verder zijn de vrijwilligers van Stichting Welzijn Heiloo zeer geduldig: alles gaat stap-voor-stap, ook tijdens de lessen. Leuk is ook dat mijn dochter trots is dat ik met internet ben begonnen. Ook de huisarts, die ik vorige week sprak, juicht mijn deelname aan dit probeerproject toe. Hij zei: lekker bezig blijven en de hersenen laten kraken, dat is goed voor de mens."

Nieuwsgierig naar de producten van SIM of wilt u zich alvast aanmelden voor het probeerproject? Zie www.simpc.nl of bel 020-4226000.

Doorverwijzen krant naar online

Stiltewandeling in Egmond-Binnen.

REGIO
Galerie De Kapberg, een nieuw seizoen

Kleur komt van alle kanten wanneer u de nieuwe tentoonstelling van Galerie De Kapberg in Egmond aan den Hoef bezoekt. We zien de textielsculpturen van Gerda Schimmel, de bijna abstracte schilderijen van Jenny Verplanke en de met grote aandacht afgedrukte etsen van Sietse de Jong. Deze tentoonstelling is te zien tot en met 2 april op vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur. Zie ook www. galeriedekapberg.nl.

Lees verder op www.uitkijkpost.nl

REGIO
Donateursavond Museum van Egmond

Het Museum van Egmond houdt op 23 maart haar jaarlijkse donateursavond in de Prins Hendrik Stichting in Egmond aan Zee. Iedereen is van harte uitgenodigd, ook niet donateurs, om naar een interessante lezing van de heer H. Hazelhoff Roelfzema te kijken en luisteren. De lezing gaat over Hendrik de Zeevaarder, de broer van Koning Willem III en de bekendste zeevaarder van de Oranjes.

Donateursavond in Egmond. Op de foto: Prins Hendrik der Nederlanden.

Lees verder op www.uitkijkpost.nl

REGIO
Een verstillende wandeling op vrijdag 31 maart

Elke laatste vrijdag van de maand is er een stiltewandeling (3,5 km.) vanaf de Abdij van Egmond. Wandelen in stilte geeft rust en ruimte in je hoofd en brengt je in contact met jezelf en met de stille plek in jezelf. De wandelaars doen onderweg verdiepende opdrachten en er worden één of meerdere gedichten voorgelezen, die als inspiratie kunnen dienen tijdens de wandeling. Aanmelden kan via: www.abdijvanegmond.nl/bezinningsaanbod of telefonisch via 072 5061415.

Lees verder op www.uitkijkpost.nl

Winkel Dorcas draagt steeds meer bij aan goede doelen

HEILOO - Het gaat goed met Dorcas-winkel Heiloo. Tweedehands is booming en daardoor is ook het aantal kringloopwinkels in 2016 flink toegenomen. Waren er begin vorig jaar nog negenhonderd tweedehandswinkels, inmiddels zijn dat er nu meer dan duizend. Behalve dat het aantal winkels is toegenomen, stijgt ook de omzet van kringloopwinkels. De omzet van bij de branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland aangesloten winkels telde in 2014 ruim 90 miljoen euro, een jaar later werd de grens van 100 miljoen euro gepasseerd. In 2016 heeft Dorcas weer een groei doorgemaakt.

De toegenomen populariteit van kringloopwinkels heeft te maken met de aantrekkende economie. Mensen kopen weer nieuwe spullen en geven hun oude spullen een tweede leven via inbreng bij de kringloopwinkels. De producten die naar kringloopwinkels worden gebracht zijn van steeds betere kwaliteit, waardoor ook de gemiddelde uitgaven per klant zijn gestegen: 7,87 euro in 2015 tegenover 7,34 euro in 2014. Daarnaast is het zo dat tweedehands steeds minder taboe is. Heel veel mensen vinden het leuk om in kringloopwinkels te winkelen. Het is dus niet alleen maar voor mensen met een kleine portemonnee.

Vertrouwen
Dorcas-winkel Heiloo werd in mei 2009 als de elfde Dorcas-winkel geopend, inmiddels zijn er dertig Dorcas-winkels verspreid over Nederland geopend, die alle door vrijwilligers worden gerund. Het vertrouwen dat de inwoners van Heiloo en omgeving hun gebruikte spullen blijven inbrengen is bij Dorcas zeer groot. Zij zien het bestaan van de winkel in lengte der jaren gecontinueerd. Voor Dorcas was dit dan ook reden om een nieuwe huurperiode van vijf jaar aan te gaan tot 2021.

Dorcas Heiloo: "Aandachtspunt voor ons en de mensen die hun gebruikte spullen inbrengen is de kwaliteit, waarbij voor ons als winkel geldt dat we spullen die we niet kunnen verkopen moeten afvoeren en dat we daarvoor stortkosten moeten betalen. Om goede doelen te kunnen ondersteunen is het een uitdaging om de kosten te beperken en de verkoop van spullen te bevorderen."

Goede doelen
Voor 2016 heeft Dorcas met haar vrijwilligers een verkoopresultaat bereikt van maar liefst € 293.000,00, bestemd voor goede doelen in Afrika, Oost-Europa en in Heiloo. In Ethiopië betreft het water en sanitaire voorzieningen in Dedo, alsmede dagbesteding voor ouderen in Shashemene en in Roemenië voor geïntegreerde ontwikkeling van de Roma-bevolking. Dank aan de inwoners van Heiloo en omgeving die hun gebruikte spullen gratis inleveren en dank aan al onze klanten die deze spullen kopen!

Dorcas blijft u graag zien bij de inbreng en in de winkel, gevestigd aan de Kennemerstraatweg 95 in Heiloo. Openingstijden: dinsdag, donderdag en zaterdag van 10.00 uur tot 15.00 uur.

Foto: Iwan Bronkhorst

Winnaar 1e cadeaubon Os Steakhouse
Vier maanden lang geeft de Uitkijkpost maandelijks één Os Steakhouse cadeaubon t.w.v. € 50,- weg via een Deel & Like actie op Facebook.

De winnaar van de allereerste Os Steakhouse cadeaubon is Ursula Uijtewaal uit Heiloo. De gelukkige winnaar heeft afgelopen vrijdag de cadeaubon en een mooie bos tulpen in ontvangst genomen van eigenaar Klaas de Groot.

Volgende maand geeft de Uitkijkpost opnieuw een Os Steakhouse cadeaubon weg. In de tussentijd zijn de cadeaubonnen (vanaf € 10,-) verkrijgbaar bij Os Steakhouse aan de Kennemerstraatweg 107 in Heiloo.

Vastenhoven Mode: de laatste trends en traditie

HEILOO - Met zo'n vijftig merken onder één dak is Vastenhoven Mode een walhalla voor de modeliefhebber. Het grote aanbod verleidt je om er rustig rond te kijken, je te laten inspireren en uiteindelijk te kiezen voor bijvoorbeeld een tuniek met een verrassend printje van het merk Kyra en Ko of een slimfit broek met een vintage wassing van Bianco.

Ook bij andere merken in de collectie - zoals Tramontana, Aaiko, Geisha en Opus - vind je de laatste trends; een 'bomberjack' of zomerjurkje met een leuk printje of een effen witte blouse met bijzonder kraagje. Daarnaast heeft Vastenhoven Mode voor degene met een traditionelere smaak een mooie collectie van de merken Frank Walder, Gerry Weber en Basler. Heeft de klant behoefte aan persoonlijke advies, dan geeft een van de verkoopmedewerkster dat natuurlijk graag.

Voorjaarsshows
Vastenhoven Mode houdt zaterdag 25 maart de hele dag voorjaarsshows. Drie mannequins showen dan de mooiste combinaties uit de voorjaars- en zomercollectie van de laatste trends tot traditie. Natuurlijk wordt het die dag extra gezellig gemaakt met drankjes en lekkers voor de klanten.

Vastenhoven Mode, Winkelhof Het Loo, 't Loo 30, Heiloo. Internet: www.vastenhovenmode.nl

Open dag met peutervoorstelling op CBS de Duif

De kleuters van groep 1-2B spelen en werken rond het thema ‘gezondheid en ziekte’.

HEILOO - In het Duif-ziekenhuis in groep 1-2B zit Eva met een gebroken arm. De medische staf heeft de situatie helemaal onder controle. De kleuters spelen en werken rond het thema 'gezondheid en ziekte'. Dat is ook het onderwerp van de peutervoorstelling die zij verzorgen tijdens de open dag op CBS de Duif, op vrijdag 31 maart om 11.00 uur. Daarmee laten de kleuters zien dat presenteren één van de belangrijke pijlers is op De Duif.

Ouders die op zoek zijn naar een goede basisschool, kunnen samen met hun peuters van de voorstelling komen genieten. Aansluitend krijgen zij een rondleiding door de school en de buitenschoolse opvang van Forte Kinderopvang. Directeur Annemiek van de Vliet beantwoordt alle vragen over De Duif.

Ouders kunnen dan zelf zien hoe de school modern en eigentijds onderwijs vormgeeft in een open en respectvolle omgeving. U bent van harte welkom op 31 maart om 11 uur. Kunt u er niet bij zijn? Neem dan contact op met Annemiek van de Vliet voor een afspraak via 072-5320874.

CBS de Duif, Mariënstein 180, 1852 SN, Heiloo. E-mail: deduif@tabijn.nl. Website: www.duif-tabijn.nl.

Kunstparade zoekt meer locaties

HEILOO - De Kunstparade Heiloo vindt plaats op vrijdag 23 tot en met zondag 25 juni van 11.00 tot 17.00 uur. Er is veel belangstelling van beeldend kunstenaars, musici en dichters die willen deelnemen. Opgeven is mogelijk tot 7 mei via www.kunstparadeheiloo.nl. De atelierroute is door het hele dorp; voor de grotere tentoonstellingen en concerten is gekozen voor de twee centra 't Loo en het Stationsgebied. In beide gebieden zoekt de Kunstparade nog naar meer ruimtes. De organisatie komt dus graag in contact met personen, bedrijven of instellingen die daar ruimte (binnen of buiten) beschikbaar hebben om werk tentoon te stellen of voor concertjes en voordrachten. Contact opnemen kan via coördinator@kunstparadeheiloo.nl of 06-20551899.

Column Uitkijkpost 22 maart

Roos Schlikker te gast
Donderdag 30 maart, 20.00 uur.

Schrijfster en columnist Roos Schlikker komt naar de bibliotheek.

Roos Schlikker is bekend van haar columns in Kek Mama, Intermediair, Libelle en het Parool. Ze verscheen regelmatig als tafeldame bij DWDD en was dit jaar kandidaat in het populaire tv-programma Wie is de Mol?. Ook werkte ze onder meer voor Vrij Nederland, HP/De Tijd en Volkskrant Magazine. Haar nieuwste roman 'Huisje boompje beest' verschijnt in mei.

Kaarten zijn verkrijgbaar bij de bibliotheek en boekhandel Bruna in 't Loo.

Boekenweek: 25 maart t/m 2 april
De Boekenweek is hét moment om lid te worden van de bibliotheek.
Nieuwe leden ontvangen 10% korting op het eerste jaarabonnement* én u betaalt geen inschrijfkosten.

*Vraag naar de voorwaarden.

Peuterochtend
Vrijdag 31 maart, 10.30 uur.

Een gezellige ochtend rond boeken voor kinderen van 2 tot 4 jaar (en hun ouders/oppas).
Het is Kikkertiendaagse! Er wordt voorgelezen uit een prentenboek van Max Velthuijs over Kikker.

Speelgoedparcours
Zaterdag 25 maart, 10.00-14.00 uur.

Deze zaterdag kunt u met uw (klein)kind allerlei speelgoed van de Speel-o-theek uitproberen.

Voorleesfeestje
Woensdag 4 april, 14.30 uur.

Alle kinderen van 3 tot 7 jaar zijn van harte welkom! Na het voorlezen wordt nog even geknutseld of getekend.

Workshop over lezen
Dinsdag 28 maart, 20.00 uur.

In deze workshop voor ouders en leerkrachten: aandacht voor de leesontwikkeling van kinderen en wat ouders kunnen doen om het leesproces thuis op een leuke manier te stimuleren. En natuurlijk: wat heeft de bibliotheek in huis om daarbij te helpen? Opgave vooraf.

Digitaal inloopspreekuur
Woensdag, 10.00-11.00 uur (wekelijks).

Heeft u vragen over digitale media, of over het lenen van e-books bij de bibliotheek voor uw e-reader, iPad of tablet? Wilt u meer weten over zoeken op internet, apps op uw smartphone of tablet en andere digitale zaken? Dan kunt u terecht op ons digitale spreekuur.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Meer informatie en opgave: www.bibliotheekheiloo.nl / 072-5330670 of bij de servicebalie.

Steun de bibliotheek. Word vriend!

Volg ons ook op Facebook en Twitter!

Inwoners Heiloo massaal naar de stembus

Jan van Rijckenborghschool, vlnr. Mevrouw Beemsterboer, de heer Koning, de heer Rietbroek (plaatsvervangend voorzitter stembureau) Foto: Stip Fotografie

HEILOO - Een verslaggeefster van de Uitkijkpost ging woensdag 15 maart een rondje langs vijf stembureau's om de stemming te peilen tijdens het stemmen voor de Tweede Kamer. Wat bij alle bezochte stembureau's opviel was dat de opkomst hoger lag dan in 2012.

Rob Opdam, voorzitter bij het stembureau op de Benedictuschool, liet weten dat er om half vier een opkomst was van vijfenvijftig procent. Hij zat daar als burger en niet als wethouder. Rob vindt het belangrijk dat Nederlanders kunnen en mogen stemmen. Zelf is hij tijdens verkiezingen al twintig jaar actief als lid van een stembureau. De leden van dit stembureau verwachten vannacht om één uur klaar te zijn met het tellen van de stemmen. In het gemeentehuis gaf de heer Schoorl aan dat hij voor de tweede keer zitting nam in een stembureau. Hij vindt het een leuke en nuttige job. Wat hem betreft mag er 'stemplicht' komen in plaats van 'stemrecht'. De opkomst in het gemeentehuis lag rond kwart voor vier vijftien tot twintig procent hoger dan vier jaar geleden. Op basisschool De Springschans vertelde de heer Doorgeest deze dag met veel plezier te doen. Veel kiezers uit andere districten dan het stemdistrict van De Springschans kwamen hier hun stem uitbrengen. Om tien voor vier waren er al twaalfhonderd stemmen uitgebracht. De leden van het stembureau werkten in shifts van zeven uur en op De Springschans kwamen drie mensen extra om vanaf negen uur te tellen.

In de bibliotheek werd door de leden van het stembureau veel gelachen. Gezamenlijk hadden zij een zeer leuke tijd en van verveling was zeker geen sprake. Met veertienhonderd stemmen om vier uur was het doorlopend druk. Waar alle leden wel tegen op zagen is het tellen! Men verwachte bij dit stembureau niet klaar te zijn voor twee uur vannacht. Op de Jan van Rijckenborghschool was het eveneens druk. Om kwart over vier waren er twaalfhonderd stemmen uitgebracht. "We zijn blij met deze goede opkomst", aldus de heer Rietbroek, plaatsvervangend voorzitter van dit stembureau.

Meer foto's gemaakt op de stembureaus kunt u vinden op www.uitkijkpost.nl.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Ingezonden: 'raadsel' rond bloemen op de begraafplaats opgehelderd

HEILOO - Menigeen zal het niet zijn ontgaan zijn dat circa drie weken geleden bij het Witte kerkje vrijwel alle grafmonumenten van de prachtigste bloemen en boeketten zijn voorzien. Het was een indrukwekkend gezicht; aan ieder grafmonumentje was zorg besteed. Navraag bij het bestuur van de Witte kerk, de Stichting Monument Witte kerk of enkele afdelingen bij de gemeente, leverde mij niets op. Het was voor velen een groot vraagteken wie dit ontroerende gebaar heeft gemaakt.

Na plaatsing van een berichtje op Heiloo-on-line, reageerde Willem de Vries. Hij verloor op 14 februari zijn vrouw Inge. Inge was lerares op de Springschans, 46 jaar, en zij laat twee kinderen na: Julia en Thom. De bloemen op de begraafplaats heeft Willem hier neergelegd zodat de kinderen van de school hun juf Inge kunnen gedenken. Daarnaast is het een mooi eerbetoon aan al die overledenen die hier door de eeuwen heen zijn begraven. "Inge zou het niet anders willen", was de reactie van Willem.

Anita van Breugel

Ouderenochtend over de Veluwe

EGMOND AAN ZEE - Beelden over de Veluwe, de natuur en de dieren die hier leven zijn op 29 maart te zien tijdens de ouderenochtend in het Gebouw in Egmond aan Zee. De koffie staat klaar om 10.00 uur. Het adres: het Gebouw aan Trompstraat 2 in Egmond aan Zee.

Stabat mater van Pergolesi in de Witte Kerk

HEILOO - Het Stabat mater wordt zondag 26 maart vanaf 16.00 uur in de Witte Kerk in Heiloo uitgevoerd. Hierin wordt de smart van Maria over de dood van haar Zoon bezongen. Uitvoerenden zijn Sabine Kirsten (sopraan), Stephanie Gericke (mezzo-sopraan) en een instrumentaal ensemble onder leiding van Gerard Leegwater. Het werk wordt uitgevoerd binnen een compacte liturgie, geleid door ds. Jan Bruin. Vervolgens verzorgt ds. Jan Bruin op maandag 27 maart in het Willibrordushuis aan Westerweg 263 een lezing over de culturele achtergrond van het Stabat mater. Deze lezing begint om 20.00 uur.

3.753,72 euro voor Amnesty International

HEILOO - De collecte van Amnesty International, die van 5 tot en met 11 maart plaatsvond in de gemeente Heiloo, heeft 3.753,72 euro opgebracht. Negenendertig vrijwilligers collecteerden voor de mensenrechtenorganisatie. Amnesty is een onafhankelijke organisatie en neemt voor haar onderzoek, lobby en actie geen geld aan van overheden of politieke groeperingen. Juist daarom is de opbrengst van de jaarlijkse collecte van onschatbare waarde. Met het geld dat tijdens de collecte wordt opgehaald, kan Amnesty haar werk blijven doen, bijvoorbeeld voor Zainab al-Khawaja uit Bahrein. De mensenrechtenactiviste werd tot een jaar gevangenisstraf veroordeeld omdat ze de koning zou hebben beledigd: ze had een foto van hem verscheurd. Ze zat tweeënhalve maand met haar zoontje in de gevangenis, totdat ze op 31 mei 2016 werd vrijgelaten. Amnesty, dat haar als gewetensgevangene beschouwde, voerde actie voor haar. Kijk voor meer informatie over het werk van Amnesty International op www.amnesty.nl.

Bijdrage kosten peuteropvang bij Kits Oonlie

HEILOO - Sinds 2016 biedt de gemeente Heiloo ouders de mogelijkheid om peuteropvang af te nemen, ook als ouders niet in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag. Alle kinderen tussen twee en vier jaar kunnen zes uur per week opvang afnemen, waarbij het inkomen de kosten voor de opvang bepaalt.

Wanneer ouders geen recht hebben op kinderopvangtoeslag, betalen de ouders met het laagste inkomen bij Kinderopvang Kits Oonlie slechts €10,- per maand en bij een inkomen tussen de €39.110,- en €53.193,- zijn de kosten voor de ouders €33,25 per maand. Peuters zijn alle dagen welkom van 8.30 tot 12.15 uur en van 13.15 tot 15.30 uur op de drie vestigingen van Kinderopvang Kits Oonlie in Heiloo.

Wilt u meer informatie of een keer komen kijken op een vestiging? Neem gerust contact op met de centrale administratie van Kits Oonlie op telefoonnummer 072-5323576 of door het sturen van een e-mail naar info@kits-oonlie.nl.

11 / 32

Tijd om de bloemetjes buiten te zetten

LIMMEN - Hoera! De lente hangt in de lucht. Weg met die grauwe, grijze dagen en tijd om de bloemetjes buiten te zetten. Met lentebloeiers als violen, primula's en madeliefjes (Bellis) geeft u het terras en balkon razendsnel een complete metamorfose waar de kleuren vanaf spatten. Bij Tuincentrum Nuyens Tuin & Groen Shop zijn ze er klaar voor!

Kleurenfestijn
Violen met kleine en grote bloemen in talloze kleuren zijn de populairste lentebloeiers. Feloranje, donkerrood, knalgeel, zachtroze of lichtblauw… ze zijn er in haast alle denkbare kleuren. Voeg er primula's en Madeliefjes in felle zuurstokkleuren bij om de kleurenexplosie compleet te maken. Een bonte kleurenmix maakt uw balkon of terras extra vrolijk en energiek. Vindt u dit toch iets te heftig? Relax! Eén hoofdkleur zorgt voor een rustige lentesfeer.

Aan de slag
Violen, primula's en Madeliefjes groeien en bloeien haast overal. Haal daarom potten, bakken, kannen, schalen, blikken, emmers en teilen tevoorschijn, vul deze met grond en beplant ze met kleur. Zorg wel voor een afvoergaatje in de bodem zodat overtollig (giet)water weg kan vloeien. Geen gaatje? Geen probleem! Stort in dat geval een laagje Hydro-korrels onderin de pot.

Fris en vrolijk
Violen, primula's en Madeliefjes zijn makkelijke types die weinig verzorging vragen. Geef alleen water op het moment dat de grond droog aanvoelt. Haal ook af en toe de uitgebloeide bloemen weg. Dan krijgen uw lentebloeiers steeds nieuwe knoppen en blijft uw balkon of terras fris en vrolijk.

De moestuin: van zaad tot groente
Welke groentes u in uw moestuin plant bepaalt u natuurlijk helemaal zelf. Het is belangrijk dat u de groente kiest die u lekker vindt. Kies niet alleen voor de groentes die u in supermarkten kunt kopen, maar denk bijvoorbeeld ook eens aan vergeten groentes, of bijzondere culinaire pootaardappelen.

Kies de zaden van de groente die u wilt. U zaait de zaden in de moestuin en dan is het wachten maar. U kunt er ook voor kiezen om de zaden op te kiemen en later pas in uw moestuin te planten. Plant de zaden dan in speciale kweekbakjes en zet ze warm in de vensterbank en geef voldoende water. Wilt u geen gedoe binnen in uw huis? Kies dan voor een kweekkas of koude bak. Bij Nuyens Tuin & Groen Shop vindt u verschillende soorten en maten. Op het moment dat de zaailingen voldoende groot zijn gegroeid, kunt u ze in de volle grond planten. Hebt u slechts een balkon, dan kunt u de meeste groentes ook in een pot verder kweken.

Het is natuurlijk heel belangrijk dat u de juiste grond kiest zodat de zaden zich kunnen ontwikkelen tot heerlijke groentes of vruchten. Gebruik uitsluitend speciale zaai- en stekgrond om teleurstellingen te voorkomen. Later in het groeiproces stimuleren specifieke voedingsmiddelen als Groenten- en fruitmest van DCM verder de ontwikkeling van de plant.

Nieuwsgierig geworden?
Neem een kijkje in het uitgebreide assortiment van Nuyens Tuin & Groen Shop, het Tuincentrum bij u in de buurt! Adres: Nuyens Tuin & Groen Shop, Uitgeesterweg 1b, Limmen.

Buitenzwembad Het Baafje gaat weer open Verkoop abonnementen gestart

Dit seizoen weer volop genieten in Het Baafje. Foto: Carolien Breed

HEILOO - Het is weer lente dus het buitenzwemseizoen staat weer voor de deur. Op maandag 24 april kan er weer elke dag gezwommen worden in het verwarmde buitenbad (23 graden Celcius) van Heiloo, Het Baafje. Ook zijn er tal van leuke en sportieve activiteiten.

Abonnementen en Supporters van Het Baafje
U kunt vanaf 10 april aan de kassa van Het Baafje een zwemabonnement aanschaffen. De kassa is van 13.00 tot 17.00 uur op werkdagen geopend.

Wie voor 1 mei een abonnement afsluit wordt automatisch als Supporter van Het Baafje beschouwd. Een deel van het abonnementstarief wordt besteed aan nieuwe speeltoestellen. Het bezit van de pas levert voordeel op zoals vrij entree in de zwembaden De Bever en Duikerdel. Na 1 mei geldt hetzelfde abonnementstarief alleen vervallen alle supportersvoordelen. Dus koop voor 1 mei een abonnement en steun De Bever!

Vernieuwd peuterbad
Afgelopen winter is het peuterbad van Het Baafje opgeknapt voor de jongste bezoekertjes met hun mama's en papa's. Vanaf deze zomer kan iedereen in het zonnetje - onder het genot van een heerlijk ambachtelijk schepijsje - genieten van deze prachtige speelplek.

Schoolfeest en activiteitenzomer
Heb je iets te vieren met je klas? Een klassenfeest, Triatlon, 6-kamp of sportdag? Er is van alles mogelijk. Het zwembad kan zelfs speciaal voor jouw klas worden geopend, uiteraard met allerlei lekkere hapjes en drankjes!

Naast het vrijzwemmen in het prachtige buitenbad worden er komende zomer leuke activiteiten aangeboden, zoals het Natte Voetjesfestival in samenwerking met Dolfinn Rocks, Blote Voeten voetbaltoernooi, Aqua-Disco en Junior Foodfestival in samenwerking met Jongerenwerk Heiloo.

Fietsenstalling bij Het Baafje
Omdat Het Baafje graag wil dat fietsen veilig staan, heeft het personeel een bewaakte fietsenstalling gemaakt. Supporters van Het Baafje kunnen gratis hun fiets stallen, anderen betalen hier 1 euro voor.

Wie op de hoogte wil blijven van alle leuke activiteiten in het Baafje houdt de website in de gaten en wordt vrienden van het Baafje op Facebook.

De nieuwste Gazelle Orange <ONDERKOP > Ontdek hem bij uw Gazelle-specialist

HEILOO - Het best lopende model van Gazelle is in een nieuw jasje gestoken. Na maanden van ontwerpen is hij er dan eindelijk, de nieuwe Gazelle Orange. Maar wat is er nu precies veranderd?

De Orange is al jaren de comfortabele alleskunner en staat bekend om zijn ruime en lage instap. Ook de nieuwste versie van dit unieke ontwerp biedt nog steeds dat comfort, uiteraard met een nieuwe, moderne look. Op de nieuwe Orange zijn de achterdrager én de kabels en motoren van de elektrische variant nog verder geïntegreerd. Een mooi strak plaatje dus! De nieuwe Orange is nog stijver gemaakt, waardoor u lichter en comfortabeler fietst en uw energie nog makkelijker omzet in kilometers. Deze prachtige Orange is er met en zonder trapbekrachtiging. Voor iedereen wat wils.

Benieuwd geworden naar de nieuwe Orange, kom langs en probeer hem uit.

Bosman Tweewielers, Westerweg 295 in Heiloo. Telefoon: 072 533 12 41. Internet: www.bosmantweewielers.nl

Pauw recreatie in Heerhugowaard Beleef het vakantiegevoel tijdens de 'Kampeerdagen 2017

HEERHUGOWAARD - De campings gaan weer open, de caravans en kampeerauto's komen weer uit de stalling. Kortom: het kampeerseizoen 2017 mag van start gaan.

Net als de afgelopen jaren organiseren de bedrijven op de Caravanboulevard weer een groots evenement om het begin van het kampeerseizoen in een gezellige sfeer op te starten. Nu onder de titel 'Kampeerdagen 2017', een naam die de lading volledig dekt.

Twee dagen lang kan de kampeerder in een sfeervol decor kennismaken met allerlei zaken die met kamperen en vrije tijd te maken hebben. Met ondersteuning van tientallen exposanten op kampeer- en wandelgebied, waaronder leveranciers van onder andere kampeerartikelen en technische accessoires, campings, wandelspecialisten en een prachtige collectie fietsen. Natuurlijk staan ook de kampeerproducten zelf centraal. De bedrijven op de Caravanboulevard staan samen garant voor een enorme collectie kampeermiddelen, waaronder nieuwe en gebruikte campers en caravans, (voor)tenten, kampeertenten en 1001 kampeeraccessoires.

Als extra voegt Pauw recreatie het thema wandelsport aan het evenement toe. Een tak van sport die de laatste jaren alleen maar aan populariteit wint en die uitstekend te combineren is met de kampeervakanties. Ook op wandelgebied zijn er dit weekend meerdere exposanten ter ondersteuning aanwezig.

Op 25 en 26 maart is iedereen van 10.00 tot 17.00 uur welkom om twee dagen lang in de stemming te komen voor het komende kampeer- en vakantieseizoen. De Caravanboulevard biedt daarbij ruime gratis parkeergelegenheid.

Zie voor meer informatie ook www.pauwrecreatie.nl.

Eczeem? Honing laat de huid stralen

Dermagiq Skin.

LIMMEN - Door eczeem, allergie en verminderde weerstand krijgen steeds meer mensen hinder van huidirritaties. Mensen met een zeer droge huid zijn ook nog eens gevoeliger voor huidproblemen, zoals kloven in handen en voeten en rode, jeukende plekjes. Door te krabben kunnen kleine oppervlakkige wondjes ontstaan.

Dermagiq Skin is een zalf met enzymrijke honing. Het is ontwikkeld op de universiteit van Wageningen en onderzocht in verschillende dermatologie-poliklinieken die gespecialiseerd zijn in behandeling van eczeem. Niet alleen bij volwassenen, maar ook bij kinderen met eczeem en met wondjes door krabben bij eczeem, verbeterde de huidconditie aanzienlijk door het gebruik van Dermagiq Skin.

Mevrouw S. (26) vertelt: "Al sinds mijn geboorte heb ik last van eczeem, de huid jeukt constant, is rood, opgezet, nattig en schilferig. Door het vele krabben zijn veel wondjes op mijn benen ontstaan. Ik kan geen enkele zalf op mijn huid verdragen, ze geven stuk voor stuk een heftige reactie. Nu behandel ik mijn huid eenmaal per dag, 's avonds, met Dermagiq Skin. Echt maar een dun laagje breng ik aan. Na een week zag ik al een vooruitgang! Er trad een duidelijke verbetering op in de conditie van mijn huid."

Dermagiq Skin is een zalf met enzymrijke honing voor de behandeling van eczeem en oppervlakkige wondjes en is al geschikt vanaf babyleeftijd. Douchen en verzorgen gaat samen met Dermagiq Body Wash! Reinig uw huid met Dermagiq Body Wash en uw huid is gereed voor de natuurlijke verzorgende honing van Dermagiq Skin.

Wilt u de werking van Dermagiq Skin ervaren? Haal uw gratis proefsachet bij uw winkelier.

Drogisterij Aker in Limmen, Kerkweg 16, Limmen. Telefoon: 072-505 3138. Volg ons ook op Facebook.

Voorjaarskriebels

UITGEEST/ WINKEL/ ZUIDOOSTBEEMSTER - De zon laat zich steeds vaker zien. De voorjaarskriebels beginnen dan ook te kietelen. Voor de tuin vraagt dit in veel gevallen om een flinke voorjaarsschoonmaak of misschien zelfs een nieuw terras. Inspireer u op een van onze vestingen en zie wat de trends voor 2017 u voor mogelijkheden bieden. De presentatie van de showtuinen met de nieuwste materialen en sfeermakers en een warm onthaal met koffie en thee maken het bezoek tot een uitje op zich.

Nieuwe Brochure 2017 boordevol tuininspiratie
Met gepaste trots presenteert Spaansen Tuin en Bestrating haar brochure 2017. Deze kersverse uitgave neemt u mee in de veelzijdigheid van de producten van Spaansen Tuin en Bestrating. Download de brochure via tuin-en-bestratingsmaterialen@spaansen.nl of vraag de fysieke uitvoering aan bij een van onze enthousiaste verkopers via e-mailadres info@spaansen.nl of telefoonnummer 0224-544607.

Spaansen Tuin en Bestrating is klaar voor seizoen 2017! Kom langs voor een vrijblijvend advies. Dé eerste stap voor de realisatie van uw nieuwe tuin! Met een vestiging in Uitgeest, Winkel en Zuidoostbeemster is er altijd een vestiging bij u in de buurt.

Mode volgens Mels

EGMOND AAN ZEE - De mooie tijd van het jaar breekt weer aan. We zijn er weer in geslaagd een heel originele voorjaars- en zomercollectie te laten zien met merken en modellen die u nergens anders in Nederland zult tegenkomen.

Deze zijn ingekocht op beurzen in Duitsland en Italië. Kleurig, bijzonder, maar bovenal goed passend voor de liefhebber van leuke en mooie schoenen. Natuurlijk brengen we ook de bekende merken zoals Gabor, Waldläufer, Rieker, Skechers en Wolky, maar we gaan altijd voor originaliteit.

De mode dit seizoen is onder te verdelen in vier thema's: At leisure, More & More, Romantic Boho en Power (wo)men. Kijk op de website voor een verdere uitleg.

We hopen u snel weer te zien in Egmond.
Rose Anne Mels / melsschoenmode.nl

Voorjaarskriebels bij de Aalsmeerse Plantenhal

HEILOO - Heerlijk lenteweer maakt zijn intrede en dat is duidelijk te merken bij de tuinplanten. Er is een ruim aanbod van diverse struiken, heesters en vaste planten. Ook zijn er bijzondere fruitbomen, klimplanten en grote bomen. Nieuw zijn de verschillende soorten en maten beuken die regelmatig worden aangevuld. Verder natuurlijk nog Violen en de eerste kuipplanten; Mandevilla, Margrieten, etcetera. Door bolletjes en primula's in huis te zetten haalt u het voorjaar in huis, supergezellig! Het is teveel om op te noemen, kom gerust even langs en geniet van het aanbod!
Het adres: De Hoefsmid 25, Heiloo. Zie ook www.aalsmeerseplantenhal.nl

Schoenen voor een aantrekkelijke prijs bij SHOES van den Broek

CASTRICUM - SHOES van den Broek in Castricum heeft weer een mooie collectie schoenen samengesteld voor deze lente en zomer. De bekende merken voor dames zoals Caprice, Marco Tozzi en ACO zijn vervaardigd van echt leer en velen voorzien van een uitneembare binnenzool. Elegant en toch comfortabel, daar is SHOES steeds naar op zoek. De kleuren dit voorjaar zijn vooral wit, beige, goud, zilver, rood, donkerblauw en ijsblauw.

De collectie van Caprice heeft een goede pasvorm en een gepatenteerde 'Walking on Air' zool. Deze isoleert tegen kou en warmte en dempt tijdens het lopen. Onze sneakers in verschillende kleuren en prints zijn verkrijgbaar vanaf 49 euro.

Onze gerieflijke sandalen van Fidelio hebben een anatomisch gevormd voetbed, een uitneembare binnenzool en een schokabsorberende antislip zool. Perfect voor een fijne wandeling! Verder is het assortiment Grisport wandelschoenen voor dames uitgebreid met waterdichte modellen, voorzien van een slijtvaste Vibram zool. Voor de heren is er de sportieve collectie zomerschoenen van Brunotti. Deze zijn van mooi zacht leer en hebben een uitneembare binnenzool. Kosten: vanaf 69 euro.

De 'casual' maar trendy herenschoen van het Italiaanse merk ZEN zijn vervaardigd van soepel leer en hebben een innovatief air-systeem in de zool. De meeste modellen hebben een uitneembare binnenzool. Verder hebben we een groot assortiment veiligheidsschoenen voor dames en heren. Dit tegen scherpe prijzen, tot en met maat 52.

SHOES van den Broek, Beverwijkerstraatweg 6 in Castricum, nét over het spoor. Gratis parkeren kan voor de deur. Zie ook www.shoesvandenbroek.com en www.facebook.com/shoesvandenbroek.

Hoveniersbedrijf Admiraal Tuinvorming De lente komt eraan!

Voorbeeld van een strakke tuin in Uitgeest. Foto uit het portfolio op www.maartenadmiraal.nl

AKERSLOOT - Het duurt niet lang meer of we schudden de winter van ons af en bij een blik op de tuin zal menigeen zich achter de oren krabben. Want vaak moet er het een en ander gebeuren voordat de lente volledig zijn gang kan gaan. Straatwerk blijkt soms verzakt en planten of struiken wachten ongeduldig op de snoeischaar. De een gaat met goed gereedschap direct zelf aan de gang terwijl de ander het liever aan een vakman over laat. Maarten Admiraal van hoveniersbedrijf Admiraal Tuinvorming bestaat al tien jaar en heeft een gedisciplineerd team van hoveniers dat zorgvuldig en slagvaardig te werk gaat. Of het nu gaat om een voorjaarsbeurt of om een aanpassing van de tuin. De hoveniers van Admiraal Tuinvorming draaien hun hand er niet voor om. Maarten: "Wij bezorgen met plezier vele tuinen een topconditie, ontwerpen tuinen en leggen deze aan. Tevens houden wij ons bezig met boomverzorging."

Wie inmiddels de lentetuinkriebels voelt opkomen kan voor inspiratie terecht op www.maartenadmiraal.nl of bellen voor een vrijblijvende afspraak naar Admiraal Tuinvorming. Telefoon: 06-23750198.

Sportwereld Heiloo

HEILOO - Sportwereld Heiloo heeft alles in huis voor darters, hardlopers, fitnessfanaten en- beginners, golfers en hockeyers. "We hebben niet voor niets onze naam veranderd naar Sportwereld Heiloo," vertelt eigenaar Rob Roest. "Sportwereld geeft aan dat wij voor alle sporters de nummer één willen zijn."

De nummer één voor sporters zijn klinkt ambitieus en daarom heeft het team van de Sportwereld de afgelopen maanden keihard gewerkt. De winkel is compleet verbouwd om ruimte te maken voor een breder assortiment en geavanceerde apparatuur. "We zijn de enige in Nederland die voor hardlopers de Motionquest in huis hebben," aldus Roest. "Binnen drie minuten kun je zowel schoenen als inlegzolen laten aanmeten."

Wat de winkel buiten de Motionquest ook bijzonder maakt is de mogelijkheid producten direct te testen. "Er zijn speciale testbanen voor darts en we hebben een indoor hockeyveld", laat medewerker Dave zien. "Ook kun je op de golfbanen je sterkte van afslaan meten."

Bezoek ook eens onze website www.sportwereldheiloo.nl. Tot ziens in onze mooie winkel!

Voorjaarscollectie bij Freres mode

's

CASTRICUM - Bij Freres mode in Castricum is het voorjaar in alle hevigheid losgebarsten: een oase aan kleur is wat opvalt. De voorjaarsmode van 2017 is een lust voor het oog. Freres mode heeft een schitterende collectie van alleen bekende merken die passen bij de moderne vrouw van deze tijd. De merken nog even op een rij: Geisha, Another Woman, Bandolera, Parami, IL Dolce, Micha, Rabe, Dolce Vita, Lebek, Toni, Anna Montana, Signature, Brandtex, Via Appia, Monari, Bleu Seven, Gehrke en Batida E.V.A. Deze uitgebreide collectie hangt voor u nu op een fantastische manier gepresenteerd klaar in de winkel. Het team van Freres mode staat klaar om u te mogen begroeten.

Freres mode, Burgemeester Mooijstraat 24, Castricum. www.freresmode.nl.

21 / 32

Trias zoekt sponsoren voor toekomstige Olympische sporters

V.l.n.r.: Nienke Madderom, Lisanne de Witte, Laura de Witte, Jay Beelen, Job Beintema, Stan Nijhuis en Dave Wesselink. Foto: Stip Fotografie

HEILOO - De maandelijkse netwerkbijeenkomst van Ondernemend Heiloo stond vrijdag in het teken van het thema 'Heilooër topsporters op weg naar de Olympische Spelen'. Hierbij was Atletiek Vereniging Trias uitgenodigd.

Martijn Apeldoorn had als voorzitter van Jong Ondernemend Heiloo de thema-avond belegd. Rob van der Wal van CiRoPack en sponsor van de zusjes De Witte opende de avond. Het motto was om het 'Max Verstappen Syndroom' in Heiloo te creëren zodat in 2020 bij de volgende Olympische Spelen heel Heiloo voor de buis zit.

Trainingscoördinator Sven Ootjers van Trias legde uit hoe de opbouw van de trainingen eruit zien. Ook liet hij weten misschien niet alles uit de atleten te halen maar gezien hun leeftijd en gestel is dit ook niet altijd mogelijk. Nienke Madderom (14) behaalde goud bij de NK junioren op de zestig meter horden. Zij traint op dit moment drie tot vier keer per week. "Ik hoop in 2024 aan de Olympische Spelen mee te kunnen doen"." Stan Nijhuis (15) wil graag het record hoogspringen van zijn trainer Sven Ootjers verbeteren. Dit staat op 2.21 meter. Stan zelf heeft een record van 1.96 meter staan. Tevens behaalde hij goud bij de NK junioren hoogspringen.

Veel kracht
Dave Wesseling (16) - voorheen ook voetballer - behaalde goud bij de NK junioren op de 110 en 60 meter horden. Hij traint vijf tot zes keer per week en wil graag over vier jaar meedoen met het EK onder de 23 jaar. Jay Beelen (16), zoon van John Beelen en voetballer bij AZ, traint veel om veel kracht te krijgen. Hij werd vorig jaar vierde bij de NK junioren bij het hordelopen. Er had meer in gezeten maar hij had pech door het eerste hekje aan te raken en zo zijn ritme te verliezen. Job Beintema (21) won alles wat er maar te winnen viel bij de junioren. Helaas ondervond hij vorig jaar door een liesbreuk problemen maar hij traint inmiddels weer zes dagen per week.

Laura en Lisanne de Witte namen deel aan de Olympische Spelen. De dames behaalden verder veertien NK medailles. Verder bezitten ze het Nederlands record op de 400 meter estafette. Sinds januari 2017 trainen ze samen bij Trias. Voor beiden geldt dat er nog wel wat aan bepaalde afstanden geschaafd moet worden. Zo moet Laura trainen om de 400 meter goed te volbrengen, na 350 meter heeft ze het wel gezien. En Lisanne moet sneller starten. Beide dames vonden hun mooiste moment de EK in Amsterdam. Al die Nederlanders die ze aanmoedigden. Die sfeer in het stadion vergeten ze nooit meer.

Aan het eind van de avond werd gevraagd of er ondernemers aanwezig waren die de sporters zouden willen sponsoren, want de weg naar de Olympische Spelen is duur!

Tekst: Yvonne van Stiphout

146 jeugdige schakers bij GrandPrix in de Strandwal

Opperste concentratie.

HEILOO - De verwachtingen waren hoog gespannen bij de schaakvereniging Oppositie. De vereniging organiseerde afgelopen zondag in het Cultureel Centrum de Strandwal voor de vierde maal een GrandPrix voor jeugdige schakers uit Noord-Holland. Maar de lange stoet auto's die het Willibrordus-terrein opreed leverde een nog nooit vertoond aantal deelnemers af, die waren vergezeld van hun ouders, verdere familie en schaakleiders.

Verschillende schaakclubs in de regio organiseren in de loop van het jaar zo'n GrandPrix, maar de Heiloose editie mag zich verheugen in een wel heel grote populariteit. Dat komt onder meer door de plussen van het landgoed Willibrordus en de speellocatie Strandwal. De weersverwachting speelde mogelijk ook een rol. Het toernooi is dus een begrip geworden in Noord Holland, vanwege de goede organisatie onder de bezielende leiding van de jeugdleider van Oppositie, Bastiaan van Dam. Ook door de ruime lichte zaal, parkeerfaciliteiten, uitstekende catering en prettige bijruimtes.

Gouden beker
In maar liefst negentien groepen van zeven of acht deelnemers werd er geschaakt. Aangezien de deelnemers worden ingedeeld naar speelsterkte was het op iedere tafel spannend, want per groep waren er drie bekers te verdelen. Veel kinderen deden hun eerste toernooi-ervaring op; de nieuwelingen ontmoetten elkaar aan de schaakborden van tafels 15 tot 19. Aan de andere kant van de zaal speelden de ervaren schakers die binnenkort ook gaan meedoen aan het Nederlands kampioenschap jeugdschaak. Luuk van Steenoven is zo'n speler. Hij was gezien zijn rating favoriet voor het behalen van de toernooizege. Hij kreeg echter stevig tegenspel en had na twee rondes slechts 0.5 punt behaald. Het vervolg was ijzersterk, zodat deze jeugdige inwoner van Heiloo met een gouden beker op tafel 1 eindigde. Het schoolschaakteam van OBS de Meander was goed vertegenwoordigd.

Op zaterdag 25 maart willen zij de eer van Heiloo hoog houden in de regionale finale van het schoolschaaktoernooi Noord Holland.

Dosturnsters goud en zilver in finale turnen

Trotse turnsters. V.l.n.r.: Yentl van Leeuwen, Denise Scheerman en Marit Scholtens.

CASTRICUM - Zondag 12 maart zijn in Beverwijk de finales turnen gehouden van de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Bond. Het ging om de meisjes die turnen in categorie D1 en D2. In elke groep zaten 28 turnsters uit de provincie Noord-Holland-Zuid, die tegen elkaar streden.

Voor Dos waren 15 meisjes doorgestroomd uit de voorrondes. Vanuit elk rayon waren de sterkste turnsters geselecteerd, zodat het een spannende strijd werd. Voor de jongste Dosturnsters waren de tegenstanders te sterk. In de categorie Pupil 1 D1 turnden Denise Scheerman en Yentl van Leeuwen een goede wedstrijd. Hun hoogste scores waren op vloer met maar liefst 14.75 punten en 14.30 punten. Dankzij een prachtige brugoefening en sprong van Yentl en een super balkoefening van Denise kwamen zij op het ereschavot te staan. Denise mocht het goud in ontvangst nemen en Yentl ging met een zilveren medaille naar huis. In de categorie Jeugd 1 D1 was er een bronzen medaille voor Dos-turnster Jet Dreijer. Zij turnde een goede constante wedstrijd. Een mooie prestatie in een veld van achtentwintig meisjes. Denise, Yentl en Jet mogen sowieso naar de regiofinale van heel Noord-Holland op 8 april. Ook hebben Marinka Jonker en Marit Scholtens zich geplaatst voor deze finale door goed turnwerk te laten zien.

Obelix dames rugby tegen Castricum dames rugby

De onverzettelijke CASRC-dames tegen een overtal van OBELIX. Foto: Sophie Touber

CASTRICUM - Afgelopen zondag speelde CASRC-dames in Nijmegen tegen het studenten damesrugby team Obelix. Het zag er lange tijd naar uit dat het Castricumse team met de volle winst naar huis zou gaan. Echter in de laatste tien minuten boog het studenten vijftiental de achterstand om in een voorsprong. De hele wedstrijd speelde CAS RC met slechts elf speelster. Dit door blessures en door afwezigheid van Linde v.d. Velde, die met Oranje een rugbytoernooi had in Duitsland. Zo won Obelix, de thuisploeg, door overtal in de laatste fase van de wedstrijd met slechts twee trys en één coversie verschil . Hun numerieke meerderheid verlangde conditioneel teveel van de karakter tonende Duinranders. De stand werd 39-27.

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info
STOFZUIGERKRAAM

Zeer ervaren/betrouwbare HUISHOUDELIJKE HULP/MANTELVERZORGSTER heeft nog ruimte over op de woensdagochtend. €14,00 per uur Tel. 06 - 4498 4694.

KRINGLOOP HEILOO De leukste! Gratis P. Hier kunt u heerlijk struinen tussen veel kleingoed, meubels, mooie kleding, lps, cds, dvd, schoenen, lampen, lijsten, schilderijen, boeken, spellen, versterkers, oude kasten, stoelen Lundia enz!!,di t/m za 10-5 De oude Werf. Ook inbreng. Zondag open? Kijk op onze site of 072 - 5334000

RUIME GARAGEBOX te HUUR, omg. Kerkakkers/Westerweg. Rustig gelegen en goed toegankelijk. Per direct beschikbaar. Tel.: 06 - 2431 3839

Div modellen gebruikte elektrische fietsen va € 695 icl. 3 maanden Bovag garantie. Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo. Tel 5331241 www.bosmantweewielers.nl

Wie kan mij (gepensioneerd bouwkundige) helpen om een AANBOUW VAN EEN WONING in Heiloo te realiseren.Bij voorkeur een koppel van 2 ZZP'ers. Bel mij, Simon 06 - 2248 6551

Iedereen kan gezond leven met een gezond gewicht! Hoe? Maak snel een afspraak! Sandra Zoon Heiloo 06 - 57322934 E:sandrazoon.gewichtsconsulente@gmail.com W:www.sandrazoongewichtsconsulente.nl

Duurzaam Project.CiRoPack Heiloo CiRoPack plaatst zijn dak vol met zonnepanelen en u kunt duurzaam mee profiteren met een hoge rente vergoeding. Kijk op https://greenfundholland.nl/project/?project=10

Grote sortering elektrische fietsen in div. uitvoeringen v.a. 1299 euro. Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo. Tel 5331241 www.bosmantweewielers.nl

Wie helpt mijn studerende zoon en zijn werkende vriendin aan tijdelijke huisvesting? Info via 06 - 5471 8914

Voor stomerij en pasfoto's .... even naar Primera Het Hoekstuk.

BIEDT ZICH AAN: (vroeg)gepensioneerde man voor allerlei administratieve werkzaamheden. Werkervaring en opleiding op HBO-BE niveau. Beschikbaar voor 2 à 3 dagdelen per week. Tel. 06-12201384

Zangles in Heiloo privé of met twee. Kids en volwassenen, beginners en gevorderden. Gratis proefles. 06 4811 6691
www.zingjemee.nl.

Te Koop: Honda VFR 750F, bj. 1993, 53000 km. In goede staat. € 800,- Tel 06 - 8662 2570

Tuinonderhoud Jeroen Borst. Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen.Bel voor gratis offerte: 06-4180 3734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

GARAGESALE 25 maart LIMMEN van 10 tot 3 uur ALLEEN bij DROOG weer. Kapelweg 56

Kim's Haarsalon. Bel voor een afspraak naar: 06 - 3004 2383. De prijzen ietsjes gestegen. Knippen in nu €13,- en kleuren vanaf €30,-. Openingstijden zijn: Ma DI DO VR van 09:00 uur tot 21:00 uur. Dompvloetlaan 29 te Heiloo

JOS BUYS BESTRATING. Straatwerk voor bedrijf en particulier. Tel. 06 5064 1386

AFVALLEN! Een goede ontspanningsmassage helpt daarbij! Een heel uur incl. warme olie en hot stones slechts € 30,-! Center Care, Slimpad 36 Heiloo 072 - 5334906

Ambachtelijke schilder, 35 jaar ervaring, heeft nog tijd over voor al uw schilder-en sauswerk/behangen/dakrep. enz. Ingeschr.KvK. Vrijbl.prijsopg. Tel: 06 - 3987 0829

Tuinman heeft nog tijd over voor al uw tuinwerkzaamheden. Alles is bespreekbaar. Vrijbl.prijsopg. Ingeschr. KvK. Tel: 06 - 5344 2975

De Stille Bron: praktijk voor holistische massage, healing en cranio-sacraal therapie. Voor informatie of afspraak: 06 - 2266 6059 of www.destillebron.nl KENNISMAKINGSACTIE: eerste holistische massage voor de halve prijs!

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating. T: 072 533 6002 www.iristuinen.nl

TUINEN TE VEEL WERK? Geen tijd ? Zeer ervaren tuinliefhebber helpt u met DESKUNDIG snoeien en het voorjaarsklaarmaken van uw tuin en het afvoeren van tuinafval. T: 06 - 1827 8367

Man (52 jaar) wil overleggen met pro-Israëlische Christenen in omgeving om fonds te werven voor de politiekorpsen en strijdkrachten van Nederland en Israël om gezamenlijk terrorisme te bestrijden. E-mail: t.blackburn64@hotmail.com

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072 - 506 9052

BARRY DE VRIES AUTO'S. In- en Verkoop.
www.barrydevriesautos.nl
De Wagenmaker 12, 1851 PX Heiloo. Tel: 06-2159 8809

Grote collectie gebruikte dames-, heren- en kinderfietsen. Incl 3 maanden Bovag garantie. Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo Tel. 5331241 www.bosmantweewielers.nl

BOUWBEDRIJF
TERLUIN


Voor al uw aan-, ver- en
nieuwbouw. Ook renovaties.
Kozijnen, deuren, ramen

Vrijblijvend prijsopgaaf:
T: 072 505 3395

Biedt zich aan; SCHILDER voor binnen en buiten voor een mooie prijs. Tel: 06 - 1709 0670

DE SCOOTERBOX repareert alle merken scooters en scootmobielen.Wij halen uw scooter GRATIS op. Ook levering nieuwe. www.descooterbox.nl 06 - 2202 0702 AGM-Dealer

Bomen of planten ophalen bij de Aalsmeerse Plantenhal. HUURAUTO-HEILOO.NL

HOVENIERSBEDRIJF ELSMAN voor al uw tuinwerkzaamheden.
T: 072 533 8298 of hovenierelsman@quicknet.nl

BOUWBEDRIJF Mart Metzelaar. Voor al uw nieuwbouw, verbouw en timmerwerkzaamheden. Tel. 072 505 2977 - 06 5132 0570.
info@martmetzelaar.nl

ORIGINELE woon accessoires. Sfeervolle oude kasten,tafels,stoelen etc. Ook voor de TUIN. Leuke bankjes ,vaak handgemaakt. Voor OPKNAPPEN meubels kunt u ook bij ons terecht voor een verrassende prijs. Center Design Slimpad 36 Heiloo 072 - 5334906

Hometrainer verhuur voor revalidatie en fitness toepassingen. Info: Bosman Tweewielers, Westerweg 295, Heiloo. Tel: 5331241 www.bosmantweewielers.nl

Badmintontoernooi voor 35-plussers

HEILOO – Badmintonvereniging Vennewater houdt zondag 26 maart een groot toernooi voor 35-plussers. Spelers van alle sterkten zijn welkom, van beginners tot competitiespelers. Er wordt gedubbeld en gemixt in poules en er wordt gespeeld met kunststof shuttles. De partijen duren twee keer acht minuten. Inschrijven kan op toernooi.nl of www.badmintonvennewater.nl. Wie inschrijft verplicht zich tot het betalen van het toernooigeld van 10 euro voor 1 onderdeel of 17,50 euro voor twee onderdelen. Dit kan bij binnenkomst betaald worden. Degene die zich zonder partner inschrijft, wordt zoveel mogelijk gematcht met een partner van gelijke sterkte.

U kunt zich op 26 maart aanmelden bij de wedstrijdleiding vanaf 08.30 uur, waarna er een kopje koffie/thee geschonken wordt, met een plakje cake. Tot 09.00 uur is de gelegenheid voor de warming-up. Na de warming-up en de tech-talk is de aanvang van de wedstrijden. In de middagpauze, plusminus 12.30 uur, is er voor alle deelnemers stokbrood en soep. De prijsuitreiking is om ongeveer 17.00 uur met saté en salade! Ook de jaarlijkse tombola ontbreekt niet, met leuke prijzen.

Beginnen met hardlopen – Start to Run

door AV Castricum

CASTRICUM - Wat is dé manier om te leren hardlopen? Leren hardlopen kan al in zeven weken. Het maakt hiervoor niet uit of u nu al fit bent of niet, of u (iets) te zwaar bent of prima op gewicht. Wat wel uitmaakt is dat u niet alleen van start gaat en de juiste begeleiding krijgt. Yakult Start to Run is dé manier om te leren hardlopen zonder die moeilijke stap alleen te zetten.

Hoe werkt dat dan? Het Yakult Start to Run-programma is voor iedereen: mannen en vrouwen, jong en oud, beginners of al een klein beetje getraind. In zeven weken leert u vijfentwintig minuten aaneengesloten hardlopen op uw eigen tempo. Professionele trainers van AV Castricum begeleiden en coachen u hierbij. U leert de juiste loophouding- en techniek en traint altijd in een groep, wel zo gezellig en veilig. Samen werkt u naar hetzelfde doel: vijfentwintig minuten hardlopen in week 7 tijdens de Start to Finish-loop.

Start to Run voor iedereen
* Fit of niet: u kunt altijd meedoen.
* U traint in een groep: samen lopen is gewoon leuker.
* U krijgt coaching van een professionele trainer.
* Binnen zeven weken leert u om vijfentwintig minuten aaneengesloten hard te lopen op uw eigen tempo.
* Startpakket met Runner's World-gids, magazines, cool hardloopshirt en audiocoaching in een app.

Aangeleverd foto door AV Castricum

Waarom hardlopen?
Omdat hardlopen u helpt gezond en fit te worden én te blijven. En de overtollige kilo's? Die raakt u vanzelf kwijt. Daarbij: hardlopen doet u waar, wanneer en met wie u wilt. Stelt u zich eens voor hoe trots en goed u zich voelt na die zeven weken! Schrijf u alvast in - de trainingen starten op zaterdag 1 april om 9.30 uur vanaf het clubhuis van AV Castricum. U traint vanaf daar in de duinen, wat de trainingen afwisselend maakt. Meldt u snel aan via www.yakultstarttorun.nl. Na zeven weken hebt u loopmaatjes. U kunt daarna alleen verder, samen met een loopmaatje, of doorstromen naar een van de loopgroepen bij AV Castricum. De trainingen worden gegeven door de ervaren en enthousiaste looptrainer Piet-Hein Twisk.

D-junioren en B-pupillen van Trias de beste van Noord-Holland en Utrecht

Zeer blij met de overwinning. V.l.n.r.: Friso, Tijs, Boet, Florian en daarachter trainer Anja.

HEILOO - Vorige week zaterdag, tijdens de finale van de jeugdcrosscompetitie in Amsterdam, hebben de Trias-atleten het uitstekend gedaan. In totaal plaatsten negenentwintig pupillen/junioren zich in de drie voorrondes. De allerbeste pupillen en junioren uit de provincie's Noord-Holland en Utrecht streden tegen elkaar.

In elke categorie hadden zeventig junioren of pupillen zich geplaatst voor de finale. De D-junioren Gijs v.d. Kolk (4de), Gijs Smolenaars (22ste) en Feije Vestering (23ste) pakten de overwinning in het ploegenklassement. De B-pupillen deden dit ook. Tijs Witte maakte er een mooie strijd van met trainingsmaatje Boet van Hove. Tijs won uiteindelijk vlak voor Boet, die keurig tweede werd. Florian Meijer en Friso Wijnia deden het ook uitstekend, waardoor deze Trias-ploeg zich ook de beste crossploeg mag noemen.

Individueel werden er ook mooie successen geboekt. Zo werd Zoë Hoebe keurig tweede bij de pupillen B en werd Ties Oosting keurig derde bij de A pupillen. In dezelfde categorie werd Jasmien v.d. Kolk heel mooi vierde. Dat werd ook snelle Dante Cronie bij de mini-pupillen. Bij de junioren C liep meerkamper Casper Peterse naar een zevende plaats. Trainingsmaatje Martijn Bakker werd knap tiende.

Internationaal succes voor Pascal Wiebering

Op nummer drie staat een blije Pascal Wiebering uit Nederland.

HEILOO - Voor de 22e keer vond op zaterdag 18 maart de grote internationale wedstrijd de Flower Cup in Aalsmeer plaats. Springers uit achttien landen hadden zich aangemeld, vooral bij de meisjes A tot 17 waren er veel (82) aanmeldingen. Hier sprong de dertienjarige Triffis springster Katie Cowles naar een finaleplaats wat uiteindelijk resulteerde in een zevende plek. Niamh Slattery uit Heiloo, al maanden last van een blessure en dit jaar voor het eerst uitkomend in de senior dames A- klasse, zag haar oefeningen voortijdig de mist in gaan. Dan: succes bij de heren senior B voor de Triffis springers Mads Ottenbros en Nick Vonk. Zij sprongen respectievelijk naar een tweede en derde plaats. Ook twee finaleplaatsen bij de senior A heren: Roel Teillers (5) en Jimmy Demmers (8).

Mooi puntenaantal
Pascal Wiebering van Triffis moest als allereerste dame haar oefening springen en zette een prachtige verplichte oefening neer, een iets mindere keuzeoefening en kon daarna alle andere dames zien springen. Lang kon zij haar eerste plek behouden, maar in de laatste groep sprongen een paar zeer sterke dames, en uiteindelijk moest Pascal genoegen nemen met een zevende plaats. Met deze plek bereikte zij wel de finale. In de finale waar in dit toernooi tien springsters aan mogen deelnemen moest Pascal als vierde springster springen (de volgorde in de finale is van plaats tien tot plaats een). Zij liet een prachtige oefening zien dat haar een mooi puntenaantal opleverde, met nog zes dames te gaan was het nog een spannend kwartiertje. Uiteindelijk moest Pascal een springster uit Azerbaijan en een springster uit Canada (slechts 1/10 punt verschil!) voor zich dulden. De Flower Cup vindt een keer in de twee jaar plaats. In 2018 op 17 en 18 maart zal een nieuwe internationale wedstrijd plaatsvinden, genaamd Dutch Trampoline Open, in Sporthal de Meent. Ook deze wedstrijd zal eens in de twee jaar plaatsvinden en wordt georganiseerd en gecoördineerd door trampolinevereniging Triffis Alkmaar.

Handbalvereniging Meervogels is kampioen

Het team is ontzettend trots op de overwinning.

AKERSLOOT - De dames van handbalvereniging Meervogels zijn kampioen geworden tijdens de één na laatste wedstrijd van de zaalcompetitie. De wedstrijd werd gespeeld tegen Westfriezen in Zwaag, die vooraf al beloofde zich niet zomaar gewonnen te geven. Het werd dan ook een aardig spannende pot en de teams trakteerde het publiek op een mooie, sportieve wedstrijd. Vooral de eerste helft waren de twee teams aan elkaar gewaagd.

Meervogels had een aantal mooie acties, maar speelde gehaast waardoor het team het overzicht even kwijt was in zowel aanval als verdediging. Westfriezen was steeds goed op snelheid maar miste scherpte in de afronding en zo bleef het gelijk op gaan. Meervogels wist een klein gaatje te slaan en net voor rust werd het 9-12. In de tweede helft kreeg Meervogels de onrust volledig onder controle en kwam het meer op dreef. De voorsprong op de thuisploeg werd in eerste instantie groter gemaakt, maar toch wist Westfriezen zich weer terug te vechten in de wedstrijd. De dames kwamen echter niet langszij en Meervogels kon weer gas geven. Met 19-23 pakte Meervogels de winst en daarmee is het kampioenschap in de eerste klasse definitief!

Naar de hoofdklasse
Meervogels gaat naar de hoofdklasse!! Na een leuke foto voor de krant knalde de champagne in de kleedkamer en was het groot feest, maar het echte feest is volgende week na de laatste thuiswedstrijd in de Lelie. Deze wordt gespeeld op zaterdag 25 maart om 20.15 uur tegen Tornado dames 2. Het belooft een gezellige avond te worden in de Lelie met livemuziek. Tot dan!

Verkiezingen in BUCH VVD de grootste, D66 rukt op

Foto: Monique de Vries

BUCH - De uitslagen van de landelijke verkiezingen op 15 maart binnen de BUCH-gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo lijken grotendeels op het landelijke gemiddelde. Ook in BUCH kreeg de VVD de meeste stemmen. De PVV werd - in tegenstelling tot de landelijke uitslag - niet de tweede partij, dit was D66. Ook CDA en GroenLinks kregen in de vier gemeenten veel stemmen. GroenLinks liet de grootste winst zien, de PvdA incasseerde het grootste verlies ten opzichte van de verkiezingen in 2012. Net zoals dit geldt voor de landelijke opkomstcijfers vonden veel mensen in de BUCH-gemeenten hun weg naar de stembus. De opkomstcijfers varieerden van 82,5% tot 87,9%. Dat is hoger dan het landelijke gemiddelde van 81,4%. Inwoners van de gemeente Castricum konden al om middernacht (00.00 uur) stemmen: dit was mogelijk in de bloemenkiost op het NS-station. Castricum had hiermee een primeur.

Castricum
De VVD won de verkiezingen in de gemeente Castricum met 28,9% van de stemmen. Dit is een daling van 5,7% ten opzichte van de vorige verkiezingen in 2012. D66 staat op de tweede plaats met 14,7% van de stemmen. Voor D66 betekende dit een stijging van het aantal stemmen van 9,8% ten opzichte van 2012. Het CDA staat op plek drie, deze partij behaalde 11,4% van de stemmen. Het CDA werd op de voet gevolgd door GroenLinks met 11,0% van de stemmen. De PVV eindigde in Castricum op de vijfde plaats met 8,1% van de stemmen. De PvdA kreeg in Castrium ten opzichte van 2012 het grootste verlies te verduren (7,1%) met een daler van 16,3%. GroenLinks (11%) liet met een stijging van 8% de grootste groei zien. Het opkomstpercentage bedroeg in Castricum 87,9%. Zie voor alle uitslagen in de gemeente Castricum www.castricum.nl (klik op 'Nieuws').

Heiloo
Net als bij de landelijke uitslag bleef ook in Heiloo de VVD de grootste partij met 30,4% van de stemmen. De partij kreeg hiermee 5% minder stemmen dan in 2012. D66 behaalde met 16,1% de tweede plaats. Voor D66 betekende dit een stijging van het aantal stemmen met 5,4%. Het CDA werd de derde partij (11,1%), op de voet gevolgd door GroenLinks (10%). Met een stijging van 6,8% van de stemmen boekte GroenLinks de grootste winst in Heiloo in vergelijking met de verkiezingen in 2012. PvdA kwam met 7,5% op de vijfde plaats. Met een daling van 16,2% van de stemmen was dit de grote verliezer in Heiloo. Het opkomstpercentage in Heiloo lag op 88,3%. Bekijk alle uitslagen in de gemeente Heiloo op www.heiloo.nl (klik op 'Nieuws').

Bergen
De VVD won eveneens in de gemeente Bergen, hier met 29,6% van de stemmen. Voor de VVD betekent dit een daling van 6,1% ten opzichte van de vorige landelijke verkiezingen in 2012. D66 behaalde in Bergen de tweede plaats met 12,7% van de stemmen. Dit is een stijging van 2,9%. De PVV werd de derde partij en kreeg 10,7% van de stemmen en GroenLinks 10,4%. CDA is in Bergen de vijfde partij met 10% van de stemmen. Met 7,5% van de stemmen is GroenLinks de grootste stijger in Bergen. Ook in Bergen is de grootste verliezer de PvdA. Deze partij kreeg 15,5% minder stemmen dan in 2012. Ook veruit de meeste Bergenaren bezochten de stembus, het opkomstcijfer bedroeg 87%. Bekijk alle uitslagen op www.bergen-nh.nl (klik op 'Over ons' en 'Verkiezingen').

Uitgeest
De VVD is met 30,4% van de stemmen de grootste in Uitgeest. Voor de VVD betekent dit een daling van het aantal stemmen met 5,6% ten opzichte van de verkiezingen in 2012. Ook in Uitgeest eindigde D66 op de tweede plaats. De partij kreeg 14,2% van de stemmen, een stijging van 5,6% ten opzichte van de vorige landelijke verkiezingen. Het CDA belandde de derde plaats met 10,8% van de stemmen, direct gevolgd door PVV met 9,6% en GroenLinks met 9,1% van de stemmen. Ook in Uitgeest boekte GroenLinks de meeste winst, namelijk een stijging van 6,9% ten opzichte van 2012. De PvdA leidde eveneens in Uitgeest het grootste verlies. De partij kreeg 6,3% van de stemmen. Dat is een verlies van 17,9% ten opzichte van 2012. Het opkomstcijfer in Uitgeest bedroeg 87,1%. Voor meer informatie, kijk op www.uitgeest.nl (zie 'Nieuws').

Limmen Artistiek en Creatief zeer geslaagd

Joke Beentjes en Fayez El Abee druk bezig met het stuk steen waar ze uiteindelijk een beeld van maakten.

LIMMEN - De expositie 'Limmen Artistiek en Creatief' vond in het weekend van 11 en 12 maart plaats in Vredeburg in Limmen, en dit al voor de drieënveertigste keer. Het evenement is bedoeld voor kunstenaars die graag hun werk willen tentoonstellen aan de inwoners van Limmen en de wijde omgeving. Wethouder Marcel Steenman opende de expositie.

De bezoekers van het evenement lieten zich verrassen door de ruime opstelling op de boven- en benedenverdieping met schilderijen, sieraden, beelden, keramiek en vele andere vormen van kunst. De bezoekers genoten van het enthousiasme van de exposanten, zij vertelden graag over hun kunstvorm.

Zondagmorgen was de prijsuitreiking van de tweede kindertekenwedstrijd. De kinderen die een tekening hadden ingeleverd kwamen samen met hun ouders kijken of zij hadden gewonnen. De jury, bestaande uit drie kunstenaars woonachtig in Limmen en Heiloo, hadden de moeilijke taak de tekeningen te beoordelen. Alle kinderen kregen een presentje en de zestien winnaars een cadeautje. De sfeer op zondag werd versterkt door een optreden van master gitarist Jelle Willems en contrabassist Pedro Ivo Ferreira. Zij speelden op diverse plaatsen in Vredeburg. Op het buitenplein bij Cultureel Centrum Vredeburg maakten Joke Beentjes en Fayez El Abeed van een stuk steen een mooi beeld en gaven de belangstellende uitleg over de werkwijze. De gehele zaterdag en zondag was het een komen en gaan van bezoekers vanuit de gehele regio en zij zagen een gevarieerde expositie. Al met al een zeer geslaagd weekend met een lekker zonnetje. Een impressie van het weekend kunt u zien op www.limmencultuur.nl.

Mantelzorgers bedanken gemeente Castricum en Maatjez

Na elke workshop ging de groep aan tafel om te genieten van hun zelfgemaakte creaties.

CASTRICUM - Bij Fase Fier kwamen de mantelzorgers bij elkaar om te genieten van een brunch die werd aangeboden door Maatjez en de gemeente Castricum. Namens de gemeente was wethouder Swart daarbij aanwezig. In zijn toespraak bedankte hij de mantelzorgers. Als blijk van waardering bood hij de mantelzorgers de mogelijkheid zich aan te melden voor Kookworkshops van vijf weken. Deze workshops worden gegeven door Krista Boots als natuurvoedingsdeskundige.

De kooklessen
Voor de kooklessen hadden vijftien personen zich aangemeld en zij gingen aan de slag in de keuken van 'Odion' in Castricum. Elke workshop begon met theorie over hun voeding en de te maken recepten. Ze konden meteen bij Krista terecht met dieetvragen voor mensen met bijvoorbeeld diabetes en met darmklachten. Omdat ze bijna allemaal boven de zestig zijn, ging er toch wel een nieuwe kookwereld voor hen open. Het is leerzaam en bovenal gezellig om samen in groepjes van twee te koken en de gemaakte gerechten daarna samen te eten en te proeven. Het is fijn dat je je verhaal kwijt kunt en dat je elkaar goed begrijpt. Elke week was er een thema, zoals smaak, bonen, seizoengroenten en zoet zonder suiker.

Maatjez en gemeente Castricum bedankt!
Gemeentebesturen komen vaak negatief in het nieuws als het gaat om de waardering voor de mantelzorg, maar deze groep wil graag de gemeente Castricum en Maatjez hartelijk bedanken voor de geboden mogelijkheid. Ook bedanken ze Krista voor haar sympathieke manier waarop ze hen het een en ander bij hebben gebracht. Elke week zijn ze weer opgeladen om verder te gaan en... het leukste van alles: ze zijn kookvrienden geworden.

Stiltewandeling in Bakkum op maandag 27 maart

BAKKUM - Maandag 27 maart aanstaande, aan het begin van de lente, gaan we weer in stilte wandelen. We wandelen ongeveer anderhalf uur in het mooie duingebied, genietend door de natuur die zo langzamerhand weer tot bloei komt. We verzamelen ons rond 9:30 uur op de parkeerplaats bij het informatiecentrum "De Hoep" aan de Zeeweg te Bakkum . Deelname is gratis, een geldige duinkaart is wel noodzakelijk. Na afloop is er gelegenheid om gezamenlijk, voor eigen rekening, een kop koffie of thee te drinken bij Johanna's hof en na te praten. Voor verdere informatie: 0251 – 65 40 64

Alweer een nieuwe krant?

Voor u ligt 'Kijk op Castricum'. Een uitgave van Uitkijkpost Media, die verspreid wordt in Castricum en Bakkum. Omdat ons streven is om artikelen met eigenheid te publiceren, is de titel van de krant veranderd. De Uitkijkpost-editie Castricum heet nu 'Kijk op Castricum'. Een titel in de kleuren van de natuur die in Castricum zo geliefd zijn, groen van het bos en blauw van de zee. Wij blijven met enthousiasme een krant maken, gevuld met nieuws waar u naar uitkijkt!

Uitkijkpost Media bestaat inmiddels ruim tachtig jaar en is gevestigd in Heiloo. Kent u onze website al? We zijn te vinden op castricum.uitkijkpost.nl en ook te volgen op Facebook, Twitter en Instagram.

Meer aandacht nodig om vlieghinder nachtvluchten te beperken

Foto: Janneke Mars

CASTRICUM - Acht samenwerkende gemeenten in de regio IJmond-Alkmaar stellen dat de vlieghinder door nachtvluchten verder kan en moet worden beperkt. Zij komen hiervoor met een aantal aanbevelingen, na een verkenning verricht door Omgevingsdienst IJmond, in samenwerking met Platform Vlieghinder Regio Castricum.

De gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum en Uitgeest liggen - voor wat betreft de nachtvluchten - onder de vaste aanvliegroute van de Polderbaan op Schiphol. De inzet van de Polderbaan voor landingen in de nacht leidt tot een stijging van het aantal meldingen in deze gemeenten. Met de afsluiting van de oostelijke nachtelijke aanvliegroute is de overlast in deze regio gegroeid. Tegelijkertijd komt uit de verkenning naar voren dat de geluidshinder groter is dan volgens het bestaande beleid mag worden verwacht. Ook blijkt dat veel nachtvluchten niet mainportgebonden zijn en daarom economisch van minder belang zijn. Daarom verzoeken de acht gemeenten om een maatschappelijke kosten-batenanalyse uit te voeren waarin de kosten als gevolg van slaapverstoring en gezondheidsproblemen worden afgezet tegen de baten.

Wijze van aanvliegen
Niet alleen de route bepaalt de mate van vlieghinder die inwoners kunnen ervaren, ook de wijze van aanvliegen kan hierin bepalend zijn. In de praktijk blijkt dat vliegtuigen regelmatig afwijken van de vliegpaden en de wijze van aanvliegen niet altijd volgens een perfecte glijvlucht plaatsvindt. Dit zorgt voor hogere geluidsniveaus dan mag worden verwacht volgens de gebruikte waarden voor geluidsberekeningen. Het is zo dat er voor de nacht een speciaal regime van aan- en uitvliegen geldt. Een andere oorzaak van vlieghinder is het gespreid aanvliegen, waarvan Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) gebruik mag maken bij veiligheids- of operationele redenen. Bij het gespreid aanvliegen wijken vliegtuigen af van de voorgeschreven vaste naderingsroutes. Tegelijkertijd wordt er dan in de nacht geen gebruik gemaakt van glijvluchten en wordt ook lager aangevlogen, waarmee een groter gebied dan nu te maken krijgt met vlieghinder. Om deze redenen staan de gemeenten in de regio IJmond-Alkmaar afwijzend tegenover voorstellen van de LVNL voor gespreid aanvliegen in de nacht.

Aandacht voor pieken in geluidsniveaus
Tevens komt er uit de verkenning naar voren, dat er een fluctuatie in geluid is bij de nachtvluchten. Het huidige beleid en de berekeningen van vliegtuiggeluid zijn gebaseerd op gemiddelde niveaus. Uit de praktijk blijkt dat gemeten geluidsniveaus hoger uitkomen dan de berekende waarden. Omdat juist deze hoge geluidsniveaus leiden tot slaapverstoring willen gemeenten dat er meer aandacht wordt gegeven aan relevante extremen in de nachtperiode. Een aanknopingspunt hierin zijn berekeningen op basis van de nieuwe voorschriften voor het berekenen van geluidshinder.

Bestuurlijke agenda
Omgevingsdienst IJmond heeft het onderzoek uitgevoerd namens de vier IJmondgemeenten, Alkmaar, Bergen, Castricum en Heiloo. De acht gemeenten werken al een aantal jaar samen om toenemende hinder voor de regio te beperken. Om richting te geven aan het bestuurlijke circuit in de Omgevingsraad is in 2016 door de gemeenten de Bestuurlijke Agenda Schiphol vastgesteld. Het verminderen van de nachtelijke vlieghinder is een van de doelstellingen uit de Bestuurlijke Agenda.

Geluidsposten in de regio
In Castricum en Limmen staan twee meetposten. In Castricum is een meetpost te vinden op het dak van De Bloemen en in Limmen staat de meetpost op de grond bij Hazelaantje. Een microfoon meet continu wat in de omgeving te horen is, in een straal variërend van tweeënhalf tot vijf kilometer.

Hinder? Meld het bij BAS
Wanneer u hinder ondervindt van vliegtuiggeluid, dan kunt u daarover een melding indienen bij BAS. U kunt dat online doen via www.bezoekbas.nl of telefonisch via 020-6015555. BAS, oftewel Bewoners Aanspreekpunt Schiphol, is een gezamenlijk initiatief van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) en Amsterdam Airport Schiphol (AAS).

Oranje netten moeten ganzen weren

De netten worden opgezet.

CASTRICUM - Wie in de buurt van de Oldeburghweg bij Castricum het duingebied doorkruist, moet misschien even knipperen met zijn ogen vanwege een oranje waas op het netvlies. Dit is geen optisch bedrog.

De oranje gloed over de duinen wordt veroorzaakt door oranje netten die PWN heeft geplaatst rondom een aantal winputten. In deze putten wordt het drinkwater, dat via de duinmeertjes in de bodem is geïnfiltreerd, weer opgepompt. Dit is een belangrijke stap in het drinkwaterzuiveringsproces. Met behulp van de netten wil PWN onderzoeken wat de invloed is van ganzen op het drinkwaterzuiveringsproces. Hierbij gaat het om uitwerpselen rondom de putten. Afgelopen zomer kozen meer dan 700 ganzen het waterwingebied uit om van verenpak te wisselen. Dat is ineens wel een hele hoge concentratie ganzen.

Wel ganzen, geen ganzen

De netten zijn om een deel van de winputten geplaatst, waar de grootste concentratie ganzen zich ophoudt, en zo de ganzen verhinderen om bij deze putten te komen. Andere delen waar de putten liggen en geen grote ganzen aantallen lopen worden niet afgezet met netten. 'De onderzoekers van Het Waterlaboratorium nemen het hele jaar door monsters op verschillende plekken in het duingebied om de kwaliteit van het drinkwater te monitoren. Nu kunnen ze ook uitspraken doen over de invloed van ganzen op de drinkwaterkwaliteit.'

Waarom nu?

'De netten, zo'n 5500 meter in totaal, zijn deze winter geplaatst om het rui- en broedseizoen voor te zijn', vertelt boswachter Paul van der Linden. 'Half augustus worden ze weer weggehaald, want dan zijn de meeste ganzen geruid en naar voedselrijke gebieden buiten het duin getrokken.' Van der Linden en zijn collega's nemen regelmatig een kijkje of er geen ganzen in de netten verstrikt zijn geraakt.

Het ganzenonderzoek is een goed voorbeeld van hoe waterwinning en natuurbeheer binnen PWN met elkaar verweven zijn. Drinkwaterspecialisten en natuuradviseurs zorgen samen voor zuiver drinkwater en mooie, levendige duinen.

Aan de boom kent men de vruchten

Decoratief en gezond. Foto: Annemieke Ederzeel

REGIO - Nederland is koploper in Europa met de export van voedsel en andere agrarische producten: groenten, vlees, zuivel, bloemen én heel veel kennis op dit gebied. Jaarlijks komen vele bezoekers naar ons land om het landschap te zien dat de basis vormt voor al deze mooie producten. Maar wat de bezoeker zeker ook zal fascineren is de verweving van de mens met zijn land - een land urbaan gemaakt door mankracht, goede samenwerking en constructief overleg.

Opleiden voor een groene toekomst is dan ook heel belangrijk, willen wij de bloeiende groene economie in de toekomst voort kunnen zetten. Want, om gezond en veilig voedsel te produceren, biobased technologieën te ontwikkelen en een groene leefomgeving in stand te houden, hebben wij goed opgeleide mensen nodig - voor wetenschap en voor de praktijk.

In de bollenteelt alleen al werken zestienduizend mensen - maar de sector heeft een groot tekort aan arbeidskrachten. Dit zal in de toekomst alleen maar toenemen als het ons niet lukt jonge mensen weer enthousiast te maken voor groene beroepen. Vroeger was de natuur en de boer nog dichtbij en kwamen kinderen gemakkelijk in aanraking met voedselproductie. Het was vanzelfsprekend eieren en melk bij de boer te halen en veel mensen hadden een eigen moestuin om groenten te kweken. Vandaag moeten ouders in de meeste gevallen moeite doen om kinderen een kijkje te bieden in de voedselketen.

Voedsel langs de stoep?
Niet iedereen kan naast de boer wonen. Maar wat we wel zouden kunnen doen is onze openbare ruimte weer sterker vullen met 'producerend' groen. Groen, dat we kunnen eten en gebruiken. Veel plekken in het gemeentelijke groen zijn nu gevuld met meer of minder nutteloze en makkelijk te beheren planten. Als we dit nu zouden vervangen door bijvoorbeeld hazelnootstruiken, vlierbessen, krentenboom en lijsterbessen, dan kunnen we onze kinderen een stuk natuurlijk voedselketen ervaarbaar maken. Want, juist de ervaring in de jonge jaren kan de kiem leggen voor interesse in het werken in en met de natuur. Bijen, vlinders en vogels zouden dankbaar zijn en af en toe samen met de buren een oogstdag houden versterkt de sociale binding van de buurt.

Als dan de schapen het gras 'maaien' en de kippen het plantsoen 'schoffelen', dan zullen ook onze kinderen weer kunnen opgroeien met een natuurlijke verhouding tot voedsel, natuur en een gezonde groene omgeving. Belangrijk - niet alleen voor een 'groene' economie.

Tekst: Bärbel Böhling, Vitaal Landschap

Rommelmarkt in Sportpaleis

ALKMAAR - Het sportpaleis aan Terborchlaan 200 in Alkmaar is zondag 26 maart omgetoverd tot een waar rommelparadijs. Op tweehonderd kramen en veertig grondplaatsen zijn tweedehands spullen te koop. Gratis parkeren kan direct bij en naast de accommodatie. De entree bedraagt 2,50 euro per persoon vanaf dertien jaar. Bel voor meer informatie met 06-20114461 of kijk op www.st-re.nl.

Wat is medical coaching?

Als huisarts heb ik gemerkt dat er bij patiënten soms een grote behoefte bestaat aan praten over de situatie waarin ze terecht zijn gekomen. Of dat nu acuut of langzaam ontstaan is, in beide gevallen kan het een enorme impact op je hebben. Het kan mensen letterlijk van hun fundamenten slaan. De wereld staat op zijn kop, je wordt gedwongen tot moeilijke keuzes die je niet kunt overzien. En vaak - hoe toegewijd en deskundig de behandelend arts ook is - is er geen of onvoldoende tijd om in de spreekkamer alles goed door te spreken. Laat staan de gevolgen die het voor je heeft. En toch moet je verder, terwijl je eigenlijk de arts nog zit aan te kijken met de vraag: 'hoe kan dit nu?'.

Het proces in de spreekkamer tussen arts en patiënt loopt niet altijd synchroon. Terwijl de patiënt naar huis gaat, gonst het nog na maar dringt de boodschap niet door. Flarden van het gesprek komen terug en sommige delen ervan lijken voor een ander bestemd te zijn. Er moet een vergissing gemaakt zijn, maar in de zak van je jas zit een kaartje, door een meelevende assistente aangereikt, met daarop de volgende afspraak. "Dan hoor ik wel wat u wilt", kun je je nog herinneren. Je wilt hier niets mee te maken hebben, je ontkent het. Maar de werkelijkheid dwingt je het onder ogen te zien en verder te gaan. En juist daarmee kan een medisch coach helpen.

Het praten over lichamelijke klachten en beperkingen kan helpen om de situatie te accepteren. Vaak ontstaat er pas daarna ruimte om aan oplossingen te werken. Psychologische hulp richt zich meestal te weinig op de lichamelijke kant van de klachten. Veel patiënten zoeken daarom hulp bij alternatieve genezers, die wel tijd hebben maar vaak geen medische achtergrond.

Medische Coaching bestaat naast de reguliere behandeling. Er is tijd en aandacht voor de cliënt en de noodzakelijke medische kennis om klachten (patronen) te herkennen, waardoor er optimale begeleiding kan zijn, bijvoorbeeld bij voorbereiding op een volgend consult bij huisarts of specialist.

Tekst: Paul Buitenhuis, www.medicalcoaching, Facebookpagina: medicalcoaching

Lezing Oorlogsliefdekinderen tijdens Boekenweek in Bibliotheek Castricum

CASTRICUM - De mens is genotzuchtig. Maar toegeven aan genot levert soms strijd op, met ons geweten, onze levensovertuiging, onze omgeving en onze fysieke dan wel geestelijke grenzen. Wel willen, niet mogen, toch doen: 'Verboden vruchten' (het thema van de Boekenweek), zowel in het leven als in de letteren. Wie kent ze niet: de drank- en drugsverslaafden in Meriswin (Hafid Bouazza), Hallo muur (Erik Jan Harmens), de gokkers in Alles of niets (Khalid Boudou), De troosteters in Chocolat (Joanne Harris)? Allen geven zij zich over aan genot.

De Boekenweek vindt plaatst van 25 maart tot en met 2 april en op donderdag 30 maart is er een lezing in Bibliotheek Castricum over liefde tijdens de oorlog.

Oorlogsliefdekinderen
Tijdens de oorlog met Indonesië werden 135.000 Nederlandse militairen uitgezonden. Toen zij in 1949 terugkeerden, pakten zij de draad in Nederland weer op en stichtten ze gezinnen. Maar velen hadden een brandend geheim: ze hadden al kinderen, duizenden, verwekt in Indonesië. Annegriet Wietsma (filmmaker en schrijver) nam samen met Stef Scagliola (militairhistoricus) het initiatief tot het oprichten van Oorlogsliefdekind.nl. Ook schreven zij het boek Liefde in tijden van Oorlog. Tijdens de lezing zal Wietsma vertellen over dit historische 'taboe', dat dankzij Wietsma en Scagliola de aandacht krijgt die het verdient. De lezing vindt plaats op donderdag 30 maart vanaf 20.00 uur in de bibliotheek in Castricum (Geesterduinweg 1).

De toegang bedraagt 6 euro (bibliotheekleden 5 euro). Kaarten kunt u via de activiteitenagenda op de website of bij de Klantenservice van Bibliotheek Kennemerwaard bestellen (betaling is alleen met pin mogelijk). Kom langs en kijk, luister, beleef en doe mee!

Exclusief cadeau voor leden: Boekenweekmagazine
De bibliotheek biedt ook in 2017 een mooi cadeau: het Boekenweekmagazine, met veel informatie en boekentips over het Boekenweekthema 'Verboden vruchten'. Het magazine bevat interviews en achtergrondinformatie.

Nog geen lid?
Wanneer u tijdens de Boekenweek een Gemakspas maandabonnement afsluit, krijgt u één maand cadeau! De Gemakspas is een maandabonnement voor maar 7,50 euro. U kunt een onbeperkt aantal materialen lenen voor een termijn van zes weken en gratis en onbeperkt verlengen en reserveren. Bent u al lid en zet u uw abonnement tijdens de Boekenweek om naar een Gemakspas, dan krijgt u natuurlijk ook één maand cadeau.

Bergens Symfonieorkest speelt Schumann met Isabel Vaz

CASTRICUM/BERGEN - Het Bergens Symfonieorkest speelt zondagmiddag 2 april vanaf 15.00 uur in de Maranathakerk in Castricum. Het orkest speelt een dag eerder, op zaterdag 1 april (20.00 uur), in de muziekzaal van Krandenburgh in Bergen. De muzikanten brengen een heel romantisch programma met het Celloconcert en de vierde symfonie van Schumann. Als ouverture hoort u de Siegfried Idyll van Wagner. Dit is prachtige, heel toegankelijke muziek, gecomponeerd als verjaardagsverrassing voor Wagners vrouw. Soliste in het Celloconcert is de bekende celliste Isabel Vaz. Het Bergens Symfonieorkest is een amateurorkest met ruim vijfendertig musici uit Bergen en omgeving dat al ruim twintig jaar onder de bezielende leiding staat van Arno van Raaphorst. De toegang bedraagt 15 euro (kinderen tot 16 jaar gratis toegang). De Maranathakerk is gevestigd aan Prins Hendriklaan1 in Castricum. Kranenburgh kunt u vinden aan Hoflaan 26 in Bergen. Reserveren kan via www.bergenssymfonieorkest.nl of 072-5717395.

Sopitmachine, een mix van Dylan, Clapton en Cale

CASTRICUM - Wat in 2010 begon als een studie-object tussen zanger/gitarist Jan Meijer en grafisch kunstenaar Harm Noordhoorn mondde uit tot een zeskoppige formatie. Samen vormen zij de enthousiaste band Sopitmachine, waar plezier van muziek maken voorop staat. Inmiddels is het de huisband van het Hof van Kijk-Uit. De bezetting bestaat uit Jan Meijer (zang, gitaar en mondharmonica), Marcel Nooij (zang, gitaar en banjo), Tom Nooij (hammondorgel), Rob Boot (drums), Holger Tlomaczewski (gitaar) en Harm Noordhoorn (gitaar). De band oefent dinsdagmiddag in Galerie en grafisch atelier Sopit van Harm. De naam van de band is daarom ook verklaarbaar… het is een geoliede stampende machine zoals de oude Heidelberger drukpers in het grafisch atelier uit de jaren zestig. Zij spelen een mix van Bob Dylan, Eric Clapton en JJ Cale. Aanstaande zaterdag spelen zij vanaf 14.00 uur weer bij Hof van Kijk-Uit aan Oude Schulpweg 4 in Castricum.

Boekenweek bij LAAN

Herman Koch.

CASTRICUM - De Boekenweek begint zaterdag 25 maart en duurt tot zondag 2 april. Op die laatste zondag mag men met het geschenk 'Makkelijk leven' van Herman Koch vrij reizen. Boekhandel LAAN organiseert ook weer diverse evenementen.

'Makkelijk leven' laat zien hoe een man - die met zijn levensinzichten zo succesvol is - opeens alle zeilen bij moet zetten om de problemen in zijn eigen leven het hoofd te bieden. Gratis verkrijgbaar bij aankoop van 12,50 euro aan Nederlandstalige boeken.

Het Boekenweekthema dit jaar is 'Verboden Vruchten'. Dat betekent: wel willen, niet mogen - en toch doen. Niemand anders dan Peter van Straaten wist zó herkenbaar weer te geven hoe we ons soms kunnen gedragen in bed.

Boekhandel Laan geeft hieromtrent verschillende lezingen: afgelopen zondag nam Jabik Veenbaas de aftrap, aanstaande zondagmiddag 26 maart komt Baukje Bok vertellen over (de liefde) in de astrologie en op dinsdagavond 28 maart geeft Rob Kamphues een optreden over zijn roman: 'Hoor je me'. Zondag 2 april sluit Ingeborg Timmerman af met haar boek 'Zin in Seks'.