De Uitkijkpost

18 april 2018

De Uitkijkpost 18 april 2018


Zwembaden Heiloo en Sint Pancras 28 april weer open

REGIO - De zon laat zich af en toe al zien en dat kan maar één ding betekenen: het zwemseizoen staat weer voor de deur. Op zaterdag 28 april openen zowel zwembad Het Baafje in Heiloo als zwembad De Bever in Sint Pancras de deuren. Wat hebben de buitenzwembaden dit seizoen voor hun bezoekers in petto?

Nieuwe vloeren en schaduwplekken in Het Baafje
Een duik in het 50-meterbad, glijden van de glijbaan in het recreatiebad of speelplezier voor de allerkleinsten in het verwarmde peuterbad; van 28 april tot begin september is het weer elke dag mogelijk in Het Baafje. Tijdens de wintermaanden is er hard gewerkt om het zwembad klaar te maken voor het nieuwe seizoen. Zowel in het peuter- als in het recreatiebad zijn nieuwe vloeren gelegd. Ook kan nu op meer plekken de schaduw opgezocht worden, dus ook als het héél erg zonnig is, houden bezoekers in Het Baafje het hoofd koel. Wie van de zon wil genieten, kan dat doen op de ligweide en het terras staat klaar om er een hapje of drankje te doen.

Heel Heiloo Bakt
Net als voorgaande jaren vindt ook dit jaar het succesvolle Heel Heiloo Bakt plaats. Of je nu een ambitieuze bakker bent of gewoon graag bakt, iedereen kan aan deze gezellige en smakelijke competitie meedoen. Ook werkt Het Baafje dit seizoen weer samen met Jongerenwerk Heiloo om activiteiten te organiseren.

Vakanties en openingstijden
Voor iedereen met een zwemdiploma A liggen tijdens de vakanties regelmatig opblaas-spelen in het water. Tijdens de meivakantie, tot en met 6 mei, is het bad dagelijks van 12:00 tot 17:00 uur geopend. Tijdens de zomervakantie is Het Baafje de hele dag open. Andere openingstijden, tarieven, de activiteitenagenda en meer is te vinden op www.zwembadhetbaafje.nl.

Zomer in Zwembad De Bever
Wie 'gewoon' even in het zwembad wil springen, is van 28 april tot begin september natuurlijk elke dag welkom in De Bever, het buitenzwembad van Sint Pancras. Maar de activiteitenagenda puilt ook dit seizoen weer uit. De volledige activiteitenagenda is te vinden op www.zwembaddebever.nl. Hier staan ook alle openingstijden en tarieven en kun je je opgeven voor activiteiten.

Een abonnement voor de zomer
Een abonnement bij Het Baafje of De Bever biedt toegang tot maar liefst drie zwembaden: buitenzwembaden Het Baafje in Heiloo en De Bever in Sint Pancras en binnenzwembad Duikerdel in Noord-Scharwoude. Bekijk de abonnementsmogelijkheden op www.zwembadhetbaafje.nl of www.zwembaddebever.nl.

Showhero Droomshow zet Café La Strada op zijn kop

Zowel deelnemers als organisatie genieten volop tijdens de Droomshow. Foto: Daan Kouijzer

HEILOO - Afgelopen zaterdag was het één groot feest in Café La Strada. Stichting Showhero zette samen met ruim 50 mensen met een beperking en hun ouders en/of begeleiders de spetterende Droomshow neer.

Tijdens de Droomshow keek Showhero samen met alle bezoekers terug op projecten en dromen die de stichting de afgelopen jaren heeft gerealiseerd, afgewisseld met optredens van o.a. Eva Punt, Ayesha Rozema, Alex Zwart, Jop van Wieringen, Femke Brucher, Danique Overtoom en Eric Stam. De deelnemers stonden tijdens de Droomshow volop in de schijnwerpers. Zíj maakten de show en mochten zingen, dansen, springen en samen proosten.

Kortom, alles kon en alles mocht zaterdagavond in La Strada, het oergezellige café dat Bep en Dick Nanne speciaal voor de Showhero Droomshow de hele avond ter beschikking stelden.

Dromen worden werkelijkheid bij Showhero
Showhero maakt dromen waar. In januari 2017 organiseerde de stichting het Showhero Hotel in Alkmaar, waarmee geld opgehaald werd voor het realiseren van dromen van de deelnemers. Conor Catney heeft inmiddels zijn eigen kookshow en Juriaan Singels is bezig met het opnemen van een nieuwe single met lokale ster 'Sweet Le Freak'. Zes deelnemers die gek zijn op voetbal mochten een dag bij AZ op bezoek. Ze bekeken de wedstrijd, namen een kijkje bij de verslaggever op de blindentribune en waren na afloop welkom bij de persconferentie. Ook draagt Showhero zijn steentje bij aan diverse lokale evenementen waarbij mensen met een beperking centraal staan, in samenwerking met bijvoorbeeld Alkmaar Sport, De Meent Bauerfeind en de Giganten van SV Koedijk.

Ook in Café La Strada stonden dromen centraal: alle deelnemers gingen naar huis met een poster waarop zij zelf als de grote artiesten vermeld stonden.

Spectaculaire show in oktober
Uiteraard gaat Showhero door met de bovengenoemde missie en het organiseren van evenementen. Houd de komende maanden de website www.showhero.nl goed in de gaten, want in oktober staat er een spectaculair evenement op het programma, een show zoals niemand die ooit in Heiloo heeft gezien...

Koningsdag vier je op Oranjebal Heiloo

Foto: aangeleverd

HEILOO - Ook dit jaar vindt op Koningsdag weer het jaarlijks terugkerende festival Oranjebal plaats in Heiloo. Al voor de 28e keer zal het feest losbarsten in het wijkpark Ypestein. Dit jaar weer met een erg afwisselend programma, wat het voor iedereen een feest maakt!

Het programma begint om 13:30 uur met verschillende sport- en spelactiviteiten. Het aanbod komt van diverse verenigingen uit Heiloo en omstreken en is bedoeld voor een breed, jeugdig publiek. Ben je benieuwd welke sporten je allemaal kunt beoefenen in Heiloo? Kom dan een kijkje nemen! En er is goed nieuws, ook de spelletjes zijn terug. Voor 2,50 euro koop je een kaart waarmee je spelletjes kan spelen en de kinderen voorzien worden van een ijsje en een glaasje oranjelimonade.

Om 15:00 uur gaat het muzikale festival van start. Traditiegetrouw is er een talentenjacht: Heiloo Got Talent! Alle kinderen tussen de 5 en 14 jaar kunnen zich, in een groepje of solo, opgeven voor deze show! Iedereen is welkom om zijn of haar talent op het podium te laten zien, waarna door een vakkundige jury een oordeel wordt gegeven. Er kan natuurlijk maar één iemand met de beker naar huis.

Direct na de talentenshow zal de band Alfon Oekie het publiek vermaken. Aanstekelijke melodieën voor jong en oud zorgen ervoor dat de voetjes al snel van de vloer gaan. Ook de in Heiloo en omstreken bekende band 80's Alive! zal menig festivalganger weer aan het dansen krijgen op de bekende hits van toen. Een optreden van deze band staat altijd garant voor swingende nummers en een hoog feestgehalte.Tussen de optredens door zal het festivalpubliek kennismaken met upcoming dj-talent Kowal. Deze dj is thuis in elk muziekgenre en weet wel hoe hij een feestje moet bouwen.

Het programma wordt afgesloten door Memphis. Een bekende coverband uit de regio, bestaande uit mannen die al jaren samen optreden. Genoeg ervaring om het dak er helemaal af te spelen en deze editie van Oranjebal onvergetelijk te maken.

Oranjebal is een non-profit organisatie die geheel wordt gerund door vrijwilligers. De eventuele opbrengsten komen volgens de doelstelling van Stichting Oranjebal Heiloo ten goede aan verenigingen en sportclubs uit Heiloo. Om dit allemaal mogelijk te maken is de organisatie nog op zoek naar vrijwilligers. Oranjebal is nergens zonder vrijwillige barmedewerkers. Lijkt het jou leuk om het festival eens vanaf de andere kant te bekijken? Ga dan naar oranjebalheiloo.nl om jezelf op te geven. Je werkt samen met een team van enorm enthousiaste medewerkers, wat de dag ook supergezellig maakt!

>>>>>ORANJE KADER<<<<<

Organiseer je zelf ook iets leuks of unieks op Koningsdag in Heiloo? Laat het de redactie dan weten voor 12.00 uur op maandag 23 april via redactie@uitkijkpost.nl.

Tien vragen aan... Mike van Westerop

1. Waar ben je geboren en getogen?
Ik ben geboren in Alkmaar in het MCA op 5-11-1984 en daarna meegenomen naar het mooie Heiloo, waar ik tot mijn 19e bij mijn ouders thuis heb gewoond en met heel veel liefde ben opgegroeid. Daarna heb ik twee jaar samengewoond met twee van mijn vrienden op de Van Doornstraat in Heiloo. Op mijn 22e heb ik een huis gekocht in Overdie in Alkmaar (Tuinderspad). Vorig jaar ben ik teruggekomen naar Heiloo, samen met mijn lieve vriendin heb ik een mooi huis gekocht bij het oude campingterrein De Groene Kip. Daar wonen we nu een jaar met veel plezier.

2. Als je hobby je werk was, welk beroep zou je dan nu hebben?
Ik wist al op jonge leeftijd dat ik kok zou worden. Mijn oom en tante hadden een restaurant in Bloemendaal aan Zee op de duinen (schitterende plek). Daar was ik veel te vinden in mijn schoolvakanties. Ik vond het prachtig om samen met de koks gerechten te maken.

3. Wie zou je graag eens ontmoeten?
Ik heb een FANTASTISCHE vriendengroep en die zie ik graag. Maar met wie ik graag nog eens zou willen praten is Rob Clerck.

4. Wat is jouw mooiste jeugdherinnering?
De vakanties met mijn ouders en broer waren geweldig. Maar ook de vele uren voetballen op het pleintje bij de Willibrordschool.

5. Wat vind je de mooiste plek van Heiloo?
De plek waar ik woon vlak bij Het Maalwater, Het Baafje, strand, duinen, en sportparken. Het voelt nog steeds alsof ik op een camping woon. Met alles erop en eraan.

6. Waar kunnen ze je 's nachts voor wakker maken?
Mijn vriendin mag me altijd wakker maken! En Gaston van de Postcodeloterij of liever Quinty Trustfull!

7. Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?
'Zorg dat die klantje die klantje is!' En 'maak haast wanneer je tijd hebt en heb tijd wanneer je haast hebt'. Alles heeft een reden. Uitspraken van diverse chefs waar ik voor heb mogen werken.

8. Wat weten de meeste mensen niet van je?
Ik heb geen geheimen. Ik hou heel veel van mijn vriendin, ouders en mijn broer zijn gezin. En ik heb een hele leuke schoonfamilie.

9. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?
Ik vind de burgemeester een prachtman. Ik zou ergens in Heiloo een grote speeltuin maken waar door veel kinderen buiten gespeeld kan worden zodat de jeugd minder achter de computer zit.

10. De persoonlijke vraag van René Mossel aan Mike van Westerop:
Je hebt in verschillende restaurants als kok gewerkt en sinds een aantal jaar werk je bij Zorgvilla Van Hollant Craenenbroeck. Mis je de 'traditionele' horeca?

Ik heb veel mogen meemaken in de tophoreca van Noord-Holland en heb daar veel mogen leren. Ik heb daar veel tijd in mijn carrière gestoken en het er erg naar mijn zin gehad. Nu werk ik sinds december 2014 bij Zorgvilla Craenenbroeck en ik vind het erg leuk om voor de bewoners te koken. De bewoners eten heel divers en gezond. Ik mag zelf de menu's maken en heb hierdoor veel mooie producten van de plaatselijke leveranciers in mijn handen. Het enige wat ik mis is de gezelligheid van de koks onder elkaar in de keuken. En natuurlijk de heerlijke borrel samen na het werk.

Ik geef de vragen door aan Jan Kraakman. Mijn vraag aan Jan is:
Wat is jouw mooiste herinnering over wat je in de slagerij hebt meegemaakt?

Ellen ten Damme - Van Parijs naar Berlijn – za. 28 april a.s. in de Cultuurkoepel - UITVERKOCHT

HEILOO - Met haar tour van Parijs naar Berlijn raast Ellen ten Damme door een eeuw Europa en komt even tot stilstand in Heiloo. Op naaldhakken! Ze brengt een ode aan de chansonniers en top-entertainers van de vorige eeuw. Met de geweldige muziek uit de jaren '20, in welke jaren Parijs en Berlijn vooropliepen, maar natuurlijk ook met muziek uit de jaren '40 en '50 en de muziek van vandaag. Denk aan de heerlijke nostalgie van Edith Piaf, Bertolt Brecht en Kurt Weill, maar ook aan grootse artiesten als Yves Montand, Brigitte Bardot en Marlène Dietrich. Op 16 november staat Ellen ten Damme in Carré, maar eerst in de Cultuurkoepel Heiloo.

Zwembad Loos veertig jaar, een jubileum om trots op te zijn!

Suzan Loos te midden van haar team. Foto: STiP Fotografie

HEILOO - Op 1 februari 1978 openden Suzan en Arth Loos hun zwembad in Heiloo. En nog steeds staan zij samen met hun enthousiaste medewerksters borg voor het beste eindresultaat wat betreft de kwaliteit van de aangeleerde zwemslagen.

Met een enorme inzet en doorzettingsvermogen hebben zij naam en faam opgebouwd, die tot ver over de grenzen van Heiloo reikt. Zelfs uit Haarlem, Schoorl en Heerhugowaard, om maar enkele plaatsen te noemen, komen de mensen om lessen te volgen bij Zwembad Loos aan de Omloop.

Geen zwemparadijs maar instructiebad
Bij Zwembad Loos wordt men niet alleen opgeleid voor het Zwem ABC en daarna nog drie soorten brevetten. Er komen ook honderden mensen al veertig jaar hun wekelijkse trim- of reactiveringsles volgen. Een duidelijk bewijs dat het goed en gezellig is bij Zwembad Loos. In het kristalheldere ozongezuiverde water van 30,5 graad is het dan ook heerlijk toeven. Geen zwemparadijs met glijbanen of suisbuizen, nee, gewoon een instructiebad waar nog steeds een grote toeloop is. De stabiliteit van het klantenbestand komt voornamelijk door de tevreden mensen die bij Zwembad Loos zwemmen of hebben gezwommen. Zij zorgen voor de reclame voor het bad bij vrienden en bekenden. Suzan Loos: "Er zijn zelfs al veel families die nu met de vierde generatie naar zwemles komen en dat geeft een goed gevoel".

Alle mogelijkheden op het gebied van zwemmen worden verder benut. Baby's vanaf vier maanden zwemmen er net zo blij als mensen boven de tachtig jaar. Voor iedereen, van welke leeftijd dan ook, is er wel een onderdeel in het zwemaanbod dat hem of haar past. Zoals banen zwemmen, slagen verbeteren, aquajoggen en aquarobics. Ook de cursus 'Gezond afvallen door middel van bewegen en anders eten' is een succes. Net als het versneld aanleren van zwemmen met lessen van twee keer drie kwartier per week.

Zonder subsidie
Dat Zwembad Loos zich zonder subsidie staande weet te houden tussen de grote gesubsidieerde gemeentelijke baden kan een unicum worden genoemd. Het team is bijzonder klantgericht en de eindresultaten zijn zeer goed te noemen. "Als ouder investeer je in de veiligheid van je kind door tijd en geld uit te geven aan goede zwemlessen. Dan mag je ook verwachten dat het kind na het behalen van het A-diploma de zwemvaardigheid echt beheerst. Jammer genoeg is dat lang niet overal het geval! Niet alle zwembaden houden goed toezicht op de prestaties van de leskrachten. Mede onder druk van ouders, die het papiertje belangrijker vinden dan de zwemkunst van hun kind, worden heel vaak te vroeg en dus onterecht diploma's uitgereikt. Bij Zwembad Loos gebeurt dat zeker niet. Daar krijgen de kinderen pas hun diploma als ze echt de zwemvaardigheid beheersen", aldus Suzan Loos.

Inlichtingen
Wie nog niet eerder bij Zwembad Loos is geweest, kan gerust eens binnenlopen. Alle dagen van de week is het zwembad geopend, van vroeg tot laat. Voor inlichtingen kunt u op maandag- woensdag- en vrijdagmorgen bellen naar 072-5335991 of neem een kijkje op www.zwembadloos.nl.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Gitaardocent na 45 jaar met pensioen

Peter Broersen

HEILOO - Gitaardocent Peter Broersen gaat met pensioen! Vanaf 1973 heeft Peter, met een tussenpauze, gitaarlessen gegeven op de Muziek-en Dansschool Heiloo. Wij willen Peter ontzettend bedanken voor al die bevlogen lesjaren! Op woensdag 16 mei is er vanaf 19:30 uur een afscheidsconcertje door leerlingen/oud-leerlingen en docenten in de zaal van de muziekschool. Als je ook iets wilt spelen voor Peter, stuur dan een mailtje naar info@muziekendansschoolheiloo.nl.

Een afscheidsgroet van Peter Broersen
Even voorstellen: Peter Broersen, 66 jaar geleden geboren in Groet. Dit voorjaar vertrek ik als gitaardocent van de Muziek- en Dansschool Heiloo.

Ik ben altijd gefascineerd geweest door muziek. Ouders die veel zongen en mij al vroeg een mondharmonica gaven. En de eerste tv waarop 'witte' gitaren te zien waren die mij zeer interesseerden. Zo'n gitaar moest ik hebben en voor mijn twaalfde verjaardag kreeg ik dan ook een mooie wit geverfde gitaar van twijfelachtige kwaliteit. The Beatles en Manitas de Plata deden de rest.

Mijn eerste gitaarleraar was Dick Boers, die de magie van het instrument op mij overbracht. Een paar jaar later ging ik op les bij gitarist/zanger Fon Klement en via hem kwam ik op het conservatorium terecht. Met Wim Pfister als hoofdvakdocent kon ik het niet beter treffen. Hij zorgde ervoor dat ik ging solliciteren in Heiloo, daar zochten ze gitaardocenten.

Peter Duinmeyer en ik zijn in 1973 aangenomen om de jeugd van Heiloo het gitaarspelen bij te brengen in het Brunogebouw. We gaven les op de 'klassieke' manier, maar waren ook niet vies van popmuziek. Die veelzijdigheid kwam goed van pas. We konden iedereen 'maatwerk' leveren.

Na de verhuizing naar de nieuw gebouwde muziekschool op 't Veld 1 in Heiloo, heb ik nog tientallen jaren met veel plezier lesgegeven aan heel veel jongens, meisjes en volwassenen. Ik heb er een hoofd vol mooie herinneringen aan overgehouden; wat heeft de gitaar mij en vele anderen toch veel gebracht!

Hartelijke groet, Peter

Startpunt Diëtetiek – waar begin jij?

Foto: STiP Fotografie

Diëtist voor gewicht, gezondheid en sport.

Fitnesscentrum Heiloo, Nijverheidsweg 25, 1851 NW Heiloo; telefoon: 06-16242286; website: www.waarbeginjij.nl; e-mail: maaike@waarbeginjij.nl

HEILOO - De vrouw achter Startpunt Diëtetiek is Maaike Hoogland. "Als je me 10 jaar geleden zou vertellen dat ik nu als diëtist werk, zou ik je voor gek verklaren. Sporten stond niet in mijn agenda, ik rookte en was ontevreden over mijn gewicht." De knop ging bij haar om. Nu opent ze haar praktijk aan de Nijverheidsweg in Heiloo.

"Ik hoopte stiekem dat het vanzelf zou gaan"

Maaike vertelt: "Ik had vroeger geen idee hoe ik afvallen moest aanpakken. Net als velen heb ik allerlei diëten zelf geprobeerd. Dan kom je erachter dat het ontzettend moeilijk is om de echte adviezen van broodjeaapverhalen te onderscheiden. Dat was voor mij de reden om de hbo-opleiding Voeding en Diëtetiek te doen. En nu weet ik: het ís lastig om het zelf te proberen. Begeleiding helpt je hierbij. Als stok achter de deur en om met de juiste kennis aan de slag te gaan."

Vanwaar de naam Startpunt Diëtetiek?

Iedereen heeft zijn eigen startpunt om te beginnen met verandering. Maaike legt uit: "Iedereen zit anders in elkaar. Wat werkt voor de een, voelt bij jou misschien niet goed. Je wilt iets dat voor jou werkt. Geen streng dieet, maar nieuwe gewoontes die écht bij jou passen. Dan kan je het veel makkelijker volhouden."

Drempel

De drempel naar de diëtist is voor sommigen hoog. Mensen komen binnen met de verwachting: als ik bij een diëtist ben, dan mag ik helemaal niks meer. Gelukkig werkt het niet zo. Alles met mate, dat is de boodschap. En de ene dag gaat het beter dan de ander. Daar weet Maaike zelf ook alles van.

Geen schrikbeeld

Een heel verschil met het schrikbeeld van de 'strenge juf met het wijzende vingertje.' Maaike lacht: "Ja, want dat werkt niet! Je werkt hard aan het veranderen van je gewoontes, dat is al moeilijk genoeg. Ik hou van een positieve, ontspannen sfeer. We zijn een team, ik sta aan jouw kant." Zij noemt Bea als voorbeeld. Haar doel was om te stoppen met diabetesmedicatie. Na het veranderen van haar eetgewoontes is zij 30 kilo afgevallen. De bloedsuikerspiegel is verlaagd en zij hoeft geen medicatie meer. "Dan sta ik net zo hard met haar mee te juichen, dat is toch geweldig!"

Fitnesscentrum Heiloo

De praktijk bevindt zich in het pand van Fitnesscentrum Heiloo. Handig, want gezonde voeding en beweging vullen elkaar aan. In samenwerking met Fitnesscentrum Heiloo start in mei de Afslank Challenge, waarbij de deelnemers in 9 weken werken aan een gezondere leefstijl. Op 26 en 28 april worden gratis informatiebijeenkomsten gehouden.

Meer weten?

Ben je nieuwsgierig of Maaike Hoogland ook iets voor jou kan betekenen of wil je een afspraak maken? Ga dan naar haar website: www.waarbeginjij.nl of bel/Whats App naar 06-16 242 286. Aanmelden voor de informatiebijeenkomst kan via info@fitnesscentrumheiloo.nl.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Vervanging voor mantelzorgers gezocht

ALKMAAR/HEILOO – Om mantelzorgers hun verdiende rust te geven, is het Mantelzorgcentrum op zoek naar respijthulpen. Een respijthulp vervangt de mantelzorger in de thuissituatie. Vanaf 4 uur per maand kan iemand zich al inzetten als respijthulp.

Res'pijt is een oud Frans woord dat letterlijk 'onderbreking' betekent. Respijtzorg is dus onderbreking van de zorg. Onmisbaar voor mantelzorgers die de zorg langer willen volhouden. Een respijthulp komt bij de mantelzorger thuis en neemt de taken van de mantelzorger over. De vervanging kan voor één dag of één nacht zijn, maar ook 24 uur of meer omvatten. De professionele zorg zoals de thuiszorg, de dagopvang, de huishoudelijke hulp of een andere vorm van ondersteuning gaat, als die aanwezig is, tijdens de vervanging gewoon door. De inzet van de respijthulp geschiedt op vrijwillige basis. De respijthulp ontvangt een vergoeding hiervoor. Het Mantelzorgcentrum geeft meer informatie: 072 – 56 27 618 of info@mantelzorgcentrum.nl

Respijtzorg is, na een succesvolle start in Schagen en Den Helder, nu ook inzetbaar voor mantelzorgers in Alkmaar en Heiloo. Hiervoor werkt het Mantelzorgcentrum samen met Humanitas en Stichting Welzijn Heiloo. De gemeenten Alkmaar en Heiloo zijn opdrachtgever. Mantelzorgers uit Alkmaar of Heiloo die een onderbreking van de zorg nodig hebben, melden zich ook bij het Mantelzorgcentrum. De medewerkers vertellen graag over de mogelijkheden.

Saar aan Huis, aanvullende mantelzorg

'Saar' maakt samen met de cliënt een broodje.

'Saar aan Huis' is een kleinschalige, klantgerichte organisatie die mensen allerlei vormen van ondersteuning biedt om zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen. Het kan bijvoorbeeld gaan om licht huishoudelijk werk, persoonlijke zorg, begeleiding bij een doktersbezoek, samen boodschappen doen, koken, een uitstapje of een wandeling.

De toegevoegde waarde zit in de persoonlijke benadering, zorg op maat en de zorgvuldige en betrouwbare screening van de 'Saars', waardoor een optimale match gemaakt kan worden.

De groep ouderen die ondersteuning nodig heeft groeit sterk. Saar aan Huis wordt steeds meer ingezet om mantelzorgers te ontlasten. Die zijn vaak 24/7 in de weer met het verlenen van mantelzorg en dreigen zelf aan de zorg onderdoor te gaan.

Saar aan Huis kan een goede bijdrage leveren in de thuissituatie maar ook in een woonzorgcentrum. De ondersteuning is aanvullend op de reguliere thuiszorg.

Voor informatie: Vestigingsmanager Saar aan Huis Alkmaar en omgeving
E: simone@saaraanhuis.nl
T: 0643680814
W: www.saaraanhuis.nl

Ken uzelf

Buitenshuis houd ik mijn ogen en oren goed open. Ik weet wel waarom. Als je veel ziet en hoort leer je jezelf kennen. Ik sta op de drempel bij de bakker en zie nog net dat hij volop in zijn hand niest. Met diezelfde hand pakt hij… juist. Zeg er eens wat van. Heb ik één keer gedaan en wat gaf hij mij mee als zelfkennis? "Ach, doe niet zo kinderachtig." Tegenwoordig werken bakkers en slagers met van die soepele plastic handschoenen, maar daar kun je volgens mij ook in niezen.

In het Gemeentebosje zie ik dat een sloddervos zijn lege bierblikje nonchalant in de berm deponeert. De fatsoensrakker in mij kan het niet laten te zeggen: "Hé joh, doe je dat thuis ook?" En wat zegt hij terug: "Ach, val dood jij." Kort, krachtig maar weinig empathisch. Als hij had gezegd: "Bemoeial!" dan was mijn zelfkennis weer vergroot. Maar nu moest ik eerst dood.

De meest reële levensles die ik kreeg uitgemeten, was op de Vennewatersweg. Sommige plaatsgenoten zijn in een heleboel dingen goed, onder andere in iemand naroepen wat zijn zwakke plek in zelfkennis is. Ik stond met mijn auto iets te overdreven half op het fietspad, zodat een racefietser een slinger moest maken om mij te ontwijken. Mijn autoraampje stond open en ik hoorde hem duidelijk roepen: "He ouwe, ga je lekker?"

De hele weg naar huis was ik mezelf.

Dick de Scally

Themadag Veiligheid en Dag van de Circulaire Economie gelijktijdig in 't Loo

Faas van Wijk was zo dapper om een groot vuur te blussen.(Themadag Veiligheid). STiP Fotografie

HEILOO - Zaterdag 14 april was er veel te doen in en rondom Winkelcentrum 't Loo. Zowel de themadag 'Veiligheid in en om het huis' als de 'Dag van de Circulaire Economie' waren in het winkelcentrum te bezoeken.

Bij 'Veiligheid in en om het huis' waren er in en om Winkelcentrum 't Loo demonstraties van politie, brandweer, Veilig Verkeer Nederland, Rode Kruis, Trefpunt, een hacker en een ex-inbreker. Bij de 'Dag van de Circulaire Economie' kon men een kijkje nemen bij Kringloop Heiloo, Kösters Elektra in samenwerking met Bosch, Alida (Alida- stoffeerder en accessoires), Dorcas en de Gemeente Heiloo.

Themadag Veiligheid
Tijdens zijn openingstoespraak ging burgemeester Romeyn dieper in op de veiligheidsdag. Romeyn: "Het is geweldig dat deze veiligheidsdag georganiseerd is door mensen vanuit de gemeenschap. Het is belangrijk dat wij ons met elkaar bewust zijn van de veiligheid in en rond het huis en in de omgeving. Inmiddels doen er 1800 mensen mee aan het buurtpreventieproject. Ik heb ook vernomen dat het bedrijf Pearle een winkeliersproject is gestart. Een initiatief voor veiligheid in en om 't Loo."

Een lopende afvalbak. (Dag van de Circulaire Economie). STiP Fotografie

Verder was er zaterdag een ex-inbreker aanwezig. Hij heeft een rondje door Heiloo gemaakt en gekeken hoe makkelijk het op sommige plekken is om in te breken. Hier gaf hij een uitleg over. Daarnaast was er een hacker die zelf op 9-jarige leeftijd de site van ABN-Amro heeft gehackt. Hij vertelde hoe je kunt voorkomen dat er iemand binnenkomt op je computer. Naast een aantal kramen op het middenplein waren er buiten ook verschillende activiteiten. Er konden onder andere brandweer- en politieauto's bekeken worden, brandjes geblust en een fietsparcours gereden worden.

Dag van de Circulaire Economie
Bij de 'Dag van de Circulaire Economie' kon men een kijkje nemen bij Kringloop Heiloo, zij stonden met boeken en platen op het binnenplein bij Albert Heijn. De opbrengst van die dag kwam geheel ten goede aan het Beestenboetje. Kösters Elektra hield in samenwerking met Bosch een demonstratie stoomkoken. Alida (stoffeerder en accessoires) liet zien hoe zij leer hergebruikt en de gemeente Heiloo was aanwezig met het afvalrad. Bezoekers konden antieke spullen meenemen voor 'Kunst en Kitsch' van Dorcas. En wie zijn eigen 'nostalgische kar' wilde maken kon zaterdag terecht bij de winkel van Duurzaam Heiloo en Heiloo Energie.

Al met al een dag voor jong en oud!

Tekst: Yvonne van Stiphout

Rob Radsma wint afsluiter darttoernooi

HEILOO - Zaterdag werden de prijzen van het seizoen verdeeld. Met 24 liefhebbers aan de oche werd het een gezellige avond met hoogte- maar ook dieptepunten. Na de shift in de poulefase kon het echte werk beginnen en na twee knock-out rondes stonden de nummers 1 tot en met 4 van de ranking alle vier in de halve finales. Rob Radsma won eerst van Thijs Glas en nam het daarna op tegen diens broer Rein, die de nummer 1 van de ranking Marco Schouten had verslagen. Laatstgenoemde kon niet meer worden achterhaald in de ranking en verloor in de troostfinale ook van Thijs, die zijn tweede plaats alleen in gevaar zag komen als Rein de finale van Rob zou winnen. Hij kwam wel op voorsprong maar Rob Radsma begon flink te scoren en wist de wedstrijd toch in een 4-2 overwinning om te buigen. Daarmee kwam hij ook op 28 punten, net als Rein, dus moesten ze de derde ranking plaats delen. Eerste werd dus Marco Schouten, tweede Thijs Glas en derde en vierde Rein Glas en Rob Radsma. Bij de dames gingen de ranking prijzen naar Natasja Kost, Ina Jansen en Bianca Schuit die hun haar een keer mogen laten knippen bij Rosie de Haas. In september begint weer een mooie lange gezellige dart winter in het Oosthonk. Tot darts.

Koningsdagfeest Heiloo West

HEILOO - Kom op Koningsdag ook weer naar de speeltuin tussen Boekenstein en Baetenburg, waar de Oranjecommissie tussen 11:30 en 13:30 uur een leuk feest organiseert!

Met dit jaar:
- Vrijmarkt
- DJ Daan!
- Spelletjes voor kinderen tot 12 jaar met o.a. de koning nat gooien, spijkers slaan, skippybalrace, vier op een rij en spekhappen!
- Spetterende goochelshow en ballonnenbeesten met Ellebel!

Een spelkaart kost 2 euro en is inclusief grabbelen, limonade en een ijsje.

Verder zijn er koffie met cake, hotdogs en suikerspinnen!

Wil je als vrijwilliger helpen? Meld je dan aan via ochwest@gmail.com

Open dag Jan van Rijckenborghschool

HEILOO - Op zaterdag 21 april is er weer open dag op de Jan van Rijckenborghschool. Van 10:00-13:00 uur bent u van harte welkom en zijn er allerlei leuke activiteiten te doen voor de kinderen, zoals knutselen en koekjes bakken. De Jan van Rijckenborghschool is een kleinschalige basisschool met een respectvolle warme sfeer, waar 'leren met hart, hoofd en handen' centraal staat. Kinderen worden uitgenodigd om vooral hun eigen levenspad te ontdekken. Belangrijk is de evenwichtige ontwikkeling van het sociale, cognitieve en creatieve niveau. Handvaardigheid, drama en muziek vormen naast reguliere lesmethodes en projectonderwijs de basis van het lesrooster. Kinderen van alle achtergronden en religies zijn welkom. Elke dinsdagochtend kunt u vrijblijvend de school en de klassen bezoeken. Tevens kan uw peuter vanaf 3,5 jaar twee ochtenden per week instromen in de kleutergroep. Meer informatie op www.jvrschool.nl of bij directrice Marije Peters. Trompenburg 49, 1852 CC Heiloo, 072-5338286.

Mooie lente in het Beestenboetje

HEILOO - Op zondag 22 april van 13:00 tot 15:00 uur zijn er natuurgidsen aanwezig bij Kinderboerderij het Beestenboetje om voor u en uw kinderen een leuke en leerzame middag te organiseren. Met de aanwezige dieren en allerlei spelmateriaal gaan we intensief aan de slag. Uiteraard is er ook veel gelegenheid om de dieren te verzorgen of te borstelen. Speciaal voor het Beestenboetje is er allerlei spelmateriaal over onze boerderijdieren ontwikkeld en de natuurgidsen verwelkomen u hierbij graag. Ook met allerlei vragen over de dieren of over de natuur kunnen de kinderen bij de natuurgidsen terecht. De middag is gratis toegankelijk. De kinderboerderij ligt in het Gemeentebos aan de Ter Coulsterlaan 1 in Heiloo.

Op de koffie bij D66 Heiloo

HEILOO - Kom op de koffie bij D66 Heiloo en maak kennis met onze fractieleden. Zaterdagochtend zitten we van 10:30 tot 11:30 uur klaar in de bibliotheek om uw ideeën en suggesties over Heiloo te horen. Wij gaan voor goed verkeer, goed wonen en goede zorg in Heiloo, ook voor jongeren. Denk met ons mee, want Heiloo, dat zijn we samen. Tot ziens in de bibliotheek. Zie ook https://heiloo.d66.nl/ en Facebook D66Heiloo.

Muziekmakkers en Kind&Muziek

HEILOO - Na maanden van voorbereiding is het eindelijk zover. De komende dagen zal Heiloo, en dan met name de Cultuurkoepel op Landgoed Willibrordus, bruisen van muzikale activiteiten, georganiseerd door Music Meeting Heiloo. De aftrap is op donderdagavond om 19:00 uur, en ook in het weekend van 21 en 22 april staat er van alles te gebeuren.

Muziekmakkers
Music Meeting Heiloo krijgt dit jaar een mooie opmaat met het parallelproject Muziekmakkers, mede georganiseerd door Muziek- en Dansschool Heiloo. Op donderdag 19 april is er om 19:00 uur een feestelijke muzikale avond, een muzikale instuif, voor schoolkinderen en hun (groot)ouders in de Cultuurkoepel. Groepen van basisscholen Meander, de Benedictusschool en de Paulusschool treden op met Heilooër muzikanten. Sam & Falko van Damn Fresh komen optreden met hun combinatie van hiphop en breakdance en alle basisscholen van Heiloo krijgen dankzij een genereuze ondersteuning van Rotary Heiloo muziekinstrumenten uitgereikt. De avond wordt gepresenteerd door Maya Link. Toegang gratis, dus wat let u om samen met uw (klein-)kinderen te komen genieten van zang, spel en dans.

Kind&Muziek
Op 21 en 22 april volgt dan de traditionele Music Meeting Heiloo, ook in de Cultuurkoepel. Op zaterdag 21 april is er om 12:00 uur een workshop Capoeira voor kinderen; een uniek Braziliaans spel van acrobatiek, dans en muziek. Om 13:00 uur verricht burgemeester Romeyn de opening van het evenement. Tot 18:00 uur treden allerlei muziekgroepen op. Het overkoepelende thema voor dit jaar is Kind&Muziek. Het is verrassend om te horen maar ook om te zien hoe de muziekgezelschappen met dit thema aan de slag zijn gegaan. Het belooft een zeer gevarieerd programma te worden met oor- en oogstrelende concerten en optredens.

"Op zondag 22 april starten we om 12:00 uur met een workshop hoorn bouwen en spelen voor kinderen. Tussen 13:00 en 18:00 uur treden ook op zondag weer allerlei Heilooër muziekgroepen op met buitengewoon kindvriendelijke programma's", aldus Teunis van der Zwart, artistiek leider van Music Meeting Heiloo. "Het geheel vindt plaats in de Cultuurkoepel, waarbij tussen de concerten ook nog verrassende flitsoptredens zullen plaatsvinden. Je hoeft je dus geen minuut te vervelen, er gebeurt van alles op muzikaal gebied. En de toegang op beide dagen is natuurlijk gratis", voegt Teunis toe.

U wordt namens de werkgroep van Music Meeting Heiloo van harte uitgenodigd om langs te komen in de Cultuurkoepel en te genieten van alle muzikale optredens. Op deze plaats ook alvast een hartelijk woord van dank aan alle vrijwilligers en sponsoren die het mogelijk maken om Music Meeting Heiloo te realiseren. Voor meer info over het programma en de deelnemende muziekgroepen kunt u gaan naar www.musicmeetingheiloo.nl.

Meiden maken kennis met installatietechniek

De meiden van groep 7/8 van OBS Meander met hun lamp.

HEILOO - Dertig meiden van het PCC en basisschool Meander bezochten donderdag Installatiebedrijf De Noord in Heiloo. Ze namen deel aan de negende landelijke Girlsday, een dag waarop door het hele land bedrijven hun deuren openen om meiden kennis te laten maken met ICT, techniek en bètawetenschap.

De meiden kregen eerst een presentatie over installatietechniek en techniek in het algemeen. Daarna konden ze zelf aan de slag met elektra en loodgieterswerk. Onder deskundige begeleiding van de erkende installateurs van De Noord maakten de meiden een lamp van koperbuis. Draden verbinden, solderen, fittingen persen; het kwam allemaal aan bod. Voor sommigen was het solderen spannend, maar dankzij de ondersteuning van de medewerkers van De Noord lukte het iedereen om de soldeerbout te hanteren. Als we de dames mogen geloven is solderen 'mokergaaf'!

Voor de monteurs van Installatiebedrijf De Noord was het geweldig om al deze meiden zo enthousiast bezig te zien met het werk dat zij dagelijks doen. De monteurs assisteerden de dames waar nodig. Hoe mooi is het om iemand die eerst zegt "Ik ga dat echt niet doen hoor, met dat vuur. Dat durf ik niet", even later toch met een brander aan de slag te zien. Aan het eind van de dag waren de meiden trots op hun werkende lampen en waren de monteurs trots op de meiden. Girlsday was een motiverende en inspirerende ervaring voor de meiden én voor de mensen van De Noord!

Bridgeclub Fumez Pas jubileert

Opperste concentratie tijdens een reguliere bridge-avond. Foto: aangeleverd

HEILOO - Bridgeclub Fumez Pas viert op 19 april haar 20-jarig jubileum, tijdens de altijd gezellige slotdrive van het speelseizoen 2017-2018. In de bridgezaal van het Trefpunt worden bij deze gelegenheid de tafels wit gedekt voor een smakelijk buffet.

Was het bridgespel aanvankelijk een spel voor deftige dames en heren, tegenwoordig is de speelsfeer informeel en kan er zelfs in spijkerbroek worden meegedaan. Fumez Pas bridget elke donderdagavond van 19:30 tot 22:30 uur in het Trefpunt. Het seizoen loopt van september tot medio april. Natuurlijk zijn nieuwe leden altijd welkom, vooral in aansluiting bij de goede sfeer en de wens tot persoonlijke ontmoeting.

Een prettig idee is dat Fumez Pas al 20 jaar bruist van gezonde gezelligheid en beschikbaar is voor mensen die spelvreugde hoog in het vaandel hebben staan. Voor contact: Bert van der Meer (voorzitter) telefoon: 06-51053162, Ineke Bakker (secretaris) telefoon: 06-42347831.

Fotoclub Heiloo in top tien beste fotoclubs Nederland

Foto: Yolanda Geldof

HEILOO - Elk jaar doet de HAF, de fotoclub uit Heiloo, mee met de bondsfotowedstrijd van de Fotobond. Dit is een wedstrijd tussen fotoclubs die bij de fotobond aangesloten zijn.

Elke club zendt tien foto's in die door een vakjury beoordeeld worden. Het totaal aantal punten van deze tien foto's bepaalt de score van de club. Ook wordt er naar het puntenaantal van de individuele foto's gekeken. Foto's met 23 punten krijgen een bronzen 'sticker'. Foto's met 24 punten een zilveren en 25 of meer punten goud.

Yolanda Geldof scoorde met deze foto een bronzen sticker, wat een hele goede prestatie is. Maar de club deed het in de clubwedstrijd ook heel goed. Van de 169 clubs die meededen eindigden ze op de 9e plek. Een topprestatie voor deze club uit Heiloo. Kijk voor alle ingezonden foto's op de site van de HAF: www.fotoclubheiloo.nl

Doe mee aan de Straatsoepchallenge

HEILOO - Stichting Trefpunt Heiloo is op zoek naar een straat of appartementencomplex in Heiloo die de 'Straatsoepchallenge' aan wil gaan. De bedoeling is dat er iemand in de straat begint met het maken van een lekkere soep voor iemand anders in de straat. Degene die de soep ontvangt maakt naar eigen recept ook weer soep voor andere buren en zo verder tot iedere voordeur aan de beurt is geweest. Is er iemand die zelf geen soep (meer) kan maken, dan wordt deze niet overgeslagen. Deze buur krijgt een kommetje soep zonder verplichting of wordt geholpen door iemand in de straat om toch mee te kunnen doen, wel zo gezellig! Tot Burendag op zaterdag 22 september heeft u de tijd om ten minste 80 procent van de straat mee te krijgen. Durft u de komende 5 maanden deze uitdaging aan te gaan? Meldt u aan bij Stichting Trefpunt Heiloo, 072-5331297. Wij helpen u met het informeren van de buren en zorgen ervoor dat u een eigen straatsoeppan krijgt.

Afwijkende openingstijden Bibliotheek Heiloo in april en mei

HEILOO - Bibliotheek Heiloo is op vrijdag 27 april (Koningsdag) en donderdag 10 mei (Hemelvaartsdag) gesloten. Verder is Bibliotheek Heiloo rond de meivakantie normaal geopend.

Boerderij 'uit de kleren' Afslag A9: 'Het is zoals het is'

De stolpboerderij moet plaatsmaken voor de afslag A9. Foto: Evert Visser

HEILOO - De afslag met de A9 komt er, we zijn aan het idee gewend en kunnen er toch niets meer aan veranderen. Zo reageren de inwoners van de Lagelaan en de aangrenzende Oosterzijweg op de vraag of ze moeite hebben met de naderende metamorfose van dit gebied. De inwoners die de Uitkijkpostredactie sprak, lijken hierin te berusten.

De gemeente Heiloo liet begin deze maand bomen kappen bij de stolpboerderij, verder herplantte de gemeente elf bomen. De woning moet na 48 jaar plaatsmaken om de aansluiting op de A9 te kunnen realiseren.
Loes Pilkes, inmiddels 43 jaar woonachtig aan de naastgelegen Oosterzijweg met uitzicht op de stolpboerderij, wil niets negatiefs zeggen over de naderende afslag. "Het is zoals het is, het moet gewoon gebeuren, want veel mensen moeten nou eenmaal naar hun werk; als dat wat sneller kan, dan snap ik deze stap wordt gezet. Verder: toen we onze woning kochten, betaalden we niet voor het uitzicht; dat koop je niet." Toch valt volgens Loes de belemmering van het uitzicht na de realisatie van de afslag mee. "Het zicht aan de voorkant van het huis blijft als het goed is voorlopig ongewijzigd, vanaf de zijkant kijken we straks naar de afslag." De familie ziet de werkzaamheden met vertrouwen tegemoet, ze zijn al gewend aan reuring in de straat. Loes en haar man Piet werden de laatste jaren geconfronteerd met de bouw van negentien woningen naast hun huis, hier waren voorheen volkstuinen gevestigd. Over deze ontwikkeling praat Loes positief. "De afgelopen tijd stonden er heel wat vrachtwagens op ons terrein en busjes van zzp'ers. We hadden een gezellig contact met deze mensen, zo zwaaiden we altijd naar elkaar." Verder komen er op termijn nog ruim tachtig woningen bij, vertelt Loes. "Die komen op het land dat wij voorheen bezaten en destijds gebruikten voor ons bloembollenbedrijf. We verkochten deze grond aan Dura Vermeer. Verder willen we op eigen terrein een vervangende woning bouwen. Dat wordt mogelijk als de vergunning binnen is. Hoe mooi kan het zijn?"

'Niet noodzakelijk'
Haar buurman André Rijs toont zich eveneens niet strijdbaar. "We zijn niet zulke protesteerders." Toch heeft hij best moeite met de naderende afslag. Hij vindt het jammer dat "die prachtige boerderij moet wijken". En dat de bomen weg zijn, vindt hij zonde. André noemt de afslag naar de A9 niet per se noodzakelijk. "Ik vind het niet erg om via Uitgeest of Alkmaar te rijden. Bovendien vind ik dat niet elk dorp een afslag naar de snelweg hoeft te hebben. Natuurlijk ben ik wel voorstander van een betere doorstroming van auto's, maar bereik je dat met zo'n afslag? Ik denk dat het elders drukker wordt, je verschuift het probleem. Als je dan toch een afslag wilt maken, doe dat dan aan de andere kant van het dorp richting bedrijventerrein Boekelermeer. Daar hebben de mensen die daarheen moeten wat aan." Verder zou de Heilooër liever zien dat de gemeente Heiloo inzet op betere treinverbindingen. Een stukje verderop woont Piet Smit aan de Lagelaan tegenover de boerderij. Ook hij accepteert de naderende A9-afslag, maar niet geheel van harte. "De afslag komt ongeveer vijftig meter van ons perceel te liggen. Het mooie gebied dat we hebben, wordt straks helemaal verpest door de afslag." Piet vindt het verder zonde dat de bomen bij de boerderij nu weg zijn. "De woning stond altijd zo mooi tussen de bomen. Het is net alsof de boerderij uit de kleren is."

De oude stolpboerderij staat op dit moment leeg. Voormalig bewoner Rien de Hart woonde hier twintig jaar. Hij verhuisde in oktober naar een andere gemeente. "Hoe ik terugkijk? Het is een lekker stekkie: je hebt een vrij uitzicht en de woning ligt heel centraal. Je bent in no time in Amsterdam en Haarlem." De komst van de afslag met de A9 kwam voor Rien niet als een donderslag bij heldere hemel. "We wisten dit al toen we het huis kochten." Verder vertrouwt hij erop dat de afslag met de A9 zin heeft. "Om Heiloo en Limmen uit te komen, is op dit moment een drama. Ik ga ervan uit dat de berekeningen kloppen en dat het dus beter wordt."

Meer informatie over de aansluiting van Heiloo op de A9 kunt u vinden op www.heiloo.nl.

Tekst: EJV Mediaproducties/Evert Visser

<<KADER>>
'Geen nestactiviteiten'
De gemeente Heiloo werkt samen met de gemeenten Castricum en Alkmaar en de Provincie Noord-Holland aan de realisatie van een nieuwe aansluiting op de A9. Doel is dat de afslag eind 2020 in gebruik wordt genomen. Hoewel men al bezig is met voorbereidende werkzaamheden van de afslag, is de startdatum van de daadwerkelijke aanleg nog ongewis. Eerst moet de Raad van State uitspraak doen in meerdere beroepszaken die lopen tegen het bestemmingsplan Aansluiting A9. Een van die beroepszaken gaat over de neerslag van stikstof in het duingebied. De afslag van de A9 krijgt een aantakking op de Kennemerstraatweg en een verbinding naar de Kanaalweg via een oostelijke parallelweg langs de A9. Hiervoor zijn de grondaankopen gedaan. De gemeente wil met de afslag voorkomen dat de verkeersdrukte van bijvoorbeeld vrachtverkeer nog verder toeneemt. Voor de kap van de bomen bij de stolpboerderij was geen kapvergunning vereist, meldt een gemeentewoordvoerder. "Hiermee is voldaan aan de Wet Natuurbescherming, een ontheffing op basis van deze wet was niet nodig." Een volgens de gemeente deskundig bureau deed kort voor de kapwerkzaamheden onderzoek naar de aanwezigheid van nesten of nestactiviteiten en beide zijn volgens de woordvoerder niet geconstateerd. "Hiermee is voldaan aan de zorgplicht van de Wet Natuurbescherming en is er geen ontheffing op grond van deze wet vereist." De gemeente gaat binnenkort een sloopvergunning voor de boerderij aanvragen. Het beroep van de Raad van State tegen tegen het bestemmingsplan Afslag A9 heeft volgens de woordvoerder geen juridische consequenties voor de sloop.

Gretigheid moet Foresters Zaterdag 2 laten 'doorbekeren'

HEILOO - De kwartfinale van de beker staat woensdag 25 april op het programma voor Foresters Zaterdag 2. Na een succesvolle bekercampagne met spanning en sensatie staat het team op de drempel van de halve finale. De groepsfase en de vijf opeenvolgende 'knock-out' wedstrijden bleken voor de equipe geen probleem. Nu is VSV 2 de volgende horde. Gaat het de mannen lukken om de volgende stap te zetten? Het collectief van deze groep blijkt tot nu toe de sleutel tot succes en de wedstrijden van de mannen zitten altijd vol spektakel en vermaak. De wedstrijd zal aanvangen om 20:00 uur. Foresters Zaterdag 2 nodigt iedereen van harte uit om een kijkje te komen nemen op de Egelshoek en de mannen naar de halve finale te schreeuwen.

Feestelijke opening tentoonstelling 'De middenstand van Heiloo door de jaren heen'

Voorzitter Jaap de Graaf bedankt de heer Jan Ranzijn voor het openen van de tentoonstelling. Foto: Josta de Graaf-Gieltjes

HEILOO - De Historische Vereniging heeft op zaterdag 14 april een nieuwe spraakmakende tentoonstelling geopend: 'De middenstand van Heiloo door de jaren heen'. De openingsplechtigheid werd verricht door de heer Jan Ranzijn. Hij onthulde de banier behorend bij de tentoonstelling. Door al de tentoongestelde historische stukken, winkelattributen, foto's, advertenties en archiefstukken was het voor de genodigden ongetwijfeld een feest der herkenning. Daarom bleef het nog heel lang gezellig in de Oudheidkamer. Wat te denken van foto's van de middenstand van vóór de tijd dat Winkelhof 't Loo er was en ook de Zeeweg nog niet was doorgetrokken naar de Heerenweg? De tijd dat Heiloo 23 bakkers, 22 kruideniers, 16 melkboeren en 15 groenteboeren rijk was!

Komt het zien, bewondert en verwondert u. Oudheidkamer, Bergeonstraat 30 Heiloo. Openingstijden: zaterdag 14:00-17:00 uur, dinsdag 19:00-21:00 uur. De toegang is gratis en de koffie/thee staat klaar. Meer informatie: www.oudheiloo.nl en info.oudheiloo@gmail.com.

HSV voetbalt tegen KNVB CP-voetbal

Foto: Stip Fotografie

HEILOO - Zondag 15 april was het eindelijk zover. Het KNVB CP-voetbal kwam een dag naar HSV Heiloo. Het bestuur van HSV reageerde direct enthousiast toen de KNVB de vraag stelde of HSV gastlocatie wilde zijn voor een training van de nationale jeugdselectie. En het bleef niet alleen bij een training. Er werden echte wedstrijden gespeeld. Drie teams van HSV namen het op tegen drie CP-teams.

In een van de CP-teams speelde de 10-jarige Roef Kempenk uit Heiloo mee. Roef voetbalt al vanaf zijn vijfde bij HSV. Al vroeg mocht hij van zijn ouders op voetbal. Dit omdat Roef dol was op voetbal, maar ook omdat Roef een hersenbeschadiging (Cerebrale Parese, CP) heeft. Mensen met cerebrale parese hebben als gevolg van een hersenbeschadiging een motorische beperking. Zo ook Roef, de motoriek van zijn rechterhand is niet goed en over zijn rechterbeen en voet heeft hij minder controle. "Als hij jong zou starten met voetbal dan zou zijn beperking nog niet zo opvallen bij de andere jonge kinderen. Mocht dit op latere leeftijd wel het geval zijn en kinderen harder naar hem worden, dan had hij in ieder geval een paar jaar gevoetbald", zo redeneerden zijn ouders. Het tegendeel is inmiddels bewezen. Roef voetbalt nog steeds. Momenteel speelt hij bij HSV JO11-2, is hij volledig geaccepteerd in zijn team en doet hij niet onder voor de andere jongens.

Roef zijn ouders wisten van het bestaan van KNVB CP-voetbal af. Dit voetbal is voor jongens met CP en Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH). In Nederland is geen speciale competitie voor CP-voetbal. Wel zijn er verschillende nationale selecties (jeugdteams en het A-team) die regelmatig bij elkaar komen om te trainen. Vanaf 2017 is Roef officieel opgenomen in het KNVB CP-team JO15. Naast het team waarin Roef speelt, jonger dan vijftien jaar, is er ook een team onder de zeventien en onder de negentien jaar. Het A-team bestaat uit spelers tussen de twintig en dertig jaar.

Foto: Stip Fotografie
Foto: Stip Fotografie

De spelers uit de jeugdteams komen uit het gehele land, van Capelle aan den IJssel tot Maastricht en van Hoog Mierde tot Heiloo. Daardoor zien ze elkaar weinig, maar er is contact en het is voetbal dat ze bindt.

Dennis Straatman, teammanager KNVB, vertelt: "Momenteel hebben wij 45 jeugdspelers verdeeld over drie teams. Daarnaast een A-team. Dit A-team speelt in juli/augustus in Zeist op het EK voor CP-teams. Tijdens het EK doen tien landen mee die strijden voor de titel." Dennis vindt het mooi om te zien dat het CP-voetbal de spelers zelfvertrouwen geeft. "Ieder doet op zijn eigen niveau mee", aldus Dennis.

Zondag was een prachtige dag en de KNVB wil HSV heel erg bedanken dat zij gastlocatie wilden zijn. En ook de spelers van HSV die enthousiast drie wedstrijden hebben gespeeld worden bedankt. En voor Roef was er nog een leuke bijkomstigheid. Hij mocht spelen tegen zijn oudere broer Storm!

Tekst: Yvonne van Stiphout

10e PCC Maalwater Run en Walk een feest voor drie generaties

Er wordt direct vanaf de start goed gelopen. Foto: STiP Fotografie

HEILOO - Het begon wat druilerig zondag, maar al gauw werd het een perfecte, droge wandel- en rendag. Zo werd de tiende editie van de Maalwater Run en Walk, georganiseerd door Rotary Club Heiloo en Trias, een heerlijk ontspannen feest voor jong en oud. Grootouders wandelden en renden mee. Heiloo was in beweging.

's Morgens konden wandelaars langs de prachtige westrand van Heiloo genieten van het voorjaar. Langs de route schonken leden van Rotary Club Heiloo koffie en thee en de familie Meijer aan het Maalwater schonk melk en liet de lammeren bewonderen.

Vanaf 13:00 uur was het een drukte van belang op het Stationsplein waar leerlingen van de basisscholen en het PCC zich verdrongen om hun startnummer te ontvangen. De Springschans was met het grootste aantal leerlingen vertegenwoordigd. Van de bedrijven toonde Picturae zich het talrijkst. De hardlopers werden aangemoedigd door de vele supporters en veel bewoners staken de vlag uit. Docenten van het PCC en leden van de Rotary zorgden ervoor dat het gebied autovrij bleef. Er werd succesvol gewerkt met tijdregistratie via een chip in het startnummer. De voorlopige uitslagen moeten nog gecorrigeerd worden voor ontbrekende namen en geruilde startnummers. Ze zijn te lezen op https://www.startnummerexpress.nl/pagina/97/uitslagen-en-evenementen. Na dinsdagavond staan de uitslagen op de website.

De 1 km werd gewonnen door Fabian Rensen die met een gemiddelde snelheid van 22.8 km/u binnenkwam. Julia Komen deed de 1 km met 18.1 km/u als snelste meisje. Op de 2.4 km was Zoe Hoebe het snelste meisje en Tim Oosting de snelste jongen. Elliot Archer was met 17.3 km/u de snelste bij de jongens op de 4.3 km en Didi Broersen het snelste meisje. Op de 10 km was Tim Tesselaar de snelste met 17.5 km/u bij de mannen en Manon Kruiver was de eerste vrouw die binnenkwam. Organisatie, vrijwilligers en deelnemers kijken terug op een mooie dag!

NK -18 Kars Kroon

V.l.n.r.: Mats Kroon, Carlos Platier Luna, Kars Kroon en de Nederlands kampioen.

HEILOO - De familie Kroon ging zaterdagochtend rond 05:30 uur samen met coach Kars Zoon richting Groningen om daar het NK te judoën. Kars Kroon had zich hiervoor weten te plaatsen.

Op het NK werd hard geknokt door Kars, hij wist de eerste wedstrijd te winnen met ippon, de tweede wedstrijd ging lange tijd gelijk op. Aan het einde wist de tegenstander een wazari te scoren, deze kon Kars niet meer terughalen. De wedstrijd hierna wist hij te winnen door zijn tegenstander door te sturen. De vierde wedstrijd kon Kars niet zijn eigen pakking hebben en werd hierdoor gegooid. Hierdoor kwam aan een NK-avontuur waarop meer mogelijk was, helaas een vroegtijdig einde. Maar het was wel een goede leerschool voor Kars!

Open dag RBD verkeersopleidingen 22 april

REGIO - Zondag 22 april organiseert RBD verkeersopleidingen op de Molenwerf 21L in Uitgeest van 11.00 uur tot 15.00 uur een open dag.

RBD verkeersopleidingen is een initiatief van drie rijscholen, te weten verkeersschool Ray Erkelens uit Uitgeest, Dicx autorijschool en motorrijschool uit Limmen en Bas rijopleidingen uit Alkmaar. Deze drie rijscholen met samen meer dan 30 jaar ervaring in het opleiden van mensen voor het auto- en motorrijbewijs, hebben hun krachten gebundeld. Zij bieden met RBD verkeersopleidingen opleidingen aan voor het bromfiets- en scooterrijbewijs en theorie-opleidingen voor het bromfietsrijbewijs, het autorijbewijs en het motorrijbewijs. Vooral de opleidingen voor het motorrijbewijs zijn bijzonder, omdat er voor deze groep bijna nergens theorie-opleidingen worden aangeboden.

Zoals gezegd kunt u ook voor het bromfietsrijbewijs bij RBD verkeersopleidingen terecht. Hiervoor heeft RBD verkeersopleidingen ook een locatie in Alkmaar, wat de bromfietslessen een stuk efficiënter maakt omdat er tijdens de praktijklessen niet eerst naar het examengebied in Alkmaar gereden hoeft te worden. Tevens kunnen de bromfiets-leerlingen voor de praktijklessen gebruikmaken van de haal- en brengservice van RBD verkeersopleidingen.

Meer informatie vindt u op de website www.RBDverkeersopleidingen.nl

Witgouden oorring met briljantje afgelopen woensdagochtend verloren in Limmen of Heiloo. (doornee 1,5 cm)
Is aandenken aan mijn moeder. 06-42476424

YOGA VOOR SENIOREN Dinsdagmiddag 24 april start om 15.00 uur yoga op de stoel. Waar: Heiloo Vitaal, Overtoom 7 B, 1851VR Heiloo. Kosten: gratis proefles. Aanmelden: info@heiloovitaal.nl of bel 06-23433084

ERVAREN PEDICURE uit Limmen heeft plaats voor nieuwe klanten.
Behandeling volgens afspraak. 072 - 5054233

HEILOO VITAAL.Wilt u ervaren hoe het is om in een klein groepje te trainen en te bewegen onder deskundige begeleiding? Vraag uw gratis proefweek aan op info@heiloovitaal.nl LATEN WE SAMEN AAN DE SLAG GAAN!

KRINGLOOP HEILOO is de leukste en goedkoopste! Kinderkleding €0,50, alle kleding €2 (muv jassen) alle boeken €1, dvd's €1, cd's €0,50, glazen €0,30, 7 meter strips €1, veel meubels, kleingoed. DI t/m Za 10-5 De Oude Werf 7, nabij Karwei. Ook inbreng. 072 - 5334000 Kijk op KRINGLOOPHEILOO.NL

Atelier Madam Art workshop agenda: 10 & 11 mei KINDERKUNST Bolle Vogels, 8 t/m 10 juni MINDFUL+ART, 13 t/m 15 juli BRONSGIETEN, 22-24 juni kunstparade expositie, KinderKunst ZOMERWORKSHOP 23-25 juli, kinderfeestjes op aanvraag, zie madam-art.nl of bel 06-51188301

DE SCOOTERBOX
repareert alle merken scooters en scootmobielen. Wij halen uw scooter GRATIS op. Ook levering nieuwe.
www.descooterbox.nl
06 - 2202 0702 AGM-Dealer

YOGA BIJ HEILOO VITAAL Dinsdagmiddag 24 april van 16.00 tot 17:00 uur. Woensdagavond 25 april van 19:00 tot 20:00 uur. Donderdagochtend 26 april van 9:15 tot 10:15 uur. Locatie: Overtoom 7B, 1851VR Heiloo Kosten: gratis proefles. Aanmelden: info@heiloovitaal.nl of 06 - 2343 3084

TUINEN TE VEEL WERK? Geen tijd? Zeer ervaren tuinliefhebber helpt u met DESKUNDIG snoeien en het voorjaarsklaarmaken van uw tuin en het afvoeren van tuinafval. T: 06 - 1827 8367

Kim's Haarsalon, Knippen Damen-Heer €13,- Kinderen t/m 12 €10,- Kleuren vanaf €30,- Bel voor een afspraak: 06 - 30042383. Pinnen is mogelijk. Dompvloetlaan 29 Heiloo. Tot snel!

AUTOWASSTRAAT CARCLEANING HEILOO. Ook voor het totaal reinigen van uw auto. Nijverheidsweg 19a. Ma t/m Vr 08.00 - 17.00 uur. Za 09.00 t/m 12.00 uur. T: 072-532 0294 www.carcleaningheiloo.nl

Mondharmonicales. Leer in een paar lessen goed spelen! Notenkennis is niet nodig! Iedereen die het wil kan het leren! Info 06 16163045 of www.mondharmonicales.nl

Ambachtelijke schilder, 35 jaar ervaring, heeft nog tijd over voor al uw schilder-en sauswerk, behangen, dakreparatie. Inges.KvK. Vrijbl.prijsopg. Tel: 06 - 3987 0829

Voor al het behangen en sauzen. Tel: 06 - 1959 5863

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info
STOFZUIGERKRAAM

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating. T: 072 533 6002 www.iristuinen.nl

JOS BUYS BESTRATING. Straatwerk voor bedrijf en particulier. Tel. 06 5064 1386

Tuinman heeft tijd over voor al uw werkzaamheden in de tuin. Vrijbl. prijsopgave, alles is bespreekbaar. Ingeschr.KvK. Tel: 06 - 5344 2975

PIANOLES BIJ U THUIS

De lessen zijn deskundig, ontspannen, en op maat gemaakt voor elke leeftijd. Info? 06-38279213

BARRY DE VRIES AUTO'S. In- en Verkoop.
www.barrydevriesautos.nl
De Wagenmaker 12, 1851 PX Heiloo. Tel: 06-2159 8809

Op zoek naar kwaliteit en betrouwbaarheid? Jan Baltus schilderwerken in Limmen voor al uw schilder en sauswerk. Mail janbaltus@hotmail.com Tel: 06 - 4009 5081

Beste schilder en stukadoor.

Voor binnen en buiten.

Nu 50% korting. Tel: 06 - 3374 3601

GEVRAAGD: (gepensioneerde) TUINLIEFHEBBER die ook andere diverse klusjes wel wil doen. Tel: 072 - 5338585

Tuinonderhoud Jeroen Borst. Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen.Bel voor gratis offerte: 06 - 4180 3734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072 - 506 9052