De Uitkijkpost

4 januari 2017

De Uitkijkpost 4 januari 2017


1 / 24

Paul Post ontvangt twee karren documentatie van Buk-Buk van voormalig Buk-Buk-bestuursleden Leo Gouwerok, René Alphenaar, Jan Bellekom en Tom Mulder.

Dossier Buk-Buk naar Regionaal Archief

HEILOO - De voormalige organisatie van jongerencentrum/poppodium Buk-Buk uit Heiloo bracht onlangs verhuisdozen vol ordners met administratie, plakboeken, fotoalbums, posters en cd's naar het Regionaal Archief Alkmaar. Ook het video- en fotoarchief van het festival Ypestock werd overgedragen. Deze nieuwe aanwinsten geven een veelzijdig beeld van de Heiloose jongerencultuur van weleer.

Buk-Buk ontstond in 1968 toen een groepje jongeren een jeugdsociëteit begon op de zolder van het Bruno-gebouw, dat eigendom was van de Willibrordusparochie in Heiloo. De laaghangende zolderbalken vormden de inspiratie voor de naam. Twaalf jaar later verhuisde het jeugdcentrum naar beneden, waar meer ruimte was voor grotere evenementen. Jongeren konden er terecht voor café- en dansavonden, optredens van zangers, zangeressen en bands (Anouk, Herman Brood, Doe Maar), cabaretvoorstellingen (Hans Teeuwen), poëzieavonden (Jules Deelder, Simon Vinkenoog, Kees van Kooten), lezingen, themadagen, dorpsfeesten en uitstapjes. De programma's en activiteiten werden gepubliceerd in de Bukkrant.

Ook de populaire popgroep Luv trad op tijdens Bukpop 78. V.l.n.r: Patty Brard, Marga Scheide en José Hoebee. Foto: René Alphenaar

Dit alles werd mogelijk gemaakt door de inzet van vrijwilligers en met subsidies van de gemeente, Heiloose bedrijven en particulieren. Bij het tienjarig bestaan in 1978 vond het eerste Bukpopfestival plaats, met bands als Shoreline, de Bintangs en Luv. Bukpop werd daarna jaarlijks georganiseerd. Grote namen als Time Bandits, Golden Earring, Fischer-Z, Toots and the Maytals en Claw Boys Claw stonden op het podium. Het festival vond voor het laatst plaats in 1985. Voortzetting was financieel en organisatorisch niet meer mogelijk. Het gebrek aan eigen middelen betekende in 2012 het einde van de podiumactiviteiten van Buk-Buk. Het jeugdwerk in Heiloo werd voortgezet door de gemeente.

Festival Ypestock vond plaats in de periode 1991-2000 en trok vele popliefhebbers naar Heiloo met bekende bands als Van Dik Hout, De Dijk, The Scene en Herman Brood.

Waarde
Op dit moment richt het Archief zijn aandacht bewust op de verwerving van archieven van jeugd- en jongerenorganisaties. "In tegenstelling tot de overheidsarchieven, die volgens wettelijk vastgestelde regels worden overgebracht, is het verwerven van particuliere archieven niet vanzelfsprekend. Toch willen wij ook dit deel van onze regionale historie voor de toekomst bewaren. De documentatie van dergelijke verenigingen geven niet alleen een specifiek tijds- en sfeerbeeld weer, maar tonen ook onderliggende sociale structuren en ontwikkelingen die in die periode speelden zoals ontzuiling", aldus Paul Post, directeur van het Archief.

Het archief van Buk-Buk zal in de komende tijd worden uitgezocht en verpakt in zuurvrije, toekomstbestendige archiefdozen. Daarna is het beschikbaar voor een ieder die geïnteresseerd is in dit bijzonder aspect van de Heiloose geschiedenis.

Prachtig nieuw begin. Foto: Rob Glas (Facebook: De Zee)

EGMOND AAN ZEE - De nieuwjaarsduik trok zondag 1 januari veel mensen naar Egmond aan Zee. Een grote menigte schaars geklede 'diehards' rende over het strand en omhelsde de golven. Een koud maar warm begin van het nieuwe jaar. Lees verderop in deze krant het verslag van de nieuwjaarsduik.

Een warme koude start. Foto: Rob Glas (Facebook: De Zee)

Zondagmiddagconcert Witte Kerk Heiloo

Het Behn Quartet.

HEILOO - Het eerste zondagmiddagconcert in het nieuwe jaar 2017 vindt plaats op 8 januari in de Witte Kerk van Heiloo. Het Behn Quartet gaat daar voor de eerste keer op een Nederlands podium optreden.
De musici van dit strijkkwartet, dat zijn basis in Londen heeft, komen uit Engeland, Nederland, Nieuw-Zeeland en Wales. Het ensemble is genoemd naar Aphra Behn, de zeventiende-eeuwse dichteres, toneelschrijfster, spionne, feministe en politiek activiste. Op het programma staan strijkkwartetten van Haydn, Mendelssohn, Britten en Auerbach.

Het Behn Quartet is winnaar van de Cavatina Chamber Music Fellowship aan de Royal Academy of Music 2016/2017. Ook ontving het kwartet de 'Amadeus-prijs', eveneens uitgereikt door de Royal Academy. Het kwartet speelde de wereldpremière van Sir Peter Maxwell Davies' laatste werk in St. John's Smith Square en gaf een liveconcert voor BBC Radio 3. Het kwartet gaf recitals op het West Cork Chamber Music Festival in Ierland, het Norfolk & Norwich Festival, het Guiting Music Festival, the Southbank Centre, Freemasons Hall en Colston Hall. Ook gaf het kwartet concerten voor Brel Music in Frankrijk. De opname van werken rondom Igor Stravinsky komt begin 2017 uit.

De aanvangstijd is 15.00 uur. De toegangsprijs bedraagt 15 euro (jongeren betalen 10 euro). De website geeft nadere informatie en een bestelformulier. Een consumptie is bij de toegangsprijs inbegrepen. Na afloop van het concert kunt u napraten onder het genot van een drankje. Reserveren kan via www.concertenwittekerk.nl of via 06-45184525. Kaarten zijn ook verkrijgbaar bij de Schrijverij aan Heerenweg 199 in Heiloo. U kunt de middag extra feestelijk afsluiten met een diner bij de 'Loocatie' (tegenover de Witte Kerk) tegen het gereduceerde tarief van 25 euro op vertoon van uw toegangsbewijs (vooraf te reserveren via 072-5333352).

10 vragen aan... Petra Oostenrijk

Petra Oostenrijk. .

Ik ben Petra Oostenrijk. Ik ben inmiddels eenentwintig jaar schoonheidsspecialiste, voetreflexologe en masseuse. Ik huur een ruimte in het mooie Willibrordus-hoofdgebouw.

1.Waar ben je geboren en getogen?
Ik ben geboren in het Elisabeth-ziekenhuis in Alkmaar en ik ben opgegroeid in Bergen.

2. Als je hobby je werk was, welk beroep zou je dan nu hebben?
Mijn hobby is mijn werk. Ik vind het ontzettend leuk om mensen in de watten te leggen en hen helemaal ontspannen weer naar huis te laten gaan.

3. Wie zou je graag ontmoeten?
Ik zou graag Jonny en Therese Boer van restaurant De Librije ontmoeten, en als ik er dan toch ben ook lekker eten, want daar ben ik dol op. Ook vind ik het ontmoeten van ondernemers altijd erg leuk, mensen die passie hebben voor hun bedrijf.

4.Wat is je mooiste jeugdherinnering
Als onze neefjes kwamen en we met zijn allen buiten speelden bij onze boerderij. En met buurtkinderen spulletjes aan de weg verkopen. Ik had een heerlijke, onbezorgde jeugd.

5. Wat vindt je de mooiste plekjes van Heiloo?
Het Witte Kerkje - daar heb ik herinneringen aan - en het Tercoulsterbos waar ik elke dag wandel met onze hond en je de verschillende seizoenen ook zo goed ziet.

6. Waarvoor kunnen ze je wakker maken?
Mijn kinderen, familie en vrienden mogen mij altijd wakker maken mochten ze mijn hulp nodig hebben. En naar de wintersport vertrekken midden in de nacht met heerlijk broodjes en koffie in de auto.

7.Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?
Blijf jezelf. En 1 jaar heeft 365 mogelijkheden!

8.Wat weten de mensen niet van je?
Dat ik best last van hoogtevrees heb.

9. Wat zou je veranderen als je burgermeester was?
Ik heb het idee dat onze burgemeester het heel goed doet. Misschien wat meer festivals en muziekconcerten in de open lucht en BukBuk weer open voor de jeugd.

10. Waar ben je het meest trots op bij het starten van je schoonheidssalon?
Dat ik in het Willibrordus-gebouw een mooie ruimte huur waar ik nu al vierenhalf jaar van mijn hobby mijn werk maak. En dat ik een fijne, trouwe klantenkring heb opgebouwd.

Ik nomineer Rick Róbert voor de volgende tien vragen.
Mijn vraag is: 'Waarom heb jij voor het loodgietersvak gekozen?'

Prijswinnaars puzzel 'Zoek de verschillen'

Lezers van de Uitkijkpost houden van puzzelen. Veel mensen bekeken de 'Zoek de verschillen-puzzel' in de krant van woensdag 14 december en stuurden hun inzending in.

Leerlingen van de Willibrordusschool in Heiloo wonnen een snoeppakket van Jamin Castricum.
Annemieke vd Graaf en Hein wonnen vier vrijkaartjes van IJsbaan De Meent. Zij begeven zich binnenkort op glad ijs.
Verder maakte de Uitkijkpost Cobie Duinmeijer gelukkig met de dameshandschoenen van Mels Schoenenmode in Egmond aan Zee.
Nellie Schotvanger uit Heiloo en mevrouw van Bronkhorst uit Castricum wonnen een mooie tas van Van Vuuren Mode in Heiloo en Castricum

Uitkijkpost feliciteert alle prijswinnaars van harte!

Ook Melange7 hoofdsponsor van De Foresters

Eigenaar Yassine Hanyn. Foto: Marc Brunekreef

HEILOO - Ook Melange7 heeft een overeenkomst gesloten met De Foresters. Met de ledenpas krijgen Egels binnenkort korting op drankjes in het gezellige restaurant. Verder gaat Melange7 op De Egelshoek voor verrassingen zorgen, bijvoorbeeld tijdens de veiling op zaterdag 25 maart 2017. Melange7 is een laagdrempelige plaats geworden waar u een gevarieerde menukaart treft en ook gewoon een gezellige borrel kunt houden. Met de sponsoring hoopt Melange7 iets extra's te betekenen voor de Heilooërs, iets waar De Foresters uiteraard volledig achter staat. Info: www.melange7.nl en 072-5325376.

4 / 24

Remco Bakker Personal Trainer

Remco Bakker, personal trainer.

Website: remcobakkerpersonaltraining.nl, e-mail: info@remcobakkerpersonaltraining.nl, telefoon: 06-26831183. Tijd: op afspraak (ook 's avonds en in het weekend)

De jaarwisseling is een feit en waarschijnlijk hebben veel mensen het moment benut om na te denken over (slechte) gewoontes en wensen voor het komende jaar. In de lijst met goede voornemens staat gezond(er) leven vaak bovenaan, maar hoe doen we dat zonder na korte tijd weer terug te vallen in ons oude patroon? Een van de opties is het in de arm nemen van een personal trainer, iemand die specifiek naar uw wensen en mogelijkheden kijkt op het gebied van voeding en beweging. Remco Bakker staat te popelen om samen met u te werken aan een gezonder leven.

Over Remco Bakker
De vierentwintigjarige Remco uit Heiloo is in 2015 afgestudeerd aan de Academie voor lichamelijke opvoeding (ALO) aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast docent lichamelijke opvoeding is hij bevoegd als bewegingsdeskundige en trainer/coach. Remco vertelt: "Ik was als kind al sportief en deed onder andere aan zwemmen, voetbal en badminton. Op de middelbare school vond ik naast gym ook de exacte vakken leuk. De ALO sprak mij het meeste aan als vervolgopleiding. Ik geef met plezier les op school, maar mijn passie om mensen te helpen in combinatie met fitness, dat ik al jaren zelf doe, deed me besluiten al eerder bij een fitnesscentrum te gaan werken." Bij Healthcenter Hoornse Vaart en Healthcenter Vennewater werkt Remco al enige tijd als trainer. Wie nog meer persoonlijke aandacht nodig heeft bij het sporten, afvallen en/of voedingsadvies kan Remco ook als personal trainer inschakelen.

De mens als geheel
Remco gaat bij zijn aanpak uit van de mens als geheel. Hij volgde naast de ALO en de opleiding personal training en sportmasseur nog een aanvullende studie als voedingsdeskundige, en start binnenkort met de cursus orthomoleculaire voeding. Remco: "Door mijn achtergrond kan ik iedereen op maat helpen. Het hoofddoel voor veel van mijn klanten is om af te vallen, maar ook voor oefentherapie (bijvoorbeeld als iemand last van zijn knie heeft), sportspecifiek advies (bijvoorbeeld krachtiger worden als voorbereiding op de skivakantie) of alleen voedingsadvies kan men bij mij terecht." Veelal is het startpunt het trainen en versterken van stabiliteit. Het (her)vinden van de juiste houding en balans. Remco: "Voor de een zal de nadruk meer daarop blijven, voor de ander op krachttraining of op het trainen van het uithoudingsvermogen. Iedereen is anders en ik kijk voortdurend naar de juiste aanpak."

Strippenkaart
Na een vrijblijvend intakegesprek en/of een gratis proefles bij een van de hierboven genoemde Healthcenters, kunt u kijken of personal training iets voor u is. Met betrekking tot afvallen kijkt Remco in een vervolgafspraak nauwkeurig naar uw voedingspatroon. Remco werkt met een strippenkaart. Dat doet hij na het invullen van een vragenlijst en het bijhouden van uw voeding gedurende vijf dagen. U koopt bijvoorbeeld een kaart voor vijf of tien uur persoonlijke begeleiding. De kaart is een jaar geldig. Soms is niet een heel uur maar een half uur genoeg, zoals voor oefentherapie of afspraken omtrent voeding. Voor het sporten in de sportschool is een sportschoolabonnement of rittenkaart nodig. Dit staat los van de personal training. In sommige gevallen is het ook mogelijk om uitsluitend personal training af te nemen bij Remco. In dat geval komt hij bij u thuis en zal de training buiten plaatsvinden. Kijk voor meer informatie en de tarieven op de website of neem vrijblijvend contact op.

Tekst en foto: Natalie Bottemanne

Kapsalon de Loet - gespecialiseerd in haarwerken

Voor de behandeling...

HEILOO - Kapsalon de Loet gevestigd in Woonzorgcentrum de Loet in Heiloo is de specialist voor haaroplossingen voor mensen met Alopecia.

Top Extension en/of T Parting
Deze speciaal ontwikkelde haarwerken zijn er voor dames en heren die problemen hebben met een dunne of dunner wordende bovenpartij. Dit kan enorme psychische problemen en onzekerheid veroorzaken. Daarom heeft HairContrast deze unieke haarwerken ontwikkeld. Deze worden met speciale techniek geplaatst en blijven hierdoor tot vijf weken bevestigd. Daarna worden ze door u styliste herplaatst.

Air Skin
De Air Skin is opnieuw een uniek haarwerk (pruik), speciaal ontwikkeld voor mensen met Alopecia Totalis. De Air Skin is zo uniek door een basis die als een vacuum om het hoofd trekt. De basis is zacht, schuurt niet en wordt niet warm in de zomer. Air Skin is een haarwerk op maat: de kleur, lengte en zelfs de dichtheid van het haar zijn zelf te bepalen.

En erna! Top Extensions is de nieuwste haaroplossing in Nederland voor mensen met Alopecia Androgenetica (mannelijke kaalheid) of Alopecia Areata (pleksgewijze kaalheid).

Deze haarwerken zijn gemaakt van 100% Premium human remy-hair. Sporten, zwemmen etcetera zijn allemaal mogelijk.

Wilt u meer informatie, bel Ageeth Put op 072-5825078.

Kinderhaar voor goede doelen

Romy. 's

HEILOO - De Uitkijkpost kreeg post over drie kinderen in Heiloo die hun haar doneerden voor mensen die ziek zijn en een pruik van echt haar goed kunnen gebruiken. Dat maakt de krant graag wereldkundig.

Romy
Romy Terkoolt (9) uit Heiloo doneerde haar haar aan De Nederlandse Haarstichting. Ze liet haar haar jarenlang groeien en liep onlangs naar kapper Bijwaard om te vragen of ze al genoeg had gespaard. Aanvankelijk wilde Romy doneren voor Kika, een organisatie die kinderen met kanker steunt. Ook enkele kinderen die ze kent doneerden voor Kika. Dat wilde ze ook wel, tot de kapper haar liet weten dat ze ook voor vrouwen met borstkanker kan sparen. Romy koos voor vrouwen met borstkanker omdat ze een moeder kent die dit heeft. Haar moeder Franciska is megatrots op haar dochter, zo laat ze de redactie van Uitkijkpost weten. "In deze tijden met kerst en de start van 2017 vind ik het hartverwarmend dat een meisje van negen hier zelf voor kiest."

De zusjes Britt en Tess. 's

Britt en Tess
De zusjes Britt en Tess doneerden samen hun lange harenaan stichting Haarwensen. Deze stichting zorgt ervoor dat kinderen die door een aandoening of een medische behandeling kaal zijn geworden kosteloos een pruik van echt haar aangeboden krijgen. De kapsters Digna en Sonja van Hairstudio Digna hebben hun dertig centimeter lange vlechten gratis afgeknipt en sturen deze op naar stichting Haarwensen. Zo geven zij op deze manier ook een bijdrage aan de haardonatie.

Column Johan Steenhoek: 'Houden zo'

Johan Steenhoek is schrijver en ondernemer. Hij is afkomstig uit Heiloo en woont nu in Duitsland. In zijn columns beschrijft hij het leven in beide landen.

Ik fiets vanaf de Rosendaal het GGZ-terrein op en sla linksaf bij theeschenkerij de Trog, vandaag geen appelgebak. Daarna rijd ik om de werkplaats heen en passeer aan mijn linkerhand het gebouw 'de Beuk' bij het voetbalveld. Daar waar ik met Leo en René mijn zestigste verjaardag vierde. De letter 'e' van 'de Beuk' is slecht te lezen doordat we die destijds hadden afgeplakt als verwijzing naar ons roemruchte BukBuk verleden. Het verwijderen van het plakband heeft onuitwisbare sporen achtergelaten. Vandalisme door puberende bejaarden.

Ik rijd verder en passeer het hertenkampje, wat is het hier mooi. Bij het hoofdgebouw denk ik aan Wenhua Zheng, die naalden stak in mijn knieholte en nek om mij van de rugpijn af te helpen en die vergeefs heeft getracht om mij de beginselen van Tai Chi bij te brengen. Vervolgens ga ik onder de zuidelijke doorgang door en parkeer ik mijn fiets voor de hoofdingang van het gebouw, dat op een schilderij dat in mijn woonkamer hangt prominent aanwezig is. Hier ga ik twee Uitkijkposten ophalen die Janneke voor mij bewaard heeft. Uitgerekend de uitgave waarin mijn foto prijkt en waarin melding wordt gedaan van het verschijnen van mijn eerste boek, vond ik bij terugkomst uit Duitsland niet op de deurmat.

Met mijn twee krantjes onder de arm vervolg ik mijn weg en neem de noord-doorgang weer terug en fiets langs de verhalenkamer, waar ik kortgeleden ook twee keer mijn verhaal mocht vertellen. Ik denk terug aan de mooie dagen van het 'Willibrordus draait door'-festival waar ik met vele bekenden en vrienden gezellig een biertje dronk en ik naar muziek luisterde van amateurs en beroepsartiesten. Waar Nico Adrichem drie dagen met een grote glimlach heeft rondgelopen en waar vele ex BukBukkers als vrijwilligers actief waren. Niet alleen de toenmalige Bukkers die ruim vijfendertig jaar geleden de Buk groot maakten, maar ook hun kinderen, achter de bar of op een van de podia. Wat is dit een geweldig dorp en wat zal ik het ooit missen.

Heiloo is mooi, nee….

Heilooers zijn mooi, houden zo.

Heiloo vierde MKB-vriendelijke gemeente van Noord-Holland

HEILOO - Heiloo staat op een vierde plek als meest aantrekkelijke vestigingsplek voor MKB-ers in Noord-Holland. Landelijk eindigt de gemeente op de tweenedertigse positie (van de driehonderdnegentig gemeenten). Heiloo steeg dit jaar flink op de ranglijst.

Het onderzoek geeft aan wat de relatieve positie is van iedere gemeente in Nederland als het gaat om kwaliteit van het ondernemersklimaat. De informatie geeft met name de prestaties in vergelijking met andere gemeenten weer.

Aanspreekpunt
Fred Dellemijn, wethouder Economische zaken: "Wat een prachtig resultaat en goed om te zien dat ondernemers Heiloo waarderen als goede vestigingslocatie. Daar zetten wij ons ook voor in. Zo hebben wij één aanspreekpunt voor ondernemers en voeren we structureel overleg met ondernemers en middenstanders. Dat wordt gewaardeerd. Ook het college zorgt dat ze in gesprek is met de ondernemers. Zo bezoeken wij met regelmaat bedrijven in het dorp en zijn wij aanwezig bij ondernemersbijeenkomsten."

Actief beleid
De prijs/kwaliteitsverhouding van de gemeentelijke lasten wordt door de ondernemers als goed ervaren. De gemeente hanteert bij aanvragen het 'Ja mits' in plaats van het 'Nee tenzij'-principe. Een ondernemer zegt in het onderzoek: "Ondernemers worden gewaardeerd en gerespecteerd. De gemeente voert actief beleid om het ondernemingsklimaat te verbeteren en luistert daarbij naar de wensen van de ondernemers."

Snelheid van betalen
Daarnaast waarderen de ondernemers de snelheid van betalen van de gemeente. De betalingen van facturen is gemiddeld al negen dagen sneller dan vorig jaar en de verwachting is dat het door de digitalisering van de facturen nog sneller wordt.

De gemeente Heiloo heeft drie bedrijventerreinen. De Boekelermeer Heiloo, De Oude Werf en de Oosterzij. Daarnaast biedt het Willibrordus Business Center plek aan kleine zelfstandigen. In totaal telt Heiloo 1830 vestigingen.

Bron: Gemeente Heiloo

Kunst- en Cultuurgeschiedenis in de Kleine Kapel

HEILOO - Jan van der Giessen geeft vanaf 16 en 17 januari cursussen in de serie Westerse Kunst & Cultuurgeschiedenis. Dat doet hij in de Kleine Kapel van de Cultuurkoepel aan Kennemerstraatweg 464 in Heiloo.

In de cursus Neoclassicisme die op maandagmiddag 16 januari begint geeft Jan zowel aandacht aan de Rococo als aan de reactie daarop: het Neoclassicisme. Hij start dinsdagmiddag 17 januari de cursus over de Realisme waarin hij de tweede helft van de negentiende eeuw behandelt. Kernthema daarvan is het morele aspect dat de 'L'Art pour l'art' verdrong.

De zeven lessen van beide cursussen zijn als volgt ingedeeld: in de eerste les behandelt Jan de historische context en in de tweede les legt hij de kenmerken van de kunst en cultuur uit. Daarbij behandelt hij het wereldbeeld van de mensen die toen leefden en wat hun gedrag beïnvloedde. Daarna vanaf les 3 start een reis door Europa; elke les naar andere landen of gebieden met als laatste de Nederlanden. De enthousiaste presentatie met mooie afbeeldingen van kunst en architectuur gecombineerd met muziekfragmenten spreekt u zeker aan. De cursus is goed te volgen voor iedereen met belangstelling voor kunstgeschiedenis. Echter in de stof zit zoveel uitdagend materiaal dat ook gevorderden geboeid zullen zijn.

Elke cursus bestaat uit zeven middagen van 14.00 tot 16.00 uur. Het inschrijfgeld bedraagt 95 euro en daarvoor krijgt u ook een uitgebreide geïllustreerde syllabus. Op www.janvandergiessen.nl staat meer informatie en een inschrijfformulier. Telefonisch of via e-mail contact opnemen kan ook. Bel 06-51578425 of stuur een e-mail naar info@janvandergiessen.nl.

Middag voor vluchtelingen op Paulusschool

HEILOO - Groep 8 van de Paulusschool in Heiloo organiseert op donderdag 12 januari een creatieve middag voor vluchtelingen.

De school vindt dat alle kinderen een leuke middag verdienen. De vluchtelingenkinderen kunnen tijdens de creatieve middag meer contacten krijgen en met elkaar praten over wat ze allemaal hebben meegemaakt. Of ze kunnen afleiding zoeken door leuke knutselwerkjes te maken.

Groep 8 van de Paulusschool verdeelde de organisatie in drie werkgroepen. Dit is bijvoorbeeld de werkgroep 'Communicatie' die deze vermelding in de Uitkijkpost regelde en zorgt dat de vluchtelingen op school kunnen komen. De werkgroep 'Creatief' regelt de knutselwerkjes en alles wat daar mee te maken heeft. Kinderen uit de werkgroep 'Organisatie' regelen het vervoer, de plattegrond en het schema voor de creatieve middag.

De creatieve middag op de Paulusschool duurt van 12.30 tot 13.45 uur.

Gemeente neemt verhuur Wijkgebouw Ypsalon over

HEILOO - De gemeente Heiloo verhuurt vanaf 1 januari 2017 het wijkgebouw Ypsalon rechtstreeks aan (potentiële) gebruikers. Het wijkgebouw wordt momenteel nog geëxploiteerd door Stichting Beheer Wijkgebouw Ypsalon, die het gebouw huurt van de gemeente. De huurovereenkomst met de stichting loopt eind van dit jaar af. De huidige gebruikers kunnen ook na 1 januari het gebouw blijven gebruiken.

De huurovereenkomst tussen Stichting Beheer Wijkgebouw Ypsalon en de gemeente loopt af omdat zij geen overeenstemming hebben bereikt over een nieuwe huurovereenkomst. SRO Kennemerland gaat voor de gemeente Heiloo de verhuuradministratie van het wijkgebouw verzorgen. Meer informatie over de verhuur van het gebouw vindt u op de website van de gemeente Heiloo (www.heiloo.nl).

Met de huidige gebruikers heeft de gemeente de nodige voorbereidingen voor de overdracht en de verandering getroffen. De insteek is dat een en ander geruisloos verloopt en de huidige gebruikers geen hinder van de verandering ondervinden.

De gemeente bedankt alle gebruikers voor hun hulp en inzet hierbij. Ook bedankt de gemeente het bestuur van Stichting Wijkgebouw Ypsalon voor haar jarenlange en geheel vrijwillige inzet om het wijkgebouw te exploiteren.

Bron: Gemeente Heiloo

Gezond Natuur Wandelen start 12 januari

Actief in de natuur.

HEILOO - Zin om te wandelen in de natuur? De werkgroep Gezond Natuur Wandelen Heiloo biedt vanaf 12 januari elke week een gratis en aantrekkelijke begeleide wandeling aan in het groen in en om Heiloo. Iedereen die het leuk vindt om in een rustig tempo een uurtje te wandelen is welkom.

Gezond natuurwandelen
Naast het feit dat het wandelen met elkaar vooral heel gezellig is, heeft onderzoek aangetoond dat door elke dag minstens dertig minuten te bewegen er enorme gezondheidswinst geboekt kan worden. U voelt zich er veel beter door. Wandelen in de natuur versterkt deze effecten nog. De wandelingen zijn geen natuurexcursies maar onderweg vertellen de begeleiders kort iets over de natuur en de omgeving.

Deelname
Vindt u het leuk om regelmatig in een groep een uurtje langs een natuurrijke route te wandelen? U bent van harte welkom. De wandelingen zijn gratis en u hoeft zich niet van tevoren op te geven. Na afloop is er de mogelijkheid om samen een kopje koffie of thee te drinken. De wandelingen starten vanaf 12 januari om 10.00 uur bij het Activiteitencentrum op Landgoed Willibrordus (GGZ- NHN) aan Bullaan 2 in Heiloo. Het Activiteitencentrum ligt naast kwekerij de Buitenkans. Neem hiervoor de ingang tegenover de brandweer.

oor meer informatie over Gezond Natuur Wandelen kunt u kijken op www.gezondnatuurwandelen.nl.

Certificaten voor elf vluchtelingen

De vluchtelingen met in hun midden burgemeester Hans Romeyn en rechts de burgemeester Aziz Azizi. Hij ontwikkelde het project en werkt inmiddels 22 jaar in het vluchtelingenwerk.

HEILOO - Burgemeester Hans Romeyn overhandigde donderdag 22 december aan elf vluchtelingen (statushouders) een certificaat. Zij kregen dit omdat zij deelnamen aan drie workshops Participatieverklaring.

De elf vluchtelingen zijn afkomstig uit Syrië en werken nog volop aan hun inburgering. Zij kwamen in 2016 in Nederland. Sommigen spreken al een beetje de Nederlandse taal en voor anderen is het nog te moeilijk. Er is een groot verschil van afkomst in de groep. Er lopen mensen tussen die naar de universiteit geweest zijn en dus Engels spreken en in ieder geval het alfabet beheersen. Anderen beginnen helemaal bij het begin en moeten het alfabet nog leren. Voor deze groep zijn inmiddels huurhuizen beschikbaar en is men bezig werk te vinden. Sommigen zijn aangemeld bij het WNK. Ook is het de bedoeling dat eventuele partners en kinderen binnen afzienbare tijd naar Nederland komen.

De statushouders kregen drie dagen les over Nederland. Men behandelde de Participatieverklaring maar ook de democratie van vroeger en nu. Gesproken werd bijvoorbeeld over de Eerste en Tweede kamer, de Provinciale Staten en gemeenten. Ook cultuur kwam aan bod, vooral de verschillen in culturen want deze dienen opgelost te worden. Er was veel aandacht voor de opvoeding van kinderen. Uiteindelijke komen de kinderen ook naar Nederland en hier leven wij in een andere cultuur. Hoe ga je daar dan mee om? Werk en sociale contacten kwamen kwamen eveneens aan de orde. Daarbij was het de vraag 'wie ben ik in de samenleving' en 'hoe kan je een toekomst in Nederland opbouwen'. De conclusie na de drie dagen was dat een Participatieverklaring niet uitsluitend een A4'tje ondertekenen is maar dat het inhoudt meer te weten over bijvoorbeeld de samenleving en het gezin.

'Geniet in Heiloo'
Burgemeester Hans Romeyn begon zijn toespraak met 'Welkom in Heiloo'. Een aantal van de statushouders had hij al mogen begroeten tijdens de Vredesmaaltijd een aantal weken geleden. Tevens gaf de burgemeester aan dat het belangrijk is een eenheid in Heiloo te vormen. Alle burgers worden gelijk behandeld en het is belangrijk om daar samen aan te werken ondanks dat er partijen zijn die daar anders over denken.

De burgemeester heeft de statushouders uitgenodigd voor de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie om te laten zien dat wij in Heiloo een eenheid vormen. Nadat de burgemeester de woorden 'welkom en geniet in Heiloo' had uitgesproken, ondertekenden de burgemeester en de elf statushouders de certificaten.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Rolstoelbus Heiloo: afscheid van een vrijwilliger

Reinier Poelman verdient een eerbetoon met bloemen. V.l.n.r: vader en zoon Rajk, Riet (echtgenote van Reinier), voorzitter Dick Beemster van Rolstoelbus Heiloo, Reinier Poelman en Theo Groot, manager bij Rabobank Noord-Kennemerland. Foto: Rob van Tuin

HEILOO - Reinier Poelman reed woensdag 28 december zijn laatste rit als vrijwilliger op de rolstoelbus. De rolstoelbus is zeven dagen per week gedurende driehonderdvijfenzestig dagen per jaar inzetbaar voor mensen die voor hun vervoer afhankelijk zijn van een voertuig met een speciale voorziening voor rolstoelgebruikers. Meer dan dertien jaar heeft Reinier zich met overgave ingezet voor deze gebruikers. Hoeveel kilometers hij in die jaren reed heeft hij jammer genoeg niet bijgehouden, maar het zullen er vele duizenden geweest zijn. Met een smoesje had het bestuur hem gelokt naar garagebedrijf Martin Rajk. Hier werd hij opgewacht door twee bestuursleden en zijn echtgenote Riet. Namens het bestuur overhandigde zij hem een bos bloemen als dank voor zijn langjarige inzet.

Niet toevallig was garagebedrijf Martin Rajk gekozen als locatie voor deze huldiging. Sinds de oprichting van de Rolstoelbus Heiloo in 1984 is de bus in onderhoud bij dit garagebedrijf. Het bestuur wilde van de gelegenheid gebruikmaken om de medewerkers te danken voor hun onvoorwaardelijke inzet om de bus in topconditie te houden en in geval van een probleem snel weer inzetbaar te maken, zodat de gebruikers kunnen rekenen op de rolstoelbus.

Ook was aanwezig een medewerker van de Rabobank Noord Kennemerland. Door de bijdrage (975 euro) uit de Rabo clubkas-actie 2016 kon de organisatie bij Rajk winterbanden aanschaffen. Zo was de cirkel rond! Overigens, begin april 2017 organiseert Rabobank Noord Kennemerland opnieuw een clubkas-actie voor stichtingen, clubs en verenigingen met deze keer een te verdelen bedrag van 65.000 euro. Rolstoelbus Heiloo hoopt ook dit keer op veel stemmen! Het doel deze keer is de aanschaf van een modern navigatiesysteem in de in 2017 nieuw aan te schaffen rolstoelbus.

Tekst: Berend Izaks

Nivon: spelen met mixed media

Spelen met Mixed Media. Foto: Herma Starreveld

HEILOO - Het Nivon Heiloo start donderdag 18 januari met de nieuwe cursus 'Spelen met Mixed Media'. Dit is een geheel nieuwe creatieve cursus, waarin u veel schilder- en tekentechnieken gaat ontdekken en deze leert te combineren.
Gezichten en dieren zullen de voornaamste onderwerpen zijn, maar er is ook ruimte voor andere onderwerpen. Volgens docent Herma Starreveld gaan de cursisten zich vooral richten op het ontwikkelen en/of ontdekken van hun eigen stijl en manier van werken. Het maakt niet uit of u wel of geen teken- of schilderervaring hebt. De cursus start donderdagmorgen 18 januari 2017. Het geheel bestaat uit zeven lessen, éénmaal per veertien dagen van 9.30 tot 11.30 uur.

De cursuskosten bedragen voor nivonleden 48 euro en anderen 63 euro, exclusief materiaalkosten. De curus vindt plaats in het Nivonlokaal in de Hofdijk aan Marienstein 178A in Heiloo. Voor inlichtingen/opgave kunt u bellen met Reina Mulder via 072-5333127. Opgeven is ook mogelijk via info@nivonheiloo.nl.

Eigen onderzoek: fietsend appen in Heiloo

HEILOO - Momenteel is appen op de fiets een veelbesproken onderwerp in de media. Minister Schultz wil het fietsend vasthouden van telefoons verbieden omdat het onveilig is. Vooral in gebieden met veel schoolgaande jeugd zie je groepjes jongeren die al append naar school fietsen. Hoe is dit eigenlijk in Heiloo? Ik heb mij op een strategisch punt opgesteld om met eigen ogen te zien hoe het eraan toe gaat.

Bij de spoorwegovergang Westerweg kruisen kinderen die vanuit Heiloo naar Castricum fietsen met kinderen die vanuit omgeving Hoogeweg richting PCC Heiloo fietsen. In combinatie met het autoverkeer dat het spoor over moet en de geparkeerde werkbusjes langs de weg lijkt mij een interessant punt.

Het is half negen. Als een soort detective in een geparkeerde auto met een broodje kaas en een pakje chocomel wacht ik op het eerst passerende groepje fietsers. Er staan drie kinderen op de hoek Hoogeweg- Zevenhuizerlaan te wachten op hun klasgenoten om samen verder te fietsen. Niets aan de hand, de kinderen staan netjes in de berm. Wel te appen maar ach, ze nemen geen deel aan het verkeer. Uit de richting van Heiloo centrum komt een groepje van vier kinderen aangefietst, ik schat rond de dertien of veertien jaar oud. Ze fietsen netjes met zijn tweeën naast elkaar. Het is wel smal door de geparkeerde werkbusjes, maar geen mobieltjes. So far, so good.

Dan wordt het spannend. Er komt een auto vanaf de Westerweg (centrumkant) en deze rijdt over het spoor en wil rechtsaf de Hoogeweg op. Tegelijkertijd komt er een auto vanaf de Hoogeweg aan, knipperlicht naar links, die moet wachten op een groepje fietsers die vanaf de Zevenhuizerlaan linksaf de Hoogeweg op moeten. Er fietst een iets oudere heer die vanaf het spoor de Zevenhuizerlaan opfietst, blijkbaar moet meneer rechtdoor dus. Snapt u het nog? De chaos is compleet.

Machteloos
En ja, het groepje fietsers, ik schat tien jongens en meiden tussen de veertien en zestien jaar, daarvan fietst zeker de helft met zijn telefoon in zijn hand. Door de verkeerssituatie vliegen ze alle kanten op. De een neemt de binnenbocht en passeert de wachtende auto op de linkerhelft van de weg. Twee meiden haken met hun stuur in elkaar en passeren de auto aan de juiste kant maar gaan bijna onderuit. Een van de jongens stunt maar even door de berm, telefoon in zijn hand. Ik vind het knap. De oudere heer op de fiets moet wachten tot het peloton voorbij is maakt een machteloos handgebaar.

Dit geval was natuurlijk worst case scenario, een druk punt, mobieltjes en veel verkeer maar het zag er gevaarlijk uit. Als moeder van een groep 8'er gaat er zeker nog wel een gesprekje plaatsvinden over mobieltjes en verkeersregels voordat zij naar het voortgezet onderwijs gaat.

Margreeth Anema

Terugblik: kerst op scholen

De kinderen van CBS De Duif.

OBS de Zuidwester
Leerlingen van groep 7 van basisschool De Zuidwester presenteerden dinsdagavond 20 december een musical voor ouders en verdere familie. Voor het oefenen van de liedjes kregen zij hulp en advies van Sanne Mallant. Mallant is bekend vanwege haar deelname in 2015 aan The Voice Of Holland. De musical gaat over een nieuwe herberg die is geopend in een dorpje. De herberg moet beroemd gaan worden omdat het er zo lekker rustig is, zodat je goede nachten als reiziger zult hebben. Maar tijdens de openingsnacht - waarbij alle dorpsbewoners blijven slapen - blijkt wel dat het een hele onrustige nacht is. Bij de musial bleef het niet: op woensdagavond was er nog een groot kerstdiner voor alle groepen en erwtensoep, glühwein en zalmsandwiches voor de ouders.

CBS de Duif
Op woensdag 21 december trad een kerstkoor van zingende ouders op in De Duif. Alle ouders en kinderen van de school waren hiervoor uitgenodigd. Terwijl de leerlingen in de klas genoten van een kerstdiner was er in de aula een gezellige kerst-in voor de ouders. Aansluitend vierden zij in de Ter Coulsterkerk het kerstfeest met dit jaar als thema 'Mensen van goede wil'. Leerlingen uit alle groepen hadden samen een deel van de viering ingestudeerd: ze staken kaarsen aan, speelden het verhaal van Bo en de speelman, dansten als sneeuwvlokjes, vormden een tableau vivant van het kerstverhaal of zongen een canon. De muzikale begeleiding was in handen van het Duif Kerstorkest. Onder leiding van dirigent juf Anneke Loman speelden drieëntwintig leerlingen de sterren van de hemel. Onder het genot van koffie en limonade met zelfgebakken kerstkransje werd nog lang nagepraat over dit kerstfeest.

Willibrordschool
Groep 7 van de de Willibrordschool voerde donderdag 22 december in de Willibrordkerk een ontzettend mooi kerstspel op: 'Het mooiste geschenk'. Tijdens de kerstperiode staat er voor de Willibrord veel meer centraal. Zo kiest de school altijd een goed doel waarvoor geld wordt ingezameld. Dit jaar was dat de stichting CF, die geld inzamelt voor onderzoek naar taaislijmziekte. Leerling Elin heeft deze ziekte. Alle kinderen deden enorm hun best een bijdrage te leveren. De school overhandigde een prachtige cheque aan Elin en haar moeder. Na afloop van de viering werd zelfs nog meer geld ingezameld en in totaal is bijna zevenhonderd euro naar de stichting overgemaakt.

Leerlingen van de Benedictus.
Elin en haar moeder met de ontvangen cheque (Willibrodschool).

Benedictus
De Benedictus heeft een eigen schoolorkest en het is traditie dat de kinderen uit groepen 6, 7 en 8 iedere twee jaar een kerstconcert verzorgen. Ook dit jaar kon de school terecht in de Ter Coulsterkerk. De kerk zat helemaal vol en alle aanwezigen genoten van de kinderen van het schoolorkest. Kinderen speelden onder andere op blokfluit, dwarsfluit, klarinet, ukelele, xylofoon, ritme-instrumenten en drum. Er waren prachtige solopartijen en de aanwezigen zongen goed mee. Alle groepen zongen een kerstnummer. Daarnaast lieten een speciaal voor deze avond samengesteld ouderorkest en leerkrachtenkoor van zich horen.

Paulusschool
De jaarlijkse kerstviering van de Paulusschool werd vrijdag 23 december in de Cultuurkoepel op Landgoed gevierd. Het thema was 'Licht van Vrede'. Naast een mooi kerstspel en het zingen van kerstliedjes onder begeleiding van een orkest van meer dan veertig kinderen, traden de kinderen van groep 8 op met het lied 'Wat zou je doen'. Een indrukwekkend optreden. De kinderen van groep 8 werkten de afgelopen weken hard aan het thema 'Wereldkinderen' en gaan na de kerstvakantie een creatiever middag organiseren voor vluchtelingenkinderen. Dit lied was onderdeel van het thema.

OBS Meander
Op OBS Meander werd donderdag 22 december het kerstfeest gevierd. De kinderen kijken hier altijd zeer naar uit, want in je mooiste kleren 's avonds naar school, dat is wel bijzonder. In de klassen werd het kerstdiner geserveerd door obers in strakke pakken, terwijl op het schoolplein de ouders zich verzamelden onder het genot van warme chocolademelk en glühwein. Ouder Werner Smakman bakte geheel belangeloos voor iedereen oliebollen. Dit deed hij samen met Thea ook op 31 december, maar dan voor het goede doel. Met deze actie steunden zij vrienden die de Alpe D'Huez beklimmen om zo een bijdrage te leveren aan de strijd tegen kanker. Een prachtig gebaar.

Doorverwijzing krant naar online

REGIO
Winteracademie in De Kapberg
Galerie de Kapberg in Egmond aan den Hoef organiseert deze maand extra activiteiten onder de noemer 'Winteracademie'. Beeldend kunstenaar Gerben Hermanus toont zijn werk en bezoekers kunnen in een tijdelijke studio rappen. Verder zijn er workshops schrijven en fotografie.
Lees verder op www.uitkijkpost.nl

REGIO
In de gemeente Alkmaar, in de Eilandspolder en Mijzen (Schermer) zijn dode watervogels gevonden die besmet zijn met het H5N8-vogelgriepvirus. Het gebied binnen een straal van twintig kilometer van de vindplaatsen wordt nu als besmet beschouwd. Daaronder vallen ook de gemeenten Heiloo, Uitgeest en Castricum.
Lees verder op www.uitkijkpost.nl

REGIO
Nieuwjaarsconcert Lamoraal van Egmont
Het orkest Lamoraal van Egmont organiseert zaterdag 7 januari in Dorpshuis Hanswijk in Egmond aan den Hoef een spetterend Nieuwjaarsconcert in samenwerking met Theatergroep Horizon.
Lees verder op www.uitkijkpost.nl

Muziek- en Dansschool Heiloo Activiteiten vanaf januari 2017

Geef je Talent de Ruimte!

Musicaldag, donderdag 5 januari van 10-16.00 uur
Een leuke en leerzame dag vol theater? Doe dan mee aan onze Musicaldag. Zingend, dansend en acterend aan de slag met de Disneymusical Jungele Book o.l.v. Sanne Mallant en Mena Leila Kilani.
Voor wie: kinderen van 6 -13 jaar.
Kosten: € 35,- (contant bij aanvang van deze dag)
Inschrijven: musicaldans@gmail.com.

Nieuw! Instrumentenproeverij, vanaf 16 januari
Vanaf maandag 16 januari start de Instrumentenproeverij, speciaal voor volwassenen om op twee instrumenten naar keuze twee lessen te 'proeven' hoe het is om op een muziekinstrument te spelen.
Voor wie: volwassenen.
Kosten: € 25,-

Muziekplezier voor Peuters, vanaf woensdag 18 januari, 10-10.45 uur
Vanaf woensdag 18 januari start deze korte cursus door docent Evi Velders. Grabbelen in de oude doos… Wil je samen op ontdekkingstocht gaan? Ga dan mee grabbelen, want daar zitten een heleboel leuke liedjes in, niet alleen van vroeger maar ook van nu!

Voor wie: kinderen vanaf 2½ en een verzorger.
Kosten: € 75,-. (gratis proefles tijdens de start op 18 januari)

Nieuw! JAMCLUB voor Jongeren, vanaf 18 januari, 20.00 uur
De korte cursus van acht weken, Jam Club voor jongeren, staat o.l.v. Edwin Ligteringen. Hierin worden basiselementen geleerd om in een band te spelen op (bas)gitaar, drums en/of keyboard of een aan der instrument.

Voor wie: jongeren vanaf ca. 18 jaar
Kosten: € 75,-

Jamsessie voor Jongeren, 27 januari vanaf 20.00 uur
Lijkt het je leuk om met anderen muziek te maken? Kom dan met je instrument naar de muziekschool. Versterkers, zanginstallatie en drumset zijn aanwezig. Deze sessie wordt geleid door docenten van de school.

Voor wie: jongeren van 14-21 jaar. De toegang is gratis.
Inschrijven: vooraf bij de muziek- en Dansschool Heiloo.

Nieuw! Musicalgroep voor Volwassenen, 7 februari tussen 20.15 en 21.30 uur
Deze musicalgroep werkt in 15 weken naar een uitvoering toe van highlights vanuit verschillende musicals. Lijkt het je iets om met de drie musicaldisciplines aan de slag te gaan, kom dan langs.

Kosten: € 156,-

Muziek- en Dansschool Heiloo. Tel.: 072-5332460, e-mail: info@muziekendansschoolheiloo.nl.

13 / 24

14 / 24

Schoonheidssalon 'Moments' genomineerd voor de Beauty Awards 2017

LIMMEN - Toen Jill van Maria Galland de uitnodiging kreeg om mee te doen aan de Landelijke Beauty Award 2017 zette zij onmiddellijk alles op alles om deze in de wacht te slepen. Er moest een zogenoemd 'bidbook' met motivatie worden samengesteld; een niet geringe opgave. De afgelopen week waren er enkele 'zenuwslopende dagen'.

Jill wist dat ze tot de landelijke selectie behoorde. Er kwam daarom een mystery guest die de salon en de behandelingen op vele aspecten beoordeelde. Op 15 december kwam het verlossende bericht: Moments is genomineerd voor de Beauty Award 2017 in de categorie Schoonheidsspecialiste voor de de regio Midden (Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland). Binnen deze regio moet Jill het opnemen tegen een salon uit Amsterdam en één uit Amstelveen. De finale vindt op 21 maart 2017 plaats tijdens een feestelijke galabijeenkomst in Studio 21 in het Mediapark Hilversum.

Jill is sinds 2005 zelfstandig gevestigd en beschikt over een riante behandelkamer waar de cliënten niet alleen tot in de puntjes verzorgd worden, maar ook tot volledige rust kunnen komen tijdens een behandeling. Met veel enthousiasme, gedrevenheid en vakmanschap geeft Jill gezichtsbehandelingen, waarna u als herboren uit de uiterst comfortabele stoel komt. Van der Velden gebruikt bij de behandelingen producten van het topmerk in Europa: Maria Galland. Vanzelfsprekend zoekt zij steeds naar nieuwe producten en krijgt zij veel nascholingscursussen in binnen- en buitenland. Met veel plezier geeft Jill alle cliënten advies en kan zij hen vertellen welke behandelingen voor de huid het beste zijn en welke producten het beste zijn. Elke mens en elke huid is immers uniek. Jill is ambitieus, perfectionistisch, sociaal bewogen en discreet. Er wordt uitsluitend op afspraak gewerkt waardoor u gewaarborgd bent van rust en tijd. Met passie kan Jill over haar werk vertellen, alleen dan kun je je ook echt uitleven in dit bijzondere vak. Een bezoek aan de salon is een garantie voor een moment voor uzelf, voor genieten en optimaal ontspannen.

Wilt ook u eens kennismaken met Jill en haar prachtige werk? Een afspraak is snel gemaakt via 072-5052246. Kijk ook eens op Facebook en de website www.salon-moments.nl.

Warme koude start in Egmond

Feest op het strand. Foto: Rob Glas (Facebook: De Zee)

EGMOND AAN ZEE - "Dit is een lekkere koude start van het nieuwe jaar", riep een meneer in een zwembroek op het strand van Egmond aan Zee. Hij meende het echt, de lach op zijn gezicht was nauwelijks uit te wissen. De nieuwjaarsduiker stond niet alleen in zijn enthousiasme. Ruim vijfendertighonderd nieuwjaarsduikers renden zondag in zwembroek of badpak met hem mee de zee in. Daarna: snel eruit en een eindspurt richting handdoek, chocolademelk of glüwein.

De nieuwjaarsduikers en hun publiek trotseerden maar wat graag de ijzige kou. De dappere deelnemers namen eerst deel aan een georganiseerde warming-up en verzamelden zich daarna aan de start. Na het startsein 'omhelsde' de grote menigte de golven. Een groepje jongens deed na de duik graag het woord. "Hoe wij ons hierop hebben voorbereid? Nou... niet. Of eigenlijk: veel alcohol drinken gisterenavond tijdens oud en nieuw, dat helpt." Een mevrouw probeerde enkele meters verder warm te worden, gehuld in haar handdoek. "Ik doe voor de achtste keer mee, het blijft een geweldige ervaring." Voor haar helpt alcohol niet. "Vroeg naar bed, niet drinken, maar wel heel veel oliebollen eten. Dat is een betere voorbereiding." Om haar heen lieten nieuwjaarsduikers zichzelf met trots fotograferen. Dat gold zeker ook voor ludiek geklede deelnemers, zoals mensen met ernie-mutsen op hun hoofd of deelnemers in indianenpakken.

Op het strand klonk opzwepende muziek en bij de hoofdstrandafgang en op het parkeerterrein waren overheerlijke versnaperingen verkrijgbaar. Hier haalden de nieuwjaarsduikers hun muts en medaille op en kregen ze een kop soep aangereikt. Bijzonder was eveneens een optreden van een Braziliaanse band en de aanwezigheid van elektrische auto's en motoren. En wat te denken van bromsnorren die aan palen in de wind wapperden? Het gaf een bijzondere aanblik. Hetzelfde gold voor drie apart aandoende voertuigen, gemaakt van oud ijzer. Ze reden over het strand en door het centrum van Egmond aan Zee. De bestuurders waren gekleed in bij elkaar geraapte en stevige kledij en hadden witte en donkere vegen op hun gezicht. Ze keken tijdens hun ritje door 'Derp' verdwaasd en wereldvreemd om zich heen. "Dit lijken wel buitenaardse wezens", riep een klein jongetje langs de kant van de weg. Verantwoordelijk voor dit spectakel waren drie heren van het Abacus Theater uit Emmen. Een van de theatermakers vertelde de Uitkijkpost-verslaggever wat de vreemde wezens in Egmond kwamen doen. "We komen uit een ander tijdperk, waar de aarde is vergaan. Wij zijn als enigen nog in leven. We zoeken naar een beter bestaan en onze kleding beschermt ons tegen de gevaren van de natuur die we onderweg kunnen tegenkomen." De theatergroep rijdt regelmatig in de meest uiteenlopende machines rond tijdens evenementen en in parades.

De deelnemers en het publiek keken terug op een bijzondere nieuwjaarsduik in Egmond. Ook de organisatie is tevreden. Op naar de nieuwjaarsduik van 2018!

Groepsgevoel richting de golven. Foto: Rob Glas (Facebook: De Zee)
Vreemde wezens in Egmond. Foto: Gert-jan Evers
Vreemde wezens in Egmond. Foto: Rob Glas (Facebook: De Zee)

Tekst: EJV Mediaproducties/Evert Visser

Kerstconcert Soedarynja goed bezocht

Links dirigente Svetlana Tsariova. Foto: Felix Hoogeboom

EGMOND AAN DEN HOEF - Het kerstconcert van Vocaal ensemble Soedarynja op vrijdagavond 23 december in de kapel van Karmel in Egmond aan den Hoef werd zeer goed bezocht. Bij uitzondering werden extra stoelen en banken bijgezet om het publiek een plaats te bieden. Svetlana Tsariova dirigeerde met beeldende en gedecideerde gebaren. Soms klonk haar sopraanstem boven het ensemble uit.

Typisch Russisch is de liefde voor de natuur en het leven op het platteland als thema voor de volksmuziek. In een lied getiteld 'Het herfstbos' zong Svetlana over een boom, de vogelkers, waarbij ze overtuiging en persoonlijkheid toonde. Tevens werden enkele geestelijke liederen gebracht waarbij de aankondiging van de geboorte van Christus en 'Stille nacht' niet ontbreken. Het gehele programma - dat zonder pauze werd uitgevoerd - bleef echter vrij licht van aard. Een omlijsting met fluit en gitaar voegde warmte, kleur en bewegelijkheid toe aan de soms wat schrille vrouwenstemmen. Dit laatste heeft mogelijk te maken met de akoestiek in de sobere ruimte met bakstenen muren.

Tekst: Felix Hogeboom

16 / 24

Terugblik: kerst in de regio

De kerstviering in de Cultuurkoepel.

Kerstviering in de Cultuurkoepel
Het was op kerstavond zeer druk in de Cultuurkoepel in Heiloo. Stoelen werden bijgeschoven en er werden zelfs houten bankjes van achteren gehaald. Het aantal boekjes schoot tekort, maar dit probleem werd snel opgelost door de boekjes samen te delen en weg te geven aan mensen die dat niet konden. Zo ontstond er meteen een prettige kerstsfeer en na het zingen van vele kerstliederen startte de mis. De mis was van voorganger Marie-José van Bolhuis met medewerking van de Zangroep Leonie Hennekens en Mechteld Hennekens. Deze mis stond in teken van 'Goed Nieuws'. Veel praten en grapjes maken werd afgewisseld met prachtige liedjes van het koor. Dit jaar gingen de gelddonaties naar de moestuintjes voor mensen in Bolivia zodat zij hun eigen eten kunnen gaan kweken in de toekomst. Onder gehoor van het slotlied 'Go, tell it on the mountain' verliet iedereen met een glimlach de kerk.

Kerstbijeenkomst Vrouwen van Nu
Wie dinsdagavond 20 december tussen 19.00 uur en 19.30 uur langs de Witte Kerk reed zal verbaasd hebben opgekeken. Bij de hoofdingang zat een man en hij blies op een alpenhoorn. De alpenhoorn wordt sinds oude tijden gebruikt om signalen te geven. Om de alpenhoorn te bespelen gebruikt men dezelfde techniek als bij koperen blaasinstrumenten. Het was een bijzonder geheel: de blazer Joop Lemmink met de hoorn naast de deur van het oude kerkje in combinatie met het mistige avondlicht. Dit als een welkomstgroet voor de ruim honderddertig vrouwen van de vereniging Vrouwen van Nu die naar hun kerstbijeenkomst gingen. Zij werden ontvangen met koffie en om halfacht trad het Rusalki quartet op met het programma Winter. Het quartet bestaat uit vier zangeressen/actrices. Zij vertolken en showen meerstemmige winter- en kerstliederen uit alle windstreken van de wereld. Het concert was een sfeervol schouwspel over lange nachten, sneeuwlandschappen en uitbundige feesten om zo de magie van de winter te vieren en het terugkeer van het licht te duiden. In de pauze was er ruimte voor ontmoeting met elkaar waarbij heerlijke drankjes en hapjes het geheel omlijstten. Het was een mooie afsluiting van een jaar waarin weer duidelijk werd dat de vereniging Vrouwen van Nu voor veel vrouwen een inspirerende rol speelt. De vereniging is een ontmoetingsplaats voor vrouwen die hart hebben voor hun leefomgeving, die hun creativiteit willen ontplooien, die aan hun persoonlijke ontwikkeling willen werken en hun stem willen laten horen in de maatschappij. Het is een gezellige vereniging met tal van activiteiten zoals uitstapjes, diverse bijeenkomsten en lezingen. Ook worden via verschillende 'interessegroepjes' hobby's gedeeld.

Goede sfeer in Slotkapel tijdens kerstconcert Erato
Het Egmondse koor Erato presenteerde zondag 18 december voor de vierde keer een kerstconcert in deze historische omgeving. De Slotkapel, met z'n prachtige akoestiek, was sfeervol verlicht met kaarsenkroonluchters en bovendien tot op de laatste plek bezet met een toegewijd publiek van liefhebbers dat ook de gelegenheid kreeg - en nam - om mee te zingen met al dan niet traditionele kerstliederen. Naast de traditionele meezingers, waarbij ook het orgel van de Slotkapel werd bespeeld, waren er veelal Engelstalige kerstliederen te horen. Daarnaast waren er ook vocale solisten te beluisteren, de Russische sopraan Yulia Lebedeva zong en ook de uit eigen gelederen komende Jan Peetoom trad op als solist. Ter afwisseling was er eveneens een muzikaal intermezzo van het begeleidingscombo. Verder werden een aantal liederen aangenaam opgeluisterd door een slagwerker. Het koor Erato, onder leiding van dirigente Marlies Meiners, maakte met dit kerstconcert en goede indruk, waarbij in veel werken meerstemmig werd gezongen.

Joop Lemmink en zijn alpenhoorn.
De winnaars: Bart, Spyke en Isa van stichting Rurik.

Kerststallenexpositie bij de Abdij van Egmond
De Abdij van Egmond organiseerde dit najaar oeen Haak-In voor dames en een enkele heer. Samen haakten zij aan een kerststal voor de abdij. De heren bleken talent voor timmeren te hebben en maakten de stal, de dames haakten het kindeke en alle andere figuren. De kerststal heeft een ereplaats gekregen in de kerststallenexpositie die nog tot en met 6 januari te zien is in de abdij (van 10.00 tot 17.00 uur). De broeders demonstreren hun ambacht in de kaarsenmakerij en er zijn kloosterproducten te koop. Meer informatie is te vinden op www.abdijvanegmond.nl.

Stichting Rurik viert Kerstmis
Scouting Rurik vierde vorige week vrijdag gezellig kerst. De Welpen, de Scouts en de RowShe's hadden voor het kerstdiner wat lekkers meegenomen. Zo hadden ze samen een heerlijk kerstdiner. Net als vorig jaar was er dit jaar weer een 'foute kersttrui'-verkiezing. Vorige week maakten de Welpen en Scouts hun foute kerstrui. Vrijdag mocht iedereen de eigen trui showen en er daarna mee op de foto. De trotse winnaars waren Bart, Spyke en Isa. Ook Stichting Rurik heeft de nagellak trend voortgezet: zij hebben - door nagels te laten lakken - samen vijftig euro opgehaald voor de 3-FM-actie Serious Request.

Conny Lahnstein nieuwe voorzitter Dichterskring Alkmaar

Conny Lahnstein.

ALKMAAR - Tijdens een feestelijke bijeenkomst met dichterlijke voordrachten en pianomuziek met zang in de theekoepel van Cantina Architectura werd op zondag 18 december de uit Egmond aan den Hoef afkomstige Conny Lahnstein voorzitter van Dichterskring Alkmaar. Daarmee was Agatha Bekker, oprichter van de dichterskring in 1984 - samen met de uit Heiloo afkomstige Ton Verplanke - voorzitter af.

Conny Lahnstein is beeldend kunstenaar en was enkele jaren geleden coördinator van de Heilooër kunstzesdaagse. Het delen en bespreken van poëzie en het plezier behouden in het maken ervan vindt zij belangrijke uitgangspunten binnen een dichterskring. Daarbij zouden meer mensen enthousiast gemaakt kunnen worden voor de poëzie, waarbij leden en toehoorders zeer welkom zijn. Het afstemmen van de planning van de poëzieactiviteiten in de regio is ook nodig. Er is overleg met schrijverscollectief Schrijvenswaard om te voorkomen dat er op hetzelfde tijdstip meerdere evenementen plaatsvinden. Poëziekringen zouden ook gemeenschappelijk naar buiten kunnen treden, waarbij de ene kring de organisator is en de andere partij deelnemer en viceversa. De kersverse kringvoorzitster stelt zich ook meer plekken voor waar dichters in het openbaar kunnen optreden, een soort speakers corners.

"Poëzie met muziek is de mooiste combinatie, maar er is niet altijd een muzikant beschikbaar. Ik kan het allemaal wel verzinnen, maar we moeten het doen met de mensen die we hebben en proberen om de ideeën uit te werken die bij ons passen", zegt Conny Lahnstein. Zij leeft vanuit passie, ademt poëzie, en vormt met haar geliefde dichter en vriend Elbert Gonggrijp een kunstenaarsduo. Met klassieke zangles als achtergrond zingt ze gedichten van zijn en haar hand die een levensverhaal en zoektocht naar schoonheid en zuiverheid omspelen in trefzekere bespiegelingen. Thuis wordt dagelijks na de avondmaaltijd een gedicht gelezen. In een sfeer van verbondenheid met respect voor ieders poëtische stem treffen de dichters elkaar maandelijks op woensdag bij Cantina Architectura aan de Geestersingel in Alkmaar. Humor, light verse, lyriek, spitsvondigheid en taalvirtuositeit kunnen worden geproefd. De dichters scherpen zich aan elkaar en aan de confrontatie met het publiek.

Meer informatie vindt u op www.dichterskringalkmaar.nl.

Tekst: Felix Hogeboom

Lever uw kerstboom in

EGMOND E.O. - U kunt uw kerstboom - zonder plastic pot of houten kruis - inleveren bij de HVC-afvalbrengstations in Egmond, Bergen en Schoorl. De stations in Egmond en Schoorl zijn 11 januari uitsluitend open voor de kerstbomeninzameling. Kijk op www.bergen-nh.nl voor de adressen.

Ook kunt u uw kerstboom inleveren op de Slotweg, ter hoogte van de kruising naar Weg naar de Oude Veert in Egmond aan den Hoef, en het parkeerterrein bij De Schulp aan de Visweg in Egmond-Binnen. U kunt natuurlijk ook op een andere dag uw boom naar de HVC-afvalbrengstations brengen, tijdens de openingstijden. U krijgt er dan geen vergoeding voor. Een andere optie: u knipt de boom in kleine stukjes en gooit hem in de groene rolcontainer.

't Praethuys: avond voor nabestaanden

ALKMAAR - 't Praethuys in Alkmaar organiseert donderdag 5 januari een avond voor nabestaanden. Heeft u uw partner aan kanker verloren en wilt u graag horen hoe anderen met dezelfde ervaring hiermee omgaan? De bijeenkomst duurt van 19.30 tot 21.30 uur. Na afloop wordt er onder het genot van een drankje nog even nagepraat. Het adres: Westerweg 50 in Alkmaar. Meer weten? Bel 072-5113644 of mail naar info@praethuys.nl. Zie ook www.praethuys.nl.

Sportweekend Egmond op Radio en TV80

Sportverslaggever Adri Wittebrood in actie.

EGMOND - TV80 en Radio 80 verzorgen zaterdag 6 januari een live-verslag van de Strandrace Egmond-Pier-Egmond. De omroep presenteert een dag later, op zondag 7 januari, een verslag van de Halve Marathon van Egmond. De uitzendingen beginnen al op vrijdag, dan presenteert Radio 80 een voorbeschouwing op de Halve Marathon.

Vrijdag: voorbeschouwing Halve Marathon
Radio 80 brengt vrijdag tussen 19.00 en 21.00 uur een voorbeschouwing van de Halve Marathon. Dat gebeurt live vanuit de sporthal in Egmond aan Zee. Jan Hopman en Cees Kager blikken vooruit en praten met deelnemende atleten.

Zaterdag: Egmond-Pier-Egmond
De sportuitzendingen op Radio 80 beginnen zaterdag tussen 09.00 en 12.00 uur met de 'Warming up'. Meewerkende organisaties doen in dit programma het woord, zoals het Rode Kruis en de Egmondse Reddingsbrigade. Het ATB-live verslag van Egmond-Pier-Egmond volgt tussen 12.00 en 16.00 uur, ook op TV80. Verslaggevers volgen de wedstrijd van start tot finish. Hierbij zijn beelden van vier camera's te zien. Dit gebeurt in samenwerking met de organisatie Le Champion.

Zondag: Halve marathon
Radio 80 start ook zondag met de 'Warming-up'. Dit programma is te horen tussen 08.00 en 11.00 uur. Vervolgens presenteren Radio en TV80 tussen 11.00 en 14.30 uur hét liveverslag van de vijfenveertigste Halve Marathon van Egmond. Verslaggevers houden de tv-kijkers en radioluisteraars op de hoogte van alle ins en outs, van start tot finish.

Een nabeschouwing van dit sportspektakel op Radio 80 volgt tussen 14.30 uur en 17.00 uur. De radiomakers interviewen deelnemers en publiek en komen met uitslagen van lokale en regionale deelnemers.

Frequenties
*TV-frequenties: Analoog: kanaal S12+ en digitaal via Ziggo TV: kanaal 44. Meeluisteren én kijken kan ook via TV80.
*Radio-frequenties: 105.9 FM (autoradio in de hele regio), 96.5 kabel (in de gemeente Bergen). Meeluisteren naar het gecombineerde tv- en radioverslag kan ook via TV80.
*Internet (tv en radio-verslag): www.rtv80.nl. Voor radio klik 'Radio' en 'luister live'. Voor tv: klik 'TV80' en 'kijk live'. Ook via Uitkijkpost.nl, YouTube en Ustream zijn de uitzendingen te volgen.

Cabaretier Pieter Jouke in Castricum

Pieter Jouke: een avond die omvliegt van de leukigheid. Foto: Thierry Schut

CASTRICUM - Televisie, radio, de grotere theaters en al vier avondvullende cabaretprogramma's. Dat is informatie over Pieter Jouke die donderdag 12 januari in Franks Huiskamertheater in Castricum zijn vijfde avondvullende voorstelling komt spelen. Met enige trots meldt de Huiskamertheaterdirecteur de waarschijnlijkheid van een historische donderdagavond.

Pieter Jouke presenteert zich als de maatschappelijk betrokken man die hij is. "Je moet alles kunnen zeggen," zegt hij, "maar het hoeft niet." Doodgewone dingen trekt de drieënveertig jarige cabaretier/stand-up comedian in het absurde met veel aandacht voor kloppende teksten. Pieter streeft in zijn voorstellingen naar een avond die omvliegt van de leukigheid. Donderdag 12 januari om 20.30 uur trapt hij de eerste avondvullende voorstelling van 2017 af in de intimiteit van het groeiende theatertje aan de Dorpsstraat 23 in Castricum.

Dan is er ook nog de nieuwjaarcabaretceptie op 6 en 7 januari, op beide avonden vanaf 19.00 uur. Dit is een uitgelezen kans eens kennis te maken met Huiskamertheater. Franks Huiskamertheater trakteert die twee avonden op het nieuwe jaar en het vijfde succesvolle Huiskamertheaterseizoen. Op dezelfde twee avonden speelt Janneke Jager haar inzending voor het Leids Cabaretfestival. Daar kunnen Huiskamertheaterliefhebbers - en zij die dat willen worden - vrij naar binnen lopen om te proosten en te genieten van een half uur durend cabaretprogramma door Janneke, dat al een paar keer eerder te zien was bij Frank. Deze avonden zijn vrij toegankelijk tenzij u besluit een vrijwillige bijdrage te doen.

Voor het 'all-in-uitje' met Pieter Jouke is uw bijdrage 18 euro. Reserveren kan alleen via www.dorpsstraat23.nl. Daar vindt u ook meer informatie.

Ambtelijke fusie BUCH-gemeenten een feit

REGIO - Met ingang van het nieuwe jaar is de ambtelijke fusie van Heiloo met haar buurgemeenten een feit. De ambtelijke organisaties van de gemeenten Bergen, Castricum, Heiloo en Uitgeest zijn nu één organisatie.

De verandering is vooral voor ambtenaren van belang. Velen hebben nu een andere standplaats. Inwoners zullen maar beperkt iets gaan merken van de veranderingen. Inwoners van BUCH kunnen nog steeds het eigen gemeentehuis een paspoort aanvragen. Ambtenaren, waarmee een afspraak wordt gemaakt, gaan pendelen tussen de diverse gemeentehuizen. Zo krijgen inwoners en ondernemers altijd een gesprek in hun eigen gemeentehuis. De ambtelijke fusie werd in gang gezet om de kwetsbaarheid van de individuele gemeenten te verkleinen en om de kwaliteit van het ambtenarenapparaat, door specialisatie bijvoorbeeld, te bevorderen.

Geldstromen
BUCH-gemeenten hebben de voorgenomen begroting voor de geldstromen binnen de gemeenschappelijke regeling Werkorganisatie BUCH ook bekendgemaakt. Niet alleen voor 2017 maar ook meteen voor 2018, omdat het tijdstip voor het aanleveren van de begroting 2018 zo dicht ligt op het tijdstip van het aanleveren van de begroting 2017. In tegenstelling tot de deelnemende gemeenten, heeft De BUCH geen eigen inkomsten anders dan de bijdragen van de deelnemende gemeenten.

Er is voor 56,8 miljoen euro aan uitgaven begroot voor zaken als bestuur en ondersteuning, veiligheid, verkeer, economie, onderwijs, sport, cultuur en recreatie, het sociaal domein, volksgezondheid, milieu en volkshuisvesting. Het grootste bedrag, ruim 30 miljoen euro wordt besteed aan bestuur en ondersteuning. De tweede grote kostenpost is het sociaal domein, waarvoor ruim 7 miljoen euro wordt uitgetrokken. Van het totaalbedrag van 58,8 miljoen euro komt 18,5 miljoen euro voor rekening van de gemeente Bergen (32,61%), € 6,8 miljoen voor Uitgeest (12,04%), € 19,4 miljoen voor Castricum (34,19%) en € 12,0 miljoen voor de gemeente Heiloo (21,16%).

De ontwerp begroting voor 2018 bedraagt 58,1 miljoen euro. Binnen de BUCH-organisatie willen de gemeenten vaker in gesprek gaan met de inwoners en ondernemers bij het maken van beleid en het verbeteren van dienstverlening.

Bron: Beatfm

Cursus beeldhouwen in speksteen

EGMOND AAN DEN HOEF - Hanny Kracht start maandagmiddag 9 januari in Egmond aan den Hoef een cursus beeldhouwen in speksteen. Tijdens deze cursus leert u een beeld te maken uit een ruw brok speksteen. Er zijn voorbeelden en uitstekend gereedschap aanwezig. Wij werken met een kleine groep. Er is nog plaats voor twee cursisten. De cursus is geschikt voor mensen die nog geen of weinig ervaring hebben met beeldhouwen.

De cursus wordt gehouden in de Meubelmakersvakschool aan de Lamoraalweg 59 in Egmond aan den Hoef. Er zijn acht cursusmiddagen van 13.30 tot 16.00 uur. Het cursusgeld bedraagt 140 euro, inclusief een mooi brok speksteen, het gebruik van alle gereedschappen, en koffie of thee in de pauze. Meer informatie is verkrijgbaar via www.hannykracht.nl. Email: info@hannykracht.nl, telefoon: 072-5054019/06-20642420.

Oliebollentoernooi bij Dojo 't Loo weer een groot judofeest

Het winnende team, de Gillende Keukenmeiden, onder leiding van Birgit Stevenson. Foto: Fred Stevenson

HEILOO - Traditioneel is het judojaar bij Dojo 't Loo weer afgesloten met het jaarlijkse Oliebollentoernooi.

Maar liefst tachtig deelnemende jeugdleden van de vereniging in de leeftijd van vier tot veertien jaar waren door de organisatie ingedeeld in zes gelijkwaardige teams en toegewezen aan een teamcaptain/coach. De teamnamen waren in de sfeer van het jaar: de Sterretjes, de Aansteeklontjes, de Duizendklappers, de Knalerwten, de Grondbloemen en de Gillende Keukenmeiden, waarbij de laatsten regelmatig hun naam volledig eer aandeden. Eigenlijk deden ze dat allemaal wel, want het was regelmatig een waar sportief vuurwerk op de tatami.

Het mooie aan een judoteamtoernooi is dat kinderen soms boven zichzelf uit kunnen stijgen. Luid aangemoedigd door coaches en teamleden werden soms geheel onverwachts de mooiste punten gescoord. De uitslagen zijn daardoor vaak volkomen onvoorspelbaar, wat de spanning in het toernooi ten goede komt. Het toernooi was dan ook spannend tot de laatste ronde. Ook de partijen tussen de teamcaptains zorgden voor het nodige spektakel. Want hoe vaak zie je nou je eigen judotrainsters tegen elkaar staan knokken op de judomat?

De arbitrage werd verzorgd door Johan Zoon en gastarbiter Cor Boerigter. Onder hun toezicht werd een deel van de partijen ook geleid door eigen jeugdleden die zo het jureren konden oefenen. Uiteindelijk gingen alle deelnemers in ieder geval met een mooie herinneringsmedaille naar huis, maar het ging natuurlijk toch ook om de echte prijzen. Het goud bleek veroverd door de Gillende Keukenmeiden onder leiding van Birgit Stevenson. Zilver was er voor de Grondbloemen onder leiding van Melanie Tabak. De Sterretjes onder leiding van Maaike Stevenson gingen met het brons naar huis. Een Oliebollentoernooi is natuurlijk pas echt compleet met een flinke berg oliebollen. Die gingen er na afloop van het toernooi in als zoete broodjes na al het harde werk op de judomat. Al met al was het weer een geslaagd evenement waarvan de foto's te zien zijn in het fotoalbum op www.dojotloo.nl.

Bowlend Heiloo schrijft geschiedenis

Arij de Graaf.

HEILOO - Met het organiseren van 'een kwart eeuw' voor De Deel Wijnkoperij Kerst-Bowlingtoernooi werd met de finale op 22 december het 'veertigjarig bestaan' van Bowlingvereniging Heiloo afgesloten.

Voorzitter Ad de Boer verraste tijdens de prijsuitreiking Arij de Graaf, bowler van het eerst uur, met bloemen en een fraai kerstpakket. Hij was bij de oprichtersvergadering van BVH in 1976 aanwezig. Ad speelt vanaf het begin nog altijd, wekelijks veertig seizoenen lang, onafgebroken zijn huisleague. Arij was een tijd voorzitter en Erelid van Bowlingvereniging Heiloo. Aan het einde van drie avonden met voorronden waren de trio's met de hoogste score van het vijfentwintigste De Deel Wijnkoperij Bowlingtoernooi al bekend.

1ste team: Het Kersttrio met Frits Buis, Patricia Buis-Groot en Hans Groot.
2de team: Garant Klus met Ruud Bakker, Mark Smidt en Willem Bakker.
3de team: De Kerstfamilie met Frank en Linda van Stroe en Ramon Stoop.

Op de finaleavond werden de finales gespeeld in twee klassen vrouwen en twee klassen mannen. Bij de uitreiking van de wisseltrofeeën voor de hoogste score van het toernooi verraste Ans Barning, de winnares van de tweede klasse, met een score van gemiddeld 223,33. De winnares van de eerste klasse, Corrie Keller, behaalde gemiddeld 220,83.
De winnaar van de eerste klasse mannen, Frits Buis, werd dan ook met de hoogste score van gemiddeld 242,33 verdiend tijdelijk eigenaar van de Wisseltrofee mannen.
De inhaalrace, die Piet Stuifbergen tijdens de finale van de tweede klasse mannen liet zien, was voor de medefinalisten teveel. Met een 230,17 mocht Piet de hoogste plaats van het podium betreden.

De winnende trioteams.

Alle finalisten werden, evenals de voorgaande vierentwintig jaren, weer voorzien van de door de Deel Wijnkoperij beschikbaar gestelde kerstsurprises.

Kijk voor foto's en uitslagen op www.bowlingverenigingheiloo.nl.

Bridgen bij Bricas

CASTRICUM - Bricas organiseert op 15 januari de zondagmiddagdrive, net zoals elke tweede zondagmiddag van de maand. De aanvang is 13.30 uur en inschrijven kan via de website of in de zaal. Iedereen kan meedoen. Verder start Bricas in januari met twee cursussen, met als eerste de beginnerscursus die bestaat uit twaalf dinsdagmiddagen. Deze begint op 10 januari 2017. De spelverbeteringscursus bestaat uit zes vrijdagmiddagen en start op 13 januari 2017. Er is geen (verplicht) lidmaatschap aan Bricas verbonden. Verdere informatie over deze cursussen vindt u op www.bricas.nl.

7 januari nieuwjaarsevenementen De Foresters

HEILOO - Op 7 januari kan er bij De Foresters geproost worden op een sportief en gezond 2017. Traditiegetrouw vinden op de eerste zaterdag van het jaar nieuwjaarsevenementen plaats. Het boardingtoernooi voor seniorenteams start om 12.30 uur. Later in de middag komen 55+ (het inmiddels bekende Walking Football Heiloo) en 35+ in actie. Iedereen die interesse heeft mag meespelen met 35+ en 55+, aanmelden is niet nodig. Neem wel sportkleding en douchespullen mee. Om 18.30 uur start de nieuwjaarsreceptie met muziek van Foresters DJ Bart. Kijk voor meer informatie op www.deforesters.nl.

UW AUTO WINTERKLAAR! CARCLEANING HEILOO. Informeer naar de teflonwax winterbeurt v.a. € 75,- Nijverheidsweg 19a. Ma t/m vrij 8.00 - 17.00 uur Za 9.00 - 12.00 uur Tel: 072 - 5320294 www.carcleaningheiloo.nl

Gezocht: Hulp in de Huishouding voor gezin in Heiloo nabij station. 3 uur per week. Bel voor info: 06 - 2266 6059

BILJARTERS De Biljartclub van de ouderenorganisaties " 't Treffertje" heeft nog plaats voor nieuwe leden op de woensdag-en donderdagochtend. Een hoog of laag gemiddelde is niet belangrijk. Info bij Jan Hemmer 06 - 5461 5899 of Ed Calf 06 - 4619 6567

TE HUUR IN LIMMEN per 1 februari: nieuw modern 2 kamer appartement op begane grond met prive parkeerplaats, berging en tuin.De gehele woning is voorzien van vloerverwarming. Huurprijs: €750 Telf: 06 - 1586 9995

AUTOWASSTRAAT CARCLEANING HEILOO. Ook voor het totaal reinigen van uw auto. Nijverheidsweg 19a. Ma t/m Vr 08.00 - 17.00 uur. Za 09.00 t/m 12.00 uur. T: 072-532 0294 www.carcleaningheiloo.nl

Goede voornemens voor 2017? Leer REANIMEREN MET DE AED in een middag of avond op 12 januari of 1 februari (senioren). 99% van de deelnemers haalt in 1X het certificaat van de Hartstichting. Info en aanmelden op www.reanimatiecastricum.nl

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072 - 506 9052

SKILES bij Multisportpark Berg en Bal. Ga goed voorbereid met KROKUSVAKANTIE door nog enkele lessen te nemen op onze indoorskibaan. Wij geven les aan volwassenen en kinderen v.a. 5 jaar. Voor tarieven etc. www.bergenbal.nl/skiën. De Bloemen 69, Castricum, tel. 0251 - 657070.

KRINGLOOP HEILOO De leukste! Gratis P. Hier kunt u heerlijk struinen tussen veel kleingoed, meubels, mooie kleding, lps, cds, dvd, schoenen, lampen, lijsten, schilderijen, boeken, spellen, versterkers, oude kasten, stoelen Lundia enz!!,di t/m za 10-5 De oude Werf. Ook inbreng. Zondag open? Kijk op onze site of 072 - 5334000

BRIDGE LEREN? Cursus op maandagmiddag.Geef je snel op bijTon Mooij, tel.072 - 5331672 E-mail: tonmooij@concepts.nl

HULP GEZOCHT! Vrouwen gezocht vanaf 18. Ik ben een 28 jarige vrouw, woon in Heiloo en ik ben rolstoel gebonden. Daarom heb ik hulp nodig bij het koken en toiletgang op maandag. Tarief in overleg en ervaring in de zorg is geen vereiste. Verder flexibel, eventueel inzetbaar als vervanging. Interesse ? Bel mij op 06 - 5429 0311

SNEL LEREN = LEUK LEREN Minder tijd aan je huiswerk en betere schoolresultaten voor middelbare scholieren? In 6 lessen leer je 2 tot 4 keer sneller lezen, mindmappen, plannen en organiseren. Start 10 januari 2017. Informatie www.engelsmetplezier.nl of 06-24844377 Brigitta Madderom

BOUWBEDRIJF Mart Metzelaar. Voor al uw nieuwbouw, verbouw en timmerwerkzaamheden. Tel. 072 505 2977 - 06 5132 0570.
info@martmetzelaar.nl

TE HUUR voor bepaalde tijd, eengezinswoning in Heiloo, gestoffeerd en gemeubileerd. Huurprijs: € 900,- excl. Voor informatie: Vos Makelaars, 072 – 533 18 95.

Tuinman heeft nog tijd over voor al uw tuinwerkzaamheden. Alles is bespreekbaar. Vrijbl.prijsopg. Ingeschr. KvK. Tel: 06 - 5344 2975

HOVENIERSBEDRIJF ELSMAN voor al uw tuinwerkzaamheden.T: 072 533 8298 of hovenierelsman@quicknet.nl

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info
STOFZUIGERKRAAM

Kwaliteitsstoffering van uw meubelen vindt u bij MEUBELSTOFFEERDERIJ HEIJNE. Wij maken er een serieuze zaak van u goed advies te geven. Handelsweg 18 Heiloo. Wilt u een offerte of langskomen ? Even bellen aub. Tel. 072-5334950 of 06-5164 9054 info@ceesheijne.nl www.ceesheijne.nl

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating. T: 072 533 6002 www.iristuinen.nl

Iedereen kan gezond leven met een gezond gewicht! Hoe? Maak snel een afspraak! Sandra Zoon Heiloo 06 - 57322934 E:sandrazoon.gewichtsconsulente@gmail.com W:www.sandrazoongewichtsconsulente.nl

NIEUW bij Kim's Haarsalon pinnen is sinds kort mogelijk in de zaak! Dus kom een keer gezellig langs. Bel voor een afspraak 06 - 3004 2383, Dompvloetlaan 29. Pinnen is mogelijk.

Brocante HET BOSHUYS wenst u een fantastisch 2017! Wij zijn zaterdag 7 januari weer open van 11.00 tot 16.00 aan de WESTERWEG 41A in Heiloo. Tijd voor een nieuw woonitem nu de kerstboom weer weg is! Kom gezellig langs!

Vrienden of buren naar Schiphol brengen met de 9 persoons bus. HUURAUTO-HEILOO.NL

Tuinonderhoud Jeroen Borst. Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen.Bel voor gratis offerte: 06 - 4180 3734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

BARRY DE VRIES AUTO'S. In- en Verkoop.
www.barrydevriesautos.nl
Industrieterrein Oosterzij 7, 1851 NV Heiloo. Tel: 06 - 2159 8809

DE SCOOTERBOX repareert alle merken scooters en scootmobielen.Wij halen uw scooter GRATIS op. Ook levering nieuwe. AGM-Dealer
www.descooterbox.nl
06 - 2202 0702

SCHILDERSBEDRIJF LIMMEN

50% korting. Heeft nog tijd voor al uw schilderwerk binnen en buiten

Tel: 06 - 4247 9384

Ambachtelijke schilder, 35 jaar ervaring, heeft nog tijd over voor al uw schilder-en sauswerk/behangen/dakrep. enz. Ingeschr.KvK. Vrijbl.prijsopg. Tel: 06 - 3987 0829

BOUWBEDRIJF
TERLUIN


Voor al uw aan-, ver- en
nieuwbouw. Ook renovaties.
Kozijnen, deuren, ramen.

Vrijblijvend prijsopgaaf:
T: 072 505 3395

Energieker en vitaler de winter door ? Dat kan met Do-In, de Japanse bewegingsvorm met oefeningen voor het strekken van meridianen. Met veel persoonlijke aandacht leert u oefeningen waardoor de energie beter door het lichaam kan stromen.Geïnteresseerd? Neem eens een kijkje op
www.praktijkjohncompas.nl

PIANOLES BIJ U THUIS

De lessen zijn deskundig, ervaren en op maat gemaakt voor alle leeftijden. Bel voor info: 06 - 3827 9213

JOS BUYS BESTRATING. Straatwerk voor bedrijf en particulier. Tel. 06 5064 1386