De Uitkijkpost

18 mei 2016

De Uitkijkpost 18 mei 2016


Subsidie houdt op: Timmerdorpkaarten verdubbeld in prijs

Foto: Facebookpagina Timmerdorp Heiloo

HEILOO - Van 23 tot en met 26 augustus vindt de jaarlijkse Timmerdorp plaats in het Maalwater. Kinderen van 7 tot en met 12 jaar kunnen hieraan meedoen. De prijzen zijn echter gestegen in 2016: waar u voorheen 10 euro neertelde per kind, wordt de prijs nu 20 euro.

De kaarten waren jarenlang zeer vriendelijk geprijsd voor vier dagen vertier. Timmerdorp heeft het ermee gered, omdat er naast sponsoring ook nog subsidie werd ontvangen van de gemeente Heiloo. De gemeente heeft echter besloten haar subsidiebeleid flink te wijzigen. Dit houdt in dat de subsidiëring geheel zal stoppen. Daardoor is Timmerdorp genoodzaakt de steeds hogere kosten op een andere manier te dekken en doet dit met meer sponsoring en een hogere kaartprijs.

"De gemeente moet continu keuzes maken in het verstrekken van haar subsidies," vertelt Gemeente Heiloo. "Om deze keuzes te verantwoorden heeft de gemeente een Nota Kaders Kernactiviteiten opgesteld waarin de verdeling van de subsidie wordt beschreven. Deze nota is door de raad vastgesteld. In deze Nota staat dat bij het verstrekken van subsidie de taken die de gemeente verplicht is uit te voeren (de wettelijke taken), voorrang krijgen op de niet-wettelijke taken. Daarnaast staat in de nota dat subsidieaanvragen voor jongerenactiviteiten (voor jongeren tussen 12-18) voorrang krijgen op aanvragen voor kinderactiviteiten. De activiteiten van het Timmerdorp vallen niet onder de wettelijke taken en zijn ook niet gericht op jeugd tussen 12 en 18 jaar. Daarom heeft de gemeente de subsidie stopgezet. 2016 is een overgangsjaar waar de gemeente nog 50% van de subsidie betaalt. Vanaf 2017 ontvangt Timmerdorp geen subsidie meer."

Relativeren

Ondanks de ophef op social media over deze prijsverhoging en het terugdraaien van subsidies voor met name activiteiten voor kinderen, klinken er ook geluiden die de nieuwe prijs relativeren. Bas Ditmars, een van de oudgedienden van de timmerdorp-'lêding': "Het is niet alleen het geval dat de subsidies minder worden, maar ook levert bijvoorbeeld GP Groot veel minder hout. Hierdoor moet Timmerdorp kosten maken, hout moet worden aangeschaft." Hij gaat verder: "Als je je kind twee uur bij een kinderopvang brengt, ben je gemiddeld vijftien euro kwijt. Een dag Efteling kost je alleen al aan entree € 34,50 (zonder brandstofkosten en dergelijke). Bij Timmerdorp betaal je voor vier dagen, inclusief verf, spijkers, hotdogs, theatervoorstelling, gezelligheid en nog veel meer € 20,-. Ik begrijp dat het voor sommigen een schok is. Ik denk dat de vrijwilligers in het bestuur van Timmerdorp nu een wat grotere verhoging doorvoeren, om vervolgens de komende jaren geen verhoging meer te hoeven doen!"

Andere fans van het timmerdorp in Heiloo brengen in dat de nieuwe prijs nog steeds laag is vergeleken met andere gemeentes: "Groningen rekent 25 euro, Zandvoort 35, Giessen-Rijswijk 15. Zo extreem is het dus ook niet. Heiloo was gewoon erg goedkoop," schrijft Inge van Velzen-Zoeter. Bas Ditmars: "Sinds 2002 (invoering van de euro) is er geen cent op de kaartprijs bijgekomen, zelfs geen inflatiecorrectie. Als de organsatie marktconform zou werken, of op basis van vraag en aanbod, zou de prijs vele male hoger worden. En dat is nu nog steeds niet aan de orde."

Er wordt ook opgemerkt dat er vanuit de gemeente een regeling zou moeten komen voor gezinnen waarvoor de prijs een probleem is, omdat het juist fijn is dat ook kinderen uit deze gezinnen een prachtige 'vakantie' kunnen hebben in de schoolvakantie. De gemeente laat weten dat dergelijke gezinnen al in beeld zijn bij de gemeente en weten met wie ze hierover contact op kunnen nemen.

Meer sponsors welkom

De leiding van het Timmerdorp zou graag meer sponsors hebben voor dit altijd volledig uitverkochte evenement. Voor meer informatie over sponsoren, financieel of door materialen of diensten te leveren, kunt u contact opnemen met de organisatie via www.timmerdorpheiloo.nl.

Vader maakt jacht op overvallers

HEILOO - Een van de vaders van de jongens die vorige week werden overvallen in het Heilooër bos, startte zelf de jacht op de twee overvallers. Na enig speurwerk online werden op Facebook foto's gevonden en zogenaamde 'nicknames' (bijnamen) van de daders. De vader verspreidde posters met de foto's en begeleidende oproep:
Gezocht! Deze twee laffe, brute overvallers
Zij hebben een overval gepleegd op 5 jongen jongens van 15 t/m 17 jaar in de nacht van 6 mei, in Heiloo. Hierbij hebben de overvallers extreem veel geweld gebruikt, de jongens mishandeld, gemarteld en enige uren gegijzeld. Bij de overval hebben de overvallers twee scooters buitgemaakt, 5 telefoons, geld, horloges en jassen. Ik ben de vader van een van de slachtoffertjes, en ben dus naarstig op zoek naar deze twee laffe mafketels. Zoals een ieder kan begrijpen ben ik woedend en moeten deze twee gekken zo snel mogelijk van de straat geplukt worden (...). Het zou zomaar kunnen dat andere kinderen het volgende slachtoffer zijn, en geloof me, als je ziet hoe deze vijf jongens toegetakeld zijn en wat ze hebben meegemaakt, dat wens je je ergste vijand nog niet toe.

De persvoorlichting van de politie laat weten dat het verspreiden van herkenbare foto's toegestaan is. De vader loopt wel het risico dat de personen op de foto's aangifte doen van laster of smaad.

De oproep werd ook via Facebook en andere kanalen verspreid en het leverde veel steunbetuigingen en gedeelde berichten op. Al gauw waren de echte namen bekend.

Op woensdag 11 mei kon een 22-jarige man uit Alphen aan den Rijn worden aangehouden. De man wordt verdacht van betrokkenheid bij de beroving en is in bewaring gesteld door de rechter-commissaris. Dit houdt in dat de man nog zeker veertien dagen vast blijft zitten. De tweede verdachte is ook in beeld bij de politie. Deze man zal tevens worden aangehouden zodra zijn verblijfplaats bekend is.

Op Uitkijkpost.nl houden we u graag op de hoogte.

Vernielingen rond Vennewatersweg

Foto: Miel van Velzen Foto: Miel van Velzen

HEILOO - In de nacht van zaterdag op zondag zijn op de Vennewatersweg verkeersborden omgebogen en uit de grond getrokken.

Op de Krommelaan is een vol bierflesje door een ruit gegooid. De bewoner kwam om 1.45 uur thuis en trof de ravage aan. Er moet nu een nieuw glas-in-loodraam geplaatst worden. Het bierflesje is meegenomen voor vingerafdrukken.

Foto: Miel van Velzen Foto: Miel van Velzen
Foto: Miel van Velzen Foto: Miel van Velzen

De politie heeft geen daders kunnen aantreffen. Heeft u iets gezien? Bel 0900-8844

Thomas Slinkert betrapt en pakt scooterdief

Met een schroef is geprobeerd het contactslot te forceren. Foto: Uitkijkpost Media

HEILOO - Scooterdieven staande houden; daarvan schiet de adrenaline wel even door je lijf. Thomas Slinkert (van het bedrijf Tomtrade) ervaarde het afgelopen vrijdag met zijn vriend.

Vorige week vrijdag zat Thomas met vrienden thuis aan de eettafel in Plan Oost. Daar viel hem op dat er een jonge man bij Thomas' scooter bezig was, een Piaggio Zip. Een andere jonge man stond verderop op de uitkijk. Thomas realiseerde zich gelijk dat zijn scooter gestolen zou worden. Door het raam schreeuwde hij als reactie, waardoor de jongens meteen wegrenden. Thomas en zijn vriend bedachten zich geen moment en renden de jongens achterna. Deze waren niet bij te houden. De auto werd ingezet om ze te volgen. Thomas: "We zagen ze weer bij de vijver. Op dat moment liep daar een man met een hond, die ons hielp om de verdachten te pakken. De politie werd gebeld en was er met 5 minuten: met drie busjes en twee auto's. De jongens hebben we 'overhandigd' aan de politie en zij zijn in verschillende busjes afgevoerd naar het politiebureau."

Vervolgens was de gang naar Alkmaar, om aangifte te doen. De minderjarige jongens zijn bekend bij de politie. Na een nacht cel lopen ze nu weer vrij rond. "Dat maakt de jacht op de jongens frusterend achteraf," aldus Thomas. "Ik ben bang dat ze het niet afgeleerd hebben om te stelen."

10 vragen voor Julia Maria van Tiel

Foto: Tanja Verwer

1. Waar ben je geboren en getogen?

Ik ben in 1954 in de jungle van Sumatra, Indonesië geboren. Mijn vader was daar toen als landbouwconsulent werkzaam en opende de jungle voor mensen die transmigreerden van Java naar Sumatra. In het jaar 1994 ben ik getrouwd met een lieve Hollandse man in Jakarta, sindsdien wonen we in Heiloo.

2. Als je hobby je werk was, welke beroep zou je dan nu hebben?

Ik heb veel hobby's, maar als ik mag kiezen dan schilderde ik alle dagen klaprozen.

3. Wie zou je graag ontmoeten?

Mijn oude professor (Prof. Glinka, een Poolse Pastoor die in Indonesia werkt), want hij heeft mij en mijn man bij elkaar gebracht.

4. Wat is je mooiste jeugdherinnering?

Toen mijn familie nog in de jungle woonde zag ik een grote beer, 's nacht hoorden wij een olifant, in de middag werden mijn oogjes en oren getrokken door veel mooie tropische vlinders en vogels en in de ochtend werden wij gewekt niet door het rinkelen van de wekker maar door het lawaai van aapjes en wilde hanen.

5. Wat is de mooiste plek van Heiloo?

Ik vind elke centimeter van Heiloo heel erg mooi. Het meer, het bos, de begraafplaats, de bloemen, de boerderij, het winkelcentrum en de woningen, ze zijn echt schitterend. Maar in het bijzonder onze achtertuin. De schitterende bloemen en planten die door mijn man geplant werden en het hutje dat er ook gebouwd werd.

6. Waarvoor kunnen ze je wakker maken?

Iemand meldt dat er een vliegmaatschappij is die een goedkope ticket naar Indonesië in de aanbieding heeft. Dan kan ik mijn familie bezoeken en een lezing geven over hoogbegaafdheid op één van de Universiteiten in Indonesië.

7. Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?

"Prihatin" (in het Indonesisch, "beheers je") dat zei mijn moeder altijd tegen mij. Als je iets wilt hebben, wees tevreden met wat je hebt. Dit advies maakt mij nog altijd gelukkig.

8. Wat weten de meeste Heilooërs niet van je?

Behalve dat ik werk bij Vluchtelingen Werk in Heiloo, werk ik ook als vrijwilliger in Indonesia. Samen met Indonesische psychologen en orthopedagogen lezingen geven op de universiteiten en aan ouders van hoogbegaafde kinderen. Wij proberen om met een nieuwe kijk op hoogbegaafdheid hen te prikkelen, hoe de ouders en de leerkracht met hen moeten omgaan thuis en in de klas. Voor dit programma schrijf ik boeken over laat pratende hoogbegaafden in de Indonesische taal. Het maakt dat ik mijn Indonesische moedertaal nooit zal vergeten, in tegendeel het zelfs wordt verbeterd.

9. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?

Ik vind dat alles al prima is, wat wij hebben in Heiloo, maar ik wil een idee toevoegen. Het gaat dan om een Internationale Dag in Heiloo. Waarom? Want er wonen nu in Heiloo veel mensen van overal uit de gehele wereld. Heiloo is een multiculturele samenleving geworden.

10. Persoonlijke vraag: Hoe voelt het om ingeburgerd te zijn?

22 jaar geleden bestond het verplichte inburgeringsprogramma nog niet. Ik zat toen bij de NT2 opleiding in Alkmaar. 20 jaar daarna werd ik opgeroepen door de gemeente, ik moest inburgeren. Adoeh! Gelukkig slaagde ik voor de vrijstellingstoets. Wat voel ik? Ja, ja… door de taal te beheersen, wordt het makkelijker om met iedereen om te gaan, dan voel je je als een deel van de maatschappij.

Ik nomineer Angelien Liefting voor de volgende 10 vragen. Mijn persoonlijke vraag: Wat gebeurt er dagelijks bij jouw op de zorgboerderij?

Het is voorjaar, u smeert toch ook een clowntje?

Foto: Facebook

HEILOO - In de zomer van 2015 opende Els Harkmans de Facebookpagina 'een clowntje smeren voor een zonnig leven'. Met de pagina en haar project wil Els aandacht vragen voor huidkanker en het belang van jezelf en je kinderen goed beschermen tegen de gevaren van de zon.

De pagina wordt al snel goed bezocht. Inmiddels staan er op de site al veel foto's van mensen die de actie een warm hart toedragen. Zij plaatsten een foto van zichzelf met een clowntje van zonnebrand. Op het moment dat Els de pagina opende, was zij zelf al ernstig ziek en eind vorig jaar is zij helaas overleden. De nabestaanden van Els zetten het project echter met minstens zoveel enthousiasme voort. Doe ook mee en smeer een clowntje voor een zonnig leven! Als u het leuk vindt, kunt u uw foto plaatsen op de Facebookpagina: 'Project Els Harkmans, een clowntje smeren voor een zonnig leven'.

Tekst: Linda van Rozendaal.

Optreden saxofonist Victor Posch voor expo BukBuk

Victor Posch geeft op zaterdag 21 mei twee optredens in de Oudheidskamer Foto: aangeleverd

HEILOO - De bekende saxofonist Victor Posch zal op zaterdag 21 mei twee optredens geven als onderdeel van de expositie van de Historische Vereniging Oud Heiloo over jongerencentrum BukBuk, die op dit ogenblik te zien is in de Oudheidkamer.

Victor Posch begon op zijn zestiende saxofoon te spelen, nadat hij een optreden van de bekende saxofonist Bertus Borgers (Herman Brood, Golden Earring e.v.a.) in de BukBuk bijwoonde. Posch maakte 2 cd's, waarvan de eerste bekroond werd in het radioprogramma Shouting Boots. Hij schreef muziek voor de voorstelling Een Paard (De Karavaan), Amnesty International, de NoordWest Groep, componeerde een kindermusical, schreef en speelde mee in theatervoorstellingen (o.a. De doodgraver van Wieringen, Boeten en Dode Vaders, Lieve Zonen), was vele malen te zien als saxofonist in tv-programma's, trad duizenden malen op in kroegen, in zalen en theaters in binnen- en buitenland, is workshopleider, speelt piano en zingt.

De voorstelling waarmee hij naar Heiloo komt zal bestaan uit materiaal uit zijn solovoorstelling Van de Straat. Speciaal voor deze gelegenheid schreef hij ook een aantal nieuwe gedichten, teksten en liedjes over uiteenlopende onderwerpen: leven als straatmuzikant, Margriet Eshuis, scherven en dronkaards, Nijenburgh en de liefde. Posch wordt begeleid door gitarist Leo Maubach.

De 2 voorstellingen vinden plaats van 14.15 tot 15.00 uur en van 15.30 tot 16.15 uur in de Oudheidkamer, Bergeonstraat 30, Heiloo. De zaal is geopend van 14.00 tot 17.00 uur en de toegang is gratis.

Bokkentocht smakelijk en gezellig

HEILOO - De organisatie van de Heilooër Limmer Bokkentocht afgelopen 16 april kijkt terug op een drukke en gezellige zesde editie. Met name veel groepen streken neer bij de elf horecagelegenheden en konden van vele verschillende voorjaarsbieren proeven en genieten. Velen van hen hebben meegedaan aan de winactie en zijn inmiddels benaderd. Gefeliciteerd allemaal!

Voor de taxi werd vanaf de afgelopen tocht een bescheiden bijdrage gevraagd van € 1,- p.p. per ritje. De organisatie en TaxiBlauw doneren dit bedrag aan een lokaal goed doel. Deze eerste keer wordt het geschonken aan Project Els Harkmans, ter voorkoming van huidkanker, een actueel doel met de afgelopen en komende zonnige dagen!

De herfsteditie van de Bokkentocht zal dit jaar plaatsvinden op 15 oktober.

BB TomTrade

Een blije Thomas Slinkert op de nieuwe locatie.  Foto: Arjan Hoogvorst

TomTrade

Telefoon- en tabletreparaties

Kennemerstraatweg 464, 1851 NG Heiloo (WBC). Telefoon: 072 - 850 09 49, e-mail: info@tomtrade.nl, website: www.tomtrade.nl

HEILOO - Van de spreekwoordelijke zolderkamer tot een mooie eigen ruimte in het Willibrordus Business Centrum, in amper vier jaar tijd. Dat is in vogelvlucht het verhaal van ondernemer Thomas Slinkert, die met TomTrade dagelijks een breed dienstenpakket levert op het gebied van mobiele telefoon- en tabletreparaties.

Die brede en snelle service verleent TomTrade tijdens piekuren met totaal vier medewerkers. Thomas Slinkert moet glimlachen, als hij bedenkt dat hij zo'n vier jaar terug nog een eenmanszaakje runde. "Hoewel ik eigenlijk een horeca-achtergrond heb, zat ik thuis in m'n vrije tijd altijd al te knutselen met computers. Dan demonteerde ik een pc, om 'm vervolgens eigenhandig te repareren en weer netjes in elkaar te zetten", herinnert hij zich nog al te goed. "Daarnaast had ik tevens de webshop telefoonhoesjes.com, waarmee ik ook de nodige onderdelen leverde. Al snel kwamen er steeds meer verzoeken om ook reparaties uit te voeren, wat inmiddels veel meer werk oplevert dan de webshop."

Alle faciliteiten

Zodoende nam TomTrade zijn intrek in het WBC, waar het bedrijf tot 1 april met een werkruimte van hooguit twintig vierkante meter de klanten van dienst was. Sinds genoemde datum zijn Thomas en zijn collega's actief vanuit een grotere ruimte enkele deuren verderop. "Hier beschikken we over aanzienlijk meer oppervlakte en alle benodigde faciliteiten, om onze klanten van dienst te zijn. Dat tot volle tevredenheid van zowel onszelf als de clientèle."

Snelle service

Particulieren en bedrijven kunnen bij TomTrade aankloppen voor het laten uitvoeren van reparaties aan onder meer schermen, knopjes, accu's en van mobiele laders telefoons en tablets. Het bedrijf verleent een brede en snelle service, en kan met alle bekende merken en modellen uit de voeten. "In bijna elk denkbaar geval kan de klant op de reparatie wachten, wat uiteraard nogal belangrijk voor mensen is vandaag de dag. Verder verzorgen wij ook abonnementen van alle grote providers en kan iemand bij ons eveneens terecht voor allerlei accessoires, zoals hoesjes, kabeltjes en laders", aldus Thomas Slinkert.

Mensen uit de wijde regio weten TomTrade inmiddels te vinden, en komen zelfs uit plaatsen als Alkmaar, Castricum en Uitgeest naar het WBC. Openingstijden: ma-di-wo-vr 10.00-17.30 uur, do. 09.00-21.00 uur, za. 13.00-17.00 uur.

In het Land van Niks mag niks

Foto: Stip Fotografie

HEILOO - De Juniorenbende van Theaterbende Heiloo bestaat uit 21 leden tussen de 8 en 12 jaar. In 2016 spelen zij de voorstelling 'Het LAND van NIKS'. De groep is hecht en ze hebben met elkaar hard gewerkt om deze productie tot een levendig geheel te maken.

In het Land van Niks mag niks. Niet spelen, niet schreeuwen, niet lachen, helemaal niets. Dat heeft koningin Koud'n'kill bepaald. Het Volk verveelt zich nogal, totdat op een dag de Doodgewone Dames arriveren met hun buurjongen Sebastiaan. Ze willen helpen het Land van Niks te veranderen in een Land van Iets.Koningin Koud'n'kill is uitzinnig van woede als ze er achter komt wat er is gebeurd, en dreigt met zware straffen. Zou het ooit nog goedkomen met het Land van Niks?

Het weekend staat bol van de stuiterende spelertjes, muziek, dans en eigen ideeën. Zoals ieder jaar verrassen de kinderen iedereen met hun vindingrijkheid, grappige momenten en verrassende talenten. Kortom: een voorstelling die het bezoeken meer dan waard is!

Datum voorstellingen:

- 28 mei 2016 om 14.30 uur en 19.30 uur.
- 29 mei 2016 om 12.30 uur en 15.30 uur.

Locatie: Cultureel centrum de Strandwal, Olvendijk 2A, landgoed Willibrordus, Heiloo.

Kaarten (8 euro p.p.) via www.theaterbende-heiloo.nl bij Boekhandel De Schrijverij (Heiloo) of aan de deur.

Wie kent postbode Dobber?

Postbode Dobber.

HEILOO - Gezocht: informatie over de Heilooër postbode C. Dobber die rond 1977 moet zijn overleden.

Kunstschilder en schrijver Jean Thomassen uit Heiloo is op zoek naar een postbode. "Ik ben bezig met het voorwoord voor een Engels boek dat rond 2019 moet verschijnen. Daarvoor ben ik op zoek naar een in Heiloo werkzame postbode met de naam C. Dobber. Ik heb in de jaren tachtig zijn dochter ontmoet die mij een foto van hem gaf, maar er was toen een kunstmarkt gaande en ik had het nogal druk en vergat haar adres te vragen. Zij is nu natuurlijk getrouwd, heet misschien anders en woont waarschijnlijk hier niet meer, en ik heb dus ook al navraag gedaan bij Dick Slagter van de vereniging Oud Heiloo, maar die kon mij niet helpen..."

Thomassen hoopt dat de lezers van de Uitkijkpost hem aan meer informatie kunnen helpen. Wie kende hem of weet iets over hem? Reacties graag aan jeanthomassen@hotmail.com.

Wandelen voor KWF op Alp d'Huzes

Jaap de Vries uit Heiloo en Fred Valkering-Simoncic uit Egmond-Binnen.

HEILOO - Donderdag 2 juni gaan Jaap de Vries uit Heiloo en Fred Valkering-Simoncic uit Egmond-Binnen voor de eerste keer proberen drie keer de Alpe d'HuZes wandelend te bestijgen voor KWF Kankerbestrijding. Dit doen zij samen met duizenden fietsers en wandelaars. Zij willen hiermee € 2.500,- per persoon zien binnen te halen voor het KWF. U kunt hen steunen door te doneren op https://deelnemers.opgevenisgeenoptie.nl/doneren. Moedig Jaap en Fred aan, help hun het bedrag en de top te halen, en steun de strijd tegen kanker.

Jaarlijkse rommelmarkt in de Nic. Beetsweg

HEILOO - Dit jaar vindt voor de 19e keer de rommelmarkt van de Nicolaas Beetsweg plaats. Elk jaar doen er meer mensen mee. Het leuke van deze markt is dat het nog niet vergeven is met handelaren, maar gewoon de mensen die interessante spullen van hun zolders en schuren tevoorschijn halen. Bij sommige kramen is de opbrengst voor een goed doel bestemd.

De straat is volledig afgesloten, dus alle ruimte om lekker te struinen en voor kinderen om te spelen op straat.

Zaterdag 21 mei 2016 van 9.00 tot 15.00 uur. Voor meer informatie: straatmarktnicbeetsweg@gmail.com

Natuurlijk in beeld en verhaal

Een interpretatie van het thema van vorig jaar: delen. Foto: Miel van Velzen

HEILOO - De foto- en verhalenwedstrijd van Stichting Buitenkans is ook dit jaar een mooie kans voor schrijvers en fotografen. Een van de foto's die vorig jaar reusachtig groot werd getoond op het landgoed, was van de toen nog 13-jarige Miel van Velzen. Vorig jaar was het thema 'Delen', nu is het thema 'NATUUR-lijk inspirerend'. Met het thema 'delen' in zijn achterhoofd kwam Miel op een cultuurdansdag in Alkmaar en maakte deze foto. Hij hoopt dit jaar weer zo'n plek of moment te treffen waarop hij het thema van dit jaar kan toepassen.

Met zowel het fotoproject als het verhalenfestival proberen de organisatoren een brug te slaan tussen burgers met psychiatrische problematiek en de bezoekers van Galerie de Buitenkans. Het beste verhaal en de mooiste foto zullen in de Uitkijkpost gepubliceerd worden. Winnaars krijgen een prijs in de vorm van een (boeken)bon.

Deelname is kosteloos en iedereen is van harte uitgenodigd om deel te nemen. Inzendingen kunt u tot tot 24 mei sturen naar buitenkansfotoproject@gmail.com

Legale tuinen voor flatbewoners

Foto: Alfred Roszbach

HEILOO - In oktober vorig jaar heeft de gemeenteraad van Heiloo bepaald dat bewoners van flats aan Termijen de mogelijkheid moesten krijgen legaal een tuin moeten kunnen krijgen, net als aan Mariënstein en Vrieswijk.

De gemeente Heiloo heeft contact opgenomen met KennemerWonen om voor de bewoners aan de Mariënstein, Vrieswijk en Termijen gelijke mogelijkheden te creëren voor het gebruik van een tuintje voor bewoners op de begane grond. Voor Mariënstein en Vrieswijk bezit KennemerWonen rondom de flatgebouwen al een strook grond waardoor de begane grondbewoners een tuin van twee meter vanaf de achtergevel kunnen gebruiken.

Voor Termijen betekent het dat KennemerWonen een strook grond dient aan te kopen. Op verzoek van de gemeente hebben de bewoners aan de Mariënstein en Vrieswijk de tuinen inmiddels teruggebracht naar twee meter.

Aan de bewoners van de Termijen heeft de gemeente per brief in september 2015 aangegeven nog geen erfafscheidingen of tuinbeplanting te verwijderen totdat de gemeente met KennemerWonen de eventuele aankoop heeft geregeld. Zodra dit rond is, wil de gemeente een haag plaatsen op de erfgrens. Het resultaat van deze acties zal zijn dat de tuinen op één lijn langs de achtergevel liggen waardoor het onderhoud van het gras door de gemeente efficiënt uitgevoerd kan worden.

Bron: BeatFM

Zonvaart Reizen Beste Reisbedrijf van Nederland

Het team van Zonvaart Reizen.

HEILOO - Na een grootschalige strijd is Zonvaart Reizen verkozen tot winnaar van de verkiezing Reisretailbedrijf van het Jaar 2016. Tijdens een uitverkocht gala in The College Hotel in Amsterdam kreeg het team van Zonvaart Reizen de bijbehorende award uitgereikt door Hanne Buijs, directeur marketing van Schiphol Airport.

Volgens de jury komen in het bedrijf alle succesfactoren samen: familiegevoel, de-'met z'n allen gaan we ervoor'-benadering, klantbeleving, innovatie, een sterke focus op de ontwikkeling van medewerkers en controle op de bedrijfsprocessen. 'Zonvaart Reizen heeft een geweldige balans in activiteiten gecreëerd. Daarnaast is ruim op tijd de keuze gemaakt om niet meer afhankelijk te zijn van het klassieke aanbod van traditionele touroperators maar te kiezen voor het direct doen van zaken met buitenlandse agenten en operators.'

Carla Kuijs, HR-directeur van het al 52 jaar bestaande familiebedrijf: "De titel Beste Reisbedrijf van Nederland is voor ons van grote waarde. Het is een erkenning voor de inzet van ons deskundige en enthousiaste team en de goede kwaliteit die wij als reisbedrijf onze klanten willen bieden. We vieren dat dan ook met een leuke vakantiegeldactie waarbij mensen een reisbedrag van 500 euro kunnen winnen."

Bomen voor de kleine tuin door Cor van Gelderen

HEILOO - Een kleine tuin is de realiteit van de meeste tuinliefhebbers. We wonen in ons land dicht op elkaar en kunnen jammer genoeg niet allemaal grootgrondbezitters zijn. Toch is een tuin zonder bomen moeilijk denkbaar. Bomen zijn nodig voor de rust die ze brengen, de hoogte die we nodig hebben in de tuin en als het even kan wat lichte schaduw op zomerse dagen. Als de boom dan ook nog aardig bloeit, leuke vruchten draagt en een mooie herfstkleur heeft, niet groter wordt dan 5 meter met een elegante groeivorm, zijn we tevreden. Cor van Gelderen laat u de bekende en vooral ook minder bekende kleine bomen die het in de kleine tuin goed zullen doen.

Datum en tijd: 25 mei 2016, aanvang 20.00 uur.

Locatie: Ter Coulsterkerk , Holleweg 111 Heiloo

Gratis voor leden van Groei & Bloei, niet-leden betalen € 2,-

Muziektheatervoorstelling Dijkdrift op Landgoed ter Coulster

HEILOO - Het wereldberoemde rietkwintet Calefax en muziektheatergezelschap Silbersee bundelen hun krachten voor 'Dijkdrift'. Van 24 t/m 29 mei speelt deze bijzondere locatievoorstelling op Landgoed ter Coulster in Heiloo in het kader van het Karavaan Festival.

Dijkdrift gaat over een kleine groep mensen die zich heeft teruggetrokken om de dijken – en hun eigen oerdriften – te bewaken. Aan het hoofd van de kleine gemeenschap staat de stokoude Per Abba. Hij gaat voor in het muzikale ritueel dat de bewoners meermaals per dag uitvoeren: een smachtende bede tot 'la Femina'. De muziek is geschreven door Raaf Hekkema die zich liet inspireren door Monteverdi's Mariaverspers, maar naast klassieke muziek ook blues- en jazzinvloeden laat horen in deze productie. Het libretto is geschreven door toneelschrijver Jibbe Willems, die een speciale taal ontwikkelde voor de gemeenschap van Dijkdrift.


Voorstellingen: dinsdag 24 t/m vrij 27 mei: 20.30 uur, za 28 mei: 16.00 en 20.30 uur, zo 29 mei: 14.00 uur.
De voorstelling is te combineren met een Landgoedmaaltijd in Restaurant de Loocatie in Heiloo. Zie voor meer informatie www.karavaan.nl.

Lisette Zomerdijk in 'dode struisvogel' protesteert tegen exotische huiden

AMSTERDAM – Met een groot en apart uithangbord dat leek op een struisvogelhandtas, nam de 39-jarige Lisette Zomerdijk uit Heiloo vandaag deel aan een demonstratie van PETA. Lisette stond voor een modezaak van Hermès in de Amsterdamse P.C. Hooftstraat om zich uit te spreken tegen het gebruik van exotische huiden voor modeaccessoires.

Voor de 26ste keer Familie- stratentoernooi

LIMMEN - Op donderdag 19 mei barst voor de 26e keer het Familie stratentoernooi in Limmen weer los. Meer dan 80 teams kunnen zich weer 3 dagen uitleven op de velden van VV Limmen door middel van voetbal, volleybal en 2 rode draad spellen. Dat het uniek is mogen we na 26 jaar rustig zeggen want het is nagenoeg het enige evenement wat hier in de regio wat nog overeind staat en volledig draait op vrijwilligers! Ook aan de allerkleinsten is gedacht door middel van een kinderkermis.

Sportpark Dampegheest, 19 tot en met 21 mei. Voor aanvangstijden en teamindeling kunt op de website van VV Limmen terecht, www.vvlimmen.nl

Geschiedenis te koop: Blokhuis Lutine

Foto: Funda

HEILOO - Op het randje van Heiloo, vlak voor Alkmaar, staat een stukje geschiedenis te koop. Blokhuis Lutine is goed zichtbaar vanaf de Kennemerstraatweg en zowel het huis als de tuin zien eruit om door een ringetje te halen. In 1920 werd het gebouwd, na eerder te zijn ontworpen door de Duitse architect Fritz Abel. Zoals Blokhuis Lutine staan er nog zo'n 25 prefab chalets in Nederland, waarvan 3 in Heiloo. Blokhuis Lutine staat vanwege zijn grote cultuurhistorische waarde op de lijst van rijksmonumenten. De heer Jac Dekker kocht het huis in 1930.

Jac Dekker was tijdens de oorlog actief in het verzet. Het dossier betreffende die tijd had hij overgedragen aan zijn zoon, Jan Dekker. Deze heeft het destijds aangeboden aan het gemeentebestuur van Heiloo voor het archief. Omdat er namen van plaatsgenoten genoemd werden die sympathiseerden met de Duitsers was het een zeer belastend document. Het dossier raakte onverhoopt zoek en daar had Dekker het erg moeilijk mee. In 2014 dook het dossier weer op in het regionaal archief in Alkmaar. Helaas heeft Jan Dekker dit niet mogen meemaken; hij stierf in 2012.

Het huis is nog steeds in handen van familie Dekker en ik ontmoet ze op de veranda achter het huis. De tuin in combinatie met het huis straalt een serene rust uit. Het valt mij op dat verkeer van de Kennemerstraatweg niet of nauwelijks te horen is. Mevrouw Dekker, een moderne, welbespraakte dame, doet het woord; "Na vele jaren woongenot wil de familie afstand doen van de zorg voor het huis en de tuin," vertelt zij. Ik beaam dat een houten huis vast veel onderhoud vergt. Niets is minder waar, vertelt mevrouw Dekker. "Het huis wordt niet geschilderd, maar behandeld met lijnolie en verhardingsmiddel. Voor weinig geld kwast je het hele huis en dit hoeft maar 1 keer in de 4 á 5 jaar."

Een mooie anekdote is dat de producenten van de film over Prins Bernard en Juliana hun oog hadden laten vallen op Blokhuis Lutine. Het huis moest doorgaan voor een Oost-Europees houten huis waar de hoofdrolspelers tijdens hun huwelijksreis zouden verblijven. Familie Dekker bedankte voor de eer en wimpelde hen af. Ze moesten daarvoor namelijk een periode hun huis uit en dat wilden ze niet.

Meer informatie over het zoekgeraakte dossier is te vinden in het boek "Heiloo, een dorp in oorlogstijd" geschreven door Jaap en Josta de Graaf. Jaap de Graaf is de voorzitter van de vereniging historisch Heiloo.

Tekst: Margreeth Anema

[KADER]

Pieter van Foreest, een Heiloose jonkheer, herenboer en politicus, erfde in 1875 landgoed Nijenburg van zijn vader. Zijn zoon, jonkheer Herpert van Foreest besloot begin jaren 20 om stukken van het landgoed als bouwgrond te verkopen. De belangstelling voor wonen in Heiloo was destijds al groot!

Hij wees een serie kavels aan voor de bouw van 4 houten blokhuizen, De Specht aan de Heerenweg, Het huis van Stet, De Lutine, en Blockhove. De laatste werd in 1944 op last van de Duitsers gesloopt. Het stond namelijk in het schootsveld van de Duitse verdedigingswerken.

Herpert van Foreest maakte als commissaris deel uit van de firma Christoph & Unmack, een Duitse timmerfabriek. De keuze voor de blokhuizen die in deze fabriek vervaardigd werden was dus niet verwonderlijk.

De huizen zijn van voortreffelijke kwaliteit. De Duitse timmerfabriek heeft gebruik gemaakt van kunstmatig voorgedroogd naaldhout uit Silezië en Oost Pruisen, dit is zeer tijdsbestendig.

In genummerde bouwelementen kwamen de huizen per trein aan in Nederland. Van Foreest had de plaatselijke aannemer, Jan Rus, in de arm genomen voor montage en afbouw. Hij werd hierbij geholpen door Jan Hommes, Jan Bolten en Nic de Zeeuw, allemaal bekende Heilooër namen.

Net als de huidige prefab woningen, zoals nu bijvoorbeeld te zien op Zuiderloo, was de woning in vier maanden gereed en bewoonbaar.

Blokhuis Lutine werd in voorjaar 1921 betrokken door weduwe Reynvaan met haar 4 kinderen en een Duitse dienstbode. De naam Lutine is een samenvoeging van haar voornaam en die van haar man. "Lu" van Louis en "Tine" van Martine. In 1927 overleed zij. Haar kinderen werden nog twee jaar door grootmoeder verzorgd in Lutine waarna zij vertrokken naar familie in Renkum. Blokhuis Lutine stond leeg.

In 1930 is het huis aangekocht door Jac Dekker en met uitzondering van 2 korte periodes, toen het gevorderd was door de Duitsers, woont de familie Dekker er nog.

Eensgezindheid zoekt muzikanten voor Pop-Up orkest

HEILOO - De jeugdcommissie van Muziekvereniging Eensgezindheid organiseert op zondag 29 mei een Junior hafabra play-in (een soort Pop-Up orkest) en is daarvoor op zoek naar jongeren tot 23 jaar die een muziekinstrument bespelen die in een harmonie-, fanfare- of brassband voorkomen.

Op de play-in gaat de commissie onder leiding van twee dirigenten van 10.00 tot 16.30 uur aan de slag met verschillende muziekstukken. Om 16.00 uur geven zij een afsluitend concert. Naast het samen muziek maken zal er door de dag heen ook gestreden worden om de Gouden Muzieknoot. De jeugdcommissie zoekt voor dit eendagsorkest zowel jongeren die nog nooit in een orkest hebben gespeeld als leden van bestaande jeugdorkesten uit de regio Alkmaar.

Deze play-in wordt mede mogelijk gemaakt door een financiele bijdrage van Keer op Keer Kringloopwinkel in Heiloo. Informatie en inschrijving is mogelijk via www.mv-eensgezindheid.nl.

Duurzame afvalverwerking en bedrijfsvoering: wat is er mogelijk?

HEILOO - Steeds meer zijn burgers en bedrijven zich er van bewust, dat afval op een betere wijze verwerkt kan worden, dan het klakkeloos te verbranden. Sedert begin 2016 wordt in alle wijken van Heiloo Plastic, Metaal verpakkingen en Drankkarton (PMD) gescheiden opgehaald.

Het hergebruik van (huishoud)producten, kleding en materialen is het thema van de informatieavond op dinsdag 31 mei, die Heiloo Energie organiseert in de Tuinkamer van de Strandwal. Na een inleiding over circulaire economie zullen vertegenwoordigers van Dorcas en HVC een presentatie geven over respectievelijk het hergebruik, het nut van afvalscheiding en de verwerking van PMD (afval) materialen. Deze bijeenkomst begint om 19.30 uur en de toegang is gratis

Op zaterdag 4 juni is er in samenwerking met Duurzaam Heiloo een Open Dag, die in teken zal staan van de circulaire economie. In de ochtend is het mogelijk bedrijven met duurzame bedrijfsvoering op de Oude Werf te bezoeken. ´s Middag zijn er presentaties op de werf, de afvalbrengplaats van de gemeente, waaronder over het project 110/100/100, waarin 100 inwoners in Heiloo gedurende 100 dagen 100% van hun afval scheiden. Tevens is er op die middag een excursie naar de afvalverwerking Sortiva. Op de website Heiloo Energie (www.heilooenergie.nl), dan wel via de website van Duurzaam Heiloo (www.duurzaamheiloo.nl) kunnen belangstellenden zich daarvoor inschrijven

Verder zal Heiloo Energie komende weken actief betrokken zijn bij de volgende activiteiten:

In de Ypsalon is op donderdag 19 mei een inloopavond, waar bewoners met hun vragen langs kunnen komen over duurzaam (ver)bouwen en met behoud van comfort energie willen besparen. Vanaf 20.00 uur, locatie Ypsalon De Hucht 4.

Cahaya Maluku, glans van de Molukken in De Beun

Lisa Noya. Foto: aangeleverd

HEILOO - De Molukken, het 1000-eilandengroep in het oostelijk deel van Indonesië herbergt veel culturele schatten. Op vrijdag 20 mei biedt de organisatie BersaMaju een unieke kijk hierop met een cultureel Moluks avondprogramma in theater De Beun in Heiloo.

Het programma heeft als titel Cahaya Maluku, de glans van de Molukken, en begint om 20.00 uur. Bevlogen artiesten, frêle danseressen en vaardige tifaspelers nemen u mee in die warme cultuur van de Molukken.

Gastheer is de bekende tv- en radiopresentator Rocky Tuhuteru. Onder andere culturele groepen zoals dans-en zanggroep Masohi uit Dordrecht en Tifa Bunji uit Krimpen aan den IJssel geven acte de presence. Zangeres Sabine Dissels-Tulaseket (Asli Maluku) brengt haar interpretatie van Lagu Lagu (Molukse liederen) op de bühne. Verder sluiten het Unplugged Live Duo Lisa Noya en gitarist/zanger Wim Lohy de avond af met een repertoire en sound die de link leggen tussen traditie en heden.

Dit jaar is het 65 jaar geleden dat op 21 maart 1951 het schip de Kota Inten de eerste groep Molukkers voor 'een tijdelijk verblijf' naar Nederland brachten. Tegenwoordig is de Molukse gemeenschap niet meer weg te denken uit de Nederlandse maatschappij. De Molukse gemeenschap is rijk aan traditie, muziek, zang en dans. Het programma Cahaya Maluku door BersaMaju naar Heiloo gehaald, laat u graag een deel van die cultuur beleven.

Kaarten zijn te koop via https://www.ticketkantoor.nl/shop/cahayamaluku

Eerste Of All Trades Market groot succes

Foto: aangeleverd

HEILOO - Op 8 mei organiseerde IR Events haar eerste Of All Trades Market, op het evenemententerrein van het Maalwater, welke met veel enthousiasme werd bezocht. Samen met de lokale standhouders bood IR Events een grote diversiteit producten aan op de markt. En nog veel meer. Loungen in het zonnetje met lekkere drankjes en hapjes. Ook de kinderen hebben zich kostelijk vermaakt in en op oorspronkelijke kinderattracties!

Op 10 juli houden wij met veel plezier het tweede Event op De Omloop in Heiloo van 12.00 tot 19.00 uur. Met ditmaal het thema 'Hét feest voor het hele gezin!' Een scala aan gezelligheden voor het hele gezin. Volop kinderanimatie, een terrasje pakken, loungen, heerlijke eet- en drinkgelegenheden, gezellige live muziek mét DJ!

Kortom, een vermakelijke dag voor alle kinderen met leuke entertainment en een heerlijk dagje relaxen voor de ouders. Uiteraard is de entree wederom gratis!

Kijk voor meer informatie op de website: www.irevents.nl

Zwembad Het Baafje biedt Fitplan voor jong en oud

HEILOO - Een belangrijk onderdeel van een goede gezondheid is voldoende beweging, minimaal een half uur per dag. Zwembad het Baafje wil met de zwemmers aan de conditie werken en heeft daar het Fitplan voor ontwikkeld. Door middel van trainingsschema's bouwt men verantwoord aan een goede conditie. Zwemmen is bij uitstek de sport om aan de conditie te werken: er is geen belasting op de gewrichten en naast de inspanning is het ook ontspannend.

Wie ondersteuning wil tijdens het banenzwemmen kan tijdens het vrijzwemmen aan de hand van een door het Baafje gemaakt trainingsschema gaan zwemmen. Er is een grote verscheidenheid aan schema's, dus voor ieder wat wils. De schema's geven houvast en steun in de ontwikkeling van de conditie en zullen blijvend motiveren en activeren.

Supporters van het Baafje
Op vertoon van de Supporters-pas kunnen zwemmers bij elke keer vrij zwemmen een trainingsschema meenemen naar het bad. Dit schema wordt op de kant geplakt zodat vanuit het water het schema kan worden afgewerkt. Dit is een van de voordelen die Het Baafje biedt aan de Supporters van het zwembad. Abonnementhouders, die voor 1 mei een abonnement hebben aangeschaft, zijn automatisch Supporter. Wie alsnog Supporter wil worden kan zich aanmelden bij de kassa.

Zwembad het Baafje heeft verschillende trainingsschema's samengesteld. Elk schema heeft een duur van ongeveer een half uur en er zit een opbouw qua conditieniveau in. Schema 1 is voor de beginnende zwemmer. Tijdens de training wordt er 500 meter gezwommen. Schema 100 is voor de ervaren zwemmer, waarbij 1500 meter wordt gezwommen. In de trainingen zitten gevarieerde oefeningen. Zo zullen duur-, interval-, tempo-, en sprintoefeningen zich afwisselen. Naast de conditieschema's heeft Het Baafje ook schema's gemaakt speciaal voor het aanleren/verbeteren van de verschillende zwemslagen. Wie het prettig vindt om technische adviezen te krijgen, kan ook bij het Baafje terecht. Deze service is geheel vrijblijvend en gratis.

Het Fitplan is een perfecte mogelijkheid om goed aan de conditie te werken! Wie een paar pondjes kwijt wil of de conditie op wil krikken komt meedoen aan het Fitplan.

Afslanken

Margreeth Anema. Foto: aangeleverd

HEILOO - Het is bijna zomer! Als u nog een paar kilootjes kwijt wilt is een BioHCG-kuur een makkelijke oplossing. De kuur duurt 24 dagen en is in combinatie met een koolhydraatarme voedingsrichtlijn goed vol te houden. U raakt er 10 tot 12% van uw lichaamsgewicht mee kwijt. U kunt de kuur zelf doen maar het is ook mogelijk om deze onder begeleiding te volgen.

Wij spreken tijdens de kuur 3 keer af, waarbij uw gewicht, vetpercentage, spiermassa en lichaamsmaten worden opgemeten. Ook zal er tijdens de kuur intensief contact zijn om u door eventuele moeilijke momenten te begeleiden.

De losse kuur kost 135 euro. Als u de kuur onder begeleiding wilt volgen, zijn de kosten 195 euro.
Zie voor meer informatie www.simpelafslanken.com of bel Margreeth Anema op 06-15864429.

Heleen van Essen Borstprothese en Lingerie Advies

CASTRICUM – Heleen van Essen Borstprothese & Lingerie Advies houdt iedere eerste vrijdag van de maand van 9 tot 13 uur een open inloopochtend. Dan kunnen belangstellenden zonder afspraak langskomen om kennis te maken met Heleen en zich te oriënteren op alle mogelijkheden die haar praktijk aan huis te bieden heeft. In die praktijk wordt men in alle rust en privacy geholpen. En niet alleen aan een borst(deel)prothese op maat. De klant heeft ook een ruime keuze aan prachtige beha's en badmode. Uiteraard is het ook mogelijk om voor een eerste kennismaking een afspraak te maken voor een ander moment in de week.

Twee jaar geleden vertelde Heleen van Essen in de Uitkijkpost over de reacties van cliënten: "Mooie, oprechte reacties, die mij energie geven om door te gaan met dit speciale vak." Hoe gaat het nu met Heleen van Essen en haar praktijk? "Goed," zegt Heleen direct. "Steeds meer vrouwen weten mij te vinden. Niet alleen vrouwen die een (deel)prothese nodig hebben, maar ook vrouwen die comfortabele lingerie zoeken na een borstsparende operatie of tijdens of na het reconstructietraject. Het geeft mij veel voldoening om vrouwen na een borstoperatie naar tevredenheid te kunnen adviseren. Alle beha's en badkleding uit mijn collectie voldoen aan de wensen en behoeftes die deze vrouwen hebben. Uiteraard heb ik met het vooruitzicht op de zomer weer een nieuwe collectie samengesteld van mooie protheselingerie en prothesebadmode. Bovendien kan ik dit jaar voor het eerst ook badmode leveren aan vrouwen die een stoma hebben."

Heleen doet veel om volledig op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in haar vak, en richt zich op een nog breder aanbod in de toekomst. "Onlangs heb ik in Duitsland enkele studiedagen bijgewoond van een lingerie- en prothesefabrikant. In het begin heb ik mij gericht op vrouwen die een borstprothese en bijpassende lingerie en badkleding nodig hebben. Tegenwoordig help ik ook veel vrouwen met deelprotheses - bestemd voor vrouwen met ongelijke borsten, bijvoorbeeld als gevolg van een borstsparende operatie of een borstreconstructie.

Ook heb ik in de praktijk mogen ontdekken dat er veel vrouwen zijn die last hebben van een slechtzittende beha. Dat kan gewoon irriteren, maar ook nek- of rugklachten veroorzaken. Veel van deze vrouwen kan ik aan een comfortabel zittende beha helpen, waardoor die schrijnende klachten verdwijnen. En die beha's zijn ook gewoon mooi!"

Heleen werkt voor het aanmeten van de borstprothese uitsluitend op afspraak, waardoor er altijd sprake is van privacy, rust en aandacht. "Ik neem dan ook alle tijd voor iedere klant, om haar één op één te adviseren. Iedere klant krijgt van mij een eerlijk advies op maat.

Het is uiteraard ook mogelijk om een afspraak te maken voor 's avonds of op zaterdag, zodat een bezoek aan mijn praktijk makkelijk te combineren is met andere verplichtingen."

Op vrijdag 27 en zaterdag 28 mei zijn er weer open huis-dagen van 9.00 uur tot 17.00 uur. Dan ligt er voor iedere bezoeker een zomerse WETBAG klaar!

Borstprothese & Lingerie Advies

Willem de Rijkelaan 22

1901 TT Castricum

0251 67 91 62

06 47 58 24 30

praktijk@heleenvanessen.nl

www.heleenvanessen.nl

Haarwerkstudio de Boer Vakmanschap in haarwerken en pruiken

Mariska en Daphne.

HEILOO - Kapsalon/haarwerkstudio de Boer is gespecialiseerd in het vervaardigen van verschillende haarwerken, zoals pruiken, toupets en haarstukken. Mariska en Daphne zijn op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van haarwerken en hoofdhuidproblemen. Oorzaak voor versnelde haaruitval kunnen zijn: erfelijkheid, hormonen, medicijnen, alopecia androgenetica (mannelijke kaalheid), alopecia areata (pleksgewijze kaalheid), bestraling, chemotherapie of brandwonden.

Ook zijn zij steunpunt van Stichting Haarwensen. Deze Stichting doneert haarwerken van echt haar aan kinderen t/m 18 jaar met een haarziekte. Daarnaast geven zij workshops in het ziekenhuis MCA te Alkmaar voor de Stichting Look Good Feel Better. Deze stichting biedt kankerpatiënten een ontspannende ochtend met tips over huid, make-up en haarwerken, hoofddoekjes en meer.

Twee nieuwe haarwerkmerken uitgelicht

Mariska over het nieuwe merk de Sentoo premium: "Het is een synthetisch vezel, maar niet van echt haar te onderscheiden, met veel veerkracht en het voelt superzacht. Deze haarwerken zijn van de allerhoogste kwaliteit gemaakt met flexifiber. Verder zijn ze gemakkelijk in onderhoud en te behandelen met regelbare föhn of krultang (max. 140 graden). Wanneer u het model en kleur heeft uitgekozen wordt deze op maat en naar wens aangepast. Zo krijgt u een zeer mooie en natuurlijke haarstijl. Follea is de volgende serie waar ik iets over wil vertellen: deze haarwerken en pruiken zijn van echt Europees haar gemaakt, en hebben een speciaal binnenwerk voor mensen met een gevoelige tot zeer gevoelige huid."

Permanente bevestiging

Bent u zelf niet zo handig met het op- en afzetten van uw haarwerk of haarstuk, dan zou u voor een permanente bevestiging kunnen kiezen. Deze blijft ongeveer 5 weken zitten. "Wij maken het haarstuk los, dit wordt behandeld, en vervolgens weer bevestigd. Dit systeem is vooral voor mensen met heel dun/fijn haar, of bij alopecia androgenetica zeer geschikt." Advies van Haarwerkstudio de Boer is discreet, vakkundig en zonder enige verplichting.

Het bedrijf is SEMH-erkend leverancier en ANKO-haarwerksectie gecertificeerd en erkend door de zorgverzekeraar, dus voor u een garantie van vakmanschap, kwaliteit en service. In de kapsalon werken Marijke, Linda, Marit, Daphne, Ed en Mariska volgens de laatste mode. Zij volgen geregeld cursussen (ook in Italië), en staan graag voor u klaar met vrijblijvend advies.

Bewust Groen

"Wij willen zo min mogelijk het milieu belasten en een enorme kwaliteit neerzetten! Daarom werken wij met 'Oway', The Organic Way uit Italië," vertelt Mariska. "Wij zijn van mening dat het gebruik van ingrediënten die gezonder, meer natuurlijk, rijk aan actieve ingrediënten en vrij van chemische behandelingen, gezonder zijn voor ons lichaam en onze welzijn en de kwaliteit van het leven verhoogt."

Idealen: een nieuwe manier van werken, een ambitie. / Een ambitie om met natuurlijke producten te werken. / Vooruitgang, onderzoek en kwaliteit. / Duurzaamheid, duurzame materialen in samenhang met de natuur. / Ontspanning, een moment voor jezelf. / Tijd nemen en krijgen. / Ervaar de natuur en voel wat die te bieden heeft. / Respect voor jezelf, voor elkaar en voor deze aarde.

Meer informatie:

Kapsalon De Boer
Van Aostastraat 4
1851 JC Heiloo
072-5337660

www.kapperdeboer.nl

FysioXpert specialist in oncologische revalidatie

HEILOO - Fysiotherapiepraktijk FysioXpert in Heiloo is al bijna 20 jaar een vertrouwd adres voor uiteenlopende vormen van fysiotherapie. De praktijk biedt gerichte trainingen aan mensen die behandeld worden met chemotherapie bij kanker. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die gericht blijven trainen tijdens de chemotherapie, aanzienlijk minder achteruit qua conditie in kracht dan wanneer zij dit niet zouden doen.

Twee jaar geleden berichtte Uitkijkpost over het bedrijf en de werkwijze. Edith Corts van FysioXpert vertelt hoe het nu gaat: "Het gaat heel goed met onze praktijk! Afgelopen jaren zien wij een toename van de toeloop van patiënten naar onze praktijk. We zien een gevarieerde patiëntengroep: sporters, geriatrische patiënten, orthopedische patiënten, oncologische patiënten, enzovoort. Doordat onze fysiotherapeuten verschillende specialisaties hebben kunnen we voor een grote patiëntengroep klaar staan. Zo kunt u bij ons terecht voor manuele therapie, sport fysiotherapie, oedeem fysiotherapie, oncologische zorg en algemene fysiotherapie. Steeds proberen we mensen de hoogst mogelijke kwalitatieve zorg te geven met een persoonlijke benadering."

FysioXpert is de afgelopen jaren aangesloten bij verschillende netwerken, waaronder het Orthopedie Netwerk, Rugnetwerk, Caudicationetwerk en het in 2016 opgerichte netwerk Netwerk Oncologische Zorg. In dit laatste netwerk worden patiënten tijdens en/of na de chemotherapie en bestraling verwezen voor oncologische revalidatie. Hierbij wordt een trainingsprogramma op maat gemaakt. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die een persoonlijk afgestemd trainingstraject volgen, beter de chemotherapie doorlopen en sneller revalideren.

"In deze netwerken werken we nauw samen met de specialisten van het NWZ groep in Alkmaar en Den Helder en andere zorgverleners. De laatste jaren verplichten de ziekenkostenverzekeringen ons om een onafhankelijk onderzoek te doen naar de klanttevredenheid. Over 2015 hebben we gemiddeld een 9,1 gescoord waar we ontzettend trots op zijn!" vertelt Edith.

Joep Gokemeijer is sinds dit seizoen de fysiotherapeut van Terriërs Dames 1. Edith Corts en Roy van Soest zijn sinds 2015 vaak in Zorgvilla Van Hollant Craenenbroeck te vinden voor het verzorgen van de fysiotherapeutische zorg bij de bewoners. De medewerkers van FysioXpert zijn altijd actief op het gebied van bij- en nascholingen. "Ook de netwerken waarbij wij zijn aangesloten vragen deze inspanningen en deze doen wij met groot plezier. Op onze website en onze facebook pagina kunt u onze inspanningen en activiteiten volgen."

Er is bij FysioXpert zelfs ruimte voor meer medewerkers. "Graag zien wij dit jaar ons team versterkt worden met een nieuwe, enthousiaste collega fysiotherapeut. Het Netwerk Oncologische Zorg helpen wij graag door de bijdrage van Edith Corts in de werkgroep communicatie. Ook dit jaar willen wij de patiënten weer blijven voorzien van kwalitief goede fysiotherapeutische zorg met een persoonlijke benadering."

Wilt u meer informatie over Fysiotherapiepraktijk FysioXpert of een afspraak maken, neem dan contact op op 072-5333271. Voor behandeling heeft u geen verwijzing van een arts nodig.

Jonge Castricumse Rugbyers Nederlands Kampioen

Foto: Raoul van Eijk

CASTRICUM - Vorig weekend zijn de benjamins van de Castricumse Rugbyclub Nederlands kampioen geworden. Met een groep van maar liefst 80 rugbyers, ouders en begeleiders waren de duinranders afgereisd naar Oisterwijk, waar het jaarlijkse moederdagtoernooi gespeeld werd. Op dit toernooi komen vanuit het hele land de sterkste benjamin teams (9-10 jaar), om te beslissen wie er Nederlands kampioen gaat worden.

Al in de poule fase lieten de Cas spelers zien dat ze maar voor een prijs waren gekomen. Als winnaar van de poule stroomden ze de kwart finale in. Dit was een ontmoeting met een oude bekende: de Bulldogs uit Almere. Na een klinkklare overwinning konden ze zich gaan opmaken voor de halve finale. Deze moest gespeeld worden tegen een team van de British School Netherlands. Een zeer sterk team, echter niet sterk genoeg.

Door de brede selectie van zowel jongens als meisjes hadden de benjamins nog genoeg power over om ook de finale, tegen Rotterdam, te winnen. Naast het kampioenschap sleepte ze de prijs voor het beste talent binnen en wonnen ze de, bij rugby zeer belangrijke, Fairplay cup.

Rugby is een opkomende sport in Nederland en het is mooi om te zien dat een relatief klein dorp als Castricum, bij zowel de senioren (het driede won die dag de beker) als bij de jeugd toonaangevend in Nederland is. Het volgende evenement op Wouterland staat in de planning voor 18 juni, dan komen de Nieuw Zeeland Ambassadors (waaronder een aantal oud All Black spelers) een demonstratiewestrijd spelen tegen het Nederlands 15-tal.

Alleen maar Verdonk

EGMOND - Henk Verdonk jr. uit Egmond aan de Hoef heeft achteraf gezien niet geheel verrassend de donderdagavondwedstrijd in Akersloot om de Kids And Parentsbikeschool (KPB) mauntainbikecup gewonnen.Vooraf was de spanning redelijk hoog met Ben Visser (Heerhugowaard) aan de start. Visser had goede papieren om seriewinnaar Henk Verdonk jr. de nodige tegenstand te kunnen bieden.Van deze confrontatie kwam het niet want Visser stond al in de eerste ronde aan de kant met een vastgelopen derailleurwieltje, Verdonk jr kon dus een strijdige onemanshow ten tonele brengen.Achter Verdonk jr trachtte het trio onder leiding van Henk Louwe (Alkmaar) Henk-Jan Verdonk sr. (Egmond aan de Hoef) en de jongste telg van de Verdonken, Wim, de schade zoveel mogelijk te beperken.Na half koers viel dit trio uit elkaar en moesten zij ieder voor zich hun boontjes zien te doppen.Uiteindelijk trok Wim Verdonk aan het langste eind en pakte voor zijn vader een mooie tweede plaats.Toch zag het er nog even naar uit dat vader Verdonk zijn jongste zoon een plek naar achter zou wijzen maar toen Wim dit in de smiezen kreeg kon hij in zijn laatste adem toch nog een versnelling plaatste wat hem een mooie tweede plaats opleverde en zijn vader dus voorbleef.

Uitslag:

1. Henk Verdonk jr.

2. Wim Verdonk

3. Henk Verdonk sr.

Spektakel bij kampioenswedstrijd HSV-KFC

Foto: Wim Leering via Twitter.

HEILOO - Aangezien het hoofdveld was afgekeurd, mocht HSV te gast bij buurvereniging De Foresters. Daar werden alle vrijwilligers opgetrommeld om alles in goede banen te leiden. Het sportpark werd voor een middag omgetoverd in een rood gele Basis.

Heel veel spandoeken, vlaggen en vuurwerk, de verwachtingen waren hooggespannen: zou HSV het team van KFC wat bijna de hele competitie bovenaan staat, kunnen verslaan?

De in grote getalen toegestroomde toeschouwers kregen helaas een matige wedstrijd te zien. In de 1e helft kwam KFC op een 2-0 voorsprong, echter moesten zij door een rode kaart met 10 man de wedstrijd uitspelen.

HSV deed zijn best, maar het mocht niet baten. Het lukte allemaal net niet en de scherpte welke we de afgelopen weken gewend waren, en wat het verschil maakte, ontbrak.

Toen KFC in de 2e helft 3-0 maakte, probeerde HSV het laatste half uur nog alles uit de kast te halen. Tevergeefs. De wedstrijd eindigde middels een doelpunt van Tim van Hekken in 3-1.

Hierdoor is KFC kampioen geworden en zal HSV verder strijden in de nacompetitie voor een plaats in de 2e klasse. Uiteraard kunnen ze de komende weken nog alle support gebruiken! Hou de plaatselijke media en de HSV site in de gaten voor het programma.

[KADER]
Brandschade

Helaas liep het een beetje uit de hand tijdens de wedstrijd. Supporters van KFC hadden vuurwerk bij zich en door een combinatie van enthousiasme en onoplettendheid is daarmee brandschade ontstaan aan het kunstgrasveld van Foresters. Op social media klinkt verontwaardiging, en medeleven voor de clubs - ook voor KFC, want die zullen voor de herstelkosten moeten opdraaien.

Doe niet wat je brein wil

CASTRICUM - Op zaterdag 14 mei organiseert het Academisch Centrum Holland een studiedag over hersenonderzoek en -mythes en hoe je breinpassies en -blunders omzeilt en geluk door zin creëert. Tijden: 10.00 tot 16.30 uur bij Kapitein Rommel, Castricum. Opgeven vooraf: www.metacht.com.

7 tegen 7 toernooi voor het goede doel

HEILOO - Op woensdag 8 juni organiseert voetbalvereniging De Foresters uit Heiloo in samenwerking met de stichting Zwaluwen Jeugd Actie een 7 tegen 7 toernooi, dat in het teken zal staan van het goede doel. Een toernooi voor jongens en meiden van 8 tm 13 jaar (E & D-leeftijdscategorie), met een afsluitende loterij en BBQ/borrel voor de deelnemers en ouders. De opbrengst van het evenement gaat geheel naar het goede doel!

Stel een team samen van vrienden/vriendinnen (minimaal 7 en maximaal 9), en maak o.a. kans op kaarten voor de Johan Cruijff Schaal en/of één van de drie plekken in de spelersescorte. Daarnaast zijn er tijdens de loterij nog vele andere toffe prijzen te winnen!

Kom ook op voor spierziekten en schrijf je nu in via Swen_Haperen@hotmail.com

Limmen C2 kampioen

De kampioenen van C2 zijn, vlnr staand: Wessel Hoeben, Mats Tijsen, Jens Rozenbroek, Jovi Kerssens, Pepijn Kuiper, Xander Schoemaker, Bram Levering, Jordi de Boer. Onder: Thomas Aardenburg, Jesper Lute, Bas Wempe, Luuk Faber en Joris Twisk. Coaches vlnr: Eric Rozenbroek en Peter Hoeben. Foto: aangeleverd

LIMMEN - Afgelopen zaterdag is na een zwaar bevochten overwinning, de C2 van V.V. Limmen kampioen geworden in de 2e klasse. Met champagne, bloemen en een medaille was het feest compleet.

BOUWBEDRIJF
TERLUIN


Voor al uw aan-, ver- en
nieuwbouw. Ook renovaties.
Kozijnen, deuren, ramen.
Vrijblijvend prijsopgaaf:
T: 072 505 3395

Kim's Haarsalon. Kinderen knippen t/m 12jr €10,- Knippen €12.50 Kleuren vanaf: €27.50 Permanenten+ knippen vanaf €50.00 Wassen+ knippen+ föhnen €17,50. High lights van af €15,- Bel voor een afspraak naar: 06 - 3004 2383 Pinnen NIET mogelijk. Tot snel!

Energieker de zomer tegemoet met Do-In! Ziet u dit wel zitten? Doe dan vrijblijvend een Do-In les mee. In een kleine groep met veel persoonlijke aandacht leer ik u oefeningen voor het strekken van meridianen. De Do-In lessen zijn op maandagavond en vrijdagochtend. Bel voor informatie: John Compas tel. 06-46318915

KWEKERIJ DE BUITENKA(N)S (Willibrord terrein) Meer dan 250 soorten vaste planten in 11 cm pot nu € 1,95 p/stuk en 3 stuks voor € 5,-. U vindt de kwekerij tegenover de brandweerkazerne a/d Bullaan 2 in Heiloo. Open van maandag t/m vrijdag van 10.30 tot 16.30 uur. Op zaterdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Info 072-535 2225

VERMIST sinds ma 9 mei Poes POEKIE (8 jaar) omgeving Spanjaardslaan. Poekie heeft een bonte vacht van zwart/rode vlekken met witte bef en witte pootjes. Familie Morssink 06 - 4411 6317

FITNESSCENTRUM HEILOO Individuele schema's en diverse groepslessen. V/a 6 jaar. Prettige en deskundige begeleiding. 7 dagen p/w open. V/a € 13,- p/m. Bel of kom langs voor gratis kennismaking naar Nijverheidsweg 25. Tel: 072-760 0357 www.fitnesscentrumheiloo.nl

HOVENIERSBEDRIJF ELSMAN voor al uw tuinwerkzaamheden.
T: 072 533 8298 of hovenierelsman@quicknet.nl

Ook dit jaar weer GEZELLIGE STRAATMARKT in de NICOLAAS BEETSWEG te Heiloo op zaterdag 21 mei van 9 tot 15 uur

Kom naar de leukste kringloop KRINGLOOP HEILOO, nabij Karwei, De Oude Werf 7. Open di t/m za 10-17 uur Inbreng en gratis ophalen. Tel: 072-533 4000 of info@kringloopheiloo.nl Nu ook pin.

www.hoveniersbedrijfdepopulier.nl. Al 25 jaar het adres voor al uw tuinwerkzaamheden. o.a. snoeien, onderhoud, aanleggen van oude- en nwe TUINEN, sier- en herbestr. Het plaatsen van SCHUTTINGEN. Gratis ontwerp enz. Alles is bespreekbaar. Ingeschr. KvK, goudengids. Bel voor een vrijbl. prijsopg. 072 - 888 4612

GEWICHTSCONSULENTE SANDRA ZOON. Gewichtsproblemen aanpakken zonder dieet, voor alle leeftijden ! Nu ook 6 WEKENPLAN. De Kistemaker 34 Heiloo, 06 - 5732 2934 E: sandrazoon.gewichtsconsulente@gmail.com W: www.sandrazoongewichtsconsulente.nl

BROCANTE & GARAGE SALE zaterdag 21 mei 10:00 - 16:00 uur. Burg. De Wildtlaan 2 Heiloo

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating.
T: 072 533 6002 www.iristuinen.nl

TE HUUR: nette ruime gerenoveerde GARAGE, € 95/mnd. Omgeving Het Zevenhuizen. DIRECT BESCHIKBAAR. Bel voor informatie 06 - 1824 9311

AMBACHTELIJKE MEUBELSTOFFEERDER heeft wat tijd over ! 35 jaar ervaring. Herstoffering van banken en fauteuils. Het opvullen van eetkamerstoelen, fauteuils, banken, antiekrestauraties etc. TOPKWALITEIT MERKSTOFFEN. . Vrijblijvende prijsopgave. Ing-KVK Tel: 072-572 3020

Kwaliteitsstoffering van uw meubelen vindt u bij MEUBELSTOFFEERDERIJ HEIJNE. Wij maken er een serieuze zaak van u goed advies te geven. Handelsweg 18 Heiloo. Wilt u een offerte of langskomen ? Even bellen aub. Tel. 072-5334950 of 06-5164 9054 info@ceesheijne.nl www.ceesheijne.nl

SCHILDERSBEDRIJF LIMMEN

50% korting. Heeft nog tijd voor al uw schilderwerk binnen en buiten.

Tel: 06 - 4247 9384

Zin in een zonnige Cabrio dag ? Datum prikken op HUURAUTO-HEILOO.NL

BARRY DE VRIES
AUTO'S. In- en Verkoop.
www.barrydevriesautos.nl
Industrieterrein Oosterzij 7,
1851 NV Heiloo.
Tel: 06-2159 8809

21 mei een ZOLDER SALE van 11.00 tot 16.00 uur. Heerenweg 156 Heiloo

Cursus maak je eigen NATUURCOSMETICA. Gebaseerd op kruiden, aromatherapie en natuurlijke ingrediënten. www.britafalk.nl 0251 - 826138

FIJNE THAISE ONTSPANNINGSMASSAGE in Heiloo met veel ervaring. Industrieterrein Oosterzij 4 C. Op afspraak. 06 - 3365 5795

Ambachtelijke SCHILDER heeft nog tijd over, ook voor timmerwerkzaamheden en dakreparatie enz. Vrijbl. prijsopgave, geen aanbetaling; betaling na tevredenheid klant. Ingeschr. KvK Tel. 06 3987 0829

TE HUUR IN HEILOO: Diverse woningen in de prijsklasse van € 600,- tot en met € 2.500,- per maand. Inl. Vos Makelaars 072 - 533 1895

PIANOLES BIJ U THUIS

De lessen zijn deskundig, ervaren en op maat gemaakt voor alle leeftijden. Bel voor info: 06 - 3827 9213

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info
STOFZUIGERKRAAM

Ayurvedische massage(4handen) door 2 gediplomeerde therapeuten €50, Tel: 06 - 2757 1885 www.sangha-mudita.nl

Tuinonderhoud Jeroen Borst Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen. Bel voor gratis offerte: 06 - 4180 3734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

JOS BUYS BESTRATING. Straatwerk voor bedrijf en particulier. Tel. 06 5064 1386

DE SCOOTERBOX repareert alle merken scooters en scootmobielen. Wij halen uw scooter GRATIS op. Ook levering nieuwe. www.descooterbox.nl 06 - 2202 0702 AGM-Dealer

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072-506 9052

Beste SCHILDER & STUCADOOR voor binnen/buiten. Nu 50% korting. 06-33743601

BOUWBEDRIJF Mart Metzelaar. Voor al uw nieuwbouw, verbouw en timmerwerkzaamheden. Tel. 072 505 2977 - 06 5132 0570.
info@martmetzelaar.nl

Zin om in een Boomhuis te slapen?

CASTRICUM - Lijkt het u leuk om eens in een Boomhuis te slapen? Dan heeft u geluk, want dit is nu mogelijk op Camping Geversduin in Castricum. De camping verhuurt gloednieuwe accommodaties, die het Boomhuis zijn genoemd omdat het net lijkt alsof je in een boom woont. Vanaf het raam op de eerste verdieping kijkt u zo het groen in en kunt u zowel overdag als 's nachts genieten van het prachtige uitzicht over het Noord-Hollands Duingebied. Een Boomhuis is geschikt voor maximaal zes personen en beschikt over verwarming, een douche, een toilet, en een uitgebreide keuken. Er zijn maar liefst drie slaapkamers, waarvan twee zijn ingericht met een stapelbed.

Was kamperen voorheen nog voorbehouden aan mensen die een tent, vouwwagen of caravan hadden, in deze tijd kiest men steeds meer voor een andere invulling. Camping Geversduin speelt daar op in met Tenthuisjes, compleet ingerichte Karstententen, Strandhuisjes, en Groentehuisjes waar het zowel binnen als buiten het huisje een complete moestuin is. Ook niet te vergeten is de Hobbitwoning, die half onder een heuvel ligt met ronde ramen en ronde deuren: een sprookjesachtig verblijf daarin is gegarandeerd.

Net als Geversduin is ook camping Bakkum, die al meer dan 100 jaar bestaat, met de tijd mee gegaan. Hier zijn naast de 'gewone' strand- en tenthuisjes ook allerlei soorten bungalows en zelfs duinlodges te huur.

In al die jaren is op beide campings één ding niet veranderd: ook met uw eigen tent, vouwwagen en caravan bent u een graag geziene gast. Castricum mag zich gelukkig prijzen met deze twee fantastische campings daar zij een belangrijke bijdrage leveren aan de toeristische gemeente waar de gemeente voor staat.

Tekst en foto: Esther Hollenberg

De 21ste Kunstfietsroute in Castricum

Zangeressen Ilse en Sanne Kloppenburg.

CASTRICUM – Op zaterdag 4 juni en zondag 5 juni vindt tussen 11.00-17.00 uur de 21ste editie van de Kunstfietsroute plaats in de kernen Castricum, Bakkum en Limmen. Bij de 27 stops in deze kernen laten kunstenaars hun werk zien. Dat geeft een zo breed mogelijk scala aan kunstenaars uit de buurt, met een enorme diversiteit aan kunstvormen. Buiten beeldhouwen, fotografie, schilderkunst, keramiek, textiele vormgeving en landart is er dit jaar een primeur: voor de eerste keer is er ook bio-art te aanschouwen. Op zondag 5 juni zijn er bij alle stops ook liveoptredens of voordrachten te horen, zodat het nog aantrekkelijker wordt om een kijkje te gaan nemen.

Anneke Bleijendaal, Irma van Aken, Meinard Kloppenbrug, Irma Straver en Annemieke Ederzeel zijn de drijvende krachten achter de Kunstfietsroute. Annemieke Ederzeel geeft aan dat het doel van deze organisatoren is om een zo breed mogelijke uitwisseling tussen bezoekers en kunstenaars tot stand te brengen. Zo trachten zij mensen in contact te brengen met kunstvormen die anders slechts aan een beperkte groep voorbehouden blijven. "En," geeft zij aan, "het is natuurlijk ook leuk om de verborgen pareltjes voor het voetlicht te laten komen." Niet alle kunstenaars zullen anders hun werk zo snel exposeren, en het blijkt dat een laagdrempelig evenement als de Kunstfietsroute ook de drempel voor kunstenaars soms wegneemt om hun werk toch naar buiten te brengen. Op dezelfde wijze neemt het de drempel voor bezoekers weg om gewoon bij een kunstenaar naar binnen te stappen om een kijkje te nemen.

De Kunstfietsroute is een low budget-organisatie, waarbij de deelnemers een bedrag betalen om opgenomen te kunnen worden in de route. De organisatiekosten worden bekostigd uit deze inkomsten. Voor de belangstellenden is de Kunstfietsroute gratis.

Kunst in de tuin van Ida Bakker.

Voor een ieder die niet kan wachten tot 4 en 5 juni om de werken te bewonderen, vindt er sinds 10 mei al een centrale expositie plaats in restaurant De Oude Keuken op het terrein van GGZ Dijk en Duin in Bakkum. Daar is er gelegenheid om werk van deelnemers aan de Kunstfietsroute alvast eens te bekijken.

Voor meer informatie over de Kunstfietsroute en het programma kunt u een kijkje nemen op de website www.kunstfietsroutecastricum.nl of op de Facebookpagina 'KFR Castricum Bakkum'.

Foto en tekst: Esther Hollenberg

'Tijdelijke opvanglocatie in Bakkum geen goed plan'

BAKKUM - Het plan om in het voormalige Antonius Kindertehuis tijdelijk 160 vluchtelingen onder te brengen werd ons begin deze week kenbaar gemaakt. De VVD is geen voorstander van het initiatief om een tijdelijke opvang voor statushouders in Bakkum te realiseren. De partij acht de locatie, waar doorgaans niet meer dan 50 kinderen verbleven, ongeschikt voor de opvang van maar liefst 160 personen.

De locatie is daarbij ver verwijderd van noodzakelijke voorzieningen en is er nauwelijks openbaar vervoer. Ook vindt de VVD de druk op de kern Bakkum Noord, waar dan twee jaar lang 160 nauwelijks mobiele bewoners bijkomen, onverantwoord.

Hoewel de VVD absoluut geen tegenstander is van het opvangen van statushouders en volledig achter de crisisopvang van de ruim 160 vluchtelingen in Limmen stond, vraagt de VVD zich wel af of de gemeente moet meewerken aan een tijdelijke bestemmingwijziging waardoor de eigenaar dit pand commercieel kan verhuren aan het COA. De enige reden voor commerciële verhuur lijkt immers gelegen in het feit dat de ontwikkelaar ter plekke een zorghotel wenst te vestigen en tijdens de doorlooptijd van de bestemmingwijziging het pand wenst te exploiteren.

De VVD juicht wel het plan voor een zorghotel toe en vraagt zich dan ook af of, als er wel een tijdelijke toestemming voor vluchtelingenopvang mogelijk zou zijn, dat dan wellicht ook mogelijk zou moeten zijn voor een zorghotel.

Bunkermuseum Jansje Schong open

De bunker word officieel geopend door (v.l.n.r.) Klazien Beets-Boot, Cootje Visser en Jansje Blok.

EGMOND - Vanaf 8 mei 2016 is Egmond een nieuw museum rijker: het Bunkermuseum Jansje Schong van stichting Egmond '40-'45. In de duinen bij Boulevard Noord is een voormalig Duitse munitiebunker van april tot en met oktober elke eerste en derde zondag van de maand van 11.00 tot 16.00 uur open voor publiek.

Zaterdag 7 mei is het museum officieel geopend door Klazien Beets-Boot, Jansje Blok en Cootje Visser: het buurmeisje en twee nichtjes van Jansje Schong, de 22- jarige Egmondse die met haar familie is geëvacueerd naar Heiloo en daar precies 72 jaar geleden dodelijk is getroffen door een Duitse luchtdoelgranaat. "Het Bunkermuseum bestaat uit twee kleine kamers met vitrinekasten vol interessant materiaal over alles wat hier toen speelde," vertelt woordvoerder John Heideman. "Alles wat hier te zien is gaat over het leven van gewone Egmonders, de grootscheepse evacuatie, de bouw van de Atlantikwall, de beschietingen van de zeereep door Engelse en Amerikaanse jagers, het verzet, en de 1000 hier gelegerde Duitse soldaten. Te zien zijn onder meer granaatscherven, helmen en kogels, foto's en heel veel andere voorwerpen. Een beamer vertoont een film; getuigen van toen vertellen hun verhaal."

Over Jansje Schong

Bunkermuseum 'Jansje Schong' in Egmond aan Zee.

Egmond aan Zee is tijdens de oorlog ontruimd en grotendeels gesloopt vanwege de bouw van de Atlantikwall. "Jansje Schong is met haar familie geëvacueerd naar Heiloo. Op 7 mei 1944 liep zij naar buiten op haar evacuatieadres aan de Kennemerstraatweg. Op dat moment kwam een Duitse luchtdoelgranaat per ongeluk in de straat neer. Haar moeder zat in de voorkamer van de evacuatiewoning en was op slag dood door een granaatscherf. Jansje kreeg een scherf in haar buik en overleed aan de gevolgen hiervan op 8 mei 1944 in het ziekenhuis. Een buurjongen die op straat liep, werd ook dodelijk getroffen." Klazien Beets-Boot verrichtte de opening van het museum. "Zij woonde in 1944 naast de familie Schong," aldus Heideman. "Op die noodlottige dag in mei 1944 stond Klazien als achtjarige voor het raam toen de granaat neerkwam. Zij zag het drama gebeuren en dat maakte diepe indruk." Met twee nichtjes van Jansje Schong opende zij het bunkermuseum in Egmond aan Zee.

Militair erfgoed

Sommige mensen vinden de bunkers spannend, anderen willen er niks van weten. "Begrijpelijk," vindt Heideman. "De bunkers staan voor veel mensen symbool voor een nare tijd en de verschrikkingen van de oorlog. Toch groeit het besef dat die bunkers militair historisch erfgoed zijn: ze maken deel uit van onze geschiedenis. Door deze bunkers te behouden en bijvoorbeeld in te richten als museum, kunnen we leren van die zwarte periode."

Bunkermuseum Egmond aan Zee: volg bij Boulevard Noord de bordjes. Open van april t/m oktober, elke eerste en derde zondag van de maand van 11.00 tot 16.00 uur. Een toegangskaartje kost voor volwassenen € 1,50. Veteranen en kinderen tot 10 jaar (onder begeleiding) gratis entree. Zie ook www.egmond4045.nl.

Groen- & gezondbeurs bij Hortus Alkmaar

ALKMAAR - Op zondag 22 mei houdt Hortus Alkmaar de Groen- & gezondbeurs, een evenement voor het hele gezin met een streekmarkt, body & mind-paviljoen, actief- & fitplein, workshops, rondleidingen en kinderactiviteiten. Op de streekmarkt staan ruim 30 standhouders met verse producten, planten, huis- en tuindecoratie, cadeauartikelen en meer.

Ontdek op het actief- & fitplein hoe leuk bewegen is. Doe mee met een hoelahoepworkshop, een karateworkshop of een salsales. In het body & mind-paviljoen kunt u kennismaken met meditatie, yoga, Chi Neng Qigong en andere ontspanningstechnieken.

In het bezoekerscentrum en de kas worden lezingen en workshops gegeven over gezond leven, bijen, fotografie meer interessante onderwerpen. Kinderen kunnen op zoek gaan naar de schat, een speurtocht doen, spelletjes doen en zich laten schminken. Kijk voor het complete programma op www.hortusalkmaar.nl.

Adres: Hortus Alkmaar, Berenkoog 37, 1822 BH Alkmaar. Datum: zondag 22 mei. Tijd: 11.00 – 17.00 uur

Wonen op De Haaf: buitenkans in een buitengewone buitenplaats

Hoofd-uitvoerder Bart Groot: 'Unieke villa-appartementen' 'Bij de bouw van De Haaf werken wij met de beste en meest duurzame materialen. Hier verrijzen kwalitatief zeer hoogstaande unieke villa-appartementen. Wonen is hier straks echt in alle opzichten een genot.'

BERGEN - Op Landgoed De Haaf in Bergen verrijzen momenteel 42 villa-appartementen, verdeeld over drie vrijstaande gebouwen genaamd Amabile, Briante en Crescendo. De meeste zijn inmiddels verkocht. Op zaterdag 21 mei wordt een Open Dag georganiseerd om ook de laatste 9 villa-appartementen in de etalage te zetten. In het voorjaar van 2017 worden de appartementen opgeleverd.

Zaterdag 21 mei van 13.00 – 15.00 uur
e Haaf op een presenteerblaadje

Onder de noemer 'De Haaf op een presenteerblaadje' staan zaterdag 21 mei de deuren van Landgoed De Haaf van 13.00 tot 15.00 uur open voor geïnteresseerden en potentiële kopers (Natteweg 9 te Bergen). Vanaf het Landgoed is er ruim zicht op de bouwplaats en krijgen de bezoekers een goede indruk van de bouwactiviteiten.

Elk appartement heeft iets unieks
De Haaf is zo ontworpen dat elk appartement iets bijzonders en exclusiefs heeft. Dat komt doordat het ontwerp is gebaseerd op organische bouwvormen die op een speciale manier zijn gepositioneerd. Dat maakt elk appartement uniek qua ligging, uitstraling, zonuren en woongenot. Daarbij komen het kwalitatief hoge afwerkingsniveau met duurzame materialen, de grote buitenruimten, een schitterende natuurlijke omgeving, perfecte bereikbaarheid, en diversiteit. De woningen zijn speels van vorm en de grote raampartijen geven elk appartement een zeer ruimtelijk gevoel.

Voor meer informatie: www.wonenopdehaaf.nl.

Nieuwe expositie bij Oud-Castricum over het strandleven

CASTRICUM - Tijdens de eerstvolgende open dag van de Werkgroep Oud-Castricum op zondag 1 mei is een nieuwe fototentoonstelling te bezichtigen met als onderwerp 'Het strand in verleden en toekomst'. De duinen, het strand en de zee zijn in de laatste honderd jaar niet veranderd. Het strandleven daarentegen wel.

Honderd jaar geleden behoorde de schelpenkar tot het normale strandbeeld, maar tegenwoordig zijn dat de kitesurfers.Het verleden krijgt in de tentoonstelling grote aandacht. De eerste strandtenten, badgasten, het strandhotel en het oude strandplateau zorgen voor veel nostalgie. De toekomst komt echter ook aan bod. De stichting CaanZee laat zien hoe het strand en het plateau er over een aantal jaren uit zouden kunnen zien.

Tijdens de open dag wordt ook doorlopend een film gedraaid van een familie uit Amsterdam die in de jaren '50 tijdens vakanties woonruimte huurde in de Tetburgstraat.

De Duynkant aan de Geversweg 1b is op zondag 1 mei open van 12.00 tot 17.00 uur. De toegang voor donateurs is gratis en overige bezoekers betalen € 1,00 entree. De expositie is ook nog te zien op de zondagen 5 juni en 3 juli.

Meer informatie over de werkgroep is te vinden op www.oudcastricum.com.

Voorstellen nieuwe wijkagent Bakkum

BAKKUM - Het wijkteam in Bakkum heeft er sinds eind april een nieuwe agent bij. De heer Wierenga stelt zich graag aan u voor.

"Ik ben Jeffrey Wierenga, 31 jaar oud en sinds 2003 werkzaam bij de politie. Vanaf 2007 werk ik in het basisteam Alkmaar. Op 26 april 2016 startte ik als wijkagent in Bakkum. Ik zal dit in eerste instantie voor een periode van 6 maanden gaan uitvoeren. Als wijkagent ben ik de schakel tussen de wijk en de politieorganisatie. Mijn werk speelt zich deels op straat en deels achter de schermen af. Hierin werk ik samen met een heel team van collega's uit het basisteam Alkmaar."

Jeffrey gaat verder: "Ik ben voor de bewoners een eerste aanspreekpunt als het gaat om openbare orde en criminaliteit in de wijk. Daarnaast onderhoud ik contact met partners zoals de gemeente, welzijnsorganisaties, winkeliers en buurt- en bewonersorganisaties. Veiligheid is tenslotte iets waar we met z'n allen verantwoordelijk voor zijn!"

Galerie Leuring: een verrassing in Limmen

LIMMEN - Voor iedereen die nog nooit bij Galerie Leuring in Limmen is geweest, dit is een echte aanrader voor iedere liefhebber van kunst, antiek en Art deco. Deze winkel kan echt een verrassing in Limmen genoemd worden!

Niet alleen de gevarieerde collectie is verrassend - van schilderijen en bronzen beelden tot modern glaswerk en Art-decoklokken - ook de achtergrond. Het is voor de eigenaren namelijk een 'uit de hand gelopen' hobby. Deze hobby wordt serieus aangepakt, met kunstwerken van bekende en minder bekende kunstenaars. Dit maakt dat er voor elke portemonnee wat wils is, en het maakt dit een leuk adres voor een bijzonder cadeau.

De galerie is het hele jaar ieder derde weekend van de maand geopend, op zaterdag en zondag van 12.00 tot 18.00 uur. Daarnaast is de galerie een open tijdens de Kunstfietsroute van Castricum, op 4 en 5 juni. Voor meer informatie gaat u naar www.galerieleuring.nl.

Streekfestival & Streekmarkt bij Winkelcentrum Middenwaard

Foto: aangeleverd

HEERHUGOWAARD - Beleef op zaterdag 21 mei 2016 al het goede uit de streek in Winkelcentrum Middenwaard! Op deze tweede editie van het festival presenteren lokale en regionale verenigingen, kunstenaars, artiesten en initiatieven zich in en om Middenwaard.

Binnen op het Friethoffplein kan er geklommen worden op de zeven meter hoge klimwand en er zijn er diverse demonstraties van lokale verenigingen. Op het ANWB-plein kan men leren jongleren bij circusschool Tefredo en kinderen kunnen knutselen en meelopen met de festivalparade. Lokale kunstenaars exposeren en verzorgen kunstworkshops voor alle leeftijden. Buiten op het Coolplein vindt er een streekmarkt plaats met lokale producten en er zijn oude ambachten te bekijken. Ook worden er schapen geschoren en zijn er ponyritjes voor de kinderen. De muziek wordt verzorgd door singer/songwriters uit de regio. Alle activiteiten & workshops zijn gratis voor bezoekers aan het Streekfestival.

In het Stadspark Middenwaard vindt op 20, 21 en 22 mei tevens het culinaire evenement Beleef Heerhugowaard plaats. Tijdens dit foodfestival staat Stadspark Middenwaard (achter de bioscoop) drie dagen in het teken van eten, drinken en genieten. Diverse lokale restaurants laten hun kookkunsten zien en er zijn verschillende kinderactiviteiten en optredens. Entree is gratis.

Vernieuwde showroom Ant. Duijn Keukens

HEERHUGOWAARD - Bij keukenspecialist Ant. Duijn in Heerhugowaard is hard gewerkt aan vernieuwing van de showroom. Afgelopen donderdag is dit met een zeer druk bezocht open huis gevierd.

De specialist ontving alleen maar positieve reacties. Zelf hadden ze er natuurlijk al veel geloof in, maar het van anderen horen is het toch anders. Trots op hun vernieuwde showroom zijn ze zeker bij Ant. Duijn Keukens. "Het werd weer tijd om nieuwe ontwikkelingen in de keukenbranche te tonen," aldus Marjon Duijn van dit energieke familiebedrijf. "Bovendien laten wij natuurlijk graag zien wat Ant. Duijn Keukens te bieden heeft." En dat is veel. In de showroom is ruimte voor keukens in iedere stijl en voor elk budget, van prettig geprijsde keukens voor de starter tot pasklaar gemaakte woonkeukens van Nederlands fabricaat.

In het hart van de showroom vindt men een uitgebreide studio met wanden fronten, bladen en tegels. Aspirant-kopers kunnen hier de perfecte kleur- en materiaalcombinaties uitproberen. Opvallend is de opkomst van luxe kunststoffen, die het mogelijk maken om gladde, naadloze keukens te creëren. Niet alleen mooi en duurzaam, maar ook praktisch in gebruik. Een keuken kopen is bij Ant. Duijn Keukens geen haastklus. Marjon Duijn: "Wij willen mensen echt helpen bij het uitzoeken van een keuken. Daarom staat al onze keukenapparatuur in demo-opstelling. En je kunt hier altijd binnenstappen om je te oriënteren."

Een ieder is welkom om even langs te komen dus bij Ant. Duijn Keukens.

IVN-wandeling op de Westert en de Bleek

EGMOND-BINNEN – Op 25 mei zwerven de IVN-gidsen van 19.00-21.00 uur door het PWN-duingebied. De Bleek en de Westert behoren tot de oude duinen en zijn eeuwenlang door de mens in gebruik geweest. Voor landbouw, het weiden van vee, het bleken van linnen en voor de bollenteelt. Dat heeft geleid tot het kenmerkende open 'nollen' landschap.

Door juist beheer houdt PWN deze waardevolle restanten van de oude duinen in stand. Zo heeft PWN de rimpelroos op de Westert verwijderd, wat een andere aanblik biedt. De gidsen vertellen u van alles over de cultuurhistorie, landschap en beheer, flora en fauna. Er kunnen maximaal 12 mensen mee, die zelf voor een duinkaart dienen te zorgen. Aanmelden is noodzakelijk via tel: 06-23638112 ( Greeth Heijne) Er wordt een bijdrage gevraagd van 2.50 euro pp. Door de aanwezigheid van teken wordt dicht schoeisel en bedekkende kleding aanbevolen. Vertrek: 19.00 uur, parkeerterrein PWN, Oude Schulpweg, Egmond-Binnen (rechtsvoor restaurant Nieuw Westert).

Abdijmarkt bij de Abdij van Egmond

Foto: aangeleverd

EGMOND-BINNEN - De Abdij van Egmond organiseert op 21 mei een Abdijmarkt in de tuinen van de Abdij. Neem bijvoorbeeld een kijkje in de Vlindertuin van broeder Frans, ga mee met een rondleiding rond de Abdij of in de kruidentuin en bekijk hoe de broeders kaarsen beschilderen. Ontdek hoe een blok hout een kaarsenstandaard wordt, struin lekker in de Abdijwinkel en geniet van een lekker kopje koffie met een Abdijmarktkoekje of een Kloosterbroodje (nieuw in het restaurant!). Het Liobaklooster is er met sjaals uit de eigen weverij, De Pinck staat klaar voor bezichtigen en Wereldwinkel Heiloo is er met fairtrade producten.

Ook voor kinderen is er van alles te doen: een kaarsje dompelen bijvoorbeeld, of een kaars beschilderen. En voor kinderen tussen de 8-15 jaar is er een speciale fotospeurtocht, met alleen voor hen toegang tot een stukje kloostertuin…!

De Abdijmarkt wordt gehouden op zaterdag 21 mei in de tuinen van de Abdij (of binnen, als het slecht weer is – ingang: Abdijwinkel), Vennewatersweg 27a, Egmond-Binnen, van 10.00 – 16.00 uur.

Inwoner uit Limmen wint gloednieuwe BMW bij Postcode Loterij

Presentatrice Caroline Tensen bij de gloednieuwe BMW voor de bewoner van de Burgemeester Nieuwenhuijsenstraat uit Limmen. Foto: Roy Beusker Fotografie

LIMMEN - Een grote verrassing voor een bewoner van de Burgemeester Nieuwenhuijsenstraat uit Limmen. Zij heeft namelijk een gloednieuwe BMW 1 Serie gewonnen.

In de maand mei maakt de Postcode Loterij gedurende twee weken iedere werkdag van 9.00 tot en met 18.00 uur élk uur een winnaar van een BMW bekend. In totaal worden 100 BMW's uitgereikt. De bewoner uit Limmen werd dinsdag verrast met het goede nieuws.

De buren van de BMW-winnaar die ook met postcode 1906 CH (Burgemeester Nieuwenhuijsenstraat) meespelen met de Postcode Loterij, ontvangen per lot een Media Markt-cadeaukaart ter waarde van 100 euro.

De Castricumse Zomermarkt

CASTRICUM - Op zondag 22 mei is er de traditionele, gezellige zomermarkt in het centrum van Castricum: van 11.00 tot 18.00 uur kunt u struinen en winkelen.

Er zijn maar liefst 100 kramen met een zeer gevarieerd aanbod van onder meer eten, streekprodukten, mode, sieraden, lifestyle, kunst, cadeau-artikelen, dierbenodigdheden, bloemen, planten, bedtextiel, lederwaren, cosmetica en speelgoed. Veel winkels zijn open en er zijn attracties voor de kinderen. Uiteraard kunt u op de zomermarkt ook genieten van een hapje en een drankje.

Van 16.00 tot 23.00 uur is er livemuziek bij Bandje Balu/ons cafe Balustrade. Deze muziek wordt verzorgd door de coverband Soulid, de Amsterdamse soulband met de lekkerste pop en soul van toen en nu.

Engelse wint taartenbakwedstrijd Oude Knegt

Winnares Angela Denys krijgt van juryvoorzitter Theo Visser de prijs. Organisator/molenaar Ella ter Heide houdt het restant van de winnende cake op. Foto: aangeleverd

AKKERSLOOT - Angela Denys, oorspronkelijk afkomstig uit een dorp in de buurt van New Castle, woont met haar gezin nog maar drie maanden in Akersloot. Toen ze in de krant de oproep las om deel te nemen aan de taartenbakwedstrijd die De Oude Knegt vanwege de Nationale Molendagen had uitgeschreven, was ze meteen enthousiast.

"Het leek me een leuke manier om een beetje in te burgeren," zegt ze zelf. Ze bakte met een pondje meel van de molen een 'Luscious Lemon Cake' en won daarmee de eerste prijs. Volgens warme bakker Peter van Baar de lekkerste van de achttien inzendingen. Het recept staat vanaf morgen op de website van de molen www.oudeknegt.nl .