De Uitkijkpost

20 september 2017

De Uitkijkpost 20 september 2017


Klaar-overs op Stationsweg Heiloo verdwenen Kinderen moeten nu zonder toezicht oversteken

HEILOO - Ouders van leerlingen van de basisscholen De Springschans en de Radboudschool aan de Breedelaan in Heiloo kregen vorige week woensdagmiddag te horen, dat er vanaf donderdag 14 september geen klaar-overs meer staan op het kruispunt Stationsweg-Breedelaan. Dit zijn volwassenen die de kinderen helpen oversteken.
De reden van het verdwijnen van de klaar-overs is, dat deze verkeersbrigadiers uitsluitend bevoegd zijn om voetgangers te helpen oversteken en niet de fietsers. "Als zij fietsers helpen oversteken, dan doen zij het werk van een verkeersregelaar, hier is een andere cursus voor nodig," aldus een medewerker van de politie. Een gemeentewoordvoerder voegt hieraan toe dat problemen bij de verzekering op de loer liggen als de verkeersbrigadiers meer werk doen dan waarvoor zij zijn aangesteld.

Het probleem kwam eerder deze maand aan het licht toen nieuwe verkeersbrigadiers een theorie en een practicum moesten afleggen voor het behalen van een certificaat voor verkeersbrigadiers, zo laat de zegsman van de gemeente weten. "Tijdens het practicum bleek toen dat de verkeersbrigadiers ook de fietsers helpen met oversteken en het verkeer diagonaal op de kruising regelen, terwijl een verkeersbrigadiers enkel de voetganger mag helpen."

Een woordvoerder van de Springschans noemt het verdwijnen van de klaar-overs "heel vervelend". "Het is druk voor de deur van de scholen, dus mensen die kinderen helpen met oversteken zijn echt nodig. We zien dat ouders er ook van balen." Ook Loek Settels van De Radboudschool is niet blij met gang van zaken. Maar toch snapt hij de maatregel wel. "Regelgeving is regelgeving en daaraan moet je je houden." Vertegenwoordigers van de scholen en enkele ouders spraken dinsdagmiddag met de gemeente Heiloo om te komen tot een oplossing van dit probleem. Beide partijen laten weten de klaar-overs zo snel mogelijk weer op straat te willen zien zodat de kinderen weer hulp krijgen. "Wij hopen een praktische en snelle oplossing te vinden," aldus de gemeentewoordvoerder. De uitkomst van dit gesprek was nog niet bekend bij het ter perse gaan van deze krant. Voor deze extra informatie verwijzen wij u naar uitkijkpost.nl.

Tekst: EJV Mediaproducties/Evert Visser

Ambassadeurs tegen eenzaamheid

V.l.n.r.: Liza Ronde, Karin van Polen, Elly Beens, Pascale de Hoogh, Maarten van der Molen, Daphne Schot, Ester Schotten, Nel Rietbroek en Marcel Keet.

HEILOO - De ambassadeurs van het Steunpunt Eenzaamheid Heiloo spraken donderdag 14 september over de manier waarop zij zich gaan inzetten tegen eenzaamheid. Het Steunpunt Eenzaamheid Heiloo wordt woensdag 27 september gelanceerd en staat voor een gezamenlijke aanpak tegen eenzaamheid. Het steunpunt geeft advies en steun aan iedereen die eenzaamheid signaleert of zichzelf eenzaam voelt. Alle ambassadeurs van het steunpunt hebben een breed netwerk in Heiloo en willen hun netwerk inzetten om eenzaamheid bespreekbaar te maken. Het Steunpunt Eenzaamheid is zeer blij met de betrokkenheid en inzet van de ambassadeurs. Wil je graag weten wat jij kunt doen tegen eenzaamheid en wanneer je hierbij de hulp van het steunpunt kunt gebruiken? U kunt vanaf 27 september de website www.steunpunteenzaamheid.nl bezoeken. Of neem contact op via 06-83773860 of het e-mailadres info@steunpunteenzaamheid.nl.

Water langs de Vennewatersweg. Foto: Jos Glorie

HEILOO - Heiloo en omgeving kreeg de afgelopen week veel regen te verduren. Zo liep zondag het land van de familie Onderwater onder water. Dit is het weiland bij de Vennewatersweg in Heiloo. Water was ook te zien op het fietspad van de Vennewatersweg, dit weggedeelte werd afgesloten voor het fietsverkeer. Sommige mensen probeerden toch met droge voeten over het fietspad te gaan, meldt Jos Glorie in Heiloo. Hij stuurde een mooie foto naar de Uitkijkpost.

Water langs de Vennewatersweg. Foto: Jos Glorie
Water langs de Vennewatersweg. Foto: Menno Swart
Water langs de Vennewatersweg. Foto: Wilma Bruin van Gurp
Water langs de Vennewatersweg. Foto: Wilma Bruin van Gurp

Tien vragen aan... Henk Morsch

Henk Morsch.

Ik woon bijna mijn hele leven in Heiloo aan de Oosterzijweg, nu samen met Marjan. Wij hebben drie mooie dochters, die inmiddels ieder een aardige schoonzoon voor mij hebben gevonden. Al op jonge leeftijd begon ik voor mijzelf, eerst als marktkoopman. Later groeide dat tot een groothandel, ondermeer in huishoudelijke artikelen en woningtextiel. We bouwden daarvoor het pand waar nu Wildkamp is gevestigd op De Oude Werf. Ook na de verkoop van ons bedrijf bleef ik actief als voorzitter van Ondernemend Heiloo.

1. Waar ben je geboren en getogen?
Ik ben geboren aan de Heilooërdijk, waarvan de zuidkant toen nog bij Heiloo hoorde. Getogen ben ik aan de Heerenweg 159, waar mijn vader - jong overleden - een schildersbedrijf dreef. Samen met mijn broer Johan en zus Liesbeth hadden we daar een gelukkige jeugd.

2. Als je hobby je werk was, welk beroep zou je dan hebben?
In het buitenland werken heeft mij altijd aangesproken, misschien op een ambassade in een interessant land. Ja, vast leuk, maar om in het - zoals dat toen heette - diplomatenklasje te komen, had je wel een grote kruiwagen nodig.

3. Wie zou je graag nog eens willen ontmoeten?
Omdat ik veel documentaires kijk over reizen en er ook veel over lees in boeken en tijdschriften, moet ik het daar zoeken. De Amerikaanse reisauteur Bill Bryson is mijn favoriet, omdat hij een briljant schrijver is en een groot humorist.

4. Wat is jouw mooiste jeugdherinnering?
Op de Heerenweg woonde vroeger ook het grote gezin van melkrijder Adam Sengers. Wij speelden met de jongsten van hen vaak op het grote erf en in het tegenover gelegen gemeentebos. Ook kon je ons regelmatig vinden in het Alkmaarse Zomerbad.

5. Wat vind je de mooiste plek van Heiloo?
Mijn voorgangers hebben bij deze vraag alle plekken van Heiloo al genoemd en ik ben het met ze eens: heel Heiloo is mooi. Waar ik altijd bijzonder van geniet is de ondergaande zon en de soms dramatische luchten die je kunt zien vanaf het terras van Brasserie in 't Groen bij de golfclub.

6. Waar kunnen ze je 's nachts voor wakker maken?
Dat is niet nodig, want ik ben altijd nog op tot ver na middernacht. Mocht ik toch in slaap zijn gesukkeld, maak mij dan niet wakker voor flauwekul maar uitsluitend als de nood aan de man is.

7. Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?
Als ondernemer krijg je veel adviezen, gevraagd en ongevraagd. Het beste advies is: doe wat je zelf het beste acht, blijf heer en houd de eer aan jezelf. Mijn vader zei vroeger altijd als wij uitgingen: "Hoe laat je thuiskomt, moet je zelf weten, maar houd de naam Morsch hoog".

8. Wat weten de meeste mensen niet van je?
Elke week ontmoet ik vele mensen op onze ondernemersbijeenkomsten en ook vaak in de horeca in Heiloo en omgeving, dus ik denk dat men alles wel weet. Misschien dit: ik ben vanaf de start de trotse founder van Huize De Dieu aan de Langestraat in Alkmaar. En na mijn reis met een paar vrienden vorige maand heb ik nu in totaal honderd landen bezocht.

9. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?
Ik ben blij dat de burgemeester weer voor zes jaar heeft bijgetekend. Wel zou ik de politiek willen aansporen tot besluitvaardigheid en niet de zaken blijven vooruitschuiven. Nu wachten we wéér op een nieuw verkeersplan, om moedeloos van te worden.

10. Persoonlijke vraag van Tijmen Valkering aan Henk Morsch:
Henk, jij bent al bijna twintig jaar voorzitter van Ondernemend Heiloo, waardoor is deze vereniging nu zo succesvol?

Sinds de vereniging, na eerst alleen de belangen van De Oude Werf te hebben behartigd, Heiloo-breed is gaan werken, zijn we steeds doorgegroeid. Activiteiten georganiseerd door de krachtige bestuursleden en de samenwerking met de politiek - waaraan we continu werken - dragen hieraan bij. Elke maand houden we een netwerkbijeenkomst, of gaan we op bedrijfsbezoek of visite bij een andere vereniging in de BUCH-gemeentes of Alkmaar. Alle bedrijven, klein en groot, mogen bij ons lid worden en dat zorgt voor een breed spectrum van zo'n tweehonderdzestig bedrijven die ook zaken met elkaar kunnen doen. Dit en nog vele andere aspecten zorgen voor een sterk Ondernemend Heiloo.

Ik nomineer Jan Bellekom voor de komende 10 vragen
Mijn persoonlijke vraag is: 'Hoe ben jij in de Cultuurkoepel terechtgekomen?'

Onderhoud in bos op Nijenburg

Foto: Jowien van der Vegte

HEILOO - In het Franse Werk, het kleine sterrenbos aan de noordkant van landhuis Nijenburg in Heiloo, wordt deze winter gezaagd in het hakhout. Dat gebeurt vermoedelijk op drie zaterdagen in januari, februari en maart 2018. Vrijwilligers van Natuurmonumenten onderhouden dit bijzondere stukje bos, onder leiding van de boswachters Rob van Dam en Hans de Haan. In de vakken die de laanbomen vormen, is hakhout aangeplant. Dit zijn struiken en kleine bomen, die elke drie tot vier jaar worden afgezet. "Het hout werd vroeger gebruikt voor bijvoorbeeld gereedschapsstelen en poten voor meubels. Tegenwoordig wordt het hout versnipperd en elders in het bos gebruikt. Tegelijk bereik je met het afzagen dat de laanstructuur mooi zichtbaar blijft en de laanbomen voldoende licht en ruimte behouden. Zo blijven de laanbomen uitsteken boven de 'vulling' van de vakken ertussen", laat boswachter Rob van Dam weten. Tegenover het Franse Werk is het Engelse Werk aangelegd: hier bevinden zich kronkelpaadjes en verrassende plekjes. Het Engelse Werk ligt aan de zuidkant van het landhuis. Hebt u ook zin om mee te helpen in het bos? Er zijn verschillende vrijwilligersgroepen die Natuurmonumenten helpen om Nijenburg zo mooi te houden. Meer informatie is te vinden op www.natuurmonumenten.nl/vrijwilligerswerk

Najaarsmarkt op Landgoed Willibrordus

Struinen tussen de koopjes.

HEILOO – De Stichting Willibrordus Draait Door organiseert zondag 24 september op Landgoed Willibrordus in Heiloo een gezellige najaarsmarkt. Deze duurt van 11.00 tot 17.00 uur. Er zijn ongeveer tachtig standhouders present. Te vinden zijn bijvoorbeeld woon- en tuinaccessoires, dames- en kinderkleding, hobbyartikelen, kinderkameraccessoires, sieraden, lederwaren, brocante, schilderijen, sfeerdecoraties en cadeauartikelen. Kinderen kunnen zich vermaken in de zweefmolen of op de minikartbaan. Ook aan de inwendige mens is gedacht. Verder is de verhalenkamer geopend voor een inkijkje in de psychiatrie van toen en heden. Daarnaast is de Cultuurkoepel open. Hier kunt u genieten van de gebrandschilderde ramen. Live muziek is er ook, ditmaal wordt een optreden verzorgd door Paul de snackverkoper. Bij mooi weer komen er een aantal oldtimers te staan, die je kan bewonderen. U kunt uw fiets stallen bij de ingang van het Landgoed. De auto kunt u parkeren aan de achterzijde aan de Roosendaal tegenover de gemeentewerf. Vanaf het NS-station is het tien minuten lopen.

'Patatje Irma' voor orkaanslachtoffers Sint Maarten

HEILOO - Bart Veldt van Foodmaster Veldt Snacks aan de Stationsweg in Heiloo wilde graag iets doen voor de slachtoffers van orkaan Irma in Sint Maarten. Hij kwam op het idee een speciaal patatje te maken om hiermee geld op te halen. De opbrengst gaat naar het Rode Kruis. Bart hoopt de komende weken zoveel mogelijk patatjes Irma te verkopen. "Het eiland Sint Maarten is totaal verwoest en er is hard geld nodig, vandaar deze actie," benadrukt Bart.

De Hypotheekshop in Heiloo officieel geopend Onafhankelijk en deskundig met meer dan 25 jaar ervaring

Hypotheekshop, Dirk Hoogeterp en Anouk Verschoor Foto: STiP Fotografie

Kennemerstraatweg 382, Heiloo. Telefoon: 072-5140620, website: www.hypotheekshop.nl/heiloo. Openingstijden: maandag tot en met vrijdag 09.00 uur-17.00 uur. Ook zijn wij buiten kantooruren op afspraak geopend.

HEILOO - Inwoners van Heiloo en omgeving die op zoek zijn naar een deskundig en persoonlijk advies zijn daarvoor bij De Hypotheekshop op de Kennemerstraatweg 382 in Heiloo aan het juiste adres. In dit prachtige, monumentale pand opende de nieuwe vestiging van de grootste adviesketen in Nederland haar deuren.

"Met circa honderdvijfentachtig vestigingen is De Hypotheekshop de grootste in onafhankelijk hypotheekadvies. De Hypotheekshop-organisatie staat voor professionaliteit en betrouwbaarheid en geeft hoogwaardig financieel advies. Dirk Hoogeterp vertelt over de voordelen van De Hypotheekshop: "De Hypotheekshop is niet gebonden aan een bank, verzekeringsmaatschappij of een andere financiële instelling. Consumenten hebben bij ons de keuze uit hypotheken van alle banken en verzekeringsmaatschappijen tegen zeer scherpe tarieven en voorwaarden. Wij kunnen alle mogelijkheden op het gebied van hypotheken aan de klant tonen. Het vergelijken van de verschillende hypotheekaanbieders wordt op deze manier een stuk makkelijker."

Ruime ervaring van 25 jaar
Dirk Hoogeterp, beëdigd Hypothecair Planner, is geen onbekende in de financiële dienstverlening. Hij is al sinds 1996 verbonden aan De Hypotheekshop en heeft ook een Hypotheekshop aan de Gedempte Nieuwesloot 111 in het hartje van Alkmaar. Hoogeterp is al ruim vijfentwintig jaar actief in de financiële dienstverlening,

Vestiging Heiloo
"In mijn vestiging in Alkmaar heb ik gemerkt dat er steeds meer mensen uit Heiloo kwamen, omdat er in Heiloo weinig tot geen onafhankelijk advies mogelijk was. Door die vraag ben ik mij meer gaan verdiepen in deze grensgemeente van Alkmaar. En inderdaad bleek er behoefte te zijn aan hoogwaardig onafhankelijk advies waarbij toegang is tot alle geldverstrekkers. In een gemeente als Heiloo, met veel nieuwbouw en ook nog behoorlijk wat bestaande bouwmutaties, hoort er toch een grote onafhankelijke adviesorganisatie te zijn. Ik ben dan ook zeer trots dat ik op deze geweldige locatie mijn dienstverlening kan leveren met De Hypotheekshop," vervolgt Dirk enthousiast zijn verhaal.

Een hypotheek op maat
Een huis kopen is voor velen de grootste uitgave in hun leven. Een huis kan daarom niet los worden gezien van de persoonlijke leefsituatie en het financiële plaatje dat daarbij hoort. Daarbij komt dat praktisch iedereen een huis financiert met een hypotheek. Een hypotheek dient daarom afgestemd te zijn op de leefsituatie van nu, maar ook zeker op de toekomst. "In een persoonlijk gesprek proberen we samen met de consument de uitgangspunten te formuleren. Vervolgens bekijken we welke hypotheekvorm het beste past bij de wensen voor de huidige en toekomstige situatie van de huiseigenaar," vertelt Dirk.

"Er is de afgelopen jaren enorm veel veranderd qua mogelijkheden, maar ook qua fiscaliteit omtrent de eigenwoningschuld. Alleen al de verschillen tussen een hypotheek die is gesloten voor 01-01-2013 en na 01-01-2013, maakt het voor de klant vaak al lastig. Het wordt helemaal ingewikkeld als je wilt gaan samenwonen met een partner die een hypotheek van voor 01-01-2013 heeft en de andere partner na 01-01-2013. Dit komt vaak voor bij echtscheidingen. Hiervoor heb je echt goed en gedegen advies nodig als je later geen problemen wilt krijgen met de Belastingdienst," aldus Dirk Hoogeterp.

Starters
Starters op de woningmarkt hebben het nog steeds erg moeilijk, ook in Heiloo helaas. Dirk Hoogeterp is ook zeer gespecialiseerd in deze doelgroep, hij was jaren bestuursvoorzitter van Stichting Starter, die opkomt voor de belangen van starters op de woningmarkt. "Wanneer consumenten een puur oriënterend gesprek willen voeren over wat er allemaal komt kijken bij de koop van een huis, dan behoort dit tot de mogelijkheden. Ook als de nieuwe huiseigenaar een hypotheek heeft afgesloten, is de klant vervolgens altijd welkom voor aanvullend advies. Dit hoort standaard bij de dienstverlening en is kosteloos," zo beëindigt Dirk Hoogeterp zijn verhaal.

Wil je meer weten over ons hypotheekadvies en wat jouw mogelijkheden zijn? Maak gerust een afspraak.

Tekst: Natalie Bottemanne

BACH2WAYS in de Cultuurkoepel

Hoboïst Bart Schneemann en sopraan Johannette Zomer.

HEILOO - De sopraan Johannette Zomer en hoboïst Bart Schneemann geven vrijdag 29 september het unieke concert in de Cultuurkoepel. Zij laten van zich horen samen met Zomer's eigen ensemble het Tulipa Consort. Dit ensemble bestaat uit negen muzikanten.
Johannette en Bart willen de connectie in beeld brengen die luisteraars en componisten met Bach hebben. Zij voeren werken uit van Bach uit en muziek van nieuwe, jonge componisten die gevraagd zijn hun hedendaagse kijk op Bach te geven. Er ontstaan zo twee wegen om naar zijn muziek te kijken: vanuit de historische uitvoeringspraktijk en door een nieuwe generatie componisten. Met gebruik van hetzelfde instrumentarium, namelijk historische instrumenten, geven Mathilde Wantenaar, Mayke Nas (Componist des Vaderlands) en Reza Namavar een nieuwe interpretatie van de muziek van Bach. Zij schreven nieuwe werken die er zonder Bach niet zouden zijn geweest. Bij het concert is tevens een fototentoonstelling te zien waarin de emotie van Bach's muziek gevangen wordt. Een jury bestaande uit onder meer Paul Witteman en Marco Borggreve, maakte de uiteindelijke selectie. Voor kaarten en meer informatie zie www.cultuurkoepelheiloo.nl

Renaissance in Heiloo

Madonna met kind van Filippo Lippi.

HEILOO - Cornelis Jonkman geeft al meer dan vijfentwintig jaar cursussen cultuurgeschiedenis. Eerst in Wassenaar, waar hij leraar klassieke talen was, daarna aan de HOVO in Alkmaar en sinds dit jaar ook in Heiloo. Na een drukbezochte cursus over Iran in het voorjaar volgt nu een serie van acht ochtenden over de Renaissance. Deze cursus is een onderdeel van een lange wandeling door de Europese cultuurgeschiedenis, maar wie geen of weinig kennis heeft van eerdere periodes, kan rustig aanschuiven. In de inleiding wordt duidelijk welke ontwikkelingen zich hebben voorgedaan in kunst, literatuur en wetenschap. Verhalen en dia's vullen elkaar daarbij aan. Jonkman organiseert ook culturele reizen. Deze maand gaat hij naar Milaan-Turijn-Genua, in oktober naar Iran en voor volgend jaar staat onder andere een Etruskenreis op het programma. De lessen worden gegeven in de Willibrordusstichting in Heiloo. De eerste bijeenkomst is op 26 oktober 2017. Meer informatie is te vinden op www.italiaclassica.nl

MVD Styles, het adres voor de modebewuste vrouw

HEILOO - MVD Styles bestaat een jaar en dat willen wij met u vieren door van 20 tot en met 27 september leuke kortingen en presentjes weg te geven (zie de advertentie op pagina 6). Toch gaat het bij vrouwen niet alleen om kleding. MVD Styles speelt daar vanaf dag één op in met een Brow- & Skinbar en een aparte Make-Up Studio. We hebben de winkel boven verbouwd om de Brow- & Skinbar beter tot zijn recht te laten komen. Monica Jacome heeft als schoonheidsspecialiste meer dan twintig jaar ervaring, ze is een expert op het gebied van wenkbrauwen, wimperextensions en permanente make-up. In de mode en de verzorging moet je jezelf blijven vernieuwen, daarom zorgen wij ervoor dat we altijd in staat zijn om de nieuwste producten en behandelingen op deze gebieden aan te bieden. Want je zit toch lekkerder in je vel als je weet dat je er up-to-date uitziet? Het adres: MVD Styles, Stationsweg 83 in Heiloo. Telefoon: 072-5824998.

Willibrordus Draait Door 2017 geslaagd ondanks regen

Singer-songwriter Alex Roeka (l) met zijn tweede gitarist. Foto: Felix Hogeboom

HEILOO - Het festival Willibrordus Draait Door verliep ondanks het regenachtige weer op swingende wijze en in een gemoedelijke atmosfeer. De festivalorganisatie presenteerde een rijkgeschakeerd, kwalitatief goed cultureel aanbod waarmee het publiek uit Heiloo en omgeving werd verwend.
Jazz, blues, soul en pop zetten de toon bij de twee tentpodia op het grasveld tegenover de Cultuurkoepel. Daarbij waren er cabaretliedjes, Nederlandstalig repertoire, wereldmuziek en performing poetry te horen. Intiemere acts kwamen goed tot hun recht in de stilte van de binnentuin achter de koepel. Maria Nemstova bracht Schubertliederen met een opvallend heldere stem. Daarbij verzorgde Elisabeth Hetherington op geraffineerde wijze met lyrische lijnen de pianobegeleiding. Fernanda Martino schitterde met geliefd tangorepertoire van Astor Piazzolla. Het celloconcert van Anna en Konstanze toonde een geestrijk klankspel waarbij veel te genieten was. Hoogtepunten van het festival waren onder andere het optreden van kleinkunstformatie De Andersons met als gast de uit Heiloo afkomstige cabaretière Kirsten van Teijn, en het optreden van singer-songwriter Alex Roeka. Roeka won twee Edisons en wordt door steeds meer ingewijden - niet zonder reden - gezien als de beste tekstdichter en zanger van Nederland. Deze optredens vonden in de Cultuurkoepel plaats, het culturele zwaartepunt van het festival.

Ontwapening in eenvoud
Verrassend was het optreden in tent Vincentius van aanstormend talent Johanneke ter Stege. Zij presenteerde met de allure van een ware diva vindingrijke zelfgeschreven teksten. Dit met een breed palet aan emotie en sfeer en een krachtige pianobegeleiding. Singer-songwriter Alex Roeka toonde meesterschap in schurende intimiteit met teksten waarin hij gevoelens tot op het bot uitbeende. Uiteindelijk is er ontwapening in eenvoud: 'Neem dit kleine hart van mij, het is alles wat ik heb'. Kirsten van Teijn stal de show als gast binnen het theaterconcert van De Andersons. Zij zorgde voor een flamboyante entree en toonde een confronterende openhartigheid.

Alle acts bespreken is onmogelijk. De Willibrordus Draait Door-organisatie is er wederom in geslaagd om een driedaags festival met maar liefst vijfenveertig muzikale acts te organiseren.

Felix Hogeboom

Singer-songwriter Alex Roeka (l) met zijn tweede gitarist. Foto: Felix Hogeboom
Mooie sfeer in Heiloo. Foto: Peter Bijkerk
Mooie sfeer in Heiloo. Foto: Peter Bijkerk

Het feestje begint bij Greet Verkleedt

V.l.n.r.: Greet Borst, Ingrid Baltus, Joke Koomen, Bibianne Jonker en Inge Duijn.

Adres: Castricummer Werf 99A, 1901 RS Castricum. Tel.: 0251 654772 / 06 46043303. E-mail: info@greetverkleedt.nl. Facebook/Instragram@greetverkleedt.nl

CASTRICUM - De tijd breekt weer aan voor traditionele feesten zoals Sinterklaas en kerst en trendy party's zoals het vanuit Duitsland overgewaaide Oktoberfest. Ook themafeesten zijn erg trendy. Fungeert u binnenkort als hulpje van Sinterklaas, heeft u binnenkort een knotsgek feestje bij u de buurt of misschien bij u thuis? Bij Greet Verkleedt vindt u een groot assortiment kleding te huur in elk denkbaar thema. Al deze kleding is van hoogwaardige kwaliteit en altijd gereinigd, van de pruiken en kledij tot en met de schoenen.

Wat ooit is begon als hobby op een zolderkamer is in twintig jaar uitgegroeid tot een ruime en gezellige verkleedwinkel met ruim zestienduizend kostuums! Eigenaresse Greet Borst: "Ik maakte destijds kledij voor een toneelvereniging en kreeg steeds meer vraag van buitenaf. Op een gegeven moment ontstond er een mooie collectie. De vergoeding die ik ervoor vroeg, besteedde ik aan nieuwe stoffen, zo is het allemaal ontstaan." Inmiddels is Greet Verkleedt beroemd in de wijde omtrek. Samen met haar team, bestaande uit Inge Duijn, Joke Koomen, Ingrid Baltus en Bibianne Jonker, helpt zij u graag om uit uw comfortzone te komen en een passende metamorfose te ondergaan.

Maak de outfit compleet
Soms is slechts een vlinderdasje genoeg om uw outfit compleet te maken. Heeft u een specifiek thema en wilt u een kostuum in een bepaald thema huren? Bij Greet Verkleedt vindt u een groot scala aan accessoires die het geheel écht afmaakt. Het geheel kan voor een speciale 'all-inclusive' prijs worden aangeboden. Het team adviseert u graag, zodat u geheel in stijl zult schitteren op elk feest. Zit het gewenste kostuum dat u zoekt er niet bij, past het in ons assortiment en bent u op tijd? Dan kan het ook gemaakt worden.

'Niets om aan te trekken' op een evenement waarbij een dresscode geldt, zoals bijvoorbeeld een gala? Geen nood: hiervoor is een speciale afdeling ingericht met onder andere smokings, rokkostuums, gala- en cocktailjurken.

Speciale wensen
Op afspraak kunt u zich laten schminken. Wilt u uitnodigingen maken of een grappige videoboodschap opnemen? Bij Greet Verkleedt is de ingerichte fotostudio met 'green-screen' af te huren, waar u, al dan niet verkleed, *met passende achtergrond een grappige opname met uw eigen apparatuur kunt maken. Zonder twijfel zal u hiermee hoge ogen scoren!

Ook kunt u terecht voor rode lopers, paaltjes, rad van fortuin en Sarah en Abraham!

Op locatie
Ook kan Greet Verkleedt bij u op locatie komen. Naar wens wordt er dan een complete 'verkleedwinkel' ingericht op uw (bedrijfs) feest!

Om echt álles te bekijken, kom dan langs. Wij helpen graag, want uw feestje begint immers bij Greet Verkleedt!

Ingezonden: Burendag in De Loet

HEILOO - Als activiteitenbegeleidster van De Loet wil ik graag aandacht schenken aan Burendag. In het kader van eenzaamheid onder ouderen willen wij ook graag ouderen uit Heiloo uitnodigen om naar De Loet te komen op zondag 24 september. Van 14.00 tot 16.00 uur speelt Henk Vasbinder gouwe ouwe-muziek waarop gedanst en waarbij meegezongen kan worden. Onder het genot van een kopje koffie en een drankje kan men elkaar ontmoeten en wie weet ontstaan er vriendschappen. In dat weekend wordt ook de Gouden Dagen-wens vervuld van mevrouw Kooij: zij wil graag nog eens met haar vriendin/schoonzus lekker kletsen, lachen en herinneringen ophalen. De vriendin woont in Middelburg en een vrijwilliger haalt haar op. Gouden Dagen biedt mevrouw Kooij een etentje, een ontbijt en een gezellige middag met de Gouwe Ouwe Band.

Marjon Seekles - van Rhoon, ViVa! Zorggroep

Fietspad Kennemerstraatweg op de schop

HEILOO - De gemeente Heiloo laat momenteel werkzaamheden uitvoeren op een deel van het fiets- en voetpad van de Kennemerstraatweg. Dat gebeurt sinds maandag. Groot onderhoud aan het fiets- en voetpad is volgens de gemeente nodig vanwege ernstige oneffenheden, verzakkingen en slijtage. Daarnaast is er in het rioolstelsel sprake van enige breuk en verzakking, zo blijkt uit een recente rioolinspectie. "Een goede gelegenheid om deze herstelwerkzaamheden gelijk mee te nemen," aldus een gemeentewoordvoerder. Het fietspad is tijdens de werkzaamheden gefaseerd gesloten. Aannemer GP Groot voert de werkzaamheden in twee fases uit, namelijk van 18 september tot 10 oktober in het gedeelte tussen de Ypesteinerlaan en de Kanaalweg (Oostzijde). Fase 2 volgt van 16 oktober tot 15 december. Dan is het gedeelte tussen huisnummers 116 en 270 (Oostzijde) aan de beurt. De gemeente Heiloo kondigt de werkzaamheden op borden aan. Fietsers worden omgeleid.

Meer weten? Kijk op heiloo.nl en klik op 'nieuws'. Hier kunt u eveneens de faserings- en omleidingstekening inzien.

Meer 'zien' met minder zicht

HEEMSKERK - "Ik heb alles al geprobeerd. Voor mij zijn de mogelijkheden op. Ik moet er maar mee leren leven." Nee, zeggen wij van Visio. Hulpmiddelen zijn maar een onderdeel. Er zijn nog zoveel andere opties voor slechtzienden. Dat kunnen wij u uitleggen, bijvoorbeeld tijdens het inloopspreekuur in de bibliotheek van Beverwijk en Heemskerk.

Koninklijke Visio is een expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen. Wij zijn gespecialiseerd in onderzoek en revalidatie van mensen met een visuele beperking. Wij bieden ondersteuning op alle terreinen waar de praktische gevolgen van het verminderde zicht merkbaar zijn. Het doel van die revalidatie is dat we kijken naar wat wél kan, al dan niet met ondersteuning van hulpmiddelen. Dit gaat dus net een stap verder dan iemand die niet zo goed ziet en dus een bril of lenzen nodig heeft. Mensen komen vaak bij ons als de oogarts niets meer kan doen. Een oogarts richt zich op het probleem of de oogaandoening. Wat wij doen is kijken hoe je je leven zo goed mogelijk kunt blijven leiden als het oog niet beter kan worden. Eenmaal per maand op vrijdag van 11.00 tot 12.30 uur houden wij spreekuur in de bibliotheek van Beverwijk én Heemskerk. Er zijn dan enkele hulpmiddelen te zien, zoals een loep(-lamp), huis-, tuin- en keukenhulpen en een apparaat voor gesproken boeken. Er is dan maar een kleine selectie mee, de rest lichten we graag mondeling toe. Want wat Visio vooral doet, is kijken hoe iemand nog zelfstandig kan blijven functioneren. Ik ben slechtziend, kan ik toch zelfstandig wonen en reizen? Door mijn plotselinge slechtziendheid kost het huishouden mij veel meer moeite. Is daar iets aan te doen? Kan ik ondanks dat ik blind ben, een betaalde baan vinden? Heb ik wellicht iets aan een iPad? Hoe accepteer ik dat ik niets meer zie?

De inloopspreekuren staan gepland op de vrijdagen 22-09, 20-10, 17-11 en 15-12 van 11.00 tot 12.30 uur in de bibliotheek aan het Kerkplein 5 in Beverwijk. En op de vrijdagen 6-10, 3-11 en 1-12 van 11.00 tot 12.30 uur bij de bibliotheek in Heemskerk in de Maerten van Heemskerckstraat 3. Onze adviezen tijdens de inloopspreekuren zijn gratis, voor verder onderzoek en training worden we vergoed vanuit de basisverzekering.

Cursussen voor vrijwilligers en mantelzorgers gebundeld

REGIO - De website van de Vrijwilligersacademie voor Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo is sinds 4 september te bereiken via www.vrijwilligersacademiebuch.nl. De Vrijwilligersacademie biedt aan vrijwilligers en mantelzorgers in de vier gemeenten een uitgebreid scholings- en trainingsaanbod. De vier lokale steunpunten voor vrijwilligerswerk werken hierin samen, waardoor het aanbod aanzienlijk groter is en deelnemers ook buiten hun eigen gemeentegrenzen kunnen zoeken en inschrijven. De academie biedt workshops, trainingen en cursussen voor vrijwilligers en mantelzorgers die al actief zijn maar zich verder willen verdiepen en bekwamen. Ook mensen die graag vrijwilligerswerk willen gaan doen maar niet precies weten voor welke organisatie of in welke richting, kunnen bij de academie terecht. Ondersteunende cursussen en trainingen bestaan al langer. Het aanbod is inmiddels gedigitaliseerd en veel cursussen zijn via e-learning te volgen. Door het samenwerkingsinitiatief is het aanbod nu samengevoegd en op één digitale plek te raadplegen. Op de website zijn cursussen te vinden die variëren van een praktische EHBO-cursus en een workshop 'Hoe haal je meer uit sociale media' tot een bijeenkomst 'Omgaan met dementie'. De website is actief nu de inschrijfperiode voor de cursussen van start gaat.

De Vrijwilligersacademie heeft haar wortels in de vier steunpunten voor vrijwilligerswerk in de gemeenten. Zij kunnen ook meer informatie geven.

Adressen
Heiloo: Vrijwilligers Informatie Punt Heiloo, (072) 5320281 www.vipheiloo.nl
Castricum: Steunpunt Vrijwilligerswerk Castricum, (0251) 656562 www.vrijwilligerswerkcastricum.nl
Bergen: Vrijwilligers Centrale, (072) 5191600 www.vcra.nl
Uitgeest: Vrijwilligers Informatie Punt Uitgeest, 06 48500912, www.vrijwilligerswerkuitgeest.nl

Gratis proefles bij kundalinitantrabyinge.nl

Inge de Boer.

HEILOO - Heb je behoefte aan meer harmonie en wil je bezig zijn met persoonlijke ontwikkeling? Op 5 oktober starten gratis proeflessen in Heiloo. De cursus Vrouwencirkel in Kracht is er om vrouwen te inspireren en te versterken om in hun eigen kracht te staan. De cursus is gericht op harmonie door verbinding met de vrouwen en jezelf. De cursus Ontspanning & Mindfulness is geschikt voor mannen en vrouwen en vergroot je ontspanning en rust en vermindert je gedachtenstroom. Het is gericht op leren met je gedachten aanwezig te zijn en rust te ervaren. Er is binnenkort een open dag Maha Kundalini Tantra lessen! Meer informatie is te vinden op www.kundalinitantrabyinge.nl

Gratis op de foto tijdens de Betekenisweek

Foto's zijn een tastbare herinnering.

HEILOO E.O. - Tijdens de Betekenisweek van het Moment Design Collectief - van 23 september tot en met 1 oktober - geven de fotografen van het Moment Design Collectief door heel Nederland vijftig gratis fotosessies weg aan mensen met een ingrijpende ziekte. Zij kunnen tijdens de fotosessie even onbezorgd genieten met die ene speciale persoon die er altijd voor ze is.

Ook Yvonne ten Bruggencate uit Heiloo, een van de fotografen van het Moment Design Collectief, doet mee aan de actie. "Omdat alle aandacht op de zieke gericht is, komt het er vaak niet van deze mensen te vertellen hoeveel zij voor hen betekenen. Daarom willen wij de zieken de gelegenheid geven dit uit te spreken en stil te staan bij de mooie band die er tussen hen is. De mooie foto's die wij maken zijn een blijvende tastbare herinnering," vertelt Ten Bruggencate. De fotografen van het Moment Design Collectief fotograferen mensen graag zo natuurlijk mogelijk. Het liefst buiten, op een mooie of bijzondere locatie met natuurlijk licht. Ze doen niet aan poseren of gemaakt lachen. In plaats daarvan stellen zij vragen die aan het denken zetten. Samen zetten zij de tijd heel even stil, halen ze mooie herinneringen op en maken ze ondertussen weer nieuwe. Er is ruimte voor elk gevoel, elke emotie. Aanmelden voor een van de vijftig gratis fotosessies kan via www.momentdesigncollectief.nl/aanmelden-betekenisweek. De actie volgen kan via Facebook: www.facebook.com/momentdesigncollectief

€ 9.284,51 voor KWF Kankerbestrijding

HEILOO - De collecte voor KWF Kankerbestrijding in Heiloo heeft maar liefst 9.284,51 euro opgebracht. Dankzij de opbrengst kan KWF investeren in nieuwe doorbraken in kankeronderzoek, zodat we samen de dag steeds dichterbij brengen dat niemand meer hoeft te sterven aan kanker. Dankzij doorbraken in kankeronderzoek overleven patiënten nu bepaalde soorten kanker terwijl ze vroeger hieraan zouden zijn gestorven. Sinds de oprichting van KWF in 1949 is het percentage patiënten dat vijf jaar na hun diagnose nog in leven is, gestegen van 25% naar 62%, meldt KWF. Heeft u de collectant gemist en wilt u alsnog een bijdrage leveren? Dat kan! Doneer online via kwf.nl of sms 'gift' naar 4333 en doneer eenmalig 3 euro. Lees meer over actuele ontwikkelingen op het gebied van kankeronderzoek op kwf.nl/nieuwedoorbraken

Week van de Vaktherapie

HEILOO – De Federatie voor Vaktherapeutische Beroepen (FVB) en haar beroepsverenigingen lanceren 2 oktober de Week van de Vaktherapie. Landelijk staan bij veel vaktherapeuten de deuren open, zodat cliënten, verwijzers, zorginkopers, politici en andere geïnteresseerden kennis kunnen maken met vaktherapie. Terwijl het al zestig jaar bestaat, is vaktherapie nog niet bekend bij het grote publiek. Daarin wil de FVB verandering brengen. Vaktherapie heeft zeven verschillende disciplines: muziektherapie, danstherapie, dramatherapie, beeldende therapie, psychomotorische kindertherapie, psychomotorische therapie en speltherapie. Het wordt onder andere binnen GGZ-instellingen en in vrijgevestigde praktijken gegeven. Op www.weekvandevaktherapie.nl kunt u kijken welke activiteiten er allemaal georganiseerd worden. In Heiloo organiseert Manon Zandbergen van de Praktijk voor Psychomotorische Therapie, meerdere workshops en gratis mini-consults om kennis te maken met PMT. Manon verwelkomt u graag tussen 2 en 7 oktober in haar praktijk aan de Nijverheidsweg 6 in Heiloo. Kijk op www.manonzandbergen.nl voor informatie over het programma en aanmelding.

V.v. Limmen meets Scouting Limmen

Voetbal en scouting gingen hand in hand.

LIMMEN - Een drukte van jewelste was het afgelopen zaterdag in en rondom het onderkomen van Scouting Limmen aan de Kapelweg. Een groepje kinderen speelde fanatiek een smokkelspel terwijl andere groepjes enthousiast aan het voetballen waren of leerden omgaan met een zakmes. De activiteiten waren het gevolg van een gezamenlijk initiatief van de v.v. Limmen en de plaatselijke scouting. De twee bloeiende verenigingen vonden het de hoogste tijd elkaar beter te leren kennen. Het resultaat was dat zij voor hun jongste jeugdleden een dag organiseerden met zowel voetbal als typische scoutingonderdelen. De actieve deelname van een van de ouders en verzorgers van de kinderen maakte het extra leuk: wat is er mooier dan papa tijdens kegelvoetbal door zijn benen te spelen of samen met mama een zelf boven een vuurtje verwarmde marshmallow te eten? De enthousiaste reacties van de kinderen, ouders en organisatoren bewijzen dat het initiatief een groot succes is geworden. Zin om ook lid te worden van een van de verenigingen (en misschien wel van beide)? Kijk op www.scoutinglimmen.nl en www.vvlimmen.nl

Feestelijk finaleweekend clubkampioenschappen TC Heiloo United

Ook tijdens de clubkampioenschappen staan Laura en Chantal klaar voor spelers en publiek.

HEILOO - Het finaleweekend van de clubkampioenschappen bij TC Heiloo United is dit jaar een grote happening. Vanwege het tienjarig jubileum pakt de organisatie flink uit met een programma voor iedereen die van sport en gezelligheid houdt. Precies wat TCHU wil zijn. Op vrijdagavond wordt het jubileum gevierd met coverband Bad Name. Deze band heeft de roots in Heiloo en is geen onbekende bij TCHU. Zaterdagavond staan - naast de halve finalewedstrijden - een beachtennistoernooi en voetvolley op het programma. Op zondag volgen de vele finales. Aan het einde van de dag wordt bekend wie zich een jaar lang clubkampioenen van TC Heiloo United mogen noemen. Voor de toeschouwers en bezoekers is er live muziek en Italiaans Culinair. Iedereen is het hele weekend van 22 tot en met 24 september van harte welkom om het feest mee te vieren.

De clubkampioenschappen kenden dit jaar een natte start, maar dankzij de goede conditie van de banen kon de achterstand in het programma snel worden weggewerkt. Tweehonderd leden spelen mee in een of meerdere categorieën. De organisatie is deze editie vooral blij met maar liefst drie poules bij de heren op het hoogste niveau, de Heren Enkel 3. Wil je kennismaken met TC Heiloo United, dan is dit weekend een uitgelezen mogelijkheid om langs te komen. Meer informatie is ook te vinden op www.tcheiloounited.nl

Katerloop Limmer IJsclub weer goed bezocht

V.l.n.r.: Stan Koster, Joep Dekker en Mike Rajk.

LIMMEN - Het weer zat gelukkig mee en het nieuwe parcours werd zowel door de jeugd- als de Katerlopers goed ontvangen. Voor de jeugd hield dit in dat zij niet meer de vertrouwde rondjes om het park liepen maar zij mochten, net als de deelnemers van de Kermisrun op zaterdag, door hun eigen school, de Kerkuil, rennen. De jeugd tot en met acht jaar liep twee rondjes en de jeugd tot en met twaalf jaar liep vier rondjes door de school om vervolgens te finishen op het plein voor de Burgerij. De beste drie lopers en loopsters werden op het podium gezet en kregen een mooie medaille. Hierna gingen de bijna honderd lopers van start voor de Katerloop van vijf of tien kilometer. Cas Stuifbergen en Patricia Glasius wonnen de vijf kilometer in een tijd van 19.37 respectievelijk 24.31 minuten. De tien kilometer werd door Max Rijs en Eileen Groenland gewonnen in een tijd van 34.35 respectievelijk 42.35 minuten. Alle overige uitslagen en foto's zijn weer te bewonderen op www.limmerijsclub.nl. Wilt u de komende winter schaatsen? De Limmer IJsclub is alweer volop bezig met de voorbereidingen van het winterseizoen. IJsbaan De Meent gaat volgende maand weer open. Voor iedereen die het schaatsen beter onder de knie wil krijgen, biedt de Limmer IJsclub onder leiding van ervaren trainers schaatstrainingen aan op elk niveau en voor elke leeftijd. Meer informatie hierover is ook terug te vinden op de website.

De winnaars van de jeugdloop:

Sportieve actie in beeld.

Meisjes t/m 8 jaar: 1 Noor Lute, 2 Faya Jansen Hendriks, 3 Quincy Mooy.
Jongens t/m 8 jaar: 1 Joep Dekker, 2 Stan Koster, 3 Mike Rajk.
Meisjes t/m 12 jaar: 1 Ella Bloem, 2 Nina Esser,
Jongens t/m 12 jaar: 1 Melle Stuifbergen, 2 Mike Meerman, 3 Jeroen Noomen.

Dames rugbyteam 'The Wasps' prooi voor CASRC-Dames

Doorbraak CASRC.

CASTRICUM - Een mooie, zonnige zondag na een week van regen. En een zeer mooie zondag voor de toegestroomde toeschouwers die het Castricumse damesrugbyteam voor de tweede keer in actie zagen. Dit keer was de tegenstander The Wasps uit Nijmegen. Het fluitsignaal van de goed leidende referee Wiet van Duin was nog niet verdwenen of de Duinranders namen meteen het heft in handen. Zodra er balbezit was, werden er meteen succesvolle aanvallen opgezet en werd de trylijn opgezocht. De supporters hoefden niet lang te wachten, want ze zagen Sophie Touber, Hiske Blom en Linde van der Velden regelmatig scoren. Mede door het voorbereidende werk van de hardwerkende voorwaartsen werd de verdedigingslinie van de Nijmegenaren murw gebeukt. Daarna konden de driekwarten via mooie aanvallen de zaak afronden. Soms werden de aanvallen zo mooi opgezet dat de aanwezige leden van het eerste team Heren er bijna lyrisch van werden. Ook Inge van der Velden, Miriam van Veen en Laura Stokx drukten een try. Uiteindelijk was het Lydia van Amersfoort die zichzelf beloonde voor haar immer aanwezige support, door de laatste try van de wedstrijd te drukken. Eindstand 127-0.

De komende drie wedstrijden spelen de dames uit tegen de studenten uit Nijmegen 'Obelix', uit tegen Haarlem en uit tegen 'The Wasps'. De eerstvolgende thuiswedstrijd is op zondag 22 oktober.

Open dag Gym en Turnvereniging Heiloo GTH Vereniging bestaat 25 jaar

HEILOO - Gym en Turnvereniging Heiloo 'GTH' viert haar vijfentwintigjarig bestaan met een open dag. Dat gebeurt zondag 24 september aan de Breedelaan 4. Deze open dag is toegankelijk voor iedereen. Wethouder Rob Opdam opent de dag om 10.30 uur. Alle sporten die GTH aanbiedt komen voorbij door middel van demonstraties en uiteraard mag er mee worden gedaan. Maar wat doet GTH? De vereniging biedt meer dan gym, trampoline en turnen. Volwassenen kunnen deelnemen aan bodyshape, zumba en conditietraining. Voor jongeren is er, naast turnen en trampolinespringen, freerun en streetdance. Voor de jongsten is er kleutergym. Check www.gth-heiloo.nl of kom dus naar onze open dag in de gymzaal tussen de Radboudschool en de Springschans. Tevens is er vanaf 15.00 uur een borrel, georganiseerd voor alle (oud) leden, het bestuur en de trainers. Kortom, GTH is een prachtige club met enthousiaste trainers en leden.

Sportieve zaak

HEILOO - Heel wat hardlopers gingen zondag 17 september weer van start bij de Dam tot Damloop. Zo ook drie teams van Smit & Partners, accountants, adviseurs en fiscalisten uit Heiloo. Met negenentwintig sportievelingen vertrokken zij in Amsterdam om na tien Engelse mijl met alle drie de teams in Zaandam over de finish te komen. Dit jaar behaalden de medewerkers, klanten, relaties en sportvrienden van Smit & Partners zelfs de negenendertigste plaats in het klassement met 2.144 business recreatieteams. Een sportieve zaak! Daar is eigenaar Thijs Smit trots op: "Sporten is gezond en het verbroedert. Dat vinden wij belangrijk. Dit was alweer de negende keer dat wij een sportieve topprestatie bij de Dam tot Damloop hebben neergezet."

Hoe maak je je tuin klimaat-proof?

V.l.n.r.: wethouder Kees Rood en de leerlingen Greg Geerlings, Nicholas Aaldering, Jort Bosma en Maarten Ooijevaar. Foto: Annemieke Ederzeel

CASTRICUM - Hoe maak je je tuin klimaat-proof? Dat is een van de vragen uit de officiële opdracht die de zestig technasiumleerlingen van het Bonhoeffercollege afgelopen donderdag kregen uitgereikt door wethouder Kees Rood.

Naast de officiële uitreiking van de opdracht kregen de leerlingen van Ciska de Jong, gebiedsregisseur van de BUCH-gemeenten, uitleg over wat de BUCH is. Ook kregen ze voorlichting over klimaatadaptatie en biodiversiteit door Dirk Vollenga, die beleidsadviseur is bij de gemeente.

Het technasium is een landelijk ontwikkelde formule voor bèta-onderwijs op havo en vwo. Centraal hierbinnen staat het vak Onderzoek & Ontwerpen (O&O), waarbij leerlingen in teamverband projectmatig werken aan actuele bèta-technische opdrachten uit de praktijk. Dat gebeurt vanaf de brugklas tot en met het examen. Dat sluit prachtig aan bij de wens van de gemeente om de inwoners meer te betrekken bij de uitdagingen binnen de gemeente. Vandaar dat er met deze opdracht een begin wordt gemaakt met een samenwerking tussen de school en de gemeente. De gemeente Castricum heeft de forse uitdaging om inwoners ervan te doordringen dat versteende tuinen niet toekomstbestendig zijn. Bij regenval zoals in de afgelopen week kan het water nergens meer naartoe, met alle gevolgen van dien. Klimaatadaptieve tuinen in de BUCH-gemeenten is waarnaar gestreefd wordt.

Het planbureau voor de Leefomgeving definieert klimaatadaptatie als volgt: 'Klimaatadaptatie is het proces waarbij de samenleving zich aanpast aan het actuele of verwachte klimaat en de effecten daarvan, om de schade die gepaard kan gaan met klimaatverandering te beperken en de kansen die de klimaatverandering biedt te benutten. Natuurlijke systemen passen zich uitsluitend aan bij het actuele klimaat en de effecten daarvan: menselijke interventies kunnen aanpassingen in natuurlijke systemen faciliteren'.

De opdracht
De opdracht aan leerlingen is als volgt geformuleerd: 'Geef een ecologisch advies aan de BUCH-gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo over hoe bij nieuwbouwwijk 'de Zandzoom' tuinen van toekomstige bewoners klimaatadaptief kunnen worden aangelegd en gericht op een grote biodiversiteit. De tuinen moeten passend zijn in het beeld van de omgeving. In het adviesrapport dienen adviezen te worden opgenomen voor drie soorten tuinen:

1. De meest geoptimaliseerde tuin waarin klimaatadaptatie en biodiversiteit een optimale symbiose vormen.
2. Een zeer onderhoudsarme tuin die voldoet aan de klimaatadaptieve eisen.
3. Een tuin die redelijk onderhoudsarm is en gericht is op een optimale biodiversiteit met daarbij passende klimaatadaptieve oplossingen.

Ook het verkrijgen van draagvlak bij de nieuwe bewoners is een belangrijk punt van aandacht.

De leerlingen hebben acht weken de tijd om het onderzoek te doen en het adviesrapport te schrijven. Zij worden hierin bijgestaan door hun leraren, experts die zij kunnen raadplegen en Dirk Vollenga van de gemeente. Op 6 november bieden de leerlingen hun adviesrapport aan de wethouder aan en presenteren zes groepen hun adviezen.

Zoals wethouder Kees Rood al tijdens het overhandigen van de opdracht aangaf: "Ik ben blij met dit voorbeeld van participatie tussen inwoners, organisaties en de gemeenten Heiloo en Castricum. Wij willen steeds vaker samenwerken bij onderwerpen die bij onze inwoners leven; jullie zochten een passend en actueel onderwerp voor jullie technasiumopleiding. Hierdoor kunnen jullie bovendien bijdragen aan het grote klimaatprobleem, al is het maar op bescheiden schaal."

Een mooi begin van een interessante samenwerking tussen de school en de gemeente. Vanzelfsprekend houdt Kijk op Castricum u op de hoogte van de vorderingen van deze opdracht.

Tekst: Annemieke Ederzeel

Vier handen op het orgel in de Pancratiuskerk

De organisten en sopraan Coby Castricum.

CASTRICUM - Op vrijdag 29 september vindt er in de St. Pancratiuskerk in Castricum een bijzonder orgelconcert plaats. Er spelen vier handen tegelijk op het orgel en in totaal geven maar liefst zes organisten en één zangeres het concert.

Het is inmiddels traditie geworden dat de organisten van de Pancratiuskerk ieder jaar gezamenlijk een concert geven. De organisten zijn Ronald Schollaart, Iwan van Amsterdam, Wim Boerstoel, Dirk van Egmond, Wendy Leonards en Joost Doodeman. Verdere medewerking wordt verleend door sopraan Coby Castricum. Een van de werken die gespeeld worden is het allegro uit het derde Brandenburgs-concert van J.S. Bach. Oorspronkelijk is dit een werk voor orkest, maar tijdens het concert wordt het allegro vierhandig gespeeld op het orgel.

Maria wordt hulde gebracht in het prachtige 'Tu virginum corona' van Mozart. Dit motet schreef Mozart voor de Milanese sopraan-castraat Rauzzini. Coby Castricum neemt de zang voor haar rekening. Naast nog twee orgelwerken van J.S. Bach worden werken gespeeld van Carl Philipp Emanuel Bach, Lefébure-Wély, Toots Thielemans, Jacob Gade, Louis Vierne, Daquin, Mendelssohn, Boyce en Jean Langlais. Een zeer gevarieerd programma dus.

Het concert begint om 20.00 uur. In de pauze is er koffie en thee. De toegang is gratis, wel is er na afloop van het concert een deurcollecte. Het adres van de kerk is Dorpsstraat 113 in Castricum. Het volledige programma is te vinden op www.degoedeherdercastricum.nl/agenda.html#5.

Brandweer druk met wateroverlast

Brandweer druk in de weer met leegpompen van een garagedek. Foto: Hans Peter Olivier

CASTRICUM - De brandweer in Castricum was zaterdag en zondag druk bezig met het verhelpen van wateroverlast. Zaterdagmiddag moest een kelder en de greppels rondom de Gouden Stulp worden leeggepompt. Dit was nodig omdat er gevaar ontstond in de elektrakasten van de parkeergarage. Daarnaast liepen diverse schuren en tuinen onder water omdat het riool het niet meer aankon. Ook pompte de brandweer het garageplein achter de Prinses Irenestraat leeg. Hier stond het water ongeveer twintig centimeter hoog, waardoor de garageboxen vol water liepen. Later reden de spuitgasten naar een huis aan de Heereweg waar het water de bijkeuken en verder de woning binnenstroomde. Hier maakten ze meerdere regenpijpen los en was het grootste probleem verholpen. Later pompten ze aan de Van Uytrechtlaan in twee woningen de kelder leeg en koppelden ze regenpijpen af. Ook een kelder aan de Malleweg stond blank en daarnaast traden sloten buiten hun oevers. Een kelder onder een woning aan de Brederodestraat kreeg zondag aandacht van de brandweer. Hierin stond anderhalve meter water. Daarna pompten ze een kelder leeg op de Van Uytrechtlaan.

Akersloot en Limmen en Bakkum
Ook was de brandweer druk in Akersloot, Limmen en Bakkum. Aan de Geesterweg/Uiterdijk in Akersloot werkte een overstort niet goed meer en pompten de spuitgasten een slootje leeg. Aan Het Lange Rijntje en de Meidoornlaan in Limmen moesten kelders worden leeggepompt. Daarna reden ze naar de Bleumerweg in Bakkum waar water in de woning stond. Ook deze wateroverlast kregen de brandweerlieden onder controle.

Papiermolens en papier maken

De papiermolens van Gerrevink aan de Hoevervaart, getekend in 1871 door C.J. Bruinvis. Foto: Regionaal Archief Alkmaar

EGMOND AAN DEN HOEF - Wilt u een lezing over 'Papiermolens en papier maken' bijwonen? Dat kan vrijdag 22 september in bezoekerscentrum Huys Egmont in Egmond aan den Hoef. Arie Butterman verzorgt de lezing, hij is molenaar van papiermolen De Schoolmeester in Westzaan. Maar niet alleen in de Zaanstreek stonden veel papiermolens. Eind zeventiende eeuw stonden langs de Hoevervaart de papiermolens van Gerrevink. Ze produceerden papier van heel hoge kwaliteit en exporteerden het naar alle windstreken. Ook naar Amerika, waar nog steeds enkele bijzondere exemplaren worden bewaard. Butterman gaat uitleggen hoe het proces van het papier maken gaat en waarom het Nederlandse papier zo geliefd was in het buitenland. De lezing begint om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur) en kaarten à 5 euro zijn verkrijgbaar via www.huysegmont.nl/agenda of telefonisch via 06-51 689 620 (Martijn).

Muziek en exposities in Museumhoeve Overslot

EGMOND AAN DEN HOEF - Museumhoeve Overslot in Egmond aan den Hoef heeft zondag 24 september 'Tip Jar' op het podium staan en op zondag 1 oktober de Piet Visser Band. Verder biedt de Museumhoeve enkele exposities.
Een van de exposities is van de Zaans-Catalaanse kunstenaar Enric Adsera Riba. Hij toont etsen en collages, die eerder in het Singer Museum in Laren te zien waren, en een expositie van collages van diverse internationale kunstenaars. In het 'rariteitenkabinet' en het schelpenmuseum zijn zoveel wonderbaarlijke zaken te zien dat bezoekers hiervoor gerust even de tijd moeten nemen. Daarnaast is er een kleine permanente tentoonstelling van wisselende samenstelling te zien met een selectie uit meer dan duizend jaar beeldende kunst in Egmond. Een voorbeeld is De Egmondse School van George Hitchcock, waarvan de film van Peter van den Berg permanent te zien is op groot beeld met commentaar van Jeroen Krabbé. Museumhoeve Overslot is gevestigd aan de Slotweg 42 in Egmond aan den Hoef. Overslot is ieder weekend geopend en vrij toegankelijk van 14.00 tot 18.00 uur, op afspraak voor groepen vanaf tien personen of als de deur openstaat. Vrienden van Museumhoeve Overslot kunnen vooraf een zitplaats reserveren.


Voorlichtingsavond Digitale Nazorg

EGMOND AAN DEN HOEF - De Stichting Anders Actieven in Egmond aan den Hoef houdt dinsdag 26 september in dorpshuis Hanswijk in Egmond aan den Hoef een voorlichtingsavond over Digitale Nazorg. De vraag is: hoe kunnen nabestaanden toch of alsnog bij (beveiligde) computerbestanden komen van overledenen? De spreker is Sander van der Meer. Hij is forensisch ICT-specialist bij de Nederlandse politie en algemeen directeur van Digitale Nazorg. Deze presentatie bevat veel foto- en filmmateriaal van recente en herkenbare situaties, die af en toe voor een traan en voor humor zorgen. De presentatie begint om 20.00 uur, de entree is gratis. Zie ook www.digitalenazorg.nl
en www.andersactievenegmond.jouwweb.nl.

Werkzaamheden Egmond-Binnen

EGMOND-BINNEN - Sinds maandag vervangt het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier de rioolpersleiding onder de Hogedijk en Kromme Hogedijk in Egmond-Binnen. De klus gaat naar verwachting twee maanden duren, zo laat de gemeente Bergen weten. De Hogedijk wordt afgesloten voor doorgaand verkeer. Aanwonenden kunnen er nog wel door. Het rioolwater wordt nu nog van het rioolgemaal van Egmond-Binnen, via het gemaal Egmond aan den Hoef, doorgepompt naar de afvalwaterzuivering in Alkmaar. In de toekomst gaat het direct naar de afvalwaterzuivering in Alkmaar en verdwijnt het gemaal in Egmond aan den Hoef. Daarvoor is het noodzakelijk dat de vijftig jaar oude rioolpersleiding in Egmond-Binnen wordt vernieuwd. De firma Van den Heuvel gaat het werk namens het Hoogheemraadschap uitvoeren. Volgens de gemeente Bergen hebben de bewoners in het gebied inmiddels een brief ontvangen.

Rommelmarkt in wielerbaan Alkmaar

ALKMAAR - Het nieuwe rommelmarktseizoen in de wielerbaan in Alkmaar start zondag 24 september. Zoals gebruikelijk is er tijdens de seizoensstart een gecombineerde binnen- en buitenmarkt. De bezoekers mogen zondag gelijktijdig met de standhouders om 8.00 uur naar binnen. De markt duurt tot 16.00 uur. Bel voor meer informatie 06-20114461 of kijk op www.st-re.nl. De entree bedraagt 2,50 euro per persoon vanaf dertien jaar. Direct bij of naast de accommodatie kunt u gratis parkeren. De organisatie is in handen van de Stichting Rommelmarkten Egmond.

Akersloot kan weer pinnen

Wethouder Marcel Steeman en Rabobank directeur Jan Klaver.

AKERSLOOT - De Akersloters kunnen sinds vrijdag 15 september weer in hun eigen dorp pinnen. De Rabobank moest de vorige geldautomaat in mei buiten gebruik stellen na een veiligheidsanalyse. Daarna werkte de bank intensief samen met de gemeente aan een alternatief. Dat is er nu: de pinbox op de Akerhof. Wethouder Marcel Steeman: "Mooi dat we dit in zo'n korte tijd hebben kunnen realiseren. Ik vind het geweldig dat de Rabobank zich zo inzet voor de bewoners en ondernemers."

Nazomers nieuw gemoed?

CASTRICUM - Tijdens de eerste werkvergadering na het zomerreces (7 september) bespraken raad en college wederom het door BMC opgestelde rapport over de verstoorde bestuurscultuur.

Vlak voor de vakantie ontdekten raadsleden onder het gemeentelijke plaveisel het nog steeds aanwezige moeras. Dit debat ging in op de 'motie van aanfluiting' waarmee De VrijeLijst, Fractie Castricum en CKenG, wethouder Schijf (GDB) ervan beschuldigden de raad onjuist te hebben geïnformeerd over de bomenkap in de Limmense Du Peyroulaan. Schijfs partijgenoot Sterken werd toen bij hoog oplopende emoties en vanwege onbehoorlijk taalgebruik door voorzitter Mans onderbroken. Nu, anderhalf jaar na de bestuurscrisis van 2016, blijft de vraag 'hoe verder?' onbeantwoord. Hopelijk zijn de door herfstbuien spiegelende regenplassen geschikt voor reflectie door wethouders, raadsleden en burgemeester.

Het debat beschaven
Zowel twijfel over als instemming met de conclusie en analyse waren te horen tijdens de bespreking van het in juni uitgebrachte rapport 'Politieke evenwichtskunst'. Hierin kwamen de problemen van de Castricumse bestuurscultuur ter sprake. Er wordt te veel op de man gespeeld als gevolg van versnippering en tijd-/geldtekort. Een ander en duidelijk zichtbaar probleem is het in GDB's woorden 'uitgeholde vragenrecht' van de raad en de gebrekkige onderlinge samenwerking, met als gevolg een overvloedig aantal moties. Raadsleden kwamen donderdag overeen de debatten te willen beschaven. Hiermee werd gedoeld op een respectvoller taalgebruik en op een groter begrip voor elkaars (soms tegenstrijdige) standpunten. Bovendien wensen zij allen het samengaan van raad, inwoners en college te verbeteren. Geen fractie scheen trek te hebben in het oprakelen van (oude) negatieve zaken, maar zich te willen richten op de toekomst.

Open vragen
De vraag blijft: Waar begint de toekomst? En hoe moet deze worden ingevuld? Begint zij op het moment van een nieuwe raadssamenstelling na de verkiezingen in maart? Of is het zaak met de huidige raadsleden het probleem al aan te pakken? De burgemeester benadrukte zonder twijfel het belang van vlug handelen gezien het lage vertrouwen van inwoners in de politiek. Naast een door het rapport aanbevolen werkgroep ter verbetering van de cultuur, pleitte de Socialistische Partij (SP) voor een communicatietraining en het Christen Democratisch Appèl (CDA) voor kernwaarden die als Lutheraanse stellingen aan de deur van het gemeentehuis zullen worden genageld. In ieder geval vindt de gedachte dat burgemeester Mans het traject zal leiden steun binnen de raad. Zijn ambtstermijn overstijgt immers de raadswisseling en hij is als voorzitter van raad én college een belangrijke en verbindende schakel.

'Nanijd' op het internet
Hoewel er met goed gemoed werd vergaderd, bracht CKenG na afloop een betoog online. Hierin werd met venijn teruggekeken op de bestuurscrisis. De val van het college zou zijn veroorzaakt door persoonlijke belangen van fractieleiders Steeman (D66), Rood (VVD), Swart (CDA) en Schijf (GDB). Zo werden volgens de partij twee goed functionerende wethouders, die van het CKenG en de PvdA, onnodig aan de kant gezet. Wethouder Steeman reageerde op Twitter: "Eigen lezing, natrappen, op de persoon… De rest van de raad kijkt inmiddels verder. Zou jullie sieren als jullie dat ook deden." Het zijn wederom twee voorbeelden van hetgeen de Castricumse bestuurscultuur karakteriseert. De overmatige profileringsdrang, persoonlijke politiek en het misbruik van sociale media zijn nog diep geworteld, het lijkt hoog tijd dit onkruid te wieden.

De raad en het college vergaderen later verder over de concrete invulling en rol van de werkgroep.

Motie zorggelden
Tijdens de eerste raadsvergadering na het zomerreces (14 september) stond de wijziging van de verordening van het sociaal domein op de agenda. De fractie van GroenLinks diende op de valreep een motie in. Hiermee uitte de partij haar zorgen over de onredelijke winstmarges die ten koste gaan van de gemeentelijke zorggelden. Tot nog toe bestaan er binnen de gemeente geen richtlijnen die dit dienen te reguleren. In de gewijzigde verordening staat slechts dat bij het vaststellen van de kostenprijzen (aan derden) het college 'redelijke' overheadkosten dient mee te nemen. GroenLinks beschouwt de ambiguïteit van deze bewoording als problematisch en kon tijdens de vergadering rekenen op steun van De VrijeLijst. De motie zal later na herziening en verder beraad binnen de fracties in stemming worden gebracht.

Tekst: Jana van Dam

Vrolijk griezelen met de Heksenboeken van Anita Boots

Castricumse kinderboekenschrijfster Anita Boots.

CASTRICUM - Onder het motto 'Gruwelijk eng' gaan de kinderen van Nederland spannende dagen tegemoet tijdens de drieënzestigste Kinderboekenweek van 4 tot 15 oktober. Moeten ouders zich ongerust maken dat het voor hun jongsten een week gaat worden van slapeloosheid, monsters, spoken, heksen en nachtmerries? Volgens de Castricumse kinderboekenschrijfster en auteur van heksenboeken Anita Boots gaat dat allemaal reuze meevallen. "Alle kinderen hebben hun angsten, maar juist door erover te lezen overwinnen ze die en ervaren ze dat het goede altijd het kwade overwint."

Anita Boots schreef twee kinderboeken over heksen, die ook dit jaar weer prominent aanwezig zijn tussen het aanbod in de boekwinkel. Het zijn spannende verhalen met veel humor die meer gaan over vrolijke, dan over doodenge heksen. Haar debuut 'De Gekleurde Heks' gaat over de onfortuinlijke heks Niessela waarbij altijd alles mis gaat. Ze moet telkens niezen als ze haar toverspreuken uitspreekt, waardoor alles ineens een andere kleur krijgt. Het is een boek dat bij uitstek en zonder risico van slapeloze nachten kan worden voorgelezen aan kinderen van vier tot vijf jaar. Vanaf acht jaar kunnen ze het zelf lezen.

Anita Boots (1959) is leerkracht aan een basisschool in haar woonplaats Castricum. Door haar eigen coachingsbureau is ze ervaren in het omgaan met kinderen. Het idee voor haar eerste boek ontstond tijdens een fietstochtje op de Veluwe. "We reden door wat daar het Heksenbos heette en ik dacht ineens: hier woont tussen al deze donkere bomen een ongelukkige heks. Daar ga ik een boek over schrijven. Tot dan was ik vooral een verhalenverteller. Voor de kinderen in de klas en ook voor mijn eigen twee kinderen verzon ik ze altijd ter plekke. Vaak vroegen kinderen dan later of ik dit of dat verhaal nog eens wilde vertellen. Maar dan wist ik zelf niet meer hoe het ook alweer ging. En dan zeiden die kinderen: nee juf, zó was het niet. Op dat moment dacht ik dat ik het op moest schrijven. Zo zijn die twee Heksenboeken ontstaan. Onder grote twijfel, want ik vroeg ik me af of ik wel goed schrijven kon. Mijn grote hobby in die tijd was zelf mijn kleding maken, dus stelde ik mijzelf de vraag of het de naaimachine of de schrijftafel zou worden. Mede door de enthousiaste aanmoedigingen van vrienden werd het de schrijftafel." Twee jaar na 'De Gekleurde Heks' volgde in 2012 het tweede boek van Anita Boots: 'De Heks van Villa Zeldenrust'. Dit is een spannend boek voor kinderen vanaf negen of tien jaar. Haar derde boek staat op stapel.

Castricumse kinderboekenschrijfster Anita Boots.

Anita Boots houdt in en rond de komende Kinderboekenweek voorlees- en vertelbijeenkomsten in boekwinkels, bibliotheken en op scholen. Voor meer informatie kunt u mailen naar anita.breetveld@gmail.com. Of bel 06-19614693.

Planten zijn gebouwd om opgegeten te worden

CASTRICUM - Planten kunnen tot negentig procent van hun lichaam verliezen zonder dood te gaan. Want zij hebben geen organen zoals mens en dier, wij zouden zonder hoofd of hart niet kunnen leven. Maar gelukkig kunnen wij om hulp roepen, wapens bouwen of gewoon weglopen als er iets aan ons wil knabbelen. Dat kunnen de planten niet. Planten hebben ervoor gekozen om op een plek te blijven. En toch hebben de planten de evolutie overleefd - sterker nog, hun overlevingsmechanismen zijn zo ingenieus opgebouwd en verfijnd dat wij er nog heel veel van kunnen leren. En wat wij nooit moeten vergeten: zonder het groen dat ons met voedsel, energie en zuurstof verzorgt, zouden wij op aarde niet kunnen leven.

De Italiaanse neurowetenschapper Stefano Mancuso onderzoekt de zintuigen en informatieverwerking van planten. En hij heeft verbazingwekkende kennis opgedaan. Planten beschikken volgens hem over geniale vaardigheden en zelfs over 'intelligentie', ondanks hun schijnbare onbeweeglijkheid. In zijn boek 'Briljant Groen' laat hij zien dat planten behalve over de vijf zintuigen van de mens ook nog over minimaal vijftien andere beschikken: "Om elektromagnetische velden te scannen, de zwaartekracht van bloemen, takken en bladeren te berekenen en de chemische substanties van hun leefmilieu te analyseren. Met reukstoffen waarschuwen ze elkaar voor vijandige planteneters of lokken ze dieren aan om hen bij te staan in de verdediging. Met hun wortels vormen ze enorme netwerken en laten ze informatie over hun leefomgeving circuleren. Zonder bewegelijke organen hebben zij een vorm van 'zwermintelligentie' ontwikkeld die hun overleven veiligstelt."

De nano-intelligente systemen worden op dit moment intensief onderzocht voor alternatief systeemontwerp en constructie - een eindeloze bron van inspiratie voor nieuwe technologieën en innovatieve producten. Planten zijn ontworpen om opgegeten te worden, ze repareren zichzelf en voeden zichzelf met zonlicht. De plant is een verfijnd en complex gedecentraliseerd systeem. In het rijk van de planten vinden wij krachtige voorbeelden om onze computersystemen mee te optimaliseren, de toekomstige energievoorzieningen veilig te stellen en ons democratisch principe weerbaar te maken.

En, roepen kunnen planten ook - het is dan een taal die wij nog niet beheersen. En over wapens beschikken zij al lang, denk alleen maar aan de doornen van de roos. Maar hun meest ingenieuze vaardigheid is de samenwerking en onderlinge organisatie. Misschien dat wij mensen hierbij nog het meest van de planten kunnen leren.

Bärbel Böhling, Vitaal Landschap

Eerste expositie Getij

"Teder" van Frieda Verbee te zien bij de expositie 'Tussentijd'. Foto: Frieda Verbee

CASTRICUM - Kunstenaars Kollektief Getij, opgericht door de Castricumse kunstenaars Fennanda Eleveld, Frieda Verbree en Teska Seligmann, houdt haar eerste expositie bij galerie Sopit aan de Anna Paulownastraat 22 in Castricum. Het thema van de expositie is 'Tussentijd'.

'Tussentijd' slaat op de inhoud van het werk dat getoond wordt, zoals foto's van jongeren in de puberteit, schilderijen over pure ruimte en collages over wolken, zee en lucht, bewegend in de tijd. Verder zit in het maken van het werk ook een tijdloos element, een tussentijd. Dit komt samen met het feit dat september een tussentijdse periode is, tussen zomer en herfst. 'Getij' is opgericht om elkaar te inspireren, te stimuleren en te helpen, voor samenwerking en kruisbestuiving. Getij, eb en vloed: de beweging naar binnen die nodig is om kunst te maken, de beweging naar buiten waarmee het werk aan de wereld geschonken wordt. Er worden zeker anderen bij betrokken, afhankelijk van de verschillende projecten. Op 23 september om 16.00 uur opent Toon Mans, burgemeester van Castricum, de tentoonstelling. Op 30 september om 15.00 uur treedt schrijfster en theatermaakster Pamela Koevoets op.

Openingstijden: zaterdag en zondag, 23 en 24 september en 30 september en 1 oktober van 12.00 tot 17.00 uur.

Ambachtelijke schilder, 35 jaar ervaring, heeft nog tijd over voor al uw schilder-en sauswerk/behangen/dakrep. enz. Ingeschr.KvK. Vrijbl.prijsopg. Tel: 06 - 3987 0829

Je favoriete band in de Ziggodome. Reserveer op www.Huurauto-Heiloo.nl

WOONRUIMTE voor 2 maanden gezocht. Vanaf 25 september. Voor 3-4 medische studenten die co-schappen gaan doen in het ziekenhuis in Alkmaar en Beverwijk.Bel 06 - 51175544

Per 1 november 2017 komt er een garagebox vrij aan de Droonecampstraat in Heiloo. De huur bedraagt € 96,33 per maand. Mocht u interesse hebben in het huren van een garagebox dan kunt u contact opnemen met De Makelares, telefoon 072-5408566, e-mail info@demakelares.nl.

DE SCOOTERBOX repareert alle merken scooters en scootmobielen.Wij halen uw scooter GRATIS op.
Ook levering nieuwe.
www.descooterbox.nl
06 - 2202 0702 AGM-Dealer

Interieurverzorgster heeft nog enkele uren over. Werkzaam in Heiloo, Egmond, Bergen, Castricum, Alkmaar. Het kan per week of per 2 weken.€15,-per uur

Steekpartij in Dijk en Duin

CASTRICUM - Een patiënt heeft maandagavond in GGZ-instelling Dijk en Duin in Castricum een zesenvijftigjarige beveiliger in zijn borst gestoken. Hierna schoot de politie de patiënt in zijn been. Dat gebeurde omstreeks 19.30 uur aan de Oude Parklaan. Volgens een politiewoordvoerder ontstond er een ruzie tussen twee patiënten, meldt de regionale omroep NH. De ruzie liep zodanig uit de hand, dat een beveiliger tussenbeide kwam. Hij werd hierop in zijn borst gestoken door een van de patiënten, een man van dertig jaar. De politie probeerde de man te kalmeren, maar hij reageerde nergens op. Vervolgens werd pepperspray gebruikt. Ook dat had echter geen effect. Hierop besloten de agenten de man in zijn been te schieten. De beveiliger is naar het ziekenhuis gebracht, maar verkeert niet in levensgevaar. Over de toestand van de patiënt was dinsdagmiddag nog niets bekend.

Zangles in Heiloo. Prive of met twee, kids & volwassenen, beginners en gevorderden. Gratis proefles. www.zingjemee.nl 06 - 4811 6691

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info
STOFZUIGERKRAAM

Tuinonderhoud Jeroen Borst. Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen.Bel voor gratis offerte: 06-4180 3734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

BOUWBEDRIJF
TERLUIN


Voor al uw aan-, ver- en
nieuwbouw. Ook renovaties.
Kozijnen, deuren, ramen.

Vrijblijvend prijsopgaaf:
T: 072 505 3395

BOUWBEDRIJF Mart Metzelaar. Voor al uw nieuwbouw, verbouw en timmerwerkzaamheden. Tel. 072 505 2977 - 06 5132 0570.
info@martmetzelaar.nl

Grote sortering gebruikte elektrische fietsen incl. bovag garantie v.a. €595,- Bosman Tweewielers. Westerweg 295 Heiloo. Tel: 5331241 www.bosmantweewielers.nl

Dagje Louwman Auto Museum Den Haag. Reserveer op www.Huurauto-Heiloo.nl

2-8 okt. Week van de Vaktherapie. WORKSHOPS Psychomotorische Therapie en gratis MINI-CONSULTS. Voor info: www.manonzandbergen.nl.

SCHILDER voor binnen en buiten. Hele mooie prijs. Tel: 06 - 17090670

PIANOLES BIJ U THUIS

De lessen zijn ontspannen, deskundig en op maat voor elke leeftijd. Info? Bel 06 - 3827 9213

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072 - 506 9052

De nieuwste modellen exclusieve Gazelle e-bikes vindt u bij ons. Kom langs en maak een proefrit op één van onze demo fietsen. Bosman Tweewielers. Westerweg 295 Heiloo. Tel: 5331241 www.bosmantweewielers.nl

Verhalenkamer Willibrordus / VVV infopunt. Open di. t/m zat. van 11 t/m 16 uur. Expedities / landgoedwinkel /vvvbonnen/ kaarten cultuurkoepel. www.landgoedwillibrordus.nl

Grote sortering gebruikte elektrische fietsen incl. bovag garantie v.a. €595,- Bosman Tweewielers. Westerweg 295 Heiloo. Tel: 5331241 www.bosmantweewielers.nl

De BESTE SCHILDER & STUKADOOR. Voor binnen en buiten. Nu 50% korting. Tel: 06 - 3374 3601

TUINONDERHOUD. Geen tijd? Teveel werk? Ervaren tuinliefhebber met top tuingereedschap helpt u met deskundig snoeien en het winter klaarmaken van uw tuin. Snoeien van struiken, bomen en het strak knippen van hagen, heggen, buxusbollen etc. + het afvoeren van tuinafval. Tel: 06 - 18278367

Tuinman heeft nog tijd over voor al uw tuinwerkzaamheden. Alles is bespreekbaar. Vrijbl.prijsopg. Ingeschr. KvK. Tel: 06 - 5344 2975

KRINGLOOP HEILOO is de leukste en goedkoopste! Kinderkleding €0,50, alle kleding €2 (muv jassen) dvd's €1, cd's €0,50, glazen €0,30, 7 meter strips €1, veel meubels, kleingoed. DI t/m Za 10-5 De Oude Werf 7, nabij Karwei. Ook inbreng. 072 - 5334000 Kijk op KRINGLOOPHEILOO.NL

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating. T: 072 533 6002 www.iristuinen.nl

CENTER CARE ONTSPANNINGS-MASSAGE. Heeft u last van STRESS, rug of nek pijn? Of bent u aan wat nieuwe ENERGIE toe. Ervaren masseuse zorgt ervoor dat u zich weer prima voelt. Een heel uur,met warme olie en hot stones slechts €30,- 072 - 5334906

CENTER DESIGN, hoek Slimpad/Heerenweg Heiloo. Originele WOON artikelen die je NERGENS vindt! Ook voor een geslaagd cadeau kunt u hier terecht! Nu vele AANBIEDINGEN!

De nieuwste modellen exclusieve Gazelle e-bikes vindt u bij ons. Kom langs en maak een proefrit op één van onze demo fietsen. Bosman Tweewielers. Westerweg 295 Heiloo. Tel: 5331241 www.bosmantweewielers.nl

JOS BUYS BESTRATING. Straatwerk voor bedrijf en particulier. Tel. 06 5064 1386

Naar het Autotron met de auto. Datum prikken op www.Huurauto-Heiloo.nl

BARRY DE VRIES AUTO'S.
In- en Verkoop.
www.barrydevriesautos.nl
De Wagenmaker 12, 1851 PX Heiloo. Tel: 06-2159 8809

Voor stomerij en pasfoto's .... even naar Primera Het Hoekstuk.