De Uitkijkpost

23 november 2016

De Uitkijkpost 23 november 2016


Gebouw Double Stars onder water Vereniging zoekt financiële steun

Provisorisch water buiten houden.

HEILOO - Honk- en softbalvereniging Double Stars aan de Vennewatersweg in Heiloo verkeert sinds vorige week woensdag letterlijk in zwaar weer. Het dak van het clubgebouw en de kleedkamers is zo lek als een mandje en de vereniging heeft onvoldoende geld om de schade te betalen. Daarom startte Double Stars een crowdfundingactie om financiële steun te verwerven.

Bestuurslid Inge Westrus kijkt terug op een onprettige week. "In de kantine, de kleedkamer en de voorraadkamers stond woensdag twintig centimeter water. Het rubber van het dak was gaan bubbelen en scheuren en het water sijpelde hierdoor naar beneden. Toen we dit ontdekten, voelde dat als een drama." Over de oorzaak van de schade kan Inge nog niet veel zeggen. "We hadden in september al last van kleine lekkages en lieten toen het dak repareren door gebruik te maken van vloeibaar rubber. Dit materiaal hield het helaas na drie maanden niet goed. Hoe dat mogelijk is, laten we onderzoeken."

Double Stars 'zit met de handen in het haar' omdat het lastig is met beperkte middelen het water buiten te houden. Enkele vaste vrijwilligers, volgens Inge 'echte die-hards met een warm clubhart', dweilen minstens twee keer per dag het gebouw. Verder maakten ze in de keuken met plastic zakken een soort geleidingssysteem zodat het meeste water uit het dak in de gootsteen terechtkomt. Ook plakten ze bijvoorbeeld de frituur af. "Deze mensen zorgen ervoor dat het probleem niet veel erger wordt. Die hulp is fantastisch", zegt Inge.

Crowdfunding
Natuurlijk werkt Double Stars ook aan een structurele oplossing. De vereniging is bezig met een crowdfundings-actie met als doel het inzamelen van geld - volgens Inge bedraagt de schade ongeveer vijftienduizend euro. De honk- en softbalvereniging promoot de actie via de eigen Facebookpagina en website. Daarnaast zoekt Double Stars de media op en met succes. Niet alleen de Uitkijkpost bericht over het onderwerp, maar ook bijvoorbeeld het televisieprogramma Hart van Nederland afgelopen maandag. Double Stars had dinsdagochtend al bijna vijfduizend euro in de pocket, geld afkomstig van maar liefst ruim zestig geldschieters zoals kringloopwinkel Keer op Keer. Daarnaast maakte de sportvereniging betalingsafspraken met het dakbedekkingsbedrijf dat de schade te lijf gaat. Wanneer de werkzaamheden starten, hangt volgens Inge af van verdere giften. "Gelukkig zijn we op de goede weg en daar zijn we ontzettend blij mee. Bij dezen alvast heel veel dank voor alle steun."

Wilt u de honk- en softbalvereniging financieel steunen, bekijk dan de informatie op de Facebookpagina van Double Stars of via http://bit.ly/helpdsh. Rechtstreeks geld storten kan ook. Het gironummer is NL69INGB0002566368.

'Lek dak zorgt voor problemen.'
Vrijwilliger Gerard Peters gaat water te lijf.
Keuken en dak.

Tekst: EJV Mediaproducties/Evert Visser

Finale Rabobank Cultuurprijs 2016

Maja Zomerdijk, Pé Okx en Mikki Zomerdijk. Foto: Felix Hogeboom

HEILOO - Maar liefst drie culturele prijzen waren er zaterdag 20 november te vergeven tijdens de finale van de Rabobank Cultuurprijs 2016 in de Cultuurkoepel van Heiloo. De te winnen prijzen waren De Rabobank Jong Talentprijs 2016, De Alkmaarsche Courant Publieksprijs 2016 en de Rabobank Cultuurprijs 2016.

De bijeenkomst werd geopend door gemoedelijke zoetgevooisde klanken van de welbekende Heilooër saxofonist Victor Posch met pianobegeleider Marco Hoogland; speelse warrelingen in een rustig decor met een zaal van afwachtend, goed gestemd publiek. Saxofonist Victor Posch won de Rabobank Cultuurprijs in de categorie muziek en muziektheater in het jaar 2010.

Mikki Zomerdijk
De Rabobank Jong Talentprijs 2016 ging naar de Alkmaarse singer-songwriter Mikki Zomerdijk die tevens optrad met haar band. Het eerste nummer 'Mirror' bracht dromerig gitaarspel onder slepende begeleiding met viool en bas. Latere nummers waren voorzien van treffende percussie en subtiel spel op de pedal-steel gitaar. Opvallend waren de pakkende herhalingen waardoor de muziek gemakkelijk binnenkomt en comfortabel kan worden genoten. Toen Mikki bij het laatste nummer 'We play hide and seek in the moonlight forever' achter de vleugel plaatsnam, waren haar volle stemgeluid en pianistische kwaliteit te horen. Het geldbedrag van de prijs wil ze besteden aan een professionele videoclip en een mooie single. Miki studeerde in juni aan het Conservatorium van Rotterdam af met haar eigen show 'One'.

Maya Link
De Alkmaarsche Courant Publieksprijs 2016 was voor de Alkmaarse kleinkunstenares Maya Link. Zij won met 571 van de 1151 uitgebrachte stemmen. Maya timmert aan de weg met haar jazz-funk-rock-and-roll-formatie Collectief Expressief en kreeg het theatervak met de paplepel ingegoten. Maya Link speelt graag op het Landjuweelfestival in Ruigoord en wil 'zoveel mogelijk mensen iets meegeven om te durven om jezelf te laten zien'. Het introductiefilmpje toonde Maya als zangeres en danseres in een opzwepende, aanstekelijke muzikale show.

Pé Okx
De multimediale visuele kunstenaar Pé Okx uit Alkmaar won de Rabobank Cultuurprijs 2016. De Alkmaarse burgemeester Piet Bruinooge las als voorzitter van de jury het rapport voor. Los van het vergelijken van appels en peren blijft het vergelijken van de individuele kwaliteiten van de genomineerden voor de vakjury lastig. Pé Okx is een visueel kunstenaar die gefascineerd is door de vergankelijke natuur enerzijds en door de technische mogelijkheden anderzijds. Zo legde hij het verglijden van de seizoenen bij de Westfriese Omringdijk vast. Dat deed hij door gedurende het jaar langs elke drie meter van de dijk foto's te nemen en deze tot een film te monteren. Overgangsgebieden intrigeren hem, hij zoekt naar de verborgen invloed van de mens in de omgeving. Een door een buizerd gedode kraai laat hij in geprepareerde toestand met uitgespreide vleugels zweven in een magneetveld. Okx vindt het een uitdaging om diverse disciplines te combineren - het gaat zowel de wetenschappelijke kant op als de filosofische.

Pieter Boskma, dichter uit Heiloo en op 2 oktober prijswinnaar van de Rabobank Cultuurprijs 2016 in de categorie 'Letteren': "Ik wil de werkelijkheid uitkleden, wat ik zie is zo bijzonder, dat zouden andere mensen ook moeten zien, daar moet ik iets mee. Kunst is juist waardevol omdat zij de waarneming van de werkelijkheid verruimt."

Tekst: Felix Hogeboom

Music That Matters: € 1.835,- voor VluchtelingenWerk Heiloo

V.l.n.r.: Teresa Takken (oprichter YourSongProjects), Joop Tulp en Mariet Mooiweer (VluchtelingenWerk Heiloo), Myriam de Sain, Sophia Kaandorp-Kaatee en Piet Jonker (bestuursleden YourSongProjects).

HEILOO - Het op 1 oktober gehouden benefietconcert Music That Matters voor VluchtelingenWerk was een groot succes. Symfonieorkest Midden Holland - onder leiding van Ghislain Bellefroid, Teresa Takken en Tijmen Veltman - zorgde voor een onvergetelijke middag. De opbrengst van Music That Matters bedroeg 1.835,- euro, een mooi resultaat.

Stichting YourSongProjects, initiatiefnemer van Music That Matters, overhandigde de cheque met deze opbrengst aan Joop Tulp en Mariet Mooiweer van VluchtelingenWerk Heiloo. Joop en Mariet willen het geld goed besteden aan hulp voor de circa tweehonderddertig statushouders in Heiloo.

Een muzikale impressie en de recensie van het concert is te zien, te horen en te lezen op www.yoursongprojects.nl.

Spannende intocht van Sinterklaas

'Burgemeester verliest bijna zijn evenwicht...' Foto: Stip Fotografie

HEILOO - Even was het zaterdag heel spannend bij de intocht van Sinterklaas. De Sint en zijn Pieten hadden onderweg naar Heiloo heel slecht weer en hierdoor werden ze zeeziek. Ze liepen helemaal te tollen. Het was ook zeer besmettelijk: toen de Pieten burgemeester Hans Romeyn en de wethouders Fred Dellemijn en Rob Opdam aanraakten, begonnen zij ook te tollen. Gelukkig kon de burgemeester nog net de dokter bellen. Deze was snel ter plaatse en nadat iedereen een dokterspepernoot had ingenomen knapten ze allemaal heel snel op en barstte het feest echt los.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Sinterklaasfeest in Heiloo zoals het moet zijn. Foto: Stip Fotografie
Sinterklaasfeest in Heiloo zoals het moet zijn. Foto: Stip Fotografie

10 vragen aan... Joop Hofland

Mijn naam is Joop Hofland, ik ben vijftig jaar. Ik werk als belangenbehartiger bij Vakbond De Unie en ben mediacoördinator bij Stichting Dolfinn.

1. Waar ben je geboren en getogen?
In de binnenstad van Alkmaar aan de Kanaalkade, op steenworp afstand van het Waagplein met de kaasmarkt en gezellige cafés. In 1995 kwam ik in Heiloo terecht aan het Zandstuk. Na een omzwerving ben ik in 2000 aan de Ronde Laan gaan wonen.

2. Als je hobby je werk was, welk beroep zou je dan nu hebben?
Helaas zijn het niet echt mijn hobby's geworden, maar ik droomde ervan om cameraman, rally coureur of helikoptervlieger te worden. Uiteindelijk werd het belangenbehartiger bij Vakbond De Unie. Minder opwindend, maar wel zeer dankbaar werk.

3. Wie zou je graag ontmoeten?
Ik zou wel eens een biertje willen drinken met mijn held Bruce Willis, uit de 'Die Hard'-films.

4. Wat is je mooiste jeugdherinnering?
De hele zomervakantie logeren in het strandhuisje van mijn oom en tante op Bad Noord in Egmond aan Zee. 's Ochtends zo uit je bed de zee in duiken en op de onderkant uit een rubberbootje surfen in de golven. Een geweldig gevoel van vrijheid en onbezorgdheid.

5. Wat vindt je het mooiste plekje van Heiloo of omgeving?
Overal waar een evenement van Stichting Dolfinn aan de gang is! Volgend jaar zijn dat Natte Voetjes op 6 mei in het Baafje, Dolfinn Golf aan de Lagelaan op 10 juni en als alles goed gaat ook een vernieuwde Dolfinn Rocks eind augustus bij... (maar dat blijft nog even een verrassing).

6. Waarvoor kunnen ze je wakker maken?
Nou eigenlijk liever niet, maar als er een pitabroodje kaas en tomaat klaar staat wil ik er wel voor opstaan.

7. Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?
Het advies "NUMBER 1" van oud-collega Ton Vonhoff. Het staat voor: aan het einde van de dag is er maar een persoon die voor jou zorgt en dat ben je zelf. Niet in egoïstische zin, maar wel goed om ook altijd op je eigen belangen en grenzen te passen.

8. Wat weten de meeste mensen niet van je?
Dat ik een grote Star Wars-fan ben! Vooral R2-D2, Grandmaster Yoda en de Ewoks vind ik geweldig.

9. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?
Ik zou zeker zorgen dat er in ons snel verouderende dorp veel meer sociale woningbouw komt, zowel huur als koop. Jonge Heilooërs kunnen nu nergens terecht. Ook mijn eigen dochters verlaten ons mooie Heiloo, omdat er simpelweg geen betaalbare woonruimte voor hen te vinden is. Een slechte zaak voor een bruisend Heiloo in de toekomst. Dus Hans, als je dit leest…

10. Persoonlijke vraag: 'Hoe ben je bij Stichting Dolfinn terecht gekomen?'
In 2012 twitterde Dolfinn dat ze een mediacoördinator zochten. Ik retweette het berichtje en dacht vervolgens… waarom zou ik niet zelf reageren? Met heel veel plezier ben ik nu vrijwilliger in het evenementenkernteam. Het is veel voorbereidend werk, maar supergaaf als je uiteindelijk midden tussen de gezelligheid staat en alles geslaagd is. En dat nog voor het goede doel ook.

Ik nomineer Ger de Haas voor de volgende 10 vragen. Ger is docent geschiedenis aan het Luzac College. Mijn vraag aan Ger is: "Hoe bevalt je carrièreswitch naar het onderwijs?"

Zondagmiddagconcert Witte Kerk

AnnaStegmann.

HEILOO - Op zondag 27 november vindt het tweede zondagmiddagconcert van de serie 2016/2017 plaats in de Witte Kerk van Heiloo.
Tijdens een virtuoos programma presenteert het Amsterdamse Barokensemble Odyssee, onder de titel Concerto for a Small Flute, muziek van Babell, Händel, Vivaldi en Sammartini. Het concert neemt de luisteraar mee op reis naar het Londen van het begin van de achttiende eeuw. Naast werk van de genoemde bekende meesters klinkt voor het eerst in de eenentwintigste eeuw van de zelden gespeelde componist William Babell diens Sinfonie in A, waarschijnlijk het eerste Engelse klavecimbelconcert. De uitvoerenden zijn Anna Stegemann (blokfluit), Eva Saladin en Ivan Iliev (viool), David Alonso Molina (altviool), Agnieszka Oszaca (cello) en Andrea Friggi (klavecimbel).

De aanvangstijd is 15.00 uur. De toegangsprijs bedraagt 15 euro (jongeren 10 euro). Een abonnement voor vijf concerten kost 60 euro, voor acht concerten 90 euro. Een consumptie is inbegrepen. De website geeft nadere informatie en een bestelformulier. Na afloop kunt u napraten onder het genot van een drankje.

Reserveren kan via www.concertenwittekerk.nl of via 06-45184525. Kaarten zijn ook verkrijgbaar bij de Schrijverij aan Heerenweg 199 in Heiloo. U kunt de middag extra feestelijk afsluiten met een diner bij de 'Loocatie' (tegenover de Witte Kerk) tegen het gereduceerde tarief van 25 euro (op vertoon van uw toegangsbewijs, vooraf reserveren via 072-5333352).

Wijkschouw Heiloo: donkere woningen en onverlichte stegen

Blik op inbraak(on)veiligheid.

HEILOO - Nog steeds zijn enkele woningen in de gemeente Heiloo volledig donker. Hierdoor is het duidelijk dat er niemand aanwezig is. Verder zijn enkele stegen en tuinen onverlicht en staan poortdeuren open. Dat bleek dinsdag 15 november tijdens de wijkschouw die de gemeente Heiloo jaarlijks organiseert. Tijdens deze schouw lopen de burgemeester, politiemensen, medewerkers van de gemeente en het laatste jaar ook raadsleden door verschillende wijken in Heiloo. Het gezelschap kijkt tijdens de schouw of het eenvoudig is om in te breken in huizen.

Alle deelnemers verzamelden zich aan het begin van de avond op het gemeentehuis waar de politie een presentatie gaf over de inbraken in Heiloo. Daarna gingen ze de diverse wijken in. Dit zijn wijken waar op dat moment veel wordt ingebroken. De wijkschouw-deelnemers beoordeelden de verlichting in de straten en huizen en keken naar het open staan van ramen en deuren. Ook bekeken ze of het eenvoudig is om in de achtertuinen te komen. De wijkschouwdeelnemers zagen dus onverlichte woningen, stegen en tuinen en enkele openstaande poorten. Hierdoor konden de politieagenten onopgemerkt achter het huis komen. Sommige mensen viel hun aanwezigheid op en zij kwamen daarom naar buiten. Met de sociale controle zit het dus over het algemeen wel goed, zo laat de gemeente weten.

Buurtpreventie Heiloo
Veel inbraken vinden plaats in het weekend en in de vakantie. Bij de laatste inbraken kwamen inbrekers veelal door de voordeur. De gemeente Heiloo meldt verder dat het aantal inbraken is gedaald ten opzichte van vorig jaar omstreeks deze tijd. De minste inbraken vinden plaats in Plan Oost, hier zijn ook de meeste deelnemers van Buurtpreventie Heiloo. De schouw heeft Buurtpreventie Heiloo ook nieuwe deelnemers opgeleverd. Buurtpreventie Heiloo is er om verdachte situaties aan elkaar door te geven via Whatsapp. Hierdoor zijn zij de ogen en oren van de politie totdat zij ter plaatse zijn. Wilt u ook lid worden? Stuur dan een mail naar buurtpreventieheiloo@gmail.com. U krijgt dan een e-mail met uitleg.

Bedrijf Belicht: People & Beauty

Het team haarstylisten en schoonheidsspecialisten.

People & Beauty, Stationsweg 2, Heiloo, 072-5330504, WhatsApp: 06-23202019, info@peopleenbeauty.nl, www.peopleenbeauty.nl, www.facebook.com/peopleenbeauty
Openingstijden: woensdag t/m zaterdag 9.00-17.00 uur, woensdagavond en donderdagavond 17.00-21.00 uur. Nieuw: De schoonheidssalon is vanaf heden ook open op maandag en dinsdag van 9.00- 17.00 uur.

Op de hoek van de Stationsweg en de Kennemerstraatweg is de ruime salon van People & Beauty gevestigd. Een team van haarstylisten en schoonheidsspecialisten staat voor u klaar om een ruime keuze aan behandelingen te verzorgen. Eigenaren Gerard van den Akker en Hilda Weening staan nu bijna een jaar aan het roer en kijken terug op een geslaagde periode.

Gerard: "De salon heeft zowel uiterlijk als innerlijk een metamorfose gekregen. Het is zo fijn om te horen dat klanten, en natuurlijk ook het team, de professionele- en interieurveranderingen die we hebben ingevoerd positief waarderen."

Kapsalon en schoonheidssalon
De ruimte die achter de vernieuwde, helderblauwe gevel schuilgaat is verrassend. Voorin bevinden zich het kappersgedeelte, de manicurehoek en een ruime tafel om voor of tussen de behandelingen te genieten van een kop koffie of thee. Achterin zijn drie behandelruimtes voor schoonheidsbehandelingen, massage en pedicure. Zowel dames als heren kunnen, naast knippen en kleuren bij de kapper, voor ontspanning of verbetering van de huid terecht in de schoonheidssalon. Ook manicure/nagelstyling en make-up behoren tot het brede aanbod. Omdat alle diensten onder één dak zitten, is uiteraard ook een combinatie van behandelingen mogelijk. Het interieur van de salon is licht, ruim en rustgevend. Warmte en aandacht voor de cliënt staat voorop.

Uitbreiding team en openingstijden
Het vertrouwde team, bestaande uit twee haarstylisten en drie schoonheidsspecialisten, is sinds deze maand uitgebreid met een vierde schoonheidsspecialiste. Daardoor is vanaf heden de openingstijd van de schoonheidssalon verruimd met de maandag en dinsdag (van 9.00 tot 17.00 uur). In de toekomst zal de kapsalon daarin volgen. Op dit moment zijn er ook twee stagiairs om het kappersteam te ondersteunen.

Bedrijfsleider en schoonheidsspecialist Yvonne Kaandorp vertelt: "Na het eerste halfjaar in de vernieuwde situatie, heeft iedereen zijn plek en specialisme gevonden. We zijn gegroeid als team. Ideeën krijgen gehoor en we netwerken meer. Dat dit positief is merken we aan nieuwe klanten die we mogen verwelkomen. Ik ben trots op onze salon. We hebben veel kennis in huis, zijn inventief en werken met goede producten." Twee keer per jaar wordt een beautybeurs bezocht om te kijken wat er op de markt is en of dat interessant is voor People & Beauty. Ook door het met regelmaat volgen van trainingen blijft het aanbod up to date. Een recent voorbeeld is de door de kapsters gevolgde kleurentraining en de training 'bindweefselmassage' voor de schoonheidsspecialisten.

Producten en behandelingen
People & Beauty staat garant voor deskundige haar-, gezichts- en lichaamsbehandelingen met hoogwaardige natuurzuivere producten, de nieuwste technieken en moderne apparatuur. Vanaf de zomer werkt de kapsalon, naast Eva Professional, met het merk Alcina. Naast knippen, föhnen, stylen en verven kunt u ook terecht voor hairextensions. In de schoonheidssalon wordt gewerkt met Klapp cosmetics, Bergman beautycare en Neoderma. Voor make-up worden producten van Lookx gebruikt. Naast cosmetische en ontspannende behandelingen, zoals massage en ontharing, staat huidverbetering voorop. Wie last heeft van acné of littekens, of merkt dat de huid verandert (ouderdomsvlekken, fijne lijntjes en rimpels, slappe huid of couperose), kan rekenen op de juiste aanpak voor zowel de jonge huid als de rijpere huid. Op de website vindt u meer informatie over de verschillende behandelingen en prijzen. Ook het maken van een afspraak kan via de site of met WhatsApp.

Tekst: Natalie Bottemanne

Start aanleg natuurwandelpad

Foto: Stip fotografie

HEILOO - Medewerkers, cliënten en vrijwilligers van de GGZ en een aantal buurtbewoners startten zaterdag met de aanleg van een natuurwandelpad op Landgoed Willibrordus. Dat gebeurde ondanks het slechte weer. De harde werkers plantten langs het voetbalveld op het terrein verschillende haagplanten, waaronder rozenbottels. Verder gaan er de komende tijd drieduizend biologische bollen de grond in. Dit alles gebeurt om ervoor te zorgen dat er in het voorjaar gewandeld kan worden tussen de bloemen en de vlinders. Het natuurwandelpad is één van de ideeën die naar voren is gebracht tijdens de groensafari's. Tijdens deze rondleidingen over het terrein van Willibrord dachten de deelnemers mee over de groene inrichting van het landgoed. Deze activiteiten vallen onder het project 'Een Groene Brug', die als doel heeft het het landgoed met de omgeving te verbinden. Tevens is 'Een Groene Brug' goed voor het in stand houden c.q. uitbreiden van de bijenpopulatie.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Stuur je kerstverhaal of tekening naar Uitkijkpost

Foto: via google.nl

Ben je niet ouder dan twaalf jaar en kun je goed schrijven en/of tekenen? Stuur dan je zelfverzonnen kerstverhaal of tekening naar Uitkijkpost. Misschien staat jouw verhaal of tekening dan in de Uitkijkpost van 21 december en heb je veel lezers.

Jouw kerstverhaal mag maximaal 450 woorden bevatten. Je kunt je verhaal en/of tekening insturen tot en met 15 december. Doe dat via e-mail (redactie@uitkijkpost.nl) ter attentie van Esmeralda Molenaar. Stuur je een tekening in, dan mag langsbrengen natuurlijk ook. Ons adres: Kennemerstraatweg 464 in Heiloo. Succes!

Schoentje zetten en voorleesavondje

HEILOO - Kinderen tot en met zes jaar kunnen een speciaal schoentje zetten in Bibliotheek Heiloo. De vouwvellen liggen daar klaar. Zet het schoentje thuis in elkaar en versier het zo mooi mogelijk! Tot uiterlijk 1 december kunnen de gevouwen en versierde schoenen worden ingeleverd bij één van de bibliotheken. Verder is er op 1 december om 19.00 uur in de bibliotheek een voorleesfeestje, met voorlezen, knutselen, schoentje zetten en natuurlijk héél hard zingen en dan maar hopen dat Sint en Piet 's nachts iets in het schoentje doen.
Kinderen mogen op 2 of 3 december komen kijken wat Sinterklaas in de vouwschoenen heeft gedaan. Aan de papa's en mama's kunnen we het vast wel verklappen: in de vouwschoenen vinden de kinderen 'het cadeau', een schoenboekje, geschreven en geïllustreerd door Harmen van Straaten.

Meer lezen
Het schoenboekje is onderdeel van de leesbevorderingscampagne 't Heerlijk Voorleesavondje, dat dit jaar plaatsvindt op donderdag 1 december. Boekhandels en bibliotheken roepen ouders op om die avond minimaal vijftien minuten aan jonge kinderen voor te lezen. Met een kwartiertje per dag kan de lees- en taalvaardigheid van kinderen enorm toenemen, aldus een woordvoerder van de Bibliotheek in Heiloo.

Schaaltje maken met een kantstructuur

Trots op uw eigen schaaltje met een kantstructuur.

HEILOO - Uitkijkpost informeert u over twee activiteiten van Nivon Heiloo.

Schaaltje maken met een kantstructuur
Het Nivon Heiloo biedt een uitdagende workshop aan die uit één les bestaat en begeleid wordt door docente Wybrich Hornstra. Deze workshop vindt plaats op donderdagavond 1 december van 19.30 tot 22.00 uur.

Van snippers stof en restanten garens wordt met behulp van in water-oplosbaar-vlies en gebruikmakend van een naaimachine een nieuwe kantachtige stof gemaakt. Het werkstukje waar naartoe wordt gewerkt is een klein schaaltje met een kantstructuur. U leert op deze avond de techniek en misschien inspireert dit u om thuis een groter werkstuk te gaan maken. De docente verzorgt het materiaal, dat in rekening gebracht kan worden. U neemt uw eigen naaimachine mee (die moet kunnen stoppen).

De workshop vindt plaats in ons Nivonlokaal in 'De Hofdijk' aan Mariënstein 178A in Heiloo; Kosten: 13,50 euro. Nivonleden krijgen korting. Opgeven kan telefonisch via 072-5333127/072-5333217 of via de e-mail: info@nivonheiloo.nl. Zie verder www.nivonheiloo.nl.

Japan tussen 'Yin' en 'Yang'
Het Nivon Heiloo ontvangt zaterdagavond 26 november in het Trefpunt in Heiloo de familie Abspoel met hun nieuwe multimediashow over Japan. Zij reisden met het openbaar vervoer, een land vol tegenstellingen.
De moderne technieken staan tegenover de eeuwenoude tradities. Zakenlieden bidden bij de tempels en de monniken staan te bellen met hun smartphones. Grote moderne steden worden afgewisseld door eeuwenoude dorpjes met oude Japanse woningen en mooie tuinen. De opleiding tot Geisha bestaat nog altijd. Shinto is de oudste godsdienst van Japan en bestaat naast het Boeddhisme. Japanners zijn uitermate beleefd en zij houden er een bijzondere etiquette en gebruiken op na.

Stukje Japan in het Trefpunt.

Deze speciale nieuwe lezing over Japan wordt gehouden op in het Trefpunt aan Abraham du Boishof in Heiloo. De aanvang is 20.00 uur. De kosten bedragen voor Nivonleden 5 euro en voor belangstellenden 6 euro. Wij verzoeken u zich vooraf op te geven bij familie Mulder via telefoonnummer 072 5333127 of via e-mail: info@nivonheiloo.nl.

Opbrengst taxiritten Bokkentocht gaat dit jaar naar Stichting Kees

Johan Leering (l) en Frans de Ruiter.

HEILOO - Frans de Ruiter overhandigde onlangs een mooie cheque aan Johan Leering van Stichting Kees. Dat deed hij uit naam van De Bokkentocht-organisatie (dé fiets- en bierhit van Heiloo en Limmen) en Taxi Blauw. Elke taxirit tijdens de tocht leverde een euro op en de opbrengst daarvan ging dit jaar naar de Stichting Kees.

Najaarsconcert Koor sWing

HEILOO - Het najaarsconcert 'In Vervoering' van het koor sWing uit Heiloo vindt op zaterdag 26 november plaats in De Witte Kerk in Heiloo.

sWing geeft op gevarieerde wijze invulling aan het intrigerende thema Vervoer(ing). Naast koorliederen zijn er gastoptredens van het duo Donna Musica, Hendrik-Jan Bosma (piano), het kwartet Achterom en een aantal leden van trekzakgroep Les Boutons Joyeux. Het belooft een heerlijke avond te worden waarbij ook het publiek de kans krijgt mee te zingen.

sWing is een enthousiast gemengd koor dat onder leiding van dirigent Olaf van Rijn veelal vierstemmig zingt. Hendrik-Jan Bosma verzorgt de pianobegeleiding.

Het najaarsconcert begint om 20.15 uur. De zaal is open vanaf 19.45 uur. Entree inclusief 1 consumptie in de pauze bedraagt voor volwassenen € 8,50. Kinderen tot en met veertien jaar betalen € 4,50. De voorverkoop is bij de Schrijverij (Stationscentrum) en bij BRUNA ('t Loo). Tevens verkoop aan de kassa. Voor meer informatie, zie www.koorswing.nl.

Doorverwijzen naar online

HEILOO
Sint Maarten bij Witte Kerk
Kinderen startten hun Sint Maarten-feest bij de Witte Kerk.
Lees verder op www.uitkijkpost.nl

HEILOO
De BUK opent nog één maal haar deuren met ... Sam en Falko.
Lees verder op www.uitkijkpost.nl

SPORT
Zwart zegeviert bij SV Vredeburg

De schakers van Vredeburg werkten vrijdag hun achtste ronde van de competitie af.
Lees verder op www.uitkijkpost.nl

SPORT
Meervogels – VVW 2
Na een vliegende start van Meervogels kwamen zij snel met 6-2 voor. Eindstand 25-25.
Lees verder op www.uitkijkpost.nl

Sinterklaastip: pantoffels bij de Rotonde

HEILOO - Sinterklaas is weer in het land. Het was een barre en koude tocht richting Nederland. Aangekomen in Heiloo zocht de Sint naar een mooi en warm cadeau. Zodoende kwam hij bij Rotonde Schoenmakerij terecht want die hebben warme sloffen, die zitten echt perfect. De pantoffels van Rotonde zijn afgewerkt met een hoogwaardige schapenvachtvoering wat zich kenmerkt door een natuurlijk en aangenaam gevoel. Warme voeten in de winter zijn dus gegarandeerd. Meerdere modellen sloffen beschikken over een rubber anti-slipzool, dit verschaft de mogelijkheid de pantoffels niet alleen binnen maar ook buitenshuis te dragen. Mocht u met komst van Sinterklaas helemaal in uw Spaanse element zitten, dan bieden wij u graag onze heerlijke Spaanse sloffen. Deze zijn in meerdere varianten bij ons verkrijgbaar.

Voor het gemak kunt u ook terecht op onze webshop www.rotondepantoffels.nl.

Ingezonden: Vrijwilligers Telefooncirkel, bedankt

HEILOO - "Goede morgen, lekker geslapen?" Wakker of nog slaperig klinkt een "goede morgen" terug. De dag begint opgewekt. Mijn telefoonpartner is er, ik werd gehoord, ik ben er. Het is een veilig gevoel. Het is toch leuk de morgen zo te beginnen. En als er toch geen contact tot stand komt, staan mensen ter zijde die de nodige maatregelen nemen. Na enige huiveringen voor verplichtingen, angst voor het onbekende, werd ik lid van de telefooncirkel van het Rode Kruis Heiloo. Een keer in het jaar is er de mogelijkheid bij een gezellig samenzijn de leden, deelnemers en vrijwilligers te ontmoeten. Via deze weg wil ik alle vrijwilligers van de Telefooncirkel Heiloo bedanken voor deze dagelijkse contacten, de veiligheid die ze ons geven en de zorg die ze aan ons besteden. Bedankt, ik ben blij met jullie.
Elfi Greijer.

D66 organiseert openbare avond

HEILOO - D66 Heiloo organiseert op 29 november een openbare avond met de Van Mierlo Stichting over de vijf Richtingwijzers van D66. Deze vormen de basis van het denken en handelen van D66. Wij zijn verheugd dat onze oud-plaatsgenoot Ad van Vugt deze - wat hem betreft - interactieve avond zal verzorgen. Het is een mooie opfriscursus voor leden en een goede kennismaking met D66 voor belangstellenden, met de gelegenheid tot het stellen van vragen over D66. De openbare avond vindt dinsdag 29 november plaats in de Tuinkamer van de Strandwal, aanvang 20.00 uur. Meer informatie over Ad van Vugt en deze avond vindt u op www.d66-heiloo.nl.

Inwoners investeren in zonnepanelen op dak Het Vennewater

Voorzitter Wilma Eerenstein van COHESIE (l) en wethouder Rob Opdam.

HEILOO - De gemeente Heiloo heeft het dak van Sporthal Het Vennewater ter beschikking gesteld voor het plaatsen van zonnepanelen. De intekening was een overweldigend succes: alle tweehonderdzeventig panelen zijn al afgenomen. Dat meldt de gemeente Heiloo. Op 17 november tekenden wethouder Rob Opdam en voorzitter Wilma Eerenstein van COHESIE (Coöperatie Heiloo Energie Samen In Energie) hierover een overeenkomst.

Inwoners van Heiloo en omgeving kunnen lid worden van de coöperatie en zonnepanelen 'afnemen'. COHESIE wordt uitgevoerd op basis van de Regeling Verlaagd Tarief Energiebelasting (in de wandeling de 'postcoderoos-regeling'). Deze regeling geeft in principe dezelfde gunstige belastingvoorwaarden als bij plaatsing van zonnepanelen op het eigen dak.

Voordelen
Rob Opdam, als wethouder verantwoordelijk voor onder meer Duurzaamheid, vertelt: "Het deelnemen aan dit project biedt inwoners maar ook bedrijven en VVE's veel voordelen. We zien dat inwoners het belangrijk vinden om hun steentje bij te dragen aan een duurzame samenleving. Dat kan niet altijd op het eigen dak in verband met de ligging of de constructie van het dak of als mensen in een appartementengebouw wonen en geen eigen dak hebben. Sommige inwoners vinden het plaatsen van zonnepanelen op hun eigen dak niet wenselijk. Door de panelen te plaatsen op een gemeentelijk dak heb je wel de lusten maar niet de lasten. De energiewinst die de panelen opleveren, wordt met je eigen energierekening verrekend."

Vervolg
De panelen worden begin 2017 geplaatst. Tegelijkertijd zijn volgende projecten in voorbereiding op andere gemeentelijke daken. Aanmelding bij COHESIE blijft dus mogelijk. Rob Opdam: "Wij zijn blij met deze samenwerking. Het is een mooi voorbeeld hoe de gemeente initiatieven uit de samenleving steunt en we samen tot een mooi resultaat komen."

Zie ook www.heilooenergie.nl/cohesie.

Kees Burger: nieuwe slagers én eigenaar

V.l.n.r: Rick, Marcel en Robin met hun diploma's en de gouden oorkondes voor de runder metworst, spareribs en erwtensoep. Foto: Ilse Bloemendal

HEILOO - Het is een drukke woensdagmorgen bij keurslager Kees Burger. Alle medewerkers zijn druk in de weer, de opmerking 'goedemorgen, kan ik uw helpen?' is constant te horen. Ook achter de schermen wordt hard gewerkt. Er is zojuist honderdtachtig liter verse goud bekroonde erwtensoep gemaakt en die gieten de nieuwe slagers Robin Tuijp (20) en Rick Janssen (22) in literemmers.

Robin is de nieuwe medewerker. Hij werkt sinds twee maanden bij keurslager Kees Burger, maar deed daarvoor al zes jaar lang ervaring op bij een keurslager in Edam. Hij is sinds kort volleerd winkelslager en is enorm trots op zijn diploma, net als Rick, die ook onlangs slaagde voor vleesbewerking. Rick werkte als slager in een supermarkt voor aanvang van zijn carrière bij Kees Burger.

Met hun diploma's gaan de twee trots op de foto, samen met Marcel Scholten (45). Marcel is sinds 2008 mede-eigenaar bij het bedrijf en hij wordt vanaf 2017 de nieuwe eigenaar van het Kees Burger filiaal in Heiloo. De andere mede-eigenaar Pieter Krom (46) wordt de nieuwe eigenaar van het filiaal in Egmond aan den Hoef. Kees Burger gaat namelijk zelf de keurslagerij verlaten.

Na het fotomoment gaan de medewerkers snel naar achteren: de goud bekroonde spareribs zijn klaar. De jongens zijn net als alle andere werknemers constant druk, maar het harde werken wordt beloond: er zijn enorm veel blije klanten, te zien in de video op www.uitkijkpost.nl.

Winterbarbecue in stationscentrum

HEILOO - Op vrijdag 9 december wordt in Heiloo een winterbarbecue gehouden. De plaatselijke horecabedrijven in het stationsgebied (Tumi, Wildschut, Plaza Cinco, Il Corso Queens en Café de Wit) sloegen de handen ineen en begonnen met veel enthousiasme aan dit evenement. Het wordt de tweede editie. Vorig jaar viel het een beetje in het water door het hele slechte weer maar dat mocht de pret niet drukken. Het was een leuke, knusse barbecue met z'n allen in de tent.

Wat kunt u verwachten? De horecabedrijven bedachten verschillende streetfood gerechtjes die gemaakt worden op Green Eggs. Het wordt een knusse barbecue, verzorgd door de horeca op het Stationsplein, met (kerst)muziek, hapjes en drankjes. Dit alles met gratis marshmallows voor de kids, curly dogs, ijs, popcorn-cups en vooral veel gezelligheid. De winterbarbecue duurt van 16.00 uur tot 23.00 uur. De toegang is gratis! Tussen het eten en drinken door kunt u ook nog even kerstinkopen doen want het is koopavond.

GGZ vervaardigt speelgoed

HEILOO - De GGZ gaat het productieproces voor de vervaardiging van educatief houten speelgoed van WIZZWIZZ op zich nemen. Het doel is een structurele langdurige samenwerking, meldt Henry van Zijl van WIZZWIZZ. Het speelgoed is therapeutisch, duurzaam en maatschappelijk verantwoord geproduceerd en bedoeld voor kinderen van tweeëneenhalf jaar tot acht jaar. Daarnaast is het speelgoed voor dementerenden en mensen met reumatische aandoening aan de handen zeer geschikt. Het speelgoed gaat bijvoorbeeld naar diverse basisscholen, buitenschoolse opvang, kinderdagverblijven, kindertherapeuten en instellingen voor dementerend of geestelijk gehandicapten. Vijf procent van de omzet gaat naar goede doelen. Onlangs werd het WIZZWIZZ-speelgoed geintroduceerd. Dat gebeurde op 30 oktober tijdens een succesvolle wijnproeverij in de Witte Kerk.

'Red jezelf-brevet in zwembad Loos

Zij kregen het 'Red jezelf-brevet'.

HEILOO - Zwembad Loos kreeg woensdag 16 november al vroeg veel kinderen op visite. Zij stonden in hun T-shirt, korte broek en met waterschoenen klaar om te laten zien dat ze zichzelf al goed in het water kunnen redden, zowel op hun buik als rug. Alle kinderen gingen trots met hun 'Red jezelf-brevet' naar huis. De geslaagden zijn Sarah Kastanje, Elke Nieuwmeijer, Bastiaan Elzenga, Mads Schouten, Fabienne de Vries, Julia Amson, Bas Baltus, Seva Geertsema, Ferrah Geerking, Lilian Radema, Guusje Geldermans, Sacha van Straaten, Bobbi Kleverlaan, Teun Vroom, Valentijn Nikkels en Juliet van Kleef. Alle deelnemers van harte gefeliciteerd!

Solo-violisten gezocht

EGMOND-BINNEN - De Stichting Hafre Productions heeft zondag 25 december het derde concert van de cyclus 'Poëtrias Documentras' gepland in de muziektent op het kerkplein van Egmond-Binnen. Poëtrias Documantras werd dertig jaar geleden als drie uur durende film door Hafre Productions uitgebracht. Deel 1, 'Aarde', werd op 27 maart uitgevoerd in JOEB in Egmond-Binnen, deel 2, 'Water', werd op 5 mei uitgevoerd in Museumhoeve Overslot in Egmond aan den Hoef. Voor deel 3, 'Vuur', zoekt Hafre naar solo-violisten. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met hafre@planet.nl.

Sjoerd Kunze presenteert boek 'Vader Klosak of Meneertje Koekebakker'

Sjoerd Kunze. Foto: Felix Hogeboom

HEILOO - Onder warme belangstelling van familie, vrienden, buren en tennis- en zangmaatjes presenteerde schrijver Sjoerd Kunze (1940) zaterdagmiddag 19 november zijn boek 'Vader Klosak of Meneertje Koekebakker'. Dat deed hij in de kleine kapel van de Cultuurkoepel van Heiloo.

Sjoerd Kunze is rasamsterdammer en ging naar school in betondorp Watergraafsmeer. Na de Mulo diende hij zes jaar bij de Koninklijke Marine als beroeps waarna hij zich uit overtuiging afkeerde van het militaire systeem. Hij begon vervolgens een studie voor het Praktijkdiploma Boekhouden. Nadat hij zich verder in het administratieve vak bekwaamde, werd hij hoofdboekhouder bij een bouwbedrijf in Beverwijk. Na enkele moeilijke periodes in zijn leven, waarbij hij afscheid moest nemen van een geliefde, besloot Sjoerd Kunze zijn familiaire problemen van zich af te schrijven. Een scheiding in 1977, het overlijden van zijn tweede vrouw en jeugdvriendin in 2000, een periode van internetdating en een afgebroken relatie in 2010, leidden tot het kortstondig samenwonen met de eigen zoon in Sneek. Daarna vond Sjoerd in een vakantiewoning in Spanje rust en inspiratie om te schrijven. Vorig jaar verhuisde Kunze naar Heiloo. Het schrijfwerk omvat inmiddels drie boekdelen en hij werkt nu aan een vierde deel. De auteur zegt tevens te werken aan een boek over zijn nieuwe vriendin Anna en merkt op prettig te wonen in een comfortabel appartement in Heiloo. Hierbij bevalt ook het verenigingsleven hem.

Wim Weber interviewde Sjoerd Kunze voor 251TV uit Heemskerk en vroeg naar diens motivatie om te gaan schrijven. "Ik heb een jeugd gehad waarbij ik niet geheel werd begrepen door mijn moeder en vrij onverschillig werd behandeld door mijn vader. Daar zijn dingen gebeurd die mij heel lang hebben dwarsgezeten en die ervaringen heb ik dus met dat boek van me af geschreven. Ik begon met de geboorte van mijn zuster in 1938."

De boektitel 'Vader Klosak of Meneertje Koekebakker' verwijst naar de moeilijke vader en de onhandige zoon. 'Vader Klosak' herinnert aan de uitroep van een langsfietsend Maleis jongetje over de tuin naar het ouderlijk huis in IndonesiÎ. Kunze kiest als schrijver voor het pseudoniem Manus Narcis wat getuigt van enige zelfspot - door intimi werd hij ooit narcist genoemd. Het valt ook zien als Amsterdamse humor die juist dient om pijnlijke zaken te relativeren.

Tot besluit las Sjoerd Kunze een korte passage uit zijn boek voor. Alter-ego Sieuwert komt bij de barbier van de kazerne Soetebier tegen. Hij haalt hem over tot het bezoek aan een jazzconcert van Thelonious Monk waarna zij nachtclub The Blue Note in de Leidsedwarsstraat aandoen. Hierna volgen feestjes met rum-cola in huiselijke sfeer; het is de kwestie om een dame te versieren. Soetebier heeft succes, Sieuwert komt niet verder dan chaufferen in zijn gehuurde Volkswagen. De namen van personen in het boek zijn verzonnen, situaties zijn niet te herleiden tot ware gebeurtenissen, al is het werk wel grotendeels autobiografisch.

'Vader Klosak of Meneertje Koekebakker' is uitgegeven bij freemusketeers en is via de boekhandel en internet verkrijgbaar.

Tekst: Felix Hogeboom

Anky Floris: kerstverhaal in één lijn in het Trefpunt

In de duisternis kan het licht overal komen.

HEILOO - Anky Floris maakte achttien kunstwerken die het kerstverhaal op een eigentijdse manier uitbeelden. Zij nodigt u uit bij het Trefpunt in Heiloo langs te komen en naar het kerstverhaal te komen kijken. De expositie duurt tot en met 6 januari. Anky maakt levens-kunst en meeleef-kunst in de vorm van Beeldhaiku©. Beeldhaiku zijn tekeningen uit één lijn, die door hun eenvoud een grote zeggingskracht hebben. De werking van licht is daarbij een belangrijk element. Anky Floris is autodidact. Ze combineert tekenen met het gebruik van digitale technieken. Van haar hand verschenen ook wenskaarten, het levenskunstspel, gedichtenbundeltjes, het boek 'Kindertekeningen, wat zeggen ze ons?' en kleurboeken, waaronder een kerst-kleurboek. Meer informatie is te vinden op www.ankyfloris.nl. Het Trefpunt is gevestigd aan Abraham du Bois-Hof 2 in Heiloo. Telefoon: 072-533 1297.

Kerst - De hoop wordt steeds opnieuw geboren voor wie het wil zien.

Pedicure- & schoonheidscentrum is verhuisd

U bent welkom.

HEILOO - We laten u graag weten dat het Pedicure- & schoonheidscentrum is verhuisd naar Westerweg 293 A in Heiloo. Ook laten wij u weten dat u vrijblijvend langs kunt komen om te kijken of een afspraak te maken. U bent van harte welkom! U kunt ook op de website kijken: www.pedicurecentrumheiloo.nl of contact opnemen via 072-5333033.

Ingezonden: defecte (auto)verlichting

HEILOO - Het is schrikbarend hoeveel bestuurders in deze donkere en veelal natte dagen met ondeugdelijke verlichting rijden. Meestal is sprake van een koplamp die het niet (goed) doet. Hierbij wordt bewust de verkeersveiligheid genegeerd, want dit kun je natuurlijk zelf ook direct opmerken, bijvoorbeeld als je in de file staat of ergens parkeert. Dat verhaal dat de lamp zojuist is stukgegaan, gelooft natuurlijk niemand, dus er is vrijwel nooit een geldig excuus. Zoals zo vaak is dit vooral een kwestie van de mentaliteit anno 2016. En dan heb ik het nog niet eens over fietsers zonder licht, liefst in donkere kleding, zonder reflecterende banden en aan het bellen of met een koptelefoon op. Het wordt de hoogste tijd dat de dorpsveldwachters terugkeren in Heiloo.

Heiloo, Ton Förch.

Engels taaldorp op de Zuidwester

HEILOO - Basisschool De Zuidwester in Heiloo organiseerde ook dit jaar weer het Taaldorp. Net als vorig jaar stond de hele woensdagochtend in het teken van Engels.
Op De Zuidwester wordt Engels gegeven vanaf groep 1. Hierdoor zijn leerlingen aan het eind van groep 8 beter voorbereid op het volgen van tweetalig onderwijs, als zij dat zouden willen. Een keer per jaar, tijdens Taaldorp, spelen de leerlingen Engelse spellen en doen ze mee aan andere activiteiten. Zo speelden de leerlingen 'Happy families' (kwartetten) en 'Guess who?' (wie ben ik). Leerlingen die tweetalig onderwijs volgen aan het Jac. P. Thijssecollege in Castricum begeleidden de spellen. Natuurlijk werd ook de inwendige mens niet vergeten: in the SouthWest Tearoom genoten de leerlingen van een kopje thee met een scone, een brownie, of een plakje cake. Gelukkig heeft De Zuidwester veel bereidwillige ouders die het bakken van al dat lekkers voor hun rekening namen. Mede dankzij hen en de groep enthousiaste leerlingen van Jac. P. Thijssecollege kijkt de school terug op een zeer geslaagde ochtend.

Nieuwe expositie in Dorpshuis Hanswijk

Mooi werk van Fred Valkering.

EGMOND AAN DEN HOEF - De expositie van kunstschilder, muzikant en organisator Fred Valkering Simoncic (1955) is te zien in Dorpshuis Hanswijk in Egmond aan den Hoef. Fred maakte zijn eerste olieverfschilderij op elfjarige leeftijd bij zijn tante Afie van het Nobelhuis in Egmond-Binnen. Sindsdien is hij verknocht aan schilderen. Fred is er zeer trots op dat hij nu in Dorpshuis Hanswijk een bloemlezing van zijn schilderijen en tekeningen mag exposeren. Dorpshuis Hanswijk is te vinden aan de Hanswijk 1 in Egmond aan den Hoef. De openingstijden zijn van maandag tot en met donderdag van 9.00 tot 22.00 uur en vrijdag t/m 17.00 uur.

Sterk tegen MS

REGIO - Het Nationaal MS-Fonds collecteert van 21 tot en met 26 november de landelijke huis-aan-huiscollecte. De opbrengst van de collecte wordt gebruikt voor het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen met MS én voor innovatieve onderzoeken om MS te genezen. De collecte is van belang: over de ziekte Multiple Sclerose (MS) is nog veel onbekend. Men weet nog niet waardoor MS veroorzaakt wordt en hoe we het kunnen genezen. Kijk op de website www.mscollecte.nl voor meer informatie over de MS Collecteweek.

Presentatie boek over Congregatie van de H. Juliana van Falconieri

HEILOO - De Stichting Echo presenteert donderdag 24 november het boek 'Geloven met hart en hand' over de honderdjarige Congregatie van de H. Juliana van Falconieri. Dat gebeurt in het Julianaklooster aan de Hoogeweg 65 in Heiloo. De zusters woonden tot 2005 in het Julianaklooster in Heiloo. Tegenwoordig is de congregatie gevestigd in Limmen.
Het boek beschrijft het werk en leven van de Zusters van de Congregatie van de H. Juliana van Falconieri, geplaatst tegen de achtergrond van de ontwikkeling van kerk en maatschappij in de twintigste eeuw. De leden van de Congregatie van de H. Julia van Falconieri - waarvan er thans nog zeven in leven zijn - hebben zich in de afgelopen eeuw ingezet voor de zorg in arme gezinnen.

HAF sterk in regionale wedstrijd

'Gezicht'. Foto: Tineke Leering

HEILOO - De Heilooër Amateurfotografenvereniging HAF presteerde zeer goed tijdens de regionale fotowedstrijd met als thema 'Spanning'. De jury selecteerde dertig foto's voor de reizende tentoonstelling. Maar liefst negen foto's daarvan waren van leden van de HAF. Als klap op de vuurpijl ging Tineke Leering van de HAF met de eerste prijs aan de haal. De foto's zijn binnenkort te zien op de website van de HAF: www.fotoclubheiloo.nl. In een goed gevulde zaal besprak de jury de dertig foto's. Er was opvallend veel zwart-wit-werk. Verder was er een grote diversiteit te zien in de benadering en uitwerking van het thema 'spanning'. Volgend seizoen mogen de clubs zich vastbijten in het thema 'Onbalans'. Ook dit thema leent zich voor een letterlijke benadering maar ook nu weer gaat de jury zoeken naar een originele, minder voor de hand liggende uitwerking.

Ingezonden: Succesvolle griezeltocht voor Stichting Samen Spelen

'Griezels' laten zich graag zien...

AKERSLOOT - De Stichting Samen Spelen uit Akersloot heeft voor het vijfde achtereenvolgende jaar een zeer succesvolle griezeltocht georganiseerd, deze keer bij Camping Geversduin in Castricum. Op vrijdag 11 en zaterdag 12 november liepen in totaal ruim vijfhonderdvijftig mensen de griezeltocht, waarbij ze orks, zwarte geesten en andere figuren tegenkwamen. De Stichting is blij dat het weer zo'n groot succes was en bedankt alle mensen die hierbij een steentje hebben bijgedragen. Met uw deelname hebben wij voldoende geld opgehaald om aankomend jaar weer veel te kunnen betekenen voor onze doelgroep, zieke en/of gehandicapte kinderen. Wij hopen dat u zich allen heeft vermaakt en we zien u graag volgend jaar terug. Houd onze Facebookpagina of onze website in de gaten voor actueel nieuws. Zie ook www.stichtingsamenspelen.nl.

Atie Schoon, Stichting Samen Spelen.

Collecte Leger des Heils

Voor het goede doel.

HEILOO - Vrijwilligers van het Leger des Heils gaan van 28 november tot en met 3 december langs de deuren met de collectebus. De opbrengst van de jaarlijkse deur-tot-deurcollecte is bestemd voor het sociaal maatschappelijk werk van het Leger des Heils.

Ondanks een economische groei in Nederland doen steeds meer mensen een beroep op het werk van het Leger des Heils. In 2015 kwamen bijna negenentachtigduizend mensen in aanraking met het Leger des Heils, ongeveer tienduizend meer dan het jaar daarvoor. Zij namen bijvoorbeeld deel aan hulpvormen als kledingwinkels, de huiskamer in de buurt, scouting en schuldhulpverlening.

"Het wordt in Nederland steeds belangrijker om in de eigen buurt naar elkaar om te kijken. Het Leger des Heils wil uitsluiting en eenzaamheid bestrijden door actief aanwezig te zijn in de buurt met activiteiten en faciliteiten", stelt commissioner Hans van Vliet, commandant van het Leger des Heils in Nederland. "De deuren van buurtsteunpunten en kerkgebouwen staan voor iedereen open en wekelijks worden inloopochtenden, gezamenlijke maaltijden en andere activiteiten georganiseerd."

Stormschade in Heiloo

Een afgewaaide dakbedekking van een woning aan de Goodeslaan in Heiloo.

HEILOO E.O. - De storm zorgde dit weekend op diverse plaatsen in Heiloo voor overlast en schade.

Schade aan een auto op de Docter Jacobilaan in Castricum. De brandweer verwijderde de boom. Foto: Evelien Olivier

Reconstuctie Geesterweg

Foto: via Google.nl

AKERSLOOT - Na het kappen van een groot aantal Populieren, Elzen en andere bomen aan de Geesterweg, werd maandag 14 november gestart met de reconstructie van de Geesterweg. Dit gebeurde ten behoeve van de aanleg van een vrijliggend fietspad van de pont tot aan 'De Noord.'

De slingers in de Geesterweg nabij de Rembrandschool en de Vakgarage Akersloot worden vervangen door plateaus. De fiets-/voetgangersoversteekplaatsen bij kruispunt Strammersboogh en Roemersdijk worden veiliger door het bouwen van eilanden tussen de rijrichtingen waarop het verkeer kan stilstaan. Bovendien komt er een duidelijker fietspad langs de rotonde Heer Derckplantsoen.

Volgend jaar wordt fase 2 van de reconstructie hervat van de rotonde Veldbloemenlaan tot aan de kruising Roemersdijk. Tijdens deze werkzaamheden blijft de doorgang voor het verkeer in twee richtingen mogelijk. Buiten de spitstijden worden de wegen versmald, waarbij de werkzaamheden via een om-en-om regeling gepasseerd kunnen worden. De pont blijft altijd bereikbaar. De start van deze fase is afhankelijk van de weersomstandigheden deze winter. In totaal gaan deze werkzaamheden zes weken duren waarbij in zeven nachten het asfalt wordt vervangen.

Shopping Night én optreden Lange Frans in Winkelcentrum Middenwaard

Lange Frans.

HEERHUGOWAARD - Een Shopping Night in de wintermaanden? Het kan in Middenwaard. Op vrijdagavond 25 november is het weer Shopping Night in Middenwaard. De winkels zijn op deze avond weer tot 23.00 uur geopend en bieden aantrekkelijke (kortings)acties. Dus sla alvast uw slag voor de komende feestdagen!

Maar er is meer. Zo draaien er diverse dj's, zijn er dansoptredens, vinden er weer een aantal modeshows plaats en komt Wild FM Hitradio live uitzenden vanaf het Friethoffplein. Ook komt Lange Frans naar Middenwaard voor een miniconcert! De bekende rapper en radio- & televisiepresentator treedt om 21.00 uur op het ANWB plein op. Daarnaast wordt de stand van de Linda Foundation geopend op Shopping Night. Onder het motto 'geven is leuker dan krijgen' worden er diverse acties op touw gezet voor het goede doel. De acties van de Linda Foundation lopen door tot en met 4 december.

Shopping Night Middenwaard is te bezoeken op vrijdagavond 25 november 2016 van 18.00 tot 23.00 uur. Kijk voor meer informatie op www.middenwaard.nl.

Spectaculaire act tijdens 4e Fjoertoer Egmond - Ingestorte St. Agnuskerk herrijst op strand van Egmond

EGMOND/BERGEN - Met laserlijnen op een scherm van neervallend water herrijst de Sint Agnuskerk tijdens de vierde Fjoertoer voor één keer op het strand van Egmond. Op die plek stond de kerk, voordat in 1741 de zee tijdens een zware storm de toren en een deel van de kerk opslokte. De act met de naam 'Torenval' is toepasselijk, want het thema van de Fjoertoer zaterdag is 'de zee geeft en de zee neemt'.

Tom Limmen, eventmanager bij Le Champion en verantwoordelijk voor de organisatie van Fjoertoer 2016: "Deze act is de kroonjuweel van de Fjoertoer 2016. We zijn dan ook erg blij met de donatie van de Provincie Noord-Holland, Gemeente Bergen en de medewerking van de brandweer." Wethouder Odile Rasch: "Dit is echt een unieke act en precies waar het geld uit het Toerisme- en Innovatiefonds voor is bedoeld: het is innovatief en het zet Bergen op een spectaculaire manier op de kaart. We hebben zo'n rijke historie, wat is er nu mooier dan die historie op zo'n manier te kunnen herbeleven en zichtbaar te maken?"

Provincie Noord-Holland en gemeente Bergen ondersteunen deze act met een donatie. De brandweer van Bergen verleent ook zijn medewerking.

De officiële opening van de Torenval vindt zaterdag om 19.00 uur plaats op het strand bij Egmond aan Zee, nabij de hoofdstrandafgang. Kijk voor meer informatie over het evenement op www.fjoertoereg-mond.nl.

Bron: Gemeente Bergen

Expositie Historische Vereniging Oud-Akersloot

Foto van Meervogels B1 uit 1970.

AKERSLOOT - Een expositie met oude groepsfoto's van verenigingen is tot eind november te zien in de bibliotheek in Akersloot. De Historische Vereniging Oud-Akersloot maakte een mooie selectie uit hun rijke beeldbank. Tijdens de openingstijden van bibliotheek Akersloot is deze expositie te zien in het Historisch Informatiepunt. Kijk ook eens op de website www.oudakersloot.nl. Onder het kopje 'Beeldbank' zijn nog veel meer foto's over Akersloot en zijn inwoners te bewonderen, zo laat de Historische Vereniging Oud-Akersloot weten.

Kennismakingsbijeenkomst nieuwe Egmonders

EGMOND - Misschien woont u al een tijdje in Egmond of staan de verhuisdozen juist nog bij u in de kamer... Stichting Welzijn Bergen nodigt iedereen die tussen nu en januari 2015 in Egmond is komen wonen uit voor het bijwonen van een kennismakingsbijeenkomst van het Sociaal Team Egmond. De bijeenkomst is op donderdag 24 november van 16.00 tot 18.00 uur bij Post aan Zee aan Voorstraat 82A in Egmond aan Zee. U kunt dan kennismaken met het verenigingsleven van Egmond, met andere 'nieuwe' inwoners én met het Sociaal Team. Ook de wijkverenigingen van de Egmonden stellen zich dan op ludieke wijze aan u voor. Interesse? Opgeven kan via m.vlaar@welzijnbergen.nl, of bel naar Gea Klercq via 06-52 87 98 03. Wilt u graag komen, maar heeft u vervoersproblemen? Laat het weten aan Stichting Welzijn Bergen, de organisatie vindt met u een oplossing.

Oplichting met pannensets en pas op voor gebakken spons

REGIO - Twee waarschuwingen van de politie: de eerste is voor oplichters die pannensets proberen te verkopen. Een tweede waarschuwing is voor katten- en hondenbezitters in Akersloot en omgeving. De oproep luidt: pas op voor gebakken spons.

Pannensets
De politie waarschuwt voor oplichters die in Heiloo en Castricum pannensets proberen te verkopen. In deze gemeenten raakten de afgelopen maanden meerdere mensen gedupeerd. De goederen die worden verkocht hebben nagenoeg geen waarde, ondanks de mooie verpakking. Ook zijn de goederen van slechte kwaliteit. Ze worden tegen hoge bedragen, zelfs vaak veel meer dan duizend euro, verkocht. De verkopers maken misbruik van de onkunde van de kopers. De politie vraagt om oplettendheid en verzoekt mensen ook bijvoorbeeld hun (oudere) buren of familieleden te waarschuwen voor de oplichtingspraktijken.

Gebakken spons
De politie waarschuwt katten- en hondenbezitters in Akersloot en omgeving hun dieren goed in de gaten te houden. In de omgeving van het Wilhelminaplein in Akersloot vond de politie maandag stukjes gebakken spons. Spons kan zeer gevaarlijk zijn voor nietsvermoedende huisdieren. Door het te bakken in vet worden ze smakelijk en eten honden en katten het op. Wanneer een dier stukken spons naar binnen werkt kan dit een dodelijke afloop hebben want spons zet uit in de maag.

Meel van oergraan voor 100-jarige bakker

Moeder Judith en bakker Peter van Baar (haar zoon) met bloemen bij de feestelijk versierde bezorgkar van leverancier Molen de Oude Knegt.

AKERSLOOT - Ambachtelijk bakker Van Baar in Akersloot bestaat honderd jaar en dat wordt onder meer gevierd met de productie en de verkoop van ouderwetse kruidige Akersloter Plakken, gemaakt met tarwebloem van het oergraan spelt.
De leverancier van dit meel is sinds mensenheugenis korenmolen De Oude Knegt. Een delegatie van de molen verraste bakker Peter van Baar onlangs met een bezoek. Ze hadden hun bezorgkar voor de gelegenheid feestelijk opgetuigd en als cadeau kreeg de bakker twee balen spelt en een bos bloemen aangereikt. Peter van Baar (de vierde generatie in het bedrijf) is blij met het meel van de molen, want er is een groeiende vraag naar gezond speltbrood. Door de toenemende belangstelling voor verse, ambachtelijke producten kan het bedrijf de concurrentie met de supermarkten weer beter aan. In de jaren veertig telde het dorp met toen nauwelijks tweeduizend inwoners nog zes warme bakkers. Uitsluitend Van Baar is daar nog van over.

Terug aan het werk na een rechtszaak

In 2015 is het ontslagrecht veranderd. Rechters mogen arbeidsovereenkomsten pas ontbinden als sprake is van een voldragen ontslaggrond. Zonder voldragen ontslaggrond geen ontbinding. Voorheen kon de rechter de werknemer die zijn baan verloor nog compenseren door een hogere vergoeding toe te kennen. Dat mag niet meer.

Alle werknemers die hun baan verliezen worden gelijk behandeld en hebben recht op de Transitievergoeding. Dit is alleen anders als of de werkgever of de werknemer ernstig verwijtbaar heeft gehandeld. Hoewel statistisch het aantal afwijzingen door kantonrechters meevalt, zijn er ook gevallen bekend waarin de rechter besliste dat de werknemer nog een kans verdient om zijn baan te behouden.

Terug aan het werk na een rechtszaak gericht op beëindiging van de arbeidsrelatie is altijd lastig. Dit vereist:

  • een flexibele mindset van de werkgever; mentaal heeft men afscheid genomen en dat gaat niet door; sommige managers vrezen voor gezichtsverlies ondanks dat dit niet nodig is (mensen hebben doorgaans respect voor managers die durven te erkennen dat zij het niet bij het rechte eind hadden);
  • lef van de werknemer; de confrontatie met collega's terwijl zij weten dat er een rechtszaak heeft plaatsgevonden is spannend en soms is men bang dat het functioneren alleen maar bezien wordt vanuit een negatieve basishouding;
  • een goed gesprek en een gezamenlijk plan hoe men het beste maakt van een voor alle betrokkenen moeilijke en (on)wenselijke situatie.

Als advocaat en MfN-registermediator gespecialiseerd in arbeidsconflicten komen wij regelmatig in aanraking met dit soort situaties en zien wij hoe het fout kan gaan als de nieuwe start niet met beleid wordt gemaakt.

Herkent u deze situatie of wilt u dit voorkomen? Neemt u gerust contact met ons op. Wij zijn telefonisch bereikbaar op 0251-362022 of per e-mail via lewin@advocaatlewin.nl.

Pieten krijgen eigen 'Pietenplein' in Winkelcentrum Middenwaard

HEERHUGOWAARD - De pieten hebben sinds 19 november tot en met zondag 4 december een eigen Pietenplein in Winkelcentrum Middenwaard. Diverse pieten komen langs om kinderen op te leiden als échte hulppiet.

Op het Pietenplein zijn er diverse activiteiten. Kinderen kunnen hier onder andere knutselen, een Pietendiploma halen, Pietendansenles krijgen en zij mogen natuurlijk ook hun schoen zetten. Uiteraard komt Sinterklaas langs. Op zaterdag 26 november is er vanaf 13.00 uur een meet & greet met Sinterklaas.

Wil jij ook een pietje worden? Tot en met zondag 4 december kun je terecht op het Pietenplein ter hoogte van de ANWB-winkel. Houd voor het complete programma de Facebook pagina van Middenwaard in de gaten of kijk op www.middenwaard.nl.

Rommelmarkt Sportpaleis

ALKMAAR/ EGMOND - De laatste rommelmarkt van dit jaar in het Sportpaleis in Alkmaar vindt op zondag 27 november plaats van 10.00 tot 16.00 uur. De overdekte wielerbaan is dan weer compleet gevuld met aanbieders van een grote verscheidenheid aan tweedehands spullen. De organisatie Stichting Rommelmarkten Egmond verwacht dat op deze markt ook veel zelfgemaakte kerstspullen te koop zijn. De entree bedraagt 2,50 euro voor bezoekers vanaf dertien jaar. Het adres: Terborchlaan 200, Alkmaar. Meer informatie is verkrijgbaar via 0620114461 of via www.st-re.nl.

Radio en TV80: Fjoertoer live

EGMOND/ BERGEN - Radio en TV80 besteden zaterdag 26 november aandacht aan de Fjoertoer, de lichtjeswandeltocht door de Egmonden en Bergen aan Zee. Radio 80 doet verslag van 16.00 uur tot 23 uur. TV 80 verzorgt een liveverslag waarbij meerdere teams langs de route beelden laten zien en mensen interviewen. De tv-uitzending duurt van 20 tot 23 uur. Meekijken en luisteren? Radio 80 is te horen op 105.9 FM en 96.5 kabel en via www.rtv80.nl (klik op 'radio' en 'luister live'). TV80: analoog kanaal S12+ en in de regio via Ziggo kabel TV digitaal: kanaal 44.

KP Biking: Henk Verdonk junior storm-en waterbestendig

AKERSLOOT - Henk Verdonk junior uit Egmond aan den Hoef pakte donderdagavond in Akersloot onder barre omstandigheden de winst in de wekelijkse rit om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup.
Het slechte weer met harde wind en regen weerhield de renners er niet van met elkaar de strijd aan tegaan. Andermaal was het Henk Verdonk junior die de koers naar zijn hand zette en uiteindelijk afgerekend over de streep kwam. Voor de overige podiumplekken bleven er drie kanditaten over, respectivelijk Henk Jan Verdonk senior, Wim Verdonk - beiden uit Egmond aan den Hoef - en de Alkmaarder Henk Louwe. Wim Verdonk leek het meest recht te hebben op de tweede plek maar de sterke Henk Louwe ging het hem toch nog moeilijk maken met een sterke Henk Jan Verdonk senior op geringe afstand. Tenslotte slaagde Wim Verdonk er toch in zijn tweede positie vast te houden. Ook de jonge Sven van Eerden uit Heemskerk reed zich met een mooie vijfde stek in de kijker.
Uitslag: 1 Henk Verdonk junior Egmond aan den Hoef, 2 Wim Verdonk Egmond aan den Hoef, 3 Henk Louwe Alkmaar, 4 Henk Jan Verdonk senior Egmond aan den Hoef, 5 Sven van Eerden Heemskerk.

Barre Bullen internationaal in Heiloo

HEILOO - De voetballers van Barre Bullen zijn in juni 2017 gastheer van het internationale voetbaltoernooi EASI. Er wordt gespeeld op landgoed Willibrordus. Ze hebben zich aangemeld bij de stichting Specsavers om in aanmerking te komen voor sponsoring. Het werkt als volgt: verzamel zoveel mogelijk stemmen! Dat meldt Stichting De Buitenkans.
De stemperiode startte op 14 november. Roep uw achterban op om op EASI te stemmen zodat de Bare Bullen kans maken op financiële steun van Stichting Specsavers Steunt. U kunt eenmaal per vierentwintig uur per e-mailadres een stem uitbrengen. Op 12 december (16.00 uur) sluit de stemperiode. Krijgen de Barre Bullen de meeste stemmen, dan wordt er een jaar lang in de betreffende Specsavers-winkel voor uw doel gespaard. Kijk op www.de-buitenkans.org wie de Barre Bullen zijn. Enthousiaste voetballers worden begeleid door enthousiaste medewerkers van de GGZ.

Een mooie slogan is: Hup Hup de Barre Bullen winnen de EASI cup! Lekker stemmen met zijn allen, geef het door aan je netwerk. Zie www.stichtingspecsaverssteunt.specsavers.nl/alkmaar/easi-cup-2017_44247/

Trias jeugd op dreef tijdens Crosscompetitie

HEILOO - De eerste crosswedstrijd in een serie van vier in het kader van de Noord-Hollandse Cross Competitie 2016/2017 betekende voor de Trias jeugd een thuiswedstrijd. Zaterdagmiddag werd er onder echte cross-omstandigheden - nat, koud en in een verdwaalde regenbui - gelopen door onder andere vijftig Trias-pupillen en junioren. AV Trias had in Het Maalwater een prachtig parcours uitgezet. De zeshonderd deelnemers van de vijftien atletiekverenigingen waren het erover eens dat ze vooral zware benen kregen toen ze de sleeheuvel over moesten. Uiteindelijk was de finish bij het prachtige Trias-complex. De jeugdatleten van Trias deden het allemaal uitstekend. Er waren zelfs meerdere overwinningen behaald: Jasmien vd Kolk (A1), Gijs vd Kolk (D1), Ties Oosting (A1), Boet v. Hove (B pup) en Jurriaan Odekerken kwamen allemaal als eerste over de streep.

Andere opvallende prestaties kwamen op naam van Dante Cronie (derde bij de mini), en Casper Peterse (JC), Max Aalders (D1), Mijntje Marees (D1) en Florian Meijer (jPB) werden alle vier vierde in hun categorie.

HZV maakt dozijn vol

HEILOO - Ondanks de absentie van een kwartet vaste basisspelers was Vrone de afgelopen week geen partij voor een bijzonder gretig en onstuimig HZV. De vele toeschouwers werden verwend met maar liefst twaalf goals, waarvan twee keer een hattrick door Mats de Zeeuw en Lars de Vré. Lees voor het gehele wedstrijdverslag www.hzvhetvennewater.nl.

Mees Knijnenberg neemt afscheid met Jong Oranje in zicht

Mees wint zilver in de NK-finale 2016 tijdens Fantastic Gymnastics in Ahoy Rotterdam. Foto: Maurice Smeets | GymPOWER©

LIMMEN - Mees Knijnenberg uit Limmen heeft een uitnodiging gekregen van turnbond KNGU voor de Jong Oranje selectie. Dat heeft hij te danken aan de grote progressie en geboekte successen in de turnarena. Ondanks de grote eer heeft de 14-jarige turner en 3VWO-scholier besloten om te stoppen met topturnen.

Lees verder op www.uitkijkpost.nl

KRINGLOOP HEILOO De leukste! Gratis P. Hier kunt u heerlijk struinen tussen veel kleingoed, meubels, mooie kleding, lps, cds, dvd, schoenen, lampen, lijsten, schilderijen, boeken, spellen, versterkers, oude kasten, stoelen Lundia enz!!,di t/m  za 10-5 De oude Werf. Ook inbreng. Zondag open? Kijk op onze site of 072 - 5334000

Sint en piet komen graag weer bij u langs40 jaar ervaringTel 06-52511385

Uw auto winterklaar ! Carcleaning Heilo. Informeer naar de teflonwax winterbeurt v.a. € 75,- Nijverheidsweg 19a. Ma t/m vrij 8.00 - 17.00 uur Za 9.00 - 12.00 uur Tel: 072 - 5320294  www.carcleaningheiloo.nl 

Voor de feestdagen uw tanden stalend wit!Tandenbleken veilig verantwoord en betaalbaar.Wij werken zonder peroxideVoor meer info: Spraytan Heiloo Tel : 06 54671235

Tuinonderhoud Jeroen Borst                                                                               Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen.                               Bel voor gratis offerte: 06-4180 3734  info@jeroenborst.nl  www.jeroenborst.nl

 www.hoveniersbedrijfdepopulier.nl. Al 25 jaar het adres voor al uw tuinwerkzaamheden. o.a. snoeien, onderhoud, aanleggen van oude- en nwe TUINEN, sier- en herbestr. Het plaatsen van SCHUTTINGEN. Gratis ontwerp enz. Alles is bespreekbaar. Ingeschr. KvK, goudengids. Bel voor een vrijbl. prijsopg. 072-888 4612

DEPRESSIE & hoe vind je de WEG TERUGProbeer het eens een maandje! info@spiritofepona.nlWeekdag 10-13 u en zaterdag op afspraak

BOUWBEDRIJF
TERLUIN 


Voor al uw aan-, ver- en 
nieuwbouw. Ook renovaties. 
Kozijnen, deuren, ramen.


Vrijblijvend prijsopgaaf: 
T: 072 505 3395
 

Nette verzorgende man heeft wat tijd over. Bent u op zoek naar een huishoudelijke hulp voor bv 3 uur per week neemt u dan contact met mij op.Tel: 06 - 573 28 075

KRINGLOOP HEILOO De leukste! Gratis P. Hier kunt u heerlijk struinen tussen veel kleingoed, meubels, mooie kleding, lps, cds, dvd, schoenen, lampen, lijsten, schilderijen, boeken, spellen, versterkers, oude kasten, stoelen Lundia enz!!,di t/m  za 10-5 De oude Werf. Ook inbreng. Zondag open? Kijk op onze site of 072 - 5334000

POOLSE TAALLESLekcja jezyka POLSKIEGO Czy Kan iemand mij Pools lerentegen +/- 10 euro per uur.INFORMATIE 06-10113411

Tuinonderhoud Jeroen Borst                                                                               Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen.                               Bel voor gratis offerte: 06-4180 3734  info@jeroenborst.nl  www.jeroenborst.nl

Nette verzorgende man heeft wat tijd over. Bent u op zoek naar een huishoudelijke hulp voor bv 3 uur per week neemt u dan contact met mij op.Tel: 06 - 573 28 075

Uw auto winterklaar ! Carcleaning Heilo. Informeer naar de teflonwax winterbeurt v.a. € 75,- Nijverheidsweg 19a. Ma t/m vrij 8.00 - 17.00 uur Za 9.00 - 12.00 uur Tel: 072 - 5320294  www.carcleaningheiloo.nl 

De Stille Bron: Praktijk voor holistische massage en cranio-sacraal therapie. KENNISMAKINGSACTIE: 1e massage voor de HALVE PRIJS! Info: www.destillebron.nl of 06-22666059. Leuk voor in de schoen of onder de boom een cadeaubon van De Stille Bron!

Iedereen kan gezond leven met een gezond gewicht! Hoe? Maak snel een afspraak! Sandra Zoon Heiloo 06 - 57322934 E:sandrazoon.gewichtsconsulente@gmail.com W:www.sandrazoongewichtsconsulente.nl

TE HUUR: BEDRIJFS/PRAKTIJKRUIMTE 2 x 16m2. 295,- Euro per maand incl gas water lioht. Excl BTW. Kennemerstraatweg 452 Heiloo. Voor bezichtiging of meer informatie: 072-5334723

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info 
STOFZUIGERKRAAM 

Voor de feestdagen uw tanden stalend wit!Tandenbleken veilig verantwoord en betaalbaar.Wij werken zonder peroxideVoor meer info: Spraytan Heiloo Tel : 06 54671235

De Stille Bron: Praktijk voor holistische massage en cranio-sacraal therapie. KENNISMAKINGSACTIE: 1e massage voor de HALVE PRIJS! Info: www.destillebron.nl of 06-22666059. Leuk voor in de schoen of onder de boom een cadeaubon van De Stille Bron!

'VADERS ACHTER HET BEHANG' jeugdherinneringen van Heilooers in en rond de oorlogsjaren. Nog steeds leverbaar! pazwijnenberg@hotmail.com of 0297-593631

DE SCOOTERBOX repareert alle merken scooters en scootmobielen. Wij halen uw scooter GRATIS op. Ook levering nieuwe. www.descooterbox.nl 06 - 2202 0702 AGM-Dealer

SCHILDERSBEDRIJF LIMMEN

50% korting. Heeft nog tijd voor al uw schilderwerk binnen en buiten

Tel: 06 - 4247 9384

AUTOWASSTRAAT CARCLEANING HEILOO. Ook voor het totaal reinigen van uw auto. Nijverheidsweg 19a. Ma t/m Vr 08.00 - 17.00 uur. Za 09.00 t/m 12.00 uur. T: 072-532 0294 www.carcleaningheiloo.nl

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering  T: 072-506 9052

Familie van Schiphol halen met een 9-persoonsbus. HUURAUTO-HEILOO.NL

POOLSE TAALLESLekcja jezyka POLSKIEGO Czy Kan iemand mij Pools lerentegen +/- 10 euro per uur.INFORMATIE 06-10113411

HUISSHOW CREATION DE LIESBETH WALSARIE

Verkoop van: Hand beschilderde zijden shawls/sieraden/tassen/handschoenen/ hoeden. Waar: Theeschenkerij  De TROG, Bullaan 4, Heiloo. Wanneer: Vrijdag 25 november, zaterdag 26 november, zondag 27 november van 12.00 tot 17.00 uur.

Pasfoto's nodig? Even naar Primera Het Hoekstuk

Bed of matras halen bij Rozing wonen en dromen. HUURAUTO-HEILOO.NL 

Nieuwe set ACRYL/GEL Nagels met gekleurde gellak of glitter, nu: 50. Actie geldig t/m 6/12/'16. EVA NAILS, Kennemerstraatweg 465, Heiloo. Bel nu 06-50809000 of mail info@evanails.nl voor een afspraak.

BARRY DE VRIES
AUTO'S. In- en Verkoop.
www.barrydevriesautos.nl
Industrieterrein Oosterzij 7,
1851 NV Heiloo.
Tel: 06-2159 8809

HUISSHOW CREATION DE LIESBETH WALSARIE 

Verkoop van: Hand beschilderde zijden shawls/sieraden/tassen/handschoenen/ hoeden. Waar: Theeschenkerij  De TROG, Bullaan 4, Heiloo. Wanneer: Vrijdag 25 november, zaterdag 26 november, zondag 27 november van 12.00 tot 17.00 uur.

Staatsloterij winnen? Doe mee in de boulevard bij Primera Het Hoekstuk.

JOS BUYS BESTRATING. Straatwerk voor bedrijf en particulier. Tel. 06 5064 1386

Te huur gevraagd woning voor ongeveer 3mnd. Jan/feb/mrt 2017. Tel 06-38115921

Div modellen gebruikte elektrische fietsen va € 695 icl. 3 maanden Bovag garantie. Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo. Tel 5331241 www.bosmantweewielers.nl

Stomerij nodig?  € 5,= per kledingstuk (muv: zie de winkel) Even naar Primera Het Hoekstuk

HOVENIERSBEDRIJF ELSMAN voor al uw tuinwerkzaamheden.
T: 072 533 8298 of hovenierelsman@quicknet.nl

Grote collectie gebruikte dames-, heren- en kinderfietsen. Incl 3 maanden Bovag garantie. Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo Tel. 5331241 www.bosmantweewielers.nl

PIANOLES BIJ U THUIS

De lessen zijn deskundig, ervaren en op maat gemaakt voor alle leeftijden. Bel voor info: 06 - 3827 9213

Spraytan HeilooVoor een natuurlijk teint in 10 minuten.Maak tijdig een afspraak voor de feestdagen.Tel : 0654671235

BOUWBEDRIJF Mart Metzelaar. Voor al uw nieuwbouw, verbouw en timmerwerkzaamheden. Tel. 072 505 2977 - 06 5132 0570.
info@martmetzelaar.nl

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info 
STOFZUIGERKRAAM 

Zangles in Heiloo privé of met twee. Kids en volwassenen, beginners en gevorderden. Gratis proefles. www.zingjemee.nl. 06 4811 6691.

Ambachtelijke SCHILDER heeft nog tijd over, ook voor timmerwerkzaamheden en dakreparatie enz. Vrijbl. prijsopgave, geen aanbetaling; betaling na tevredenheid klant. Ingeschr. KvK Tel. 06 3987 0829

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating.
T: 072 533 6002  www.iristuinen.nl 

Iedereen kan gezond leven met een gezond gewicht! Hoe? Maak snel een afspraak! Sandra Zoon Heiloo 06 - 57322934 E:sandrazoon.gewichtsconsulente@gmail.com W:www.sandrazoongewichtsconsulente.nl

Grote sortering elektrische fietsen in div. uitvoeringen v.a. 1299 euro. Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo. Tel 5331241 www.bosmantweewielers.nl

Kim's Haarsalon Dompvloetlaan 29 Heiloo.Bel voor een afspraak naar: 0630042383 en tot snel!

Verwen jezelf met dit GURE weer
    
    met een ZALIGE warme olie MASSAGE,
    
    maak een afspraak 0725334906 bij Center Care Heiloo

TE HUUR: BEDRIJFS/PRAKTIJKRUIMTE 2 x 16m2. 295,- Euro per maand incl gas water lioht. Excl BTW. Kennemerstraatweg 452 Heiloo. Voor bezichtiging of meer informatie: 072-5334723

TUINEN TEVEEL WERK? Geen tijd? Ervaren tuinliefhebber helpt u met deskundig tuinonderhoud en het snoeiwerk en winterklaar maken van uw tuin. T: 06 18278367 

JOS BUYS BESTRATING. Straatwerk voor bedrijf en particulier. Tel. 06 5064 1386

Ambachtelijke SCHILDER heeft nog tijd over, ook voor timmerwerkzaamheden en dakreparatie enz. Vrijbl. prijsopgave, geen aanbetaling; betaling na tevredenheid klant. Ingeschr. KvK Tel. 06 3987 0829

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating.
T: 072 533 6002  www.iristuinen.nl 

Pasfoto's nodig? Even naar Primera Het Hoekstuk

Zangles in Heiloo privé of met twee. Kids en volwassenen, beginners en gevorderden. Gratis proefles. www.zingjemee.nl. 06 4811 6691.

Verwen jezelf met dit GURE weer
    
    met een ZALIGE warme olie MASSAGE,
    
    maak een afspraak 0725334906 bij Center Care Heiloo

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering  T: 072-506 9052

SCHILDERSBEDRIJF LIMMEN

50% korting. Heeft nog tijd voor al uw schilderwerk binnen en buiten

Tel: 06 - 4247 9384

DE SCOOTERBOX repareert alle merken scooters en scootmobielen. Wij halen uw scooter GRATIS op. Ook levering nieuwe. www.descooterbox.nl 06 - 2202 0702 AGM-Dealer

Grote collectie gebruikte dames-, heren- en kinderfietsen. Incl 3 maanden Bovag garantie. Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo Tel. 5331241 www.bosmantweewielers.nl

PIANOLES BIJ U THUIS

De lessen zijn deskundig, ervaren en op maat gemaakt voor alle leeftijden. Bel voor info: 06 - 3827 9213

'VADERS ACHTER HET BEHANG' jeugdherinneringen van Heilooers in en rond de oorlogsjaren. Nog steeds leverbaar! pazwijnenberg@hotmail.com of 0297-593631

AUTOWASSTRAAT CARCLEANING HEILOO. Ook voor het totaal reinigen van uw auto. Nijverheidsweg 19a. Ma t/m Vr 08.00 - 17.00 uur. Za 09.00 t/m 12.00 uur. T: 072-532 0294 www.carcleaningheiloo.nl

Grote sortering elektrische fietsen in div. uitvoeringen v.a. 1299 euro. Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo. Tel 5331241 www.bosmantweewielers.nl

Stomerij nodig?  € 5,= per kledingstuk (muv: zie de winkel) Even naar Primera Het Hoekstuk

HOVENIERSBEDRIJF ELSMAN voor al uw tuinwerkzaamheden.
T: 072 533 8298 of hovenierelsman@quicknet.nl

DEPRESSIE & hoe vind je de WEG TERUGProbeer het eens een maandje! info@spiritofepona.nlWeekdag 10-13 u en zaterdag op afspraak

BARRY DE VRIES
AUTO'S. In- en Verkoop.
www.barrydevriesautos.nl
Industrieterrein Oosterzij 7,
1851 NV Heiloo.
Tel: 06-2159 8809

Bed of matras halen bij Rozing wonen en dromen. HUURAUTO-HEILOO.NL 

HUISSHOW CREATION DE LIESBETH WALSARIE

Verkoop van: Hand beschilderde zijden shawls/sieraden/tassen/handschoenen/ hoeden. Waar: Theeschenkerij  De TROG, Bullaan 4, Heiloo. Wanneer: Vrijdag 25 november, zaterdag 26 november, zondag 27 november van 12.00 tot 17.00 uur.

 www.hoveniersbedrijfdepopulier.nl. Al 25 jaar het adres voor al uw tuinwerkzaamheden. o.a. snoeien, onderhoud, aanleggen van oude- en nwe TUINEN, sier- en herbestr. Het plaatsen van SCHUTTINGEN. Gratis ontwerp enz. Alles is bespreekbaar. Ingeschr. KvK, goudengids. Bel voor een vrijbl. prijsopg. 072-888 4612

Te huur gevraagd woning voor ongeveer 3mnd. Jan/feb/mrt 2017. Tel 06-38115921

Spraytan HeilooVoor een natuurlijk teint in 10 minuten.Maak tijdig een afspraak voor de feestdagen.Tel : 0654671235

Nieuwe set ACRYL/GEL Nagels met gekleurde gellak of glitter, nu: 50. Actie geldig t/m 6/12/'16. EVA NAILS, Kennemerstraatweg 465, Heiloo. Bel nu 06-50809000 of mail info@evanails.nl voor een afspraak.

Familie van Schiphol halen met een 9-persoonsbus. HUURAUTO-HEILOO.NL

Staatsloterij winnen? Doe mee in de boulevard bij Primera Het Hoekstuk.

Div modellen gebruikte elektrische fietsen va € 695 icl. 3 maanden Bovag garantie. Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo. Tel 5331241 www.bosmantweewielers.nl

BOUWBEDRIJF Mart Metzelaar. Voor al uw nieuwbouw, verbouw en timmerwerkzaamheden. Tel. 072 505 2977 - 06 5132 0570.
info@martmetzelaar.nl

Kim's Haarsalon Dompvloetlaan 29 Heiloo.Bel voor een afspraak naar: 0630042383 en tot snel!

Sint en piet komen graag weer bij u langs40 jaar ervaringTel 06-52511385

HUISSHOW CREATION DE LIESBETH WALSARIE

Verkoop van: Hand beschilderde zijden shawls/sieraden/tassen/handschoenen/ hoeden. Waar: Theeschenkerij  De TROG, Bullaan 4, Heiloo. Wanneer: Vrijdag 25 november, zaterdag 26 november, zondag 27 november van 12.00 tot 17.00 uur.

BOUWBEDRIJF
TERLUIN 


Voor al uw aan-, ver- en 
nieuwbouw. Ook renovaties. 
Kozijnen, deuren, ramen.


Vrijblijvend prijsopgaaf: 
T: 072 505 3395
 

Hightech rolstoel uit Akersloot te zien in film Dick Maas

Links Dick Maas, rechts Auke de Vries tijdens de filmpremière van 'Prooi' in Tuschinski. Foto: Vincent Bloothoofd

AKERSLOOT - Voor de film Prooi van Dick Maas, die onlangs in première ging, is de speciale Action Trackchair-rolstoel van Auke de Vries uit Akersloot gebruikt. Auke zelf gebruikt deze rolstoel om het buitenleven weer te kunnen ervaren.

Auke de Vries (48) liep op dertienjarige leeftijd een gedeeltelijke dwarslaesie op als gevolg van een auto-ongeluk, waardoor hij in een rolstoel terechtkwam. "Mijn tweelingdochters Estelle en Veronique kwamen op het idee van zo'n actie-rolstoel. Ze vonden het jammer dat ik nooit eens met ze mee kon naar de paarden of de paardenbak in. Op eigen houtje speurden zij internet af naar een rolstoel die 'off the road' kon rijden en ze kwamen op een Amerikaanse site terecht. Ik bedacht me niet langer en besloot de Action Trackchair te gaan importeren. Niet alleen voor mezelf, maar ook om anderen die rolstoelgebonden zijn de mogelijkheid te kunnen bieden om hun grenzen te verleggen. Deze uitvinding is dé uitkomst voor iedereen die aan een rolstoel gekluisterd zit en daardoor beperkt is tot verharde wegen zonder obstakels", aldus Auke.

Rupsbanden
De rolstoel is elektrisch aangedreven en heeft rupsbanden waarmee de rolstoelgebruiker moeiteloos het strand op of het bos in kan rijden en bijvoorbeeld langs de waterkant kan vissen. Met deze inventieve rolstoel kan zonder problemen door twintig centimeter diep water worden gereden. Auke reist tegenwoordig graag af naar Winterberg voor een wintersportvakantie aangezien sneeuw nu ook geen issue meer is. Er zit een kantelbeveiliging op de rolstoel, dus steile hellingen vormen totaal geen belemmering meer. Met de geïntegreerde veiligheidsbeugels kun je zelfs goed stevig staan in dit goed doordachte vervoermiddel.

Leeuw
De mogelijkheden die de rolstoel te bieden heeft, met name het kunnen staan, was een van de redenen dat Dick Maas de Action Trackchair uitkoos voor zijn nieuwe thriller 'Prooi'. Auke: "Dick Maas benaderde mij vorig jaar februari. Hij vroeg of hij de Action Trackchair mocht gebruiken voor deze film. De filmmaker zocht een rolstoel waarmee een eenbenige jager 'off the road' op een leeuw kon jagen. Dus hij was bij mij aan het goede adres", vertelt Auke trots. Lachend: "Normaal gesproken gaat de stoer uitziende rolstoel slechts zes kilometer per uur, maar in de film scheurt het met honderdtwintig kilometer per uur door de bossen, bestijgt het steile trappen en is de rolstoel uitgerust met een houder voor een machinegeweer en een kompas."

Smal
In de film is de oorspronkelijke Amerikaanse versie van de Action Trackchair ingezet. Die is drieënnegentig centimeter breed, wat grof is voor onze smalle Nederlandse (tuin)deuren, gangen, hekken en dergelijke. In Amerika hebben ze meer ruimte. Auke: "Daarom heb ik meegeholpen en advies uitgebracht om een smallere versie van vijfenzeventig centimeter breed te fabriceren, wat veel praktischer is voor ons kikkerlandje. Ook voor bus en trein is de vijfenzeventig centimeter-versie beter toegankelijk. Voor iemand die driehoog achter woont is deze rolstoel niet geschikt, maar hier in Akersloot en omgeving zeker!" Volgens Auke zou het zou mooi zijn als instanties zoals Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en strandpaviljoen- of hoteleigenaren zo'n rolstoel ter beschikking zouden stellen of te huur zouden aanbieden, zodat mensen in een rolstoel weer eens het échte buitenleven kunnen ervaren. "Voor mij is deze uitvinding een prachtige toevoeging op mijn dagelijks leven en het maakt me weer compleet!"

Tekst: Anita Webbe

Bergen weigert Kustpact te tekenen

BERGEN - De gemeente Bergen voelt er niets voor om het nationale Kustpact ter bescherming van de natuurwaarden van de kust te ondertekenen, omdat tegelijkertijd vanuit een ander ministerie de Rijksstructuurvisie wordt vastgesteld die de hele kustlijn voorziet van windmolenparken op zichtafstand.

De Bergense gemeenteraad nam daarom op 27 oktober een motie aan om het kustpact niet te ondertekenen. Wethouder Odile Rasch voelt zich gesteund door de motie: "Het vrije uitzicht is notabene één van de belangrijkste waarden uit het Kustpact." Ook in de raden van Noordwijk, Zandvoort en Wassenaar is een soortgelijke motie ingediend en aangenomen.

Initiatief Kustpact positief
Gemeente Bergen is voorstander van het beschermen van de natuurwaarden van de kust. "Het kan echter niet zo zijn dat diezelfde regering haar handtekening zet onder een structuurvisie die ervoor zorgt dat er straks van Hoek van Holland tot Den Helder windmolens te zien zijn vanaf de kust", meent Odile Rasch. "Dan heeft afspraken maken weinig zin. Bovendien is het inconsequent. Daarom willen we het Kustpact niet te tekenen."

Alternatieve locatie
De Tweede Kamer voert op 17 november het laatste debat over de Rijksstructuurvisie Windenergie op Zee. Daarin worden gebieden aangewezen waar nieuwe windmolenparken gebouwd mogen worden op slechts 18,5 kilometer uit de kust. Dat is dichterbij dan de eerder afgesproken 22,5 kilometer. De gemeente Bergen is vóór windenergie, maar niet zo dicht op de kust. Samen met andere kustgemeenten en de Provincies Noord- en Zuid-Holland maakt de gemeente zich hard voor een alternatieve locatie verder uit de kust, het zogenaamde 'IJmuiden Ver'.

Obs Meander prolongeert schaaktitel

Het schaakplezier straalt ervan af.

HEILOO - Na een zorgvuldig en door de kinderen georganiseerd toernooi op school zijn de drie schaakteams van obs Meander uit Ypestein samengesteld. Veel kinderen uit de groepen 6 tot en met 8 streden de afgelopen wekenom de plekjes in de wedstrijdteams om deel te nemen aan het scholenschaaktoernooi van Heiloo. Het team bestaande uit Lucas, Laura, Rens en Mitch nam de wisselbeker voor het beste schaakteam van de Heilooër basisscholen wederom mee naar Meander. Dat gebeurde na een spannende finale. Een prolongatie van hun titel! Daarnaast won het tweede team de tweede prijs in de categorie 'aanstormend Talent', dus dat belooft wat voor volgend jaar.

Gewestelijk Kampioenschap eerste klasse driebanden

AKERSLOOT - Akersloot is vrijdag 25, zaterdag 26 en zondag 27 november het strijdtoneel van het kampioenschap eerste klasse driebanden. In biljartcentrum De Vriendschap gaan acht finalisten van de districtfinales tegen elkaar strijden om zo toegang te krijgen in de finale van het Nederlands kampioenschap. Het district Noord-Holland-Midden wordt vertegenwoordigd door dhr. C. Nootenboom uit Edam en dhr. P. Lodder uit Alkmaar. West-Friesland heeft een zeer sterke vertegenwoordiging met als de eerste geplaatste J. Houtman en de als derde geplaatste dhr. F. Knijn uit Obdam. Kennemerland is vertegenwoordigd door dhr. M. Orru uit Beverwijk. De aanvang op vrijdag 25 november is 19.00 uur, zaterdag is de eerste ronde om 10.00 uur. Zondagmiddag is de start om 13.00 uur.

Vijfde editie Duinlopers Snertloop treft het met slecht weer

Snertlopers op de foto! Foto: Martine Keijser

EGMOND-BINNEN - Alweer voor de vijfde keer organiseerde Loopgroep de Duinlopers zaterdag 19 november haar jaarlijkse Duinlopers Snertloop. Ongeveer veertig hardlopers namen deel aan deze zogenoemde trailrun, waarbij men kon kiezen uit 5 kilometer of 10 kilometer hardlopen over voornamelijk onverharde paden door bos en duin bij 't Woud. Bij de finish wachtte hen een glimmende medaille, een 'aangeklede' huisgemaakte kom snert en volop gezelligheid in de Snert- & Zopie-tent.