De Uitkijkpost

20 maart 2019

De Uitkijkpost 20 maart 2019


Officiële start werkzaamheden spooronderdoorgang Vennewatersweg

De handen worden ineengeslagen bij de officiële start van de werkzaamheden. V.l.n.r. Kees Rutten, Willem van der Linde, Remco Hoeboer en Rob Opdam. Foto: STiP Fotografie

HEILOO - Maandag 18 maart was de officiële start van de werkzaamheden aan de spooronderdoorgang Vennewatersweg. Het startsein werd gegeven door wethouder Rob Opdam, Remco Hoeboer (directeur Mobilis), Willem van der Linde (directeur Hegeman) en regiodirecteur ProRail Kees Rutten. De werkzaamheden eindigen in juli 2020. Iets eerder, in april 2020, is de Vennewatersweg weer geopend voor het wegverkeer.

Door de groei van het spoor- en wegverkeer wordt het steeds drukker rondom de spoorwegovergangen in Heiloo. ProRail en NS willen in 2028 spoorboekloos rijden met treinen tussen Alkmaar en Amsterdam. Dit is onderdeel van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS). De spooronderdoorgang draagt bij aan een goede doorstroming van het verkeer in Heiloo. Daarnaast groeit het aantal inwoners van Heiloo door onder andere de nieuwbouw in Zuiderloo en Zandzoom. Deze twee ontwikkelingen zijn samen goed voor ruim 1.500 nieuwbouwwoningen in Heiloo.

Enige onderdoorgang in Heiloo
Omdat de Vennewatersweg 13 maanden is afgesloten voor verkeer is menige inwoner niet blij met de werkzaamheden. Daarom roept wethouder Rob Opdam op het eindbeeld van de onderdoorgang te koesteren. "Laten we dit beeld voortdurend voor ogen houden." Voor Heiloo zal de onderdoorgang een positieve uitwerking hebben op het doorgaande verkeer. De onderdoorgang bij de Vennewatersweg wordt en blijft de enige onderdoorgang voor het wegverkeer in Heiloo. Onderdoorgangen bij de Stationsstraat en de Kerkelaan zijn niet haalbaar. Ook zouden die onderdoorgangen extra binnenstedelijk verkeer tot gevolg hebben. Regiodirecteur ProRail Kees Rutten: "Wel gaan wij kijken om, bij die overgangen, de tijd te verkorten dat de spoorbomen dicht zijn. Er zullen lampen geplaatst worden zodat een machinist precies weet wanneer hij mag vertrekken. Ook zou het mogelijk kunnen zijn dat de machinist meer invloed heeft op het dichtgaan van de spoorbomen. Dit alles zullen wij de komende tijd gaan onderzoeken."

Tunnel Castricum
Verder zal er in Castricum geen onderdoorgang komen bij de Beverwijkerstraatweg. Een tunnel is fysiek en financieel niet haalbaar. Wel zullen daar aanpassingen komen voor afslaand autoverkeer zodat er minder opstoppingen komen. Verder zullen er vrijliggende fietspaden komen. Er ligt een voorlopig plan bij de gemeente dat verder goed uitgewerkt moet worden voordat het definitieve plan klaar is.

Voor vragen en informatie over de spooronderdoorgang Vennewatersweg kunt u tot en met woensdag 10 april wekelijks van 15.30-17.00 uur terecht in het informatiecentrum op het voormalig Baza-Terrein, Westerweg 354b. Vanaf mei is het informatiepunt maandelijks geopend op elke tweede woensdag van de maand van 15.30 tot 17.00 uur.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Naar Bibliotheek Heiloo met de 'Bieb Express'

HEILOO - Op woensdag 27 maart gaat de Trefpunt Express voor het eerst als 'Bieb Express' naar Bibliotheek Heiloo. In de bibliotheek kunt u vervolgens op uw gemak boeken uitzoeken, lenen en terugbrengen. Ook wordt er gezamenlijk een kopje koffie of thee gedronken, aangeboden door de bibliotheek. U wordt van huis opgehaald en thuisgebracht.

Iedere laatste woensdag van de maand zal de 'Bieb Express' rijden: 27 maart, 24 april, 29 mei, 26 juni, 31 juli, 28 augustus, 25 september, 30 oktober, 27 november en 18 december 2019.

Ophaaltijd:         ca. 10.00 uur
Retour:         ca. 12.00 uur
Kosten:         € 3,- p.p. inclusief een kopje thee of koffie
Opgave en info: Trefpunt Heiloo, telefoon 072 – 533 12 97

Staken of ijs maken?

IJsmakers Marco (links) en Tim samen met een aantal jonge 'Chefs IJsmakerij'. Foto: IwanBronkhorst.nl

HEILOO - Het was op vrijdag 15 maart een drukte van belang bij IJssalon Pinoccio in Heiloo. In het kader van de landelijke stakingsdag in het onderwijs had de ijssalon een ludieke Facebookactie bedacht: Staken of ijs maken?

Door middel van een like & winactie verlootte Pinoccio maar liefst 24 workshops ijs maken aan leerlingen van de basisscholen in Heiloo. En dat heeft de ijssalon geweten, de aanmeldingen van ijsfans stroomden binnen.

Aan ijsmaker Tim de eer om de workshops te geven en de gelukkige winnaars kennis te laten maken met de wereld van het ijs maken. In groepjes van zes gingen de kinderen aan de slag. En natuurlijk moest er ook geproefd worden! De kinderen kregen het zelfgemaakte ijs mee naar huis samen met een officiële 'Chef IJsmakerij' pet van Pinoccio. Voor deze ijsmakers was de stakingsdag in ieder geval ijskoud geslaagd!

Tekst: Linda van Rozendaal

Tien vragen aan... Edwin Hajema

Foto: aangeleverd

1. Waar ben je geboren en getogen?
Ik ben geboren en opgegroeid in Zaandam. In 2005 ben ik met Elien en onze 3 dochters van Koog aan de Zaan naar Heiloo verhuisd omdat we meer richting zee wilden wonen en omdat ik op dat moment samen met een studievriend een tandartsenpraktijk in Alkmaar had overgenomen.

2. Als je hobby je werk was, welk beroep zou je dan hebben?
Ik hou van sporten en tuinieren. Naast tennis bij TV Het Vennewater, loop ik regelmatig hard en ga ik naar de sportschool. Ik werk veel in de tuin, zeker in deze tijd van het jaar. Ik geniet van mijn beroep, maar als antwoord op de vraag zou het een mix van sport en gezondheid kunnen zijn, dus bijvoorbeeld fysiotherapeut.

3. Wie zou je graag eens ontmoeten?
We houden erg van reizen en in dat kader vind ik de programma's van Floortje Dessing heel boeiend. Ik zou haar wel willen ontmoeten. Om haar belevenissen te horen, maar ook om meer te horen over de gewoontes van andere culturen en wat zij tijdens haar reizen allemaal meemaakt en wat wij als kijker niet te zien krijgen.

4. Wat is jouw mooiste jeugdherinnering?
Ik heb veel mooie jeugdherinneringen. Ik denk dan vooral terug aan de vele zomervakanties met ons gezin naar Spanje. Surfplanken mee en 4 weken lang genieten. Maar ik heb bijvoorbeeld ook een hele leuke tijd gehad bij voetbalvereniging ZVV.

5. Wat vind je de mooiste plek in Heiloo?
Ik fiets elke dag naar Alkmaar en weer terug door het Heilooërbos. Echt genieten als ik dan 's morgens vroeg de zon zie opgaan. Helemaal nu het voorjaar begint en alles weer in bloei komt te staan.

6. Waar kunnen ze je 's nachts voor wakker maken?
Het liefst slaap ik door, maar als ik weekend-/avonddienst heb en er is een spoedgeval stap ik zonder probleem uit bed.

7. Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?
Ik denk vaak aan een uitspraak van de Dalai Lama: "Happiness is not something ready made. It comes from your own actions".

8. Wat weten de meeste mensen niet van je?
Ik loop elk jaar met mijn broer de Dam tot Damloop voor de Antoni van Leeuwenhoek Foundation. Hiermee proberen we zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar betere behandelmethodes tegen kanker.

9. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?
Wij zijn erg blij dat we dat we zijn verhuisd naar het 'groene' Heiloo. Ik begrijp dat er veel gebouwd moet worden om enigszins aan de behoefte van woningen tegemoet te komen, maar ik hoop dat het groene karakter van Heiloo niet verloren gaat.

10. De persoonlijke vraag van Tom Slootman:
"Ik ken jou als mijn tennismaatje, maar niet als tandarts. Ik vermoed dat jouw cliënten zich op hun gemak voelen wanneer zij in de stoel liggen. Je straalt rust uit. Heb je altijd al tandarts willen worden? Wat vind je de beste ontwikkeling van de laatste jaren in de tandheelkunde?"
Vanaf de basisschool heb ik altijd gezegd dat ik tandarts wilde worden. Helaas is het er toen, door allerlei omstandigheden, niet van gekomen. Ik heb toen de opleiding tot tandtechnieker in Nieuwegein gevolgd en heb mij gespecialiseerd in kroon- en brugwerk. De wens om tandarts te worden bleef en dat is de reden dat ik op latere leeftijd alsnog tandheelkunde ben gaan studeren. De digitalisering in de tandheelkunde is wel een mooie ontwikkeling die steeds verder gaat. Zo kun je bijvoorbeeld met scanapparatuur steeds beter allerlei tandheelkundige voorzieningen voor de mond maken.

Ik geef de 10 vragen door aan Peter Bruin. Mijn vraag is:
"We hebben al zo'n tien jaar tennistraining van jou bij Het Vennewater en elke training geef je met veel enthousiasme. Hoe blijf je zo gemotiveerd en zorg je dat iedereen met zoveel plezier je training volgt?"

Radboudschool doet mee aan de Energy Challenges NW

De winnaars van het spel met de escapeboxen. V.l.n.r. Marleen, Akyn, Meike en Abeda. Foto: STiP Fotografie

HEILOO - Woensdag 13 maart organiseerde de Radboudschool de Warme Truiendag. De kachels werden twee graden lager gezet om zo te besparen op het energieverbruik. Tevens doen leerlingen van groep 7 en groep 7/8 mee aan de Energy Challenges NW.

Deze week wordt niet alleen gelet op het energieverbruik maar ook doen leerlingen, leerkrachten en ouders mee aan de Nationale Week Zonder Vlees. Dit alles in het kader van het milieu. Door het niet eten van vlees wordt bespaard op waterverbruik en de uitstoot van broeikasgassen die bijdragen aan klimaatveranderingen. De Radboudschool geeft ook advies in wat te eten deze week. En natuurlijk alle gerechten zonder vlees.

Op woensdag 13 maart ging groep 7/8 van juf Carla aan de gang met escapeboxen. Binnen 45 minuten moesten de kinderen in kleine groepjes puzzels oplossen. Deze puzzels hadden allemaal betrekking op het milieu. Als eerste moest een grote box met een slot erop geopend worden. Geen gemakkelijke opdracht. In de grote box bevond zich nog een kleinere box, ook voorzien van een slot. Door het oplossen van allerlei puzzels en aan het einde een ingewikkelde rekenpuzzel konden de kinderen de tweede box ook openen. Hierin vonden zij een briefje en iets lekkers. Het groepje dat als winnaar uit de bus kwam had 32 minuten en 20 seconden nodig om alle puzzels op te lossen en beide boxen te openen. Meike, Marleen, Abeda en Akyn werkten nauw samen, en dat was hun kracht. Meike: "Het was moeilijk maar leuk. Er was wel veel stress want het was een race tegen de klok. Maar door goede samenwerking hebben wij gewonnen." Akyn deed het laatste, vele rekenwerk en Abeda zag de oplossing in de getallen om de tweede box te openen.

Samenwerken was heel belangrijk. Foto: STiP Fotografie
Puzzelen, puzzelen en nog eens puzzelen. Foto: STiP Fotografie

Tekst: Yvonne van Stiphout

Remco Campert: een portret Literaire avond in Bibliotheek Heiloo

Mirjam van Hengel schreef een biografie over Remco Campert. Foto: Arlene Londema

HEILOO - Tijdens de Boekenweek 2019, op dinsdag 26 maart, organiseert Bibliotheek Heiloo een literaire avond over het leven van Remco Campert, verzorgd door Mirjam van Hengel. Zij schreef de biografie 'Een knipperend ogenblik. Portret van Remco Campert'.

"Eigenlijk wil ik gewoon elke morgen wakker worden en niks weten en gaan schrijven." Dat zegt Remco Campert, de virtuoos terloopse dichter die altijd zijn vinger aan de pols van de tijd heeft gehouden. Het verhaal van zijn leven loopt van de naoorlogse avant-garde via feestende jongeren rond het Vondelpark en toenemende publieke zichtbaarheid naar de stilte van een werkkamer. Er was de afwezige vader, er kwamen en gingen grote liefdes, maar altijd bleef het schrijven, dicht op de eigen huid.

Mirjam van Hengel, die eerder het succesvolle 'Hoe mooi alles' (2014) publiceerde over de liefde tussen Leo en Tineke Vroman, sprak wekelijks met Campert en kreeg inzage in al zijn papieren. Ze schreef een portret over de man die al meer dan een halve eeuw het Nederlandse literaire landschap kleurt, die even graag alleen is als in gezelschap, even lui als productief, even opgeruimd als melancholiek, even betrokken bij de wereld als onverstoorbaar zichzelf.

Toegangskaarten
Voor deze onderhoudende avond met bijzonder beeldmateriaal zijn toegangskaarten verkrijgbaar via www.bibiotheekheiloo.nl of bij de servicebalie van de bibliotheek. Dinsdag 26 maart, aanvang 20.00 uur in Bibliotheek Heiloo. Tijdens de pauze is er een boekverkoop door boekhandel Bruna.

Kringloop

Net als u heb ik geleerd netjes 'alstublieft' te zeggen als je iets geeft en 'dank u wel' als je iets krijgt. Maar hoe zit dat met kringloopwinkels? Daar lopen geven en ontvangen door elkaar.

Kringloopwinkels zijn zo populair dat alleen eenzame kluizenaars niet weten hoe ze werken. Nou, even dan. Een kringloopwinkel is eigenlijk een goededoelenactie op zichzelf, wat je niet kunt zeggen van Albert Heijn, bijvoorbeeld. De winkel ontvangt spullen die men wegdoet en verkoopt ze als tweede-, derde- of meerhands. Handig nietwaar? Vrijwilligers sorteren alles wat binnenkomt, zetten verkooprijpe spullen klein geprijsd in de zaak en wachten op kopers. Verbijsterend wat de mensen allemaal wegdoen. Verkooprijp en onverkoopbaar groen door elkaar. Dan snap je ook die grote vrachtwagen die volgegooid werd met zakken en dozen vol spullen. Waar zou dat allemaal naartoe gaan?

Nu de omgangsvormen. Als je iets brengt, zeg je 'alstublieft', maar de kringloopwinkelvrijwiliger hoeft geen 'dank je wel' te zeggen, want je geeft het niet aan hem of haar en ook niet aan de winkel, maar aan goede doelen. Kijk Uitkijkpost er maar op na met de regelmatige verantwoording van X op X waar de 'winst' nu weer naartoe gaat. Een ander goed doel zijn 'arme mensen'. Vraag maar aan Dorcas hoe dat werkt.

Je kunt bij het brengen ook zeggen 'dank u wel'. Ik ben namelijk blij dat ik daar spullen kwijt kan die het resultaat zijn van ontspullen. Ik hoef ze dan niet met het psychisch schaamrood op de kaken in die grote containers in het milieupark te mikken. Ik sta mijn ontspulde spullen met een goed gevoel af en weet heus wel dat onverkochte zaken in zakken en dozen in grote vrachtwagens gaan.

Omgangsvormen, ik twijfel altijd. De oplossing? Zeg 'dank u wel-alstublieft'.

Dick de Scally

Me-time bij Salon 81: een beleving met alles onder één dak

Het team van Salon81 Foto: aangeleverd

Salon 81 Nails & Beauty

Stationsweg 81

1851 LJ Heiloo

072 582 4960 www.salon81.nl info@salon81.nl

Facebook: salon81

Instagram: salon81heiloo

Salon 81 is dé snoepwinkel op beautygebied voor iedere vrouw in Heiloo en omgeving. In het ruime pand van 150 m2 bieden de nagelstylistes en beautyspecialistes alle beautybehandelingen aan die je maar kunt bedenken. Je kunt er terecht voor je nagels, voor schoonheidsbehandelingen zoals gezichtsbehandelingen en waxbehandelingen, voor medische en cosmetische pedicurebehandelingen en midden in de prachtige salon vind je ook een chique browbar waar je je wenkbrauwen en wimpers prachtig kunt laten stylen.

Na een hartelijke ontvangst bij binnenkomst valt gelijk het rustige, lichte maar ook warme interieur op. "Ons interieur is tot in de puntjes uitgedacht in samenwerking met vakspecialisten; in de vier custommade nageltafels zit bijvoorbeeld een ingenieus afzuigsysteem en de stoelen in de behandelruimtes zijn verwarmd," vertelt Eef Liefting, de drijvende kracht achter Salon 81.

Iedereen blij de deur uit

De professionele nagelstylistes hebben alle kennis in huis op het gebied van mooie nagels. Een walhalla voor dames die aandacht besteden aan hun handen: Shellac, nailart of een spa-manicure waarbij de handen verwend worden met o.a. een massage en een masker, alles kan. Daarna kan je gelijk door naar een van de behandelruimtes zodat een van de beautyspecialistes je eens lekker in de watten kan leggen. Heb je aansluitend een leuk feestje? Neem dan plaats op de hoge krukken voor de spiegel zodat de visagiste je prachtig op kan maken met de make-up van LOOkX. Dit is een voorbeeld van een ultieme verwendag maar uiteraard zijn alle behandelingen ook los te boeken. "Onze kracht is dat iedereen hier blij de deur uitgaat, daar doen wij het voor," aldus Eef, die er met het Salon 81 Team voor zorgt dat het de klant aan niets ontbreekt.

Ook botox- en fillerbehandelingen horen bij het unieke totaalpakket

Salon 81 is een heerlijke plek om even als dames onder elkaar te zijn. Van 'De luizenmoeder' tot de 'bikinilijn', alle onderwerpen komen uitgebreid aan bod. Een vriendinnengroep die samen een make-up workshop heeft geboekt kletst honderduit bij onder het genot van een cappuccino. De make-up workshops zijn ook individueel te boeken, houd daarvoor de website van Salon 81 in de gaten.

Naast de cosmetische pedicurebehandelingen, zoals de spa-pedicurebehandeling, kunt u bij Salon 81 ook terecht als u een medische indicatie heeft. De medisch pedicure is aangesloten bij ProVoet; dit betekent dat de behandeling vergoed kan worden door de verzekering. Het totaalpakket van Salon 81 is uniek in de regio; Eef bruist van de inspiratie en blijft het pakket uitbreiden. De voetreflexmassage is nieuw op 'het menu' en iedere maand komen er twee cosmetisch artsen in de Salon om botox en fillerbehandelingen uit te voeren. Deze behandelingen kunt u gewoon online boeken via de website van Salon 81, net als alle andere behandelingen.

De volledige lijn make-up en skincare van LOOkX

Uniek is ook dat Salon 81 als enige in de omgeving naast de make-up van LOOkX tevens de gehele lijn van LOOkX skincare voert. "Het is een prachtig merk met heerlijke texturen en het is diervriendelijk, ook dat vind ik belangrijk," aldus Eef. De producten zijn altijd voorradig; op de website kunt u meer lezen over de make-up en de skincare van LOOkX. Het merk wordt bij alle schoonheidsbehandelingen gebruikt, dus op deze manier kunt u het merk vooraf uitproberen en bij de gratis huidanalyse die iedere klant krijgt wordt u goed geadviseerd door uw beautyspecialiste.

Tekst: Margreeth Anema

Reuring bij La Strada

The SeaSide StringerS treden op in La Strada. Foto: Arie van Duijn

HEILOO - Zaterdagavond 23 maart is er voor het eerst sinds tijden weer eens een openbaar en gratis toegankelijk optreden in café La Strada aan de Kennemerstraatweg 215 in Heiloo. The SeaSide StringerS spelen dan 20 composities van Gert-Paul van der Horst verdeeld over twee sets. Eerst een melodieuze popset en na de pauze een rockset.

Na een paar jaar als Kinks en Small Faces tributeband gespeeld te hebben, zijn The SeaSide Stringers sinds kort weer terug bij hun oorspronkelijke muze: het arrangeren en spelen van eigen pop- & rocksongs.

Naast Gert-Paul op zang en gitaar zijn dat nog steeds Tom Min (drums), Sander Endel (bas en zang) en Fred Vreeburg (keyboard). Via de Join the Band Sessions in Koel310 zijn de twee Alkmaarse zangeressen Elina Stam en Madeleine den Nijs bij de band terechtgekomen.

Op Facebook, YouTube en Spotify staan diverse live- en studiovoorproefjes voor het SSSS-concert in La Strada, dat aanstaande zaterdagavond 23 maart om 21.00 uur begint. Wie weet speelt de band dan nog een 'toetje' met wat Noord-Oost-Zuid-West Londen's 60's Best.

Oranjebal zoekt vrijwilligers

Als jij ook bij deze groep enthousiaste vrijwilligers wilt horen, dan is dit je kans! Foto: aangeleverd

HEILOO - Over íets meer dan een maand is het zover: Koningsdag 2019! Als vertrouwd barst het Oranjebal-feest in Wijkpark Ypestein weer los.

Het festival kan niet zonder vrijwilligers. Om de 29e editie mogelijk te maken, zoekt Oranjebal nog veel vrijwilligers die onder andere met de op- en afbouw van het terrein, maar natuurlijk óók op de dag zelf willen helpen. Vele handen maken licht werk. Je wordt als vrijwilliger uiteraard goed verzorgd met onder andere een uitstekende catering. Daarnaast krijgt de crew vrijwilligers elk jaar een uniek Oranjebal-shirt. Bovendien maak je deel uit van een geweldig team enthousiaste vrijwilligers die de dagen voorbij doen vliegen.

Lijkt het je leuk om Oranjebal eens vanaf de eerste tentharing mee te maken of wil je ook eens achter de bar staan bij een festival? Meld je dan snel aan via onze website: www.oranjebalheiloo.nl/vrijwilligers. Oranjebal Heiloo wordt georganiseerd door Stichting Oranjebal Heiloo. De opbrengsten komen ten gunste van lokale verenigingen en goede doelen.

Hobbykok bij Villa Westervenne: lekker en gezellig!

De hobbykoks serveren mooi opgemaakte gerechten. Foto: aangeleverd Foto: aangeleverd

HEILOO - Elke week koken twee vrijwilligers een driegangenmenu voor de avondgroep van Villa Westervenne.

"Ik doe dit om echt iets voor ouderen te kunnen doen. En het is erg gezellig en lekker," vertelt Linda terwijl ze roert door de ossenstaartsoep. Ze is sinds kort hobbykok bij Villa Westervenne in Heiloo, een dagbesteding voor mensen met dementie.

Sinds een paar maanden staan op donderdagavond twee of drie vrijwilligers in de keuken de heerlijkste gerechten te maken voor ongeveer twaalf senioren. "Hoe lekker het standaard prakkie ook is, vers koken is veel lekkerder," aldus Martine Polder, de medewerkster die met het idee kwam voor hobbykoks.

Al kletsend met elkaar genieten de senioren van een driegangenmenu met gerechten uit grootmoeders tijd zoals stoofpeertjes en stamppot, maar de koks mogen ook verrassen. Vrijwilligster Roos kokkerelt maandelijks met vriendin Ciska. Ze hebben een baan, maar maken eens per maand een paar uurtjes vrij. "Het is superleuk om te verzinnen wat we gaan maken en het mooie is: ze vinden het altijd lekker!" Rond vier uur wordt begonnen met de voorbereiding van en vaak helpen de bezoekers mee.

Rond de klok van zes uur klinkt het 'aan tafel!' Medewerksters van Villa Westervenne zijn er zelf ook bij. Tot voor kort verzorgden zij zelf de boodschappen en gerechten voor de bezoekers. "Toen het koken voor ons te druk werd, gingen we over op bezorgmaaltijden, maar dat is gewoon veel minder lekker. En het is veel leuker als het eten wordt gemaakt mét bezoekers." Martine postte een oproep op Facebook. "De mailbox was meteen goed gevuld en nu komen er zoveel leuke recepten voorbij!"

Bij mooi weer kan de BBQ aan, er zijn toetjes, er is tijd voor een kopje koffie toe en naderhand helpt iedereen mee met de afwas. Om acht uur gaat iedereen naar huis. Martine: "We zoeken nog steeds hobbykoks! Een paar keer per jaar koken is al helemaal goed; geen druk in deze drukke tijd. Als je houdt van koken én van mensen ben je meer dan welkom."

De groep geniet volop van het bereiden, eten en natafelen en ook hobbykok Linda kijkt uit naar deze avond. "Ondanks dat ik ben afgekeurd, beteken ik iets." Ze eten uiteraard zelf ook mee. Roos: "De combinatie van lekker koken en de gezelligheid met deze toch wel kwetsbare groep: het is echt heel leuk om hier te zijn."

Lijkt het je wat om een keer te helpen op de donderdagavond? Aanmelden bij m.polder@zorgcirkel.com.

Benefietconcert in Ter Coulsterkerk

Met het benefietconcert steunen de 'Odd Fellows' het project 'kindercoaches' van het Leger des Heils. Foto: aangeleverd

HEILOO - De 'Odd Fellow Orde' bestaat in 2019 maar liefst 200 jaar. Om de viering van dit bestaan een zinvolle herdenking te geven, heeft de Alcmaria Loge besloten het project 'kindercoaches' van het Leger des Heils te ondersteunen. Om geld in te zamelen wordt er op zaterdag 23 maart een benefietconcert georganiseerd in de Ter Coulsterkerk in Heiloo.

Kindercoach
Niet alle kinderen in Nederland groeien op in een optimale situatie waarin ze zich goed kunnen ontwikkelen. Zij hebben iets meegemaakt wat niet leuk was, zijn vaak bang, zijn gepest op school of hebben moeite om voor zichzelf op te komen. Ook zijn de kinderen verdrietig, bijvoorbeeld omdat zij iemand missen of omdat hun ouders gescheiden zijn. Allemaal moeilijke zaken om mee te gaan. Een kindercoach helpt deze kinderen hun draagkracht te vergroten. De kinderen leren nieuwe vaardigheden, waardoor zij weerbaarder in het leven komen te staan. Onderwerpen die aan bod komen zijn bijvoorbeeld zelfbeeld en zelfvertrouwen, emoties, sociale vaardigheden, (faal)angst, pesten, rouw en lichamelijke gesteldheid.

'Odd Fellow Orde'
De 'Odd Fellow Orde' is in 1819 opgericht in Baltimore in de Verenigde Staten. Het doel van de orde was, om de vele mensen die in nood zaten te helpen aangezien er geen sociale voorzieningen waren. De 'Odd Fellows' komen iedere week bij elkaar en er wordt veel aandacht besteed aan de afdeling maatschappelijke activiteiten. Vandaar het besluit dit project van het Leger des Heils te ondersteunen.

Benefietconcert
De Protestante Gemeente te Heiloo heeft de Ter Coulsterkerk ter beschikking gesteld voor het organiseren van dit benefietconcert. U kunt luisteren naar Ann Robbert (sopraan), Esther Meulmeester (panfluit), Sebastiaan Schippers (piano) en Dub de Vries (orgel). Daarnaast leveren ook het Sneeker Mannenkoor Edoza, het Westerlauwers Mannenkoor en Jan Hibma een bijdrage aan het concert.

Ter Coulsterkerk Heiloo
Zaterdag 23 maart, 20.00 uur
Entree € 15.- (inclusief koffie)
Telefonische voorverkoop via 072-5332703 en 06-23407362 of kaartverkoop voor aanvang van het concert aan de deur.

Erkels Hoop in Cultuurkoepel Hoe Arjan Erkel zich ontgijzelde met muziek

De voorstelling vertelt hoe Arjan Erkel zich ontgijzelde met muziek van Jan Wilm Tolkamp. Foto: aangeleverd

HEILOO - De voorstelling 'Erkels Hoop' vertelt hoe de ontvoerde Arjan Erkel zich 'ontgijzelde' met muziek van Jan Wilm Tolkamp.

In zijn muzikale vertelling neemt Arjan Erkel zijn publiek mee naar de wanhopige situatie die begon op 12 augustus 2002. Arjan is toen 607 dagen door moslimrebellen in Dagestan ontvoerd geweest tijdens zijn werk voor Artsen zonder Grenzen. Hij kwam vrij door tussenkomst van KGB-veteranen op 11 april 2004. Hij vertelt niet alleen op boeiende wijze over zijn verdriet, eenzaamheid, veerkracht en vechtlust om zijn ellende te doorstaan, maar ook vol humor over boksen met ontvoerders, omgaan met wapens en het geven van sekslessen aan zijn belagers. Muziek speelt in de voorstelling een grote rol. Tijdens zijn vrijheidsberoving bood muziek Arjan van Erkel troost en steun. Nadat zijn ontvoerders het bekende nummer 'Oerend hard' van de band Normaal fonetisch meezongen werd dit zijn lijflied. Niet voor niets begeleidt Jan Wilm Tolkamp, de laatste gitarist van Normaal, Arjan tijdens zijn lezing.

Arjan Erkel & Jan Wilm Tolkamp - Erkels Hoop, vrijdag 29 maart 2019 om 20.15 uur in de Cultuurkoepel in Heiloo. Aanvang: 20.15 uur. Kaarten: € 12,50 via www.cultuurkoepelheiloo.nl of bij de VVV op Landgoed Willibrordus.

Veel inbraken, meer blauw op straat

HEILOO - Gedurende de afgelopen vier weken is er elf keer ingebroken in Heiloo. De politie laat weten de komende periode extra actief te zijn.

Bel meteen de politie (112) wanneer u iets opvallends ziet waarvan u denkt dat het anders is dan normaal en met inbraak te maken kan hebben. Denkt u bijvoorbeeld aan een auto, waarvan de inzittenden opvallend veel aandacht voor woningen hebben. Of personen op een fiets of bromfiets die opvallend naar woningen kijken. Noteer zo mogelijk altijd een kenteken. Als later blijkt dat er in uw buurt is ingebroken, kan dat kenteken voor de politie heel erg belangrijk zijn. Maar het kan ook belangrijk voor uzelf of uw buren zijn! Ook foto's van de genoemde personen of auto's kunnen achteraf van grote waarde zijn.

Twijfelt u om het alarmnummer te bellen? Bel dan in ieder geval de politie op het nummer 0900-8844. De politie neemt de komende tijd in ieder geval aanvullende maatregelen. Ook is het goed om u aan te melden bij Buurtpreventie Heiloo via www.buurtpreventieheiloo.nl.

Bachcantate in de Witte Kerk te Heiloo

Zondag 24 maart om 16.00 uur vindt een uitvoering plaats van de waarschijnlijk oudst bewaard gebleven cantate van Bach BWV 131: 'Aus der Tiefen rufe ich, Herr, zu dir'.
Naar aanleiding van een grote brand in Mühlhausen heeft Bach een cantate geschreven op de tekst van psalm 130. Uitvoerenden zijn het kamerkoor Collegium Vocale Camerata, een professioneel
instrumentaal ensemble onder leiding van Gerard Leegwater en solisten David Leegwater, tenor en Gerard Rooker, bas. De compacte liturgie wordt geleid door ds. Jan Bruin.

Speelotheek Heiloo viert feest

Young Engineers Haarlem organiseert speciale Lego-workshops. Foto: aangeleverd

HEILOO - Het is precies 40 jaar geleden dat de Speelotheek in Heiloo werd opgericht, toen nog onder de vlag van het Rode Kruis. Dit jaar is de Speelotheek alweer 5 jaar onderdeel van Bibliotheek Heiloo. Dat gaan we vieren!

Op 30 maart zal wethouder Elly Beens om 10.15 uur het startsein geven voor een feestdag in de bibliotheek. Er kan de hele dag (van 10.00 tot 14.00 uur) gespeeld worden, dus kom gezellig langs! Er is van alles aanwezig: van ouderwets kinderspeelgoed tot robotjes.

Daag elkaar uit voor een gezelschapsspel, en leer programmeren zonder computer. Neem een kijkje in de vitrine voor foto's, documenten en speelgoed uit 40 jaar speelotheek-werk.

Je kunt geschminkt worden, en je kunt meedoen met speciale Lego-workshops van Young Engineers Haarlem: een lopende band bouwen en laten bewegen met behulp van motoren (6-8 jaar) of een menselijke robot bouwen met gemotoriseerde Lego (9-11 jaar).

Voor de Lego-workshops geldt: opgave vooraf via www.bibliotheekheiloo.nl, deelname kost € 3,-.

Column bibliotheek

Boekenweek 2019 over Remco Campert

Dinsdag 26 maart, 20.00 uur

Een onderhoudende avond met bijzonder beeldmateriaal door Mirjam van Hengel, over het leven van Remco Campert. Zij schreef de biografie 'Een knipperend ogenblik. Portret van Remco Campert'. Opgave vooraf.

Speelotheek 40 jaar in Heiloo

Zaterdag 30 maart, 10.00 - 14.00 uur

Precies 40 jaar geleden werd de Speelotheek in Heiloo opgericht, toen nog onder de vlag van het Rode Kruis. Dit jaar is de Speelotheek alweer 5 jaar onderdeel van Bibliotheek Heiloo. Dat gaan we vieren! Wethouder Elly Beens zal om 10.15 uur het startsein voor de feestdag geven. Het volledige overzicht van activiteiten is te vinden op www.bibliotheekheiloo.nl.

Media Ukkie Dagen

29 maart t/m 5 april

De Media Ukkie Dagen staan in het teken van media voor de allerkleinsten, met als thema dit jaar: van speen tot game. Met:

30 maart, 10.00 – 14.00 uur: Robotspeeldag

3 april, 14.30 uur: Voorlezen met Augmented Reality: 'De avonturen van Max'

Jeugdtheater

Zondag 7 april, 11.00 uur

Deze maand: 'Daantje danst': Daantje beleeft in de avonduren de mooiste avonturen met de knuffels Panda beer, Kaketoe en Mevrouwtje Koe.

Kaarten à € 5,- zijn te reserveren bij Stichting Potitco via info@potitco.nl of telefonisch (06-86608248), incl. limonade en koffie/thee.

Tabletcafé

Dinsdag 9 april, 18.30 – 20.00 uur

Met een korte toelichting op de mogelijkheden van de Bibliotheek Wise app. Uiteraard kunt u vervolgens nog informatie en ervaringen uitwisselen met andere bezoekers van het tabletcafé. Neem uw eigen tablet of iPad mee. Toegang vrij, koffie/thee € 1,-.

Werken met de digitale overheid - beginnerscursus

Startbijeenkomst vrijdag 19 april, 15.30 uur (drie bijeenkomsten)

Tijdens deze cursus leert u een DigiD aan te vragen en gebruiken. Bovendien leert u handig informatie opzoeken op websites van de overheid zoals de Belastingdienst en de gemeente. Opgave vooraf.

Hulp bij digitale belastingaangifte

Iedere donderdag t/m 25 april, vanaf 14.00 uur

Heeft u een concrete vraag over uw belastingaangifte of over een toeslag? Kom dan naar het belastingspreekuur. Vooraf aanmelden is noodzakelijk (072-5330670 of bij de servicebalie).

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Meer informatie en opgave voor activiteiten:

www.bibliotheekheiloo.nl / 072 - 5330670 of bij de servicebalie

(MOET MEE) Oratoriumkoor Heiloo debuteert met Johannes Passion

Projectleden Elly Bokhorst en Kees van Went met in hun midden dirigent Paul Waerts. Foto: STiP Fotografie

HEILOO - Oratoriumkoor Heiloo voert op 6 april aanstaande voor de eerste keer in zijn bijna 75-jarig bestaan de Johannes Passion van Bach uit. Behalve de 75 vaste leden van het koor doen dit jaar ook zo'n 15 projectleden mee.

Twee van de projectleden zijn Elly Bokhorst en Kees van Went. De afgelopen maanden hebben zij wekelijks mee gerepeteerd om dit uitdagende werk onder de knie te krijgen. Elly: "Deze muziek vind ik erg mooi. Daarnaast spreken het koor en de dirigent mij zeker aan. Zelf ben ik sopraan en zing ik in een trio samen met een alt en een pianist. Mijn 'alt partner' heeft vorig jaar meegedaan aan de Koepelscratch: Händel's Messiah. Door de enthousiaste verhalen besloot ik dit jaar mee te doen met de Johannes Passion van Bach." Voor Kees is het, net als voor Elly, de eerste keer dat hij meezingt in het Oratoriumkoor. "De muziek zelf vind ik geweldig en de verhalen van de mensen die al meegezongen hebben in het Oratoriumkoor hebben mij doen besluiten mijzelf op te geven. Het is prettig dat de Johannes Passion voor iedereen, dus ook voor de koorleden van het Oratoriumkoor, nieuw is. Zo is het voor iedereen dezelfde uitdaging."

Dirigent Paul Waerts heeft hoge verwachtingen van het resultaat. "Dit koor voelt zich als een vis in het water met de werken van Bach, ook als ze zo lastig zijn als de Johannes Passion!" Zoals gewoonlijk zijn ook dit jaar weer uitstekende solisten gecontracteerd: Caroline Stam (sopraan), Martine Straesser (alt), Peter Vos vertolkt de evangelistenrol en neemt de tenoraria's voor zijn rekening en Ronald Dijkstra (bas) zingt de Christuspartij. De zeer ervaren bas Matthijs Mesdag vervangt Bas Kuijlenburg, die helaas moest afzeggen. Barokorkest Cappella Maria Barbara zorgt voor de instrumentale invulling. Zij maken voornamelijk gebruik van instrumenten zoals die ook in de tijd van Bach werden gebruikt.

Bach schreef de 'Johannes' een paar jaar eerder dan de Matthäus in een levendige en dynamische stijl. Hoewel beide werken het lijdensverhaal van Christus als onderwerp hebben, zijn er veel verschillende accenten en muzikale keuzes. Uiteraard biedt ook de Johannes Passion een breed palet aan aria's, recitatieven, koralen en uitbundige 'turba's', waarin de stem van het volk te horen is.

Toegangskaarten (eerste rang € 35,00, overige plaatsen € 27,50) zijn te bestellen via de website van het koor: www.oratoriumkoorheiloo.nl.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Handen uit de mouwen bij Zorgcirkel Villa Westervenne

Ritso en Eric maakten de lambrisering en sausden de keuken Foto: STiP Fotografie

HEILOO - Tijdens NLdoet werd vrijdag in Zorgcirkel Villa Westervenne druk geklust. Onder andere werden de keuken en één huiskamer onder handen genomen. De vier overige huiskamers volgen in de loop van het jaar.

Nieuwe lambrisering in de keuken en een fris kleurtje op de wanden gaf de ruimte een heel ander aanzicht. Ook één woonkamer werd voorzien van een frisse kleur op de wanden. Naast het timmer- en schilderwerk werd een bankje in elkaar gezet, om zomers heerlijk in het zonnetje te kunnen zitten. En aan de gezelligheid werd ook gedacht. Viooltjes en andere planten werden in potten gezet, dankzij de sponsors DekaTuin en Ranzijn. Maar niet alleen deze twee bedrijven mogen zich sponsor noemen. Voor deze dag zorgden Albert Heijn en Van Velzen voor respectievelijk soesjes bij de koffie en een bonbon bij de thee. Karwei en Bolten leverden de verf waarmee Zorgcirkel Villa Westervenne van binnen weer een frisse aanblik toont.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Wethouder klust tijdens NLdoet bij de scouting

Gekleed in een oranje overall helpt wethouder Elly Beens tijdens NLdoet een handje. Foto: STiP Fotografie

HEILOO - Wethouder Elly Beens kwam zaterdagochtend naar Waterscouting Victorie Heiloo om daar een handje te helpen met het opknappen van het clubhuis. Dit alles in het kader van NLdoet.

Het was niet alleen omdat het in de agenda van de wethouder paste dat zij gekozen heeft voor het helpen bij de scouting. "Zelf ben ik in Wageningen akela geweest bij de welpen. Daar stond het clubhuis in het bos. Het was een hele mooie tijd. Kinderen leren daar zo veel. Een paar jaar geleden zijn we met de CDA-fractie bij Waterscouting Victorie op bezoek geweest. En vandaag ga ik helpen met klussen." Gekleed in een oranje overall begon de wethouder met het schuren van de verwarmingselementen. Deze zou Elly Beens later op de zaterdag voorzien van een nieuw likje verf.

Verder werden allerlei klussen opgepakt bij Waterscouting Victorie. Van kleine klusjes tot schilderen en van oud ijzer wegbrengen tot de oude traplift verwijderen omdat deze niet meer functioneert.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Damclub Heiloo kampioen van de Kennemerdamkring

HEILOO - Het was een bijzonder seizoen voor DCH. Na 7 jaar werd de titel heroverd op SNA 4 uit Heerhugowaard. In de gezamenlijke slotronde in Akersloot kwam de titel niet meer in gevaar na de 13-4 winst op thuisclub de Broeikas.

Deze vereniging had in de vorige ronde verrassend gelijkgespeeld tegen de dammers uit Heerhugowaard, die in al die vorige jaren ongenaakbaar kampioen werden. In januari won DCH , in een spectaculaire wedstrijd, thuis van SNA,

terwijl eerder in het seizoen de uitwedstrijd met grote cijfers verloren ging. De eindstand: 1. DCH 6-15 2. SNA.4 6- 13 3. de Broeikas 6-4 4. Dos St Pancras

Lokaal winkelbezoek neemt toe

Foto: Gertjan Zeeman

HEILOO - De gemeente Heiloo hecht grote waarde aan de leefbaarheid in de gemeente. Beschikbaarheid van goede winkelvoorzieningen speelt hierin een belangrijke rol.

Ook in 2018 is het consumentengedrag via het Randstad Koopstromenonderzoek in beeld gebracht. Voor Heiloo zijn de volgende winkelgebieden onder de loep genomen: Centrum Heiloo (in en rond winkelcentrum 't Loo), Het Hoekstuk en het Stationscentrum. Het onderzoek geeft antwoord op vragen als waar mensen hun dagelijkse boodschappen doen en waar ze hun kleding of nieuwe smartphone kopen. Doen ze dit in een gezellig centrum of kiezen ze juist voor het gemak van internet?

Koopstromenonderzoek 2018
De grote lijnen uit het koopstromenonderzoek zijn:
- Internet blijft groeien
- Consumenten doen veel vaker lokaal hun boodschappen
- Er wordt minder gewinkeld in middelgrote en grote centra
- Het winkellandschap polariseert verder. Met name kleinere middelgrote centra kregen te maken met dalende bestedingen per m2 (vloerproductiviteit).

Kansen liggen met name op:
- Verbeteringen met hoge impact (sfeer en beleving)
- Nieuwe relevantie en functies, en combinatieverzoek. Stimuleren van combinatiebezoek tussen winkelen en andere voorzieningen.

Centrum Heiloo (in en rondom winkelcentrum 't Loo)
Het totaalbedrag van € 20,5 miljoen (op een totaal van € 25,4 miljoen) aan dagelijkse artikelen in de eigen gemeente is toegenomen ten opzichte van 2016. Voor de niet-dagelijkse goederen (mode & luxe, vrije tijd en in en om het huis) besteden de eigen inwoners € 13,1 miljoen (op een totaal van € 21,5 miljoen). Van de ruim € 46,9 miljoen aan consumentenbestedingen in de detailhandel in centrum Heiloo komt € 5 miljoen (ruim 10%) uit de portemonnee van toeristen.

De inwoners geven de winkelvoorzieningen een rapportcijfer 7,9. Dit cijfer is gelijk gebleven ten opzichte van 2016. Met name 'netheid' en 'parkeermogelijkheden auto' scoren hoog maar 'bereikbaarheid per openbaar vervoer' kan beter.

Winkelcentrum Het Hoekstuk
Het totaalbedrag aan bestedingen in winkelcentrum Het Hoekstuk is toegenomen ten opzichte van 2016. Eigen inwoners besteden € 19,5 miljoen (op een totaal van € 24,9 miljoen) aan dagelijkse artikelen in de eigen gemeente. Vanwege het beperkte aantal winkels zijn voor Het Hoekstuk geen cijfers voor niet-dagelijkse artikelen zichtbaar.

De inwoners geven de winkelvoorzieningen een rapportcijfer 7,7 ten opzichte van de 7,8 in 2016. Met name de 'bereikbaarheid per auto' scoort hoog maar 'evenementen' en 'bereikbaarheid per openbaar vervoer' kunnen beter.

Stationscentrum
Het totaalbedrag aan bestedingen in het Stationscentrum is toegenomen ten opzichte van 2016. Eigen inwoners besteden € 14,7 miljoen (op een totaal van € 15,6 miljoen) aan dagelijkse artikelen in de eigen gemeente. Voor de niet-dagelijkse goederen (mode & luxe, vrije tijd en in en om het huis) besteden de eigen inwoners € 3,9 miljoen (op een totaal van € 5,6 miljoen).

De inwoners geven het Stationscentrum een rapportcijfer 7,5 ten opzichte van de 7,8 in 2016. Met name de 'parkeermogelijkheden auto' en het 'horeca-aanbod' scoren hoog maar 'evenementen' en 'faciliteiten (bijvoorbeeld wc, wifi en bankjes)' kunnen beter.

De Wondere Wereld van de Bustehouder...

Cathy, Daphne en Hilda maken je graag wegwijs in de wondere wereld van de bustehouder... Foto: aangeleverd

ALKMAAR - Het geheim van een goede bh? De juiste (omvang) maat. Het lijkt zo simpel, maar toch draagt 70 tot 80% van de vrouwen de verkeerde maat bh.

Als een bh niet goed aansluit op het lichaam ondersteunt hij niet meer voldoende en verliest zijn functie. Dan kan een bh nog zo goed zijn, maar met de verkeerde maat zit het nog steeds niet zoals het zou moeten. Hij moet er juist voor zorgen dat je een mooi silhouet krijgt en het moet de hele dag prettig dragen.

Hierbij is de hulp van een deskundige in een speciaalzaak natuurlijk fijn. Wij maken je graag wegwijs in de wondere wereld van de bustehouders.

Graag tot ziens in de winkel, volg ons op social media & blijf op de hoogte!

Isis Bodyfashion.

Frederik Hendriklaan 10/ 1814 JP / Alkmaar / 072-5116606

Nice, al die nieuwtjes bij Twice!

De nieuwe collectie in de winkel is heel kleurrijk. Foto: aangeleverd

CASTRICUM - Het begin van de lente betekent voor Twice twee dingen: de verjaardag van de winkel, en wéér een nieuwe frisse collectie. Je zou denken dat Wendy Tromp na 12 jaar alles wel voorbij heeft zien komen, maar verrassingen dienen zich nog steeds aan. "De collectie die nu in de winkel hangt, is de meest kleurrijke die ik ooit heb gehad.'' Werp één blik naar binnen, en je ziet het zelf. De gebruikelijke soepele stoffen in levendige kleuren, maar ook een paar nieuwe labels. De eerste is Intown, een Deens merk voor sportieve, draagbare mode. De tweede is Ivy Bella, een aantrekkelijke naam voor aantrekkelijke kleding in de maten 46 t/m 52. Maat 54 hangt niet in de winkel, maar kan worden besteld. Manamea maakt simpel ontworpen, supervrouwelijke jurken en rokken, van zeer soepele stof. Deze unieke collectie is nu aangevuld met exemplaren van biologisch katoen. Qua accessoires heeft Twice van verschillende merken aardig wat te bieden. Het opvallende BeachBumb maakt armbanden van kralen, stenen en leer. Van deze 'hippies' onder de sieraden zijn weer nieuwe creaties gearriveerd. U bent van harte welkom om alle nieuwtjes te komen bekijken!

Media Ukkie Dagen: van speen tot game

Tijdens de Media Ukkie Dagen staat alles in het teken van media voor de allerkleinsten. Foto: aangeleverd

HEILOO - De Media Ukkie Dagen komen er weer aan! Van 29 maart tot en met 5 april staat alles in het teken van media voor de allerkleinsten, met als thema dit jaar: van speen tot game. Speciaal vanwege de Media Ukkie Dagen organiseert Bibliotheek Heiloo leuke activiteiten:

Robotspeeldag
30 maart, 10.00 tot 14.00 uur. Tijdens de jubileumdag van de speelotheek, speelt ons nieuwste speelgoed een belangrijke rol. Ouders en kinderen kunnen samen aan de slag met Ozobotjes, Dash en Dot en andere robotjes. Of leer de basisbeginselen van het programmeren met onze programmeermatten – wie is de robot en wie de programmeur?

Voorlezen met Augmented Reality
Tijdens het voorleesfeestje van 3 april om 14.30 uur lezen we het boek 'De avonturen van Max'. Max is net verhuisd en is tijdens de verhuizing zijn doos met knuffels kwijtgeraakt. Hij gaat op zoek en komt tijdens zijn avontuur van alles tegen. Met de bijbehorende app ARmazing laten we de illustraties in het boek tot leven komen. Na het voorlezen maken we een kleurplaat en wekken we die tot leven met een app. Vanaf 4 jaar.

Zomer Challenge zoekt mensen met overgewicht

Foto: aangeleverd

HEILOO - Van 1 april tot en met 26 mei organiseert My-LifeSlim landelijk een Zomer Challenge. Doel? Mensen met overgewicht uitdagen 1 tot 2 kilo per week af te vallen. Voor wie in procenten het meeste gewicht kwijtraakt, staat een kledingcheque van 250 euro klaar.

"Deze challenge motiveert je extra en geeft je het gevoel dat je er niet alleen voor staat met gezonder leven en slanker worden." Dat zegt Ingrid van Mil over de aanpak van de Zomer Challenge. Als afslankcoach helpt ze daarom graag. "Ik gun het deelnemers dat ze net dat extra zetje ervaren om af te vallen in de lente en gezond en slank de zomer in te gaan." Ingrid van Mil, net nieuw als My-LifeSlim gewichtsconsulent in de regio Heiloo, is blij dat ze gelijk met zo'n uitdagende actie van start kan gaan. Ze hoopt op een goed resultaat voor de deelnemers uit haar praktijk.

Elkaar erdoorheen helpen
Wie meedoet krijgt een heel pakket in de strijd tegen de kilo's. Zoals haar persoonlijke coaching en toegang tot een besloten Facebookgroep. "Hier vergelijk je jouw ervaringen met die van anderen in heel Nederland en help je elkaar door moeilijke momenten heen. Ook verschijnen er leuke tips en recepten van afslankcoaches uit het hele land."

Nieuwe kleding voor winnaars
Wie denkt dat alleen mensen met veel overgewicht kunnen winnen, vergist zich. "We bekijken de gewichtsafname in procenten, dus iedereen kan prijzen winnen." Zoals een fashioncheque ter waarde van 250 euro. "Doe dus mee, ervaar de energie van de groep en laat je dragen naar een prachtig resultaat." Aanmelden kan via: ingridvanmil@mylifeslim.com of telefoon 06-54935757.

Mireille Kaptein Zakenvrouw van het Jaar 2019

Links Zakenvrouw 2019 Mireille Kaptein, rechts Marry de Gaay Fortman, voorzitter van het bestuur van Topvrouwen.nl. Foto: Johannes Dalhuijsen

HEILOO - Mireille Kaptein is uitgeroepen tot Zakenvrouw van het Jaar 2019. Mireille is algemeen directeur van het in Heiloo gevestigde Kaptein, de flexibele verpakker van kaas en boter en producent van smeltkaas en poederkaas.

Mireille (46) geeft al ruim tien jaar leiding aan het familiebedrijf met vestigingen in Heiloo, Oosthuizen en het Belgische Bilzen. Tijdens een versoberde bijeenkomst wegens de terreurcrisis in Utrecht kreeg Mireille Kaptein de prestigieuze Prix Veuve Clicquot, Business Woman of the Year Award uitgereikt door Marry de Gaay Fortman, voorzitter van het bestuur van Topvrouwen.nl.

Mireille Kaptein, de 38e Zakenvrouw op rij in Nederland, toonde zich zeer vereerd met de prijs, die voor haar als een verrassing kwam. "Ik zie de prijs als aanmoediging voor alle ondernemende vrouwen van Nederland. Mijn advies aan hen allen: laat je niet weerhouden door een plafond, of die nou van glas is of van beton, maar sta pal voor je ambities, je bedrijf en grijp je kans," aldus Kaptein.

Mireille is de derde generatie van de familie Kaptein die leiding geeft aan het snelgroeiende zuivelbedrijf (opgericht in 1936). De onderneming, met een omzet van ruim €90 miljoen en 180 medewerkers, produceert smelt- en poederkaas en verpakt op grootschalige wijze kaas en boter. Kaptein heeft een ijzersterke positie in Nederland met onder andere het eigen merk 'Echte Boter' (bekend van de botercups), Old Alkmaar en Alkmaars Roem. De zuivelproducten van Kaptein worden naar meer dan 55 landen over de hele wereld geëxporteerd.

Mireille Kaptein: "We hebben ambities om door te groeien, verder te innoveren en ook duurzamer te produceren en te verpakken. Niet alleen omdat de markt erom vraagt, maar ook omdat we er zelf volop in geloven dat het ook anders kan; beter, duurzamer maar wel binnen de regels die gelden op het gebied van voedselveiligheid en hygiëne."

Sinds 1981 wordt in Nederland de Prix Veuve Clicquot uitgereikt aan bijzondere succesvolle zakenvrouwen, onder wie Anne-Marie Rakhorst, Elske Doets, Meiny Prins, Sylvia Tóth, Yolanda Eijgenstein, Francine Houben en vorig jaar aan Aukje Kuypers. Zij staan allen in de traditie van weduwe Nicole-Barbe Clicquot-Ponsardin, die in de 19e eeuw na de dood van haar man aan de basis stond van de bloei van het bekende champagnehuis uit Reims.

Alternatieve lesdag Willibrordschool

Juf Sophie, juf Iris, juf Marinka, meester Ger, juf Terry en juf Richelle. Foto: aangeleverd

HEILOO - Afgelopen vrijdag 15 maart nam ook het team van de Willibrordschool deel aan de landelijke stakingsdag van het onderwijs. Het team koos ervoor om deze dag zinvol te besteden door een steentje bij te dragen in de zorg.
In plaats van een normale lesdag brachten de leerkrachten een bezoekje aan Magentazorg. Na een kopje koffie en een gezellige kennismaking, hebben de leerkrachten met de bewoners een mooie wandeling gemaakt.
Op deze manier willen zij aandacht vragen voor de tekorten in het onderwijs en de zorg.

Kidsredactie interviewt kinderdirecteur bibliotheek

V.l.n.r.: Linde, Lotta, Roos en Bobbie Foto: aangeleverd

HEILOO - Op donderdag 14 februari gingen Bobbie Kleverlaan, Linde Kuitenbrouwer en Roos Houtman van de Kidsredactie van Uitkijkpost naar de bibliotheek om daar Lotta Sengers, de kinderdirecteur, te interviewen. Een spannende middag voor de meiden van de Kidsredactie, want dit was hun eerste echte opdracht. En ook Lotta vindt het altijd weer een beetje spannend om geïnterviewd te worden. Voordat Bobbie, Linde en Roos aan het interview beginnen, vertelt Jeannette Braam (directeur van bibliotheek Heiloo) waarom zij eigenlijk een kinderdirecteur hebben. "Grote mensen kunnen kinderen wel iets vertellen, maar ze vertellen al zoveel. En soms nemen kinderen meer aan van kinderen," aldus Jeannette.

Kinderdirecteur Lotta

Linde:
waarom wil je dit doen?
ze zag een poster op school en het leek haar leuk.

wat doe je allemaal?
activiteiten, vergaderingen en voorlezen voor kleinere kinderen. ook maakt lotta vlogs die je kunt zien op de website van de bibliotheek.

lees je zelf ook veel boeken?
ze leest zelf ook wel veel boeken en ze zegt dat het ook leuk is om voorgelezen te worden.

Bobbie:
wat is je favoriete boek?
ze heeft de 12e haar boek bespreking gehad over harry potter 5 en ze vond lampje ook een mooi boek.

luister je ook naar luisterboeken?
ze luistert soms ook naar luisterboeken bijvoorbeeld als je in de trein zit dan vind ze het fijner om te luisteren dan te lezen.

Roos:
zit je ook op een sport ?
lotta zit op musicalles en elke maandag avond zwemt ze bij de spetters.

krijgt lotta salaris ?
ja ze mag elke vakantie een boek uit kiezen.

geschreven door linde, bobbie, roos.

Tenslotte heeft Lotta ook nog een vraag voor de meiden van de Kidsredactie: "Waarom zitten jullie in de Kidsredactie?" Lachend vertellen Roos en Linde dat hun moeders bij Uitkijkpost Media werken en dat zij vroegen of het de meiden leuk leek. En daar hoefden Roos en Linde niet lang over na te denken. Linde vroeg gelijk haar vriendin Bobbie, die ook meteen enthousiast was. De Kidsredactie zoekt nog meer leden, zie daarvoor het oproepje elders in deze krant.

Bijenlint Heiloo: draag bij aan duurzaamheid

HEILOO - In alle bijenkasten is de koningin nu weer eitjes aan het leggen. Die eitjes hebben een temperatuur van 36 graden nodig om tot volwassenheid te kunnen komen. Vervolgens duurt het 21 dagen om van ei tot werkbij te transformeren.

De nieuwe werkbijen leven ongeveer 6 weken en de winterbijen gaan nu langzaam dood. Voor mij als imker is het van belang om de honing-/suikervoorraad in de bijenkast in de gaten te houden. Er zou nog een koude/vorstperiode kunnen komen. Hun honingvoorraad kan dan opraken waardoor ze verhongeren. Honingbijen foerageren namelijk boven de 12 graden. Onder de 12 graden blijven ze in de bijenkast.

Ook wij staan te popelen om bij warmer weer de tuin weer in te richten. We willen tenslotte prettig wonen en de tuin aanpassen aan onze wensen. Toch zou ik jullie willen vragen om na te denken over hoe je in je (steen- of gras-) tuin kunt bijdragen aan biodiversiteit en duurzaamheid. Moeilijk is het niet. Alleen dat stapje zetten, hè ?

Probeer toch stukjes van je tuin in te richten voor de insecten. Plant bijvoorbeeld vuilbomen (Phalaris lutea ) en de gele vlinderstruik (Buddlea) in je tuin. Plaats grote potten/bakken met bloeiende planten op je steenplateaus. Zoek naar drachtplanten bij www.imkerpedia.nl. Of vraag advies op bijenlintHeiloo@gmail.com. Maar doe iets dat bijdraagt aan diversiteit en duurzaamheid.

Tip voor maart : laat gerust de tuin nog even met rust en ga half april aan de gang.

Tekst: Jan Adrichem

Heiloo voor Elkaar danst in Taalhuis

De vrouwen genoten van workshops, hapjes en een spetterende Zumba-les. Foto: aangeleverd

HEILOO - Heiloo voor Elkaar organiseerde dit jaar Vrouwendag in het Taalhuis. Op 8 maart kwamen vrouwen uit verschillende landen samen om deze dag te vieren in de bibliotheek van Heiloo. Voor de meeste van deze vrouwen is Nederlands de tweede taal.

Tine den Hoed opende de avond met een toespraak over sterke vrouwen, waarna Ilsan Soubaneh, acht jaar oud, een toespraak hield die was geschreven door haar moeder. Ze wenste alle vrouwen veel gezondheid en geluk. Ook dit jaar waren er verschillende workshops georganiseerd, zoals gezonde voeding, armbanden maken en Engelse les. Julia van Tiel had heerlijke hapjes gemaakt. De avond werd afgesloten met Zumba. Bianca Blom gaf een spetterende les, die enthousiast ontvangen werd. Vervolgens werd er gedanst op muziek uit alle landen. Zoals ook op vorige vrouwendagen gaven de vrouwen als afsluiting van de avond rozen aan elkaar. Dit als herinnering aan brood en rozen. Het recht voor vrouwen op werk, maar ook op ontwikkeling en ontspanning.

Alles werd mogelijk gemaakt door giften van Vrouwen van Nu en de hulp van Jongerenwerk Heiloo.

Radboud maakt het verschil

Foto: aangeleverd

HEILOO - Op woensdag 17 april zet het Radboud Kindcentrum de deuren open voor jonge kinderen en hun ouders. Kom langs tussen 9.00 -11.00 uur en neem een kijkje bij de peuteropvang. Op de peutergroep vormen spelactiviteiten de basis. Spelactiviteiten waarbij plezier in het spelen in een liefdevolle omgeving vooropstaat. Kinderen ontwikkelen zich daarbij in de volle breedte en leren veel, omdat ze van nature betrokken zijn bij het spel dat ze spelen.

Er wordt, net als op de school, gewerkt vanuit de basisprincipes IPC. Daarbij werken de pedagogisch medewerkers en leerkrachten van groep 1-2 samen om een veilige, warme, rijke en uitdagende speel-leeromgeving te creëren voor de kinderen. Door de intensieve samenwerking tussen de leerkrachten en pedagogisch medewerkers ontstaat er een doorgaande lijn in de ontwikkeling van elk kind. Dit maakt de overstap naar de basisschool vloeiender.

Ook goed om te weten: kinderen die via de peuteropvang doorstromen naar het basisonderwijs van Radboud Kindcentrum, krijgen voorrang bij plaatsing. Meer info op www.radboudkindcentrum.nl.

Geslaagde reünie Lidwinaschool

De oud-klasgenoten vonden het erg leuk elkaar weer te zien, horen en spreken. Foto: aangeleverd

HEILOO - Wat was het mooi om iedereen weer te zien en te spreken tijdens onze reünie van de Lidwinaschool 1e klas 1970 in het Trefpunt. Mooie verhalen van vroeger, door ons en over ons. Spannende avonturen in Japan, Costa Rica, Australië, Duitsland, Zuid-Afrika en Israël. We zijn overal en nergens geweest en wat mogen we onszelf gelukkig prijzen. Wat een ervaring om jullie stemmen weer te horen. De herkenning is een ongelofelijke ervaring. Onbetaalbare momenten. Wat ben ik bij dat ik, samen met jullie, zes jaar van mijn leven lief en leed heb gedeeld. Eerste klas Lidwinaschool 1970 groet de Uitkijkpostredactie plus alle lezers en bedankt jullie allen voor alles.

Op de foto van links naar rechts: Frank Meijer, Dick Groot, Bianca Zonneveld, Nico Buis, Marcel de Winter, Simon Boersen, Marjan Dekker, Gerard Schouten, Annette van Hoogenvest, Bob Maart, Johanna Ligthart, Guido de Witte, Marjolein Manshanden, Anja Beke, Angelique Kraakman, Peter Ruiter, Astrid Swart, Joke de Rooij, Gerald Tromp en Marion Ooijevaar.

Frank Meijer

Harmonieorkest Caecilia in de klas

HEILOO - Zes enthousiaste leden van harmonieorkest Caecilia zijn op verschillende lagere scholen in Heiloo op ontdekkingsreis gegaan in de muziek. Het prachtige sprookje Peer Gynt is de aanleiding voor deze drie leuke lessen. Op 7 april om 14.30 zal Caecilia samen met Frank Groothof in de Cultuurkoepel van Heiloo een spannend optreden verzorgen rond de avonturen van Peer Gynt. Caecilia zal de prachtige muziek spelen en Frank Groothof zal in de huid kruipen van Peer.

Peer Gynt is een bijzonder mens. Hij wil niet naar school, geen vak leren en ook niet werken. Peer wil avonturen beleven, heel veel dansen en altijd vrolijk zijn! Op de bruiloft van zijn vriend Matz, ontmoet Peer een prachtig meisje, Solvejg. Wat wil hij graag met haar feesten! Heel jammer voor Peer, maar Solvejg mag van haar strenge vader niet met Peer dansen. Boos en verdrietig vertrekt Peer de wijde wereld in. Onderweg maakt hij wonderlijke dingen mee. Zo woont hij een tijdje bij de trollen, vaart over woeste zeeën en vindt schatten in de woestijn. Peer is gelukkig met al die avonturen, maar toch kan hij Solvejg niet vergeten. Zal het Peer lukken om haar terug te vinden?

Tijdens de lessen waren de leerlingen heel enthousiast. Of zoals Marieke zei: "Een sprookje op muziek vond ik eerst wel een beetje gek klinken. Maar de muziek was echt zo mooi. Het maakt een verhaal een beetje echter en spannender. Ik ben heel benieuwd hoe de echte voorstelling zal zijn."

Gezocht: leden Kidsredactie Uitkijkpost

De huidige Kidsredactie met v.l.n.r. Roos, Linde en Bobbie in afwachting van een interview. Foto: aangeleverd

HEILOO - Sinds kort heeft Uitkijkpost een Kidsredactie voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. Als lid van de Kidsredactie weet je natuurlijk wat kinderen van jouw leeftijd bezighoudt. Samen met de andere redactieleden denk je mee over onderwerpen in de krant die leuk zijn voor kinderen. Of op de redactie van Uitkijkpost komt iets voorbij dat ook bij de Kidsredactie past en dan pakken jullie het op. Dat was bijvoorbeeld het geval met het interview met Lotta, dat je op pagina XXX kunt lezen. De Kidsredactie denkt dus mee, houdt soms een interview en ook het maken van een mooie foto of misschien wel een filmpje hoort erbij. En natuurlijk schrijft de Kidsredactie grotendeels zelf de artikelen. Gemiddeld komen de kids 1 x per maand bij elkaar om te vergaderen. Denk je nu: "Dit is echt iets voor mij"? Bespreek het dan met je vader of moeder, meld je aan en ontdek of het ook echt iets voor jou is. Aanmelden kan door een mailtje te sturen naar redactie@uitkijkpost.nl.

Nieuwe danszaal Muziek- & Dansschool Heiloo

De nieuwe dansruimte wordt op 27 maart feestelijk geopend. Foto: aangeleverd

HEILOO - In de voorjaarsvakantie is er hard gewerkt om een multifunctioneel groepslokaal te maken. De groepslessen zang, musical en dans vinden plaats in dit lokaal.

Zo is er in Muziek- en Dansschool Heiloo (MHD) ruimte voor individueel les en groepsles voor kleuters, jongeren, volwassenen en ouderen. De dansafdeling heeft altijd op een andere locatie gezeten, maar nu heeft de Muziek- en Dansschool alles onder 1 dak. Dat heeft voordelen, want de samenwerking tussen muziek, dans en musical maakt de school bijzonder.

De kinderen kijken nu al uit naar de voorstelling aan het einde van het seizoen.

De dansruimte is in gebruik en wordt op 27 maart feestelijk geopend! Op 27 maart zijn er open lessen in het nieuwe groepslokaal. Iedereen mag een vriendje/vriendinnetje meenemen naar de dansles. De dansruimte wordt helemaal mooi aangekleed en er is limonade en lekkers voor iedereen!

Vindt jouw dochter en/of zoon het ook zo leuk om te dansen?

Bij de Muziek- en Dansschool Heiloo doen wij er alles aan om leuke en goede danslessen aan te bieden.

Kom gerust een proefles doen!

Meer informatie: www.muziekendansschoolheiloo.nl, 072-5332460.

Vliegshow 100 jaar Nederlandse Luchtvaart

Foto: Ries IJsseldijk

HEILOO - Een Boeing 777-300 van KLM, met begeleiding van vier F-16's, vlogen donderdagmiddag over het AZ stadion. De vliegshow was georganiseerd ter ere van de viering van 100 jaar Nederlandse luchtvaart. De vliegtuigen waren ook in Heiloo goed te horen. De vliegshow is tot het laatste moment geheimgehouden, meldt NH Nieuws. De Boeing 777 en F-16's zouden oorspronkelijk voorgegaan zijn door de historische Fokker Four en een aantal andere historische vliegtuigen, maar dit kon door de weersomstandigheden niet doorgaan.

Egmond`s Got Talent op zondag 24 maart

Foto: aangeleverd

EGMOND AAN DEN HOEF - Jeugdbelangen organiseert op zondagmiddag 24 maart van 13.30 tot circa 16.00 uur in het Dorpshuis Hanswijk Egmond's Got Talent voor kinderen van de basisschoolleeftijd.

Op deze middag zullen een groot aantal kinderen uit Egmond als groep of als solist hun bijzondere talenten presenteren met een playbackshow of bijzondere act. Het belooft weer een fantastisch evenement te worden met veel jeugdig aanstormend talent! Het zal ook dit jaar voor de jury en het publiek moeilijk worden te kiezen uit het rijke aanbod van creatieve zangers, dansers en acteurs die allemaal streven naar de begeerde titel: Jeugdtalent 2019 van Egmond aan den Hoef! Aan de jongens en de meiden op het toneel zal het niet liggen.

Talenten presenteren zich tijdens Egmond's Got Talent. Foto: aangeleverd

Wilt U dit bijzondere spektakel ook meemaken kom dan zondagmiddag 24 maart naar Dorpshuis het Hanswijk voor een spetterende show. De zaal is open vanaf 13.15 uur en de toegang voor toehoorders is € 3,00. Het dorpshuis is gevestigd aan Hanswijk 1 in Egmond aan den Hoef. Voor verdere info zie: Facebook Talentenshow Egmond aan den Hoef.

Workshop 'Goed Voorbereid' i.s.m. Rode Kruis

EGMOND AAN ZEE - Stichting Welzijn Bergen organiseert in samenwerking met het Rode Kruis de workshop 'Goed Voorbereid'.

Hoe bereid jij je goed voor? Leer tijdens de workshop 'Goed Voorbereid' hoe je veelvoorkomende risico's in jouw directe leefomgeving voorkomt. Je krijgt handige tips en uitleg hoe je deze kunt toepassen. Zo zorgen we met en voor elkaar voor onze veiligheid.

Graag nodigen wij u uit voor een leerzame en gezellige middag met aandacht voor en tips over brand-, val- en inbraakpreventie. Er zijn leuke prijsjes te winnen! En neemt u gerust uw buur, vriend, vriendin, kleinkind, mantelzorger of een andere gast mee.

De workshop vindt op donderdag 21 maart van 14.00 tot 16.00 plaats bij Post aan Zee, Voorstraat 82A in Egmond aan Zee. De bijeenkomsten zijn gratis, maar vooraf inschrijven is noodzakelijk. Aanmelden via Stichting Welzijn Bergen, telefoon: 072-5821450. Voor meer activiteiten zie website www.welzijnbergen.nl.

Alkmaarse Kamermuziek brengt Kurios Klarinetkwartet

Het Kurios Klarinetkwartet verzorgt het laatste concert in de jubileumserie van Stichting Alkmaarse Kamermuziek. Foto: Egon Smit

ALKMAAR - Het laatste concert in de jubileumserie van Stichting Alkmaarse Kamermuziek vindt plaats op dinsdagavond 26 maart in de grote zaal van TAQA Theater De Vest. Aanvang 20.15 uur. Het Kurios Klarinetkwartet brengt een gevarieerd modern programma met als titel 'Kurios Experience', waarbij naast gearrangeerd werk van Gershwin en Webern, stukken van Purcell, Françaix en Piazzolla te horen zijn.

Het Kurios Klarinetkwartet, opgericht in 2002, bestaat uit Boukje Musch (1e en es-klarinet), Peter Koetsveld (2e klarinet), Corien Hoepman (3e en bassetklarinet) en Mark Snitselaar (basklarinet). De afgelopen jaren heeft het kwartet concerten gegeven door het hele land op zeer veel verschillende en bijzondere locaties, zoals onder andere de Hermitage in Amsterdam. Ook volgden internationale tournees. Naast televisieoptredens was het Kurios Klarinetkwartet diverse keren live
te horen op NPO Radio 4 in het programma 'Opium op 4', 'NTR Podium' en het 'Zondagochtendconcert' vanuit de Spiegelzaal van het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam.

De Stichting Alkmaarse Kamermuziek, opgericht in 1918, verzorgt jaarlijks zes kamermuziekconcerten op de dinsdagavond (aanvang 20.15 uur) in de grote zaal van TAQA Theater De Vest in Alkmaar. Het bieden van afwisselende programma's met een hoge kwaliteit tegen een betaalbare abonnementsprijs is daarbij het streven. Abonnementhouders betalen 90 euro per seizoen en zijn daarbij eveneens donateur; losse kaarten aan de zaal kosten 20 euro. Leerlingen van muziekscholen tot 18 jaar kunnen de concerten gratis bijwonen. Vooral jongeren zijn van harte welkom bij de dinsdagavondconcerten. Inlichtingen en aanmelding nieuwe donateurs/abonnementhouders: Mw. A. de Langen-Gramberg, tel.: 0251-655211 (tussen 19.00-21.00 uur). Zie ook: alkmaarsekamermuziek.nl.

Tekst: Felix Hogeboom

Onbegrensd culinair genieten bij Gastrobar Septem

Beleef een culinaire ervaring en geniet van een echte avond uit bij Gastrobar Septem. Foto: aangeleverd

AKERSLOOT - Gastrobar Septem heeft een uniek concept neergezet. Dit concept is 'from scratch' opgebouwd, dat wil zeggen dat de menukaart tot stand is gekomen door veelvuldig te experimenteren. De menukaart bevat een groot aantal kleine gerechten, ideaal om met elkaar te delen. Bij Gastrobar Septem kan iedereen terecht voor een uitgebreid diner, maar ook voor een gezellige avond 'shared dining'. De kleine gerechten sluiten perfect aan bij wat het team de gasten wil bieden: 'A journey around the world for a taste without borders'. Ook helpen de medewerkers de gasten graag bij het kiezen van een bijpassende wijn of cocktail. Want een goede combinatie van wijn en spijs zorgt voor een nog betere smaak. Kortom, beleef een culinaire ervaring en geniet van een echt 'avondje uit' bij Gastrobar Septem! Neem alvast een kijkje op www.gastrobarseptem.nl waar de complete menukaart is te vinden. Gastrobar Septem is gevestigd op hetzelfde terrein als Van der Valk Hotel Akersloot, naast Jacks Casino.

Schaakgrootmeester Sopiko komt naar Vredeburg

De 28-jarige Sopiko wordt ook wel 'Miss Tactics' genoemd. Foto: David Llada davidllada@gmail.com

LIMMEN - Bij SV Vredeburg is in de afgelopen jaren de traditie ontstaan om het schaakseizoen af te sluiten met een simultaan door een topspeler, die het dan opneemt tegen alle ruim 30 leden van de schaakclub tegelijk.

Zo bezochten de grootmeesters en Nederlands kampioenen Dimitri Reinderman en Zhaoqin Peng de gezellige speelzaal in Limmen, net als de regionale topspelers Thomas Broek en Manuel Bosboom. In 2018 was het Noordhollands kampioen Hing Ting Lai die een record neerzette met een scoringspercentage van 95 procent.

Voor de komende editie – die op vrijdag 17 mei om 20.00 uur plaatsvindt – slaagde Vredeburg-secretaris Harold Ebels erin om niemand minder dan Sopiko Guramishvili vast te leggen. De 28-jarige Sopiko Guramishvili is een uit Georgië afkomstige grootmeester, die na haar huwelijk met Nederlands beste schaker, Anish Giri, alweer enkele jaren in Nederland woont. Met een elo-rating van 2385 punten is Guramishvili een van de sterkste speelsters in ons land. Zij is niet alleen actief als speelster; ook is Sopiko Guramishvili een internationaal bekende internetcommentator bij schaaktoernooien. Zij staat bekend onder de bijnaam 'Miss Tactics'. Op 16-jarige leeftijd werd Sopiko al wereldkampioen schaken bij de meisjesjunioren!

Harold Ebels kijkt uit naar de komst van Sopiko Guramishvili: "Het is best een opgave om ieder jaar weer een aansprekende speler te strikken voor ons simultaan, maar met Sopiko Guramishvili is dat fantastisch gelukt. Met haar charismatische presentatie en haar grote schaaktechnische vaardigheid gaat zij opzien baren en zorgen voor een memorabele schaakavond, dat weet ik zeker," aldus de clubbestuurder. Ook zegt hij dank aan enkele sponsors die het simultaan mede mogelijk maken. Het simultaan heeft dit jaar nog extra cachet, omdat SV Vredeburg in mei ook 45 jaar bestaat. Een week na het simultaan zal een lustrumfeest plaatsvinden.

Kampeer- en Wandeldagen op de Caravanboulevard in Heerhugowaard

De Kampeer- en Wandeldagen zijn de start van het kampeerseizoen. Foto: aangeleverd

HEERHUGOWAARD - Beleef op 23 en 24 maart de Kampeer- en Wandeldagen 2019 op de Caravanboulevard in Heerhugowaard. Het voorjaar komt eraan, de campings gaan weer open. Kortom, het kampeerseizoen gaat van start en we gaan weer lekker naar buiten.

Om het kampeerseizoen in een gezellige sfeer op te starten organiseren de bedrijven op de Caravanboulevard weer een groots evenement. Onder de titel 'Kampeerdagen 2019' kan de kampeerder twee dagen lang in een sfeervol decor kennismaken met allerlei zaken die met kamperen en vrije tijd te maken hebben. Met ondersteuning van tientallen exposanten op kampeer- en wandelgebied, waaronder campings, wandelspecialisten en leveranciers van kampeerartikelen en technische accessoires, maar er is ook een prachtige collectie fietsen. De bedrijven op de Caravanboulevard staan samen garant voor een enorme collectie kampeermiddelen, waaronder nieuwe en gebruikte campers en caravans, (voor)tenten, kampeertenten en 1001 kampeeraccessoires. Als extra voegt Pauw recreatie het thema wandelsport aan het evenement toe. Met o.a. de Lowa Experience Trailer, waar de wandelaar de diverse Lowa-schoenen daadwerkelijk uit kan testen. Er is ruime gratis parkeergelegenheid. Zie voor openingstijden en meer informatie www.pauwrecreatie.nl.

Geluksgetal acties bij Heleen van Essen Borstprothese en Lingerie Advies

Heleen slaagt er steeds weer in de collectie aan te laten sluiten op de laatste modetrends. Foto: aangeleverd

CASTRICUM - Een goede reden om op 22 en 23 maart van 10.00 uur tot 16.00 uur de voorjaar inloopdagen te bezoeken. Het zevenjarig bestaan van haar praktijk viert Heleen van Essen in maart en april met bijzondere acties.

Geconfronteerd worden met borstkanker is heftig. Een speciaalzaak in de buurt waar u met aandacht, begrip en deskundigheid begeleid wordt in de keuzes die u moet maken, is dan een verademing. Welke (deel)prothese past het best bij mij? Is er keuze bij beha's? Kan ik er nog wel elegant uitzien in badmode? Vragen waar Heleen vakkundig mee omgaat. Zodra je haar sfeervolle praktijk in Castricum binnenwandelt voel je de weldaad van de collectie die ze ieder jaar weer laat aansluiten op de modetrends. Zomers koraalrode of verfijnd poederblauwe beha's. Badkleding in kleurige prints of classy zwart. Maar daarnaast ook modieuze strandjurkjes, hemdjes en sportbeha's waar prothesen in passen.

Een tipje van de actie sluier: bij aankoop van badkleding maakt u kans op een kleuradvies van Saskia van der Hoek, een gerenommeerd imagoconsultant.

Heleen werkt op afpraak buiten de inloopdagen om. Willem de Rijkelaan 22 Castricum. 0251-679162, 06-47582430 praktijk@heleenvanessen.nl. www.heleenvanessen.nl.

Meetup: Autisme en gedragsproblematiek in de sport

De Meetup Aangepast Sporten wordt georganiseerd namens Regio Alkmaar om zoveel mogelijk drempels weg te nemen zodat mensen met een beperking ook mee kunnen doen. Foto: aangeleverd

BUCH - Stichting Sport-Z organiseert in samenwerking met Kop-Zorg in april twee gratis informatieve bijeenkomsten rondom het thema 'Autisme en gedragsproblematiek in de sport'. De bijeenkomsten staan open voor sportaanbieders en (zorg)professionals die betrokken (willen) zijn bij het aangepast sporten in Heerhugowaard, Alkmaar, Langedijk, Bergen, Uitgeest, Castricum of Heiloo. Naast het uitwisselen van het laatste nieuws op het gebied van Aangepast Sporten worden concrete knelpunten uit de praktijk behandeld en krijgt men de kans om ervaringen met elkaar te delen.

Stichting Sport-Z organiseert de gratis Meetup Aangepast Sporten namens Regio Alkmaar, en wil hiermee zoveel mogelijk drempels wegnemen zodat mensen met een beperking ook mee kunnen doen. Door het uitwisselen van relevante informatie kunnen vraag en aanbod (nog) beter op elkaar worden afgestemd.

Programma
Het programma van de Meetup Aangepast Sporten richt zich op zowel (zorg)professionals (medewerkers van sociale teams, buurtsportcoaches, ambtenaren van Sport en Zorg en WMO-consulenten) als sportaanbieders (verenigingsmanagers, bestuurders, vrijwilligers en verenigingsondersteuners). Op de agenda van de bijeenkomsten staat onder meer het laatste nieuws over het aangepast sporten in de regio Alkmaar, het thema 'Autisme en gedragsproblematiek in de sport' en de ontwikkelingen op de website van Uniek Sporten. Daarnaast is er volop gelegenheid om andere sportaanbieders en professionals te ontmoeten.

Aanmelden en meer informatie
Op donderdag 4 april vindt de bijeenkomst plaats bij het gemeentehuis Heerhugowaard (Parelweg 1, Heerhugowaard) en op woensdag 10 april wordt de bijeenkomst gehouden bij De Meent Bauerfeind (Terborchlaan 301, Alkmaar). Beide bijeenkomsten bevatten hetzelfde programma. Aanmelden kan via www.sport-z.org/meetup. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Pascale de Hoogh (Regiocoördinator Aangepast Sporten), via p.dehoogh@sport-z.org of
06-11149728.

Dorssports lanceert 'Dors Dance Fit': dans- & fitlessen voor kids vanaf 4 jaar

Dansdocente Alyza de Graaf gaat de kidslessen verzorgen. Foto: aangeleverd

HEILOO - All-in healthclub Dorssports breidt vanaf half maart het sportaanbod voor kinderen nog verder uit. Naast bokslessen kunnen kinderen t/m 12 jaar die ervan houden om lekker te bewegen op leuke muziek vanaf donderdag 21 maart ook meedoen aan danslessen speciaal voor kids. Twee weken lang kan je zoon of dochter gratis een proefles komen volgen. Vanaf donderdag 4 april gaan de lessen officieel van start.

Miniclub
'Dors Dance Fit' bestaat uit twee onderdelen. De 'Dors Dance Fit Miniclub' is voor kinderen van 4 t/m 6 jaar. Op een speelse manier maken zij kennis met het bewegen en dansen op vrolijke muziek. Een gevarieerde les met ruimte voor een spelletje. Want het belangrijkst is natuurlijk dat de kinderen plezier hebben. Verkleed komen mag en af en toe wordt er zelfs geschminkt! Elk kwartaal kun je als ouder komen kijken naar een klein optreden, om te kijken wat ze de afgelopen weken allemaal geleerd hebben.

Vanaf 21 maart elke donderdag van 16.15 tot 17.00 uur.

Dors Dance Fit jr.
Naast de 'Dors Dance Fit miniclub' komt er ook 'Dors Dance Fit jr.' voor kinderen vanaf 7 jaar. Bewegen, plezier maken, zweten, conditie opbouwen en helemaal opgaan in de muziek. Verschillende dansstijlen komen aan bod: hiphop, streetdance en dansjes uit beroemde videoclips. De les begint met een warming-up, dan ruim een half uur lekker dansen en spierversterkende oefeningen. En de les eindigt natuurlijk met een cooling down, waardoor iedereen heerlijk lekker relaxed de les weer verlaat.

Vanaf 21 maart elke donderdag van 17.00 tot 17.45 uur.

Gratis uitproberen
Beide lessen worden gegeven door Alyza de Graaf. De eerste twee lessen op donderdag 21 en 28 maart zijn helemaal gratis. Dan kan iedereen lekker komen uitproberen of het goed bevalt! Vanaf donderdag 4 april gaan we echt van start en kan je zoon of dochter met een speciaal jeugdabonnement elke week meedoen aan de leukste lessen speciaal voor kids. Fijn: onder het jeugdabonnement vallen ook de bokslessen voor kinderen! Kijk voor meer informatie op www.dorssports.nl of mail naar info@dorssports.nl.

Teddybeerdiploma's behaald!

Wat zijn ze trots op hun teddybeerdiploma. Foto: aangeleverd

HEILOO - Op zondag 10 maart stonden er in de ochtend negen kanjers klaar om af te zwemmen voor hun teddybeerdiploma.

Nadat de kinderen al hun zwemkunsten hadden laten zien, mochten ze onder groot applaus van papa's, mama's, broertjes en zusjes hun diploma in ontvangst nemen.

De geslaagden zijn: Sofia Eijlander, Sebastiaan Komen, Vajen Dekker, Quin van der Peet, Roelof Post, Rick Favier, Linde Visser, Lotte Vreeker enThor de Wit.

Spelen Tom en Tim Oranje O19 naar het EK?

HEILOO - HZV'ers Tom Sterkenburg en Tim Taylor gaan van 24 tot en met 31 maart met Oranje O19 naar Slovenië om een EK kwalificatietoernooi te spelen. In een poule met gastland Slovenië, Azerbeidzjan en Cyprus mag Nederland proberen zich te kwalificeren voor het EK in Letland later dit jaar.

Op woensdag 27 maart is de eerste wedstrijd tegen Slovenië om 17.30 uur. De dag daarna wordt om 16.30 uur de tweede wedstrijd gespeeld tegen Azerbeidzjan. Een tegenstander die de mannen vorig jaar in Slowakije hebben verslagen met 7-0. De laatste wedstrijd is op zaterdag 30 maart tegen Cyprus om 15.30 uur.

Mogelijk worden de wedstrijden via een livestream uitgezonden. Zodra daar meer over bekend is, zal HZV dat zeker bekendmaken.

De volleybaltoppers van juf Jooske

Foto: aangeleverd

HEILOO - Afgelopen woensdag deden de jongens uit klas 5b van de Radboudschool mee aan het schoolvolleybaltoernooi voor groepen 5 en 6 in Heiloo. De jongens lieten zien wat ze in de trainingen van juf Jooske geleerd hebben. Het volleybalteam haalde alles uit de kast. Met resultaat! De jongens uit 5b mochten de 1e prijs in ontvangst nemen. Goed gedaan Levi, Thijs, Sabri, Gilles, Felix, Bram en Valentijn!

De Springschans 'hofleverancier' deelnemers PCC Maalwater Run en Walk

Klaar voor de start! Foto: aangeleverd

HEILOO - Al drie jaar op een rij levert basisschool De Springschans de meeste deelnemers aan de PCC Maalwater Run. Spannend is of zij dit jaar voor de vierde keer de 'hofleverancier' van de PCC Maalwater Run en Walk zullen worden.

Sportcoördinator Bert Ketelaar vertelt dat de school kinderen aanmoedigt om deel te nemen, omdat zij graag sportief bezig zijn. "De PCC Maalwater Run is een groepsactiviteit, waar de kinderen echt samen aan mee kunnen doen. Daarnaast is de organisatie goed verzorgd door de Rotary Club Heiloo." De Springschans doet graag mee wanneer een evenement als dit wordt georganiseerd in Heiloo.

Meester Bert heeft vroeger zelf hardgelopen, maar door een blessure lukt dat nu niet meer. Door die achtergrond is hij erg positief over de PCC Maalwater Run. Zijn enthousiasme straalt over op zijn collega's. Hoewel zij niet allemaal hardlopers zijn (geweest), proberen zij zoveel mogelijk kinderen enthousiast te krijgen. Ze benoemen het in de klas, geven het inschrijfformulier mee aan de kinderen, sturen een digitale nieuwsbrief en hangen posters op in de school. Het hele team is erbij betrokken.

Het levert de school ook nog iets extra's op. De leerlingen verdienen sportlessen voor Sport@School met hun deelname. Met de bijdrage van de PCC Maalwater Run en Walk worden sportlessen gegeven op de scholen door aangesloten sportaanbieders uit Heiloo. "Wij betrekken de kinderen daarbij. Zij verdienen de lessen door mee te doen, dus mogen zij ook aangeven welke lessen zij het liefste willen doen. Zo komen zij met verschillende sporten in aanraking en proberen zij ook eens iets anders."

De PCC Maalwater Run vindt plaats op zondag 14 april. Voor inschrijving en meer informatie kunt u terecht op www.pccmaalwaterrunenwalk.nl.

Showhero Di Fiorentina Theater verrast G-Bowler Yarno Kruit

Yarno is ontzettend verrast door de boodschap die Britt (links), Sanne (rechts) en Lucas van Stichting Showhero hem komen brengen. Foto: aangeleverd

HEILOO - Tijdens het door Sports4all Bowling Heiloo georganiseerde Carnaval Bowlen voor mensen met een beperking, werd deelnemer Yarno Kruit volkomen verrast door Lucas Bugter van Stichting Showhero. Lucas was in gezelschap van zangeres Sanne Mallant, presentatrice Britt Scholte en mede-organisator Ed van Baar van Showhero Di Fiorentina Theater. Samen verrasten zij Yarno volkomen met de uitnodiging voor een optreden samen met Ali B in de Cultuurkoepel in Heiloo op 14 september 2019!

De middag was sowieso een hele happening want de juryleden van Showhero, Jeroen Schouten, Hans Romeyn en Marius Prein waren ook aanwezig. Zij hadden de handschoen opgenomen van een van de koorleden van de 'Bowling Stones' om hun bowlkwaliteiten te komen tonen, nadat zij deze groep na een optreden in de Beun tijdens hét Showhero-event hadden beoordeeld. Zij introduceerden een nieuw fenomeen binnen de bowlwereld, namelijk de 'Bowling Video Assistant Referee', de zgn. B-VAR! In daarvoor speciaal ontworpen tenues speelden zij op alle banen hun partijtje met alle deelnemers mee om zo kennis te maken met de deelnemers én het bowlen. Zij beoordeelden Willem Rijlaarsdam als sportiefste deelnemer en hij kreeg tot zijn grote vreugde het gele referee-shirt van Hans Romeyn overhandigd. Leuke bijkomstigheid is dat Willem zelf ook regelmatig voetbalwedstrijden fluit. Stichting KEES, een van de hoofdsponsoren van Sports4all Bowling Heiloo was ook vertegenwoordigd. Zo konden zij zien waar hun financiële bijdrage zoal aan wordt besteed. De aanwezige crew van Showhero kon zo op een geheel andere wijze kennismaken met de deelnemers en ze begeleiden. Al met al een hele bijzondere en verrassende bowlmiddag in Bowling & Party Centrum Heiloo.

Zilver voor turnster Yara Reitsma op finale zuid

V.l.n.r. Alissa, Felice, Ellemieke, Lynn en Lieke. Foto: aangeleverd

HEILOO - Zaterdag turnden tien turnsters van Gymnastiek - en Turnvereniging Heiloo (GTH) de finale zuid op twee verschillende niveaus. Als eerste kwam Lieke in actie, zij heeft een goede wedstrijd geturnd met onder andere een keurige balkoefening en ze behaalde een mooie score. Tegelijkertijd turnde Lynn haar wedstrijd, ook zij heeft goed geturnd. Zij behaalde voor haar sterke brugoefening een hoge score. In de wedstrijd erna kwamen de pupillen1 in actie, op baan één turnde Felice een superwedstrijd en mocht daarmee de vijfde prijs in ontvangst nemen. Op de andere baan turnden Ellemieke en Alissa de wedstrijd. Ellemieke liet twee keurige sprongen zien en behaalde daarmee de hoogste score van de wedstrijd. Alissa turnde op vloer een mooie en nette oefening. In de derde wedstrijd turnde Nolin haar wedstrijd. Ze heeft een sterke wedstrijd geturnd en scoorde het op drie na hoogste cijfer voor een keurige balkoefening. Nolin miste op 0,03 het podium.

De wedstrijd werd afgesloten door de jeugdturnsters. Fira turnde een strakke brugoefening en scoorde een mooi cijfer. Op de andere baan turnden Floortje, Yara en Jaline de wedstrijd. Zij begonnen de wedstrijd aan brug. Floortje begon sterk en scoorde met een strakke oefening de hoogste score van de wedstrijd. Daarna kwam balk, waarop Jaline een stabiele en nette oefening turnde. Op sprong wist Yara de hoogste score neer te zetten voor twee keurige sprongen. In het eindklassement mocht Yara het zilver in ontvangst nemen. Een goede dag voor GTH! Doorgestroomd naar het regiokampioenschap zijn Lieke, Felice, Nolin, Floortje, Yara en Jaline. Voor meer info: www.gthgymnastics.com.

AV Trias-pupillen in actie bij finale crosscompetitie

De pupillen hebben goed gepresteerd in Tuitjenhorn. Foto: www.avtrias.nl

HEILOO - Zaterdag 16 maart heeft een flinke groep Trias pupillen en junioren deelgenomen aan de finale van de crosscompetitie bij AV Nova in Tuitjenhorn. Het was een geweldige cross met de omstandigheden die daarbij horen: harde wind, modderige ondergrond en diverse obstakels op het parcours. Alle deelnemers hebben een geweldige strijd geleverd en het beste van zichzelf laten zien. Het team van de jongens pupillen A2 van AV Trias werd eerste in het ploegenklassement! Daarnaast waren er meerdere individuele podiumplekken: Mats Poppenk werd derde bij de jongens pupillen B, Florian Rijks werd tweede bij de jongens pupillen A1, Tijs Witte werd tweede bij de jongens pupillen A2 en Zoë Hoebe werd derde bij de meisjes pupillen A2!

Tekst: Eline Koenz

Telus telecom Heiloo,Toestellen nieuw, Refurbished, Tablets, Laptops, Reparaties en Accessoires. Klaar terwijl u wacht.Tevens alleen bij ons Studenten Korting op alle Reparaties.Kennemerstraatweg 111 0727501941 Achter Gemeentehuis.

KRINGLOOP HEILOO is de leukste en goedkoopste! Kinderkleding €0,50, alle kleding €2 (muv jassen) alle boeken €1, dvd's €1, cd's €0,50, glazen €o,30, 7 meter strips €1, veel meubels, kleingoed. Di t/m Za 10-5 De oude Werf 7, nabij Karwei. Ook inbreng. 072-5334000 Kijk op KRINGLOOPHEILOO.NL

TUINEN TEVEEL WERK? Geen tijd? Zeer ervaren tuinliefhebber helpt u met deskundig snoeien en het klaarmaken van uw tuin en het afvoeren van tuinafval. Tel: 06 - 1827 8367

Kim's Haarsalon heeft nieuwe prijzen! Knippen dames/heren is €15,- Knippen kleuren vanaf €45,- Highlights vanaf €25,- Permanenten+knippen €65,- Wassen Föhnen€ 15,- Voor meer informatie kunt u bellen naar: 06-30042383. Pinnen is mogelijk! Tot snel bij Kim's Haarsalon.

Massage Center Care. Warme Therme olie.Helpt bij STRESS en PIJN! Veel ervaring. VOORDELIG €30,- heel uur. Tevens pedicure. Afspraak 072 5334906 Slimpad 36 Heiloo

Center Design. Avontuurlijke woonwinkel met van alles en nog wat. Kasten, antiek speelgoed, lampen. Ook kunnen wij dingen op maat maken, repareren of pimpen. Slimpad 36 Heiloo hoek Heerenweg. DEZE week nog OPRUIMING!! Veel dingen 50 % KORTING!!

Gevr. kleding, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG,-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072-5069052

Zondag 24 maart is er weer een rommelmarkt in het sportpaleis in Alkmaar. Wij hebben er zin in, tot Zondag!

PIANOLES BIJ U THUIS

De lessen zijn deskundig, ontspannen en voor alle leeftijden. Info: 0638279213.

Tuinonderhoud Jeroen Borst. Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen. Bel voor een gratis offerte: 06-41803734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

Op zoek naar kwaliteit en betrouwbaarheid? Jan Baltus schilderwerken in Limmen voor al uw schilder en sauswerk. Mail: janbaltus@hotmail.com Tel: 06-40095081

Hometrainer verhuur voor fitness en revalidatie toepassingen. Info: Bosman Tweewielers Westerweg 295 Heiloo. Tel: 5331241 www.bosmantweewielers.nl

Ambachtelijke binnenschilder, 35 jaar ervaring, heeft nog tijd over voor al uw sauswerk en behang. K.v.k vrijbl.prijsopgave 06-39870829

BARRY DE VRIES AUTO'S. In- en verkoop. www.barrydevriesautos.nl De Wagenmaker 12, 1851 PX Heiloo. Tel. 06-21598809

Grote sortering gebruikte fietsen in vele uitvoeringen. Ook elektrische fietsen incl. Bovag garantie. Bosman Tweewielers Westerweg 295 Heiloo Tel. 5331241 www.bosmantweewielers.nl

Schildersbedrijf Limmen. 50% korting. Heeft nog tijd voor al uw schilderwerk binnen en buiten. Tel. 06 - 4247 9384

SCHOONHEIDSSALON HEILOO voor NATUURLIJKE SCHOONHEIDSBEHANDELINGEN, ontharen d.m.v SUGARING massage, voetreflexmassage, kleurenpunctuur. Kennemerstraatweg 269. Tel: 0654671235 www.schoonheidssalonheiloo.nl

DE SCOOTERBOX repareert alle merken scooters en scootmobielen. Wij halen uw scooter GRATIS op. Ook levering nieuwe. www.descooterbox.nl 06-22020702 AGM-DEALER

Grote sortering gebruikte fietsen in vele uitvoeringen. Ook elektrische fietsen incl. Bovag garantie. Bosman Tweewielers Westerweg 295 Heiloo Tel. 5331241 www.bosmantweewielers.nl