De Uitkijkpost

6 maart 2019

De Uitkijkpost 6 maart 2019


Op hol geslagen kudde paarden zet Heiloo op stelten

Het eindpunt van de bizarre tocht: station Krommenie-Assendelft. Foto: Politie Alkmaar.

HEILOO - Het was een bijzonder beeld op straat, negentien galopperende paarden door de straten van Heiloo, Uitgeest en Krommenie.

Er stond een hek open, waardoor de paarden konden uitbreken. Een gedeelte van de groep rende naar Egmond, een andere kudde werd gespot op de provinciale weg van Uitgeest naar Krommenie. Het was een vreemd en eng gezicht. "Beangstigend," zo meldt een getuige die de paarden zag langshollen. Ondertussen waren er verschillende hulptroepen ingezet om de paarden te vangen. Dat was niet makkelijk. Zo probeerde de politie de paarden tegen te houden met een wegblokkade, maar ook hier renden de paarden langs. Sommige paarden renden meer dan vijftien kilometer tot ze eindelijk werden gevangen. De vijf paarden die richting Egmond renden, waren gelukkig wel snel gevangen. Ook werden enkele paarden in Limmen en Castricum gevangen. De rest galoppeerde naar Krommenie-Assendelft en werd daar gevangen.

Dat er niets ernstigs is gebeurd, is volgens de eigenaren van Pensionstal Onderwater een wonder. "De paarden hadden allemaal een engel bij zich," zegt Mariëlla Dekker van Onderwater. Bijna alle dieren maken het naar omstandigheden goed. Een paar paarden renden de lange afstand zonder hoefijzers, waardoor hun hoeven flink afgesleten waren. Deze paarden lopen momenteel mank en hebben last van verzuurde spieren. Twee paarden werden in het paardenkliniek behandeld. Maar de paarden waren niet de enigen die gewond raakten. Een 81-jarige vrouw uit Heiloo is van haar e-bike gelopen en heeft een gekneusd lijf. Mevrouw is vanzelfsprekend enorm geschrokken van de paarden die haar omverliepen. De eigenaren van de stal hebben contact met haar opgenomen en zijn bij haar langs geweest. De opgelopen schade wordt door de eigenaren betaald.

"Namens Onderwater en alle eigenaren van de paarden, willen wij iedereen die ons geholpen heeft onwijs bedanken. Ongelofelijk hoe veel mensen er dan bereid zijn om te helpen. Trailers, veewagens, auto's die een trailer oppikten en naar Krommenie reden om de paarden naar huis te brengen. Mensen die paarden opvingen in de achtertuin, en omstanders die de helpende hand boden waar het nodig was. Al deze lieve mensen, dank jullie wel," schrijft Mariëlla op haar Facebookpagina.

Cold Classic Car Experience van start

Foto: Cold Classic Experience

HEILOO - De Cold Classic Car Experience van 2019 is zondag 3 maart 2019 van start gegaan. De 16 deelnemende teams gaan met auto's ouder dan 30 jaar de strijd met elkaar aan, dwars door Noorwegen en Zweden.

Op de eerste dag reden ze van Groningen naar Kiel in Duitsland. Daar zijn de teams op de boot naar het Zweedse Göteborg gestapt. Daar zijn zij maandag aangekomen. Via de mooiste wegen zijn ze onderweg naar Dal. De reis gaat voorspoedig, de crew bevindt zich momenteel in Ed, Zweden. Sommige auto's kampen met wat technische problemen. De technische afdeling, bestaande uit Abe en Sven, heeft het momenteel druk met onder meer koppelingen die niet goed zijn. Met de twee begeleidende voertuigen met Peter, Theo en Rene gaat het goed. Alleen de verwachte hoop sneeuw is nergens te bekennen... "Ja sneeuw. Dat hoop je wel in deze tijd in Zweden," zegt Theo. Maar dat mag de pret niet drukken.

Het team rijdt een speciale route, die uitgezocht is op wegen die mooi zijn, maar niet te groot. "Je moet natuurlijk wel op je doel af kunnen gaan," aldus Theo. "Wij rijden momenteel 54 km..." De geweldige ervaring staat tijdens de rit voorop. "Een aantal teams kende elkaar nog van vorig jaar, maar er zijn ook veel nieuwe teams bijgekomen. Het matcht fantastisch! Je deelt natuurlijk dezelfde interesses en gaat samen de uitdaging aan. Het is namelijk niet zomaar een toertochtje. Het gaat niet om de snelheid, maar om het winnen van de opdrachten. Elke dag krijgen de teams drie of vier opdrachten, waar je punten mee kunt verdienen. Wie uiteindelijk de meeste punten wint, ontvangt de ereprijs, dat team mag zich de winnaar noemen van de Cold Classic Car Experience 2019 én krijgt een overnachting bij Hotel Zuiderduin." Ook is er een prijs voor de verliezer. Een rode lantaarn. "En die wil je écht niet winnen. Die maakt zo'n vreselijk geluid. Dat wil je niet in je auto," lacht Theo. Terwijl de mannen vrolijk verder reizen, kunt u ze volgen op hun Facebookpagina 'Cold Classic Car Experience'. De experience wordt georganiseerd door De Zware Hufters uit Heiloo, met als doel geld in te zamelen voor Stichting Kees.

Foto: aangeleverde foto.

Tien vragen aan... Carolien Sterkman

1. Waar ben je geboren en getogen?
In Geldrop (NB) ben ik geboren, maar toen ik 1 jaar oud was, ben ik in Heiloo komen wonen. Op mijn 22e ben ik voor m'n werk naar Alphen aan den Rijn verhuisd en na 3 jaar ben ik in Zeist gaan wonen. Sinds 2015 zijn mijn man en ik weer terug in het mooie Heiloo!

2. Als je hobby je werk was, welk beroep zou je dan hebben?
Mijn grootste hobby was en is nog steeds tennis. Vanaf m'n 7e jaar beoefen ik de sport al. De tennisclub is zo'n beetje m'n tweede thuis. Momenteel ben ik als bestuurslid bij TC Heiloo United actief en vind je mij zowel op de tennis- en padelbaan als in de bestuurskamer. We hebben een actief en ervaren bestuur waarmee we samen met ruim 70 vrijwilligers zorgen voor een groeiende en bloeiende vereniging.

3. Wie zou je graag eens ontmoeten?
Op dit moment zou ik Kiki Bertens nog wel eens willen ontmoeten. Ik ken haar al vanaf haar 17e, toen ze nog bij mijn vorige tennisclub competitie speelde. Nu staat ze, 10 jaar later, als 7e op de WTA Ranglijst. Ik zou graag van haar horen hoe ze haar leven ervaart als toptennisser.

4. Wat is jouw mooiste jeugdherinnering?
De winter van 1979. Het was zo koud en de bestrijding van ijzel was niet meer te doen, zodat we vrij van school kregen en konden schaatsen op straat.

5. Wat vind je de mooiste plek in Heiloo?
Dat is voor mij toch wel het recreatiegebied Noorderneg, aan de westkant van Heiloo. Ik wandel daar heel vaak met mijn man en geniet dan volop van de natuur, het water en het uitzicht over de weilanden naar Egmond. Daar kom ik echt tot rust na een dag werken. Heerlijk!

6. Waar kunnen ze je 's nachts voor wakker maken?
Alleen als m'n huis in brand staat moet je me wakker maken. Een ongestoorde nachtrust vind ik best wel belangrijk. Dus laat mij maar lekker doorpitten…

7. Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?
Blijf en accepteer jezelf! Ontwikkel jezelf en luister ook goed naar anderen, maar blijf altijd trouw aan je eigen normen en waarden.

8. Wat weten de meeste mensen niet van je?
Naast tennis, beachtennis en fitness, speel ik sinds kort ook graag een potje padel. Ik ben een enorme fan van Causes, Haevn en Kensington, hou van dansen en neem vaak iets meer hooi op m'n vork dan ik aankan. Door al die activiteiten ga ik regelmatig voor 'onderhoud' langs bij de inmiddels bekende praktijk Q-Sportmassage.

9. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?
De heer Romeijn is vooral een uiterst betrokken burgemeester. Dus als ik hem zou zijn, dan zou ik zijn filosofie op het burgemeesterschap proberen voort te zetten.

10. De persoonlijke vraag van Marko Strang:
"Sinds jaren ben je intensief met tennis bezig, zowel in als naast het veld. Nu ligt je focus op padel. Wat is padel en hoe zie jij de toekomst van padel?"

Padel is een toegankelijke sport voor jong en oud en wordt gespeeld in een kooi, op een klein tennisveld met glazen wanden. Het is een mix van tennis en squash. Het racket heeft geen snaren en dat zorgt ervoor dat de bal makkelijk de andere kant van het net bereikt. Je speelt als beginner al snel een rally. Het is de snelst groeiende sport van Nederland. Ik zie de toekomst van padel zeer rooskleurig in, omdat deze sport de potentie heeft om bij een breed publiek aan te slaan. Met name vanwege de aard (sociaal, temperamentvol en een hoog 'fungehalte') van padel. Daarnaast past deze sport uitstekend bij de individuele en flexibele sportbehoefte van deze tijd.

Ik geef de 10 vragen door aan Tom Slootman. Mijn vraag is:
"Je speelt prachtig harp en bent sinds kort muziek aan het maken met een Keltische band. Hoe is jouw liefde voor de Keltische muziek ontstaan?"

Falkland Toneel speelt 'Denk aan mij'

Falkland Toneel speelt 'Denk aan mij' van Hetty Heyting. Foto: Peter Bijkerk / Edo Postma

HEILOO - Je ex-man nodigt je uit in het oude, vertrouwde vakantiehuis in Frankrijk. Je zit nu zo goed in je vel dat je gaat. Maar er komen nog drie andere ex-vrouwen opdagen. Het uitje met weemoedige herinneringen blijkt al gauw een confronterende nachtmerrie. Er laait van alles op: hormonen, jaloezie, wraak, hebzucht, spijt en vooral de ontluisterende waarheid. Hij heeft het weer voor elkaar!

Vier totaal verschillende vrouwen (van dezelfde ex) raken verwikkeld in een schaamteloos conflict vol hilarische rivaliteit en typische wijvenstreken. Geen wonder. Allemaal heilig van plan om eindelijk te krijgen wat hen toekomt. Stuk voor stuk dachten ze ermee klaar te zijn. Hier moeten ze toch boven staan? En waar blijft -ie trouwens? Was het nog maar gisteren. Waren ze maar niet gegaan…

Op vertoon van uw toegangskaart krijgt u in het weekend van de voorstelling bij Restaurant Herberg Jan het tweede kopje koffie of thee gratis. Bovendien biedt Herberg Jan in het weekend van de voorstelling op vertoon van uw toegangskaart een speciaal 2-gangen Falkland theatermenu aan voor de gereduceerde prijs van € 19,50 p.p. (normaal € 27,50 p.p.).

De voorstellingen zijn op zaterdag 16 maart (20.15 uur) en zondag 17 maart (14.00 uur) in Theater De Beun in Heiloo. Entree: 10 euro. Kaartverkoop: vanaf veertien dagen voor de uitvoeringen bij Primera Het Hoekstuk en Boekhandel Bruna ('t Loo). Kaarten zijn tevens vanaf één uur voor aanvang van de voorstelling verkrijgbaar aan de kassa van Theater De Beun. Voor reserveringen en informatie, zie www.falklandtoneel.nl of bel Irene Schols via 072-5332163.

"Kijk, dat is die mevrouw van de Uitkijkpost"

Mevrouw Ligthart met haar welverdiende bloemen. Foto: Erika Dekker - de Groot

HEILOO - Truus Ligthart (81) kreeg afgelopen week een bloemetje aangeboden door Uitkijkpost. Zij brengt de krant namelijk al 35 jaar rond aan Het Maalwater en De Dors.

Mevrouw Ligthart woonde indertijd aan Het Maalwater met haar man en 2 zoons, ze hadden een tuindersbedrijf met kassen. Ze kregen Uitkijkpost altijd op zaterdag bezorgd. "Nou, dat vonden we niets, het was oud nieuws." De drukkerij van de krant zat toen aan de Rechte Hondsbosschelaan. Een van de zoons is een keer op woensdag, na schooltijd, langsgegaan en heeft voor de buurt een stapeltje meegenomen. Dat bleef hij (betaald) doen, totdat hij naar de middelbare school ging en toen heeft zijn moeder het van hem overgenomen.

Ondertussen woont mevrouw Ligthart al weer heel wat jaartjes met veel plezier aan het Wethouder Tomsonbos, maar haar 'wijkje' loopt ze trouw elke week, door weer en wind. "Als ik eens een weekje met vakantie ga, neemt een buurman het over." Ze gaat op pad met 35 kranten en wat Rodi te veel aanlevert gaat naar de Albert Heijn.

Het leuke aan het rondbrengen van de krant vindt ze het tegenkomen van oude bekenden. Ook in het winkelcentrum wordt ze regelmatig herkend: "Kijk, dat is die mevrouw van de Uitkijkpost."

Tekst en foto: Erika Dekker-de Groot

MVD Styles op uitnodiging naar Milaan 'Een goed onderscheidend inkoopvermogen met een mooie opbouw van merken'

Mirel van MVD Styles in Milaan. Foto: aangeleverd

Veel mensen kennen MVD Styles van de video's en foto's op Facebook en Instagram waarin eigenaresse Mirel van Dam de nieuwste items presenteert die ze inkoopt voor haar kleurrijke winkel aan de Stationsweg 83. Via haar posts kun je zien wat de laatste trends zijn en hoe je deze met elkaar kunt combineren. Veel inwoners van Heiloo maar ook van daarbuiten komen naar de winkel om bijvoorbeeld 'dat gele jurkje uit de video op Facebook' te scoren.

Mirel werkt al jaren in de modebranche; ze begon als agent van verschillende kledingmerken en opende al gauw haar eerste winkel in Alkmaar. 2,5 jaar geleden besloot zij te verhuizen naar de Stationsweg 83 in hartje Heiloo. "Dit is een prachtige straat met hele mooie winkels die elkaar versterken, MVD Styles was hierop een goede toevoeging," aldus Mirel.

Voor ieder wat wils: mooie mix van merken in verschillende prijsklassen

In haar stijlvolle en gezellige winkel verkoopt ze niet alleen een mooie mix van kledingmerken maar ook kleurrijke shawls, prachtige oorbellen en bijzondere tassen zodat iedereen bij MVD Styles kan slagen. De hoofdmerken die zij voert zijn o.a.: Ted Baker, Juffrouw Jansen, Helena Hart, Silvian Heach, MAC en Rosner, maar u vindt er ook een aantal prachtige onbekende Italiaanse merken. Mirel en haar team zijn specialisten in het combineren van kledingstukken; in de knusse winkel wordt u onder het genot van een lekkere cappuccino goed geholpen door middel van een vrijblijvend advies. Service staat hier hoog in het vaandel, en dat viel ook de mysteryshopper op die zo tevreden was over de manier waarop ze werd geholpen door het team van MVD Styles, dat Mirel mede hierdoor een hele bijzondere uitnodiging kreeg.

"Het leek wel Bananasplit"

De mysteryshopper was namelijk gestuurd door de organisatie van dé modebeurs van Nederland: "De ModeFabriek vindt twee keer per jaar plaats, een must-go als je in de modebranche werkt," vertelt Mirel. "Ik werd gebeld door Annemarie van Nijnen van de Modefabriek, zij nodigde mij uit, namens de Modefabriek én namens de gemeente Milaan, om op hun kosten af te reizen naar White, dé kledingbeurs in Milaan. Vijf Nederlandse mode-ondernemers werden ingevlogen na een strenge selectie en ik was daar één van," vertelt ze trots. "Het leek wel Bananasplit, ik geloofde het bijna niet toen Annamarie mij belde," lacht ze. Mirel is geselecteerd vanwege haar onderscheidend inkoopvermogen qua opbouw en mix van de mooie merken die zijn in haar winkel voert in combinatie met de positieve bevindingen van de mysteryshopper.

"In Milaan ben ik enorm in de watten gelegd, ik voelde me een prinses. Ik werd op vrijdagavond van het vliegveld opgehaald door een chauffeur die mij naar een fantastisch restaurant in Milaan bracht met een prachtig interieur en een hippe dj. Ik dineerde daar met ondernemers uit o.a. Kopenhagen, Los Angeles, Londen en Parijs. Het was zo gaaf om met dit internationale gezelschap te brainstormen over mode." Mirel vond het heel bijzonder om mee te maken en kwam ogen tekort tijdens haar snoepreisje naar Milaan.

Felgeel, fuchsia, rood en oranje

Natuurlijk heeft Mirel tijdens haar trip prachtige merken ingekocht voor aanstaande winter maar daarover wil zij nog niet te veel kwijt: "Ik heb van alle merken een paar unieke stukken ingekocht zodat niemand in Heiloo en omstreken straks in hetzelfde loopt. Verder laat het ik nog even een verrassing, laten we eerst genieten van de kleurrijke voorjaarsmode." Daarover wil ze wel iets zeggen: "Felgeel, fuchsia, rood en oranje: kleuren voeren de boventoon. Dit seizoen heb ik ook wat zachtere kleuren ingekocht zoals beige en goud. De skinny broeken worden korter, wat heel leuk kan worden gecombineerd met een sneaker of een pump, maar Ted Baker heeft bijvoorbeeld een paar kleurrijke wijde broeken in de collectie." Wilt u op de hoogte blijven van de nieuwste items in de collectie? Volg MVD Styles dan op Facebook en op Instagram.

MVD Styles

Stationsweg 83

1851 LJ Heiloo

072-5824998

Tekst: Margreeth Anema

Aangenaam: de wijkagenten

De Heilooër wijkagenten Johan de Wildt, Jacqueline de Kok en Dirk Haasnoot. Foto: Iwan Bronkhorst

HEILOO - Het team wijkagenten bestaat uit Jacqueline de Kok, Johan de Wildt en Dirk Haasnoot. Samen met burgers en o.a. Buurtpreventie wordt criminaliteit, overlast en onveiligheid aangepakt. Het team bezoekt mensen thuis, adviseert en geeft voorlichting.

De samenwerking met Buurtpreventie begon ooit met het uitzetten van buurtonderzoeken via WhatsApp naar aanleiding van woninginbraken. Inmiddels is de samenwerking geïntensiveerd en wordt de hulp van Buurtpreventie steeds vaker ingeroepen.

De wijkagenten zijn bereikbaar via 0900-8844 voor alle vragen over overlast en veiligheid in Heiloo. Je krijgt de wijkagenten dan niet direct aan de lijn, maar wordt zo spoedig mogelijk teruggebeld.

Zie je iets verdachts? Bel dan éérst 112 en zet daarna een bericht op Buurtpreventie WhatsApp. Wees vooral niet terughoudend: liever een keer teveel gebeld dan één keer te weinig.

Samen met Buurtpreventie Heiloo en het team wijkagenten bijdragen aan een veiliger Heiloo? Meld je dan aan op www.BuurtpreventieHeiloo.nl.

Kits Oonlie op pad!

Foto: aangeleverd

HEILOO - Kinderen ontwikkelen zich spelenderwijs, op de kinderdagverblijven van Kits Oonlie is dan ook materiaal en speelgoed aanwezig voor iedere ontwikkelingsfase. Maar hoe leuk is het om af en toe eens op pad te gaan!

De kinderen en medewerkers van kinderdagverblijf Hoefsmid trekken er regelmatig op uit. De ene keer gaan ze naar Monkey Town, een andere keer gaan ze gewoon even langs de supermarkt om ingrediënten voor een bakactiviteit te halen. Echt feest was het toen de kinderen Boerderij Ter Coulster mochten bezoeken. Samen met de boer en de medewerkers mochten de kinderen een kijkje nemen in de stallen van de koeien. Zo leerden zij wat een koe eet en hoe een stal er van binnen uitziet. Bedankt Boerderij Ter Coulster!

Wilt u meer informatie over kinderdagverblijf Hoefsmid of een keer komen kijken? Neem gerust contact op met de Centrale administratie van Kits Oonlie, 072-5323576, info@kits-oonlie.nl.

Carnaval

Ga ik als soldaat, politieagent, clown of toch als hockeyer? Het is carnavalstijd en dat houdt dus verkleden in. Nu wonen wij boven de rivieren; wij hebben hier niet echt een carnavalscultuur, want wij hebben de kermis. Het is eigenlijk hetzelfde, veel drank, gezelligheid en feest, behalve dan het verkleden. Toch doen wij hier ook aan carnaval, vooral op de scholen. Zo ook op de school van mijn zoon.

Maar ja, omdat het niet in onze genen zit komt het elk jaar weer op het laatste moment aan. Op vrijdag is het carnaval op school, en dus staan we op donderdagavond voor een dilemma: wat voor kleding wordt er gedragen? Toen de jongens heel klein waren was het makkelijk. Een geel shirt aan, hockeystick mee en hup, je bent een 'hockeyer'. Maar naarmate ze ouder worden moet er toch meer aandacht aan besteed worden. Clown, piraat, ridder, draak en zelfs een 'patatje-pak'.

Dit jaar is de outfit 'skiër'. Veel te warm gekleed in skikleding met helm en skibril leverde ik mijn zoon op school af. Elfen, piraten, ridders, draken, brandweermannen, soldaten, cowboys en prinsessen kleuren het schoolplein. En heel veel geel. Gele shirts, zwarte broekjes of rokjes en hockeysticks. Gelukkig, de 'hockeyers' zijn er ook weer. Komende weekend zal ik me ook verkleden en geel aantrekken. Is er een carnavalsfeest of optocht in Heiloo dan? Nee, gewoon voor een hockeywedstrijd.

Verbod zwaar verkeer Kerkelaan, Stationsweg en Zevenhuizerlaan

Kaartje route zwaar verkeer na aansluiting A9. Foto: aangeleverd

HEILOO - Op de Kerkelaan, Stationsweg en Zevenhuizerlaan gelden diverse verboden voor lange en zware voertuigen. Met het besluit dat het college op 26 februari heeft genomen is dat verleden tijd. Voortaan geldt een eenduidig verbod voor zwaar verkeer (uitgezonderd bestemmingsverkeer) op deze drie oost-westverbindingen. Een verbetering voor de leefbaarheid en verkeersveiligheid. De nieuwe route voor zwaar verkeer loopt buitenom, via de Vennewatersweg.

Bij het opstellen van het 'verkeersbeleid Heiloo 2018–2030' zijn de smalle oost-westverbindingen, Kerkelaan, Stationsweg en Zevenhuizerlaan, veelvuldig besproken. Het verkeersaanbod op deze zogeheten erftoegangswegen is divers en de ruimte is beperkt. Dit leidt tot problemen: fietsers die in de verdrukking komen, risicovolle inhaalmanoeuvres en overlast voor omwonenden in de vorm van trillings- en geluidshinder. In het verkeersbeleid staat daarom dat het zware (vracht)verkeer op deze wegen moet worden teruggedrongen.

Verbod voor zwaar verkeer
In de eerste week van maart worden de verbodsborden geplaatst waarmee het grote en zware (vracht)verkeer wordt geweerd. Zwaar verkeer dat geen bestemmingsverkeer is, kan dan alleen via ontsluitingswegen zoals de Kennemerstraatweg en de Vennewatersweg Heiloo in en uit rijden (zie kaartje). De gemeente zet verkeersregelaars in om het zware verkeer te wijzen op de nieuwe situatie. Bij onvoldoende effect gaat de gemeente over tot handhaven.

Bestemmingsverkeer
Winkels moeten bevoorraad worden. En leveranciers moeten wasmachines, keukens etc. bij woningen en bedrijven kunnen afleveren. Daarom blijft bestemmingsverkeer over de erftoegangswegen mogelijk. Zo rijdt het vrachtverkeer van en naar het stationsgebied via de Zeeweg en Heerenweg, en gebruiken leveranciers de Stationsweg om de bedrijven daar te bevoorraden. Het vrachtverkeer dat vertrekt vanaf de achterzijde van 't Loo rijdt via de Kerkelaan naar de Kennemerstraatweg. Wethouder Rob Opdam: "Bewoners hebben zich hard gemaakt voor deze maatregel. Als gemeente moeten wij alle belangen afwegen, niet alleen die van bewoners maar ook van ondernemers en andere doelgroepen. Het college heeft, mede op basis van het verkeersbeleid, een balans gezocht tussen de verkeersveiligheid, leefbaarheid en het ondernemersklimaat."

Afsluiting Vennewatersweg
Vanaf 18 maart wordt de Vennewatersweg 13 maanden afgesloten vanwege de bouw van de spooronderdoorgang. Het grote en zware verkeer wordt in die periode zoveel mogelijk omgeleid via wegen buiten Heiloo om. Er geldt een uitzondering voor lokaal gevestigde agrarische bedrijven, vanwege de impact op hun bereikbaarheid en bedrijfsvoering. Op dit moment zijn er gesprekken om hier verder invulling aan te geven.

Landelijke Opschoondag in Heiloo

Tijdens de Landelijke Opschoondag ga je samen aan de slag om zwerfafval op te ruimen. Foto: aangeleverd

HEILOO - Zaterdag 23 maart is de Landelijke Opschoondag waarbij inwoners, collega's of leden van (sport)verenigingen met elkaar aan de slag gaan om zwerfafval op te ruimen. Samen houden we Heiloo schoon. Dat is niet alleen een goede zaak, maar ook heel gezellig!

Iedereen kan een opruimactie organiseren. De eerste stap is om kinderen, buren, collega's of verenigingsleden te enthousiasmeren om gezamenlijk zwerfafval in de buurt op te ruimen om er samen een schonere leefomgeving van te maken. Meld vervolgens de actie aan via www.heiloo.nl/opschoondag.

Samen doen
Tijdens de Landelijk Opschoondag zijn diverse medewerkers vanuit gemeente aanwezig om te helpen. Wethouder Rob Opdam heeft de aanpak van zwerfafval in zijn portefeuille: "Het gaat niet alleen om bewustwording, we kunnen er ook meteen iets aan doen. Zwerfafval hoort in de afvalbak. Laten we hier samen een succes van maken."

Gemeente helpt
Na de aanmelding neemt de gemeente contact op om te inventariseren wat jullie nodig hebben om van de opruimactie een succes te maken. De gemeente stelt grijpers, ringen, vuilniszakken, handschoenen en veiligheidshesjes beschikbaar. Er wordt natuurlijk rekening gehouden met de kinderen.

Niet alleen op 23 maart
Het beperkt zich niet alleen tot de Landelijke Opschoondag. Opschoonacties kunnen altijd worden aangemeld via www.heiloo.nl/opschoondag. De gemeente helpt dan met de benodigde materialen.

Extra voorstelling en dorpswandeling HVH

Foto: aangeleverd

HEILOO - Extra voorstelling 'Foto's die vervagen' op donderdag 2 mei 2019. Alle vier andere voorstellingen zijn uitverkocht. De voorstelling van Martine Faber wordt gespeeld door Context Toneel in samenwerking met de Historische Vereniging Heiloo.

Martine heeft zich voor haar verhaal laten inspireren door het verhaal van de familie Bonnewit uit Heiloo. Wilt u deze extra voorstelling bijwonen, wacht dan niet te lang en bespreek uw kaarten via e-mailadres: gieltjes@kpnmail.nl. Plaats van de voorstelling is het Historisch Museum Heiloo van de Historische Vereniging Heiloo op het Landgoed Willibrordus. Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Prijs € 10,00 inclusief koffie of thee (let op, geen pin).

Op 9 maart gaat de historische dorpswandeling richting het centrum en drinken we koffie bij de hutkoffer. Tijdens deze wandelingen komt u met een ervaren gids langs veel memorabele plaatsen. Na de wandeling zult u nooit meer op dezelfde manier naar de monumenten en de bijzondere plekken van uw dorp kijken. De gids neemt mooi weer en een attentie voor u mee. € 5,00 p.p (geen pin). Kinderen mogen gratis mee. Vertrek vanaf het Historisch Museum Heiloo op het Landgoed Willibrordus om 14.00 uur. Informatie: 06-51718363.

Nieuwe plek voor oude klok Cultuurkoepel

Foto: Keuken met Karakter

HEILOO - De oude klok van de Cultuurkoepel heeft een mooi plekje gekregen. De klok staat momenteel bij Keuken met Karakter op het terras.

De klok is in een klokhouder op het terras geplaatst. Deze klok heeft boven de ingang van de kapel in het Psychiatrisch Centrum gehangen. In de Tweede Wereldoorlog is de klok een tijdje verborgen gehouden om hem niet in handen van de bezetters te laten vallen. Hij heeft een scheur in de kop en stond eerst in het museum. Het randschrift vertelt: "Fuderunt Petit et Fritsen 1835" (Petit en Fritsen hebben (mij) gegoten, 1835).

Foto: Keuken met Karakter

Joke de Boer schrijft boek over liefde, grenzen en menslievendheid

HEILOO - Onlangs is in eigen beheer haar eerste boek 'Geen gordijnen' verschenen. Joke de Boer uit Heiloo: "Ik ben altijd al dol geweest op schrijven. Tijdens een schrijfworkshop in Portugal besloot ik mijn levensverhaal op te schrijven. Op dat moment ontstond het idee om het ook daadwerkelijk als boek uit te geven. 'Geen gordijnen' gaat over Fleur, mijn pseudoniem. Zij groeit op in een gezin van acht kinderen. Met haar ouders heeft ze een relatie waarin geen ruimte is voor gedachten, gevoelens en emoties. Fleur worstelt daar mee. Daarom besluit ze vanaf haar dertigste levensjaar aan persoonlijke ontwikkeling te gaan werken."

Joke: "Liefde, grenzen en menslievendheid vormen de rode draad in het boek. Ik ben van mening dat alles wat je meemaakt in het leven een bedoeling heeft. Slaag je erin de leermomenten eruit te halen dan zul je je alleen maar beter gaan voelen. Dans door het leven met vreugde en plezier, want het leven is om van te genieten."

Het boek ligt inmiddels al bij verschillende boekwinkels waaronder Bruna in Heiloo en Heerhugowaard en Dekker & Dekker in Egmond aan Zee, maar is ook verkrijgbaar via de site van Joke: www.deblauwevlinderlichaamenziel.nl. Bij het boek ontvang je een notitieblok en een pen. "Ik hoop dat het boek je inspireert om je eigen leven onder de loep te nemen. Zou je meer dingen willen doen vanuit je hart en passie? Heb je een onvervuld verlangen? Maak notities in het boekje en wie weet waar dit toe leidt. De Blauwe Vlinder lichaam en ziel biedt ook een training en massage op maat aan."

Informatieavond freinetonderwijs op Elckerlyc

Elckerlyc is een school vol leven en betrokkenheid. Foto: aangeleverd

HEILOO - Het freinetonderwijs is ontwikkeld door de Franse pedagoog Célestin Freinet en moet niet worden verward met het vrijeschoolonderwijs. Het idee achter freinetonderwijs is dat kinderen gemakkelijker en met meer plezier leren door zelf de wereld te ontdekken en er met elkaar over te communiceren.

Elckerlyc, basisschool voor freinetonderwijs, is hierdoor een school vol leven en betrokkenheid. Hoe ouders, kinderen en leerkrachten hier leren en samenwerken, kunt u zelf ervaren op de informatieavond van dinsdag 19 maart.
Een school moet passen bij uw visie op het opvoeden en begeleiden van uw kind. Tijdens de open avond laat men u daarom kennismaken met de uitgangspunten van freinetscholen. U hoort ook hoe zij die grondbeginselen uitwerken tot prachtig onderwijs. Natuurlijk kunt u ook een kijkje in de lokalen nemen en hebt u de gelegenheid om vragen te stellen.
U wordt uitgenodigd om Elckerlyc zelf te ontdekken. Neemt u alvast een kijkje op de website www.elckerlyc-heiloo.nl. Hier kunt u zich ook opgeven voor de informatieavond. De koffie en thee staan klaar op dinsdag 19 maart om 19.15 uur op basisschool Elckerlyc, Boekenstein 45, Heiloo. Tel. 072-5321585. De avond duurt tot 21.30 uur.

Kinderjury Heiloo van start

HEILOO - Vanaf vandaag (woensdag 6 maart) gaat in Bibliotheek Heiloo het grote jaarlijkse leesspektakel voor de jeugd weer van start: de Kinderjury. Er kunnen maar 150 kinderen aan meedoen, dus geef je snel op! De Kinderjury is er voor kinderen van groep 3 t/m 8. Er staat een speciale Kinderjurytafel in de bibliotheek. Je kunt hier de boeken uit 2018 vinden die meedoen met de Kinderjury. De leesweken duren tot 20 mei, daarna volgt de stemweek van 20 t/m 26 mei.
Lees je ook mee? Geef je dan snel op via info@bibliotheekheiloo.nl of bij de balie in de bibliotheek. Vanaf 6 maart ligt je Kinderjury werkblad klaar! Zet je ook alvast het Stemfeest in je agenda? Op woensdag 22 mei van 15.00–16.00 uur sluiten we de Kinderjury feestelijk af met alle lezers.

Nieuwe korte cursussen bij Muziek- en Dansschool Heiloo

HEILOO - Heeft u al gehoord van de nieuwe korte cursussen bij Muziek- en Dansschool Heiloo?

Muziekplezier voor kleuters: Een speelse en veelzijdige muziek-ontdekkingstocht. De kleuters leren d.m.v. liedjes, spelletjes op muziekinstrumenten (trommels, xylofoons, sambaballen, schellenbandjes e.d.) hoe het is om samen muziek te maken.
Muziek Oriëntatie: Een ideale voorbereiding voor instrumentale lessen; de kinderen maken kennis met de verschillende muziekinstrumenten. Er wordt gezongen en op speelse wijze kennisgemaakt met muzikale basisbegrippen als tempo, dynamiek en ritme.
Improvisatiecursus: Wil je leren een leuke solo te blazen in rock- en jazzstijl? Iedereen kan het! Je leert vooral hoe je op een eenvoudige manier kunt improviseren. Het geheim is op een toegankelijke manier te beginnen en het rustig op te bouwen.
Vat Cool: Theatrale percussie op olievaten à la Slagerij van Kampen en Stomp. Wij gaan op zoek naar het gezamenlijke universele ritmische oergevoel. Een intensieve work-out voor body en mind. Sla de schroom van je af! Gewoon... Vat Cool!

Voor alle korte cursussen geldt: doorgang bij voldoende deelname. Voor meer informatie en aanmelding: info@muziekendansschoolheiloo.nl of bel ons op 072-5332460.

Nieuwe rondleidingen in Nijenburg

Foto: Gertjan Zeeman

HEILOO - In 2019 zijn er weer rondleidingen op Landgoed Nijenburg met de Historische Vereniging Heiloo. De eerstvolgende rondleiding is op zondag 17 maart 2019. Ervaren gidsen zullen u graag het prachtige Huis Nijenburg laten zien.

Het landgoed is sinds de zestiende eeuw in het bezit geweest van de familie Van Egmond van de Nijenburg en later van de familie Van Foreest. De nieuwe eigenaar, de Vereniging Hendrick de Keyser, gaf in 2011 toestemming aan de Historische Vereniging Heiloo om rondleidingen te geven in het gebouw. Als het weer het toelaat wordt er ook in de tuin gewandeld en wie weet zijn dan de eerste sneeuwklokjes te bewonderen. Zeker ziet u het poppenhuis, waar heel veel over te vertellen valt. Bijzonder is dat er in de oude keuken koffie of thee gedronken wordt.

Entree €7,50 p.p. inclusief koffie of thee en informatiemateriaal in de oude keuken (geen pin). Datums rondleidingen: zondag 17 maart, zondag 7 april en zondag 21 april. De rondleidingen beginnen naar keuze om 11.00 of 13.30 uur en duren ongeveer 1,5 uur. Voor meer informatie: 06-51718363.

Heilooër amateurschilder exposeert in geboorteplaats Maassluis

Mirjam bij het door haar geschilderde werk. Foto: aangeleverd

HEILOO - De in Heiloo woonachtige Mirjam Sonneveld woonde in haar jeugd in Maassluis. Enkele jaren geleden verhuisde ze naar Heiloo. Zij schildert geregeld en gebruikt daarvoor graag de beelden uit haar jeugd. Zo ook het mooiste en oudste plekje van Maassluis, de Stadhuiskade, dat vele malen is vereeuwigd. In het Museum Maassluis hangt haar schilderij nu op de expositie 'Stadhuiskade, visitekaartje van Maassluis'. De tentoonstelling is te zien tot en met 21 april 2019.

Walking Dinner Akersloot

Foto: Pexels.com

AKERSLOOT - Op zondag 7 april vindt de derde editie van Walking Dinner Akersloot plaats. U kunt vanaf 17.00 uur aanschuiven voor een driegangendiner. Iedere gang nuttigt u bij verschillende koks op verschillende locaties in Akersloot. Voor € 12,- per persoon kunt u lekker eten in uw eigen dorp bij koks en kokkinnen, die u welkom heten in hun huis.

Het concept van Walking Dinner Akersloot is als volgt: de koks maken geheel belangeloos een driegangenmenu, een voor-, hoofd- en nagerecht (voor 4 gasten en zichzelf). De gasten (koppels van 2) krijgen willekeurig een set van drie enveloppen met in de eerste enveloppe het adres waar ze het voorgerecht gaan eten. Na deze genuttigd te hebben, maken ze de tweede enveloppe open met daarin het adres voor het hoofdgerecht. Na dat hoofdgerecht maken ze de derde en laatste enveloppe open met het adres voor het nagerecht. Het is dus telkens een verrassing voor de gasten waar ze naartoe gaan (lof open of fietsen) om het volgende gerecht te nuttigen en uiteraard voor de koks welke gasten ze ontvangen.

Een prachtige culinaire gelegenheid om mensen te ontmoeten en te spreken in uw eigen dorp. Bij de vorige editie met 9 koks en 36 gasten waren alle deelnemers blij verrast en ze hebben enorm genoten. Wilt u meer informatie of zich opgeven als kok(s) of gast(en), mail dan naar aemmswart@hotmail.com of jpgcastricum@gmail.com. Belen kan ook: 06-18866074 (Annelies Swart) of 06-23942015 (Judith Castricum). De gehele opbrengst is voor MOV (Missie Ontwikkeling en Vrede), het project in Burkina Faso, voor het scholenproject Zoodo om meisjes een betere kans te geven op onderwijs.

Noord-Korea: de verbeelde werkelijkheid

Noord-Korea, het meest gesloten land ter wereld. Foto: aangeleverd

HEILOO - Marc Roth neemt de bezoekers van de lezing 'Noord-Korea: de verbeelde werkelijkheid' mee naar het meest gesloten land ter wereld. De lezing vindt plaats op dinsdagavond 12 maart in Bibliotheek Heiloo, Westerweg 250.

Marc Roth studeerde beleids- en organisatiewetenschappen aan de Tilburg University. Hij is tevens oprichter van Roth Spark Travel, een reisorganisatie die reizen organiseert naar wat 'onbekendere' bestemmingen. Zelf heeft hij Noord-Korea meerdere malen bezocht. De plekken, plaatsen en dingen die je in Noord-Korea als reiziger te zien krijgt maken het land trots. Je mag weliswaar niet alleen de straat op en wordt altijd begeleid door twee gidsen en een chauffeur, maar dat wil niet zeggen dat je in een toneelstuk terechtkomt. Bij een bezoek aan Noord-Korea dringt zich voortdurend de vraag op: wat is waar en wat is de werkelijkheid? Wordt ons beeld van Noord-Korea niet gekleurd door onze 'Westerse bril'?
In deze lezing geeft Marc een inkijkje in 'werelds meest gesloten samenleving en ontdek je dat Noord-Korea meer is dan alleen maar 'verbeelde werkelijkheid'. De lezing wordt verrijkt met afbeeldingen, (korte) clips en ander beeldmateriaal.

Toegangskaarten zijn verkrijgbaar via www.bibliotheekheiloo.nl of bij de servicebalie. Aanvang van de lezing 20.00 uur. Op zaterdag 9 maart worden voorafgaand aan de lezing in de bibliotheek een tweetal documentaires (Engels ondertiteld) over Noord-Korea getoond. Deze zijn gratis te bezichtigen vanaf 10.30 uur.

Dorcas Heiloo helpt de allerarmsten op deze wereld

HEILOO - Met 65 vrijwilligers draagt Dorcas Heiloo haar steentje bij. Vorig jaar heeft de winkel bruto voor € 282.000,- bijgedragen.

De organisaties Straatkinderen van Kathmandu en Stichting Veldwerk te Nepal krijgen steun in de vorm van een structurele (periode van 5 jaar) en substantiële bijdrage, waarbij het accent ligt op het naar school laten gaan van ongeveer 200 kinderen. Daarnaast krijgt de organisatie PCI te Heiloo jaarlijks een behoorlijke bijdrage ten behoeve van inwoners van Heiloo die een steuntje in de rug goed kunnen gebruiken. Om deze resultaten te bereiken en vast te houden helpt het onze winkel bijzonder dat er goederen worden ingebracht die heel en schoon zijn en daardoor goed verkoopbaar. Dank aan al die mensen die Dorcas een warm hart toedragen door inbreng van goederen, aankoop van goederen en maandelijkse donaties.

Dorcas als organisatie helpt jaarlijks meer dan 600.000 mensen met betere vooruitzichten in tijden die uitzichtloos lijken. In 14 landen brengt Dorcas hoop in het leven van de allerarmsten, met meer dan 10.000 vrijwilligers die gelijkwaardig en gepassioneerd hun talenten inzetten. Daarbij gaat het om projecten van sanitatie en water, scholing en het verstrekken van microkredieten om de zelfredzaamheid van de mensen te bevorderen. De winkel ziet graag nog enige versterking met enkele vrijwilligers voor de zaterdag om de goederen in ontvangst te nemen en enkele vrijwilligers voor op de vrachtwagen om buiten de winkeltijden het transport van goederen te regelen. Hiervoor kunt u contact opnemen met secretaris Rob Bastiaanse, bereikbaar op 06-53298813.

'Het betoverde circus' van Falkland Toneel groot succes

De spelers kijken terug op een betoverende voorstelling. Foto: Piet Otto

HEILOO - Afgelopen weekend heeft circus Filiassi in Theater De Beun voor de ogen van een ongelooflijk enthousiast publiek vanuit het niets een heuse circustent opgebouwd.

Wat de circusartiesten niet wisten, is dat de plek die ze hadden uitgezocht in het rijk van de plaaggeest Pip ligt. En Pip deed er alles, maar dan ook echt alles aan om de artiesten te verdrijven. Hoewel de kinderen in het begin nog even moesten bepalen of ze vriendjes wilden worden met deze plaaggeest of tóch de circusartiesten wilden helpen bij het verzinnen van een list om Pip te pakken te krijgen, werd al vrij snel duidelijk wiens kant ze gekozen hadden. Van de oproep van de circusdirectrice om vooral te waarschuwen als er iets vreemds zou gebeuren werd dankbaar gebruikgemaakt. Pip kreeg geen enkele kans meer om ongezien het podium te betreden.

'Het betoverde circus' was een voorstelling waarin al het gaafs dat Falkland Toneel te bieden heeft terug te vinden was. Het prachtige decor, de kleurrijke kostuums, mooi grime- en kapwerk, heerlijke muziek, perfecte belichting, goed acteerwerk en bovenal: bruisende energie en spelgenot. "Elke voorstelling is anders, omdat de reactie van het publiek nooit hetzelfde is," vertelt Margret Dekker van Falkland Toneel. "Maar nu had het gedrag van het publiek wel wat gemeen; elke dag zaten de kinderen helemaal in het verhaal. Door de vele interactie met het publiek werd het publiek als het ware 'betoverd.' Kinderen kwamen nog net niet van hun stoelen het podium op..." Met de interactie in combinatie met het waanzinnige decor, maakte de voorstelling zijn naam waar.

Ook heeft Falkland Toneel weer ruimte voor nieuw talent. Zowel spelers als medewerkers zijn van harte welkom. Wie wil dat nou niet, onderdeel uitmaken van zo'n vereniging?

Kinderen Benedictusschool trakteren op blijdschap

Carnaval in De Loet. Foto: aangeleverd

HEILOO - Afgelopen vrijdag mochten alle kinderen van de Benedictusschool verkleed naar school komen. Er werd carnaval gevierd. Ook de jongens, de een als burgemeester, de ander als voetbalkampioen, liepen verkleed naar school en langs de 95-jarige buurman van de school. De burgemeester maakte voor hem een diepe buiging, de voetbalkampioen zwaaide enthousiast en er ontstond een prachtige glimlach op het gezicht van onze buurman. "Wat is het leuk hè mam, om mensen blij te maken! Weet je wat we doen, we vragen aan juf of we met een aantal kinderen langs De Loet mogen om de mensen daar op wat blijdschap te trakteren." Zo gezegd, zo gedaan! De juf en meester vonder het een leuk idee, de directrice stemde in en ook De Loet zag dit wel zitten. Rond 13.00 uur vertrok de vrolijke stoet naar De Loet. Wat was het leuk!

Foto: aangeleverd

Tips en trucs in het Tabletcafé in Bibliotheek Heiloo

HEILOO - Op woensdag 13 maart van 16.00–17.30 uur organiseert Bibliotheek Heiloo een Tabletcafé. Neemt u gerust uw eigen tablet mee! Het Tablet Café is geschikt voor elke gebruiker van een tablet of smartphone (Android, Apple of Windows), die graag tips en trucs wil opdoen. Gratis wifi is aanwezig. Het gaat om leren, doen en delen! Er wordt geen klassikaal les gegeven. Iedereen is welkom; de toegang is gratis. Koffie en thee kosten € 1,-.

Raadsvergadering in het teken van jongerenwerk

HEILOO - Tijdens de raadsvergadering van maandagavond 4 maart benadrukte inspreekster mevrouw De Rooij hoe belangrijk het jongerenwerk in Heiloo is. Mevrouw de Rooij is bestuursvoorzitter van Stichting Trefpunt Heiloo.

Mevrouw De Rooij sprak haar zorg uit over het jongerenwerk. Het jongerenwerk in Heiloo wordt duurder maar de subsidie hiervoor blijft op het niveau van 2018. Door de fusie van Stichting Trefpunt en Jongerenwerk zijn de tarieven gewijzigd. De kosten voor het ouderenwerk blijven gelijk maar jongerenwerk wordt duurder. Mevrouw De Rooij wijst het college en de raad op het feit dat jongerenwerk altijd laagdrempelig en een belangrijke ondersteuning voor jongeren moet zijn. "Door er op tijd bij te zijn kan je voorkomen dat jongeren terechtkomen in een voor de gemeente duurder project." Zij verzoekt dan ook het subsidieplafond 2019 te verhogen naar € 30.429 zodat Stichting Trefpunt kan blijven doen wat nodig is.

Fusie
Heiloo-2000 wijst erop dat een van de argumenten voor een hogere aanvraag zou zijn dat door de fusie van de drie stichtingen, Stichting Welzijn, Stichting Jeugd en Stichting Trefpunt, het jongerenwerk duurder is geworden. Dit zou komen door boekhoudkundige verschuivingen binnen de begroting van de nieuwe stichting.

Michel Engelsman: "Dit zal ongetwijfeld waar zijn, maar als je een fusie aangaat dan kan het niet anders dan dat je daar ook de voordelen van inziet, anders ga je geen fusie aan. Dus de voordelen worden genomen en de tegenvallers moeten door de gemeente worden opgebracht, dit lijkt Heiloo-2000 niet juist."

Amendement en motie
PvdA en GBH dienden een amendement in. Hierin stellen beide partijen voor het subsidieplafond 2019 van het programma 'Een sociale en vitale gemeente - onderdeel samenleven' te verhogen met € 30.430 ten behoeve van het jongerenwerk van Stichting Trefpunt Heiloo. Als toelichting zeggen beide partijen dat tijdens de raadsinformatieavond in november 2018 uitgelegd is waarom het nodig is de subsidie voor het jongerenwerk te verhogen teneinde dezelfde kwaliteit en hoeveelheid activiteiten te kunnen ondernemen als in 2018. Volgens beide partijen werd in november 2018 o.a. duidelijk dat door de fusie van Stichting Welzijn, Stichting Jeugd en Stichting Trefpunt in 2017 de financiering van de activiteiten jaar op jaar niet goed te vergelijken is en dat er al jaren te weinig geld gaat naar het jongerenwerk. Portefeuillehouder Beens: "Er zijn wel degelijk gesprekken met Stichting Trefpunt."

D66 diende een motie in. De partij constateerde dat Stichting Trefpunt een subsidieaanvraag heeft gedaan waarvan een bedrag van € 30.429 is geweigerd. Tevens constateert de partij dat het college de raad voorstelt om het subsidieplafond met € 11.630 te verhogen om dit bedrag vervolgens toe te kennen aan Stichting Trefpunt, zodat een rekenfout wordt gecorrigeerd. Indien de raad akkoord gaat met het voorstel komt Stichting Trefpunt een bedrag van € 18.799 tekort. Stichting Trefpunt heeft aangegeven het respijthulpproject niet uit te kunnen voeren als gevolg van dit tekort. Dat respijthulp belangrijk is vindt ook de portefeuillehouder maar ze geeft aan dat dit project nog niet gestart is omdat er onvoldoende vrijwilligers zijn. Verder is het huidige aanbod aan respijthulp nu nog voldoende, maar er zal in de toekomst wel uitbreiding nodig zijn.
Portefeuillehouder Beens: "De rekenfout gaan wij corrigeren, maar indien wij ingaan op de subsidieaanvraag van € 30.429 zal het subsidieplafond aangepast moeten worden, want ook andere instellingen zullen dan komen." VVD verzoekt dat de raad zich aan de huidige regelgeving houdt. "Iedereen heeft meer geld nodig, als we nu een uitzondering maken komt iedereen."
De partijen buiten het college willen Stichting Trefpunt ruimte geven voor alle noodzakelijke en gewenste activiteiten. Het college daarentegen wil daar om technische redenen geen invulling aan geven maar heeft toegezegd om Stichting Trefpunt te helpen de reallocatie van gelden toe te staan binnen hun eigen budget. Dit houdt in dat er met het subsidiegeld geschoven kan worden bij de verschillende activiteiten.

Zorgvuldige besluitvorming
Niet alleen de partijen die het amendement en de motie indienden hebben hun zorgen betreffende Stichting Trefpunt. Peter Rood van GBH sprak zijn bezorgdheid uit over het feit dat CDA en Heiloo-2000 niet conform hun verkiezingsprogramma handelen wat de zorg voor bepaalde doelgroepen betreft. Peter Rood las daarbij een stukje uit de verkiezingsprogramma's voor. Na een hoofdelijke stemming werd het amendement verworpen. Ook de motie van D66 werd verworpen.

Tijdens de vergadering werd verzocht het ingekomen stuk betreffende de toekomst van Schiphol nader te behandelen. Er moet worden toegezien op het nakomen van afspraken, het memo wat er nu ligt moet achterhaald worden en de commissie Openbare Ruimte zet het onderwerp op de agenda.

Voor het bestemmingsplan Driving range golfbaan Heiloo wordt door GBH, D66, Heiloo-2000 en PvdA een stemmingsverklaring afgegeven. Er lijkt nieuwe informatie aanwezig te zijn. Fons Hopman (D66): "We moeten zorgvuldig zijn in de besluitvorming. Het is onzorgvuldig dat dit onderwerp niet van de agenda is gehaald en onzorgvuldig van de coalitiepartijen dat ze doorgaan op de oude voet en niet kijken naar nieuwe informatie. Heiloo-2000 zegt dat alles rond de afslag A9 getorpedeerd lijkt te worden.

VVD zegt dat er geen nieuwe informatie is en dat de discussie misleidend is. Het publiek wordt misleid. De stemmingsverklaring wordt terzijde gelegd en het onderwerp zal niet op de agenda verschijnen.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Diploma's Zwembad Loos

Foto: aangeleverd

HEILOO - Zaterdag 23 februari werd er weer afgezwommen door de leerlingen van Zwembad Loos, in Zwembad de Hout' in Alkmaar. De geslaagden zijn:

Diploma A: Ashraf Lubani, Clair Salgado da Matta, Damian de Vries, Elia Ouwerkerk, Elias Fresenay Seltene, Finn Sommeijer, Hanna Groeneveld, Isa Glorie, Leon Måhr, Noor Zwart, Sarah Attwell, Sem Borst, Sofie Rose Boll, Tess de Waard, Tygo Jong.

Diploma B: Hilde Jansen, Lize Smit, Matz Steenhoek, Sarah Mogg

Leren omgaan met de computer

HEILOO - Internet wordt steeds belangrijker in het dagelijks leven. Tweedehands koopjes, informatie van de overheid, belastingaangifte doen, een reis boeken, bankzaken regelen, dat gaat bijna allemaal online. Maar wat als je dat moeilijk vindt?

De bibliotheek biedt ondersteuning met de cursus Klik & Tik. Deze cursus helpt je beter gebruik te maken van de nieuwe mogelijkheden van de computer. Je leert bijvoorbeeld websites te bekijken, e-mails te schrijven en hoe je bestanden kunt downloaden. Klik & Tik is een oefenprogramma dat je thuis achter je eigen pc of laptop kunt doen. Via filmpjes bekijk je de eenvoudige uitleg en daarna ga je aan de slag met praktische oefeningen. Maar je kunt de cursus ook met begeleiding van bibliotheekmedewerkers in de bibliotheek volgen.

Wanneer: Op negen vrijdagen van 22 maart t/m 17 mei 2019, van 14.00–15.30 uur. Opgave bij de servicebalie van bibliotheek Heiloo, telefonisch 072-5330670 of via www.bibliotheekheiloo.nl.

Beginnerscursus 'Werken met de digitale overheid'

HEILOO - Een verhuizing doorgeven aan de gemeente. Huurtoeslag aanvragen. Allemaal zaken die tegenwoordig digitaal gaan. Vaak is hiervoor ook een DigiD nodig. Wilt u leren hoe u dit zelf kunt doen? Volg dan de cursus 'Werken met de digitale overheid' bij Bibliotheek Heiloo. U leert hoe u zaken met de overheid via internet snel en makkelijk kunt regelen.

Deze cursus bestaat uit drie bijeenkomsten. Tijdens deze bijeenkomsten leert u een DigiD aan te vragen en gebruiken. Bovendien leert u handig informatie opzoeken op websites van de overheid zoals de Belastingdienst en het UWV. Met veel tips en trucs en ruimte voor vragen. Bibliotheek Heiloo stelt computers beschikbaar waarop gewerkt kan worden. Bovendien ontvangt u een werkboek waarmee u oefeningen kunt maken en alles nog eens rustig na kunt lezen.

Data: vrijdag 15 en 29 maart en 5 april van 10.30–12.30 uur. Er zijn geen kosten aan deze cursus verbonden. Opgave bij de servicebalie, telefonisch 072-5330670 of via www.bibliotheekheiloo.nl. Deelnemers moeten al wat bekend zijn met het gebruik van computer en internet. Als u dat eerst wilt leren, verwijzen wij u naar onze basiscursus 'Leren omgaan met de computer'.

Scouting Victorie collecteert voor Jantje Beton

HEILOO - Scouting Victorie is een van de verenigingen uit Heiloo die in de week van 4 maart bij u langskomt om te collecteren voor stichting Jantje Beton.

Scouting heeft een band met Jantje Beton. De stichting Jantje Beton stimuleert het vrij buiten spelen voor kinderen in hun eigen buurt. Ook binnen de scouting kunnen kinderen hun hart ophalen en lekker buiten, in teamverband, de wereld om zich heen ontdekken. Zeilen, kamperen, elke week een gaaf spel en speurtochten door het bos zijn voorbeelden hiervan. Daarom zetten de scouts zich graag in om deze week te collecteren voor het goede doel. In deze tijd van televisie, internet en het spelen van games is het belangrijk dat jongeren ontdekken hoe cool het is om samen buiten iets leuks te ondernemen.

De opbrengst van deze actie gaat voor de helft naar Jantje Beton, de andere helft is voor de vereniging en zal worden besteed aan het onderhoud van de boten en de aanschaf van nieuwe spelmaterialen.

Namens Scouting Victorie danken wij u alvast hartelijk voor uw bijdrage!

Filmopnamen in de Cultuurkoepel

Foto: Torsten Colijn

HEILOO - "Attentie, camera klaar, actie!" De stem van de Heilooër acteur en regisseur Torsten Colijn klinkt door de Cultuurkoepel. De camera draait weer, volgende scène. Colijn maakt momenteel een film met kinderen van de Jan van Rijckenborghschool in Heiloo. De concentratie is op de gezichten van de kinderen af te lezen. "Ik ben heel trots op ze," zegt Colijn. "We filmen na schooltijd, een flink aantal uren achter elkaar, en dan is het best pittig voor hen om de concentratie vast te houden." Als ze even niet in een scène nodig zijn, kunnen ze wat eten en drinken, spelen of een boekje lezen. Een aantal ouders houdt een oogje in het zeil.

Onder de noemer 'Workshop de Ontdekkingsreis' heeft Colijn inmiddels acht films opgenomen, in samenwerking met basisscholen in Heiloo en omgeving. De opnamen voor nummer negen en tien zijn momenteel in volle gang. "De kinderen bedenken zelf een verhaal en op basis daarvan gaan we een film maken, waar ze ook zelf in spelen." Elk kind maakt een eigen 'ontdekkingsreis', leert spelenderwijs de eigen kwaliteiten kennen en ontdekt hoe je door goed met elkaar samen te werken tot een mooi resultaat kunt komen. "Het verhaal gaat deels over een theatervoorstelling, waarvoor we dankbaar gebruikmaken van de vele zelfgemaakte kleding en rekwisieten van de Jan van Rijckenborghschool. Ik ben ook erg blij dat we gebruik mogen maken van de Cultuurkoepel. Echt een prachtige omlijsting, heel passend bij dit verhaal."

De eerste vijf films die Colijn heeft gemaakt zijn inmiddels in een vergevorderd stadium. In Heiloo gaat het om films met kinderen van de basisscholen De Duif, De Springschans en Elckerlyc. Voor elk van deze films wordt een hele bijzondere première georganiseerd bij Vue Cinemas. De bioscoop rolt de rode loper uit voor de kinderen; zij arriveren als ware filmsterren met een limousine bij de bioscoop. Op de IMDb-pagina van Torsten Colijn staan inmiddels enkele stills van de films: www.imdb.me/torsten.

Torsten Colijn maakt films met schoolkinderen uit Heiloo. Foto: Torsten Colijn

Peer Gynt met voorleeskampioen in de bibliotheek

Peer Gynt in de bibliotheek. Foto: STiP Fotografie

HEILOO - Ons eigen Heilooër Harmonieorkest Caecilia is in de ban van sprookjes. Op 7 april zullen zij samen met meesterverteller Frank Groothof in de Cultuurkoepel Heiloo het sprookje opvoeren van Peer Gynt, prachtig op muziek gezet door Grieg.

Het jeugdorkest van Caecilia wil heel graag zijn steentje bijdragen. Daarom spelen zij op dinsdag 19 maart om 19.00 uur een verkorte uitvoering van het verhaal in Bibliotheek Heiloo. De verteller van deze avond is Joëlle Kranenburg, voorleeskampioen van de Meander en tweede in de strijd om het voorleeskampioenschap van Heiloo. Kom allemaal luisteren naar deze prachtige combinatie van muziek en verhaal, en raak in de ban van die wonderlijke Peer Gynt.

'Peer Gynt is een bijzonder mens. Hij wil niet naar school, een vak leren of werken. Hij wil avonturen beleven, heel veel dansen en altijd vrolijk zijn! Op de bruiloft van zijn vriend Matz ontmoet Peer een prachtig meisje, Solvejg. Wat wil hij graag met haar dansen! Erg genoeg mag Solvejg van haar strenge vader niet met Peer dansen. Peer vertrekt naar de bergen maar kan zijn grote liefde niet vergeten. Hij zwerft rond en maakt allemaal avonturen mee. Na vele omzwervingen keert hij terug naar zijn dorp. Zal Solvejg hem zijn vergeten?'

De toegang is vrij, aanmelden vooraf is niet nodig.

Oosthonk open 501 darttoernooi

HEILOO - Het Oosthonk open darttoernooi staat op zaterdag 9 maart in de agenda van elke dartliefhebber in Heiloo en wijde omgeving. Kom ook eens langs voor een sportieve en gezellige avond in het honk aan de Oostkanter te Heiloo. De deur gaat om 19.00 uur open en om 20.00 uur starten we met het 501-toernooi. Er zijn mooie prijzen en rankingpunten te verdienen voor de Sportwereld Heiloo dart ranking. Deelname €5,- p.p.

Kindervoorstelling 'Vooruit met de geit' in Bibliotheek Heiloo

Foto: Bibliotheek Heiloo

HEILOO - Kinderboerderij 'De Geitenbreiers' is in blijde verwachting: binnenkort zal er een nieuw geitje geboren worden en daarom zijn de Geitenbreiers Meneer Wiem en Marieloes in rep en roer! Alles moet in orde zijn voor de komst van de kleine geit, zelfs buurvrouw (de vrouw van buurman Boer Boris) maakt zich zorgen, want hebben de Geitenbreiers wel genoeg stro en is de stal al geveegd en hoe is het met de hoogzwangere moeder geit, maakt die het wel goed? Op kinderboerderij De Geitenbreiers wordt er samen met het publiek op een vrolijke manier voor gezorgd dat ons kleine geitje een warm en liefdevol plekje krijgt. De voorstelling vindt plaats op zondag 17 maart om 11.00 uur in Bibliotheek Heiloo. De kaarten à € 5,- zijn te reserveren bij Stichting Potitco via info@potitco.nl of telefonisch (06-86608248), incl. limonade en koffie/thee. De voorstelling duurtKinder ongeveer 40 minuten.

Collecteweek ReumaNederland

HEILOO - In de week van 18 tot en met 23 maart is weer de jaarlijkse collecteweek van ReumaNederland (voorheen het Reumafonds). Ook dit jaar zetten duizenden vrijwilligers zich met hart en ziel in om door heel Nederland geld op te halen voor onderzoek naar reuma.

Gegarandeerd afslanken met de virtuele maagband bij Anne Bruin Anne Bruin. Foto: aangeleverd

Anne Bruin. Foto: aangeleverd Foto: aangeleverd

Gegarandeerd afslanken met de virtuele maagband bij Anne Bruin

Anne Bruin.
Foto: aangeleverd

HEILOO - Het plaatsen van een virtuele maagband wordt steeds populairder. Er wordt dan (tijdens een hypnosesessie) aan je onderbewustzijn verteld dat je een maagbandoperatie ondergaat. Je onderbewustzijn kent geen verschil tussen realiteit en fantasie. De virtuele maagbandoperatie heeft daardoor precies hetzelfde effect als een echte maagbandoperatie. "Maar dan wel zonder de risico's en de nadelen van een echte operatie," zegt Anne, "dus geen narcose, bijwerkingen of littekens. En dan heb ik het nog niet eens over de prijs."

De resultaten van de virtuele maagband zijn, wereldwijd beschouwd, ook nog eens een stuk hoger! Waar ongeveer 50% van de mensen baat heeft bij een 'normale' maagband is de virtuele maagband met 93,5% een stuk effectiever te noemen. "Door showhypnose hebben veel mensen een verkeerd beeld gekregen van wat hypnose precies inhoudt en dat is erg jammer," aldus Anne. "Bij het aanbrengen van de virtuele maagband weet je namelijk achteraf nog precies wat er gebeurd is, je slaapt niet maar je bent gewoon wakker. Een hypnotische staat is eigenlijk een staat van ontspanning en iedereen ervaart dit als heel prettig."

Uiteraard gaat Anne Bruin ook gewoon door met het begeleiden van mensen die op een gezonde manier willen afvallen zonder de virtuele maagband.

Voor wie?
Als jij last hebt van emotie-eten als gevolg van stress of frustratie, geen maat kunt houden met suikers zoals bijvoorbeeld koek en chocola, het lastig vindt om maat te houden in het algemeen met eten of snel teveel eet dan is dit nieuwe programma echt iets voor jou!

Anne haar consulten worden vaak geheel of gedeeltelijk vergoed door verzekeraars. Uiteraard is het altijd mogelijk om een (gratis) kennismakingsgesprek te maken! Voor meer informatie kunt u terecht op www.lekker-slank.com of mailen naar info@lekker-slank.com.

Moen Opticiens

Foto: aangeleverd

REGIO - Wanneer u een bril uitzoekt let u op de vorm, de kleur en de stijl, én de kwaliteit. Bij Moen Opticiens werken we uitsluitend met de beste merken die brillen van hoogwaardige kwaliteit garanderen. Een bril of zonnebril van een hoogwaardig merk biedt beleving, luxe en topkwaliteit. In Heiloo en Castricum bestaat de collectie brillen uit een prettige mix van authentieke brillenmerken van de bekende modehuizen. Stuk voor stuk mooie merken. Maar welke past het beste bij u? U ontdekt het bij ons!

Hoorcare bij Moen in Castricum
Bij Moen Opticiens in Castricum is iedere vrijdag een StAr-gecertificeerde audicien aanwezig. U bent welkom voor het testen van uw gehoor, voor informatie over gehoorproblemen en al uw overige vragen op het gebied van gehoorschade of beter horen. Let er wel op dat de audicien uitsluitend op afspraak werkt. Maak een afspraak via 0251-656695. Meer informatie? Kijk dan op www.moenopticiens.nl.

Wees wijs... Test regelmatig op het hebben van een SOA!

Anita Besteman (Van Rein Instituut), Elvira Stam (Care for Women therapeute), Marlous Lasschuyt (SOA Poli Online), Foto: aangeleverdKlazien Visser (SOA Poli Online) & Cees Molenaar (Dir. Van Rein Instituut). Foto: aangeleverd

REGIO - Een SOA wil eigenlijk niemand hebben maar het hebben van onveilige seks vergroot het risico op het krijgen ervan wel enorm! Het hebben van onveilige seks met iemand die een soa heeft geeft bijvoorbeeld een risico van 45% om chlamydia te krijgen en 80% op gonorroe. Bij mannen is dit 28% en 77%. Deze percentages liegen er dus niet om.

Na Almelo, Den Haag en Rotterdam heeft Alkmaar nu ook een afhaallocatie van de SOA testen van SOA Poli-online. Deze formule blijkt goed te voorzien in de behoefte om anoniem en betrouwbaar te kunnen testen op het hebben van een SOA.

Marlous Lasschuyt van SOA Poli-online: "Een verkooppunt in de kop van Noord-Holland was al langer een wens en door de samenwerking met het Van Rein Instituut kunnen we dit nu waarmaken. Het Van Rein Instituut is laagdrempelig en dat is iets wat wij graag willen."

De testen worden anoniem verkocht en kunnen per pin of contant betaald worden. Dit kan op de Dokter Schaepmankade 1 in Alkmaar op maandag t/m vrijdag van 8u tot 18u en zaterdag van 8u tot 14u30.

De inhoud van de test legt precies uit wat je moet doen en waar je de anonieme box naar toe kan sturen. Binnen 3 werkdagen na aankomst van de afname in het lab krijg je de resultaten binnen.
Op www.soapoli-online.nl vind je meer informatie en of je een SOA test nodig hebt.

Yuno Acupunctuur: zeer effectief bij hooikoorts en stress

Maroesja Yuno. Foto: ovim Foto: ovim

HEILOO - Heb je last van hooikoorts? Dan is het nu de tijd om gebruik te maken van efficiënte acupunctuurtechnieken! Resultaat is meestal snel merkbaar en behandelingen worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Naast hooikoorts is Maroesja Yuno gespecialiseerd in pijnklachten, vrouwenaandoeningen, vruchtbaarheid en zwangerschap, die de volle aandacht krijgen.

Pijnklachten, of ze nu acuut of chronisch zijn, zijn zeer goed met acupunctuur te behandelen. "Veel geziene klachten zijn (onder) rug-, nek-, of knieklachten, maar ook slaapproblemen en stress staan bij mij in de top 10." Ik nodig je uit om de effectiviteit van acupunctuur te ervaren!

YUNO Acupunctuur Butterlaan 47 in Heiloo. Tel. 06-33.37.10.60. www.yunoacupunctuur.nl.

Ontzorgen in het spitsuur van uw leven

Helga Dol (l) en Martine Amiry (r). Foto: STiP Fotografie

LIMMEN – Blosse biedt opvang en onderwijs van baby tot brugklasser. Met ruim 1.000 medewerkers, verdeeld over 27 kindercentra en een servicebureau, richten zij zich vol overgave op hun kerntaak: de kinderen het beste uit zichzelf laten halen.

In Limmen zijn drie Blosse-locaties. Als eerste noemen we Kinderdagverblijf Eigen Wijs, dat samen een kindcentrum vormt met de basisscholen De Kerkuil en Het Kleurenorkest. Op 1 februari vierden zij het eenjarig bestaan.

Uit de samenwerking tussen Forte, Flore en Kinderopvang Heerhugowaard is het gedachtegoed van een kindcentrum ontwikkeld. Door het samengaan van Flore en Kinderopvang Heerhugowaard ontstond er één stichting voor opvang en onderwijs: Blosse. Op 1 februari 2018 vond in Limmen een uitwisseling plaats van Forte-locaties en Kinderopvang Heerhugowaard. Hierdoor kwamen de kinderopvanglocaties onder de hoede van Blosse en ontstonden er kindcentra waar de samenwerking tussen opvang en onderwijs soepel verloopt.

Alles onder één dak
Onder de vlag van Blosse kunnen kinderen zich van baby tot brugklasser in een doorgaande lijn ontwikkelen. Kinderdagverblijf Eigen Wijs biedt ruimte aan kinderen van 0 tot 4 jaar. Er is een babygroep, een verticale groep en een peutergroep. Vanuit deze kinderopvang stromen de kinderen naadloos door naar De Kerkuil of Het Kleurenorkest. Doordat zowel de kinderopvang, peuterspeelgroep, tussenschoolse opvang, buitenschoolse opvang en het onderwijs allemaal onder één regie georganiseerd zijn, kent iedereen elkaar en verloopt de overdracht zonder hobbels.

Collega's en geen concurrenten
Maar de samenwerking is niet alleen voor de kinderen fijn. Ook de medewerkers vinden het fijn om op deze manier met elkaar verbonden te zijn. Martine Amiry, manager Kinderopvang: "De samenwerking die wij op de werkvloer hebben is heel goed voor de kinderen. Is er een keer ruzie of moet er nog iets uitgepraat worden en kan dat niet meer onder schooltijd? Dan weten de medewerkers van de BSO wat er gebeurd is en kunnen die het overnemen en de kinderen met het probleem helpen. Doordat we de kinderen zowel op school als bij de opvang kunnen volgen hebben we een nog beter beeld van het kind. Ook het contact met de ouders is goed." Over haar collega's zegt zij: "We zien elkaar ook echt als collega's en niet als concurrenten. Dat is zo mooi aan de samenwerking van de drie locaties."

Helga Dol, Kindcentrum De Kerkuil: "Ouders hebben in Limmen iets te kiezen. De scholen werken nauw samen, in goede harmonie. Er is geen concurrentie. Ook met onze collega van Het Kleurenorkest, Hedi Schuite, verloopt de samenwerking in goede harmonie. Verder werken wij ook samen met de bibliotheek. Hier krijgen kinderen van groep 8 cursus in het voorlezen aan peuters. Door alle samenwerking en saamhorigheid werken we echt samen met iedereen in ons dorp."

Blosse, ook in Heiloo
Martine wil op de valreep nog even kwijt dat Blosse ook in Heiloo actief is. Zelf is zij manager bij de Benedictusschool. Verder zijn zowel de kindcentra Radboud, Paulus en Willibrord aangesloten bij Blosse.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Nieuwe expositie in museumhoeve Overslot

EGMOND AAN DEN HOEF - Op zaterdag 2 maart om 16.00 uur is de expositie 'Greetings from Skage, Pay Bah' van de in Alkmaar geboren kunstenaar JP geopend. Hij zegt zelf over z'n werk: "Ik heb met mijn olieverfschilderijen 'goud' gevonden in het tegenovergestelde van 'perfect', 'mooi', 'instantresultaat' en 'afheid'."

Naast hedendaagse kunst kan men kennisnemen van de meer dan 1000-jarige kunstgeschiedenis van de Egmonden en een bezoek brengen aan een bijzonder museum met antiquiteiten en naturalia met een grote collectie schelpen en etnografica, waaronder een nieuwe collectie attributen van de Noord-Amerikaanse indianen, zoals pijlen, bogen en hoofdtooien.

Museumhoeve Overslot is ieder weekend vrij te bezoeken van 15.00 tot 18.00 uur aan de Slotweg 42 te Egmond aan den Hoef.

Staakt jouw leraar ook? Kom lekker zwemmen en schaatsen!

Foto: Renata Jansen

REGIO - Op vrijdag 15 maart houdt het onderwijs een landelijke staking. Dit betekent een vrije dag voor alle leerlingen en studenten in Nederland. De Meent Bauerfeind en zwembad Hoornse Vaart organiseren daarom diverse activiteiten in de ijshal en in het zwembad. Tickets zijn bij De Meent Bauerfeind de hele dag verkrijgbaar tegen scholierentarief voor de jeugd (€ 2,60) en bij de Hoornse Vaart tegen scholierentarief voor jong en oud (€ 2,60).

ICE Games & Interactieve Splash Arena
In de ijshal kunnen kinderen van 12.00–15.15 uur deelnemen aan de ICE Games en is er discomuziek. In het zwembad kunnen de kinderen meedoen met Levend Bingo, ligt de Interactieve Splash Arena aan het begin van het golfbad en draait DJ Franklin J de beste plaatjes.

Foto: Renata Jansen

Voorjaarsconcert Eensgezindheid met Hollands tintje

EGMOND-BINNEN - Het voorjaarsconcert van Eensgezindheid heeft deze keer iets extra's. Er worden natuurlijk mooie fanfarestukken gespeeld zoals 'Lady Stewart's Air' (Peter Graham) en 'Ouverture to a New Age' (Jan de Haan). Maar er worden ook Nederlandstalige nummers gespeeld, zoals een prachtig arrangement van Claudia de Breij's 'Mag ik dan bij jou' en een compilatie van Bløf. Meezingen mag, zoals bij het lied 'Het dorp' dat bekend werd door de heerlijke vertolking van Wim Sonneveld. En dan hebben we het nog niet eens over het voorprogramma. Op het solistenfestival van Eensgezindheid bleek dat de slagwerkers uit het opleidingsorkest al heel wat kunnen. Zij gaan voor een mooi begin zorgen. Het voorjaarsconcert vindt plaats op zaterdag 9 maart om 20.00 in De Schulp, Visweg 45 in Egmond-Binnen.

Jongerenwerkers BUCH lanceren nieuwe website

Jongerenwerk nodigt u uit om de website eens te bezoeken. Foto: aangeleverd

BUCH - Vorig jaar zijn de jongerenwerkers uit de BUCH-gemeentes om tafel gegaan om een gezamenlijke website te realiseren. Er zijn onderling reeds talloze contacten, maar een overkoepelend digitaal platform was er nog niet. Sinds 1 maart dus wel.

Door de activiteiten BUCH-breed te presenteren wordt het aanbod breder en het bereik groter. Jongeren uit Heiloo of Bergen kunnen bijvoorbeeld ook deelnemen aan activiteiten in Castricum en Uitgeest en andersom. Het leren kennen van elkaar, elkaars wensen en deelnemen aan elkaars activiteiten vergroot hun wereld en biedt kansen voor verdere ontplooiing. Daarnaast is ook de kennisuitwisseling tussen de jongerenwerkers onderling een enorm voordeel.

De site biedt kansen om gebruik te maken van ieders expertise: succesvolle activiteiten kunnen ook uitgezet worden in de andere gemeentes. Jongeren, hun ouders, beleidsmakers en andere betrokken partijen hebben nu op één plek een compleet overzicht van wat jongerenwerk in de praktijk inhoudt. Het BUCH-breed werken wordt vanuit de gemeenten gestimuleerd, en deze site is daar een prachtig voorbeeld van. U bent van harte uitgenodigd om een kijkje te nemen op www.jongerenwerkbuch.nl.

Limmer oud-burgemeester Nico Molhoek overleden

LIMMEN - Op donderdag 21 februari is de heer Nico A.J. Molhoek, oud-burgemeester van de gemeentes Limmen en later Zundert, overleden. Op 15 januari van dit jaar had hij de leeftijd van 88 jaar bereikt.

De heer Molhoek is zijn gehele leven in dienst van de overheid geweest. Na zijn werkzaamheden als gemeentesecretaris in Geertruidenberg werd hij in 1966 benoemd tot burgemeester van Limmen. Destijds volgde hij burgemeester Bosma op. Hier is hij gebleven tot 1985 waarna zijn benoeming in de Brabantse gemeente Zundert een feit werd. Daar is hij tien jaar burgemeester geweest tot hij met vervroegd pensioen ging. Wel bleef bij samen met zijn echtgenote in Zundert wonen. Van oorsprong was hij van KVP-huize, dat later overging in het CDA. Hij was een bestuurder pur sang die tussen de mensen stond. In zijn tijd in Limmen kreeg de gemeenteraad meer kleur, politieke partijen als D'66, PvdA, CPN en VVD deden hun intrede. In zijn bestuursperiode veranderde Limmen totaal van aanzicht en transformeerde het van een dorp met bloembollenteelt naar een dorp waar veel gebouwd werd, doordat de bloembollencultuur vanwege de grootschaligheid verplaatst werd naar elders. Hij was oprichter van de Culturele Raad Limmen (nu Limmen Cultuur), die juist dit jaar 45 jaar bestaat. Ook was hij een van de grondleggers van de Rotary Club Limmen-Castricum.

'Laatste derby' prooi voor HSV

De dorpsderby tussen Foresters en HSV. Foto: Marc Brunekreef

HEILOO - De Foresters gaat vanaf volgend seizoen op zaterdag voetballen. De club verwacht met deze nieuwe koers een goede zet te doen en het voetballeven voor zowel spelers, speelsters als vrijwilligers een stuk makkelijker te maken met een vrije zondag. Het betekent ook het einde van de dorpsderby in competitieverband. Op zaterdag 2 maart stond het eerder afgelaste duel opnieuw op het programma op De Egelshoek. Waar in het heenduel de Egels verrassend goed voor de dag kwamen en ontevreden mochten zijn over de 0-0, was ditmaal HSV de bovenliggende partij. Zo nu en dan kregen de gasten veel ruimte en de strijd leek na doelpunten van Rick Houtenbos en Mats de Zeeuw snel beslist. De Foresters mocht toch lang blijven hopen op een beter resultaat, maar de verdediging van HSV gaf weinig weg. Kort voor tijd kreeg Rick Houtenbos de 0-3 op een presenteerblaadje aangereikt en was de wedstrijd definitief beslist. Buiten de lijnen ging het voor de Egels een stuk beter, mede door inzet van het Jeugdkampteam en de sponsors die een leuke loterij en hamburgerverkoop mogelijk maakten. Het zorgde voor een vol complex en voor beide kampen genoeg stof tot gezellig napraten.

Zilver bij NK alpineskiën in Oostenrijk

Jasper Oudshoorn uit Heiloo behaalt zilver bij NK alpineskiën. Foto: 247 Sportphoto

HEILOO - De 13-jarige Jasper Oudshoorn uit Heiloo is, na een periode van 2 weken, net terug uit het Oostenrijkse Alpendorf, dat de afgelopen week in het teken stond van de Nederlandse kampioenschappen alpineskiën. Dit spektakel ging vorige week zondag van start met een Kidscup wedstrijd, bestaande uit een profi slalom. Hier wist Jasper een tweede tijd neer te zetten en hij mocht daarvoor een zilveren medaille in ontvangst nemen. Aansluitend vonden de Nederlandse jeugdkampioenschappen plaats voor de licentieskiërs tot en met 16 jaar. Jasper, uitkomend voor het Ski Racing Development team, heeft in de categorie U14 een tweede plaats behaald in het combinatieklassement en ontving hiervoor opnieuw een zilveren medaille.

De komende drie weken is Jasper thuis om zich te concentreren op school. Daarnaast zal hij verder gaan met indoortrainingen in Zoetermeer en fysieke trainingen bij Dorssports Heiloo, onder begeleiding van zijn trainer Nick Wolven. Tevens staan er de komende weken een aantal nationale indoorwedstrijden op het programma. Over drie weken vertrekt Jasper weer naar Oostenrijk voor een trainingsweek en aansluitend twee internationale wedstrijden.

Lisanne pakt brons op EK Indoor

Foto: Erik van Leeuwen @Atletiekunie

HEILOO - Tijdens het EK Indoor 2019 in Glasgow behaalde AV Trias-atlete Lisanne de Witte zaterdag 2 maart brons op de 400 meter vrouwen. In een tijd van 52,34 liep Lisanne een persoonlijk indoor record en bekrachtigt ze haar status als internationale topatlete.

Lisanne was dolblij. "Omdat ik in baan één moest starten, wist ik dat het een supermoeilijke race zou worden. Ik wist dat ik keihard moest gaan. Ik moest vechten voor m'n plek, dat heb ik letterlijk gedaan", zei Lisanne tegen de NOS. "Ik ben blij dat het me nog een keer gelukt is."

Kim's Haarsalon heeft nieuwe prijzen! Knippen dames/heren is €15,- Knippen kleuren vanaf €45,- Highlights vanaf €25,- Permanenten+knippen €65,- Wassen Föhnen€ 15,- Voor meer informatie kunt u bellen naar: 06-30042383. Pinnen is mogelijk! Tot snel bij Kim's Haarsalon.

KRINGLOOP HEILOO is de leukste en goedkoopste! Kinderkleding €0,50, alle kleding €2 (muv jassen) alle boeken €1, dvd's €1, cd's €0,50, glazen €o,30, 7 meter strips €1, veel meubels, kleingoed. Di t/m Za 10-5 De oude Werf 7, nabij Karwei. Ook inbreng. 072-5334000 Kijk op KRINGLOOPHEILOO.NL

Telus telecom Heiloo, Kennemerstraatweg 111(Achter t Loo)072-7501941 Voor al uw Nieuwe en Refurbished Smartphones en Tablets. Wij verrichten voor alle merken reparaties. Altijd de beste in service en kwaliteit. Tevens zijn wij de eerste die STUDENTEN KORTING geven op alle reparaties.

Grote sortering gebruikte fietsen in vele uitvoeringen. Ook elektrische fietsen incl. Bovag garantie. Bosman Tweewielers Westerweg 295 Heiloo Tel. 5331241 www.bosmantweewielers.nl

Schildersbedrijf Limmen. 50% korting. Heeft nog tijd voor al uw schilderwerk binnen en buiten. Tel. 06 - 4247 9384

BARRY DE VRIES AUTO'S. In- en verkoop. www.barrydevriesautos.nl De Wagenmaker 12, 1851 PX Heiloo. Tel. 06-21598809

Tuinonderhoud Jeroen Borst. Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen. Bel voor een gratis offerte: 06-41803734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

Gevr. kleding, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG,-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072-5069052

Ambachtelijke binnenschilder, 35 jaar ervaring, heeft nog tijd over voor al uw sauswerk en behang. K.v.k vrijbl.prijsopgave 06-39870829

Hometrainer verhuur voor fitness en revalidatie toepassingen. Info: Bosman Tweewielers Westerweg 295 Heiloo. Tel: 5331241 www.bosmantweewielers.nl

GENIET VAN HET GEMAK OM THUIS GEKNIPT TE WORDEN. Ideaal en speciaal bedoeld voor 50+. Uw kapper aan huis. 072-5336663

Zondag 24 maart is er weer een rommelmarkt in het sportpaleis in Alkmaar. Wij hebben er zin in, tot Zondag!

Grote sortering gebruikte fietsen in vele uitvoeringen. Ook elektrische fietsen incl. Bovag garantie. Bosman Tweewielers Westerweg 295 Heiloo Tel. 5331241 www.bosmantweewielers.nl

DE SCOOTERBOX repareert alle merken scooters en scootmobielen. Wij halen uw scooter GRATIS op. Ook levering nieuwe. www.descooterbox.nl 06-22020702 AGM-DEALER

Op zoek naar kwaliteit en betrouwbaarheid? Jan Baltus schilderwerken in Limmen voor al uw schilder en sauswerk. Mail: janbaltus@hotmail.com Tel: 06-40095081

Golfclub Heiloo zoekt nieuwe jeugdleden

Leerlingen van de Willibrordschool oefenen in het ver slaan. Foto: STiP Fotografie

HEILOO - Donderdag vonden bij Golf- en Countryclub Heiloo (GCH) de eerste clinics voor basisscholen plaats. De club hoopt hiermee de jeugd enthousiast te maken voor de golfsport. In totaal worden er 9 clinics gegeven aan 260 leerlingen van 5 basisscholen uit Heiloo.

Een jaar geleden is bij de GCH een nieuwe jeugdcommissie aangetreden. De jeugdcommissie heeft de opdracht meegekregen om de golfsport dichter bij de jeugd te brengen. Men heeft de ambitie om het huidige aantal jeugdleden van 27 te laten groeien naar 80 in 2022. De golfsport is een sport die door iedereen beoefend kan worden. Kinderen kunnen met hun ouders, maar ook met hun opa en oma een rondje golfen. Voor de jeugd is golf een hele attractieve sport. Met een golfclub hard tegen een klein balletje aanslaan, wat vervolgens weg suist, is heel spectaculair. De beste jeugdspeler van de club, Gavin, slaat de bal maar liefst 250 meter ver.

De jeugdcommissie van GCH heeft zich aangesloten bij het programma sport@school van de gemeente Heiloo. Scholen mogen daarbij hun gymles inruilen voor een clinic bij een sportvereniging. Vanuit de basisscholen was er heel veel belangstelling voor de golfclinics. Donderdagochtend beet de Radboudschool de spits af. Groep 6 kwam onder begeleiding van juf Monique naar het golfterrein. Juf Monique: "Ik heb zelf ook gegolfd. Ik heb dit in de klas verteld en de kinderen waren erg enthousiast om dit te gaan doen." Er werd druk geoefend door de leerlingen zowel bij het ballen werpen (goed voor het richten welke kant je op wilt slaan), het putten als het ver slaan. En natuurlijk liet juf Monique ook haar techniek in het ver slaan nog even zien.

Natuurlijk hoort oefenen in het putten er ook bij. Foto: STiP Fotografie
Ballen gooien voor een goed richtingsgevoel. Foto: STiP Fotografie

Na de lunch was het de beurt aan de Willibrordschool. Ook zij gingen met de drie technieken aan de gang. De komende weken volgen nog basisschool de Duif, de Jan van Rijckenborghschool en de Zuidwester.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Open Tennisdag bij Het Vennewater

Foto: aangeleverde foto.

HEILOO - Op de Open Tennisdag van tennisvereniging Het Vennewater zijn gratis tennisclinics te volgen voor volwassenen en jeugd, dus iedereen is welkom. Komt u ook gratis tennissen? Op zondag 10 maart van 11.00 uur tot 13.30 uur bent u welkom bij TV Het Vennewater.

Om 11.30 uur begint de tennisles voor volwassenen en de jeugdclinic voor de kids. Dé gelegenheid om te kijken of je tennis leuk vindt. Betaal geen inschrijfgeld en profiteer van alle leuke aanbiedingen zoals:
- De gratis tienweekse cursus voor volwassenen
- Vijf tennislessen voor € 10,00

Sport 2000 Johan Jansen zal aanwezig zijn met testrackets, kan u adviseren betreffende de tennisbenodigdheden en heeft een mooie aanbieding.

Wilt u meer weten, kijk dan op de website: www.tvhetvennewater.nl of kom op 10 maart langs.